#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2014 19:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τρόικα επιλέγει την σύγκρουση - Μυστική συνάντηση χωρίς τον ΣτουρνάραΝέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, δημιουργεί η πληροφορία ότι υπήρξε μυστική συνάντηση με αντικείμενο την ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, χωρίς να μετέχει σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό υποστηρίζει η Wall Street Journal η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός αν και ήταν εκεί δεν προσκλήθηκε κι ότι στη σύσκεψη μετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, από την ευρωζώνη και τα υπουργεία Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι φέρεται να προσπάθησαν να βρουν λύσεις για δυο θέματα που απειλούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και ευρύτερα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα επιπλέον κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας για το δεύτερο μισό του έτους, το οποίο εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ με 6 δισ. ευρώ.
Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι οι ξένοι ανησυχούν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα δυναμιτίζει το οικονομικό κλίμα. Και δεύτερον ότι οι ξένοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε μια σειρά από ζητήματα και δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και σύγκρουση με την ελληνική πλευρά.

Διότι την ώρα που η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, δόσεις ύψους 11 δις ευρώ βρίσκονται στον αέρα. Παράλληλα, για ανεξήγητους (ίσως και εξηγήσιμους) λόγους η τρόικα μπλοκάρει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ακόμη, δεν δείχνει να χαίρεται που η ελληνική πλευρά έχει πετύχει πλεόνασμα πάνω από 1 δις ευρώ (κατ’  άλλους μπορεί να φτάσει και τα 1,4 δις ευρώ). Διότι αν χαρεί θα έχει επιβεβαιώσει τη δική της αποτυχία και τις δικές της λάθος εκτιμήσεις.

Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά πιέζει την κυβέρνηση να πάρει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα αγνοώντας αφενός την κατάσταση στην κοινωνία κι αφετέρου το ρευστό πολιτικό κλίμα. Άλλωστε, άλλα μέτρα είναι σίγουρο ότι δεν περνούν από την παρούσα βουλή.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και ίσως αυτός ήταν ο λόγος της μυστικής συνάντησης προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Το ναυάγιο επιβεβαιώνει και το «ναυάγιο» των ξένων δανειστών οι οποίοι τη δική τους αποτυχία τη ρίχνουν στην Ελλάδα. Αλλά με ευθύνη δική τους δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο και πιθανότατα σε εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Megaliora avatar
  Megaliora 31/01/2014 20:23:44

  Οι εκλογές για εμάς δεν είναι ...κίνδυνος, δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία.
  Αν τόσο επιμένουν λοιπόν, ευχαρίστως να ''οπλίσουμε'' με την απόφασή μας τον κ. Α.Σαμαρά, ώστε να πράξει ακριβώς αυτό που υποχρεούται (και κατά βάθος όσο κι αν διστάζει, επιθυμεί).

 2. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 31/01/2014 21:05:35

  Από πότε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αντιλαϊκές; Και γιατί θα έχει αποτύχει η τρόικα αν η κυβέρνηση εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα πλέον του ενός δις ευρώ;

 3. νικος avatar
  νικος 31/01/2014 21:30:50

  Oι δανειστές έχουν δύο επιλογές επειδή αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόμι:
  1. Mας κουρεύουν το 50-60% του χρέους και βάζουν ρήτρα ανάπτυξης για την πληρωμή του υπουλοίπου, οπότε εισπράττουν το μισό χρέος.
  2. Συγκρούνται μαζί μας και χάνουν ΟΛΟ το χρέος.
  Αλλη επιλογή δεν υπάρχει.

 4. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 31/01/2014 21:38:27

  Όλη την αλήθεια θα την μάθουμε όταν ο Τόμσεν γράψει τις δικές του "Confessions of an economic hitman" όπως ο άλλοτε τροϊκανός Τζον Πέρκινς (η πλάκα είναι ότι μοιάζουν κιόλας). Δυστυχώς, τότε θα είναι αργά για όλους εμάς. Η μόνη ελπίδα να αποτρέψουμε τη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου, είναι αυτή ακριβώς που αναφέρεται στο άρθρο. Να επιβεβαιώσουμε τη δική του αποτυχία και τις λάθος εκτιμήσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο εάν όντως είναι στις προθέσεις των δανειστών να εξορθολογλισουν την προβληματική (συμφωνούμε όλοι σε αυτό) Ελληνική Οικονομία. Είναι όμως;

  • Elli. avatar
   Elli. @ Ζήσης Χ. Πατσίκας 01/02/2014 10:24:37

   Δεν είναι φίλε Ζήση, στις προθέσεις των δανειστών να εξορθολογισουν την προβληματική (συμφωνούμε όλοι σε αυτό) Ελληνική Οικονομία, όπως σωστά το υποψιάζεσαι. Αλλοιώς το 2010 θα είχαν πιέσει και θα είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση, όταν παραβιάστηκε ο πρώτος και σημαντικώτερος όρος της τρόικας, ήτοι μέχρι τέλους του 2010 να έχουν απολυθεί 125.000 Δ.Υ. Πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα, αφού η τρόικα "συμβιβάστηκε " με το να της δίνουμε απο περικοπές 12-15 δις το χρόνο και κάθε φορά που δεν τα φτάνουμε, να μας βάζει νέα μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Επίσης, πέρα απο τις διαπιστώσεις, δεν πίεσαν καθόλου να επιστραφεί στο κράτος ούτε ΕΝΑ! ευρώ απο τους φοροκλέφτες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έχουν βγάλει στις Ελβετίες πάνω απο 600 δις.

   • my way avatar
    my way @ Elli. 01/02/2014 11:19:38

    Μνημονιακή υποχρέωση ήταν, η απομάκρυνση 150.000 Δ.Υ, μέχρι το τέλος του 2015, που αν δεν κάνω λάθος έχει ήδη ξεπεραστεί.

 5. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 31/01/2014 21:51:51

  Time to tell our lenders "Stick it up your a. .s"!!!!!!!!!!!!

 6. guest avatar
  guest 31/01/2014 22:07:01

  Πολύ φοβάμαι οτι θα πάμε για μαλλί και θα βγούμε κουρεμένοι . Εμείς νομίζουμε οτι μετά τις ευρωεκλογές θα μας κουρέψουν το χρέος και αντί γι αυτό θα γίνει κούρεμα καταθέσεων

  • Elli. avatar
   Elli. @ guest 01/02/2014 10:26:18

   Το κακό είναι οτι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, διότι μέχρι τώρα πιστεύαμε πως αυτό θα γινόταν μετά τις Γερμανικές εκλογές...

 7. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 31/01/2014 22:20:19

  Την πάτησαν οι ξένοι δανειστές με το πλεόνασμα που κάποιοι "Έλληνες" μόνο στο όνομα λοιδωρούν ενώ έπρεπε να το εκμεταλλευόμαστε για να ξεφύγουμε από τον έλεγχο των πρώτων. Τώρα η τρόικα ΔΕΝ έχει τρόπο να πιέσει και να αμφισβητεί συνεχώς τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και ψάχνουν τρόπονα πιέσουν χωρίς να φανούν κακοί. Γιατί αν τραβήξουν το σχοινί θα χάσουν πολλά. Δεν έχουμε ανάγκη από δανεικά για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Απλά κάνουμε στάση πληρωμών. Δε θέλουμε αναταράξεις αλλά αν προκαλέσουν, έχουμε πλέον δυνατότητα απάντησης σε εκβιασμούς.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Γεώργιος Τ. 01/02/2014 11:23:54

   Συνεπώς οι Έλληνες που κυβερνούν (Σαμαράς και οι συν αυτώ), εφόσον δεν είναι “Έλληνες” μόνο στο όνομα αλλά γνήσιοι, θα εκμεταλλευτούν δεόντως το πλεόνασμα και θα ξεφύγουν σύντομα από τον έλεγχο των ξένων δανειστών. Καλά κατάλαβα?

 8. tassos k. avatar
  tassos k. 31/01/2014 22:23:00

  Τελικά τόσο πολύ μας εκτιμούν όλοι αυτοί... Τέτοια περιφρόνηση/ Αλλά έτσι γίνεται συνήθως. Όσο κάποιον τον "γλύφεις" τόσο πιο πολύ σε φτύνει....

 9. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 31/01/2014 22:34:35

  Μήπως τελικά θα πρέπει να τους στείλουμε στο Διάολο και να αλλάξουμε πολιτική;
  Και δεν μιλάω Συριζέικα, αλλά ως αγανακτισμένος Νεοδημοκράτης και μην μου πείτε ότι κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς στην την Κύπρο, τα μεγέθη της Κύπρου ήταν αστεία και απολύτως διαχειρίσιμα από τους διεθνείς μεγαλοκαρχαρίες!
  Φοβάμαι ότι η τακτική των δανειστών μας , έχει στόχο την μονιμοποίηση της οικονομικής ομηρίας της Ελλάδος, γι΄αυτό και εμποδίζουν με κάθε τρόπο το μοναδικό τρόπο να βγούμε από το τέλμα και αυτός είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
  Ίσως και αυτός είναι ο λόγος που μάλλον τους κακοφάνηκε που πετύχαμε και πρωτογενές πλεόνασμα!

 10. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 01/02/2014 00:19:21

  Ολοι αυτοι οι τροικανοι ειναι υψηλομισθοι γραφειοκρατες του 'κερατα¨.

  Ολοι οσοι εχουμε συνεργαστει γνωριζουμε την ανυπαρξια ευελιξιας που εχουν ολοι οι κατοικοι της κεντρικης και βορειας Ευρωπης. Γερμανια , Αυστρια και Σκανδιναβικες χωρες . Απο την αλλη πλευρα η μονη ευελικτη χωρα η Αγγλια ειναι αντιθετη με την Ευρωζωνη και την Ευρωπαικη ιδεα περισσοτερο. Πραγμα που κανει τους Τροικανους διπλασια συντηρητικους. Δυστυχως τα καλοπληρωμενα με αφορολογητους μισθους στελεχη της τροικας προτιμουν να τα εχουν καλα με τα αφεντικα τους ακολουθωντας υπερσυντηρητικη πολιτικη παρα να κουνησουν λιγο τα νερα και να δημηιουργησουν η να ενεργησουν πιο δημιουργικα.
  Απο την αλλη εχουμε τον ανευθυνο ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργει εφιαλτες στους δανειστες με τα ειναι πλεον ορατο να χασουν τα λεφτα τους και να απολογουνται στον λαο τους. Το να χασουν τα λεφτα τους αυτοι, και οι Ελληνες τα παντα ειναι πολυ πιθανο σεναριο πλεον. Ο ΔΤ πλεον οπως και οι φοροδιαφευγοντες ειναι πανισχυροι δυστυχως. Η αντιπολιτευση στην Ελλαδα ειναι κατωτερη των περιστασεων . Ο Ελληνας ψηφοφορος ειναι παρορμητικος , ευκολοπιστος στα ψεμματα και εκδικητικος. Οι τροικανοι λοιπον δεν θα ρισκαρουν το κεφαλι τους για μια Ελλαδα που βυθιζεται λογω μιας περιεργης αντιπολιτευσης και λογω μιας νοοτροπιας του κοσμου που δεν θελει να παραδεχτει την πραγματικοτητα.
  Δυστυχως ειμαστε πολυ κοντα στο να βλεπουμε την Βουλγαρια και την Ρουμανια σαν παραδεισο. Ειδικα με τον χωρις ενα ενσημο Αλεξη, τον αιωνιο φοιτητη Λαφαζανη, τους εκατομμυριουχους συνδικαλιστες , τα τρωκτικα του δημοσιου, τους φοροφυγαδες κλπ. Ειμαστε η μονη χωρα που βρισκεται μονιμα σε προεκλογικη περιοδο. Ειμαστε η μονη χωρα που ζουμε σε εικονικη πραγματικοτητα. Εχουμε εναν πρωθυπουργο και καποιους εστω και λιγους αξιολογους πολιτικους που υπερεργαζονται και εχουμε χιλιαδες αργοσχολους πολιτικους η παρατρεχαμενους δημοσιογραφους που χωρις γνωση κρινουν και σχολιαζουν τα παντα χωρις να εχουν λυσεις. Η κατασρτοφη λοιπον με ΣΥΡΙΖΑ και ψεκασμενους ειναι αναποφευκτη

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 01/02/2014 00:46:19

  Μετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, από την ευρωζώνη και τα υπουργεία Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας.

  Καί «κάποιο» μεγάλο αυτί τό ψιθύρησε στήν Wall Street Journal καί τό έβγαλε στήν φόρα. Δέν τό βρίσκω καί πολύ αρνητικό. Κάποιοι ζορίζονται.

  • sawas avatar
   sawas @ Ιαπετός 01/02/2014 12:02:46

   Δες τώρα και την αρνητική πλευρά. Μας έχουνε για τις καρπαζιές.
   Περαστικά μας.

   Αντιγραφή από το zerohedge
   h**p://t.co/hhpKy8YF3j
   What is new, is that finally the facade of Greek sovereignty and independence was stripped away as decisions regarding Greece took place... without Greece: "Greek Finance Minister Yiannis Stournaras, who was briefing the press in the same building at the time, wasn't invited."

   Which is right - after all when a nation is enslaved and has no sovereignty, it doesn't deserve to have a voice in its future.

 12. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 01/02/2014 00:55:34

  Έχουμε διαβάσει και ακούσει τόσες πολλές φορές ότι υπάρχει αδιέξοδο ή σύγκρουση με την τρόικα που δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε.

  • Mariana avatar
   Mariana @ Γιώργος Αχαιός 01/02/2014 11:25:35

   Από ερωτικά καυγαδάκια δεν ξέρεις? Όσο συχνότερα είναι τόσο περσότερο έρωτα δείχνουν.

 13. George Ν avatar
  George Ν 01/02/2014 04:48:30

  Δεξιά επαναστατική γυμναστική? Όλοι ξέρουμε ότι πλεόνασμα φέτος βγάλαμε από τις επιστροφές των κεντρικών τραπεζών της διαφοράς αγοράς στην δευτερογενή και της ονομαστικής τιμής των ομολόγων μας. Ακόμα 5-6 δις του επενδύσεων είναι από ΕΕ. Πήγαμε καλύτερα από ότι εκτιμούσαν και μπράβο μας. Όπως και να έχει στα δημοσιονομικά δεν υπάρχει σοβαρό θέμα και όλες οι πιέσεις είναι στα διαρθρωτικά. Εκεί έχουμε αντίρρηση? Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να μείνουμε στην ΕΖ οπότε γιατί το κουράζουμε? Το deal ήταν ότι χρηματοδοτούν πρωτογενή ελλείμματα για 3 χρόνια, ώστε να έχουμε τον χρόνο να αλλάξουμε την οικονομία μας. Όταν βλέπουν ότι εμείς ακούσαμε μέχρι το ώστε, λογικό να τα λένε μεταξύ τους οι δανειστές. Αν από την άλλη θεωρούμε ότι η συμφωνία είχε αντίτιμο a pound of flesh πάντα μπορούμε να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια. Τώρα γιατί θεωρούμε pound of flesh να μην πληρώνει ο άνεργος ακριβότερα από όσο πρέπει το γάλα της οικογένειάς του, είναι άλλο ένα νεοελληνικό μυστήριο.....

 14. Dimos avatar
  Dimos 01/02/2014 10:37:53

  Ήταν όντως η σύσκεψη για την Ελλάδα ή ήταν για το τι θα γίνει με τις γαλλογερμανικές τράπεζες, και την ΕΚΤ, ΄΄οταν συμβεί κάτι στην Ελλάδα μετά τις εκλογές βέβαια; Μήπως δηλαδή ήταν μια εσωτερική άσκηση, σενάριο, σε περίπτωση που...Αν αφορούσε την Ελλάδα, τι νόημα είχε να μην προσκληθεί έλληνας παράγοντας; Εμένα μου μυρίζει ότι αυτό που συζητήθηκε είχε σχέση με την Ελλάδα αλλά αφορούσε την ευρωζώνη (συνέπειες από κάτι που θα γίνει).
  Τώρα το σενάριο που θέλει να μη μας καλούν γιατί δεν μας υπολογίζουν, σε τόσο ψηλό επίπεδο δεν νομίζωότι ισχύει.

 15. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 01/02/2014 11:55:09

  Δεν υπάρχει σύγκρουση με την τρόικα. Υπάρχει ενδοτροϊκανή κόντρα με φόντο την Ελλάδα. Βασικά υπάρχει έντονη κόντρα μεταξύ αμερικανών και ευρωπαίων για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι. Το πάνω χέρι στα ευρωπαϊκά θέματα εννοείται και αυτός είναι ο λόγος που οι αμερικάνοι είναι στη θέση του άδικου. Δεν τους βγαίνει ο Στουρνάρας γιατί κάνει τη δουλειά του και δεν μπορούν να τον ελέγξουν. Όσο όμως και αν τρώγονται ο Σαμαράς δεν θα τους κάνει τη χάρη. Ενωμένοι με τις ορθολογικές δυνάμεις του τόπου θα προχωρήσουμε για το καλό όλων των Ελλήνων.

  • Megaliora avatar
   Megaliora @ MantisKalhas 01/02/2014 12:01:48

   Ωχ Παναγία μου!!

 16. Εllin avatar
  Εllin 01/02/2014 11:58:52

  Συγνώμη 150.000 και όχι 125.000.
  Θες να πείς οτι έχει ξεχαστεί? ή οτι όντως έχουν απολυθεί, χωρίς να μπουν άλλοι στη θέση τους? Γιατί τότε, για ποιές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο μας λένε οτι δεν έχουν αρχίσει ακόμη?

 17. Εllin avatar
  Εllin 01/02/2014 12:05:45

  Αν κατάλαβα καλά Μάντη,
  " Ενωμένοι με τις ορθολογικές δυνάμεις του τόπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Στουρνάρας) θα προχωρήσουμε για το καλό όλων των Ελλήνων και θα νικήσουμε τους Αμερικάνους επειδή είναι στη θέση του άδικου?
  Και "δεν τους βγαίνει ο Στουρνάρας γιατί κάνει τη δουλειά του και δεν μπορούν να τον ελέγξουν?". Μην το λες δυνατά και τον καλέσει ο Εισγγελέας για έλεγχο του πόθεν και όχι απλώς του έσχες του.
  Σημιτόπαιδο και μάλιστα απο τα κορυφαία είναι...

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Εllin 01/02/2014 12:44:39

   Αν ξέρεις κάτι παραπάνω καλό θα ήταν ΕΣΥ να πας στον εισαγγελέα. Εάν όμως είναι απλά μια φαντασίωση καλό θα ήταν να έχεις περισσότερο πίστη στους διοικούντες για να απολαμβάνεις και εσύ με τη σειρά σου εμπιστοσύνη από τον περίγυρο. Θα το επαναλάβω και ας έχει καταντήσει βαρετό : ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.