#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τρόϊκα ή οι μεγαλοεργοδότες θέλουν τα νέα μέτρα;Τα νέα επώδυνα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα, για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με το 6ο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής της 31ης-10-2011 και τα οποία προβλέπουν μειώσεις μισθών για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, περικοπές επιδομάτων για τους δημόσιους λειτουργούς και τους εργαζομένους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, απολύσεις υπαλλήλων από δημόσιες υπηρεσίες και νέο «ψαλίδισμα» σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, εξετάζουν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος, με τους επικεφαλής των επιθεωρητών της Τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο "Τύπος της Κυριακής", με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνήσει Παπαδήμος-Βενιζέλος-Τρόικα, η οριστική συμφωνία για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 30 Ιανουαρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί εντός των προσεχών 8 ημερών! Με άλλα λόγια τα χρονικά περιθώρια για μια επωφελή για τον ελληνικό λαό διαπραγμάτευση της νέας οικονομικής πολιτικής έχουν σκόπιμα περιοριστεί!

Παράλληλα άρχισαν οι εκβιασμοί ότι αν δεν δεσμευθεί η χώρα για νέα μέτρα μέχρι το ... 2015, δεν θα εκταμιευτεί η νέα δόση-μαμούθ των 89 δισ. ευρώ! Έτσι απειλούν, για παράδειγμα, ότι αν δεν μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις δεν θα υπογραφεί η δανειακή

Με άλλα λόγια θέλουν να εξαναγκάσουν το Σαμαρά που διαφωνεί με τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως και σε μέτρα που θα επιδεινώσουν την ύφεση, να υπονομεύσει από τώρα την διακυβέρνησή του και να αποδεχτεί το τελεσίγραφο που συνέταξαν από κοινού ο Βενιζέλος με την Τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής των σχεδίων για πλήρη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών.

Όπως όμως επισημάναμε επανειλημμένως έχουν ήδη εκδηλωθεί δημοσίως μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό της Τρόϊκα για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που ακόμα και η Μέρκελ με τον Σαρκοζί μιλάνε για μέτρα ανάπτυξης και όχι για μέτρα λιτότητας.

Μόλις προχθές, για παράδειγμα, γράφαμε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, διευκρίνησε ότι

"Η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα 13ου και 14ου μισθού, ούτε ζήτησε να μειωθεί ο κατώτερος μισθός".  Και ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αν θελήσει θα μειώσει μισθούς, όχι η τρόικα". Και ότι  "είναι μύθος ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου...βέβαια και υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης".

Επιχειρηματικά συμφέροντα χρησιμοποιούν την Τρόικα ως μπαμπούλα   

Όπως άλλωστε είναι γνωστό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης διέψευσε προχθές όσους υποστήριζαν ότι η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά των πιστωτών όρο για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και επέρριψε εμμέσως ευθύνες για τον πανικό των τελευταίων εβδομάδων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι σαφώς και θα ήθελε η Τρόικα  να συζητηθούν -και- τα θέματα του κατώτατου μισθού και των Δώρων. Όμως ουδέποτε έθεσαν ως προαπαιτούμενο την κατάργησή τους για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Στην πραγματικότητας το επιδίωξαν αυτό συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του non paper που απέσπασαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ από τα έγγραφα τα οποία βρίσκονταν στο τραπέζι γύρω από το οποίο θα συζητούσαν οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, την περασμένη Τετάρτη (στο πλαίσιο της συνάντησης που ματαιώθηκε λόγω της αιφνιδιαστικής εισβολής από τα μέλη της προσκείμενης στο ΚΚΕ συνδικαλιστικής παράταξης). Μέσα από το περιεχόμενο αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε εργοδοτικό φορέα, μεταξύ άλλων, προτείνεται η αναστολή ισχύος τόσο των κλαδικών συμβάσεων όσο και της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή η κατάργηση του ελάχιστου μισθού των 751 ευρώ το μήνα μικτά.

Όπως λοιπόν σημειώνει και ο "Τύπος της Κυριακής" γίνεται αυτό που έγινε και επί γερμανικής κατοχής. Με τη χώρα να έχει χάσει την οικονομική κυριαρχία της, κάποιοι (μεγαλοεπιχειρηματίες) με την αρωγή ανώτατων κυβερνητικών στελεχών βρήκαν την ευκαιρία να φορέσουν την «κουκούλα» για να υφαρπάξουν τα ελάχιστα εναπομείναντα μισθολογικά δικαιώματα…

(Antinews, με πληροφορίες από τον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos karas avatar
  nikos karas 22/01/2012 13:27:09

  οποιος και να το λεει τι σημασια εχει; φτωχοποιουν τον ελληνα σινειδητα. τωρα γιατι η νεα δημοκρατια στηριζει τετοιεσ καταστασεις αυτη ξερει. αλλα να συνεχισει ετσι θα δει το λαθος της στο ταμπλο αλλα θα ειναι αργα!

  • factorx avatar
   factorx @ nikos karas 22/01/2012 13:38:45

   Που είδες οτι η ΝΔ στηρίζει τέτοιες καταστάσεις; Αν δεν υπήρχε η ΝΔ ούτε καν θα το συζητήσουν, θα τα είχαν περάσει ήδη τα μέτρα.

   • abcd avatar
    abcd @ factorx 22/01/2012 17:20:28

    Υπονοείς πως τελικά δεν θα ψηφίσει την Δανειακή ;Για πες, κάτι παραπάνω ξέρεις εσύ !!

 2. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 22/01/2012 13:34:01

  Ο τιτλος της αναρτησης δινει και την -προ πολλου γνωστη- απαντηση στο "ρητορικο" ερωτημα. Προκειται για το κλασσικο "τωρα που βρηκαμε παπα, ας θαψουμε δυο-τρεις".

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ Μ.Γ 23/01/2012 12:07:24

   Εγώ την ξέρω την παροιμία να καταλήγει στο "να θάψουμε 5-6". Όμως αυτοί πάμε να μας θάψουν όλους. Αλλά δεν θα τους περάσει...

 3. AR avatar
  AR 22/01/2012 13:46:47

  Αν ο Α.Σ. πάλι υποχωρήσει "για να μην χρεωκοπήσουμε", τι θα λέμε; Προσωπικά δεν θα αποδεχτώ ποτέ κάτι τέτοιο, θα είναι κωλοτούμπα.

  Αν τον πιέζουν, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. 150 βουλευτές έχουν οι άλλοι, ας τα ψηφίσουν.

  Πραγματικά θέλω να δω την στάση του Α.Σ. με τις επικουρικές. Πριν 1 μήνα έλεγε ότι δεν δέχεται καν συζήτηση για μείωση τους...

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 22/01/2012 13:49:16

  Η τρόικα βλέπει νούμερα και κάνει προτάσεις.Δεν νομίζω να πήγε σε καμια επιχείρηση και να απαίτησε κάτι.Τώρα απλώς βρίσκουν ευκαιρία κάποιοι και αφαιρούν κεκτημένα που προσπαθούσαν για καιρό.Η στάση της Ν.Δ. πρέπει να είναι κρυστάλλινη και μέχρι τώρα τουλάχιστον,φαίνεται να αντιστέκεται

 5. Γιάννης avatar
  Γιάννης 22/01/2012 13:52:07

  Οπότε να ησυχάσουμε,γιατί υπάρχει η ΝΔ και πρώτα θα τα συζητήσουν και μετά θα τα ψηφίσουν.

 6. victoria (true) avatar
  victoria (true) 22/01/2012 14:30:18

  Σύμφωνοι, αλλά η τρόικα τι είναι μωρά και παρασύρονται...;
  Δεν έχουν άλλη συνταγή κι αυτοί βολεύονται, αλλιώς θα άκουγαν και το Σαμαρά, αλλά αυτά που λέει είναι πιο δύσκολα και προϋποθέτουν χρόνο (και ανθρωπιά) που δεν είναι διατεθεμένοι να δώσουν οι δανειστές μας.

 7. troika avatar
  troika 22/01/2012 16:42:57

  H κακια τροικα θελει τα μετρα?
  Ποιος τα θελει γινεται φανερο απο τα αντιφατικα δημοσιευματα του σημερινου βηματος.
  Μας λεει το βημα..οτι η ελληνικη κυβερνηση θα δεχοταν εαν δεν εκβιαζε η φασιστικη γερμανια επιτοκιο τουλαχιστον 8%,ενω οι φασιστες θελουν 3%..
  Δηλαδη με το οκταρι η ελληνικη κυβερνηση θα ηταν πιο φιλολαικη?
  λιγοτερες περικοπες?
  Απο την αλλη μας λενε οτι η τροικα εκβιαζει...
  δηλαδη οι φιλλεληνες της ελληνικης κυβερνησης εαν αποδεχονταν το οκταρι δεν θα εκαναν διπλασιες περικοπες απο αυτες που ζηταει η τροικα?
  Μας λεει το βημα οτι οι γερμανοι εκβιασαν τον παπαδημο να δεχθει μειωμενο επιτοκιο...δηλαδη λιγωτερο κτυπημα στους μισθους και τις συνταξεις...και την ιδια στιγμη μας λενε οτι η τροικα εκβιαζει για περικοπες.
  Μαλλον πιστευουν οτι απευθυνονται σε ηλιθιους..

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ troika 23/01/2012 12:09:18

   Μάλλον τα μπούτια τους έχουν μπλέξει, οπως εκεί στο "φιλολαϊκό" ΣΚΑΙ...

 8. kapar13 avatar
  kapar13 22/01/2012 18:29:15

  Τόσοι άνεργοι/υποαπασχολούμενοι θεατρικοί συγγραφείς υπάρχουν τώρα με την κρίση.
  Έναν δεν μπορούν να βάλουν να γράψει κάνα άλλο σενάριο;
  Χίλιες φορές έχει παιχθεί το ίδιο έργο. Βαρεθήκαμε πια!
  Νισάφι!

 9. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 22/01/2012 22:13:51

  Το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την ανταγωνιστικότητα.

  Μιλάμε βέβαια για την ανταγωνιστικότητα των εργοδοτών οταν μαζεύονται στη Μύκονο , για το ποιός θα έχει μεγαλύτερο σκάφος...

 10. ΑΖ avatar
  ΑΖ 23/01/2012 09:15:02

  Μαλλον τα ζηταει ο Δασκαλοπουλος, ως βιομηχανος ανευ βιομηχανίας. Ντροπή σου ρε τεμπελη.

  ΑΖ

  • ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ avatar
   ΑΙΑΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ @ ΑΖ 23/01/2012 12:25:05

   Μετά περιμένουμε να παέι μπροστά η χώρα.
   Ο ΣΕΒ έχει για πρόεδρο άνθρωπο που δεν έχει βιομηχανία.Παγκόσμιο φαινόμενο.Ο άνθρωπος έχει σαν επάγγελμα πρόεδρος του ΣΕΒ, γιατί οι αληθινοί βιομήχανοι δε θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους.
   Και καταδέχεται ο Σαμαράς να μιλάει με έναν ανεπάγγελτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.