#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τρόικα επιμένει να «ματώσει» το ΔημόσιοΑπολύσεις προσωπικού από ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θέτει επιτακτικά η Τρόικα. Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πείθονται ότι ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλους του 2015 μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από τις συνταξιοδοτήσεις και, για να υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ζητούν εδώ και τώρα να «ματώσει» το Δημόσιο.

«Είναι αδιανόητο για τους ελεγκτές της τριμερούς ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν φορείς και οργανισμοί, χωρίς να γίνουν μειώσεις και στο προσωπικό. Σε περίπτωση που το προσωπικό αυτών των φορέων και οργανισμών παραμείνει αλώβητο, τότε η εξοικονόμηση πόρων θα είναι αμελητέα», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχε στη συνάντηση με τους Τροϊκανούς.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η παραπάνω δήλωση αποτελεί κλειδί για το ποιοι θα είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα περάσουν πρώτοι την πόρτα των απολύσεων, σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζητήσουν «τσεκούρεμα» στον αριθμό του προσωπικού. Θα πρόκειται για τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στους φορείς και οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θεωρείται πιο... προσπελάσιμη να οδηγηθεί, υπό προϋποθέσεις, σε απόλυση καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Στην ακραία περίπτωση που η Τρόικα ζητήσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων και δραστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τότε στο στόχαστρο θα μπει το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολείται στο στενό «πυρήνα» του Δημοσίου, στον ευρύτερο τομέα, στα ΝΠΔΔ, στα ΝΠΙΔ και στις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για 54.906 άτομα, με βάση τα τελευταία στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

«Πάγωμα» προσλήψεων

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται ακόμα δύο καίρια ζητήματα:

- Το πρώτο αφορά στις δραστικές περικοπές σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148, οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419, οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711, με τον αριθμό τους να περιορίζεται δραστικά, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών.

- Το δεύτερο αφορά στην αλλαγή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κανόνας του «ένα προς πέντε» θα φτάσει το «ένα προς δέκα», με το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρες «πάγωμα» στις προσλήψεις να παραμένει ανοιχτό.

Στο τραπέζι δύο σενάρια

Την ώρα που οι τροϊκανοί ζητούν επίμονα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στους διαδρόμους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως επικρατεί «παγωμάρα» από το γεγονός ότι η Τρόικα αμφισβητεί και δεν πείθεται, προς το παρόν, για την απόδοση του συνόλου των μέτρων που σχετίζονται με το Δημόσιο και, κυρίως, με το προσωπικό.

«Μας ζητούν εδώ και τώρα τρόπους για να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.», παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι της συζήτησης παραμένουν, προς το παρόν, δύο βασικά σενάρια:

- Η συνταξιοδοτική ωρίμανση. Δηλαδή, να δοθεί η ευχέρεια σε υπαλλήλους που συμπληρώνουν το 53ο έτος της ηλικίας τους και έχουν 33 χρόνια υπηρεσίας να οδηγηθούν, με κίνητρα, από τώρα στη σύνταξη χωρίς να περάσουν από εφεδρεία.

- Η απομάκρυνση μέσω μίας νέας εφεδρείας και σε βάθος τριετίας των εργαζομένων που θα αξιολογηθούν αρνητικά στα τεστ αξιολόγησης καθώς και όλων των επίορκων υπαλλήλων.

Σχέδιο νόμου

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα δίνεται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο νόμου με το οποίο ανοίγει η αυλαία των καταργήσεων και συγχωνεύσεων στο Δημόσιο. Ηδη, το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Το πρώτο κύμα της κυβερνητικής στρατηγικής θα σχετίζεται με την κατάργηση και συγχώνευση 21 φορέων, που αποτελούνται από 213 νομικά πρόσωπα ανά την Επικράτεια. Σε αυτά απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι, ενώ η επιχορήγηση που ελάμβαναν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, φτάνει αθροιστικά περίπου τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, από αυτό το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων θα προκύψουν εννέα ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα, ενώ οι παρεμβάσεις θα αποτελέσουν πιλότο για τα υπόλοιπα 1.600 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που θα πάρουν σειρά.

Πλεονάζον προσωπικό

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στον «Ε.Τ.», κατέστησε σαφές ότι το πλεονάζον προσωπικό των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να απολυθεί, αλλά θα μετακινηθεί σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου. Για τους φορείς που συγχωνεύονται, το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως οι νέες διοικήσεις τους θα ξεκινήσουν διαδικασίες αναδιοργάνωσης από τις οποίες θα προκύψουν νέα οργανογράμματα. «Το όποιο πλεονάζον προσωπικό προκύψει θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης από την οποία θα κριθεί, ουσιαστικά, το εργασιακό του μέλλον».

Δημήτρης Γκάτσιος στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 11/09/2012 07:51:47

  Να ψάξουν και κατά Πανεπιστήμιο μεριά όπου λιμνάζουν οι περισσότεροι ΙΔΑΧ [=Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου] οι οποίοι διορίστηκαν με το νόμου του Προκόπη.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 11/09/2012 09:15:43

  «Πας Έλλην έχει το δικαίωμα αγρίας υπερηφάνειας προ των σημερινών Λαών και των Παληανθρωπισμών των Βασιλιάδων των με τα εμετικώς Μπακάλικα και αναιδώς λωποδυτικά Ιδανικά των.»
  ~Περικλής Γιαννόπουλος (1871-1910) «Ο εξοχότατος των νέων Ελλήνων»

 3. elli avatar
  elli 11/09/2012 11:09:46

  Μπορεί να είναι αντισυνταγματικό να απολυθούν οι Δημόσιοι λόγω μονιμότητας, αλλά ο νόμος λέει ότι αν καταργηθούν οι συγκεκριμένες θέσεις του Δημοσίου, αυτόματα απολύεται και ο υπάλληλος αφού καταργήθηκε η θέση του.
  Αφήστε λοιπόν το "όποιος δε θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει" και αρχίστε να καταργείτε θέσεις που δημιουργήθηκαν χωρίς να είναι απαραίτητες, απλά και μόνο για να "χωθούν " οι υμέτεροι!
  Υπάρχουν υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν καν αντικείμενο και μόνο η ύπαρξή τους δημιουργεί δυσλειτουργίες στην υπηρεσία. Ποιός δεν έχει βιώσει σε δημόσια υπηρεσία το να ψάχνει τον υπάλληλο σε 5 ορόφους για να του βάλει μία σφραγίδα ? (Ο συγκεκριμμένος μόνο αυτή την υποχρέωση είχε να βάζει μια στρογγυλή σφραγίδα, και τον έψαχνες σε όλο το κτίριο).

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ elli 11/09/2012 11:29:26

   Και λίγα λες. Ορίστε ένα από τα άπειρα, χιλιάδες παραδείγματα, αργόμισθων, τεμπελχανάδων και πολύ πρόσφατο, γι αυτό το αναφέρω. Τρεις θυρωροί, ναι, τρεις γιατί μ' έναν ή και κανέναν δεν γίνεται δουλειά, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Και αν ποτέ τους δείτε, γράφτε μου. Και πλήρωνέ τους για να κάθονται στο καφενείο να πρεφάρουν.

   Δυστυχώς όλη αυτή η σαβούρα που θα έπρεπε να ξεκουμπιστεί εδώ και πολλά χρόνια, θα πρέπει να απομακρυνθεί βιαίως σ' αυτή τη χρονική στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αλλά δεν πάει άλλο, κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν συνεχίζουμε να χρεώνουμε αλλού τις ευθύνες γι αυτό το μπ...έλο που φτιάξαμε. Τρεις θυρωροί και ένας οδηγός (αυτόν ξέχασα να τον αναφέρω), τέσσερις από τους χιλιάδες πεταμένους μισθούς που φορτωθήκαμε όλοι μας.

   • ΝΙΚΟΣ Π avatar
    ΝΙΚΟΣ Π @ Βούρδουλας 11/09/2012 15:05:19

    εχω μια απορια εστω κι αν παιξει το καλο σεναριο απολυσης προσωπικου απο το δημοσιο ,αυτοι εχουν δικαιωμα να διεκδικησιυν αποζημιωση κι ναι η τροικα εχει υπολογισει το ποσο που θα απαιτηθει;

 4. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΡΟΙΚΑ avatar
  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΡΟΙΚΑ 11/09/2012 11:18:58

  To 70% των ελλήνων και ελληνίδων, ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, απολύσεις 200.000 κρατικών κηφήνων. Απλά σε αυτο το ζήτημα η τρόικα είναι σύμφωνη με την πλειοψηφία.
  .

 5. ΔΥ avatar
  ΔΥ 11/09/2012 11:58:50

  Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όσοι γράφουν κατά των ΔΥ ,έχουν φιλήσει ένα σωρό κατουρημένες ποδιές για να γίνουν ΔΥ ,δεν τα κατάφεραν και γιαυτό έχουν αυτό το κόμπλεξ , την κακία και το μίσος απέναντι των ΔΥ!

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ ΔΥ 11/09/2012 12:37:57

   Δεν φαντάζομαι να είσαι ένας από τους τρεις -αόρατους- θυρωρούς της Περιφέρειας. Και πιστεύω πως με μεγάλη χαρά δέχεσαι να πληρώνεις τους μισθούς τους για να πρεφάρουν στο διάστημα 9-1:30 γιατί μετά δεν βρίσκεις ψυχή ζώσα μέσα στα γραφεία.

  • cummulus avatar
   cummulus @ ΔΥ 11/09/2012 14:03:56

   Ἐξ΄ἰδίων κρίνεις τ΄ἀλλότρια φίλε!

 6. elli avatar
  elli 11/09/2012 12:19:17

  ΔΥ , είμαι σίγουρη ότι η μόνη σου φιλοδοξία σε αυτή τη ζωή ήταν να κάθεσαι και να πληρώνεσαι!

 7. rollin avatar
  rollin 11/09/2012 13:19:13

  Φουλ καργα τροικα

 8. nestrom avatar
  nestrom 11/09/2012 14:07:16

  Αφού δεν θέλουν να απολυθούν με τίποτα οι 150,000 από τους 650,000, και αφού οι έντιμοι ΔΥ, φέροντες διπλάσια ευθύνη καλύπτοντας τους επίορκους, δεν επιδιώκουν την αξιολόγηση όλων και την απόλυση των αραχτών, γιατί η κυβέρνηση δεν σκέφτεται μια νέα οριζόντια περικοπή του μισθού όλων των ΔΥ κατά 23% περίπου ώστε να έχουμε την εξοικονόμηση που απαιτείται?

  • johnie xl avatar
   johnie xl @ nestrom 11/09/2012 14:57:41

   Εγώ νομίζω αντί 23% να γίνει οριζόντια περικοπή του μισθού όλων των ΔΥ κατά 47,6214% (λίγο παραπάνω από το διπλάσιο που προτείνεις) ώστε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.

   • ΝΙΚΟΣ Π avatar
    ΝΙΚΟΣ Π @ johnie xl 11/09/2012 15:09:34

    το ποσο που αναλογει, στη μειωση των χαμηλων συνταξεων να κοπει απο τους μισθους του δημοσιου και να σωθουν οι συνταξεις .κι οταν το δημοσιο :τελωνεια εφοριες δικαστηρια φερουν στα ταμεια τα λεφτα των φοροφυγαδων που σερνονται μεταξυ υπηρεσιων και διοικητικων δικαστηριων για χρονια τοτε να τα παρουν πισω.

    • johnie xl avatar
     johnie xl @ ΝΙΚΟΣ Π 11/09/2012 16:15:37

     Eπίσης να κοπεί από τους μισθούς των ΔΥ και το ποσό που αναλογεί στη μείωση επιδομάτων(αναπηρικά,πολυτεκνικά κτλ).Έχω παράδειγμα συγγενικού προσώπου ΔΥ που από 1000ε παίρνει τώρα 600.Αν πάει ο μισθός του στα 300-400 θα γλιτώσουμε από πολλά μέτρα.

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 11/09/2012 15:51:50

  Οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι! Τους λέμε να καταργήσουμε κλάδους του δημοσίου και σου λένε πώς θα γλυτώσεις λεφτά αν απλά τους υπαλλήλους τους πάρεις από μια υπηρεσία και τους βάλεις σε άλλη? Από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που... ΔΕΝ έχουμε κάνει ποτέ??? Το έχω ξαναπεί... Έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, ΟΛΟΙ από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους δεν ιδρώνει το αυτί κανενός... 200.000 από αυτούς να ήταν από το δημόσιο, τώρα θα είχαμε λύσει τα μισά μας προβλήματα... Δεν είναι ώρα για λαικιστικους ηρωισμούς, το δημόσιο πρέπει να μικρύνει ΄ΤΩΡΑ.

 10. Ίωνας avatar
  Ίωνας 11/09/2012 17:18:43

  Υπάρχει και η λύση να δώσουν πίσω αυτά που έχουν πάρει τα τελευταία δύο χρόνια που ήρθε το ΔΝΤ πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό.Επίσης θα πρέπει να λιθοβολιστούν και αυτοί και τα παιδιά τους γιατί αυτοί φταίνε για την σημερινή κατάντια.Πρέπει ακόμη να διερευνηθούν οι ευθύνες που έχουν για την τρύπα του όζοντος που λιώνει τους πάγους στους Πόλους και ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.Με τα παραπάνω μέτρα είναι σίγουρο ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας μπορεί να είναι εξαθλιωμένος αλλά τουλάχιστον θα είναι ευχαριστημένος.Από το άλλο μισό του πληθυσμού ένα τμήμα του θα είναι νεκρό (από λιθοβολισμό βλ. παραπάνω) και ένα άλλο το οποίο ζουν οι Δ.Υ. (περιλαμβάνει και ιδιωτικό τομέα και ανέργους εδώ) θα είναι και δυστυχισμένο και εξαθλιωμένο.Αποτέλεσμα θα έχουμε το 50% του λαού εξαθλιωμένο αλλά ευτυχισμένο ένα άλλο ποσοστό εξαθλιωμένο αλλά και δυστυχισμένο οπότε είμαστε στο κέρδος αφού θα έχουμε 50% ευτυχία στην Χώρα.Τρέχω για τροϊκα, μου φαίνεται ότι και αυτοί δεν δουλεύουν Δ.Υ. έγιναν.

 11. o Βόγλης ο Κηφισεύς avatar
  o Βόγλης ο Κηφισεύς 11/09/2012 18:12:16

  The thief is sorry he is to be hanged,
  not that he is a thief”

 12. ΔΥ avatar
  ΔΥ 11/09/2012 19:01:10

  Μ αρέσει να δικαιώνομαι!!!!!!!!!!!!!!!Τελικά οι ποδιές ήταν πάμπολες!!!!!!!!!!!Ρίξτε χολή όση θέλετε!!!!!!!!!Άνθρωπος ήταν θα πουν!!!!!!!!!!!Έλληνας;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.