#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2012 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η άνοδος της ακροδεξιάς και το τέλος του πολιτισμικού παραδείγματος

Έξαρση του ακροδεξιού εξτρεμισμού και στην ΑμερικήΣτο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη του αμερικανικού εξτρεμισμού από το 1995 μέχρι σήμερα. Πιο ευδιάκριτη από οτιδήποτε άλλο, πιο εντυπωσιακή και «ξαφνική» είναι η εκπληκτική έξαρση του «πατριωτικού» ακροδεξιού εξτρεμισμού από το 2008 μέχρι σήμερα, ο οποίος πραγματικά εκτοξεύεται, εκτινάσσεται.

Γνωρίζουμε για την έξαρση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη (δυστυχώς πλέον, και στην Ελλάδα), είτε αυτή εκφράζεται με την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων τα οποία αποκτούν ακόμη και ρυθμιστική ισχύ στις χώρες τους είτε με την δράση εξτρεμιστικών ομάδων, νεοναζί, σκίνχεντ κλπ. Η παρουσία του ίδιου φαινομένου και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθιστά το φαινόμενο κοινό σε όλον τον παγκοσμιοποιημένο «Δυτικό» πολιτισμό.

Εύκολη και επιφανειακή είναι, κατά τη γνώμη μας, η εξήγηση ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση και στις συνακόλουθες δυσκολίες. Τόσο συντονισμένη και συντεταγμένη άνοδος ειδικά της ακροδεξιάς δεν μπορεί να χρεωθεί χωρίς νοητικές ακροβασίες αποκλειστικά και μόνον στην οικονομική κατάσταση. Ούτε είναι φυσικά το ζήτημα της (λαθρο)μετανάστευσης τόσο επείγον σε άλλες χώρες όσο είναι στην χώρα μας. Δεν θα προβούμε σε σχοινοτενείς εικασίες, διότι δεν -γνωρίζουμε- τις αιτίες. Ας παρατηρήσουμε μόνον το εξής:

Mήπως όντως μαζί με την οικονομική κρίση καταρρέει (ή αρχίζει να καταρρέει) και το «πολιτισμικό παράδειγμα», ο παγκοσμιοποιημένος δυτικοευρωπαϊκός και αμερικανικός πολιτισμός της ύστερης νεωτερικότητας;

Η άνοδος της ακροδεξιάς μοιάζει να εμφανίζεται ως αντίδραση σε όλες τις αξίες που προτάσσει ο σημερινός πολιτισμός. Ισότητα των φύλων και των ανθρώπων, πολιτική ορθότητα, «ορθολογισμός», ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, νοησιαρχία/επιστημονικός μεσσιανισμός κλπ. Η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μια τόσο άμεση σπασμωδική, ενστικτώδη, πρωτόγονη αντίσταση ακριβώς σ' αυτές τις αξίες, που μοιάζει να θέλει να επιτεθεί ακριβώς στο οικοδόμημά τους, σαν να είναι αυτοσκοπός η επιδεικτική τους παράκαμψη ή καταστροφή. Μοιάζει να υποδηλώνει μια στάση, ότι αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνον δεν τους αφορά το αξιακό αυτό οικοδόμημα, αλλά πρέπει να το καταστρέψουν, ακόμα και αν η εναλλακτική δεν είναι ένα όραμα του μέλλοντος αλλά ένα σαφές πισωγύρισμα.

Επίκειται το τέλος ενός πολιτισμού, και δη παγκοσμιοποιημένου;

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 12/08/2012 10:57:50

  Σιγουρα καταρρεει το Αμερικανικο παραδειγμα ζωης στον εξω κοσμο. Ομως για τις ΗΠΑ ειναι ενα καλο ερωτημα το γιατι συμβαινει αυτη η αυξηση της ακροδεξιας...

 2. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 12/08/2012 11:09:09

  Εγώ λέω να την ανοίξουμε τη συζήτηση σε επίπεδο αιτιών, δεδομένου ότι το ζήτημα -από ότι φαίνεται- θα μας απασχολήσει για πολύ. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι η άνοδος των ακραίων αυτών υποκουλτουρών οφείλεται σε άλλους λόγους (πλην των οικονομικών τα οποία είναι το έναυσμα και όχι η αιτία, κατά τη γνώμη μου); Διευκρινίζω κάποιες:
  1. Την ανεπάρκεια του συνόλου του πολιτικού προσωπικού να δημιουργήσει ομάδες "ιδεολογικής υποστήριξης" του εκάστοτε χώρου. Ο κάθε άνθρωπος αυτοπροσδιορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από το χώρο στον οποίο κινείται/ανήκει, δηλαδή την "ομάδα" του. Η ένδοια του πολιτικού προσωπικού άφησε χώρο για τη δημιουργία συμπαγών ομάδων στα όρια του πολιτικού μας συστήματος, καθόσον τα τελευταια χρόνια οι πολιτικοί μας ασχολούνται με διαχείριση καταστάσεων και όχι με προσδιορισμό και εφαρμογή πολιτικών με ιδεολογικό προσανατολισμό.
  2. Η ταυτόχρονη ανυπαρξία της αριστεράς (που παλαιότερα συσπείρωνε πολλά ακραία στοιχεία) και φυσικά της ηγεσίας της, γεγονός που επίσης άφησε χώρο στα πιο δεξιά στοιχεία.
  3. Η ανασφάλεια των πολιτών (σε όλα τα επίπεδα), που δίνει άπλετες δυνατότητες σε "ένστολα" κόμματα (βλεπε ΧΑ), να διεκδικήσουν το ρόλο του "μικρού ήρωα".
  4. Η αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να συνειδητοποιήσει την πραγματική φύση των προβλημάτων του έλληνα, επικεντρώνοντας μόνο στα πιο βασικάαπό αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρόν site, όπου όλοι προτείνουμε μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, αντί να αξιολογούμε μέτρα που ελήφθησαν από τους πολιτικούς μας (αφού φυσικά ποτέ δεν ελήφθησαν).

  Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση, όπως την αναφέρεις, είναι απλά μία "πολιτική" κίνηση που δημιουργεί απολιτίκ πολιτικούς και πολίτες. Σε αυτό αντιδράμε.

 3. Enzo avatar
  Enzo 12/08/2012 11:17:06

  Όσο δεν θα υπαρχει ευημερία στον κόσμο άλλο τόσο θα ανεβαίνουν και τα άκρα .
  Όταν σταματήσει η επίθεση εναντίον του τοτε θα σταματήσει και η άνοδος τους.

 4. Αλέξης avatar
  Αλέξης 12/08/2012 11:42:07

  Σα να μην μας τα λέει και πολύ καλά αυτό το διάγραμμα. Μάλλον το βλέπω να έχει προκύψει για να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη άποψη και όχι το αντίθετο. Κατ αρχήν λογικό θα ήταν μετά τις επιθέσεις της 9/01 στην Αμερική τα Militias και Patriot Groups να έχουν έξαρση καθώς τότε ήταν και η εποχή της μεγάλης ανασφάλειας. Έπειτα βρίσκω λογικό την έξαρση όλων των ομάδων (εκτός απ' τα hate groups που είναι σταθερή... αξία) μετά την οικονομική κρίση του 2008 αλλά βρίσκω αφύσικη την "πτώση" τους μετά την οικονομική κρίση του '98.
  Ιστορικά πάντως μετά τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Και οι "αξίες" του σύγχρονου πολιτισμού, όσο φτιαχτές κι αν είναι, δεν μπόρεσαν να το εμποδίσουν αυτό.
  Ας δούμε τι καινούριο θα προκύψει και μ' αυτό.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/08/2012 12:04:56

  Μα τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά ή λαθρομετανάστευσης.
  Στη Φιλανδία γιατί κυβερνά;
  Είναι ένα πλέγμα κατάρρευσης που οδηγεί σε άνοδο με κάποιο από τα στοιχεία που το συνθέτουν να προβάλλεται επειδή υπερέχει.
  Στη χώρα μας είναι η οικονομία και η λαθρομετανάστευση ...px ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν είναι φασίστες οι κάτοικοι του Παντελεήμονα ή της Πάτρας, έχουν πρόβλημα.
  Στην Ολλανδία πχ οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές.
  Σε όλη τη Β Ευρώπη επειδή οι πολιτικοί δεν παράγουν πολιτική αλλά υλοποιούν ως υπάλληλοι Τραπεζικές εντολές το κοινωνικό κράτος (που υφίσταται από τα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκληρώθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο) καταρρέει.
  Όταν λοιπόν η Αριστερά δεν προτείνει λύση η δεξιά έχει μετατραπεί σε διεκπεραιωτές εντολών αρχίζει να γοητεύει η διαφορετικότητα και ο λόγος των αυγών του φιδιού. Όχι γιατί έχουν δίκαιο ή άδικο αλλά γιατί έχουν λόγο και προτάσεις. Είναι δε ευκολότερο στην ανθρώπινη φύση να υπάρχει εχθρός για τα δεινά, δημιουργεί άλλοθι και θέσφατο. Δεν υπάρχει λόγος αναζήτησης αιτιών του προβλήματος που μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνες διαπιστώσεις προσωπικών ευθυνών ορισμένων.
  Για αυτό ανεβαίνουν, γιατί παρουσιάζουν μια λύση στο χάος. Οχι καλή κακή αλλά λύση όταν οι άλλοι απλά μιλούν.

 6. je te connais par la folie terrible du peuple avatar
  je te connais par la folie terrible du peuple 12/08/2012 12:05:11

  δεν υπάρχει παγκοσμιοποίηση παρά μόνο παναμερικανισμός. τα κράτη παραμένουν εθνικά μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο. ο παγκοσμιοποιημένος δυτικοευρωπαϊκός και αμερικανικός πολιτισμός είναι κάτι που δεν υπάρχει. μόνο αν τα κράτη ακυρώσουν τις σημαίες και τους ύμνους τους, τις εθνικές ομάδες και τους στρατούς τους υπάρχει περίπτωση να γίνει τέτοιο πράγμα. η ενωμένη ευρώπη είναι κάτι που δεν υπάρχει, κάτι που πήγε να υπάρξει, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ.

 7. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 12/08/2012 12:58:19

  Για το τέλος του παγκοσμιοποιημένου πολιτισμού λυπάται μόνο κάποιος που του άρεσε.Σε όλους εμάς που ποτέ δεν μας άρεσε αυτή η ιδέα και δεν την καναμε ποτέ τρόπο ζωής,δεν μας καίγεται καρφάκι για τον πολιτισμό αυτόν.
  Και όσο για τις αξίες αυτού του πολιτισμού που μας επιβάλλουν,ευτυχώς ανεπιτυχώς,τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στο αστυνομικό δελτίο

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Iωάννης34 12/08/2012 17:46:05

   Ἔχει πλάκα πῶς μιλᾶτε λὲς καὶ βρίσκεσθε -ἔξω- ἀπὸ τὸν πολιτισμό αὐτόν. Ὥρα εἶναι νὰ μᾶς πεῖτε ὅτι ἔχετε καὶ iPhone, ἀλλὰ μισεῖτε αὐτὸν τὸν πολιτισμό...

   (Ἄλλο ἡ κριτικὴ καὶ ἄλλο οἱ... βαριὲς κουβέντες τύπου «δὲν μᾶς καίγεται καρφάκι»)

   • Iωάννης34 avatar
    Iωάννης34 @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 12/08/2012 23:09:11

    Οχι δεν έχω ούτε αι-φον,ούτε φεισμπουκ.
    Συνειδητά είμαι εκτός του πολιτισμού αυτού,ακόμα και αν είναι δύσκολο να το πιστέψεις.Αρα το γκρέμισμα του πολιτισμού τους-αναμενόμενο-είναι γκουντ νιουζ!

 8. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 12/08/2012 13:10:36

  Oι "αξίες" του δυτικού "πολιτισμού" είναι η παγίδα στην οποία κλείστηκε ο άνθρωπος, το γυάλινο δοχείο στο οποίο τον έκλεισαν κάποιοι και τον ανάγκασαν να ζεί αποκομμένος από τους αιώνιους νόμους του σύμπαντος κι της φύσεως. Η μόνη θεμιτή ισότητα είναι εκείνη έναντι των νόμων, ισότητα απολύτως αναγκαία για να μην μοιάζει η κοινωνία των ανθρώπων με ζούγκλα. Η "πολιτική ορθότητα" και ο "ορθολογισμός" είναι ύποπτα όσο ύποπτη ηταν και η κομμουνιστική φενάκη. Πολιτισμός - με όρους πολιτικής ορθότητας - θεωρείται η ανυπέρβλητος συνεισφορά του έθνους μας στην παγκόσμια σκέψη, πολιτισμός θεωρείται και η μάσκα και η λασποκαλύβα που είναι η συνεισφορά των Μασάϊ στην πολιτισμική εξέλιξη του κόσμου. Μάλιστα δε η "πολιτική ορθότητα" απαιτεί να μη γίνεται καμμία διάκριση κατά την αναφορά στους πολιτισμούς αυτούς ωσαν να ήταν ανάλογης δυναμικής. Η "ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών" μέχρι τώρα έχει ευνοήσει μόνο κάτι τύπους που για να καπνίζουν πούρα δίνουν δουλειά σε σύγχρονους σκλάβους (οι οποίοι ενίοτε αποδεικνύουν την θεωρία των ανωτέρων και κατωτέρων φυλών δια του τρόπου που σε δεδομένη στιγμή αντιδρούν), ενώ καταδικάζουν πολλούς ανθρώπους σε δυστυχία είτε δια της ανευ κέρδους για αυτούς απομάκρυνσης πόρων από την περιοχή τους είτε δια της στερήσεως άλλων από τη δυνατότητά τους να εργάζονται. Η "νοησιαρχία και ο επιστημονικός μεσσιανισμός" είναι προσεγγίσεις του κόσμου από το ανθρώπινο μυαλό και γιαυτό είναι πεπερασμένοι. Συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως εργαλεία βελτιστοποίησης της προσέγγισης της αληθείας. Αν χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή θεσφάτων γίνονται εργαλεία αγκύλωσης της σκέψης και ως τέτοια αρχικά γίνονται εργαλεία άσκησης δικτατορικής εξουσίας και στη συνέχεια θα γίνουν αντικείμενα χλευασμού όπως η περίφημος "αειφόρος ανάπτυξη". Η ακροδεξιά είναι μια πρωτογενής αντίδραση όσων διαισθάνονται τις αντινομίες του δυτικού πολιτισμού που ταυτίζεται με τον καπιταλισμό. Αμφοτεροι δε έχουν πρωθιερείς άτομα που έχουν μολυνθεί από την κομμουνιστική σύφιλη όπως η Μέρκελ (και πολλοί δικοί μας..... "κοκκινοι" και μη) κάτι που θα συνιστούσε την ύψιστη αντινομία αν δεν ήταν πασίγνωστη η κοινή καταγωγή καπιταλισμού και κομμουνισμού.
  Το αξιακό σύστημα του δυτικού πολιτισμού καταρρέει γιατί αυτός απέτυχε να στηρίξει το "αειφόρο" της ανάπτυξης και της συνεπαγόμενης ευδαιμονίας που κρατούσε τους ευρωπαϊκούς λαούς σε καταστολή. Πιθανόν (και ευκταίον) είναι ότι θα έχει την τύχη του ομογάλακτου αδελφού του, ο οποίος χάθηκε και λησμονήθηκε σε μια νύχτα αφού βέβαια γέμισε τον κόσμο τάφους, αφήνοντας κληρονομιά μια δράκα μορμολυκείων που πέρασαν ευχαρίστως στη δούλεψη του "άλλου αδελφού" μια κι ο εργοδότης ήταν στην πραγματικότητα ο ίδιος
  Το τέλος του ο δυτικός πολιτισμός το διαισθάνεται κι βλέπει ότι θα έλθει από ότι καλεί ακροδεξιά. Γιαυτό και την κατηγορεί με ηλίθιους όρους όπως "ιδεολογία του μίσους". Ξέρει καλά όμως πως μίσος μπορούν να αιστανθούν εκείνοι που θέλουν να πιστέψουν όλοι ότι η Αθηνά και ο Σωκράτης ήταν μαύροι, επειδή οι δικοί τους θεοί είναι αστείοι και η "φιλοσοφία" ούτε ως όρος δεν υφίσταται στη γλώσσα τους και όχι εκείνοι λ.χ. που έσφαξαν τους γαλάτες το 279 πΧ στις Θερμοπύλες, γιατί απλά οι πρώτοι έχουν μειονεκτική φύση και οι δεύτεροι πολεμική αρετή που την χρησιμοποίησαν για να επιβιώσουν.
  Όσο και να προσπαθούν οι πάσης φύσεως "πρωθιερείς" οι φυσικοί νόμοι είναι απαράβατοι και το τέλος είναι κοινό για όλους, πολυ δε περισσότερο όταν πρόκειται για "υβρίδια" (όπως ο δυτικός πολιτισμός ) τα οποία σπάνια μακροημερεύουν

 9. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/08/2012 14:00:01

  " Ισότητα των φύλων και των ανθρώπων, πολιτική ορθότητα, «ορθολογισμός», ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, νοησιαρχία/επιστημονικός μεσσιανισμός κλπ. Η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μια τόσο άμεση σπασμωδική, ενστικτώδη, πρωτόγονη αντίσταση ακριβώς σ’ αυτές τις αξίες, που μοιάζει να θέλει να επιτεθεί ακριβώς στο οικοδόμημά τους, σαν να είναι αυτοσκοπός η επιδεικτική τους παράκαμψη ή καταστροφή."

  Θεωρώ λίγο προκλητική την παραπάνω παράγραφο. Τα πατριωτικά και ακροδεξιά κινήματα εμφανίζονται απλά "σαν σπασμωδική αντίδραση¨ απέναντι σε αξίες αιώνιες!

  Πολύ λάθος αντιμετώπιση. Οι μετέχοντες σε τέτοιες ομάδες έχουν τις δικές τους αξίες, τις οποίες εδώ και καιρό βλέπουν να αγνούνται και να παραμερίζονται βίαια από την ....¨νεωτερικότητα".

  Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συννεόηση ανάμεσα σε κάποιον που θεωρεί "αξία" την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και ανθρώπων με κάποιον που θεωρεί πιο σημαντική την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την αγάπη στην πατρίδα και το έθνος.

  Τα άτομα που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία συχνά αισθάνονται το αντίθετο. Ότι η πρώτη ομάδα στερείται αξιών ή είναι χαμένη σε ένα ανήθικο κυνήγι του χρήματος δίχως καμία ανοχή για ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες τοπικές και εθνικές.
  Η λογική "τα μεροκάματα είναι υψηλά, φέρτε μετανάστες να τα ρίξουμε" είναι ανήθικη στα μάτια τους. Η λογική των παραχωρήσεων στα εθνικά ζητήματα είναι ανήθικη στα μάτια τους. Η λογική ότι ο κάθε επίδοξος πρόσφυγας έχει εξορισμού τα ίδια δικαιώματα στην ίδια τους την χώρα με αυτούς τους ίδιους, τους φαίνεται παράλογη και ύποπτη.

  Όλα αυτά δεν τους κάνουν επίσης παράλογους ή αντιεπιστημονικούς. Κάθε άλλο. Η επιστήμη και ο ορθός λόγος είναι χρήσιμα εργαλεία που πρώτα εκτιμήθηκαν σαν αξίες σε τούτη την γωνιά της γης, πολλούς αιώνες πριν, από ανθρώπους που είχαν τις ίδιες αξίες με αυτούς κι όχι τα διεστραμμένα δόγματα κάποιας νεωτερικότητας.
  Το θέμα είναι τι σκοπούς υπηρετούν αυτά τα εργαλεία.

 10. Carl Sagan avatar
  Carl Sagan 12/08/2012 23:39:31

  Ο σημερινός δυτικός πολιτισμός προτάσσει αξίες που αδυνατούν να στηρίξουν μακροπρόθεσμα την ίδια του την ύπαρξη. Προτάσσει αξίες αυτοκτονικές, τέτοιες που όποια κοινωνία τις υιοθετεί αυτοϋπονομεύεται και υποσκελίζεται από κάποια γειτονική της κοινωνία που δεν τις υιοθετεί. Η αντίδραση σε αυτές τις αξίες είναι υγιής, με την ίδια έννοια που είναι υγιείς εκείνες οι αντιδράσεις ενός ζωντανού οργανισμού που συμβάλλουν στην επιβίωσή του.

 11. TheEvian100 avatar
  TheEvian100 13/08/2012 00:43:11

  Η “πολιτική ορθότητα” και ο “ορθολογισμός” είναι ύποπτα όσο ύποπτη ηταν και η κομμουνιστική φενάκη.
  ——————

  Για το πρώτο όλοι θα συμφωνήσουν, για το δεύτερο όμως... κάνεις λάθος. Ο ορθολογισμός είναι απόλυτα χρήσιμος, ως εργαλείο σκέψης.

 12. ΚΜ avatar
  ΚΜ 13/08/2012 01:14:21

  Άλλο όμως ο ορθός λόγος των δικών μας των αρχαίων και άλλο ο rationalismus του Ακινάτη και των Γερμανών. Βούρτσα με ....

  • TheEvian100 avatar
   TheEvian100 @ ΚΜ 16/08/2012 02:07:07

   σσ. Οι γερμανοί οποιοδήποτε μοντέλο ακολούθησαν που τελειώνει σε "-ismus" το έκαναν να μη πω τι... Θες το σοσιαλισμό (Χίτλερ/γενοκτονίες, Αν. Γερμανία/τείχος/Στάζι), θες τον Καπιταλισμό (ευρώ/κρίση), κοκ. Είναι περισσότερο θέμα ξεροκέφαλης, γερμανικής ιδιοσυγκρασίας (σύνδρομο ανωτερότητας) κι όχι κατ' ανάγκη αποτυχίας των όποιων "κακών μοντέλων".

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/08/2012 13:50:09

  Εντυπωσιακό όμως, πώς ανεβαίνει η κόκκινη γραμμή του "patriot" εξτρεμισμού αμέσως μετά το 2008 - την αξέχαστη χρονιά που έσκασε η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ.
  Είναι ο αιωνίως υποθηκευμένος "πατριωτισμός του ακίνητου", ο μεσο-μικροαστικός πατριωτισμός του πορτοφολιού που θίχτηκε και ξέσπασε.
  Οι πολλοί, αφελείς και χαμένοι από την όλη μπίζνα, στράφηκαν ως συνήθως σε λαθος αντιπάλους.
  Μέσα στο αφελές "πατριωτικό" πλήθος κρύφτηκαν και οι λίγοι πονηροί κερδισμένοι: ¨Οπως είπε και ο δρ. Σάμιουελ Τζόνσον (1709 - 1784), “o πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων”.
  Σας θυμίζει μήπως τίποτε κοντινό και οικείο;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 13/08/2012 13:55:42

   "Το αξιακό αυτό οικοδόμημα (νομίζουν ότι) πρέπει να το καταστρέψουν", ακριβώς γιατί το 2008 καταστράφηκε ο γενναίος νέος κόσμος στον οποίο πίστεψαν ως νομοτέλεια, το Αμερικανικό τους όνειρο.
   Όπως καταστράφηκε και ένας άλλος, οικείος, γενναίος νέος κόσμος 1980 - 2009.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.