#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2013 15:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: Μία άποψηΣε δύο πρόσφατες αναρτήσεις το αντινιούζ έχει αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Και στα δύο άρθρα τονιζόταν η σοβαρότητα του θέματος και προτεινόταν η πολύ προσεκτική και μελετημένη προσέγγισή του. Στο παρόν σημείωμα επιτρέψτε μου να καταθέσω και μερικές επιπλέον σκέψεις προς την κατεύθυνση μιας κατά την γνώμη μου ρεαλιστικής προσέγγισης ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος που αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που υποφέρουν τα πάνδεινα από την μακροχρόνια ύφεση και την τερατώδη ανεργία.

Είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε γενικευμένη και οριζόντια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή ούτε από την Βουλή, ούτε όμως και από την κοινωνία. Η εικόνα του δικαστικού επιμελητή που ξεσπιτώνει με μια δικαστική απόφαση μια ελληνική οικογένεια που δεν έχει που αλλού να καταλύσει, επειδή λόγω της κρίσης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του στεγαστικού δανείου που έλαβε σε παλαιότερες και ομαλότερες εποχές για να το αποκτήσει, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στο «ντούκου» από την σημερινή ελληνική κοινωνία. Από την άλλη όμως, και η οριζόντια και γενικευμένη απαγόρευση πλειστηριασμών σε πρώτες και «πρώτες» κατοικίες, γεννά επίσης αδικίες και χωρίζει τους πολίτες σε «ατσίδες» που ενώ μπορούν, δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους και «κορόιδα» που είτε αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους είτε δεν πήραν καν δάνειο σκεπτόμενοι εκ των προτέρων την δυσκολία αποπληρωμής του.

Φαίνεται λοιπόν, πως μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, θα πρέπει η κυβέρνηση με στοχευμένο τρόπο και σχέδιο να δώσει λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Ένα τέτοιο σχέδιο, θα είναι δίκαιο και θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτό τόσο από την Βουλή όσο και από την κοινωνία, εάν αντιμετωπίζει με προσοχή ευαισθησία και αποτελεσματικότητα αυτά τα δάνεια κατά περίπτωση και με βάση ορισμένα πολύ συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια.

Ένα τέτοιο κριτήριο θα μπορούσε να είναι το ύψος του δανείου σε συνδυασμό με τα τετραγωνικά του σπιτιού, το είδος του και την περιοχή που αυτό ευρίσκεται (δηλαδή την αντικειμενική αξία του / τ.μ.). Δεν μπορεί κάποιος να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας για βίλλα με πισίνα στην Εκάλη εμβαδού 300 μ2 και κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ π.χ. και να καλύπτεται από το μέτρο της διαρκούς απαγόρευσης πλειστηριασμού, την ώρα που δεν πληρώνει τις δόσεις του. Τα όρια πάνω από τα οποία θα μπορεί να αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμού, μπορούν να τεθούν μετά από δημόσια διαβούλευση.

Ένα άλλο κριτήριο θα μπορούσε να είναι ο χρόνος σύναψης του δανείου. Αν το δάνειο είναι πρόσφατο, τότε ο δανειολήπτης να θεωρείται πως έχει πληρώσει ένα είδος ενοικίου με τις δόσεις που έχει ήδη εξοφλήσει και να παραχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα έναντι διαγραφής της υπόλοιπης οφειλής εκ του δανείου χωρίς άλλες συνέπειες για τον ίδιο. Στην συνέχεια, θα συμφωνείται μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας, αν θέλει να μείνει στο ακίνητο πληρώνοντας ένα εύλογο ενοίκιο ή αν προτιμά να το εγκαταλείψει ώστε να μπορεί η τράπεζα να το εκπλειστηριάσει. Όσα δάνεια έχουν σχεδόν αποπληρωθεί ή πλησιάζουν να αποπληρωθούν (ο χρόνος που απέμεινε είναι λιγότερος ας πούμε από το 1/5 της συνολικής διάρκειας του δανείου), θα καλύπτονται από την απαγόρευση πλειστηριασμού, ωθώντας έτσι την τράπεζα στον συμβιβασμό με τον δανειολήπτη για όσο διάστημα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των δόσεών του, είτε με μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής, είτε  με πάγωμα του δανείου για κάποιο εύλογο διάστημα, είτε με περιορισμό των απαιτήσεων της τράπεζας κατά κάποιο μικρό ποσοστό.

Τέλος, για όσα δάνεια δεν θα εμπίπτουν σε καμιά από τις προηγούμενες περιπτώσεις, ένα άλλο κριτήριο θα μπορούσε να είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος καθώς και η ύπαρξη άλλων ακινήτων στο όνομα του δανειολήπτη. Αν για παράδειγμα έχουμε δύο διαπιστωμένα ανέργους συζύγους δανειολήπτες, να ισχύσει απαγόρευση πλειστηριασμού επ’ αόριστον και πάγωμα του δανείου μέχρι να αποκτήσουν κάποιο σταθερό εισόδημα. Σε περιπτώσεις δραματικής μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος, η δόση μπορεί να αναπροσαρμοστεί στο 10% του εισοδήματος για εισόδημα μέχρι 500 ευρώ, στο 20% για εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ και στο 30% για εισόδημα πάνω από τα 1000 ευρώ και έως ότου αποπληρωθεί το δάνειο. Αυτές οι δόσεις φυσικά, θα είναι δυνατόν να αναπροσαρμοστούν όταν και εάν το οικογενειακό εισόδημα επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την σύναψη του δανείου. Επίσης, δανειολήπτες που έχουν στην κατοχή τους και άλλα ακίνητα, θα μπορούν να «ανταλλάσσουν» υποχρεωτικά για την τράπεζα, μέρος ή το σύνολο του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας παραδίδοντας στην κυριότητα της τράπεζας τα ανωτέρω ακίνητα θεωρουμένης της αξίας τους ίσης με την αντικειμενική τους αξία (αν υπάρχει) ή την τρέχουσα εμπορική τους αξία σύμφωνα με τους καταλόγους της οικείας εφορίας.

Φυσικά, όλα ετούτα για να γίνουν στην πράξη, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες. Ευελπιστώ πως σε αυτό τον τομέα θα υπάρξει πεδίο συνεννόησης, καθώς ήδη οι τράπεζες σκέφτονται να «πωλήσουν» τα κόκκινα δάνειά τους συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας σε distress funds και «κοράκια» του εξωτερικού για ψίχουλα. Αν οι τράπεζες δεν συμφωνήσουν τελικά, θα πρέπει το ίδιο το κράτος να φροντίσει για την γρήγορη, δίκαιη και κατά περίπτωση αντιμετώπιση αυτών των δανείων μέσω εταιρείας διαχείρισης που θα συστήσει.

Τέλος, αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως το επιχείρημα ορισμένων πως οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα (50 δις) της ανακεφαλαιοποίησης  που (ίσως) χρεωθούν σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον ελληνικό λαό για να «χαρίσουν» οριζόντια και γενικευμένη σεισάχθεια σε ΟΛΟΥΣ τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων πρώτης ή «πρώτης» κατοικίας δεν έχει καμιά νομική, οικονομική ή ακόμη και ηθική βάση. Μια παρόμοια ενέργεια θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγήσει σε γενικευμένη στάση πληρωμών, όλων των μέχρι τώρα καλοπληρωτών μικρομεσαίων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς το δημόσιο και πληρώνουν αδιαμαρτύρητα αν και με δυσκολία, τόσο τις δόσεις των δανείων τους όσο και τους πολυάριθμους φόρους, τέλη και χαράτσια που έπεσαν στα κεφάλια τους.

Θεωρώ επίσης μεγίστη κοινωνική υποκρισία να προκρίνουμε ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ την απαλλαγή πληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που ΕΚΟΥΣΙΩΣ ανέλαβαν κάποτε τα βάρη ενός στεγαστικού δανείου, την ώρα που οδηγούνται στις φυλακές και κατάσχονται οι πρώτες κατοικίες αυτοαπασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα, για χρέη προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, όπου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και χωρίς την συναίνεσή τους ασφαλίζονται, χωρίς συγχρόνως να τους παρέχονται από αυτά τα ταμεία οι υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας για την αγορά υποτίθεται των οποίων, αυτοί οι άνθρωποι καθίστανται χρεώστες των ταμείων τους! Φαίνεται πως αυτοί οι συμπολίτες μας είναι τέκνα ενός κατώτερου Θεού, καθώς κανείς δεν ασχολείται με το δικό τους δράμα, να βρίσκονται φυγόδικοι, ανέστιοι και κυνηγημένοι για ασφαλιστικές εισφορές που δεν πλήρωσαν και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είναι ανασφάλιστοι έρμαιοι σε οποιαδήποτε περιπέτεια υγείας, αφού ενώ τα ασφαλιστικά τέλη τους χρεώνονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ, οι αντίστοιχες παροχές ΔΕΝ τους παρέχονται από τα ταμεία τους. ‘Εν τινι τρόπω είναι σαν οι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου να χρεώνονται με τις δόσεις του χωρίς να τους επιτρέπεται να κατοικούν στο σπίτι για το οποίο χρεώνονται αυτές τις δόσεις!

Akenaton 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 04/08/2013 11:35:09

  Το σκεπτικό του άρθρου με οδηγεί ότι υπάρχουν σκέψεις για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μετά από δικαστική συνδρομή κι αξιολόγηση κτλ κτλ κτλ. Δηλαδή θα βάλετε τον απλό κόσμο που δεν έχει χρήματα να αντιμετωπίσει οργανωμένα δικηγορικά γραφεία με χρηματοδότηση χιλιάδων ευρώ από τις τράπεζες! Κι αυτό ελπίζετε ότι θα δουλέψει... Καλύτερα να διατηρηθεί η απαγόρευση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, και δεν πειράζει ας ευνοηθούν και μερικοί "ατσίδες", όπως αναφέρετε παραπάνω. Άλλωστε τόσοι και τόσοι φίλοι και γνωστοί σε αυτή την χώρα έχουν ευνοηθεί. Σε μερικούς ατσίδες θα κολλήσουμε; Ο κόσμος σας το λέει ξεκάθαρα και πάρτε το μήνυμα κύριοι: "Όχι χέρι στην πρώτη κατοικία!" Είναι η τελευταία λίθος ελπίδας για πάρα πολύ κόσμο. Κι άμα χαθεί η ελπίδα, η Ιστορία μας έχει διδάξει τι ακολουθεί... Καλό υπόλοιπο Κυριακής.

  • Υπερφορολογούμενος Δεξιός avatar
   Υπερφορολογούμενος Δεξιός @ H pena tis orghs 04/08/2013 13:21:36

   Για πόσο ακόμη θα βρίσκονται στο απυρόβλητο οι ασυνεπείς, οι μπαταχτσήδες, οι "ατσίδες" και οι λοιποί απατεώνες και θα πληρώνουμε πάντα και μόνο εμείς οι νοικοκυραίοι;
   Γιατί όταν οι τράπεζες δεν έχουν λαμβάνειν από τους οφειλέτες τους, εμείς οι λοιποί φορολογούμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε έμμεσα τις ζημίες τους μέσα από τις γνωστές κρατικές ενισχύσεις για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και χαθούν οι καταθέσεις των νοικοκυραίων καταθετών, ομοίως και καθε ελπίδα για τραπεζική ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
   Το άρθρο του Akenaton είναι πραγματικά εξαιρετικό, αλλά εσύ προτιμάς να κλείσεις τα αυτιά σου στις ενδιαφέρουσες και πάνω από όλα δίκαιες προτάσεις του, με ανάξιες σχολιασμού ρήσεις τύπου
   "ας ευνοηθουν και μερικοί ατσίδες".
   ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟ!
   Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα η παρανομία δεν τιμωρείται σχεδόν ποτέ.
   Τα φέσια είναι πια με την ανοχή του κράτους νόμιμα, ενώ τώρα νομιμοποιούν δια παντός και τα αυθαίρετα.
   Τη στιγμή που κλείνουν σχολεία, που μειώνεται ο κατώτατος μισθός των ήδη χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που απολύουν υπαλλήλους από το κρίσιμο Υπουργείο της Εθνικής Άμυνας, που κόβουν τα φάρμακα από τους χαμηλοσυνταξιούχους των οποίων η σύνταξη παράλληλα μειώνεται κλπ, ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας του μπαταχτσή που έμαθε να ζει με δανεικά είναι ένα δίκαιο μέτρο.
   Φυσικά και πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως σε πολυτέκνους, ανέργους και καρκινοπαθείς, αλλά όταν το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει τροφή σε χιλιάδες πένητες συνέλληνες, γιατί να εξασφαλίζει τη μόνιμη στέγη σε υπερήμερους ενυπόθηκους δανειστές;
   Αυτό το απλό μπορείς να μου το εξηγήσεις;
   Οι τράπεζες θα βρουν όπως πάντα τον τρόπο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους και αν το κράτος για μια ακόμη φορά θέσει τους μηχανισμούς του ως ασπίδα στα συμφέροντα των "ατσίδων", τελικά εκείνο θα κληθεί μέσω ημών να αποπληρώσει τις οφειλές.

   Και πίστεψε με, ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ προτιμούν τη λύση του κρατικού ζεστού χρήματος , παρά την απόκτηση εκατοντάδων ακινήτων σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων έχει παγώσει και η κυριότητα ακινήτου υπερφορολογείται.   ΥΓ: Κλείνοντας θέλω να μεταφέρω δημοσίως το εξής μήνυμα στην αξιότιμη Κυρία Βούλτεψη την οποία γνωρίζω και προσωπικά.
   Σοφία μου ψήφισες τη μείωση του κατωτάτου μισθού, την υπερφορολόγηση των ακινήτων ακόμη και σε ανέργους, τη σχεδόν κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη φορολόγηση των πολιτών με τεκμαρτά-φανταστικά εισοδήματα και άλλα ωραία που κινούνται στα όρια της Συνταγματικότητας και τώρα θα ρίξεις την κυβέρνηση για αυτό το λόγο;
   Ψήφισες μέτρα που ακόμη θίγουν τους αθώους που δεν έκλεψαν ποτέ και θα φέρεις τον Τσιπρανδρέα στην εξουσία για τα συμφέροντα των μπαταχτσήδων;

   • Απλος πολιτης avatar
    Απλος πολιτης @ Υπερφορολογούμενος Δεξιός 04/08/2013 18:05:18

    ''ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟ!''
    Αν ζητατε δικαιοσυνη να κανετε εξεταστικη για το μνημονιο,να παρετε τα λεφτα απο τις λιστες,και να δικαστει βενιζελος και παπανδρεου για το θεμα αυτο....που θες και δικαιοσυνη παναθεμα σε!

   • Αμήν!! avatar
    Αμήν!! @ Υπερφορολογούμενος Δεξιός 04/08/2013 21:09:34

    Δεν μπορείς κύριε "νοικοκύρη" να αποκαλείς μπαταχτσή κάποιον-α που είχαν την πρόνοια να εκτιμήσουν το εισόδημά τους και να συμπεράνουν και κατόπιν ΕΓΚΡΙΣΗΣ των τραπεζών ,πως με τις αποδοχές από την εργασία τους ,την εργασιακή ειρήνη και σταθερότητα που τους διαβεβαίωνε πως θα έχουν το ίδιο αυτό κράτος που από το 2010 και ύστερα τους μειώνει τους μισθούς πάνω από 50%-60% ,τους απολύει καθιστώντας τους άνεργους με μηδέν και αριθμητικά 0 εισόδημα ,τους διαλύει κοινωνικά ,εργασιακά οικονομικά ,δεν μπορείς λοιπόν εσύ κύριε "νοικοκύρη" να τους προσβάλλεις και υβρίζεις υποτιμητικά και καλό θα ήταν προς χάριν της "νοικοκυραιϊκης" εντιμότητας σου να μας ενημερώσεις τι εισοδήματα διαθέτεις και πως τα απέκτησες ,για να γνωρίζουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και από ποια σκοπιά ομιλείς περί φερεγγυότητας και μπαταχτσήδων,αρκετά πια με αυτές τις νοοτροπίες εξάπλωσης διχόνοιας σε ενόν λαό που είναι θύμα και όχι θύτης.

    • Zame avatar
     Zame @ Αμήν!! 05/08/2013 12:12:54

     ΣΩΣΤΑ+++++++αρκετά πια με αυτές τις νοοτροπίες εξάπλωσης διχόνοιας σε ενόν λαό που είναι ΘΥΜΑ και όχι θύτης.+++++++++++...
     & αμαν με τις βιλες τις πισινες..& τους μπαταχτσιδες
     ας ασχοληθουν συγκεκριμενα πια.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Υπερφορολογούμενος Δεξιός 05/08/2013 10:13:16

    ".......Για πόσο ακόμη θα βρίσκονται στο απυρόβλητο οι ασυνεπείς, οι μπαταχτσήδες, οι “ατσίδες”...."

    Μπαταχτσήδες + ατσίδες = άτομα που πριν το 2009 δεν είχαν δει μέσα σε κρυστάλλινη σφαίρα θα απολυθούν ή θα μειωθούν κατά 40% τα εισοδήματά τους!!!!!!!!! Και γενικά ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην χώρα!

    Σύνελθε άνθρωπέ μου! Σύνελθε!!!!!!!!!

    • Παντσο avatar
     Παντσο @ Γιώργος Αχαιός 05/08/2013 13:03:46

     Ε βέβαια εξαιτίας των νοικοκυραίων περνάνε τέτοια μέτρα χωρίς να ακουστεί κιχ.

 2. Φασολαδα avatar
  Φασολαδα 04/08/2013 11:56:37

  Akenaton

  Ο νομος για τους πλειστηριασμους προστατευει ΜΟΝΟ τη Πρωτη κατοικια, με αντικειμενικη αξια ΕΩΣ 200.000 ευρω.

  Αν γνωριζεις -και σιγουρα δεν γνωριζεις- 100 τ.μ. στο Χαλανδρι, Χολαργο, Αγ.Παρασκευη, Περιστερι κ.λ.π. εχουν αντικειμενικη αξια σχεδον 200.000 "η και παραπανω.
  Ασε λοιπον τα σαθρα επιχειρηματα περι βιλλων με πισινες και μπατχτζηδες.
  Οσα ακινητα ειναι αντικειμενικης αξιας πανω απο 200.000 ευρω, βγαινουν σε πλειστηριασμο και σημερα, δεν τα προστατευει κανενας νομος.

  Ας ξεκινησουν απο αυτα, αλλα οι τραπεζιτες βλεπεουν οτι δεν υπαρχει σαλιο στην αγορα, ποσο μαλλον για αγορα ακινητων.

  • galis avatar
   galis @ Φασολαδα 04/08/2013 15:21:20

   Είναι προφανές ότι η κα Βούλτεψη και οι άλλοι που σχίζουν τα ιμάτιά τους ότι δεν θα ψηφίσουν άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας, ευχαρίστως θα δεχθούν την μείωση του ορίου στις 100.000 χρησιμοποιώντας τα "επιχειρήματα" του αρθρογράφου. Άλλωστε θα πρέπει οι πρώτες κατοικίες να βγαίνουν στο σφυρί σιγά-σιγά. Είναι πια φανερό τι παιχνίδι παίζουν τα συνεταιράκια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/08/2013 12:07:22

  Αυτό το άρθρο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σταδιακή και με κοινωνικά κριτήρια άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για να ξεμπλοκάρει η αγορά στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που κινεί εκατοντάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

  • Α avatar
   Α @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/08/2013 17:43:15

   κανένα επάγγελμα που σχετίζεται με την οικοδομή δεν θα κινηθεί γιατί απλούστα με την άρση της απαγευσης των πλειστηριασμών θα προκύψουν τόσα φθηνά ακίνητα στην αγορά, που όχι μόνο θα ακινηποιήσουν κάθε νέα οικοδομική δραστηριότητα, αλλά θα παρασύρουν στην υποτίμηση της αξίας και των ήδη υπαρχόντων ακινήτων γενικά.
   Ούτε νέα στεγαστικά δάνεια θα δοθούν, θα πέσουν πάνω τα κοράκια που ψάχνουν ευκαιρίες ν΄αγοράσουν φθηνά,πατώντας πάνω σε πτώματακαι στη δυστυχία αυτών που χάνουν τα σπίτια τους.

   • Α avatar
    Α @ Α 04/08/2013 17:51:28

    Η πρώτη κατοικια προστατεύεται μόνο για αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 €, επομένως δεν αφορά ούτε βίλλες , ούτε μεγαλοαστικά ακίνητα. Το μέτρο της άρσης δεν ξυπηρετεί ούτε και τις τράπεζες που θα μαζέψουν να σωρό άχρηστα ακίνητα, που θα τα πλειστηριάσουν στο μισό και κάτω της αξίας τους, επομένως η χασούρα τους θα είναι μεγάλη.
    Το πιο συνετό είναι να παραμείνει ο νόμος όπως έχει, ίσως να δοθούν κίνητρα όσους δανειολήπτες μπορούν να αποπληρώνουν και τίποτα παραπανω μέχρι να ξεφύγουμε από την κρίση.

 4. Μ.Β avatar
  Μ.Β 04/08/2013 12:17:36

  Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, δε μπορεί να αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Με ανεργία 30% καλπάζουσα συνεχώς ανεξέλεγκτα, με μισθούς (χαρτζιλίκια των 300-400-500 €), όχι ενοίκιο δε δύναται να πληρώσει ο μέσος πολίτης, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες του δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει. Νέες φουρνιές νεόπτωχων και νεοαστέγων θα δημιουργήσουμε εκβιαζόμενοι; Ευκαιρία είναι βέβαια να μετρήσουμε το βαθμό ανοχής, απάθειας, ραγιαδισμού και προβατοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας, μετά από 2 μνημόνια και καθώς έρχεται προς σερβίρισμα το ...τρίτο το ...καλύτερο!!
  Αυτό που δεν γνωρίζουμε και που όλοι μαζί θα μάθουμε σύντομα αν επιχειρηθεί το αδιανόητο, ίσως να μην μας είναι καθόλου ευχάριστο και ας το μετρήσουν ψύχραιμα οι υποχωρούντες σε ατιμωτικές πιέσεις κι εξευτελιστικούς εκβιασμούς παντός είδους. Δεν είναι υπάλληλοι των Τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των εταίρων-όρνεων. Ο Ελληνικός λαός τους έδωσε την εξουσία και είναι ο μόνος τον οποίο έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται ανά πάσα στιγμή.
  Σα να ξεχαστήκανε νομίζω και θέλουν να τους το θυμίσουμε......

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Μ.Β 04/08/2013 13:17:20

   H άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, δε μπορεί να αποτελεί καν θέμα συζήτησης.

   Διαφωνώ μαύρη βασίλισσα με τη γενικότητα της άποψής σας. Το δικαίωμα για ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας (αν κριθεί ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται) δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε ακίνητο επιλογής αποκλειστικώς του δανειολήπτη, αλλά σε μια οποιαδήποτε κατοικία, επαρκούς εμβαδού σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες διαβίωσής του. Δεν είναι αυτονόητο ότι η προστατευόμενη πρώτη κατοικία θα πρέπει να είναι αυτή που χρησιμοποιεί σήμερα (προσοχή, χρησιμοποιεί όχι κατέχει) ο καθένας. Π.χ. το καθένα από τα μέλη διαζευγμένης και άτεκνης οικογένειας, γιατί να διατηρούν το δικαίωμα του ακατάσχετου για το διαμέρισμα 90-100 τ.μ. που αγόρασαν με δάνειο, το οποίο αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν; Ας τους προταθεί εναλλακτικά η μεταφορά σε ακίνητο μικρότερου εμβαδού σε χαμηλότερης αξίας περιοχή και το τωρινό των διαμέρισμα, είτε να δοθεί παρομοίως σε κάποιον που ζει σήμερα σε ακόμη μεγαλύτερο και ο οποίος επίσης δεν ανταποκρίνεται στο δάνειό του, είτε να πωληθεί.

   Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί με ναι/όχι, όλοι/κανείς το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς οι πολλές παράμετροι των δανείων (χρόνος σύναψης, όροι εξόφλησης, εξοφληθέν ποσοστό, ύπαρξη ή όχι άλλων ακινήτων στην ιδιοκτησία του δανειολήπτη) εγγυώνται ότι με μια γενική απόφαση κάποιοι θα ευνοηθούν και άλλοι θα ζημιωθούν.

   • Μ.Β avatar
    Μ.Β @ Αντίθεσις 04/08/2013 14:06:45

    Δυστυχώς αγαπητέ-ή Αντίθεση, όλες αυτές οι ...πολυτελείς και κατά περίπτωσιν ''ειδικές ρυθμίσεις'', με τις υποπαραμέτρους και τις υπολεπτομέρειές τους, ΔΕΝ αφορούν ούτε και απασχολούν ουδόλως τους αισχροκερδείς τραπεζίτες που παραπλάνησαν κι εγκλώβισαν τους αφελείς υπεραισιόδοξους δανειολήπτες, την εποχή της κίβδηλης Σημιτοευμάρειας. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ξεπουλήσουν πετσοκομμένα σε ξένα μεγαλομεσιτικά γραφεία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να εισπράξουν ρευστό. Πάντα τοκογλύφοι, απατεώνες και αντεθνικά κινούμενοι. Άρα, για όποιον θεωρεί οτι η εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων έναντι της εξυπηρέτησης των μεγαλοσυμφερόντων προηγείται, δεν υπάρχει ούτε δίλημμα, ούτε και χώρος για συζήτηση.

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/08/2013 12:32:27

  Διαβάστε σελ.3 σημερινής Οικονομικής Καθημερινής. Κίνδυνος κατάρρευσης κτηματαγοράς αν γίνει μαζική άρση πλειστηριασμών. Από την άλλη αν δεν γίνει ξεκαθάρισμα και σταδιακή άρση δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να επιτρέψουν χορήγηση νέων δανείων. Επειδή η αξία των δανείων σήμερα υπερβαίνει αυτή των ακινήτων προτείνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής αλλά με άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών.

 6. nikos nikidis avatar
  nikos nikidis 04/08/2013 13:07:53

  τα στρωμένα ξεφουρνίζονται σιγά-σιγά. μερική άρση τον Σεπτέμβριο και ολική από Ιανουάριο. ψιθυριζόταν (με δυνατή φωνή) τόσο καιρό, γι' αυτό και το ανάλογο μασάζ. άντε να δούμε πώς θα πάμε...

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 04/08/2013 13:25:33

  Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μέτρο που κακώς προβλέφθηκε εξ αρχής. Η δική μου εντύπωση είναι ότι ήταν ένα μέτρο στο πλαίσιο της στρατηγικής απαξίωσης των ελληνικών τραπεζών. Σας ρωτάω όλους: Γιατί ΤΩΡΑ (δηλ.: μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) η τρόικα σπεύδει να απαιτησει την άρση του μέτρου; Τα προηγούμενα χρόνια δεν την πείραζε; Μην ξεχνούμε ότι το μέτρο επιβλήθηκε πριν το Μνημόνιο, ήδη περι τα τέλη του 2008, αν θυμάμαι καλά. Τόσα χρόνια λοιπόν, γιατί δεν τους πείραζε;

  Αν συνδυάσουμε ότι ήδη από το τέλος του 2008 διάφοροι καθόλου τυχαίοι (Σημίτης) έλεγαν να υπαχθούμε στο ΔΝΤ, είναι πιθανόν να υπήρχε εξαρχής οργανωμένο σχέδιο άλωσης του τραπεζικού συστήματος. Ασφαλώς και στις άλλες χώρες της "κρίσης" και όχι μόνον στην Ελλάδα. Μόνον εμείς όμως είχαμε κοινωνικές ευαισθησίες τέτοιου τύπου, ώστε να ανατρέπουμε όλο μας το αστικό δίκαιο με οριζόντια μέτρα που καλύπτουν περισσότερους "ατσίδες" και λιγότερους πάσχοντες.

  Κατά τη γνώμη μου λοιπόν πρόκειται για σοβαρή ανωμαλία. Το μέτρο πρέπει να αρθεί, με την διαφορά ότι πρέπει να γίνει προσεκτικά, διότι τώρα πια δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κτηματαγορά έτσι όπως έγινε. Το πρόβλημα στην κτηματαγορά όμως θα έχει θετικές κοινωνικές συνέπειες για το όποιο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργήσει η μαζική άρση πλειστηριασμών, διότι πολύ απλά τα σπίτια δεν θα αγοράζονται. Άρα, τελικά θα αργήσουν πολύ να υπάρξουν μαζικές εξώσεις από πρώτες ή "πρώτες" κατοικίες.

  Τέλος, είναι πολύ σωστή η προσέγγιση του άρθρου ότι δεν γίνεται να χαρίσουμε σπίτια ως κοινωνία. Δεν είναι μόνον σε σχέση με τους ατσίδες, είναι και σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πήρες ένα σπίτι, δεν καταφέρνεις να το πληρώσεις. Πρέπει να σου το χαρίσουμε; Έχω στον προσωπικό μου κύκλο αρκετούς ανθρώπους που δυσκολεύονται με τα δάνειά τους και ίσως πληγούν με την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Κανένας από αυτούς όμως δεν απαιτεί να ισχύσει το μέτρο επ' άπειρον. Αφήστε που οι περισσότεροι (για να μην πω όλοι) όλο και κάτι θα εξοικονομήσουν για να μπορέσουν να δώσουν κάτι λίγο, ώστε να μην βγει το σπίτι στο σφυρί. Πιο πολύ θρηνούν διάφοροι ευαισθητούληδες με τις εξώσεις αυτού του είδους, παρά ίσως οι ίδιοι, που οι περισσότεροι αν όχι όλοι είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

  Και γενικότερα να το δούμε, όμως, πάντοτε είναι σκληρό να παίρνουν από τους ανθρώπους την "πρώτη κατοικία". Τι σημαίνει αυτό, ότι πρέπει να απαγορευθεί επ' άπειρον; Υπάρχει και το ενοίκιο, υπάρχει τέλος και η επιστροφή στο χωριό, στην έσχατη ανάγκη και η πρόνοια του κράτους για όσους δεν έχουν τίποτε άλλο. Αυτή η ιστορία με τις "πρώτες κατοικίες" ισχύει από το 2008 έως το 2013, για πέντε μόλις χρόνια. Και δεν υπήρχε προηγουμένως κανένα κοινωνικό κίνημα που να έλεγε "χαρίστε τις πρώτες κατοικίες στους δανειολήπτες". Το να απαιτούμε να χαριστούν χρέη, και μάλιστα μεγάλα χρέη, χωρίς να υπάρχει τόση κοινωνική ανάγκη όση υπονοεί ο όρος "πρώτη κατοικία" είναι κακό για την ηθική της κοινωνίας ("φεσώστε ελεύθερα") είναι κακό για την οικονομία (χάνουν άνθρωποι χρήματα + διασαλεύεται το κοινωνικό σύστημα), είναι κακό τέλος και για την πολιτική διότι είναι μια πασοκοποιημένη εκδοχη της πολιτικής η μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμών.

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/08/2013 13:41:45

  Ακενατών, εάν συνεχίσουν με αυτό το "πρόγραμμα" ενώ κρατούν τα προνόμιά τους ανέπαφα, σε λίγο καιρό, δεν ξέρω αν θα έιναι μήνες ή χρόνος -κανένας δεν το ξέρει, θα έχουμε τέτοιες κοινωνικές εξεγέρσεις που της Αιγύπτου θα φαντάζουν Πανηγύρι. Είτε πρόκειται περί βλακών είτε περί συνεργών, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Η διεθνοποιημένη μαφία που λέγεται ελλαδικό κράτος θα συντριβεί στο τέλος, αν είσαι σίγουρος. Η οργή είναι έτοιμη να ξεχειλίσει....

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Νίκος Αργεάδης 04/08/2013 15:33:59

   Και θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, μάλλον καταστροφική, μία εξέγερση την Ελλάδα, λόγω των περίπου 3 εκατομμ. λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της και των επιβουλών των γειτόνων της. Θα διαπράξει έγκλημα καθοσιώσεως όποιος ωθήσει την χώρα σε τέτοια άκρα.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Επισκέπτης 04/08/2013 22:39:50

    Συμφωνώ πως θα είναι. Την ωθούν όμως οι ίδιοι. Η πραγματικότητα όμως είναι ψυχρά αντικειμενική. Όταν ο κόσμος πεινάει και του ζητούν άιμα για να "σωθεί η πατρίδα" μία εξέγερση δεν θα φνατ΄ζει τόσο καταστροφική. Και ο κόσμος θα θεωρεί πως θα έιναι καταστροφική για την πολιτική ελίτ. Ο ίδιος δεν θα έχει ΤΙΠΟΤΑ να χάσει εκτός των αλυσσίδων του...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 04/08/2013 22:41:13

   Ελπίζω πως δεν θα επαληθευτείτε αγαπητέ Αργεάδη, αν και τώρα πια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 04/08/2013 23:19:08

    Ειμαι ο τλευταίος που θα ήθελε να δεί την πατρίδα του να γίνεται Αίγυπτος ή κάτι χειρότερο. Αλλά η εικόνα είναι απογοητευτική. εδώ ισ΄χυει το " ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη".
    Η εικόνα, αγαπητέ Ακενατών, είναι εφιαλτική.
    Καμία ουσιαστική αλλαγή του κράτους. Τα τερτίπια που εφαρμόζονται από τους επαγγελαμτίες πολιτικούς δεν αποτελούν αλλαγή. Αποτελούν λάδι σε ανοιχτές πληγές. Οι ιδιωτικοποιήσεις τείνουν να έιναι ξεπουλήματα. Και μονο επενδύσεις δεν είναι.
    Τα τρωκτικά του συστήματος που δοροδιαφέυγουν δεν αγγίχθηκαν ΚΑΘΟΛΟΥ ή ελάχιστα.
    Και πολλά άλλα, για να μην κουράζω.
    Και μιλούν για νέα μέτρα ;
    ποιός τα διακινεί αυτά ;
    Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν το μνημόνιο τελειώσει αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξηθουν, που θα αυξηθούν ;

    Θα έχουμε ΑΕΠ -30%, ανεργία πάνω από 1,5 εκ και τον (υγιή) ιδωτικό τομέα γονατισμένο αν όχι τελειωμένο.

    Η πολιτική Στουρνάρα (αυτός δεν είναι που ήταν δεξί χέρι του Σημίτη, του αρχισυμμορίτη της διαπλοκής και της εισόδου στο ευρώ ;) είναι καταστροφική. Τον ορισμό του Αϊνστάϊν για την βλακεία την ξέρεις...Δεν κατανοώ γιατί επιμένουν.
    Πως τους κρατούν στο χερι οι ξένοι ;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 05/08/2013 00:18:21

     Θα ήμουν ψεύτης αν δεν σας έδινα πολλά δίκια σε όσα λέτε.

     • αρχιμήδησ avatar
      αρχιμήδησ @ akenaton 05/08/2013 10:48:45

      Το καλό είναι οτι με ένα τέτοιο άθρο δίνεις κίνητρο να πουν οι αντίθετοι την αλήθεια την οποία τελικά παραδέχεσαι...Μαιευτική μέθοδος αγαπητέ Ακενατών...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ αρχιμήδησ 05/08/2013 13:39:39

      Αγαπητέ Αρχιμήδη, πολλές φορές κάνω τον συνήγορο του διαβόλου. Δεν διαφώνησα πουθενά με την (εξαιρετική) ανάλυση του Ακενατών.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/08/2013 13:42:46

  Δεν το απαίτησε ο τρόϊκα Διογένη.

 10. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 04/08/2013 13:49:06

  Τα όποια μέτρα θα ληφθούν πρέπει να αποδίδουν:
  α. κοινωνική δικαιοσύνη
  β. να ενθαρρύνουν την ανάληψη της ατομικής ευθύνης.
  Εξηγούμαι με ένα προσωπικό παράδειγμα. Γείτονας μου, ΄' λαμόγιο", πήρε μεγάλο δάνειο (αφού "έσπρωξε" ένα μέρος του δανείου στον διευθυντή, ώστε να τύχη έγκρισης) και "απέκτησε " "πρώτη" κατοικία. Δεν αποπληρώνει το δάνειο καλυπτόμενος πίσω από το νόμο που τον προστατεύει από έξωση, και ίσως ελπίζει και σε διαγραφή μέρους ή όλου του χρέους στοιχειζόμενος πίσω από νεφελώδεις υποσχέσεις (;) της ανεύθυνης αριστερίλας.

  Ουσιαστικά , διαμένει στο σπίτι χωρίς να πληρώνει ενοίκιο ( κυριότητα, βεβαίως, δεν πρόκειται να αποκτήσει αφού δεν πλήρώνει το δάνειο) τη στιγμή που άλλοι συνανθρωποί μας με αξιοπρέπεια υφίστανται εξώσεις επειδή δεν έχουν να καταβάλουν το ενοίκιο.

  Τι δέον γενέσθαι σε αυτή την περίπτωση;

  • αρχιμήδησ avatar
   αρχιμήδησ @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 05/08/2013 10:54:27

   Σ' αυτή την περίπτωση αγαπητέ ΤΙΤΟΡΜΕ είναι προφανές οτι ο διευθυντής της τράπεζας (όπως συνήθως συμβαίνει) διέπραξε ποινικό αδίκημα και πρέπει να αποπληρώσει αυτός το δάνειο. Και βεβαίως δεν θα του φταίει καμμιά αριστερίλα αν θα του κατασχέσουν και το δικό του σπίτι...

  • Βασίλης Τ. avatar
   Βασίλης Τ. @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 05/08/2013 11:22:40

   Φυλάκιση και κατάσχεση του σπιτιού του Δ/ντή της τράπεζας με ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους του γείτονά σου. Είναι προφανές οτι η ευθύνη είναι 100% του διευθυντή. (ποινικό αδίκημα).

 11. Άργος avatar
  Άργος 04/08/2013 14:02:54

  Παραλείψατε κάτι σημαντικό.
  Απομείωση του αρχικού ύψους του δανείου, κατά το ποσοστό της απομείωσης των εισοδημάτων και των αντικειμενικών ή και εμπορικών αξιών.
  Μείωση του επιτοκίου στο ύψος που δανείζουν οι τράπεζες το κράτος.
  Διόρθωση προς τα επάνω στην αντίστροφη πορεία.

  • Zame avatar
   Zame @ Άργος 05/08/2013 13:04:04

   ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΩΣΤΑ & ΔΙΚΑΙΑ ! ενα ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ μεχρι να ξαναλειτουργησει η αγορα..
   & σταδιακη αποπληρωμή του υπολοίπου όταν "περισσεύουν από την στοιχειώδη διαβίωση" χρήματα..

   ΠΩΣ προέκυψε αυτό το καρα-χυδαίο μόρφωμα ..
   όπου αξία των δανείων σήμερα να υπερβαίνει αυτή των ακινήτων ..!!!
   & ύστερα τολμούν να μιλούν για πια ακριβως δικαιοσύνη..

   ΟΤΑΝ Με ανεργία 30% καλπάζουσα συνεχώς ανεξέλεγκτα, με μισθούς (χαρτζιλίκια των 300-400-500 €), όχι ενοίκιο δε δύναται να πληρώσει ο μέσος πολίτης, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες του δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει.
   ..?Γιατί ΤΩΡΑ?..
   (δηλ.: μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών)
   ΖΗΤΟΥΝ το ατιμωτικο-ανέντιμο& ανήθικο ΕΔΩ & ΤΩΡΑ-εντοκη μαλίστα- ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ των ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ που δημιουργηθήκανε κάτω από πρότερες & διαφορετικές συνθήκες..
   οπου(.. αισχροκερδείς τραπεζίτες που παραπλάνησαν κι εγκλώβισαν τους αφελείς υπερ-αισιόδοξους (ενοχοποιείται η αισιοδοξία) δανειολήπτες, την εποχή της κίβδηλης Σημιτοευμάρειας..οπως σωστα ανεφερε παραπανω η Μ.Β)
   τότε μαζί με τα συμπεράσματα που ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ..
   ισως ο θεός να προλάβει βάλει το χέρι του..
   πριν να είναι πλέον αργά.

 12. cp avatar
  cp 04/08/2013 14:22:27

  Αγαπητέ Ακένατον ,
  Πριν δυο περίπου ημέρες είχα σχολιάσει σε άρθρο στο Antinews οτι εάν γίνει η άρση , υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων , παύσης της οικοδομικής δραστηριότητος , πτώση ΑΕΠ ,εκτόξευση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ αλλά και άρνησης εκπλήρωσης υποχρεώσεων συνεπών δανειοληπτών , λόγω του ότι θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ......το διπλανό στο 25-30% της αξίας του. Οι περισσότερες οικονομικές εφημερίδες , η Δημοκρατία και η Καθημερινή τα ίδια έγραψαν . Αυτά τα επιχειρήματα είναι προιόν απλής λογικής και γνώσης του νόμου προσφοράς και ζήτησης . Δεν παίρνεις βραβείο αν πείς 1+1=2 !
  Η τιμή αγοράς ενός ακινήτου ΔΕΝ είναι η αντικειμενική ,είναι η πραγματική τιμή πώλησης που είναι πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής στις πραγματικές συναλλαγές .
  Γιατί ομως το κάνουν ? Είναι μόνο η βουλγαροποίηση (εσ.υποτίμηση) ή με την πώληση των τιτλοποιημένων δανείων κάποιοι αρουραίοι θέλουν να αποδράσουν από το βυθιζόμενο σκάφος αφήνοντας τον "μουντζούρη" στους ιθαγενείς ? Πχ όπως την Κύπρο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cp 04/08/2013 22:45:10

   Έτσι κι αλλιώς, δεν πιστεύω πως θα γίνει σύντομα μαζική εκπλειστηρίαση ακινήτων, επειδή δεν συμφέρει κανέναν. Αυτό που θα συμβεί σίγουρα και έχει καθυστερήσει λόγω αδράνειας, είναι η περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων έως το σημείο ισορροπίας που θα αρχίσει να κινείται ξανά η αγορά ακινήτων. Τότε ίσως θα μπορούσαν να "εισαχθούν" στην αγορά κάποια κατασχεμένα ακίνητα μέσω πλειστηριασμών. Προς το παρόν δεν κινείται τίποτε, όλα βρίσκονται στη σφαίρα του θεωρητικού.

   • Βασίλης Τ. avatar
    Βασίλης Τ. @ akenaton 05/08/2013 11:00:12

    Δίκιο έχεις. Ολοι περιμένουν τον πυροβολισμό έναρξης της τελικής κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων που είναι ακριβώς η ψηφιση του νόμου για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών Α' κατοικίας...Θα το κάνει και αυτό ο Σαμαράς?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ akenaton 05/08/2013 12:08:52

    Δεν υπάρχει σημείο ισορροπίας. Πάντα υπάρχει πιο κάτω. Όσο οι δυνάμεις που παράγουν ύφεση και καταστροφή βρίσκονται εν κινήσει, η καταστροφή δεν πρόκειται να σταματήσει. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι: "Α! έχεις χάσει το 30% του ΑΕΠ! Είναι καιρός να αναπτυχθείς τώρα!". Πρόκειται για παράλογη σύλληψη.

    Όσο χρήματα θα αφαιρούνται απο την οικονομία με την μορφή νέων φόρων, απολύσεων, νέων μέτρων, χαρατσιών και κάθε είδους μεταρρυθμίσεων, η ύφεση θα παραμένει. Αντίκειται στην λογική να κάνει διαφορετικά.
    Και οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να πέφτουν βέβαια.

 13. Φελίζα avatar
  Φελίζα 04/08/2013 14:50:27

  Πολύ σωστές οι σκέψεις σας akenaton, συμφωνώ με τις προτάσεις σας.
  Ας το καταλάβουν εκεί στην κυβέρνηση ότι αν βάλουν το μυαλό τους - όσοι έχουν- να δουλέψει, δίκαιες λύσεις προς το συμφέρον του λαού και της χώρας υπάρχουν.
  Ας τελειώνουμε πια με κάθε τι "οριζόντιο" και αναποτελεσματικό.
  Επίσης , το θέμα που θίγετε στην τελευταία σας παράγραφο είναι "μείζον" πρόβλημα πολλών Ελλήνων και υπάρχει ανάγκη να αναλυθεί περισσότερο για να φτάσει στα αυτιά...όποιων...κάποιων.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 04/08/2013 15:45:51

  Η Πρώτη Κατοικία, «το κεραμίδι του Έλληνα», παραμένει Ανέγγιχτη.
  Στην Ελλάδα, ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέψουμε την επανάληψη κακουργηματικών πράξεων «αθλητικού τύπου», της καταλήστευσης της «μυστικής» Ανατολικής Γερμανίας, των απρόκλητα αστέγων, των αναβολικών, των αυτοκτονιών, του Μέγκελε «των πειραμάτων», της τρέλας, ακόμα και της βίαιης αλλαγής φύλου των μελλοθανάτων, της υφαρπαγής των εκεί ακινήτων και «τα δωράκια εκχώρησής τους» στον κατά κράτος ηττηθέντα υπόκοσμο των Ναζί οι οποίοι με τα εγκλήματά τους μάτωσαν και μόλυναν τον πλανήτη και μέχρι σήμερα πολλοί απ' αυτούς φυγοδικούν, κρυμμένοι στα σκοτάδια. Το τροχήλατο, του "θαρραλέου υπουργού" Οικονομικού Πολέμου, Σόιμπλε, έχει λόγο ύπαρξης κι ονοματεπώνυμο.

  Ο “Αυτόματος Ρυθμιστής Αφαίρεσης”, από 1ης Σεπτεμβρίου 2013, "Ο Κυριακάτικος", έτσι ώστε να μη προλάβουν ν αντιδράσουν την ώρα της ληστείας των χρημάτων τους οι Έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροκαταθέτες , οι απρόκλητα του Δημοσίου οφειλέτες.., Άμεσα Ακυρώνεται, ως Παρανοϊκός.

  Αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος και Φορολογία των βαθύπλουτων Οργανισμών/Γιγάντων και Ευαγών Ιδρυμάτων τα οποία Βάσει Νόμου, Ουδέποτε, Φόρους πλήρωσαν αποδεχόμενοι «Αυτόκλητων Εθνικών Ευεργετών» (επίδικες) περιουσίες αγνώστων σ’ αυτούς πολιτών οι οποίοι επί 10ετίες εργάσθηκαν για να τις αποκτήσουν και τις οποίες οι Οργανισμοί/Γίγαντες αβρόχοις ποσί "κέρδισαν". Το 1993 ή, 1994, στο τότε Κανάλι 10, ο Όμηρος Αθηναίος, δημοσιογράφος, όμορος ιδιοκτήτης οικοπέδου στην Αργολίδα και παθών ο ίδιος, με βίντεο είχε αναφερθεί εκτενώς και επωνύμως, στο σκάνδαλο «της ιδιωτικοποίησης (και με πολύ ευρηματικό τρόπο της «εξαφάνισης») Εθνικών Θησαυρών και Δωρεάς με.. όρους, στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και απεδέχθη τη.. Δωρεά του- "Αυτόκλητου Εθνικού Ευεργέτη/Διαθέτη". Και με τους ξένους αρχαιολόγους, μάταια να επισκέπτονται τη περιοχή και με χάρτες να ψάχνουν να βρουν τους εξαφανισμένους Θησαυρούς, τους οποίους είχε σεβαστεί κι αυτός ακόμα, ο Καλιγούλας..

  Η αγανάκτηση και η αποστροφή για τον αφορολόγητο-χυδαίο πλουτισμό των Οργανισμών/Γιγάντων και Ιδρυμάτων, εις βάρος των ανυποψίαστων θυμάτων- κληρονόμων, από τους οποίους το Κράτος ζητάει και τα ρέστα, έχουν χτυπήσει ταβάνι κόκκινο βαθύ.

  Εμείς, οι απλοί Έλληνες φορολογούμενοι και νόμιμοι και κατά πλήρη κυριότητα και ατυχέστατοι και επί δεκαετίες στα δικαστήρια συρόμενοι κληρονόμοι, Τελειώσαμε! Ό,τι είχαμε και δεν είχαμε να δώσουμε, το δώσαμε. Ό απελπισμένος άνθρωπος, είναι ένας άφοβος, ένας απρόβλεπτος άνθρωπος. Επειδή, Δεν έχει τίποτα πιά να φοβηθεί. Επειδή, Δεν έχει τίποτα άλλο πιά να χάσει.

  Σε ακριτικό νησί του Αιγαίου, 2 (δύο) γενιές νομίμων, ατυχέστατων κι αυτών κληρονόμων, έζησαν κι έφυγαν και άκρη με το κουβάρι της απαλλοτρίωσης ενός κληρονομητέου παραθαλάσσιου οικοπέδου-φιλέτο στο λιμάνι, μέχρι σήμερα Δεν βρήκαν. Έτσι χαμηλοποιεί τις προσδοκίες όλων των κληρονόμων-θυμάτων το τέρας της αρνησιδικίας.

  Η τρόικα η οποία απ’ όπου κι αν περάσει ξεραίνεται η Γη, να πάει να δανειστεί. Πάραυτα, αν όχι συντομότερα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ η Dimi 04/08/2013 17:54:49

   Λαϊκισμός είναι αυτά

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 04/08/2013 20:55:44

    Μανώλη, σε θεωρώ σοβαρό σχολιαστή. Τώρα αν εσύ θεωρείς λαϊκισμό τα (μέχρι στιγμής) 1.70μ. ύψους στοιβαγμένα δικόγραφά μου, πάω πάσο.

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ η Dimi 05/08/2013 07:42:15

     DIMI

     Λάθος έκανα. Σε παραπάνω σχολιαστή απευθυνόμουν που μιλάει για την πρώτη κατοικία. Η άρση απαγόρευσης πρώτης κατοικίας αν γίνει με σωστό τρόπο συμφέρει την κοινωνία γιατί θα αποκατασταθεί κατά πολύ η ρευστότητα.

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 05/08/2013 08:27:27

      Kαλημέρα Μανώλη.

 15. George avatar
  George 04/08/2013 15:52:26

  Κάθε κυβερνητική διαβούλευση οδηγεί δυστυχώς σε μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά. Οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι, ιδίως με την τραπεζική πίστη. Ο άνεργος πρέπει να προστατεύεται με επιδότηση ενοικίου, ασφάλεια ανεργίας για στεγαστικό δάνειο κτλ όχι με το κράτος να αλλάζει τους κανόνες στην αγορά. Ετσι απλά τον κρατάς άνεργο και του βρίσκεις και άλλους για να του κάνουν παρέα μια και κανείς δεν επενδύει όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει.
  Αλλά εδώ βάζουν αναδρομικούς φόρους και σίγουρα σε κανά μήνα θα απορούν που θα μειωθούν οι καταθέσεις ενώ ρίξανε 50 δις για να ενισχύσουν τις τράπεζες!

 16. Ξένος avatar
  Ξένος 04/08/2013 16:22:03

  Αφού θέλεις να είμαστε αντικειμενικοί γιατί δεν ξεκινάς πρώτα από τον τρόπου που εσύ βλέπεις τα πράγματα Akenaton;
  Όπως εξήγησε και άλλος σχολιαστής, η έως τώρα προστασία αφορά ΜΟΝΟ την πρώτη κατοικία και ΜΟΝΟ μέχρι 200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα βγαίνουν κανονικά σε πλειστηριασμό και ο τρόπος που παρουσιάζεις το σκεπτικό σου περί «ατσίδων» (με πισίνες, μπάτλερ, rolls-royce, ιδιωτικά ελικοδρόμια, αστακούς και κωλοχτύπες) είναι τουλάχιστον περίεργος.
  Εξάλλου ο κύριος όγκος των κόκκινων στεγαστικών δανείων αφορά κυριότατα ανθρώπους που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής. Οι υπόλοιποι, αυτοί που θα μπορούσαν να αποπληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, δεν αποτελούν παρά ελάχιστη μειοψηφία. Κι αυτοί που πιέζουν για απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν νοιάζονται για τις εξαιρέσεις, δεν θα γεμίσουν τις τσέπες τους από εκεί, αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτο βήμα για να διαρρηχθεί το... ταμπού.
  Τέλος θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν τα κόκκινα δάνεια αφορούν κυρίως στεγαστικά ή αφορούν κυρίως προσημειώσεις. Προσημειώσεις σε ήδη υπάρχουσες πρώτες κατοικίες που μπήκαν κάποτε με άλλους όρους και δεδομένα ενώ πλέον με την κρίση υπάρχει ολική αδυναμία αποπληρωμής. Και φυσικά δεν έχουν προλάβει να αποπληρωθούν ούτε κατά το 1/3. Εκεί τι γίνεται, θα σου το βουτάει η τράπεζα επειδή «αυτά έχει η ζωή» και «ας πρόσεχες που έβαζες την υπογραφή σου»;
  Όσοι είστε έξω από τον χορό τραγουδάτε σε πολύ εντυπωσιακές οκτάβες πάντως, οι λαρυγγισμοί σας είναι επιπέδου Σκάλας Μιλάνου και πάνω. Βέβαια το οτι η ζωή είναι σκληρή και λειτουργεί έτσι το ξέραμε. Αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον τον τρόπο που μασκαρεύεται σε δήθεν «ευαίσθητη» και «αντικειμενική» μέχρι να πέσουν βήμα-βήμα οι μάσκες εντελώς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ξένος 04/08/2013 17:12:38

   1. Τι είναι η "κωλοχτύπα;" Όντας καράβλαχος είχα πάντα ένα θέμα με τα πλάσματα της θάλασσας (όπου φαντάζομαι βάσιμα πως ανήκει το συγκεκριμένο ζώον(;)). Αστειεύομαι! Πάντως εκτός της πισίνας δεν ανέφερα ουδέν των άλλων που άκρως λογοτεχνικώς παραθέτετε.
   Υπάρχει καμιά αξιόπιστη πηγή που να υποστηρίζει αυτό που λέτε για τα κόκκινα στεγαστικά πρώτης κατοικίας;
   2. Αντελήφθην αντιθέτως χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον περιρρέοντα πικρόχολο λυρισμό του σχολίου σας (ο στόχος σας για αντικειμενικότητα δυστυχώς δεν επετεύχθει αγαπητε μου!), πως εσείς είστε ή τουλάχιστον αισθάνεστε πως είστε εντός του χορού και άρα δικαιούστε να "τραγουδάτε" μπλουζ ή ακόμη και ρέγγε άμα λάχει απέναντι στις υψηλές οκτάβες που αρθρώνουμε εμείς οι "λυρικοί καλλιτέχνες" εκτός του χορού.
   3. Η παράταση της οριζόντιας και ασχέτως λόγου και οικονομικής κατάστασης του χρεώστη απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας (μέχρι 200.000 λέει ο νόμος, αλλά παίρνει η μπάλα στην πράξη και ακριβότερα ακίνητα), αποτελεί σκληρό φρένο στην γενικότερη δανειοδότηση της αγοράς από τράπεζες με το backround των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν είσαστε στην αγορά πιθανόν θα γνωρίζετε πως τα (εξυπηρετούμενα όχι κόκκινα) δάνεια κινήσεως ακόμη και τα πολύ μικρά-μικρά-μεσαία κλείνουν αστραπιαία, αφήνοντας πολλές μικρομεσαίες εταιρείες έκθετες στην ατυχία ενός παραμικρού "παραστρατήματος". Αυτά τα δάνεια, έμεναν ενεργά κυρίως χάρη στην εξασφάλιση που προσέφερε η ύπαρξη πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών.
   4. Αν πεθάνει η αγορά, η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή που έχουν απομείνει ζωντανές, αγαπητέ ξένε, δεν θα υπάρχει πλέον ούτε κράτος, ούτε μισθός, ούτε σύνταξη ούτε σπίτι. Καταλάβατε;

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ akenaton 04/08/2013 17:51:28

    Μα δεν προσπάθησα να πείσω οτι είμαι αντικειμενικός, αντιθέτως έχω ξαναπεί πως τυγχάνω άμεσα θιγόμενος. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν και άλλοι μόνιμοι σχολιαστές ή αρθρογράφοι που παρακολουθούν την εξέλιξη με κομμένη την ανάσα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι τους αφορά επί προσωπικού. Αλλά δεν ρισκάρουν να αγγίξουν τέτοιο θέμα-φωτιά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων καταλήγοντας όμως να στρώνει το χαλί για άλλου είδους εξελίξεις. Κι επειδή έχουν δει κάποια πράγματα μέχρι τώρα, αντιλαμβάνονται πως θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία και που θα καταλήγει στο τέλος να πηγαίνει.
    Αφού έχεις λοιπόν την αυτοπεποίθηση αλλά και την βεβαιότητα οτι η κυβέρνηση προτίθεται θα δράσει με κύριο γνώμονα να μην αδικήσει κανέναν, συνέχισε να κάνεις τις προτάσεις σου και να προετοιμάζεις ψυχολογικά τον κόσμο οτι «αν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν χάλασε και ο κόσμος με την αναστολή απαγόρευσης πλειστηριασμών», «ας το δούμε έξυπνα το πράγμα» και «χάστε ψύχραιμα τα σπίτια σας για να ανασάνει η αγορά, να υπάρχουν μισθοί-συντάξεις και να έχει συνέχεια το κράτος».

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ akenaton 04/08/2013 18:00:58

    Επιπρόσθετα να υπενθυμίσω και πάλι ότι πριν από τα Καστελόριζα και τους Τιτανικούς, η συντρηπτικότατη πλειοψηφία των δανείων αυτών αποπληρωνόταν κανονικά. Και υπήρχε ένας Σαμαράς που μιλούσε για λάθος μείγμα, λάθος συνταγές και Ζάππεια. Που αν είχαν τηρηθεί όπως εξηγούσε, τώρα ο κόσμος θα μπορούσε να αποπληρώνει τα δάνειά του. Οριακά, αλλά θα τα κατάφερνε Τώρα από εκεί, πως φτάσαμε σε σημερινά άρθρα όπως αυτό και διάφορα άλλα, είναι μεγάλο ερώτημα που θα απαντηθεί από τους πολιτικούς αναλυτές επόμενων δεκαετιών.
    Πάντως ήδη προβλέπω πως όταν αρχίσουν τα δράματα και οι οδυρμοί θα αναρτηθεί στην κεντρική στήλη ένα νέο άρθρο με εισαγωγή «εμείς εδώ στο antinews είχαμε επισημάνει έγκαιρα και πρώτοι από όλους οτι ετούτο, εκείνο και το άλλο, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας και να μην πέσει στα χέρια μπολσεβίκων και νεοναζί».
    Άρθρα που μόνο με αντικαταθλιπτικά θα μπορεί να τα διαβάσει κανείς μέχρι το τέλος.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Ξένος 04/08/2013 18:20:30

     Αν θέλετε την γνώμη μου "off the article", ακόμη και αν καταργηθεί τελείως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι τράπεζες ή οποιοσδήποτε άλλος σε μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών. Όχι επειδή θα είναι φιλεύσπλαχνοι, αλλά επειδή απλώς δεν θα τους συμφέρει. Εκείνοι που μπορεί να την πληρώσουν σταδιακά, είναι τα λαμόγια που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν την δόση κι αυτούς οι τράπεζες τους γνωρίζουν. Γενικότερα, όσοι είναι στην αγορά, παρατηρούν ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν "κόψει" επειδή δεν υπάρχει ακόμη ισορροπία στις τιμές των ακινήτων. Για τούτο, οι πλειστηριασμοί είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς στις "παλιές, καλές εποχές", μονάχα που τότε δεν έκλαιγε κανείς για τους δυστυχείς ιδιοκτήτες των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, συνήθως κατεστραμμένων εμπόρων, βιοτεχνών και εν γένει αυτοαπασχολούμενων!

     • Ξένος avatar
      Ξένος @ akenaton 04/08/2013 18:51:38

      Δεν μοιράζομαι την αισιοδοξία σου στο πρώτο σκέλος, αλλά μακάρι. Στο δεύτερο μισό του σχολίου σου πιστεύω οτι παλαιότερα όταν έβαζε κανείς την υπογραφή του για μια προσημείωση ή έπαιρνε στεγαστικό, το έκανε με εδραιωμένη την πεποίθηση οτι τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο ή στην χειρότερη θα παραμείνουν στάσιμα. Και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, όταν η πορεία της ζωής του δεν εξελισσόταν καλά, το να χρεώνεται την αποτυχία και την ατομική του ατυχία είχε μια κάποια λογική. Με αυτό όμως που συνέβη από το 2010 στη χώρα είναι εξ’ ίσου λογικό ο κόσμος να αντιδράσει λυσσαλέα (στην πράξη βέβαια σιγά μη σκίσει τίποτα, αλλά εν πάση περιπτώσει) και να μην καταπίνει το «ας πρόσεχες» και «έτσι έχουν τα πράγματα».
      Προσωπικά, για να σου πω τον πόνο μου, όταν πήρα στεγαστικό-επισκευαστικό το 2008 για το 345 τετραγωνικών πατρικό μου στο οποίο και μένω εγώ, γονείς, αδερφές (όλοι άνεργοι πλην ενός με μαύρη ημιαπασχόληση) και περιστασιακά παππούς-γιαγιά που πλέον τους πάμε «βόλτα» από εδώ κι από εκεί, είχα την δουλειά μου που μου απέφερε βασικό μισθό 820 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια. Τώρα είμαι άνεργος και τα εισοδήματα έχουν φτάσει στο 40% του ύψους που είχαν όταν υπέγραφα την προσημείωση! Και μάλιστα τους κυνηγάμε να τα βάλουν. Φυσικά δεν έχω προλάβει να αποπληρώσω παρά ελάχιστα. Ακόμη και αν βρω δουλειά, με 400 ευρώ δεν γίνεται χαΐρι.
      Οπότε με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα η τράπεζα θα δει σπίτι 345τμ στο όνομα ενός και μόνο οφειλέτη και σχεδόν ανύπαρκτη αποπληρωμή. Όλοι στον δρόμο λοιπόν και να σκορπίσουμε ψάχνοντας να βρούμε συγγενείς ή φίλους να τους φορτωθούμε στο σβέρκο σαν τους γύφτους. Αλλά κι αυτό για πόσο;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ akenaton 04/08/2013 22:43:34

    έχουμε χάσει το μέτρο και τη λογική σ΄αυτή την χώρα...τον χωρο θα έπρεπε να λέω.
    Με τέτοια φορολογία και το φορολογικό να αλλάζει σαν μενού φαγάδικου κάθε τρείς και λίγο,
    Με την φοροεπιδρομή επί ΟΛΩΝ, δικαίων και αδίκων,
    Με την συνεχιζόμενη ΑΔΙΚΙΑ,
    Με την προστασία αυτών που κατέστρεψαν την χώρα,
    με, με, με
    Τι περιμένετε να γίνει ;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Νίκος Αργεάδης 04/08/2013 22:48:00

     Αγαπητέ Αργεάδη, καταλαβαίνω τον θυμό σας. Προσωπικά, προσπαθώ πάντα σε όσα γράφω να υπάρχουν και κάποιες χειροπιαστές προτάσεις. Μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς σωστές ή λάθος (άσχετο) αλλά πιστεύω πως δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Κάτι πρέπει να κάνουμε, πήξαμε στις διαπιστώσεις!

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ akenaton 04/08/2013 23:21:41

      Δεν είναι θυμός αγαπητέ Ακενατών, έιναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! Απλά την λέω όπως την βλέπω και την εκφράζω. έχω γνωστούς, συμμαθητές μου !!! που θα ψηφίσουν ΧΑ !!!

 17. kotstak avatar
  kotstak 04/08/2013 17:30:43

  Προ ημερών έκαναν έξωση σε ένα διάσημο ηθοποιό.
  Ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνουν και σε αυτούς που δεν πληρώνουν τη δόση.
  Όχι πλειστηριασμός, έξωση. Το σπίτι να εξακολουθεί να ανήκει στον ιδιοκτήτη, η τράπεζα όμως να το διαχειρίζεται μέχρι να πάρει τα χρήματά της.
  Αυτοί που επέλεξαν να νοικιάσουν σπίτι, είναι παιδιά κατώτερου του Θεού;

  Με την πρότασή μου θα πέσουν πολύ και οι τιμές των ενοικίων, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν σημαντικά ΟΛΟΙ οι οικονομικά ασθενέστεροι.

  • Tasos avatar
   Tasos @ kotstak 04/08/2013 20:07:18

   Τους λογαριασμούς και τα χαράτσια του ακίνητου θα τα πληρώνει η τράπεζα υποθέτω, σωστά?

   • kotstak avatar
    kotstak @ Tasos 04/08/2013 20:39:22

    Κανένας.
    Πρέπει να είναι φορολογικά “νεκρά”, μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.

    • Zame avatar
     Zame @ kotstak 05/08/2013 14:02:19

     Συγχωρέστε με αγαπητέ αν κάνω λάθος..
     & το μέγεθος της ανέντιμης χασούρας ..
     έχει σαλέψει τα λογικά μου
     που εξακολουθώ να θεωρώ ως δικαιότερο ΝΕΚΡΑ να είναι τα σάπια"ΔΑΝΕΙΑ πού παρήγαγαν αυτά τα "προϊόντα" ? πού εσύ τα ονομάζεις 'νεκρά κτίρια..
     Απορώ δηλαδή πως αβανταρεις ακόμα & το κέρδος.. σε μεθοδεύσεις πού προκάλεσαν- προϊόντα- νέκρα κτιρια - όπως τα ονομάζεις..

     • kotstak avatar
      kotstak @ Zame 05/08/2013 14:25:10

      Δεν είπα κάτι τέτοιο.

      Είπα φορολογικά “νεκρά” = όχι φόρους, όχι χαράτσια, όχι τεκμήρια σε αυτά τα ακίνητα.

   • kotstak avatar
    kotstak @ Tasos 04/08/2013 20:45:55

    Τους λογαριασμούς που πληρώνει ο ενοικιαστής, θα τους πληρώνει ο εκάστοτε ενοικιαστής.
    Τα διάφορα άλλα έξοδα η τράπεζα, μπαίνουν στο χρέος και το ακίνητο θα εξοφληθεί αργότερα.

    Στην ουσία ο ιδιοκτήτης γίνεται ενοικιαστής του ακινήτου του, άλλα έχει ένα μακρινό δικαίωμα.

 18. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/08/2013 18:21:07

  Για λόγους που έχω εξηγήσει, συμφωνώ εν πολλοίς με την ανάλυση του Ακενατόν. Κυρίως δύο και ένας τρίτος, παράπλευρος.
  1. Υπάρχουν ασυνεπείς δανειολήπτες διαφόρων, και πολύ διαφορετικών, οικονομικών status. Κάποιοι έχουν και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία. Άλλοι κανένα.
  2. Η πτώση των αγοραίων τιμών ακινήτων ούτως ή άλλως θα συνεχισθεί, με πλειστηριασμούς ή χωρίς. Δεν υπάρχουν αγοραστές σ' αυτά τα επίπεδα τιμών, θα εμφανισθούν μόνον πολύ πιό κάτω. Το θέμα έχει να κάνει και με τα θεμελιώδη μεγέθη (πραγματικό κόστος κατασκευής, απόθεμα απούλητων κτλ), αλλά είναι επίσης και "τεχνικό" (όταν συμβεί μεγάλη και απότομη άνοδος επί 1 -2 δεκαετίες), είναι αναπότρεπτη και η μεγάλη πτώση, μέχρι να προσεγγισθούν μέσες τιμές 30τίας.
  3. Πολλά από τα προσημειωμένα ακίνητα είναι ακόμη απούλητα και ανήκουν σε κατασκευαστές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτά. Άν και δεν είναι πρώτη κατοικία, το σκεπτικό των τραπεζών είναι να μην τα εκκαθαρίζουν για να μη προκληθεί απότομο πτωτικό ντόμινο. Είτε πρόκειται για στρουθοκαμηλισμό είτε (το πιθανότερο) το κάνουν για να προλάβουν να σχηματίζουν προβλέψεις με τα ίδια κεφάλαιά τους, έτσι διαιωνίζουν την "άρρωστη" διαρκή σταδιακή πτώση, ενώ μια πτωτική εκτόνωση θα συντόμευε αρκετά τον πτωτικό κύκλο.

 19. πΔπ avatar
  πΔπ 04/08/2013 19:01:35

  Αγαπητέ Ακένατε, ως αρθρογράφος αυτού του άρθρου, θέλω να ζητήσω μια επεξήγηση.
  Οι πλειστηριασμοί αφορούν δάνειο χρημάτων για την αγορά πρώτης κατοικίας ή δάνειο χρημάτων με υποθήκευση της οικίας (πρώτης ή άλλης);
  Εάν πρόκειται για το δεύτερο, δεν δείχνω καμία ανοχή ειδικά εάν το/τα δάνεια αυτά είχαν σκοπό την πλαστή ευημερία των ληπτών και της επιδείξεως ανύπαρκτου πλούτου και κοινωνικού κύρους.
  Θεωρώ ότι όλοι ζήσαμε ή ακούσαμε στον κοινωνικό μας περίγυρο καταστάσεις όπου, δάνεια ελαμβάνοντο από τις Τράπεζες για διακοπές και ταξίδια, για κατανάλωση, για δεξιώσεις γάμου στα πλέον απίθανα σημεία. Δάνεια για την πλέον αστεία δικαιολογία και αφορμή.
  Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος των Τραπεζών, θεωρώ ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να αποπληρωθούν ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τον πλειστηριασμό του εχέγγυου το οποίο είναι η "πρώτη κατοικία" ή και η δεύτερη ή και η τρίτη...
  Πρόκειται περί μπαταχτσήδων και δεν τους πρέπει κανένας οίκτος.

  Αντίθετα στην περίπτωση κατά την οποία τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν γι' αγορά κατοικίας, όχι μόνο πρώτης αλλά ακόμη και δευτέρας ή τρίτης... καθ' ην στιγμή τα δάνεια αυτά εξυπηρετούντο στο ακέραιο μέχρι πρότινος, να μην υπάρξει καμία σκέψη αναγκαστικού πλειστηριασμού.
  Αντίθετα θα θωρούσα ότι θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω ανοχής και ευνοϊκών διατάξεων. Ειδικά εάν αφορούν οικία πέραν της πρώτης.
  Σε αυτήν την περίπτωση ο λήπτης είναι νοικοκύρης και όχι μπαταχτσής ως το προηγούμενο παράδειγμα.
  Προσωπικά δεν μπορώ να εξομοιώσω νοικοκυραίους με μπαταχτσήδες για χάρη οιασδήποτε Τρόικας ή Κομματικής συναίνεσης.

  Τελικά αγαπητέ μου Βασιλιά ποία εκ των δύο περιπτώσεων αφορά η επικείμενη άρση;
  Την πρώτη, την δεύτερη ή και τις δύο περιπτώσεις;
  Ατυχώς δεν δίνεται αποσαφήνιση ακόμα και σε Κυβερνητικό επίπεδο.

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ πΔπ 04/08/2013 21:14:06

   Μπαταχτσής είναι αυτός που είτε δεν επιστρέφει δανεικά ενώ θα μπορούσε να το κάνει, είτε όταν δανειζόταν ήξερε πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην τα επιστρέψει αλλά δολίως ρίσκαρε. Τι από τα δυο ισχύει μετά την υπαγωγή μας στο μνημόνιο όταν μισθοί, συντάξεις και εισοδήματα κατακρημνίσθηκαν ενώ ξεκίνησε άμεση και έμμεση φορο-λεηλασία άνευ προηγουμένου;
   Επίσης, πέρα από την ηθικολογική διάσταση και την αισθητική αξιολόγηση του όλου πράγματος, τι σε αφορά εσένα πως αξιοποίησε κανείς την υποθήκη του αφού τη στιγμή που την υπέγραφε είχε δικαίως υπολογίσει οτι μπορούσε άνετα να την αποπληρώσει; Από που κι ως που μπαταχτσής; Κι από που κι ως που το γεγονός οτι κάποιοι δεν αποτολμήσατε να βάλετε υποθήκες για να επισκευάσετε το σπίτι σας, να αγοράσετε κάποια έπιπλα της προκοπής, τηλεόραση, υπολογιστή και ένα αυτοκίνητο, καθιστά τους άλλους ξιπασμένες μαντάμ-σουσούδες και όχι εσάς υποψήφιους λουθηρανούς καλόγερους; Μας λέτε δηλαδή πως είχατε την δυνατότητα να υποθηκεύσετε ακίνητη περιουσία με την προοπτική να αποπληρώνετε στην ώρα σας με άνεση και δεν το πράξατε από ένστικτο οτι πλησιάζει κατάρρευση; Ε λοιπόν μαγκιά σας, βλέπατε πολύ μπροστά.
   Πολύ εύκολα μηδενίζετε όμως, πολύ εύκολα γενικεύετε, πολύ εύκολα κολλάτε τις ταμπέλες και πολύ εύκολα αμολάτε την ιαχή «κανένα έλεος». Μόνο που η κουβέντα αυτή όταν έρθει η ώρα μπορεί υπό συνθήκες να επιστραφεί. Προς πάσα κατεύθυνση.
   Επίσης τα κριτήρια αλληλεγγύης που θέτετε ή υπονοείτε ορισμένοι, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, μιας και αν τραβηχτούν όχι πολύ, αλλά λίγο ακόμα, ελάχιστα, θα προέκυπταν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του στυλ «γιατί να πληρώνει ο αυτοκινητιστής φορολογούμενος τα νοσήλια κάποιου που οδηγούσε μηχανή και μάλιστα χωρίς κράνος;», «γιατί να πληρώνει ο φορολογούμενος τις γάζες και τα ιώδια για εκείνον που έκανε extreme sports;» και σταδιακά από Έλληνες αρκετοί παρουσιάζετε την τάση να θέλετε να γίνετε Γερμανικότεροι των Γερμανών.
   Και όχι αγαπητέ, δεν χρειάζεται ούτε προϋποτίθεται να πληρώσει απαραιτήτως ο φορολογούμενος για τις υποθήκες του γείτονά του. Υπάρχουν πολλών ειδών λύσεις τις οποίες δυστυχώς από ότι ψυχανεμιζόμαστε σχεδόν όλοι, οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται να τις ακούσουν αφού ορισμένοι θέτουν τις ανθρωποθυσίες περίπου ως αυτοσκοπό.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Ξένος 04/08/2013 22:55:49

    Αγαπητέ μου ξένε, φοβάμαι πως όντας εντός του ζαλιστικού χορού, μας προσφέρετε παραδείγματα ελαφρώς "τραβηγμένα". Η κοινωνία (θα έπρεπε να) δέχεται αδιαμαρτύρητα να πληρώσει για την αποκατάσταση της υγείας οποιουδήποτε απερίσκεπτου μέλους της κινδυνεύει η ζωή του. Μάλλον όμως δεν δέχεται να πληρώσει τα έπιπλα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το αυτοκίνητο κάποιου που δεν του βγήκε μελλοντικά το σχέδιο αποπληρωμής του καταναλωτικού του δανείου που ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ έτσι κι αλλιώς ζήτησε και πήρε με υποθήκευση του ΣΠΙΤΙΟΥ του!!! Μην τρελαθούμε τελικά λόγω κρίσης και τσουβαλιάσουμε τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι!

    • Ξένος avatar
     Ξένος @ akenaton 04/08/2013 23:23:50

     Τι πάει να πει «δεν του βγήκε» έτσι απλά; Βέβαια εδώ που φτάσαμε είναι στην διακριτική σου ευχέρεια αν θα δεχθείς αυτό που εξήγησα και προηγουμένως στην μεταξύ μας κουβέντα, αλλά όπως σου είπα και πριν, αυτή η λογική ισχύει όταν η συμφωνία μεταξύ ιδιώτη και τράπεζας λάβει χώρα σε σχετικά ομαλές συνθήκες. Σε συνθήκες δηλαδή υπό τις οποίες το να “μη σου βγει” αποτελεί παράμετρο στην γενικότερη κοινωνική εξίσωση των οποίων τις σταθερές όταν έβαζες την υποθήκη τις ήξερες και υπολόγισες οτι σου βγαίνει μια χαρά.
     Όταν λοιπόν οι κοινωνικές αυτές παράμετροι μένουν σχετικά σταθερές αλλά ο οφειλέτης σε ατομικό επίπεδο αποδεικνύεται είτε εξαιρετικά άτυχος είτε ανίκανος να διαχειριστεί τα οικονομικά του, αυτό που λες έχει λογική και εκεί ακριβώς στηρίζεται η αξία της υπογραφής και του συμβολαίου.
     Όμως τα Καστελόριζα, οι Τιτανικοί και τα ΔΝΤ εντάσσονται μέσα στη σφαίρα της ιδιωτικής κακοδαιμονίας ή ανικανότητας του οφειλέτη; Καθόλου δεν το νομίζω. Ακόμα και έξω από την ηθική διάσταση του πράγματος, καθαρά λογιστικά αν το δει κανείς, σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται μια κρίσιμη μάζα οφειλετών που, όχι με δική τους υπαιτιότητα ή προσωπική ατυχία, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υπογραφή που βάλανε, όπου δεν μπορείς να τους μεταχειριστείς με τον κυνισμό που θα προσέγγιζες το ζήτημα υπό ομαλές συνθήκες.
     Το να πεις βέβαια εσύ ως Akenaton ή ο φίλος πΔπ πιο πάνω ότι δεν δέχεστε αυτό το σκεπτικό και οτι ακόμα κι έτσι τα σπίτια αυτά θα πρέπει δυστυχώς να χαθούν για το καλό του ευρύτερου συνόλου, είναι μια στάση που θα κριθεί στην πράξη. Άλλο αυτό όμως και άλλο να βαφτίζεται ο κανείς «μπαταχτσής» ή ανόητα υπεραισιόδοξος για να νιώσουμε και ηθικά πιο ανάλαφροι όταν θα τον βλέπουμε να μένει στον δρόμο.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Ξένος 05/08/2013 00:12:41

      Δεν μίλησα προσωπικά για μπαταχτσήδες! Μονάχα όποιος μπορεί και δεν πληρώνει εκμεταλλευόμενος την κρίση μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι .... Κανείς δεν είπε πως πρέπει να χαθούν σπίτια ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις των στεγαστικών τους. Τα παραδείγματα όμως με τους ανθρώπους που κινδυνεύει η υγεία τους και η ζωή τους ήταν ατυχή νομίζω.

     • Ξένος avatar
      Ξένος @ akenaton 05/08/2013 00:40:26

      Πόσοι είναι αυτοί πια που μπορούν αλλά δεν αποπληρώνουν κρυπτόμενοι πίσω από την απαγόρευση; Και ρισκάρουν έτσι να συσσωρεύουν υπερμέγεθες χρέος όταν ξέρουν έστω και ενστικτωδώς οτι κάποια στιγμή αυτό να σπάσει και θα το πληρώσουν όλο μαζί.
      Έχεις αντίθετη γνώμη οτι πρόκειται για μειοψηφία και υποπερίπτωση; Ηθικά και πρακτικά κολάσιμη μεν αλλά ανάξια λόγου δε ως ποσοστό επί των οφειλετών. Γιατί αν μιλάμε πραγματικά για αυτούς και μόνο αυτούς, αν δηλαδή για αυτούς γίνεται όλο το νταβαντούρι και έχουν βγει στα κάγκελα βουλευτές και πολίτες, τότε πάσο. Κάθομαι κι εγώ πλάι σου να απορούμε μαζί για τον παραλογισμό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, να ξύνουμε το κεφάλι μας παρέα.
      Όσο για το παράδειγμά μου τραβηγμένο και ίσως αποτυχημένο, το δέχομαι. Όπως τραβηγμένο είναι όμως και το ύφος αρκετών που με ευκολία μιλάνε για μπατακτσήδες και απερίσκεπτους, που πρέπει να πληρώσουν με την ίδια τους την αξιοπρέπεια -ίσως και επιβίωση- για το γεγονός οτι υπέγραψαν στεγαστικό ή προσημείωση υπό άλλες συνθήκες.

    • Ξένος avatar
     Ξένος @ akenaton 04/08/2013 23:42:06

     Και δεν θα επανερχόμουν για να τα γράψω όλα αυτά αν δεν έμπαινε στην κουβέντα τόσο ύπουλα ο παράγοντας «τι τα έκανε ο οφειλέτης τα λεφτά που πήρε» λες και παίζει κανέναν ρόλο στο γεγονός οτι, όταν τα δανείσθηκε πριν το μνημόνιο μπορούσε μια χαρά να τα αποπληρώνει. Μήπως απλά μερικοί βγάζουν το άχτι τους και τώρα που βρήκανε παπά σκέφτονται να θάψουνε πέντε-έξι; Πέντε-έξι από εκείνους που τα προηγούμενα χρόνια μισούσαν επειδή τόλμησαν να πάρουν π.χ. αυτοκίνητο με δανεικά -και δεν πούλησαν χωράφι- ή επισκεύασαν το σπίτι τους και το επίπλωσαν, προσπαθώντας να τους παρουσιάσουν ως άσωτους που τα φάγανε στον αγοραίο έρωτα;
     Γι αυτό και κάνω την προκλητική επισήμανση πως ακόμα και εκεί να τα φάγανε, δεν αλλάζει το γεγονός πως αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα μνημόνια ή αν είχαν απορριφθεί τα λανθασμένα μείγματα πολιτικής και οι λάθος συνταγές, αν είχαν εφαρμοστεί τα Ζάππειο και τα οκτώ σημεία, οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο θα μπορούσαν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μια χαρά.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Ξένος 05/08/2013 00:15:14

      Κακά τα ψέμματα, δεν βάζει κανείς εύκολα κι αβασάνιστα υποθήκη το σπίτι του για καταναλωτικό δάνειο. Όποιοι το έκαναν, πήραν κατά την γνώμη μου μεγάλο ρίσκο, άσχετα από την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό θα περίμενα να το παραδεχτεί κάποιος καλόπιστος συνομιλητής ως γενική αρχή και αξία.

     • Ξένος avatar
      Ξένος @ akenaton 05/08/2013 04:08:56

      Τώρα μιλάς απολύτως ειλικρινά και κυνικά. Γιατί είχα απορία πώς γίνεται να δείχνεις τόσο κατανόηση αλλά να χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο τον όρο «στεγαστικά δάνεια» και καθόλου το «μη-εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα» τα οποία και είναι και αυτά για τα οποία κυρίως καίγονται τράπεζες, κυβέρνηση και πολίτες. Τώρα λοιπόν μπορούμε να συνεννοηθούμε πεντακάθαρα.
      Εύχομαι όμως αυτό το σημείο να το κρατήσεις, θα χρειαστεί πιθανώς σε επόμενο διάλογο. Όταν π.χ. θα προσπαθείς να εξηγήσεις στον κυρ-Μένιο απ’ τα Λιόσια πως ήταν ανεύθυνο να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να κλείσει τρύπες και να μερεμετίσει την ζωή και την καθημερινότητα του σε μια περίοδο που είχε κάθε λόγο να το κάνει, χωρίς μέσα στα ρίσκα να συνυπολογίσει και την κατάρρευση της Lehman Brothers και την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Πράγμα που θα πρέπει τώρα να το πληρώσει με το ίδιο του το σπίτι και να τιμήσει σαν άντρας την υπογραφή που έβαλε. Όταν δε κινήσει προς το μέρος σου με άσχημες διαθέσεις, εδώ θα είμαι να σου σταθώ λέγοντας «τι να πεις βρε Akenaton, αμόρφωτοι άνθρωποι, αγροίκοι και συμφεροντολόγοι. Δεν σκαμπάζουν από οικονομικά, ξανοίχτηκαν και τώρα ζητάνε και τα ρέστα».

     • Ξένος avatar
      Ξένος @ akenaton 05/08/2013 04:15:35

      Τώρα μιλάς απολύτως ειλικρινά και κυνικά. Γιατί είχα απορία πώς γίνεται να δείχνεις τόση κατανόηση αλλά να χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο τον όρο «στεγαστικά δάνεια» και καθόλου το «μη-εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα» τα οποία και είναι αυτά για τα οποία κυρίως καίγονται τράπεζες, κυβέρνηση και πολίτες. Τώρα λοιπόν μπορούμε να συνεννοηθούμε πεντακάθαρα.
      Εύχομαι όμως αυτό το σημείο να το κρατήσεις, θα χρειαστεί πιθανώς σε επόμενο διάλογο. Όταν π.χ. θα προσπαθείς να εξηγήσεις στον κυρ-Μένιο απ’ τα Λιόσια πως ήταν ανεύθυνο να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να κλείσει τρύπες και να μερεμετίσει την ζωή και την καθημερινότητα του σε μια περίοδο που είχε κάθε λόγο να το κάνει, χωρίς μέσα στα ρίσκα να συνυπολογίσει την κατάρρευση των δανείων χαμηλής εξασφάλισης πέραν του Ατλαντικού και συνεπακόλουθα της παγκόσμιας χρηματαγοράς ή την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Πράγμα που θα πρέπει τώρα να το πληρώσει με το ίδιο του το σπίτι και να τιμήσει σαν άντρας την υπογραφή που έβαλε. Όταν δε κινήσει προς το μέρος σου με άσχημες διαθέσεις, εδώ θα είμαι να σου σταθώ λέγοντάς σου «τι να πεις, αμόρφωτοι άνθρωποι, αγροίκοι και συμφεροντολόγοι. Δεν φτάνει που δεν σκαμπάζουν από οικονομικά, ξανοίχτηκαν απερίσκεπτα και τώρα ζητάνε και τα ρέστα».

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Ξένος 05/08/2013 12:46:38

    Ξένε, μία ερώτηση με δύο υποθέσεις έκανα και μία απάντηση περίμενα.
    Να την ξανακάνω λοιπόν.

    ...Οι πλειστηριασμοί αφορούν δάνειο χρημάτων για την αγορά πρώτης κατοικίας ή δάνειο χρημάτων με υποθήκευση της οικίας (πρώτης ή άλλης);...

    • Ξένος avatar
     Ξένος @ πΔπ 05/08/2013 16:44:16

     Και δεν έκανες απλώς "μια ερώτηση με δυο υποθέσεις". Είπες ξεκάθαρα "θεωρώ ότι τα [ενυπόθηκα] δάνεια αυτά θα πρέπει να αποπληρωθούν ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τον πλειστηριασμό του εχέγγυου το οποίο είναι η “πρώτη κατοικία” ή και η δεύτερη ή και η τρίτη. Πρόκειται περί μπαταχτσήδων και δεν τους πρέπει κανένας οίκτος."
     Πάλι καλά που δεν έγραψες οτι θα πρέπει να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας, ύστερα να μας τα χαρίσουν για να επιστρέψουμε και μετά να μας πετάξουν πάλι έξω για να το εμπεδώσουμε. Αλήθεια όμως, το “τι τα έκανε ο δανειολήπτης τα λεφτά” και αν τα έφαγε σε γαμοδάνεια η όχι, με πιο τρόπο θέλεις να σου το αποδεικνύει μήπως και δεήσεις να δείξεις έλεος;

     • πΔπ avatar
      πΔπ @ Ξένος 05/08/2013 17:26:41

      Έγραψα όμως ό,τι: "...θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω ανοχής και ευνοϊκών διατάξεων. Ειδικά εάν αφορούν οικία πέραν της πρώτης.
      Σε αυτήν την περίπτωση ο λήπτης είναι νοικοκύρης και όχι μπαταχτσής ως το προηγούμενο παράδειγμα...".

      Πολύ κόπτεσαι και απαντάς επί πάσης απόψεως.
      "Ευδαίμων" δανειολήπτης είσαι και συ;

     • Ξένος avatar
      Ξένος @ πΔπ 05/08/2013 18:17:33

      Καλά κρασιά.

 20. Anast.t avatar
  Anast.t 04/08/2013 19:27:17

  Aγαπητέ, πιστεύετε πραγματικά, ότι Κράτος που χρειάζεται να βγάλει ερμηνευτική εγκύκλιο για τον ΦΠΑ στο σουβλάκι, από το Υπουργείο του των Οικονομικών, μπορεί να φτιάξει δίκαιες προυποθέσεις ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους άδικα εκείνοι που ταλαιπωρούνται εδώ και τρία χρόνια από μνημόνια και δανειακές, σε τόσο ετερόκλητες υποθέσεις;
  Ο καθένας δανειολήπτης είναι σχεδόν μοναδική περίπτωση και περιμένετε αυτό το Κράτος να βρει άκρη και να μην υπάρξουν αδικίες, σε τέτοια κατάσταση που έχει φτάσει ο γενικός πληθυσμός;
  Αν το πιστεύετε πραγματικά, λυπάμαι, αλλά κάνετε τραγικό λάθος.
  Το ΥπΟικ αποτελείται από αστείους τεχνοκράτες.
  Αν αποτολμήσουν να "διορθώσουν" ΄τέτοια ,πολύ σοβαρά "πράγματα", η αποτυχία είναι σίγουρη και επειδή ακριβώς μιλάμε για σπίτι και στέγη, τα αποτελέσματα θα είναι από τραγικά έως πάρα, πάρα πολύ επικίνδυνα.
  Πάρα, πάρα, πολύ επικίνδυνα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Anast.t 04/08/2013 22:56:42

   Όχι, δεν το πιστεύω. Αλλά δεν μπορώ να μην το γράφω. Ίσως κάποιος καταφέρει να τα αλλάξει κάπως τα πράγματα ξεκινώντας από κάτι απλό...

 21. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 04/08/2013 23:35:41

  Με όλα αυτά η ΝΔ θα πιάσει το 5% στις εκλογές ... οι μικροαστοί δεν είναι παιδάκια Α κατοικία, απειλές κατασχέσεων ψευτομαγκιές κ.ο.κ . Θα κοιτούν τις κάλπες και θα ψάχνουν να την βρουν την ψήφο τους.

 22. Νίκη avatar
  Νίκη 05/08/2013 00:39:49

  Η μοχθηρία των "κορόιδων" είναι απύθμενη. Καλά τα έλεγε ο Μακαριστός Χριστόδουλος "να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα". Τελικά οι Έλληνες είμαστε μεγάλα "κορόιδα"! Οι τραπεζίτες θα φάνε όχι μόνο τον γάιδαρο μαζί με το σαμάρι αλλά και τον ...Σαμαρά! Ζώα....

 23. περιμπανού avatar
  περιμπανού 05/08/2013 01:16:25

  Το πρόβλημα με τους επαπειλούμενους πλειστηριασμούς, δεν πρέπει να περιορίζεται στα στεγαστικά, στην πρώτη κατοικία και τις τράπεζες. Η λύση οφείλει, να αγκαλιάσει όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη βάση των υπαρκτών μηνιαίων εισοδημάτων τους.
  Σε πλειστηριασμούς ακινήτων , θα φτάσουν τα περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάσει τον πολλαπλασιασμό των φόρων, τόκων και λοιπών βαρών, που τα επιβαρύνουν μηνιαία. Από τη μία δάνεια, κάρτες, χαράτσια, ΦΑΠ προηγουμένων κι επομένων ετών κι από την άλλη μειώσεις μισθών, ενοικίων προς είσπραξη (για επιβίωση όχι πλουτισμό), ανεργία, κινητικότητα και λοιπές συμφορές, παράλληλα με τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης, δεν αφήνουν περιθώρια ψευδαισθήσεων. Ο επιταχυντής εξόδων έχει πλέον χάσει το μέτρο των δυνατοτήτων αποπληρωμής τους.
  Οι προτάσεις που προωθούνται αφορούν τους λίγους, όχι τους περισσότερους. Η μετακύληση στους ιδιώτες του κρατικού χρέους είναι πλέον πραγματικότητα. Οι ιδιώτες είναι εκείνοι άλλωστε που επιβαρύνθηκαν και με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Των τραπεζών που σφυρίζουν χαρούμενα τώρα για την ενδυνάμωσή τους και ονειρεύονται και πλειστηριασμούς.
  Η ιδιωτικοποίηση του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά… όχι κάποιες επιμέρους συνέπειες σε περιορισμένη κλίμακα πολιτών. Τα χρέη προς τράπεζες κι εφορίες του κάθε υπερχρεωμένου νοικοκυριού πρέπει να ενωποιηθούν. Μόνο τότε μπορεί να σκιαγραφηθεί η δυνατότητα αποπληρωμης τους, με βάσει τα υπαρκτά εισοδήματα. Αλλιώς θα εξακολουθούμε να συζητάμε επιμέρους παραμέτρους του προβλήματος… κι οι ιθύνοντες να γκρινιάζουν για την αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων.
  …γιατί λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν πιά! Το σεντούκι της γιαγιάς ξοδεύτηκε, το γουρουνάκι κουμπαράς έσπασε και το λίπος κάηκε….
  …για όσους βέβαια ΔΕΝ τα φάγανε μαζύ με τους υπεύθυνους βουλιμικούς κακοδιαχειριστές!

 24. Ξένος avatar
  Ξένος 05/08/2013 04:36:23

  Και πραγματικά όπως έχω ξαναπεί, δεν τρέφω αυταπάτες, τα σπίτια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα χαθούν. Πολλοί σαν κι εμένα φαντάζουμε αυτή τη στιγμή σαν συριανά λουκούμια στα μάτια ορισμένων που δεν πρόκειται να αφήσουν τη λεία τους, ειδικά όταν υπάρχει το ηθικό έρεισμα οτι.. βάλαμε την υπογραφή μας.
  Αυτό που εξοργίζει όμως είναι αυτό το ανθυπονοούμενο, «ας προσέχατε». Γιατί κάποιοι από εμάς ψηφίσαμε Σαμαρά για να επαναδιαπραγματευτεί, να αλλάξει μείγματα και να εφαρμόσει σημεία που θα μας επέτρεπαν να βάλουμε ξανά σε ράγες της ζωές μας και να ξεκινήσουμε εκ νέου να αποπληρώνουμε. Το «ας προσέχατε» ξέραμε να το ακούσουμε και από τον Γιωργάκη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ξένος 05/08/2013 13:07:38

   Συγνώμη αν φανώ σκληρός, κυνικός ή λουθηρανός καλόγερος φίλε μου, αλλά στην δική μου λογική (και σε αυτήν που ελπίζω να κατάφερα να περάσω στα παιδιά μου), υπάρχουν μονάχα δύο περιπτώσεις που θα μπορούσε κανείς να υποθηκεύσει το σπίτι του για δανεικά:
   η πρώτη αφορά την υγεία και εύχομαι κανείς να μην την βιώσει.
   η δεύτερη αφορά κάποιες αδήριτες επαγγελματικές ανάγκες αν πρόκειται για επιχειρηματία, έμπορο ή αυτοαπασχολούμενο γενικά, με την λογική πως η δουλειά μπορεί να χτίσει σπίτι, το σπίτι δεν μπορεί να στήσει δουλειά.

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ akenaton 05/08/2013 16:35:03

    Και δεν σου ζήτησε κανείς να τα χαρίσεις. Ο τρόπος που τα εξοβελίζεις από τον διάλογο όμως είναι προσβλητικός. Επίσης είναι λίγο οξύμωρο να αξιώνει κανείς από την κυβέρνησή του να πετύχει κούρεμα επίσημου τομέα που διέπεται και από (ουσιαστικά ενυπόθηκη) δανειακή σύμβαση, αλλά υπογραφές πολιτών προ-κρίσης να πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους και ντουί.

 25. πΔπ avatar
  πΔπ 05/08/2013 08:14:57

  ...Κακά τα ψέμματα, δεν βάζει κανείς εύκολα κι αβασάνιστα υποθήκη το σπίτι του για καταναλωτικό δάνειο....

  Αγαπητέ Ακένατε, θεωρώ ότι όλα τα *.δάνεια(καταναλωτικά, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, γαμοδάνεια κλπ) δίνονταν με εχέγγυο την ακίνητη περιουσία του λήπτη.
  Αν κάνω λάθος, παρακαλώ να με διορθώσετε!

  Πείτε μου λοιπόν, οι πλειστηριασμοί αφορούν την "πρώτη κατοικία" ή την εγγύηση του λήπτη προς την Τράπεζα;
  Με εξαίρεση ορισμένων καταναλωτικών δανείων, τα δάνεια "ευζωίας" δεν λαμβάνοντο ελαφρά τη καρδία;
  Γιατί λοιπόν να επικρατεί ή ισοπεδωτική άποψη για όλους τους τύπους δανείων του τύπου, "μαζί τα φάγαμε"(και μαζί θα τα πληρώσουμε);

  Ποτέ δεν πήρα δάνειο από Τράπεζα, εμπορικό ή καταναλωτικό. Μέχρι το 1998 χρησιμοποιούσα στην δουλειά μου ένα OPEL OLYMPIA του 1966 αγορασμένο το 1981 από τον τότε ΟΔΔΥ.
  Οι πουλ-μουρ (πουλάω μούρη) με δανεικά να βρεθούν ενώπιοι των πράξεών των και των ευθυνών των.
  Εγώ προσωπικά, δεν τα έφαγα ποτέ και με κανέναν!

 26. Hawk avatar
  Hawk 05/08/2013 10:35:47

  Οι δανειολήπτες στην πυρά και οι τραπεζίτες πρώτο τραπέζι πίστα με τα χρυσά μαχαιροπήρουνα στα χέρια.... Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε για εκείνους τους " καλούς " τραπεζίτες που δανείστηκαν από άλλους καλούς τραπεζίτες που ενώ ήταν εντελώς χρεωκοπημένοι δάνειζαν τα φιλαράκια με άνεση. Οι καλοί αυτοί τραπεζίτες αφού δανείστηκαν από ετοιμόροπες τράπεζες για να σώσουν το δικό τους μαγαζί στο τέλος φόρτωσαν όλες τις τρύπες για να τις κλείσει το κράτος είτε αυτά λέγονται διαχωρισμοί σε καλές και κακές τράπεζες είτε λέγεται ανακεφαλαιοποίηση. Γι αυτά θα μιλήσουμε ποτέ ή θα πληρώνουμε σαν καλοί μακάκες ότι και να μας ζητούν και από την άλλη θα λιθοβολούμε έναν οικογενειάρχη γιατί δεν έχει να πληρώσει τα 40 χιλιάρικα του δανείου που του απέμειναν επειδή έμεινε άνεργος ή έχασε την επιχείρησή του?

  • akenaton avatar
   akenaton @ Hawk 05/08/2013 13:13:13

   Τι άλλο να πάθουν οι "τραπεζίτες" και οι μέτοχοι των "ευαγών" αυτών ιδρυμάτων αγαπητέ; Μια ματιά στην αξία των μετοχών των τραπεζών και των τρεχούμενων μισθών των στελεχών των εμπορικών τραπεζών θα σας πείσει. Εκτός κι αν εννοείτε να βάλουμε χέρι στις καταθέσεις των νοικοκυραίων! Αυτό θα χρειαστεί να το πείτε ανοιχτά όμως ...
   Ο οικογενειάρχης του παραδείγματός σας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από αυτά που προτείνονται στην ανάρτηση.

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ akenaton 05/08/2013 14:50:15

    Akenaton

    ''...............Ο οικογενειάρχης του παραδείγματός σας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε ......''

    Αυτό κάτι μου θυμίζει.

    Α ναί το ρηθέν απο τον ευτραφή αρχηγό του ΠΑΣΟΚ
    Οτι ομέσος Δ.Υ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απο τις απολύσεις -κινητικότητα-διαθασιμότητα........

    Ας πάει να πεί στους Δημοτικούς υπαλλήλους με μεταπτυχιακό - διδακτορικό

 27. Ακτημων avatar
  Ακτημων 05/08/2013 11:22:44

  Εμένα θα μου πληρώνει κάποιος το ενοίκιο ? Γιατί λέω να σταματήσω να το πληρώνω αλλά φοβάμαι την έξωση. Μήπως να υπάρξει και μετρό αναστολής εξωσεων?

 28. akenaton avatar
  akenaton 05/08/2013 13:22:14

  Διαβάστε καλύτερα αυτά που γράφει ο Αργεάδης και πέστε μου που είναι αντίθετος στο πνεύμα της ανάρτησης! Πάντα έγραφα για την ανάγκη διοίκησης δια του παραδείγματος. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει τον δραστικό περιορισμό των προνομίων των πολιτικών και των πελατών ή συγγενών τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γράφω ΚΑΙ για αυτά που θα πρέπει να γίνουν ώστε να περάσει η χώρα σε μιαν άλλη πολιτικο-οικονομική κατάσταση!

 29. Zame avatar
  Zame 05/08/2013 13:24:08

  !!!Μακραν το κορυφαιο !!! & τα λεει ΟΛΑ.
  ( Οι δανειολήπτες στην πυρά και οι τραπεζίτες πρώτο τραπέζι πίστα με τα χρυσά μαχαιροπήρουνα στα χέρια)

 30. Διογένης avatar
  Διογένης 05/08/2013 13:24:39

  Επανέρχομαι με κάποιες συμπληρωματικές σκέψεις.

  Ομολογώ ότι έχει αρχίσει να με εκνευρίζει η καραμέλα περί των ολοένα επεχρόμενων και μηδέποτε αφικνυόμενων κοινωνικών εξεγέρσεων αν γίνει το ένα και αν γίνει το άλλο.

  Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει πλέον κοινωνική αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση, ακόμη και όταν εφαρμόζει το Μνημόνιο και τα καταστροφικά μέτρα του. Υπάρχει πλέον μόνον ο βουβός αγώνας του καθενός μας για επιβίωση.

  Δεν είναι πολύ μακριά η 28η Οκτωβρίου 2011, που ανάγκασε τον ΓΑΠ να φύγει πανικόβλητος από την εξουσία. Βλέπαμε τις αντιδράσεις συμπολιτών μας έναντι της πολιτικής εξουσίας και αγαλλιάζαμε. Μόνον ο αντιμνημονιακός (ακόμη τότε, για λίγες ημέρες ακόμη μόνον) Σαμαράς μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στον κόσμο. Και, πράγμα παράξενο (αλλά όχι και τόσο, αν το καλοσκεφτεί κανείς), ο μνημονιακός, σήμερα, Σαμαράς εξακολουθεί να μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στον κόσμο (έστω και εάν προσέχει πολύ για λόγους δικής του ασφαλείας και καλά κάνει βέβαια).

  Τι συμβαίνει; Ούτε καν διαδηλώσεις πια δεν έχουμε. Πού είναι οι "αγανακτισμένοι", πού είναι το κύμα οργής που αισθανόταν κανείς παντού; Μπαίναμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ακούγαμε τον κόσμο να μιλάει μεταξύ του, άγνωστος προς άγνωστο, για τα μέτρα. Πηγαίναμε για ψωμί στον φούρνο της γειτονιάς και στην έξοδο πιάναμε κουβέντα με κάποιον άγνωστο για τα μέτρα και το μνημόνιο. Συντηρητικοί πολίτες που δεν διανοούνταν τον εαυτό τους σε διαδήλωση ταυτίστηκαν με τις διαδηλώσεις.

  Πού είναι τώρα όλα αυτά; Ούτε καν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν διαδηλώσεις. Έστω, μια απεργία της προκοπής. Μόνον με την άγαρμπη κατάργηση της ΕΡΤ κινητοποιήθηκε κάπως κάποιος κόσμος, αλλά και εκεί κατέληξε η μεγάλη πλειοψηφία στο τέλος να υποστηρίζει την έστω και άγαρμπη και χωρίς καλές προοπτικές μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Και η ΔΗΜΑΡ καταποντίζεται δημοσκοπικά και κάθεται "και διηγώντας τα να κλαις" πως κάποτε θα μπορούσε να γίνει η κυβερνώσα αριστέρα. Σήμερα τα πανώ έξω από την ΕΡΤ υπέρ των ανέγγιχτων προνομίων μοιάζουν φαιδρά και γραφικά σε μια Ελλάδα που αγωνίζεται για τον άρτο τον επιούσιο. Και κάνουν δουλειά υπέρ και όχι εις βάρος της κυβέρνησης.

  Τι άλλαξε όμως τόσο πολύ από τις 28 Οκτωβρίου 2011; Τι άλλαξε ακόμη και από την περίοδο Καραμανλή, αν θέλετε ή ακόμη και από την περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και πάλι είχαμε διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, κάθε φορά που ο "λαοπρόβλητος" Ανδρέας τολμούσε να πειράξει μέρος των "κεκτημένων" που ο ίδιος είχε δώσει στον λαό του; Σήμερα οι αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική των περικοπών, των απολύσεων και των άγαρμπων αλλαγών (αλλαγών, συνήθως μάλιστα όχι προς το καλύτερο, π.χ. το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές) είναι μικρότερες από ποτέ. Τι άλλαξε;

  Άλλαξαν τα εξής σημαντικά: α) Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή είναι παρά την θέλησή της όμηρος της τρόικας. Οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις Σαμαρά υπέρ του εθνικού συμφέροντος είναι αρκετές για να δώσουν σε ΟΛΟΥΣ, εχθρούς και φίλους, την βαθύτερη, υποσυνείδητη πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη και τις αμέτρητες δυσχέρειες, θέλει το καλό αυτής της χώρας. β) Η σταδιακή μνημονιοποίηση του Τσίπρα (βλ. και την χθεσινή συνέντευξη Δραγασάκη) πείθει και τους πλέον δύσπιστους ότι δεν υπάρχει σήμερα ειλικρινής αντιμνημονιακή πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σταδιακά σε νέα ΔΗΜΑΡ, τώρα που η ορίτζιναλ μας τελείωσε. Τοις ρήμασι του "συστήματος" πειθόμενος, παιδί του οποίου αποδεικνύει τώρα πια ατράνταχτα ότι είναι. γ) Όσο και να γκρινιάζει ο κόσμος, η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν όντως πολύ καλύτερα από όσο έναν χρόνο πριν. Η διαφορά αυτή ήλθε πολύ γρήγορα, ασχέτως μάλιστα του πόσο γρήγορα τρέχει ο πολιτικός χρόνος από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά. Μπορεί ο κόσμος να μην το έχει αισθανθεί στην τσέπη του, όμως γνωρίζει πολύ καλά μέσα του ότι δεν υπάρχει πια δημόσια κουβέντα περί χρεωκοπίας της χώρας. Αυτό και μόνον είναι ήδη η μεγάλη διαφορά Σαμαρά. δ) Ο κόσμος γνωρίζει την αναγκαιότητα του να κυβερνηθεί η χώρα και δεν θέλει να εμποδίσει την κυβέρνηση. Έστω και αν η διακυβέρνηση αυτή δεν είναι αυτή που θα θέλαμε σε όλες της τις διαστάσεις. ε) Οι έχοντας επαφή με την αγορά (και δεν είναι λίγοι αυτοί) γνωρίζουν ότι η καθαρά ιδιωτική αγορά σήμερα κινείται. Όντας από την δουλειά μου σε στενή επαφή με τον μηχανολογικό κλάδο της οικονομίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού της εναπομείνασας ελληνικής βιομηχανίας έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Οι πληρωμές είναι πια πιο εύκολες ακόμη και από το εσωτερικό της χώρας, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και περίπου όλοι ξέρουν ποιοι είναι χρεωκοπημένοι και ποιοι όχι. Αυτό δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρο έναν χρόνο πριν, όταν όλοι ήταν ζαρωμένοι και απογοητευμένοι. Τώρα βλέπεις ποιος κινείται και ποιος όχι. Και το ότι αρκετοί κινούνται δίνει κουράγιο και αισιοδοξία και στους υπόλοιπους.

  Εξοργίζομαι λοιπόν, τελικά, όταν βλέπω να υπερασπίζεται κανείς με αγωνία και ζέση ένα καθαρά πασοκικού χαρακτήρα μέτρο, που από θεσμικής απόψεως δεν το δικαιούνται ούτε οι πραγματικώς πάσχοντες οικονομικά - πόσο μάλλον που από τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου επωφελούνται και μη πραγματικώς πάσχοντες. Εάν κάποιος δεν έχει να πληρώσει το σπίτι του και τελικά του το πάρουν, εκεί το κράτος πρέπει να δείξει τη φιλανθρωπική του και προνοιακή του στάση και δράση: Οι μεν νόμοι να τηρούνται, αλλά και να μην μείνουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς στέγη. Δεν μπορούμε όμως να εξισώνουμε αυτόν που πληρώνει με αυτόν που δεν πληρώνει και δεν μπορούμε να αξιώνουμε για αυτόν που δεν πληρώνει την ίδια μεταχείριση με αυτόν που πληρώνει. Έστω και εάν αυτός που δεν πληρώνει δεν φταίει για αυτό που του συμβαίνει: Είναι απλώς ΑΔΙΚΟ για αυτόν που πληρώνει.

  Και με το "δεν πληρώνει", θυμήθηκα και κάτι περισσότερο για τα παραπάνω λεγόμενα: Αλήθεια, τι απέγιναν τα διάφορα κινήματα του τύπου "δεν πληρώνω". Δεν σας κάνει εντύπωση πώς έχουν εξαφανιστεί;

  Αυτό εννοώ όταν αναλύω παραπάνω ότι η σκληρή πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει απροσδόκητη αλλά και ασυνείδητη κοινωνική αποδοχή. Ο κόσμος δεν έχει την αντίδραση που είχε. Δεν είναι ότι αποχαυνώθηκε. Είναι ότι ξέρει πως ΑΥΤΗ η κυβέρνηση προσπαθεί ειλικρινά και όχι στα ψεύτικα, όπως οι προηγούμενοι, όλοι οι προηγούμενοι.

 31. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 05/08/2013 14:28:28

  Αφου μας τα πήραν (μέσα απο απολύσεις , μειώσεις μισθών, συντάξεων.....) για να.......σωθούν.

  Τώρα έρχονται και σου ξαναφέρνουν το λογαριασμό με την απειλή του πλειστηριασμού !!!!!!!!!!!!!!

  Δλδ. εισόδημα πρό ΔΝΤ 20,000
  Δόση δανείου 6000

  Εισόδημα μετά ΔΝΤ 13,000 για να σωθιούν οι Τράπεζες.
  Πάλι δόση 6,000 ή πλειστηριασμός !!!!!!!!!

  Τα 7,000 (20,000-13,000) που θα λείπουν για τα επόμενα 15 χρόνια υποθετικά αν υπάρχει δουλειά σε ποιόν ΄θα πάνε ???????

  Και δεν μιλάω για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους

  Και ας αφήσουμε τα ψευτοδίλήμματα της τελευταίας παραγράφου για αλλού (Πόκα.....).

  Γιατί με την ίδια λογική υπάρχουν και άλλου είδους διλήμματα.

 32. Ξένος avatar
  Ξένος 05/08/2013 16:22:02

  Να ακούσω λοιπόν τις προτάσεις σου για ενυπόθηκα δάνεια που μπήκαν για λόγους υγείας ή αδήριτης επαγγελματικής ανάγκης.

 33. Ξένος avatar
  Ξένος 05/08/2013 16:24:09

  Να διαβάσεις ξανά όλα όσα απάντησα κάτω από το πρώτο σου σχόλιο και να μην επανέρχεσαι στο σημείο μηδέν. Γιατί δεν έχει καμία αξία οποιαδήποτε συζήτηση αν το κάνεις αυτό.

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ Ξένος 05/08/2013 17:15:37

   Πάλι δεν μου απάντησες αν ισχύει το πρώτο ή το δεύτερο.
   Τόσο δύσκολο είναι;
   Πάτα το pause στην κασέτα κι εκφράσου ελεύθερα!
   Η ΣΚΕΨΙΣ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ!

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ πΔπ 05/08/2013 18:17:18

    Άνθρωπέ μου, το τι ισχύει στην δική μου προσωπική περίπτωση το ανέλυσα όμορφα και τίμια χωρίς να έχω μάλιστα την παραμικρή υποχρέωση να το κάνω. Η συζήτηση που γίνεται στον δημοσιογραφικό κόσμο, στους κόλπους της κυβέρνησης και στο άρθρο του akenaton, κάνει λόγο για «στεγαστικά δάνεια». Αυτό που καίει όμως όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η συζήτηση δηλαδή που διεξάγεται στον δρόμο, αφορά τον όρο «μη-εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα». Για τα οποία μας είπες την άποψή σου, αλλά όχι ξεκάθαρα αφού κάθε περίπτωση υποθήκης για δάνεια που αφορούσαν τρέχοντα έξοδα ή βελτίωση υποδομών της ζωής και της καθημερινότητάς του ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ, τα εντάσεις και τα εξισώνεις ίσα κι όμοια με «διακοποδάνεια», «εορτοδάνεια», «θαλασσοδάνεια» και «γαμοδάνεια» για να απαξιώσεις τον δανειολήπτη και να υπονοήσεις πως ότι του συμβεί καλώς θα του συμβεί.

 34. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 05/08/2013 17:41:41

  Οι λανθασμένες ενέργειες του παρελθόντος έχουν συνέπειες δυσάρεστες. Όταν υπογράφαμε τα συμβόλαια του στεγαστικού ελαφρά τη καρδία συμφωνούσαμε στο ενδεχόμενο του πλειστηριασμού τον οποίο όμως θεωρούσαμε απίθανο. Τώρα θεωρούμε ως δικαίωμά μας ηθικό την προστασία του κράτους. Δεν τρωγόμαστε με τίποτα.

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ MantisKalhas 05/08/2013 22:39:20

   Αυτό το υφάκι χιλίων καρδιναλίων θα είχε βάση αν το ΚΡΑΤΟΣ στο οποίο αναφέρεσαι δεν ήταν βασικός υπεύθυνος (Τιτανικοί, Καστελόριζα) για τον λόγο που ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε. Το αν ήταν ελαφρά τη καρδία η υπογραφή και τι εχέγγυα υπήρχαν όταν έμπαινε δεν μπορείς να το ξέρεις, αλλά το υποθέτεις για να σου βγει καλύτερα η αφ’ υψηλού κριτική. Μόνο που, τελικά, η χαιρέκακη αυτή κριτική καταντάει ολίγον πισινώδης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.