#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2012 21:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Φρόνηση και οι «πατριωτικές» και «φιλολαϊκές κραυγές»

(Γράμμα απ’την Αγγλία)Τον καιρό του Μημονίου η απότομη αλλαγή προς το χειρότερο στις ζωές των Ελλήνων τους έκανε ευάλωτους στις κραυγές των «πατριωτικών» σειρήνων της πολιτικής. Αυτοί, πατώντας στο θυμικό των ανθρώπων που βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν και την πατρίδα τους να ταπεινώνεται, παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες και με κραυγές κι εξαλλοσύνες ψαρεύουν στα θολά νερά παρασύροντας, όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τους απλότερους και τους αγνότερους των ανθρώπων.

Και είναι αλήθεια ότι έπεσαν πολλές και βαρειές συμφορές στη χώρα από την εκχώρηση της εξουσίας στους δανειστές, τέτοιες που γίνονται βέβαια και θα γίνονται πάντοτε όσο μένει ίδιο το φυσικό του ανθρώπου, αλλά που μπορεί να συντύχουν πιο άγρια ή πιο μαλακά, και που θ' αλλάζουνε μορφή ανάλογα με το πώς θα παρουσιαστούν κάθε φορά οι παραλλαγμένες περιστάσεις. Γιατί σε καιρούς ειρήνης κι όταν υπάρχει σχετική ευημερία, τόσο οι πολιτείες όσο και τα άτομα, είναι πιο καλοπροαίρετοι ο ένας για τον άλλον, επειδή δε φτάνουνε σε απόγνωση από άκρα ανάγκη που δεν τους ήρθε με τη θέλησή τους· όταν, όμως, έρθουν δύσκολοι καιροί που παίρνουν ύπουλα κάτω απ' τα πόδια των ανθρώπων την ευκολία να κερδίζουν τα προς το ζην, τους διδάσκει την ωμότητα, κ' εντείνει την αγανάχτηση των πολλών ανάλογα με την κατάσταση όπου τους φέρνει η απελπισία.

Και νόμισαν οι «πατριώτες» πολιτικοί πως είχαν το δικαίωμα ν' αλλάξουν και τη συνηθισμένη σημασία των λέξεων προς τα πράγματα, για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Έτσι η αστόχαστη αποκοτιά θεωρήθηκε παλληκαριά, ο δισταγμός από πρόνοια για το μέλλον δειλία που προβάλλει ενάρετες δικαιολογίες, η γνωστική μετριοπάθεια ως πρόφαση ανανδρίας και η ικανότητα να βλέπει κανείς όλες τις πλευρές μιας κατάστασης, ανικανότητα να δράσει από καμιά· την απότομη και βίαιη αντίδραση, την πρόσθεσαν στα προτερήματα του «πατριώτη» πολιτικού, και η αποχή από τις ραδιουργίες λογίστηκε φαινομενικά λογική πρόφαση για ν' αποφύγει κανείς τον κίνδυνο.

Τον αδιάκοπα έξαλλο κατήγορο τον θεωρούσαν πάντα αξιόπιστο, όποιον όμως του αντιμιλούσε, τον υποψιάζονταν για προδοσία. Κι αν έκανε κανείς ραδιουργίες και πετύχαινε, τον είχαν για έξυπνο, κι όποιος υποψιαζόταν και ξεσκέπαζε έγκαιρα τα σχέδια του άλλου ήταν ακόμα πιο καπάτσος. Όποιος όμως προνοούσε ώστε να μη χρειαστούν αυτά καθόλου, έλεγαν πως διαλύει το κόμμα κι αφήνει να τον τρομοκρατήσουν οι αντίπαλοι. Και μ' ένα λόγο, όποιος πρόφταινε να κάνει το κακό πριν από τον άλλον άκουγε παινέματα, καθώς κι όποιος παρακινούσε στο κακό έναν άλλον που δεν το είχε πρωτύτερα βάλει στο νου του. (1)

Γι’ αυτό, όσοι εξυμνούν τους προγόνους μας, μου δίνουν την εντύπωση ότι προτιμούν να εκφωνήσουν ένα λόγο ευχάριστο, αλλά όχι τέτοιον που να ανταποκρίνεται σ’ εκείνους τουλάχιστον που εγκωμιάζουν. Γιατί, καθώς επιχειρούν να μιλήσουν για κατορθώματα που κανένας εντελώς δεν μπορεί να φτάσει επάξια με το λόγο του, οι ίδιοι μεν κερδίζουν τη φήμη ότι είναι ικανοί ρήτορες, από την άλλη όμως συντελούν ώστε η αρετή των διασήμων εκείνων ανδρών να φαίνεται κατώτερη της γνώμης που έχουν σχηματίσει γι’ αυτήν οι ακροατές.

Στους απερίσκεπτους συμβούλους σας όμως και σε όσους προτείνουν με τόσο ζήλο να κηρύξουμε πόλεμο, έχω να πω τούτου μόνο: ότι δεν είναι δύσκολο να αποκτήσεις τη φήμη του γενναίου όταν χρειάζεται να πεις τη γνώμη σου, ούτε να φανείς δεινός ρήτορας όταν κάποιος κίνδυνος είναι κοντά· αντίθετα, δύσκολο και πρέπον είναι να δείχνεις την παλληκαριά σου μπροστά στον κίνδυνο, αλλά όταν θε έρθει η στιγμή των συμβουλών, να μπορείς να δίνεις τις λογικότερες (2).

Οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα· γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμα τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό. Ούτε πάλι για τη δόξα· γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι' αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία ―έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει―, κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δεν θα έχει τη διάθεση να κυβερνά. Από φόβο για αυτήν ακριβώς την τιμωρία δέχονται κατά τη γνώμη μου να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους, και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό η ότι θα καλοπεράσουν αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερούς τους ή έστω όμοιους τους για να τους το αναθέσουν. (3)

Κι όσοι καίγεστε από τη φλόγα της τιμωρίας και θέλγεστε από τους φλογερούς λόγους των επίδοξων «τιμωρών» θυμηθείτε αυτή την ιστορία: Κάποτε ένα άλογο είχε ολόδικό του ένα λιβάδι, ώσπου ήρθε ένα ελάφι που άρχισε να του χαλάει τη βοσκή· θέλοντας λοιπόν να τιμωρήσει το ελάφι  ρώτησε έναν άνθρωπο αν θα μπορούσε να το βοηθήσει να τιμωρήσει το ελάφι· ο άνθρωπος απάντησε πως θα μπορούσε, με τον όρο όμως να περάσει χαλινάρι στο άλογο και ο ίδιος να ανεβεί επάνω του κρατώντας στα χέρια του ακόντια· το άλογο συμφώνησε, όταν όμως ο άνθρωπος ανέβηκε επάνω του, το άλογο αντί να τιμωρήσει το ελάφι, έγινε το ίδιο δούλος του ανθρώπου. Γι’ αυτό  προσέξτε μήπως, ενώ θέλετε να τιμωρήσετε τους εχθρούς σας,  πάθετε στο τέλος ό,τι και το άλογο. (4)

Η φρόνηση είναι το πρώτο καλό
για την ευτυχία. Για λόγια μεγάλα
μεγάλες πληγές οι αλαζόνες πληρώνουν·
κι αργά τα γεράματα φέρνουν τη γνώση (5)

Πορευτείτε, λοιπόν, με φρόνηση προς τις εκλογές και προσέξτε να μην…καείτε!

Καλή Ανάσταση σε όλους.

Γιάννης Φαίλτωρ

 

Τα αποσπάσματα είναι προσαρμοσμένες περικοπές από τις Ιστορίες του Θουκυδίδη (1) και από το λόγο του Δημοσθένους Υπέρ των Συμμοριών (2), από τον Πολιτεία του Πλάτωνα (3), από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (4) και από την Αντιγόνη του Σοφοκλή (5).

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δαναός avatar
  Δαναός 14/04/2012 21:39:26

  Καλή Ανάσταση Γιάννη!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Δαναός 14/04/2012 22:09:35

   Καλή Ανάσταση Δαναέ!

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 14/04/2012 22:11:27

  Καταπληκτική σύνθεση..μπράβο!
  Καλή Ανάσταση Γιάννη, ό,τι καλύτερο για σένα, την οικογένειά σου και το Έθνος!

 3. juliet avatar
  juliet 14/04/2012 22:20:01

  Καλή Ανάσταση Γιάννη!
  Ακόμα η στράτα σκοτεινή .Κράτα ,Κυρά ,τη σπάθα ακόμη
  ξεκλειδώνοντας τις νύχτες μας.
  Θύμιαζε με μπαρούτι τα κονίσματα.Δεν ήλθε ακόμα η ώρα.
  .......................................................................

 4. ΑΣΩΣΤΟΣ avatar
  ΑΣΩΣΤΟΣ 14/04/2012 22:25:57

  Καλή Ανάσταση παιδιά.Ελπίζω η Ανάσταση να έρθει και για τη χώρα μας

 5. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 14/04/2012 23:19:20

  Συγχαρητήρια!

 6. Aλμωπιευς avatar
  Aλμωπιευς 15/04/2012 01:39:19

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ .xρονια πολλα σε ολους. Ε Cartago delenda est.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/04/2012 02:05:10

  Χριστός Ανέστη !

  Γιάννη, άλλαξες τλφ;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 15/04/2012 09:45:00

   Αληθώς Ανέστη Προφήτη. Χρόνια πολλά.
   Άλλαξα χώρα! Κοίταξε το mail σου.

 8. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 15/04/2012 09:09:34

  [έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει― κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δεν θα έχει τη διάθεση να κυβερνά. ]

  Άνθρωποι αξίας ανέχτηκαν να τους εξουσιάζουν άνθρωποι ¨κατώτεροι¨ και παρέδωσαν την τύχη μιας ολόκληρης χώρας σε ανάξιους ή κάτω του μετρίου ανθρώπους, ή κοινούς κλέφτες.
  Κλείναμε τα μάτια κι΄αφήναμε όλα αυτά ανεπαρκή πολιτικώς και ηθικώς άτομα, να μας εξουσιάζουν και να καθορίζουν τις τύχες μας.
  Έτσι επικράτησε παντού, σ΄ολα τα πεδία η ασχήμια της αδικίας, της υφαρπαγής του δημοσίου χρήματος, η εικονική ευημερία (που βούλωνε τα στόματα), η γαλούχηση της νέας γενιάς με όλα τα παράγωγα της υποκουλτούρας, η ¨μαγκιά¨, η λοβιτούρα κι΄ο εξυπνακισμός και άλλες παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας...
  Ήταν μαθηματκώς βέβαιο ότι θα φτάναμε στην ¨απόλυτη παρακμή¨.
  Τώρα όμως που τα πράγματα φτάσανε στο μη περαιτέρω, οι ¨ΑΞΙΟΙ¨ άνθρωποι πρέπει να βγούν μπροστά και ν΄αναλάβουν τα ηνία.
  Αυτός είναι σήμερα ο ρόλος του Α. Σαμαρά, ως ο πρώτος των αξίων, τον οποίο πρέπει ν΄αναλάβει, όχι γιατί έχει εμμονή με το ¨πρωθυπουργιλίκι¨ , αλλά γιατί τον καλεί το χρέος του προς την πατρίδα του και σ΄αυτό ούτε μπορεί ούτε δικαιούται να κάνει πίσω.
  Άν οι άνθρωποι της αξιοσύνης, του οράματος, της συνείδησης και της ψυχής κλείσουν τα μάτια σ΄αυτή την πρόκληση δεν μένει τίποτ΄άλλο παρά να ¨δεχτούμε¨ την θολή μας μοίρα σαν κοινωνία και σαν έθνος, να ηττηθούμε χωρίς να δώσουμε την μάχη, ν΄αφήσουμε το καράβι να φτάσει στον πάτο της θάλασσας ...

  Καλό Πάσχα σε όλους και ας το πιστέψουμε όλοι και ο καθένας χωριστά, ότι η μοίρα μας και η ιστορία μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη, εμείς οι ίδιοι θα την γράψουμε, όπως μας αρμόζει!
  Μας αξίζουν καλύτερα πράγματα και θα τα έχουμε, άν το θελήσουμε!

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 15/04/2012 09:12:16

  Χρόνια Πολλά Γιάννη!
  Αψογος, όπως πάντα!
  Πως είναι στη Γηραιά Αλβιώνα;
  Καλή Πατρίδα!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 15/04/2012 09:43:01

   Χρόνια Πολλά Κώστα. Χριστός Ανέστη και καλή αντάμωση.

   Με το που έφυγα προκηρύχτηκαν εκλογές! Εμένα περίμενε ο Παπαδήμος?
   Εδώ είναι βαρετά τακτοποιημένα. Το βασικό ζήτημα του ΣΚ ήταν μια ιπποδρομία στο Λίβερπουλ! Τέλος πάντων κι εδώ, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Περικοπές δημοσίων δαπανών, συμπίεση μισθών, ανεργία σε συγκεκριμένους κλάδους κλπ.
   Θα τα πούμε σε καμιά δεκαπενταριά μέρες.

 10. tak avatar
  tak 15/04/2012 09:17:14

  Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά Γιάννη. Τα περισσότερα από αυτά να τα γιορτάσεις στην πατρίδα...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ tak 15/04/2012 09:36:56

   Αληθώς Ανέστη. Χρόνια πολλά και καλά. Το ελπίζω!

 11. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/04/2012 09:35:29

  Γιάννη, εξαιρετική σύνθεση.
  Πρακτική εφαρμογή είδαμε στην Κύπρο το 74.

  Χριστός Ανέστη! My dear fellow! (Με Αγγλική προφορά)

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 15/04/2012 11:57:00

   Αληθώς Ανέστη Νίκο. Με υγεία και δύναμη.

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 15/04/2012 09:47:22

  Χρόνια πολλά κυρίες μου. Χριστός Ανέστη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.