#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2010 11:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ψευδοεπιστήμη της Πολιτικής ΟικονομίαςΣαν να μην  έφταναν οι διαφορές πολιτικής άποψης που υφίστανται μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού, από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής έως αυτά του περιβάλλοντος, τώρα έχουμε και μια διαφορά απόψεων σχετικά με την οικονομική πολιτική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να  αγκομαχούν από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και που έπληξε πρωτίστως την Ελλάδα, παραλίγο γονατίζοντας και τη υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ως αντίδραση, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν τη παραδοσιακή οδό της οικονομικής «ακεραιότητας», προτάσσοντας ως θεραπεία για τα τεράστια χρέη τους την αύξηση των φόρων, και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, σε τόσο μεγάλο επίπεδο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, και που έχουν «τρομάξει» τόσο τον διαπρεπή οικονομολόγο Paul Krugman, όσο και τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα. Θυμίζουμε πως  κυβέρνηση του δεύτερου έχει επιλέξει για εφαρμογή στις ΗΠΑ, την Κευνσιανή σχολή οικονομικής σκέψης, που θέλει την ύφεση να αντιμετωπίζεται με  αύξηση της ρευστότητας και μείωση των φόρων. Στις συνεδριάσεις  μάλιστα των G8 και  G20, οι Αμερικανοί προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους, πως η μέθοδος που ακολουθούν θα βαθύνει την ύφεση, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι βλέπουμε να γεννάται ένα ερώτημα που  σπάνια τίθεται στο τραπέζι. Όχι για το ποιος από τους δυο έχει δίκιο, αλλά για το αν υπάρχει σωστό ή λάθος σε ζητήματα οικονομίας. Είναι άραγε τα οικονομικά επιστήμη;

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, έχει δηλώσει πως θα μειώσει το έλλειμμα  «με τρόπο που θα δυναμώσει και θα ενώσει τη χώρα…». Αυτού του είδους οι  «καλοσυνάτες» ρητορικές εξηγούν το πώς και γιατί οι  Tories αποτελούν το μακροβιότερο και πλέον πετυχημένο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, αλλά δεν αλλάζουν το γεγονός πως η εντολή που δόθηκε από τον Cameron προς τα βρετανικά υπουργεία είναι η δραστική περικοπή των δαπανών τους κατά 25%.

Ούτε αλλάζουν το γεγονός πως σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, η αποπληθωριστική αυτή πολιτική οδηγεί στη καταστροφή. Άλλοι βέβαια διαφωνούν. Ο John Maynard Keynes έλεγε κάτι, ο  Milton Friedman έλεγε το αντίθετο, και κάποιος άλλος οικονομολόγος έλεγε κάτι διαφορετικό και από τους δυο. Έτσι γίνονταν πάντα στην πολιτική οικονομία, από την εποχή του Adam Smith, και αργότερα του Karl Marx. Δεν μπορούν βέβαια να έχουν όλοι δίκιο. Άρα η «επιστήμη» τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φυσική ή τη χημεία.

Οι οικονομολόγοι διαφωνούν σε πολλά. Διαφωνούν στη φύση της «ορθής κοινωνίας» και στο πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Διαφωνούν στο μέλλον της οικονομίας, και αυτό είναι κατανοητό. Όμως επίσης διαφωνούν τόσο για τη παρελθούσα οικονομία όσο και για τη… παρούσα! Αν δυο κριτικοί της όπερας είχαν διαφορετική άποψη για κάποια σοπράνο, αυτό ίσως να το κατανοούσαμε. Όμως αν ο ένας νόμιζε ότι άκουσε το Parsifal, και ο άλλος το Falstaff, τότε θα είχαμε ένα πολύ βαθύτερο επιστημολογικό πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε.

Κάτι άλλο που βλέπει ο αδαής περί τα οικονομικά, είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολλά μοντέλα πολιτικής οικονομίας, που όμως όλα λειτουργούν (κατά κάποιο τρόπο). Η αμερικανική ελεύθερη αγορά και επιχειρηματικότητα λειτουργεί, όπως λειτουργεί και η σουηδική σοσιαλδημοκρατία, ή όπως λειτουργεί το ιαπωνικό μοντέλο, κλπ. Ίσως θα πρέπει να λέμε πως τα μοντέλα αυτά «λειτουργούν» σε κάποιες περιπτώσεις μόνο, αφού τίποτα δεν είναι μόνιμο και διαρκές στην ανθρώπινη ιστορία. Ακόμη και η σοβιετική οικονομία λειτουργούσε για κάποιο διάστημα, αν και βασίζονταν στο αξίωμα: «προσποιούνται πως μας πληρώνουν, οπότε εμείς προσποιούμαστε πως εργαζόμαστε…». Το ίδιο επιτυχώς λειτουργούσε κάποτε και η οικονομία του Τρίτου Ράϊχ, όπως είχε παραδεχτεί (με βαριά καρδιά) και ο John Maynard Keynes.

Σε τελική ανάλυση, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα και σεβασμό απέναντι στη «χαοτική επιστήμη» της πολιτικής οικονομίας, που βασίζεται σε «χρησμούς» διάφορων μάντεων. Είναι όμως σαν να εμπιστευόμαστε τους αστρολόγους. Έχουν πλάκα στη πρόβλεψη, αλλά είναι επιστήμονες;
The New Republic
Απόδοση:Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. undercover gpr avatar
  undercover gpr 06/07/2010 12:38:14

  Στην καρδιά του προβλήματος στόχευσες πάλι S.A !!

  Σε καμία περίπτωση οι οικονομολόγοι δεν είναι επιστήμονες με την κλασική έννοια.

  Η μόνη μορφή της γενικής οικονομικής ψευδοεπιστήμης που έχει στατιστικοποιηθεί και μαθηματικοποιηθεί ούτως ώστε να φαίνεται επιστημονική είναι το λεγόμενο finance που διδάσκεται στα πανεπιστήμια και αφορά ποσοτικοποίηση μεγεθών και πως αυτή (η ποσοτικοποίηση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ελεύθερα κεφάλαια.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/07/2010 12:39:55

  Την άποψή μου την έχω ξαναγράψει. Μια χαρά επιστήμη είναι η οικονομία, αυστηρή σαν όλες τις άλλες. Όμως νοθεύεται από δύο παράγοντες: 1) από το ότι κατευθύνεται πολιτικά για να στηρίζει πολιτικές που αποφασίζονται χωρίς οικονομολογικά κριτήρια και 2) από το ότι διαστρεβλώνονται τα συμπεράσματα στα οποία θα έπρεπε να καταλήγει, για να μπορέσουν να γίνουν ορισμένες μεγαλολαμογιές.

  Αναρωτηθείτε, μόνον, γιατί δεν περιλαμβάνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή τις τιμές των ακινήτων ώστε να "πιάνεται" εγκαίρως η τυχόν φούσκα των ακινήτων.

  Αν γινόταν αυτό το απόλυτα ορθολογικό, οικονομολογικά, πράγμα, τότε θα σταματούσε η δυνατότητα του διεθνούς τραπειζικού συστήματος να δημιουργεί κρίσης, διότι σχεδόν όλα θα ήταν τότε υπό έλεγχο, στο ζήτημα της κατεύθυνσης της οικονομίας.

 3. Τσολιάς avatar
  Τσολιάς 06/07/2010 12:54:55

  Τσαρλατάνοι και ψευτογκουρού οι οικονομολόγοι. Μόνο επιστήμονες δεν είναι. Όπως άλλωστε και η ιατρική. Σε στατιστικά στοιχεία βασίζονται. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα του στυλ 2+2=4.
  Πολύ καλό το τόπικ του πόστ. Εύγε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Τσολιάς 06/07/2010 14:59:35

   Οι οικονομολόγοι, σύμφωνοι. Αλλά η οικονομία είναι, ή, τουλάχιστον, μπορεί να είναι επιστήμη. Τα μπουρδουκλώνουν όμως όλοι ή σχεδόν όλοι, για να κάνουν τη δουλειά τους.

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 06/07/2010 12:56:17

  Παιδαριώδες ! Δεν είναι ακριβής, άρα δεν είναι επιστήμη, ποιά η πολιτική οικονομία... Μεσαίωνας !
  Ομως δεν τό γραψαν για να πουν αυτά τα τετριμμένα που λένε πάντα, αλλά για να προβάλουν ως "επιστημονικής υφής" την κόντρα με την ευρώπη. Τάχαμ' οι γαλλογερμανοι είναι μονεταριστές και οι αμερικάνοι κεϋονσιανοί και γι αυτό χώρισαν οι δρόμοι τους ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης κι όχι μόνον. Αλλού είναι το ζήτημα. Στο να συνεχιστεί ο δανεισμός από τους "οίκους" που αποτελούν την ουσία πλέον της οικονομίας των ΗΠΑ που τοποθέτησε τον Ομπάμια πρόεδρο. Και γι αυτό ο αμερικάνος πρόεδρος προσπάθησε να ψήσει τη Μέρκελ επί μιάμιση ώρα στο τηλέφωνο, να ξανοιχτούν οι γαλλογερμανοί και να καθίστανται υποχείρια των οίκων καταστρέφοντας την πραγματική οικονομία της Ευρώπης. Αυτό είναι που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, τη χρηματιστηριακή φούσκα και την εξάρτηση από τους περιούσιους τοκογλύφους αντί για την πραματική οικονομία. Εκεί χωρίζουν οι δρόμοι τους όχι μόνο με τα σοβαρά κράτη της ευρώπης, αλλά και με Ρωσία,΄Κίνα, Βραζιλία, Ινδία...

  • Τσολιάς avatar
   Τσολιάς @ http://neotera.wordpress.com 06/07/2010 12:59:21

   Οι Κινέζοι έχουν βελονισμό και οι Βραζιλιάνοι τους Σαμάνους, οι Ινδοί τους φακίρηδες θεραπευτές. Άρα και στην ιατρική επιστήμη οι Αμερικάνοι θέλουν να επιβάλλουν κάτι; Τα οικονομικά είναι τσαρλατανισμός επιπέδου Πιτ Παπδάκου.

   • http://neotera.wordpress.com avatar
    http://neotera.wordpress.com @ Τσολιάς 06/07/2010 13:10:28

    Μήπως έχει ξεφύγει ? Για τα οικονομικά finance σύμφωνοι. Αυτό λέω κι εγώ. Είναι η τέχνη των τοκογλύφων σήμερα που διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Η πολιτική οικονομία είναι τεράστια κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος που εδράζεται στην αναγέννηση και στην αρχαία Ελλάδα σε κάποιο μέτρο στον Ξενοφώντα.

   • Τσολιάς avatar
    Τσολιάς @ Τσολιάς 06/07/2010 13:13:53

    Η διδακτορική διατριβή του Μάρξ ήταν για τον Επίκουρο.

 5. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. avatar
  ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 06/07/2010 13:53:21

  Ειχα ακόυσει σε ένα ντοκυμαντερ έναν από τους γνωστούς οικονομολόγους να λέει οτι : "Για ένα οικονομολόγο οι πραγματικοί άνθρωποι κι η πραγματικότητα είναι μια εξαίρεση. Πολλές φορές ζητάμε από τον κόσμο να κάνει αιματηρές θυσίες για να πάει η οικονομία καλά και μετά απορούμε γιατί δεν το δέχονται!"

  Ο Ανταμ Σμίθ, επίσης, την οικονομία δεν την αναλύει ώς επιστήμη αλλά ως κανόνες ηθικής!

  Η πολιτική οικονομία, όπως κι η κοινωνιολογία, δεν είναι επιστήμες γιατί δεν υπάρχει καμία σταθερά ή τρόπος απόδειξη. H οικονομία λειτουργεί τελικά, όπως φάνηκε κι από την κρίση όταν υπάρχει αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι έμποροι "λογος τιμής". Ολοι δουλεύουμε, όλοι κερδίζουμε, όλοι πληρώνουμε. Οσο λειτουργεί ο κύκλος λειτουργεί η ανάπτυξη.

  Εδώ έρχονται τώρα οι οικονομολόγοι να βρουν τρόπους να ανατρέψουν το κύκλο, για έχουν πλέον υπερ-κέρδη που δεν θα μπορούσαν να έχουν αλλιώς. Να πληρωθούν χωρίς να πληρώσουν! Ετσι ενω μια επιταγή/ομόλογο είναι μια συμφωνία κυρίων, δεν πληρώνεται, δεν κυκλοφορεί το χρήμα, και οικονομολόγοι δημιουργούν προϊόντα στο κύκλο (πχ CDS) που τους βάζουν στο απυρόβλητο! Οι νομπελίστες που ακούμε κατα καιρούς, απλως ποντάρισαν με τον δικό τους τρόπο, κατα καιρούς υπέρ της Τράπεζας τους και τους βγήκε τίποτα άλλο.

  Λογιστικά λάθη, σαν την ταινία του Χορν που του βγήκαν οι "χάντρες".

  Εγγυήση επιτυχίας κάποιου συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος δεν υπάρχει. Ολα τα οικονομικά συστήματα Καπιταλισμός, Σοσιαλίσμός, Εθνικοσοσιαλίσμός, Κομμουνισμός κάπου πέτυχαν και κάπου απέτυχαν. Για πετύχει οποιοδήποτε σύστημα, είναι οι άνθρωποι τα ήθη κι ο εκάστοτε πολιτισμός τους, η αρχαία έννοια του Πολιτη, όταν αρχίζουν οι παρεκτροπές, τότε όλες οι θεωρίες καταρρέουν.

 6. ataktos avatar
  ataktos 06/07/2010 20:27:04

  εκείνος ο Σουρδος Παπακωνσταντινου ..τι μαλακίες εκσφενδονίσει πάλη σημερα στην βουλή .. έλεος οτι είναι τσιράκι του Νικολακη Παπατζη γνωστό χρόνια τώρα ειναι και 100000 επικίνδυνος!!!!

  • Orestios avatar
   Orestios @ ataktos 06/07/2010 20:50:29

   Ο μή αιρετός που θέλει να εκδίδει φιρμάνια?
   Τί είπαμε ότι είναι? Σοσιαλιστής?

 7. Lykos avatar
  Lykos 08/07/2010 16:36:07

  Τα οικονομικά και η κοινωνιολογία είναι επιστήμες, απλά για κακή μας τύχη βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Όσο και αν αυτό που γράφω μπορεί να ξενίζει κάποιους πιστεύω πως αυτές οι δύο επιστήμες ακολουθούν την εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, πολύ περισσότερο από την φυσική, την χημεία κ.λπ. γιατί όσα μοντέλα χρησιμοποιούνται ή/και αναπτύσσονται είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του. Όταν το ανθρώπινο ον βαδίζει σε στραβό δρόμο τότε και αυτές οι δύο επιστήμες θα οδεύουν μαζί του. Σκεφτείτε ότι για παράδειγμα στην ιατρική, την οποία αναφέρατε, στην προσπάθεια οι επιστήμονες να βρουν μια θεραπεία για κάποιο πρόβλημα υγείας χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους από τις οποίες πολλές αποδίδουν αλλά τελικά καταλήγουν σε αυτή με το καλύτερο αποτέλεσμα. Κάπως έτσι θα έπρεπε να λειτουργούν και οι δύο προαναφερθείσες επιστήμες. Σκεφτείτε λοιπόν τους οικονομολόγους και τους κοινωνιολόγους σαν γιατρούς που δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και έχουν λάθος πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.