#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2012 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η άγνοια είναι επικίνδυνη κ. ΒορίδηΜόνο ως… λεκτικό ατόπημα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ο βουλευτής της ΝΔ, είτε δεν γνωρίζει τι γίνεται στην κοινωνία είτε αποφάσισε να το παίξει υπερασπιστής των τραπεζών. Ο κ. Βορίδης είπε λοιπόν για το αν πρέπει να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες: «Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, δεν ξέρω ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά, να το πω διαφορετικά, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό... Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει».

Και συνέχισε ακόμη χειρότερα: «Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα εξαιτίας της κρίσης και για τους προφανείς λόγους που καταλαβαίνουμε, γιατί τα νοικοκυριά είχαν προγραμματίσει με έναν ορισμένο τρόπο κάποια πράγματα στη ζωή τους και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώσουν οφειλές, μπήκαν, θωρακίστηκαν αν θέλετε αυτές οι οφειλές, ώστε να μη μπορεί να γίνει εκτέλεση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Αλλά, αυτό οδηγεί σε πάγωμα διαδικασίας αποπληρωμής των δανείων, γιατί τώρα με αυτό τον τρόπο εφόσον κάποιος δε μπορεί να εκτελέσει, ο άλλος δεν πληρώνει. Άρα λοιπόν κατανοητό το ζήτημα της κοινωνικής επίπτωσης, αλλά ταυτόχρονα κάποια ώρα πρέπει να προχωρήσει κι αυτό. Κάποια ώρα πρέπει να αποπληρωθούν οι οφειλές».

Δηλαδή ο κ. Βορίδης που δεν γνωρίζει το θέμα αλλά έχει άποψη επ’ αυτού, πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί, να βγουν στο δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη στις τράπεζες; Αφού δεν γνωρίζει το θέμα γιατί έγινε ο…. τραπεζικός συνήγορος; Το γεγονός ότι σχεδόν το 20% των στεγαστικών δανείων έχει «κοκκινήσει» δεν τον ενοχλεί; Περισσότερο ενοχλείται από το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν εισπράττουν;

Όταν πριν από μερικά χρόνια τα νοικοκυριά έπαιρναν δάνεια για να αγοράσουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους έχοντας κάνει τον προγραμματισμό τους ανάλογα με τα εισοδήματα που είχαν, δεν περίμεναν τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Δεν περίμεναν περικοπές στους μισθούς τους, περισσότερους φόρους και απολύσεις. 1,5 εκατ. Έλληνες είναι άνεργοι και πολλοί από αυτούς έχουν αγοράσει σπίτι; Από πού θα βρουν για να πληρώσουν τις δόσεις τους;

Αντί ο κ. Βορίδης να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση των δανείων, είτε με κούρεμα κεφαλαίου και επιτοκίων είτε με επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι 99 χρόνια, υπερασπίζεται τις τράπεζες;

Μάλλον πρόκειται για πολιτικό ατόπημα και ο κ. Βορίδης, προτού δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση θα πρέπει να σκέφτεται τι λέει ή εν πάση περιπτώσει να γνωρίζει το θέμα.

Η άγνοια είναι επικίνδυνη κ. Βορίδη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 20/10/2012 20:50:36

  Ας σκεφτεί μόνο ο κ.Βορίδης πως από τα τόσα χρήματα που θα πάρουμε τώρα, η μερίδα του λέοντος πάει στης τράπεζες, με χρέος του ελληνικού λαού, που τα "δάνεια" που θα του δώσουν θα είναι φυσικά με το αζημίωτο. Είναι για τρέλα.

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Δρυς 20/10/2012 20:55:05

   Και φυσικά όπως καταλαβαίνει κανείς, υπάρχει τρομερή ανισορροπία στα βάρη. Αν το δούμε σαν οικονομικό σχήμα, δεν διαχέονται τα καλά της δόσης, αλλά πάνε σε συγκεκριμένα "μέρη", ενώ τα βάρη τα μοιραζόμαστε σχεδόν όλοι. Δε βγαίνει η συνταγή αυτή, ας το καταλάβουμε όλοι.

  • AM Παπαιωάννου avatar
   AM Παπαιωάννου @ Δρυς 20/10/2012 22:46:50

   το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης της χασούρας εκτός από άδικο είναι και επικίνδυνο....

  • Χρηστος avatar
   Χρηστος @ Δρυς 21/10/2012 03:25:00

   Δεν είναι καμία τρέλα.
   Είναι ο καπιταλισμός....

 2. Jim Bim avatar
  Jim Bim 20/10/2012 21:01:02

  Είναι ένα θέμα που έχουμε αναλύσει πολλές φορές ....

  Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την προστασία του δανειολήπτη και οι πλειστηριασμοί είναι μια διαδικασία που εμπλέκονται ο υπόκοσμος ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΑΠΑΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ !!!!

 3. andreas london avatar
  andreas london 20/10/2012 21:01:04

  εδώ κοντεύει να ξεχάσει σε ποιο κόμμα είναι.... έπεν... εθνικό μετοπω... λαός.. νδ... νέο κόμμα σαμαρά

 4. Justice avatar
  Justice 20/10/2012 21:03:14

  Συμφωνούμε κύριε Βορίδη.
  Όποιος δεν πληρώνει την δόση του δανείου να του πάρει η τράπεζα το σπίτι.
  Αλλά και το κράτος να προχωρήσει σε ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ όποιας τράπεζας ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του Ελληνικού λαού.

  • MCA avatar
   MCA @ Justice 20/10/2012 21:56:06

   ΣΩΣΤΟΣ

 5. kostis avatar
  kostis 20/10/2012 21:07:15

  εχει δικιο ο Βοριδης. Και μπραβο του που ειχε την τολμη να το πει. Τα αλλα ειναι λαικισμοι παλιας κοπης..

  • Sabmarine avatar
   Sabmarine @ kostis 21/10/2012 22:20:46

   γιατι δεν βαζει ο βοριδης το σπιτι του ενεχυρο για τα δανεια της νεας δημοκρατιας να δουμε τοτε σε τι κομα πιστευη αφου η νεα δημοκρατια και το πασοκ δεν εχουν περιουσια

 6. οδυσσεας avatar
  οδυσσεας 20/10/2012 21:07:26

  O αριβιστας Βοριδης δεν εχει κανενα δικαιωμα να μιλαει για πλειστηριασμους.
  Εκτος και αν για μια ακομη φορα ειναι σε διετεταγμενη υπηρεσια.

 7. δημης avatar
  δημης 20/10/2012 21:08:37

  «Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, δεν ξέρω ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά, να το πω διαφορετικά, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό… Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει».
  ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ...ΛΑΘΩΝ ,ΚΥΡΙΕ ..., ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;;;; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ;;;;;Η΄ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ..ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ...
  ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ...ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ...ΤΑΦΙΚΟΥΣ....

 8. BΙΣ avatar
  BΙΣ 20/10/2012 21:17:42

  Και φιλοδοξεί ο Βορίδης να γίνει αρχηγός της ΝΔ με τέτοιες δηλώσεις;
  Διότι είναι κοινό μυστικό ότι το επιθυμεί διακαώς...
  Λυπούμαι κύριε Βορίδη, δεν είμαι κανένας λαϊκιστής που να βρίζει τις κακές τράπεζες, αλλά εδώ υπερβαίνετε τα εσκαμμένα. Ο μισθωτός που πήρε δάνειο πρώτης κατοικίας όταν ο μισθός του ήταν 1300 ευρώ και τώρα ο μισθός έφτασε τα 900 και από πάνω έχει τις έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια, βρείτε μου εσείς τρόπο να το αποπληρώσει.

  • dim avatar
   dim @ BΙΣ 20/10/2012 21:59:50

   Το σκεπτικό του το κατανόησες? Είπε ότι πολλοί κρύβονται πίσω από το νόμο και δεν πληρώνουν, και ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία σε βάθος χρόνου. Αν εννοούσε ανεξαιρέτως εισοδηματικών κριτηρίων, τότε κι εγώ μαζί σου, απαράδεκτος, αλλά αν εννοούσε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ώστε αυτοί που εκμεταλλεύονται το νόμο και δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τη δυνατότητα, τότε γιατί διαφωνείς? Ίσα - ίσα, πρέπει να το επικροτούμε, γιατί αλλιώς τα βάρη πέφτουνε πάλι σε όλους όσους πραγματικά δεν μπορούμε να πληρώσουμε....

   • BΙΣ avatar
    BΙΣ @ dim 20/10/2012 23:04:03

    Συγγνώμη, αλλά δεν ήταν καθόλου σαφής ως προς αυτό. Υπάρχει και άλλος τρόπος να πεις τα πράγματα, ειδικά σε ένα τόσο λεπτό θέμα και σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Και δεν μιλάμε για οφειλές προς το δημόσιο. Δεν είμαι καθόλου υπέρ των τζαμπατζήδων, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα. Πόσο ακομα μπορούν διάφοροι εύποροι κύριοι να παίζουν με τα νεύρα ανθρώπων που με δυσκολία πληρώνουν πλέον τους φόρους τους;

   • alex23 avatar
    alex23 @ dim 21/10/2012 00:09:28

    ακομα πρεπει να μπει ενα πλαφον στο μεγεθος της απαλλαγης..
    δεν μπορει να κρυφτει πισω απο τον νομο καποιος που το σπιτι του εχει υπερδιπλασια (και βαλε) αξια απο ενα σπιτι που θα καλυπτε κανονικα τις αναγκες ενος μεσου ανθρωπου με τα ιδια οικογενειακα μεγεθη..

    θα μπορουσε ας πουμε να γινει πληστηριασμος αλλα να υπαρχει ενα εγγυημενο ποσο αναλογα τις μεσες αναγκες μιας οικογενειας - που να πηγαινει στον δανειοληπτη για να αγορασει μια πρωτη κατοικια ή ακομα πιο προχωρημενο, με τοσα ακινητα που εχουν οι τραπεζες να του παραχωρουν ενα αναλογου ποσου - και το υπολοιπο να παει στην τραπεζα..

  • Chameleon avatar
   Chameleon @ BΙΣ 21/10/2012 08:43:48

   Eσυ που σου κάνανε το μισθο 900 απο τα 1300, πήγες και ψηφισες τον εθνικιστή Βορίδη για να χαρίσει το σπιτι σου στην τραπεζα.

   Να χαίρεσαι το μυαλό σου.

   • dim avatar
    dim @ Chameleon 21/10/2012 13:51:12

    Αφήστε τον λαϊκισμό κύριε... Μιλάμε για σπίτι που αγοράστηκε με δάνειο, στη λογική "καλύτερα να πληρώνω τη δόση, παρά ενοίκιο". Αν δε μπορώ τώρα να πληρώνω ούτε τη μειωμένη δόση, που θα αντιστοιχεί στις νέες τιμές των ενοικίων της περιοχής, γιατί να το κρατήσω το σπίτι?

    Εγω για αυτές τις περιπτώσεις μιλάω, και νομίζω και ο Βορίδης για αυτό μιλάει, εκτός αν μιλάμε και για τους έξυπνάκηδες που βάλανε τη πρώτη τους κατοικία υποθήκη για να ρυθμίσουν διακοποδάνεια ή πιστωτικές κάρτες, οπότε αν το κάνανε αυτό, και επιλέξανε μόνοι τους να υποθηκεύσουν το σπίτι τους, τότε υπάρχει θέμα.

    Δε μιλάμε για περιπτώσεις που δεν έχεις βάλει υποθήκη, και παρόλα αυτά να έρθει η τράπεζα να σου κάνει πλειστηριασμό επειδή οφείλεις από άλλου τύπου δάνεια, που στο κάτω - κάτω είχαν ενσωματωμένο το κίνδυνο στα υψηλά επιτόκια που είχαν...

    • Chameleon avatar
     Chameleon @ dim 21/10/2012 15:05:21

     Παραμύθια.
     Δεν απαντω σε σενα και σε άλλους παπαγάλους του Σάλλα, απάντησα στο ΒΙΣ που είναι λαϊκό παιδί, και όμως , εν ονόματι του αρβανίτικου κεφαλιού του και της οικογενειακής του «εθνικοφροσύνης», βάζει τη ζωή του και τη ζωή του σπιτικού του σε έσχατο κίνδυνο με τις πολιτικές του επιλογές.
     Γιατί ούτε ο ΒΙΣ , ούτε όσοι έχουν τη δική του οπτική , σκέφτονταν πως ψηφιζοντας Βορίδη θα τους προκύψει Σάλλας και Λάτσης εις τον κύβο.

     • dim avatar
      dim @ Chameleon 21/10/2012 16:30:02

      Όποιος σκέπτεται με τη κοινή λογική είναι παπαγάλος του Σάλλα, και όποιος σκέπτεται σαν μπαταχτσής είναι ο σωστός?

      Πες μου συγκεκριμένα. Είσαι εσύ, και έχεις πάρει πριν 10 χρόνια πχ δάνειο για πρώτη κατοικία: 150.000 ευρώ, 100 τ.μ, και πληρώνεις για 35 χρόνια 650 ευρώ. Εκείνη την εποχή περίπου 550 -600 δεν θα έδινες για το ενοίκιο του αντίστοιχου σπιτιού? Ναι...

      Πάμε παρακάτω. Τώρα όντως δε μπορείς να πληρώνεις πια 650 ευρώ. Σεβαστό, λογικό... Σου λέει ο νόμος ή η τράπεζα, πάμε να προσαρμόσουμε τη δόση στα νεα δεδομένα... 350 ευρώ το μήνα, όσο δηλαδή και το αντίστοιχο ενοίκιο της σημερινής εποχής... Και εσύ λες δε μπορώ ούτε αυτό.... Ποιο είναι το λογικό σε αυτή τη περίπτωση? Να σε αφήσουν να μένεις για πάντα σε αυτό το σπίτι, που δεν ήταν εξαρχής δικό σου, και το αγόρασες με δάνειο, μόνο και μόνο επειδή θα καλύπτεσαι πίσω από το νόμο για προστασία της πρώτης κατοικίας??

      Αν πεις ναι, αυτό είναι το λογικό, συγνώμη αλλά είσαι απαράδεκτος... Το λογικό είναι να πεις, ΟΚ δε μπορώ να μένω πια σε τέτοιο σπίτι, το αφήνω, και ψάχνω κατί στα μέτρα μου, σε άλλη περιοχή πχ με 200 ευρώ κλπ...

     • Karenin avatar
      Karenin @ dim 21/10/2012 16:46:36

      Ο ταν ο ιδιώτης δανείζεται ρευστοποιεί μελοντικά έσοδα ίσο με τον χρόνο αποπληρωμής. Η τράπεζα υποτίθεται ότι έλεγξε και υπολόγισε το 30% του εισοδήματος για αποπληρωμή.
      Επαυτού λοιπόν η συζήτηση. Η βίαια μεταβολή εισοδήματος έχει επιπτώσεις σε όλους. Αρα για όσους διατηρούν την εργασία τους το 30% του νέου εισοδήματος, για άνεργους αναστολή με ρήτρες ανάπτυξης, και για οικίες κάτω ορισμένου ποσού.

  • Στέλιος avatar
   Στέλιος @ BΙΣ 22/10/2012 01:55:53

   Δεν είναι όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγαστικά δάνεια. Είναι και τα δάνεια που πήραν διεστραμένοι συμπολίτες μας να ταξιδέψουν στην Ταιλάνδη για ικανοποίηση ανώμαλων ορέξεων, κομπλεξικοί που ήθελαν να περιηγηθούν το χωριό του santa Claus στο Ροβανιέμι, ματαιόδοξοι που ήθελαν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους στην Disneyland, επιδιξείες που ήθελαν να ρίξουν τις αλλοδαπές τους φίλες με σκάφη και πισίνες και εγώ δεν γουστάρω με τους φόρους μου να αποπληρώσω τα χρέη τους. Οι τράπεζες πρέπει να τους πάρουν όχι μόνο τα σπίτιά τους, αλλά και τα πατελόνια τους. Ο Βορίδης επισήμανε τα αυτονόητα. Μπράβο του.

 9. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 20/10/2012 21:18:03

  "Φωτιά και τσεκουρι" στα χρεωμένα
  νοικοκυριά κ. Βοριδη... Οπως τότε που περιφεροσασταν με τους λοστούς ως φερελπις νέος της άκροδεξιάς... Οσο για τις οικονομικές σας γνώσεις, φαινονται να είναι εφαμιλες με της τροικας... Με τις τιμές των ακινήτων να μειώνονται με τους πλειστηριασμούς θα ξαναξεκινισει η οικοδομή;;

 10. θανασης avatar
  θανασης 20/10/2012 21:26:02

  Μπραβο ρε Μακη γιγαντα!Και τα σπιτια να τους παρετε,και τα χωραφακια τους,και τα οικοπεδακια τους,και τους ιδιους αμα λαχει να τους βαλετε εναν χαλκά και μια αλυσιδα και να δουλευουν μεχρι να ξεχρεωσουν τις τραπεζες.Ακου εκει τα παλιολαμογια να χρωστανε και να μην πλερωνουν!;!;Τσου ρε λεχριτες φτωχομπινεδες που πατε να μας φατε τα φραγκα

 11. dim avatar
  dim 20/10/2012 21:30:25

  "Θα πρέπει να προχωρησει εκει μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό… Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει"

  Πρέπει να γίνει, εγώ καταλαβαίνω "να προχωρήσει μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών". Δεν λέει να γίνει ντε και καλά πλειστηριασμός, αλλά να βρεθεί μια διαδικασία για να αρχίσουν να πληρώνουν και αυτοί που τώρα δε πληρώνουν, καλυπτόμενοι πίσω από το νόμο....

  Ξέρω πάρα πολλούς, που έχουν, αλλα σου λένε, γιατί να τα δώσω αφού καλύπτομαι από το νόμο, και δεν μπορούν να μου το πάρουν.... Άρα να μπουν κριτηρια εισοδηματικά, να μη καλύπτει ο νόμος τους πάντες, αυτό προφανώς εννοεί, αλλά τελοσπαντων, εγώ δεν το παίζω συνήγορος κανενός, πόσο μάλλον του Βορίδη, που είναι ίσως ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η πατριωτική δεξιά, και αν το εννοεί έτσι όπως το λέω και εγώ, μπράβο του, αν εννοεί ανεξέλεγκτα και χωρίς κριτήρια, τότε σφάλλει...

 12. Gypaetos avatar
  Gypaetos 20/10/2012 21:33:14

  Μια έξυπνη ιδέα απο το φόρουμ του Κάπιταλ:

  Το σωστό θα ήταν να πάρει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

  Δανειστικά εγώ 300 χιλιάρικα για διαμέρισμα 95 τμ στην Κηφισιά, ενώ στις καλές εποχές είχα μισθό 1200 ευρώ. Και η Τράπεζα μου τα έδωσε! Έχω αποπληρώσει τα 50 χιλιάρικα από κεφάλαιο, χρωστάω 250 και το εισόδημα μου δεν βγαίνει πλέον.

  Πολύ καλά. Η τράπεζα λοιπόν να αγοράσει ένα σπίτι των 60 τμ για 30 χιλιάρικα στον Αγ. Παντελεήμονα και να προχωρήσει σε αναγκαστική ανταλλαγή (αφού βέβαια αλλάξει πρώτα ο νόμος) με το διαμέρισμα μου στην Κηφισιά.

  Είναι πολύπλοκη λύση μεν, ιδανική δε γιατί:
  1. Εγώ θα πάω στο σπίτι που πάντα μπορούσα να πληρώσω.
  2. Η Τράπεζα θα πάρει την ζημιά που της αναλογεί αφού το διαμέρισμα στην Κηφισιά δεν θα της δώσει πίσω τα λεφτά της μεν, αλλά το να δανείζεις αναξιόχρεους θα πρέπει να έχει συνέπειες. Ας αναζητήσει τις ευθύνες στους υπαλλήλους της που πήραν τα μπόνους και ας ζητήσει από αυτούς τις διαφορές.
  3. Δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά η σχέση προσφοράς ζήτησης, αφού για κάθε ακίνητο που βγαίνει προς πώληση, θα έχει αγοραστεί ένα άλλο προηγουμένως.
  4. Θα εξομαλυνθούν οι διαφορές τιμών μέσα στην ίδια πόλη και δεν θα απαξιωθούν οι περιουσίες των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
  5. Ψώνια των ΒΠ καθώς και ψώνια από τα ΒΠ θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Είτε λόγω της μετακόμισης, σε άλλο προάστιο, είτε λόγω της προσγείωσης της περιούσιας τους εκεί που θα έπρεπε να είναι.
  6. Δεν μένει κανείς στο δρόμο, και δεν δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

  http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3359532&pg=3&OrderDir=desc

  • dim avatar
   dim @ Gypaetos 20/10/2012 22:06:09

   Πολύ σωστό, χρειάζεται κάποιες διορθώσεις αλλά η λογική του είναι στη σωστή κατεύθυνση... Όπως δεν είναι σωστό να σου πάρουν το σπίτι, παρότι έχεις ξοφλήσει ένα μέρος του δανείου, αφού τα δεδομένα άλλαξαν τώρα (και δε φταίς ούτε εσύ, αλλά ούτε και η τράπεζα, γιατί μπορεί όταν σε δάνεισε να σε είχε ελεγξει σωστά και να πληρούσες τις προϋποθέσεις), έτσι όμως δεν είναι και σωστό να μη πληρώσεις τίποτα πια από εδώ και πέρα, και να ζητάς τι ?????να σου διαγράψουν το χρέος και να σου μείνει καθαρό το σπίτι που έτσι κι αλλιώς δε το πήρες με δικά σου λεφτά αλλα με δάνειο ?????

   Το θέμα είναι πολύπλοκο, και η κάθε πλευρά έχει το δίκιο της. Ούτε το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων είναι λύση, ούτε όμως και βουρ για πλειστηριασμούς ακόμα και σε αυτούς που αποδεδειγμένα άλλαξε η οικονομική τους κατάσταση λόγω της κρίσης....

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ dim 20/10/2012 23:46:18

    Καί ἡ τράπεζα πού θά πάρει τό μεγάλο σπίτι πού δέν μπορεῖ νά ἀποπληρωθεῖ,τί θά τό κάνει,τί κερδίζει;

    • dim avatar
     dim @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/10/2012 01:00:22

     Ό,τι θα το έκανε και αν δεν υπήρχε η ανταλλαγή... Πλειστηριασμό δεν θα το έβγαζε? Ε, ας το βγάλει, τουλάχιστον και ο άλλος δε θα μείνει στο δρόμο, αλλα θα πάει σε κάποιο μικρότερο...

 13. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 20/10/2012 21:38:21

  Μπράβο στον κύριο Βορίδη!

  Όπως λέει και ο Kostis πιο πάνω, τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και δεν γίνοντε σε καμία ευρωπαϊκή επολιτισμένη κι ευημερούσα χώρα.

  Πού ακούστηκε να παίρνει κάποιος δάνεια για ¨εξοχικά", "κατανάλωση", "αναψυχή", "είδη πολυτελείας", "διακοπές" κτλ. και να πρέπει μετά οι υπόλοιποι να πληρώσουμε τη χασούρα της τράπεζας...

  Πλημμύρισαν οι μάντρες στη λεωφόρο Βάρης από αυτοκίνητα και σκάφη όλα αγορασμένα με υποθήκη το σπίτι...

  Μόνο στην Ελλάδα γίνοντε αυτά και μακάρι να τα κόψει η Τρόικα.

  Έχουνε δίκιο όλοι όσοι λένε οτι είμαστε η τεέυταία κομμουνιστική χώρα μετά το πέσιμο του παραπετάσματος...

  • GO avatar
   GO @ Βασίλης Γκιώνης 20/10/2012 22:33:39

   Περισσεύει η ανοησία σε μερικούς πολιτικούς και σε υποστηρικτές των βλακωδών απόψεών τους.
   Μπορούσε κάλλιστα να του αντιγυρίσει ο δημοσιογράφος:
   _ Σ' αυτή την περίπτωση, κύριε Βορίδη, οι Τράπεζες τι πρέπει να κάνουν στα κόμματα για τα ...φέσια τους; Να εκπλειστηριάσει κανέναν γελοίο πολιτικό, μπας και γλυτώσει ο τόπος;

  • dim avatar
   dim @ Βασίλης Γκιώνης 20/10/2012 22:34:05

   Και εγώ του λέω μπράβο, αν το εννοεί όπως νομίζω ότι το εννοεί, με εισοδηματικα κριτήρια κλπ., για το λόγο ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να πληρώσουν αλλά καλύπονται πίσω από το νόμο και δε πληρώνουν, και την πληρώνουμε έτσι εμείς... Αν εννοεί ανεξέλεγκτα, όποιος χρωστάει, βουρ για πλειστηριασμό και στη πρώτη του κατοικία, είναι απαράδεκτο... Σιγουρα πρέπει να γίνει κάτι για τα σπίτια που αποκτήθηκαν με το δάνειο αυτό, και εκεί υπάρχουν λύσεις που ακούστηκαν και εδώ (πχ. η δόση να μην είναι κάτω από τη τιμή που επικρατεί στην αγορά ενοικίασης κατοικιών στην περιοχή, ή ανταλλαγή με ακίνητο μικρότερης αξίας κλπ), αλλά για τα διακοποδάνεια, πιστωτικές κλπ, εκεί δεν συμφωνώ...

   Καταρχήν τα δάνεια αυτά είχαν πολύ υψηλό επιτόκιο που κάλυπτε το κίνδυνο και άρα έχουν στην ουσία τα κεφάλαια πληρωθεί και με το παραπάνω μέσω υψηλών επιτοκίων, Ας πρόσεχαν και οι τράπεζες που δάνειζαν, και εξάλλου το ύψος του επιτοκιου ενσωματώνει και το ρίσκο, οπότε δεν μπορούν να πουν τίποτα επι αυτου, ας τα γράψουν στις ζημιές τους και πάμε παρακάτω.... Εξάλλου δεν νομίζω να είναι καν προσημειωμένες κατοικιες για τέτοιου είδους δάνεια, οπότε δεν υφίσταται αυτό που λες, χωρις προσημείωση δε μπορεί να αγγιξουν με τίποτα πρώτη κατοικία, αν αλλάξει ο νόμος και επί αυτών και το επιτρέψει, εκεί θα έχουμε επανάσταση, και θα είμαι και εγώ μαζί τους..... Αν έχουν προσημειώσει όμως εν γνώσει τους κάποιοι δανειολήπτες για τέτοια δάνεια τα σπίτια τους, τότε φταίνε και αυτοί... και εκεί αλλάζει το πράγμα...

  • Marios St avatar
   Marios St @ Βασίλης Γκιώνης 21/10/2012 00:25:25

   Κύριε Βασίλη είστε σίγουρος ότι διαβάσατε το άρθρο?
   και αν ναι είστε σίγουρος ότι κατανοήσατε σε τι αναφέρετε ??
   η έτσι απλά θέλατε να τα βγάλετε από μέσα σας

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Βασίλης Γκιώνης 21/10/2012 00:26:46

   Δεν γινόνταν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.
   Για τους NINJA δανειολήπτες( "no income, no job and no assets") δεν έχεις ακούσει;

   • Γιωργος Μακρης avatar
    Γιωργος Μακρης @ Γεωργία 21/10/2012 00:54:12

    οι ανθρωποι καναν εναν προγραμματισμο στη ζωη τους με τα χρηματα που επαιρναν, αφου δηθεν δικαιολογειτε τον κυριο φωτια και τσεκουρι πειτε του να ζητησει και την περικοπη των δανειων οπως των μισθων για να μην χασουν το σπιτι τους...μαυρη ψυχη εχετε εσεις;

    • Γεωργία avatar
     Γεωργία @ Γιωργος Μακρης 21/10/2012 11:51:45

     Αγαπητέ μου, όταν παίρνεις ένα δάνειο για 30 χρόνια, δεν μπορείς να νομίζεις ότι όλα θα είναι καλά για το άμεσα προσεχώς μέλλον. Το δάνειο δεν είναι συναίσθημα, αλλά μία λογική.

     • Γιωργος Μακρης avatar
      Γιωργος Μακρης @ Γεωργία 21/10/2012 12:42:15

      εισαι πολυ σκληρη...υποτιθεται πως τα πραγματα πρεπει να πηγαινουν προς το καλυτερο...αυτο γινεται οταν στερευει το συναισθημα και κυριαρχος στη ζωη γινεται το χρημα

  • anwnumous avatar
   anwnumous @ Βασίλης Γκιώνης 21/10/2012 01:17:12

   Παντου προστατευεται η πρωτη κατοικία.
   Η οικοδομή δε θα "ανοίξει" με τους πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί θα εξυπηρετήσουν μόνο τους "μαυραγορήτες". Ούτε οι τράπεζες θα ευνοηθούν ούτε οι πολίτες.
   Και γιατί η πρώτη λύση να ειναι ο πλειστηριασμός κ να μην ειναι το κούρεμα ενός δανείου, αναλόγως με το τι έχει πληρώσει ο δανειολήπτης και την κατασταση που βρισκεται τωρα? Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια..
   Οι τραπεζες στα δυσκολα εχουν το κρατος και την Ε.Ε και τους βοηθαει. Αυτην τη βοήθεια την πληρώνει ο δανειολήπτης. Δηλαδη ο δανειολήπτης πέρα από το όποιο δάνειο έχει λάβει πληρώνει και τη συνεχόμενη ροή χρήματος προς τις τράπεζες. Ε δεν ειναι πολύ??? Ο δανειολήπτης αληθεια από που αλλου εχει βοήθεια???
   Ο νόμος προστατεύει μόνο την 1η κατοικία και παλι προβλεπει κριτήρια.
   Η δήλωση του κ. Βορίδη ήταν καθαρα απαξιωτική προς τονΕλληνικο λαο .. δυστυχως

   • akenaton avatar
    akenaton @ anwnumous 21/10/2012 11:12:37

    Μα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν στο "ξανα - άνοιγμα" της οικοδομής; Έλεος! Η οικοδομή μας τελείωσε κύριοι. Όσο για τα δάνεια, ακόμη και αυτά της "πρώτης κατοικίας" τρομάρα τους, καθένα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες. Όσες περιπτώσεις οι τράπεζες μπορούν δικαστικά να αποδείξουν πως ο πελάτης μπορεί να πληρώσει αλλά κάνει την "πάπια", να βγαίνουν από την προστασία έναντι πλειστηριασμών. Και δεν ακούω κουβέντα για επιχειρηματίες που πήραν δάνεια κίνησης ή επενδυτικά με ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους. Με αυτούς τι θα γίνει;

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ Βασίλης Γκιώνης 21/10/2012 13:41:50

   Υπερασπιστή των τοκογλύγων και του ακραίου φιλευλευθερισμού
   σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έγιναν τόσο βίαιες ανατροπές
   μέσα σε δύο χρονια. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να κόβονται μέχρι και 50%. Δεν έχουν το διακίωμα τα λαμόγια της διαπλοκής να ζητούνκατασχέσεις για τις πρώτες κατοικίες.

   • dim avatar
    dim @ Νίκος 21/10/2012 20:47:07

    Η πρώτη κατοικία ήταν και από πριν δική σου, για να ξέρω δηλαδη ?????

    Ή την αγόρασες με δάνειο, στην λογική του αντί να δίνω 500 στο ενοίκιο, ας δίνω 550 - 600 στη δόση για να μου μείνει και κάποτε το σπίτι....

    Αν τώρα σου πουν λοιπόν, ΟΚ, προσαρμόζουμε τη δόση στα νέα επίπεδα των ενοικίων, και πλήρωνε μας πχ 350 ευρώ, εσύ τι θα πεις και πάλι? Δεν σας δίνω μια, τοκογλύφοι, αλήτες, με το έτσι θέλω θα μείνω στο σπίτι χωρίς να πληρώνω, λες και ήταν δικό σου το σπίτι και από πριν ??? Είναι λογική αυτή??? Για αυτό δεν έχει πάει η χώρα μπροστά, ο καθένας κοιτάει τη πάρτη του, και έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική....

 14. Γιωργος avatar
  Γιωργος 20/10/2012 21:40:25

  Εγω νομιζα οτι ο Συριζα θα μας επερνε τα σπιτια και ψηφισα Νεα Δημοκρατια. Τι κανουμε τωρα?

  • mitsos avatar
   mitsos @ Γιωργος 20/10/2012 23:37:31

   αχαχαχαχαχα μεγαλε και εγω ετσι την πατησα. δεν πειραζει, ας προσεχαμε μπας και βαλουμε μυαλο.

 15. Λίνα avatar
  Λίνα 20/10/2012 21:42:29

  Βορίδης; λογάκια αντάξια κουβεντούλας των προστατευμένων και ανώτερης φυλής -ζόμπι στα βόρεια προάστεια, για την κατάντια αυτής της χώρας.

 16. kotstak avatar
  kotstak 20/10/2012 21:46:42

  Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

  Η κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι ξεχωριστή και πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

  Η καλύτερη λύση είναι να προστατευτούν μόνο όσοι έχουν πάρει δάνειο για φτηνό ακίνητο και βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Και αυτοί όμως, είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να πληρώνουν δόση μικρότερη από το ενοίκιο.
  Η αξία του ακινήτου πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
  Είναι απαράδεκτο να υπάρξει προστασία για κάποιον, που αγόρασε ακίνητο αξίας ενός εκ. ευρώ.

 17. JOHNNY avatar
  JOHNNY 20/10/2012 21:47:08

  πολύ ρεαλιστής ο Μάκης.Για τα 550 εκ.ευρώ που οφείλουν οι τράπεζες δεν είναι το ίδιος προβληματισμένος και σκεφτικός.Πέρα από την λογική παραδοχή ότι όποιος χρωστά, πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, προκαλεί θλίψη πως γίνονται κάποιοι ¨λαγοί¨επόμενων δυσμενών γεγονότων και αποφάσεων.

  • dim avatar
   dim @ JOHNNY 20/10/2012 22:15:36

   Τι θα πει "λαγός"? Πολύ της μόδας είναι τελευταία... Δε κατάλαβα δηλαδή.... Αν κάποιος κρύβεται πίσω από έναν νόμο, και ενώ έχει την δυνατότητα να πληρώσει, δεν πληρώνει, και αυτό το πληρώνουμε έμμεσα όλοι οι υπόλοιποι, και κάποιος έχει το θάρρος να το αναδείξει το θέμα αυτό, ώστε να αρχίσουν επιτέλους κάποιες διαδικασίες επί του θέματος, που θα είναι σωστές και δίκαιες για όλους, είναι λαγός?

 18. Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
  Βασίλης Τσιαλιαμάνης 20/10/2012 21:51:37

  Η απάντησή μου στον κ. Βορίδη:
  Ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες http://www.antinews.gr/2012/09/14/179485/

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Βασίλης Τσιαλιαμάνης 21/10/2012 00:28:15

   Πολύ καλή ανάλυση. Αλλά όχι για τα μυαλά του Βορίδη, που δυστυχώς είναι πολλά εκεί στην ΝΔ.

 19. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 20/10/2012 22:02:26

  Είπε κι άλλα το μεταχουντικό πουλέν του συστήματος - με το γνωστό, φυσικά, ξερολίστικο και χαλαρό στυλάκι, όλα τα σφάζω όλα τα τσεκουρώνω. Είπε δηλαδή ότι δεν τον πολυενδιαφέρει αν κλείνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις η μία πίσω από την άλλη, αυτό που τον καίει είναι η εισροή ξένων κεφαλαίων. Το αν οι ξένες επενδύσεις (που ακόμα έρχονται) συνδυαστούν με μαζικά λουκέτα (που ήδη ήρθαν), συντριβή των μικρομεσαίων Ελλήνων και, στην καλύτερη περίπτωση, πρόσληψη κάποιων εξ αυτών με 400 ευρώ στις ξένες εταιρείες, αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν αγγίζουν τη σκληροτράχηλη καρδιά του πελεκυφόρου διαδόχου (του Μιχαλολιάκου, του Καρατζαφέρη, του Σαμαρά, του… Ιερώνυμου, τα πάντα όλα προκειμένου να κορεστεί το παμφάγο για εξουσία βλέμμα).

 20. apostolos_kl avatar
  apostolos_kl 20/10/2012 22:05:37

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τιμές και να σπάσει η φούσκα των τιμών, αλλά όχι με μαζικούς ή «επιλεκτικά» μαζικούς πλειστηριασμούς.
  Τα τραγικά αποτέλεσμα των μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων και της απότομης πτώσης των τιμών υπάρχει και είναι σύγχρονο… δυστυχώς όμως κάποιοι δεν το βλέπουν!
  Ας κοιτάξουν το τι συμβαίνει στην Αμερική…
  Από το 2008 μέχρι το 2010 υπήρξαν μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και η απότομη πτώση τιμών δημιούργησε μια νέα τάξη δανειοληπτών του underwater homeowners (πληρώνουν δάνεια μεγαλύτερα από την αξία των σπιτιών τους).
  Μάλιστα σύμφωνα με το Φορμπς τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν 10 εκατομμύρια «Underwater Mortgages» http://onforb.es/Mw4aJ0
  Οι Αμερικανοί προσπαθούν να «λύσουν» το πρόβλημα μέσω του «μηνιαίου πίνακα τιμών ακινήτων» που εκδίδει η S&P.
  Εκεί από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα 10 μήνες συνέχεια οι τιμές ακινήτων συνεχώς ανεβαίνουν! Και αρχίσανε οι τράπεζες να κάνουν διακανονισμούς στα στεγαστικά δάνεια…
  Πριν από 4 χρόνια οι μαζικοί πλειστηριασμοί δεν λύσανε το πρόβλημα αντιθέτως το κάνανε χειρότερο… και 4 χρόνια μετά προσπαθούν να το λύσουν ακόμα…
  Και κατά την διάρκεια των εξευτελιστικών πλειστηριασμών των προηγούμενων χρόνων υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, εκτός Αμερικής που ήθελαν να αποκτήσουν ακίνητα στην Αμερική…
  Ευρωπαίοι, Κινέζοι, Ρώσοι, Ασιάτες, καθώς και Λατινοαμερικάνοι που αγόραζαν ακίνητα με παράνομο χρήμα σύμφωνα με τα Αμερικάνικα ΜΜΕ http://bit.ly/LZRv29
  Στην Ελλάδα τα ακίνητα των πλειστηριασμών έχουν κάποιο «target group»?
  Συνταξιούχους, άνεργους, δημόσιους υπαλλήλους, ελευθέρους επαγγελματίες, κοράκια, πλούσιους Ευρωπαίους, Ρώσους, Κινέζους???
  Μάλλον ακόμα ένα «λάθος φάρμακο» σε μια υπαρκτή φούσκα…. Δυστυχώς

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ apostolos_kl 22/10/2012 17:03:56

   Τα εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα) και μέρος της τουριστικής κατοικίας, όταν πέσουν στο 50 % της τιμής 2008, θα έχουν εξαιρετικό «target group»: Καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες.
   Οι απλές κατοικίες δύσκολα. Ως "λιανική" είναι υπεραγορασμένο προιόν, ως επενδυτικό προιόν δεν προσφέρεται η αγορά είναι κορεσμένη.

 21. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 20/10/2012 22:06:45

  Μένω άφωνος.
  Αν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις την στιγμή που ο κόσμος βράζει και ο πρωθυπουργός κάνει το παν για να πάρουμε τη δόση.

  Τί θέλει να πει έμμεσα στον λαό;

  Οχι μόνο θα πάρουμε μέτρα 13.5 δις
  οχι μόνο θα δώσουμε σχεδόν όλη την δόση στις τράπεζες
  αλλά απο του χρόνου θα σας παίρνουμε και τα σπίτια.

  Τι θέλει να πετύχει ο Βορίδης;
  Την πτώση της κυβέρνησης μήπως?
  και σε όφελος ποιου ή ποιών;

 22. Scarface avatar
  Scarface 20/10/2012 22:09:52

  Θυμαμαι καθε μεσημερι που γυρνουσα απο τη δουλεια, να σπανε τα τηλεφωνα. Καταναλωτικα, καρτες, στεγαστικα, μεχρι και επιταγες μου εστελναν να παω να εισπραξω. Καποιοι πηραν πολυ παχια μπονους δανειζοντας ανεξελεγκτα. Κανεις δεν πηγε τα τελευταια δεκα χρονια παρακαλωντας στις τραπεζες. Το αντιθετο γινοτανε.
  Εγω εχω μαγαζι. Αν επιτρεψω σε ενα πελατη να με φεσωσει, φταιω πρωτα εγω που δεν τον εκτιμησα σωστα. Οι τραπεζες εχουν ευθυνες και πρεπει να τις αναλαβουν.
  Υ.Γ. Δεν εχω παρει ποτε στη ζωη μου δανειο.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Scarface 21/10/2012 00:30:43

   Ίσως αν Πρόεδρος ήταν ο Ρούσβελτ και εδώ ο Καραμανλής, ίσως κάτι θα γινόταν. Βέβαια οι Βορίδηδες θα σου έλεγαν ότι θα ήσουν σοσιαλιστής και κρατικιστής.

 23. dim avatar
  dim 20/10/2012 22:12:36

  Και αυτό με τις τιμές ενοικίασης που επικρατούν στην αγορά της περιοχής πολύ σωστό. Δεν γίνεται να μένεις στο σπίτι, και να μη πληρώνεις ούτε καν το ποσό που θα πλήρωνες για ενοίκιο, αν έμενες στο σπίτι αυτό.

  Το λέω και σε άλλο σχολιο μου, ο Βορίδης αυτό που είπε είναι ότι πρέπει να το δούμε το θέμα, να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, διότι είναι πολλοί πλέον αυτοί που κρύβονται πίσω από το νόμο, και ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν (ή θα μπορούσαν να πληρώσουν κάτι πιο μειωμένο), δεν πληρώνουν τίποτα αφού ξέρουν ότι δεν μπορούν να τους κάνουν και τίποτα....

  • Γιωργος Μακρης avatar
   Γιωργος Μακρης @ dim 21/10/2012 00:55:32

   εσυ τωρα τραπεζιτης εισαι και κοπτεσαι;

   • dim avatar
    dim @ Γιωργος Μακρης 21/10/2012 01:06:19

    Σε μένα και σε εσένα θα πέσει και πάλι το βάρος, για αυτό κόπτομαι... Για κάθε έναν που μπορεί να πληρώσει, αλλά δεν πληρώνει μια, γιατί καλύπτεται πίσω από το νόμο, οι τράπεζες χάνουν ζωτικής σημασίας κεφάλαια (γιατί άλλο να χάσουν πχ ένα 40% από μείωση της δόσης, και άλλο να μη πληρώνει κανείς μια, και χάνετε έτσι 100%), και επειδή είναι κοινή λογική ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε όλοι να έχουμε ένα ανεκτό επίπεδο ζωής, και προοπτικές ανάκαμψης, έρχεται το κράτος να καλύψει το κενό, και αυτή τη κάλυψη την μετακυλεί σε εμένα και σε εσένα με επιπλέον φόρους κλπ κλπ...

 24. kosvag avatar
  kosvag 20/10/2012 22:14:27

  <> του κράτους: ΦΠΑ, πετρέλαιο που χρωστάει κ της Μιχαλούς σε βενζινάδικα, κουρεμένα ομόλογα, γιατρούς, φαρμακοποιούς , εργολάβους, φωτοβολταικά, ενοίκια κτλ κτλ κτλ.
  Αφού υπέγραψε το κράτος κε Βορίδη θα τα πληρώσει, δεν μας νοιάζει κ. Βορίδη αν δεν έχει το έκτρωμα έσοδα, αφού είναι μπατάκι ας αρχίσουν οι κατασχέσεις: οι ξένοι της κρατικής περιουσίας και οι Έλληνες της περιουσίας των εκ του νόμου υπευθύνων πχ βουλευτών κτλ.

  Μάλλον δεν υπάρχουν 6-12-18 μήνες και παρακαλάν να παραδώσουν στον Τσίπρα με τις @@@@@@ που λένε. Αν όμως ο Τσίπρας αρχίσει να προσκαλεί πάλι τις οικογένειες των λαθρό (από χώρες χωρίς ληξιαρχεία κ με θεσμό την 5γαμία)..... θα κατασχεθεί τελικά η εδώ περιουσία του κου Βορίδη κ όχι του Τσίπρα.

 25. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 20/10/2012 22:22:08

  Φίλε , βάλε φρένο διότι είσαι εκτός θέματος . Μιλάμε για ΠΡΩΤΗ κατοικία .

 26. NONOS avatar
  NONOS 20/10/2012 22:25:24

  Παει αυτοι που ψηφισαμε θα μας χαζεψουν τελείως ...δλδ ρε Βορίδη κατα τα αλλα συμπαθή και σε γουσταρα κι όλας γιατι ταλεγες τσεκουράτα....οσοι πήραμε (ολοι δλδ) δάνεια για αγορα πρώτης (το τονίζω) κατοικίας γιατι ετσι μαθαμε απ τους γονείς μας γιατι ετσι επιβάλλει η ελληνικη παραδοση τα ηθη και η λογικη του νοικοκυρη και σωστού οικογενειάρχη εχεις την εντύπωση οτι ειμασταν απατεώνες και λαμόγια...φτωχαδάκια μεροκαματιάρηδες αλλα με καθαρό το κούτελο ειμαστε λεβεντη μου που ξαφνικα χασαμε το εδαφος κατω απ τα πόδια μας...αλλιώς τα περιμεναμε κι αλλιώς μας ηρθαν τα πράγματα τι να κανουμε τωρα δε φταίμε εμείς που το καραβι εξόκυλε.....ας βαλλουν λοιπόν πλάτη και οι αρχιτοκογλύφοι τραπεζίτες κι ας αφησουν καταμέρος τους λαγούς τυπου Βορίδη γιατι αν δεν χυθηκε ακόμη αιμα ειναι πολυ κοντα στο να γίνει και τοτε θα τρεχετε να κρυφτητε και η οργη του φτωχού δεν παλευεται αδερφέ ...εσείς οπως πατε θα μας κανετε οχι ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ αλλα χειρότερους κι απο ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΕΣ.......

 27. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 20/10/2012 22:30:24

  Κάτι τέτοια λένε κάποιοι θιασώτες των "τρελών της Σχολής του Σικάγο" (νεοφιλελεύθεροι του Φρήντμαν) και η ΝΔ θα ψάχνεται σε λίγο ...
  Έλεος , κάποιος επιτέλους να τους περπατήσει λίγο στις γειτονιές της Αθήνας , αλλά και της Επαρχίας .
  (εννοείται ότι είμαι Κεϋσιανός)

 28. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/10/2012 22:32:12

  Ο νεογενιτσαρισμός σε όλο του το μεγαλείο. Τα πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρα του δήθεν "λαϊκοδεξιού" Καρατζαφέρη (Βορίδης και Γεωργιάδης) έχουν εξελιχθεί στους πιο διαπρύσιους ιεροκήρυκες της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης κτηνωδίας.

  Να τους χαίρονται οι ρεταλομαζώχτρες που εισηγήθηκαν τη μεταγραφή τους.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Αυριανιστής 21/10/2012 11:59:41

   Όταν μια χώρα τελεί υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, όταν ανεπάγγελτοι δικολάβοι κραυγάζουν, τι περιμένεις να γίνει;
   Σε όλα τα κόμματα τα ίδια απολιθώματα. Ξεπεσμένοι αγαπητικοί ενός ξεπεσμένου θιάσου.

 29. NONOS avatar
  NONOS 20/10/2012 22:38:38

  Τη ζημιά πούκανε σ'ημερα αυτος ο τύπος στη ΝΔ δεν την εχουν κανει ολα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ στις 100 μερες που κυβερνά ο Σαμαράς...ας τον χαιρόμαστε λοιπόν και εις αλλα με υγείαν...αν δε μπήτε και δητε το τι γίνετε και λεγεται στο FACEBOOK για τη συγκεκριμένη δηλωση θα φρίξετε...αλλα είπαμε αυτο το κόμμα εχει καταρα στα επικοινωνιακά του..........

 30. V avatar
  V 20/10/2012 22:48:55

  Χμμμ... και τον ειχα σε καποια εκτιμηση.

 31. θησεας avatar
  θησεας 20/10/2012 23:26:23

  το σωστο να λεγεται ..σε καπιταλησμο δεν ζουμε?τοτε πρεπει οι δανειοληπτες πρεπει να πληρωσουν την ιδιωτικη επιχειρηση!ουπς ιδιωτικη ειπα ! τοτε γιατι το κρατος κ οι ελληνες πολιτες δινουν λεφτα στις τραπεζες ? τοτε να αρχισουν να δινουν λεφτα κ στις υπολοιπες ιδιωτ.επιχειρησεις !κ εγω επιχειρηση εχω , απο την στιγμη που επεσε εξω ο δανειοληπτης κ του παρει το σπιτι την τραπεζα ,δεν πρεπει κ το κρατος να παρει την επιχειρηση απο την τραπεζα ?πως γινεται να κρινετε διαφορετικα ?κΚωστη κ κΓκιωνη ?

 32. μαρικα avatar
  μαρικα 20/10/2012 23:29:08

  Στην Ελλαδα σημερα πολλοι επιχηριματιες εκμεταλεβωνται την κριση και δεν πληρωνουν τους εργατες τους,πολλοι δε εκμεταλευωνται την κριση και δεν πληρωνουν τα δανεια τους προς τις τραπεζες,αυτο ομως ειναι εις βαρος ολου του Ελληνικου λαου και καποτε πρεπει να μπει μια ταξη,σε αυτο επανω συμφονω
  με τον κυριο Βοριδη που θελω να πιστευω οτι αυτο ενοουσε.

 33. Γεράσιμος avatar
  Γεράσιμος 20/10/2012 23:33:36

  Εάν ο νοικοκύρης πρέπει να χάσει το σπίτι του γιατί έπεσε έξω στις οικονομικές του προβλέψεις, γιατί τότε και η Eurobank, η Alpha, η Εθνική , η Πειραιώς και Θεός γνωρίζει ποιές άλλες δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και αυτές αφού είναι χροκοπημένες; Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη των τραπεζών με την προσωπική μας περιουσία!!. Ο κ. Βορίδης θα μάθει ότι μνημόσυνα δεν γίνονται με ξένα κόλυβα και λοτι σε λίγο ο λαός θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και ο κ. Βορίδης θα λάβει και αυτός ότι του αναλογεί. Ξυπνήσαμε και δεν μπορείτε πλέον να μας εκβιάσετε

  • dim avatar
   dim @ Γεράσιμος 21/10/2012 04:02:43

   Ο νοικοκύρης, οπως λες, μια χαρά θα αποδεχθεί να χάσει το σπίτι του, γιατί αν όντως είναι νοικοκύρης όπως λες, θα ξέρει ότι το σπίτι αυτό ποτέ δεν του άνηκε, αφού το είχε πάρει με δάνειο, στη λογική του αντι να πληρώνω τα ποσά αυτά στον ιδιοκτήτη ως ενοίκιο, γιατί να μην τα πληρώνω στη δόση, και να μου μείνει και κάποτε το ακίνητο δικό μου?

   Αν λοιπόν τώρα η δόση προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα των ενοικίων της περιοχής, και ο νοικοκύρης μπορεί να πληρώνει τη νέα δόση, ας την πληρώνει... Αν δεν μπορεί, γιατί αλλάξανε πχ δραματικα τα οικονομικά του, τότε θα καταλάβει ότι πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και να βρει ένα σπίτι που το ενοίκιο του θα αντιστοιχεί στις νέες του δυνατότητες... (και μπορεί από τη πώληση του παλιου του σπιτιού να του μείνει και κάτι). Τα ενοίκια έχουν πέσει πολύ, σιγουρα θα βρει κάτι που θα τον καλύπτει. Αν πάλι έχει μηδενικό εισόδημα και δεν μπορεί να βρει τίποτα, εκεί είναι που πρέπει να προνοήσει το κράτος... Να παγώσει το πλειστηριασμό για κάποια χρόνια, ή να γίνει κάποιοα ανταλλαγή με μικρότερο κλπ, αλλά για τέτοιες περιπτώσεις, που κάποιος τα έχει χάσει όλα ξαφνικά λόγω της κρίσης, και όχι να καλύπτονται καποιοι πίσω από το νόμο, και να μη πληρώνουν τίποτα παρότι μπορούν...

   • Satsok avatar
    Satsok @ dim 21/10/2012 19:00:37

    Dim Αφου ο νοικοκυρης ήξερε οτι το σπίτι δεν είναι δικό του για ποιο λόγο πλήρωσε αυτός το χαράτσι,το ΦΑΠ ή το ΤΑΠ..Επειδή παρακολουθώ τις τοποθετήσεις σου να σου εξηγήσω 1 πράγμα το οποιο ηθελήμενα αγνοείς ενα ενυπόθηκο ακίνητο παραμένει στην κατοχή του ιδιοκτήτη του πάντα..Απλα αποτέλει εγγύηση του ιδιοκτήτη απενατι στην τράπεζα σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου..That's all...ΜΑκαρι αυτη την υπερασπιστικη γραμμη την οποια εχεις τωρα να την ειχες και την εποχη του ανελεητου βομβαρδισμου τηλεπωλησων πασης φυσεως δανειων και καρτων..Αλλα ασε με να μαντεψω εισαι απο αυτους που εκεινη την περιοδο ελεγαν παρτε δανεια για να προχωρησει οι οικονομια της χωρας...

    • dim avatar
     dim @ Satsok 21/10/2012 20:55:16

     Σε πληροφορώ ότι έχω και στεγαστικό, και επιχειρηματικό, και χρεη σε πιστωτικές, και επειδή η επιχείρηση μου έχει πτώση, όπως και όλες οι επιχειρήσεις λόγω κρίσης, πήγα και τα ρύθμισα όλα. Και πάλι με το ζόρι τα καταφέρνω, αλλά το δίκαιο είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο όταν μας συμφέρει μόνο, και όταν δεν μας συμφέρει βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας...

     Ναι στη ρύθμιση για τις πιστωτικές ήμουνα αυστηρός, γιατί ήξερα και ξέρανε και αυτοί ότι τόσα χρόνια έχουμε όλοι πληρώσει ένα σκασμό λεφτά σε τόκους λόγω των ληστρικών επιτοκίων, και από όσο έχω δεί όλοι σχεδόν κάνουν τώρα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο (γύρω στο 8%)....

     Στο επιχειρηματικό και στο στεγαστικό μείωσα τις δόσεις για να μπορώ να ανταπεξέλθω, δεν κρύφτηκα πίσω από το νόμο για πρώτη κατοικία, λέγοντας ότι δε πληρώνω τίποτα...

 34. Karenin avatar
  Karenin 20/10/2012 23:39:14

  Πόσος μικρός φαντάζει μπροστά στην Κατσέλη. Αλλά απο τον καιρό του ΛΑΟΣ λομπίστες ηταν όλοι τους. Και στην ΝΔ το γνωρίζουν. Πως διάοολο τους δίνουν υπουργεία;

  • dim avatar
   dim @ Karenin 21/10/2012 20:57:32

   Πλάκα κάνεις υποθέτω... Η Κατσέλη, που θα έδιωχνε τους Κινέζους και θα επανακρατικοποιούσε την Ολυμπιακή???

   Λογικές και πολιτικές σαν της Κατσέλη, με το υπέρογκο δημόσιο, και τους αργόμισθους, μας έφτασε εδώ που μας έφτασε....

 35. Aris. A avatar
  Aris. A 20/10/2012 23:44:07

  Είδαμε τις αποφάσεις που πήρε ως υπουργός υποδομών και καταλάβαμε τι είδους καπνό φουμάρει.

  Ως προς το θέμα ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.

  Το σπίτι είναι ιερό για τον Ελληνα.

 36. Φιλιππος VI avatar
  Φιλιππος VI 20/10/2012 23:48:07

  Απλως ο ανθρωπος αποκαλυψε νωριτερα απο οτι επρεπε αλλο ενα προαποφασισμενο μετρο προς ωφελος της παραμονης της χωρας στο ευρω και τη σωτηρια της ευρωζωνης!

 37. ap gk avatar
  ap gk 20/10/2012 23:51:46

  Εμείς που δεν κάναμε σπιταρόνες με δάνεια είμαστε μαλάκες;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ap gk 22/10/2012 12:15:21

   Προφανώς αφού θα κληθείτε να πληρώσετε και τα δάνεια των μπαταχτσήδων....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ TARAMAS 22/10/2012 12:20:24

    Άν το τολμήσουν, είναι ευκαιρία να δούν τι είναι το πραγματικό κίνημα "Δεν πληρώνω"...

 38. Karenin avatar
  Karenin 21/10/2012 00:02:59

  Αναδιάρθρωση με 24δισ. και έξτρα δωράκι αρση πλειστειριασμών. Είναι ικανοί για τέτοια πατάτα;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Karenin 22/10/2012 12:36:17

   Μετά την ολοκλήρωση (της φάσης αυτής) της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου τους θα περάσει στο TΧΣ, ουσιαστικά στον Ευρωπαικό Μηχανισμό ESM. Είναι προσωρινή κρατικοποίηση, άς μη φοβούνται τις λέξεις οι μή Κευνσιανοί.
   Αλλωστε, από τον Ιούνιο 2013, οι Ευρωπαικές τράπεζες θα εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ.
   Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, εγγύηση της ΕΚΤ και του ESM για όλο το Ευρωπαικό τραπεζικό συστημα. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν μπορεί (ούτε θέλει) να μετατρέψει σε συλλογικό χρέος του Ευρωπαίου φορολογούμενου, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια Ελλήνων, Ιρλανδών, Ισπανών ή άλλων.
   Ξεχνάμε λοιπόν το "κούρεμα" των στεγαστικών - ευτυχώς.
   Αλλά και η γενική άρση πλειστηριασμών - τουλάχιστον σε Ελλάδα και Ισπανία - στο ίδιο αποτέλεσμα θα οδηγούσε: Στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων, χωρίς αγοραστές - μόνον κοράκια - άν ήθελαν να "πουλήσουν", οι Τράπεζες θα αποδεχόταν τέτοια πτώση τιμών, ώστε οι νέες "τρύπες" στα αποθεματικά τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις τρύπες λογω κουρέματος ομολόγων. Ποιός θα ανακεφαλαιοποιούσε, με τί "μαλλί";
   Ξεχάστε λοιπόν και την γενική άρση πλειστηριασμών.
   Τι απομένει;
   Leasing...

 39. dionisis avatar
  dionisis 21/10/2012 00:14:09

  ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΟΡΙΔΗ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ. ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΒΑΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΝΑ ΒΑΛΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΚΟΝΕ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΛΟΤΡΟΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ,ΚΑΙ Η ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ

 40. dionisis avatar
  dionisis 21/10/2012 00:21:10

  http://www.youtube.com/watch?v=5q9H2cd36RU

 41. dionisis avatar
  dionisis 21/10/2012 00:22:25

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ.

 42. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 21/10/2012 00:32:36

  Στις φτωχογειτονιες που τον εκλεξαν στο υπολοιπο Αττικης τα ειχε πει αυτα ; Δεν νομιζω..

 43. arcane avatar
  arcane 21/10/2012 00:39:12

  Καλά, όλοι γιά τον Τσίπρα δουλεύουν σε αυτή τη κυβέρνηση;

 44. firiki2010 avatar
  firiki2010 21/10/2012 00:48:05

  " είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό… Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει..."
  Τι το παράλογο λέει ο Βορίδης; Τα δάνεια αυτά δεν πρέπει να αποπληρωθούν ποτέ; Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι σε 6-12-18 μήνες η κατάσταση της οικονομίας ή η κατάσταση του δανειολήπτη; Ανεξάρτητα από το αν ο δανειολήπτης έκανε καλό ή όχι κουμάντο στα οικονομικά του; Και σε τελευταία ανάλυση τα λεφτά του δανείου που δεν θα εξοφληθεί ποιος τελικά θα τα πληρώσει; Κανείς;;;; Χάσατε !!!!!

  • Γιωργος Μακρης avatar
   Γιωργος Μακρης @ firiki2010 21/10/2012 01:00:00

   συγνωμη που το λεω αλλα λες βλακειες...για να αποπληρωσει τα δανεια του πρεπει να πληρωνεται και τα χρηματα που επαιρνε οταν ζητουσε το δανειο, τωρα με τις περικοπες τον ρωτας που θα τα ευρει; δεν πηραν ολοι δανεια για βιλες όπως ο κ. Βορίδης

   • dim avatar
    dim @ Γιωργος Μακρης 21/10/2012 01:10:26

    Δεν είναι απαραίτητο να τα αποπληρώσει στο ακέραιο. Μια διαδικασία είπε να αρχίσει, να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και από τις 2 πλευρές, να οριστεί ένα πλαίσιο με σαφή κριτήρια. Το έχεις καταλάβει ότι υπάρχουν χιλιάδες που μπορούν να πληρώσουν ή στο ακέραιο, ή έστω μειωμένη δόση, και δεν τη πληρώνουν γιατί καλύπτονται πίσω από το νόμο? Και μετά αυτοί που καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα είμαστε εγώ και εσύ, με επιπλέον φόρους κλπ κλπ.

    • Tινα avatar
     Tινα @ dim 21/10/2012 02:33:21

     Η κάθε τράπεζα όταν χορηγεί ένα δάνειο παίρνει και τα απαιτούμενα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου(ασφάλιση δανείου,αντασφάλιση κλπ).Ο φορολογούμενος δεν πληρώνει επισφάλή δάνεια,αυτά επιβαρύνουν τον ασφαλιστή και μόνο.Όμως κι αυτοί ένα μέρος της χασούρας το έχουν βγάλει από ένα πασοστό του επιτοκίου που χρεώνεται ο δανειολήπτης .Τίποτα δεν πληρώνει κανείς μας σε φόρους από τα παγωμένα στεγαστικά.Αυτά,για να μην ψάχνουμε λογική στο κυνικό σχόλιο του Βορίδη.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Γιωργος Μακρης 21/10/2012 13:11:53

    Συγγνώμη που το λέω αλλά δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις . Αν κάνεις ένα κόπο να διαβάσεις (να τα διαβάσεις όμως) αυτά που λέει πιο κάτω ο dim κάτι μπορεί να γίνει....

 45. anwnumous avatar
  anwnumous 21/10/2012 01:24:58

  Εγω έχω μια απορία. Το κράτος γιατι δε βγαζει σε πλειστηριασμο τα ακινητα του για να πληρωθουν όλοι αυτοι που χρωσταει????
  Δεν υπαρχει υπηρεσία σε κανένα μέρος της Ελλάδας που να μην χρωστάει.
  Το κράτος χρωσταει ΠΑΝΤΟΥ. Αλλα το κρατος τελικα λειτουργει μόνο για καποιους ευνοημένους όπως ο κ. Βορίδης.
  Εχω και αλλη μια απορία. Το κρατος (που τελικα περιορίζεται στο εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο) απαιτει απο τους δικαστης περαιτερω μειωση στους μισθους τους. Για αυτους δηλαδη ειναι λογικο να λαμβανουν οι βουλευτες παχυλους μισθους με ολα τα συναφη (δωρεαν τηλ., αναλωσιμα, μετακινησεις κλπ) και οι δικαστικοι να λαμβανουν τα μισα από αυτους???

 46. giannis avatar
  giannis 21/10/2012 02:48:36

  ΩΡΑΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΣΑΜΠΑ. ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ 1200 € ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΒΑΖΑΜΕ 800€ ΔΟΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ 150 ΤΜ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ.ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΕΣ.

  • ΣΤΑΦ avatar
   ΣΤΑΦ @ giannis 21/10/2012 20:24:26

   Πολύ εύστοχα απαντάς.Πήραν το σπίτι με δάνειο, πήραν το αυτοκίνητο με δάνειο, πήραν τις ηλεκτρικές συσκευές με δάνειο πήραν και τα έπιπλα με δάνειο.Πώς λοιπόν να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Και κάτι άλλο, όσοι δεν πήραν ούτε ένα δάνειο, είναι βλάκες;Θυμάμαι το 1967 που χαρίστηκαν από τον Παπαδόπουλο τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ, κάποιοι δεν είχαν πληρώσει ούτε μία δόση και ωφελήθηκαν πολύ, ενώ κάποιοι άλλοι που πλήρωναν κανονικά ωφελήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου.

 47. dim avatar
  dim 21/10/2012 03:20:14

  Δε με κατάλαβες. Όταν η μη πληρωμή ούτε μέρος της δόσης, ακόμα και από αυτούς που θα μπορούσαν να πληρώσουν, στη λογική του "Δε πληρώνω", αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις, τότε κινδυνεύει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η ρευστότητα στενεύει...

  Και έτσι, οπως και τώρα καλή ώρα, καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς 13 δις, για να πάρουμε τη δόση των 31, για να πάνε τα 24 στις τράπεζες, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι καλώς να πάνε, γιατί χωρίς αυτά θα δωθεί το οριστικό τέλος στην ελληνική οικονομία, και κατ'επεκταση και στη κοινωνία, σε μια επόμενη χρονική στιγμή, πάλι εμείς θα πληρώσουμε μέσω καποιων άλλων μέτρων, την ανάγκη για την νέα ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, που αυτή τη φορά δεν θα έχει προέλθει από το κούρεμα των ομολόγων, αλλά από την αλόγιστη και προσχηματική "στάση πληρωμών των δανείων" ακόμα και από αυτούς που θα μπορούσαν να πληρώνουν....

  Εκτός, αν εννοείς, ότι δεν θα ξαναδώσουν ποτέ τους δάνειο σε κανέναν, οπότε δεν θα πεσει άλλο η κεφαλαιακή τους επάρκεια, και ας μην εισπράξουν τίποτα από τα παγωμένα δάνεια, αλλά και τότε πάλι εμείς θα την πληρώσουμε, αφού με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με το πάγωμα των νέων επενδύσεων κλπ, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα αυξηθούν οι άνεργοι, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, και άρα πάλι θα μειώσει μισθους και συντάξεις κλπ κλπ...

  Μπορεί να ακούστηκε κάπως κυνικό αυτό που είπε ο Βορίδης, αλλά όλοι αυτοί που τον κράζουν όλη μέρα, ας αναλογιστούν κάποτε, ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, διότι πολλές φορές εδώ και δεκαετίες, κάθε φορά που κάποιος πολιτικός (συνήθως ήταν της από εδώ πλευράς - Μητσοτάκης, Μάνος, Καραμανλής, και μια φορά και της άλλης πλευρας - Γιαννίτσης), έλεγε μια ωμή αλήθεια, αμέσως έπεφταν όλοι να τον φάνε, και φυσικά επικρατούσε πάντα ο λαϊκισμό, τα όμορφα λόγια και οι ευκολες υποσχέσεις....

  Τι είπε λοιπον και ο Βορίδης? Μια ωμή αλήθεια... Ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει να το δούμε και αυτό, δεν γίνεται εσαεί να μη πληρώνει κανένας τίποτα, καλυπτόμενος πίσω από το νόμο που του δίνει αυτή την ασφάλεια...

  • ΣΤΑΦ avatar
   ΣΤΑΦ @ dim 21/10/2012 11:15:56

   Dim, πολύ σωστά τα λες. Κάποιοι που πλήρωναν ενοίκιο 450 ευρώ το μήνα αγόρασαν σπίτι και πληρώνουν δόση 980 ευρώ το μήνα. Με το κούρεμα των εσόδων τους φυσικά αδυνατούν να πληρώνουν ολόκληρη τη δόση, μπορούν όμως να πληρώνουν τα 450 ευρώ. Βλέπετε ήθελαν σπίτια των 120 τ.μ. και παραπάνω, με τζάκια κλπ κομφόρ!!!!

   • dim avatar
    dim @ ΣΤΑΦ 21/10/2012 14:07:40

    Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, και να μάθουμε να ζούμε στα όρια των δυνατοτήτων μας...

    Εννοείται ότι και το κράτος οφείλει να προστατεύσει μέσα από μια διαδικασία και αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη (πχ ανταλλαγή με μικρότερο σπίτι, μείωση της δόσης στα επίπεδα των σημερινών ενοικιων κλπ), αλλά δε μπορεί οπως λες κι εσύ, να βγάζει πια 900 ευρώ και να θές να συνεχίζεις να μένεις σε βίλα, που στο κάτω - κάτω δεν ήταν δικιά σου εξαρχής αλλά την αγόρασες με δάνειο.

  • Tινα avatar
   Tινα @ dim 21/10/2012 12:59:58

   Η χαριστική βολή στην ρευστότητα των τραπεζών ήταν η απόσυρση 80 δις περίπου καταθέσεων από τους Έλληνες υπο τον φόβο της επιστροφής στην δραχμή.Φόβο που συντηρούν και αυξάνουν τα πολιτικά κόμματα κάθε φορά που πάνε να περάσουν σκληρά μέτρα.Μήπως θυμάστε πού ήταν ο Βορίδης και τι υποστήριζε το τότε κόμμα του προκειμένου να βοηθήσει ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου να περάσουν το πρώτο μνημόνιο;Τότε ήταν λαικιστής ενώ τώρα είδε το φως το αληθινό;Άφήστε λοιπόν στην άκρη τις ευθύνες των δανειοληπτών,στη χώρα διατελέστηκε ένα έγκλημα χωρίς να έχει τιμωρηθεί ακόμη κανείς.Το ότι τους δέχτηκε ο Σαμαράς στο κόμμα δεν τους κάνει λιγότερο υπεύθυνους.

   • dim avatar
    dim @ Tινα 21/10/2012 14:01:31

    Ωραίο ανέκδοτο !!! Το φόβο της δραχμής τον καλλιεργούν τα κόμματα που πάνε να περάσουν σκληρά μέτρα !!!!!

    Ε ρε τι άλλο θα ακούσουμε πια !!!!

    Ο λαϊκισμός δεν έχει όρια... Τον φόβο της δραχμής τον καλλιεργούν οι λαϊκιστές και τα άκρα, που απειλούν κάθε φορά ότι θα τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα, και υπόσχονται στον κόσμο ότι υπάρχει πιο εύκολος δρόμος, αυτό είναι σε όλους γνωστό, αλλά ο λαϊκισμός και τα άκρα φαίνεται έχουν ένα πολύ φοβερό γνώρισμα, να πείθουν τους ακόλουθους τους ότι το άσπρο είναι μαύρο...

    • Tινα avatar
     Tινα @ dim 21/10/2012 14:12:39

     Έχετε μπερδέψει τον φόβο της επιστροφής στη δραχμή που επισείουν οι μεν με τον παράδεισο της δραχμής που υπόσχονται οι δε.Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πρακτικές που έχουν ακριβώς το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα.
     ΥΓ.Χαίρομαι που το ανέκδοτό μου σας διασκέδασε.Μετα από τόσο κόπο υπεράσπισης του κυρίου το χρειαζόσασταν πιστεύω.Μου κάνει μόνο εντύπωση που το πρωτακούσατε εδώ από μένα.

 48. Tasos avatar
  Tasos 21/10/2012 04:29:29

  Αποφασίστε τί θέλετε. Αν οι τράπεζες είναι ιδιωτικές τότε δε μπορεί να ζητάνε ελεύθερη αγορά στα κέρδη και κρατική παρέμβαση με εγγυήσεις από τα λεφτά του κόσμου όταν έχουν ζημιές (πχ άρνηση πληρωμής των 500εκ) ή για να επιδοτούνται οι εξαγορές υγιών κομματιών κρατικών τραπεζών. Όσοι το παίζουν νεοφιλελεύθεροι αντικρατιστές να δέχονται και τη χασούρα ως μέρος του παιχνιδιού τους ακριβώς όπως ο συνταξιούχος που χάνει τη σύνταξή του χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι. Η κρίση είναι για όλους και πρέπει να πληρώνεται ανάλογα.

 49. Dr. Mitsos avatar
  Dr. Mitsos 21/10/2012 04:42:20

  Κύριε *όπου φυσάει ο άνεμος* καί σε όποιο κόμμα σας παέι!
  Μιλάτε εκ'του ασφαλούς! Αλλά προσοχή μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας, διότι εάν αύριο σας συναντήσει κάποιος απελπισμένος πού έχασε το σπίτι του και η οικογενειά του έχει βρεθεί στον δρόμο, μην απορήσετε όταν ξυπνήσετε στήν εντατική με ανοιχτό το κρανίο.

  Dr. Mitsos

 50. evola avatar
  evola 21/10/2012 04:57:08

  Αριβιστας μια ζωη !

  Τωρα κάνει πολιτικό Γλυψιμο για να επιβίωσει
  Στους προστάτες του!

  Κρίμα στα παιδιά που κάποτε σε πίστευαν ....

 51. AZ avatar
  AZ 21/10/2012 10:13:20

  O υπερφίαλος πολιτικός νάρκισσος με το τσεκούρι (και αποφοιτος του κολλεγιου Αθηνων-εμ, δεν θα βρισκε φωλια να τρυπωσει?)), ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στo λυκόφως της θητείας του οποίου η ΕΡΓΟΣΕ προέκρινε την κοινοπραξία J&P Άβαξ - Intrakat – Ακτωρ, ως προσωρινό μειοδότη του σιδηροδρομικού έργου «Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος» , προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ, δηλώνει πως πρέπει να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία. ...ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!!!!!

 52. θησεας avatar
  θησεας 21/10/2012 11:09:19

  Δ Ι Κ Α Ι Ο ΣΥ Ν Η. κουρεμα ,στους μισθους,κουρεμα στις ζωες μας ,κουρεμα κ στα δανεια,δηλαδη θα πρεπει ο πολιτης Α Ν εχει δουλεια να πληρωσει το δανειο στο ακεραιο,για ενα σπιτι που αξιζει τα μισα,με μισο μισθο,σε μια τραπεζα που τις δινει ηδη δανειο ο ελληνας, κ που δεν θα το παρει πισω ποτε! πατε καλα !κ συμφωνειτε με τον κΒοριδη ? ΑΠΟΦΑΣΗΣΤΕ ζουμε σε σοβιετια? η σε καπιταλισμο ? αν ζουμε σε καπιταλισμο ασ αναλαβει η τραπεζα τα ρισκα της ! αν οχι εθνικοποιηση των τραπεζων !

 53. akenaton avatar
  akenaton 21/10/2012 11:28:17

  Η πρώτη και καλύτερη νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή της μοναδικής υποθήκης. Δηλαδή, κάθε στεγαστικό δάνειο είναι από μόνο του μια υποθήκη πάνω στο συγκεκριμένο ακίνητο που αγοράστηκε με αυτό και ουδεμία επιπλεόν ευθύνη φέρει ο δανειολήπτης με την υπόλοιπη περιουσία του κινητή ή ακίνητη. Μετά από αυτό, οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να κάτσουν να τα βρουν για κάθε δάνειο χωριστά. Ανάλογα με το ποσόν και τον βαθμό αποπληρωμής να ισχύσουν άλλοι κανόνες. Η πλήρης άρνηση (δικάιως ή αδίκως) πληρωμής, αναγκαστικά θα οδηγεί σε πλειστηριασμό του συγκεκριμένου ακινήτου και εφόσον οι τιμές έχουν πέσει, εκεί είναι που θα πάρουν και οι τράπεζες τα ρίσκα τους καθώς θα πάρουν πίσω μόνο μέρος των χρημάτων τους. Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα είναι χαμένες. Αν τους ζητήσουμε δια νόμου να πάρουν ΟΛΗ την χασούρα, ακόμη και αυτών που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, τότε νομιμοποιούνται να ζητήσουν από το κράτος που νομοθέτησε έτσι, να τους πληρώσει την ζημιά. Όσοι ζητούν κούρεμα αδιακρίτως ΟΛΩΝ των δανείων πρέπει να ετοιμαστούν να πληρώσουν και το "μάρμαρο".

 54. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ avatar
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 21/10/2012 13:21:22

  ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΟΥΝ.Ο ΜΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ .ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ;ΤΟΤΕ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΤΗΡΟΥΜΕ.ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΗΝΑΜΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΕΠΙΜΗΚΗΝΣΗ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΡΟΤΗΠΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Η ΔΟΣΗ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΜΗ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ.Η ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΦΕΡΕΣ.ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΘΟΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

 55. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/10/2012 13:21:31

  Το ζήτημα είναι ακανθώδες και δισεπίλυτο. Υπάρχει διεθνής εμπειρία (Ισπανία - με ιδιοκατοικηση 90 % πολύ πάνω από την Ελληνική και υπερδανεισμό πολύ μεγαλύτερο, Ιρλανδία), αλλά και Ελληνικές ιδιομορφίες.
  Παρατηρήσεις:
  1. Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων αυξάνει γρήγορα και είναι μάλλον αδύνατο να "κουρευτεί" χωρίς ανάγκη για πελώρια νέα ανακεφαλαιοποίηση.
  2. Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που έχουν μόνον ένα ακίνητο, δηλ. την πρώτη κατοικία και αυτή υποθηκευμένη.
  3. Οι ημεδαπές τράπεζες είναι αδύνατον (και για τεχνικούς λόγους) να γίνουν μεσιτικά γραφεία και γραφεία πλειστηριασμών.
  4. Αγοραστές πρακτικά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στην Ελληνική αγορα ακινήτων. Η πτωτική διόρθωση τιμών (-20 % περίπου) είναι πολύ μικρή και όλοι ξέρουν ότι έχει δρόμο προς τα κάτω. Θα μπούν πολύ χαμηλότερα, μόνον μετά από διόρθωση γύρω στο 50 %. Άρα οι πλειστηριασμοί θα είναι είτε άγονοι, είτε θα καταλήγουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή - οπότε επιστρέφουμε στο (1).
  Η καλύτερη εφικτή λύση σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής δανείου φαίνεται να είναι το leasing. Δηλαδή όχι πλειστηριασμοί, αλλά αναδιάρθρωση του στεγαστικού δανείου και της υποθήκης, εξόφληση σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με πολύ χαμηλότερες δόσεις και τοκοχρεωλύσια στο ύψος πραγματικούς ενοικίου, και με παραμονή του ακινήτου στην (τυπική) ιδιοκτησία της τράπεζας μέχρι την εξόφληση.

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ Ο Θείος 21/10/2012 13:30:05

   Θείε συμφωνώ αρκεί το χαράτσι της Δ.Ε.Η. να το πληρώνουν οι τράπεζες!

 56. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/10/2012 13:29:50

  Οι πλειστηριασμοί άς μείνουν αποκλειστικότητα για εμπορικά και επενδυτικά ακίνητα.
  Και για (τα 150.000) απούλητα ακίνητα που είναι ακόμη στα χέρια υπερδανεισμένων κατασκευαστών, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικό δάνειο.
  Αυτό βέβαια θα πιέσει τις τιμές των "νεόδμητων" απότομα προς τα κάτω. Ωστόσο αυτό είναι τελικά αναπότρεπτο, και η υστέρηση της πτώσης κακό κάνει (το μαρτύριο της σταγόνας), όχι καλό. Δυστυχώς, τα νεόδμητα είναι που έχουν "πέσει" λιγότερο μέχρι τώρα, και αυτό οφείλεται στην "υπερπροστασία" που παρέχουν οι τράπεζες στους δανεισμένους κατασκευαστές.
  Κακός υπολογισμός. Καθυστερώντας το αναπότρεπτο, οι τράπεζες στραγγίζουν εντελώς την αγορά από το ρευστό που θα έμπαινε, άν οι αγοραίες τιμές σημείωναν σημαντική πτώση.

 57. οδυσσεας avatar
  οδυσσεας 21/10/2012 14:07:08

  Γιατι αραγε ο Βοριδης δεν μιλαει καθολου με την ιδια ευφραδια λογου και για τα ιδιωτικα καναλια .

  Και αυτοι χρωστανε και συνεχιζουν να δουλευουν τζαμπα

 58. takitzis avatar
  takitzis 21/10/2012 15:02:14

  ΜΟΝΟ Η ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΥΤΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ....-----1111

 59. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 21/10/2012 16:06:36

  Εθνικοποίηση των πάντων και τέρμα τα πανηγύρια προκειμένου ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.Πετρέλαια, χρυσός, βωξίτης, ακίνητες περιουσίες, τράπεζες όλα για να τελειώνουμε.Η γραμμή που ακολουθούσε ο κος Βορίδης όταν έκανε ακτιβισμό αυτή ήταν, εκτός εάν δεν το ήξερε, τώρα μας προέκυψε με δεξιά προσπέραση νεοφιλελεύθερος, μάλλον επειδή τον βολεύει.

 60. nikos avatar
  nikos 21/10/2012 18:35:52

  Άντε ρε τσεκουρι. Γυρνα στο λαός ή καλυτερα στο εθνικό μέτωπο που ήσουν πρόεδρος ή γραμματέας της ΕΠΕΝ. Απο όλα τα καλα έχεις περάσει κ. Μάκη. Τουλάχιστον αυτα τα κόμματα ήταν υπέρ του λαου όχι των τραπεζών. Την πρώτη κατοικία έβαλες στο μάτι; Είσαι επικίνδυνος.

 61. dim avatar
  dim 21/10/2012 21:05:33

  Διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα σχόλια εδώ από χθες, είμαι πια 100% γιατί έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει ως χώρα...

  Ο καθένας κοιτάζει μόνο τη πάρτη του, δεν έχει πια καμία επαφή με το τι είναι λογικό, τι είναι δίκαιο...

  Και το θέμα με τη πρώτη κατοικία είναι ένα πολύ τρανό και ξεκάθαρο παράδειγμα. Τι κι αν δεν ήταν από πριν δικό σου το σπίτι? Τι κι αν το πήρες με δάνειο? Τώρα όχι, αφου δε μπορώ να το πληρώσω, ας μείνω για πάντα εκεί δωρεάν, γιατί είμαι μάγκας, γιατί αυτό με συμφέρει, γιατι πρέπει για πάντα να με καλύπτει ο νόμος κλπ κλπ...

  Και για να τελειώνουμε, δεν είμαι κατά του νόμου όταν βγήκε, καλά εκανε και ήταν πολύ σωστός, διότι σε μια τόσο βίαιη μεταβατική φάση, έπρεπε να υπάρχει προστασία. Αλλα η πρόστασία δεν μπορεί να είναι για πάντα, πρέπει να προσαρμοστεί ο καθένας μας στα νέα δεδομένα, αν μπορεί να αντέξει μια νέα μειωμένη δόση (σε αντιστοιχία με τα μειωμένα ενοίκια της περιοχής), ας μείνει στο σπίτι και ας το πληρώνει, αν δεν μπορεί να αντέξει ούτε καν τη μειωμένη δόση, ας αναζητήσει με ενοίκιο κάτι πιο κοντά στις δυνατότητες του, πιο μικρό ή σε πιο φθηνή περιοχή....

  • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
   ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ dim 21/10/2012 21:42:07

   Σε μια χώρα που διαλύθηκε η όποια παραγωγή, που οι ελεύθεροι επαγγελματίες στενάζουν κάτω από φόρους, που οι βιοτεχνίες κλείνουν η μια μετά την άλλη, που οι μισθοί έχουν πέσει κάτω 60%, που η ανεργία είναι πάνω από το 25% μας λέτε ότι πρέπει να κοιτάξουμε εκ των υστέρων τις δυνατότητές μας και να πράξουμε ανάλογα.Όσο για την δικαιοσύνη και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια έτσι όπως ψηφίζονται είναι σίγουρο ότι μπορεί να βγει και ο νόμος πάρτα όλα και θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα δώσουμε.

 62. zame avatar
  zame 21/10/2012 22:20:28

  τοσο καλα..Mαλιστα
  είναι θέμα μαγκιάς δηλαδή..
  και οχι - ανατρεπτικού περιβάλλοντος-?
  που οδηγησε & οδηγεί στην μη εξυπηρέτηση της υποχρέωσης..
  που πριν από την "κρίση" είχε δεδομένα εξυπηρέτησης .

  δηλαδη ο "μαγκας" ο δανειοληπτης ηξερε τι θα γινοτανε και ετσι εκανε την μαγκια..ε?..και δεν προκαλεσε μονος του το εμφραγμα του.

 63. stamoschios avatar
  stamoschios 21/10/2012 22:22:09

  ΑΧ ρε Μαυρουδή κατάντησες Ντοράκι. Που είσαι νιότη που έδειχνες πως θα γινόσουν άλλος.
  Υ.Γ Ενώ εσύ απέτυχες (με το Εθνικό Μέτωπο και τις κουμπαριές με το Λεπέν) πέτυχε ο Μιχαλολιάκος που περιγελούσες, τότε που βαυκαλιζόσουν ότι είσαι ο εκλεκτός του Παπαδόπουλου.

 64. Απορία avatar
  Απορία 21/10/2012 22:36:57

  Συγγνώμη ρε παιδιά, εγώ τραπεζίτης δεν είμαι, αλλά δεν βλέπω ο Βορίδης που έχει άδικο.
  Το τυπικό μοντέλο, δανειολήπτη τα έτη 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ήταν το εξής: η τράπεζα σου κάλυπτε ΟΛΗ την εμπορική αξία του σπιτιού. ΟΛΗ! Επιπλέον σου κάλυπτε επισκευές, έπιπλα, φόρο μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά, τέλη μεταγραφής...
  Εν ολίγοις, έπαιρνε ο δανειολήπτης σπίτι αξίας 300.000+50.000 τα έξοδα, χωρίς να βάλει ΕΝΑ ευρώ από την τσέπη του...
  Αν κάποιος πήρε τέτοιο δάνειο το 2007 και σταμάτησε να πληρώνει το 2009 πόσα από αυτά τα λεφτά έχει αποπληρώσει; Υπό ποια λογική η τράπεζα "του παίρνει" το σπίτι;

 65. zame avatar
  zame 22/10/2012 00:31:50

  .. ΤΟ ΓΙΑΤΙ σταματησε να το πληρωνει..εχει καμια σχεση ? η οχι ?

 66. zame avatar
  zame 22/10/2012 02:45:59

  Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετήτουν μόνο τους “μαυραγορήτες”.
  ΌΛΑ τα ΔΑΝΕΙΑ που έχουν και αντιμετωπίζουν πραγματικό αντικειμενικό και ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ πρόβλημα μη εξυπηρέτησης
  ( και που σαφως υπαίτιοι δεν είναι οι ίδιοι οι δανειολήπτες..κάθε άλλο μάλιστα..)
  ΠΡΕΠΕΙ να ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΑΤΟΚΑ.-
  ( στην λογική που θέλει τα ΚΕΡΔΗ να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ & η ΧΑΣΟΥΡΑ να ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ..τουλάχιστον αυτή η κοινωνικοποίηση της χασούρας να αφορά τις "υποχρεώσεις της κοινωνίας" & ΟΧΙ τις -"μπιπ"-...)

  Ο νόμος 3723-9/12/2008 αρ. ΦΕΚ 250, της κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, μέσω του οποίου δόθηκαν τα πρώτα 23 δις ευρώ προς τις τράπεζες, επί συνόλου 233 δις ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, υπό μορφή ομολόγων.
  Γνωρίζει, πως το άρθρο 5 του σχετικού νόμου ρητώς αναφέρει τα εξής:
  «Τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατίθενται τίτλοι του Ελληνικού δημοσίου οφείλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν της ρευστοποίησης των τίτλων για χορήγηση δανείων στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ όρους, η δε παρεχόμενη εγγύηση κατά το άρθρο 2 δύναται να αφορά σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας».

  & Κουβέντα για επιχειρηματίες που πήραν δάνεια κίνησης ή επενδυτικά με ενέχυρο..
  γιατι κ.
  dim οπως είπε:
  21/10/2012 στις 8:55 pm που λες ότι διατηρείς επιχείρηση
  (έστω & προνομιακή αφού έχει μικρή σχετική πτώση)
  θα πρέπει να ξέρεις πως &
  Γιατί όπως ακριβώς θέλει η Τράπεζα τα λεφτά της απόδοσης του προϊόντος της που διαθέτει...
  ..έτσι θέλει και το κάθε "προτζεκτ" την απόδοση του..
  άλλωστε γιαυτο σχεδιάστηκε..& επιχειρήθηκε

  και η προσχεδιασμενη & ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ του "προτζεκτ" αυτή ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ και μαλιστα ΟΧΙ με υπαιτιότητα του δανειολήπτη
  ...κάθε άλλο μάλιστα..
  και δεν μιλάμε για τα κάθε λογής .." ομολογιακά θαλασσοδάνεια"..ούτε για δάνεια αγοράς μετοχών με εγγύηση τις μετοχές...

  (γιατί ο κερδισμένος από αυτήν την ανατροπή των δεδομενων.. βγαίνει ο μονομερώς ο δανειστής-που ειναι & ο υπαίτιος της κρίσης-
  ..και το μόνο "κέρδος" του δανειζόμενου είναι το πιθανοτερο επερχόμενο έμφραγμα
  ...πού το προκάλεσε.. και για ιδιον όφελος ο δανειστή..αφού δημιούργησε συνθήκες μη εξυπηρέτησης ..άρα & ποιό εύκολης κατάσχεσης )

  ΕΛΕΟΣ δηλαδή. που
  οι τράπεζες χάνουν ζωτικής σημασίας κεφάλαια & μαλιστα " καταιδρωμενα" και κοπταισε Dim 1,06 & καλά για το πού και ποιός θα πληρώσει το βάρος..

  sorry αλλα..
  Δυστυχώς για άλλη μια φορά ..θελει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
  να ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ την ΑΝΑΚΑΜΨΗ .?

  Ο scarface σωστα ειπε στις 10:09 pm
  .. Καποιοι πηραν πολυ παχια μπονους δανειζοντας ανεξελεγκτα.
  Κανεις δεν πηγε τα τελευταια δεκα χρονια παρακαλωντας στις τραπεζες.
  Το αντιθετο γινοτανε.
  εχω μαγαζι. Αν επιτρεψω σε ενα πελατη να με φεσωσει, φταιω πρωτα εγω που δεν τον εκτιμησα σωστα.
  Οι τραπεζες εχουν ευθυνες και πρεπει να τις αναλαβουν.
  γιατι οπως αυτοι -οι τραπεζες-επιθυμούν την απόδοση του προϊόντος τους..έτσι και ο υγιής δανειολήπτης επιθυμεί την απόδοση του επενδυτικού του σχεδίου.

 67. TARAMAS avatar
  TARAMAS 22/10/2012 12:24:27

  Όταν καταλάβουμε ότι τίποτε δεν είναι τζάμπα κι ότι τα πάντα πληρώνονται από κάποιον ή κάποιους, αμέσως ή εμμέσως, μπορεί να βγάλουμε άκρη. Εκτός κι αν το ξέρουμε και ο καυγάς γίνεται για να μη πληρώσουμε εμείς, αλλά ο διπλανός μας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ TARAMAS 22/10/2012 12:39:13

   Εδώ και 60 χρόνια, αυτός ο καυγάς γίνεται και πάντα κέρδιζε ο "τζάμπας" εις βάρος του κορόιδου. Ως καλύτερος πολιτικός πελάτης, "ευκατάστατος" και "με επιρροή" ήταν πάντα ο "τζάμπας".
   Γι αυτό φθάσαμε εδώ που είμαστε...

 68. zame avatar
  zame 22/10/2012 12:43:42

  βρειτε μου ...ποιος ειναι ο τζαμπας και ποιο ειναι το κοροιδο ..

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ zame 22/10/2012 22:01:17

   Τζάμπας είναι αυτός που σηκώνει τη μπάρα, κορόιδο εγώ που πληρώνω αυξημένα διόδια να ρεφάρουν τη χασούρα από το τζαμπατζή. Τζάμπας είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 3000 Ε το χρόνο, κορόιδο εγώ που τα δηλώνω όλα και θα πληρώνω και 30% επί του συνόλου και χωρίς αφορολόγητα για να καλυφθεί η χασούρα από τον τζάμπα. Τζάμπας είναι αυτός που έγλυψε το κόμμα, διορίστηκε και παίρνει μισθό για να κάθεται, κορόιδο εγώ που μου βγήκε η πίστη για να φτιάξω μια δική μου δουλίτσα και πληρώνω φόρους για να τον ταΐζω. Τζάμπας είναι αυτός που πήρε απόσπαση σε μη παραγωγική θέση, κορόιδο εγώ που πληρώνω για το μισθό αυτού που πήραν να τον αντικαταστήσει. Τζάμπας είναι αυτός που παίρνει θαλασσοδάνεια, κορόιδο εγώ που θα πληρώσω αυξημένους φόρους για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες που του δάνεισαν. Τζάμπας είναι αυτός σπάει καίει και βεβηλώνει δημόσια περιουσία, κορόιδο εγώ που πληρώνω για τις επισκευές. Τζάμπας είναι ο πολιτικάντης που κάνει καριέρα διορίζοντας και κουκουλώνοντας παρανομίες ημετέρων, κορόιδο εγώ που πληρώνω με το μέλλον των παιδιών μου την καριέρα του. Τζάμπας είναι ο τυφλός ταξιτζής, κορόιδο εγώ που πληρώνω για τη σύνταξή του. Και πάει λέγοντας.

 69. zame avatar
  zame 23/10/2012 01:30:46

  χμ..αυτο με τα ΔΙΟΔΙΑ sorry αλλα εχω προσωπικη και πολυ ΚΑΡΑ-ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ εμπειρία.

  Το γιατί ΑΥΤΟΣ μέχρι τώρα δεν σήκωνε την μπάρα στα διόδια για να περάσει..προφανώς δεν σε νοιάζει..?

  ( για μενα καρα-ΤΖΑΜΠΑΣ ειναι αυτος που με 10% συμμετοχή -στην οργανωμενη κακοτεχνια- παίρνει τα κέρδη του 90%..)
  όλα τα υπόλοιπα αναγαγονται στο πνεύμα διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας
  ...γιαυτο άλλωστε έγινε & απογειώθηκε ως το ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ γνωστο ΣΠΟΡ το ποιός ΕΞΑΠΑΤΑ ποιόν ΚΑΛΥΤΕΡΑ.. προτάσσοντας τα ΝΟΜΟΤΥΠΑ αν-ΗΘΙΚΟΤΑΤΑ μορφώματα τους..
  (από δεσπόζουσα θέση όπου βρίσκεται..αφου καλομαθε..ερχεται και θελει ακομα περισσοτερα)

 70. zame avatar
  zame 23/10/2012 22:36:01

  xm..& κατι ακομα
  ..τωρα που δεν θα σηκωνουν τις μπαρες οι "τζαμπατζηδες"
  επιδει δεν θα εχουν την δυνατοτητα να κυκλοφορουν καθολου στους αυτοκινητοδρομους..
  θα εισαι πολλαπλως "κοροιδο".. ( απο επιλογη σου)
  γιατι θα πρεπει να καλυψεις & τα προσδοκώμενα..κερδη των " καρα-μπιμπ"

  Οπως επισης των αλλων μεγαλο- απατεωνων που αφου με "ψησανε"
  & με δανεισανε να παρω σπιτι..
  τωρα υποτιμησανε την αξια του..
  & λενε πουλα το τωρα ...υποτιμημενο-κατασχεμενο για να το ενταξουν στα νεα ομολογα που θελουν να ξαναοφεληθουν & να ξαναπαιξουν..ΕΛΕΟΣ.
  ΓΙΑΤΙ δεν υποτιμουν και τα λεφτα του δανειου..?
  αυτα τα θελουν στην "αποδοση τους"..
  (ξεφευγουν ακομα περισσοτερο "πουλωντας" περισσοτερο χρονο..
  αφου ειναι υποχρεωτικος λογο της ΑΘΛΙΑΣ καταστασης που δημιουργησαν)
  Λες και εγω οπως και τοσοι αλλοι.. που τολμησα να κανω την οποια αναπτυξη στην δουλεια μου ..βαζοντας οσα λεφτα ειχα & δανειστηκα μερικα και απο αυτους..δεν προσδοκουσα την αποδοση της επενδυσης ουτε ηθελα κανενα κερδος ? αλλα ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ καθε προυπολογισμο & καθε τι που περιελαμβανε το οποιο προτερο περιβαλλον της αγορας που στοχευε η επενδυση.

  Mε "παραμυθιασανε" & πηγα εβαλα μπελα στο κεφαλι μου και δεν καθομουν στα αυγα μου..που ηθελα και αναπτυξη..
  (ριχνοντας περισσοτερο νερο στον μυλο)
  των συστημικων καρα-τζαμπατζηδων & απατεωνων.

  λενε πως στο εμποριο το κερδος ειναι στην αγορα και οχι στην πωληση
  ..αλλα οχι και ετσι.. να δημιουργουν απο δεσποζουσα θεση μαλιστα που βρισκονται συνθηκες αναγκαστικου και κυριολεκτικου ξεπουληματος..για να τα καρπωθουν σε εξευτελιστικες τιμες...
  Ποιος ειναι ο Τζαμπας τελικα ?
  γιατι σιγουρα ΕΓΩ ειμαι το κοροιδο. ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.