#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2011 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία χάνει σε Αιγαίο και Μεσόγειο;Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα τελευταία γεγονότα, με μια σειρά  λογικών παρατηρήσεων και συμπερασμάτων,  όχι με τις γνώσεις ενός στρατηγικού αναλυτή αλλά   ενός απλού παρατηρητή.

Η ιστορία ξεκινάει όταν μερικά χρόνια πίσω το Ισραήλ ξεκινάει έρευνες στην θάλασσα  του για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Από ότι φαίνεται τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ώστε αποφασίζεται να γίνουν και γεωτρήσεις.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να οριοθετηθεί η ΑΟΖ του κάθε κράτους με το οποίο συνορεύει το Ισραήλ.

Παράλληλα εκείνη την εποχή η συμμαχία Τουρκίας Ισραήλ είναι στα ντουζένια της και τίποτα δεν προμηνύει τι θα επακολουθήσει.

Μάλιστα το Ισραήλ τα τσεπώνει κανονικά από την Τουρκία αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε πολεμικό υλικό και τεχνολογία.

Η  Τουρκία με την εισβολή του 74 και την δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή.

Λογικό λοιπόν είναι η Τουρκία ως στενή σύμμαχος του Ισραήλ να αναμένει ότι το τελευταίο  στις διαδικασίες οριοθετήσεις της ΑΟΖ με την Κύπρο θα λάβει υπόψη τις Τουρκικές επιδιώξεις.

Αντί όμως για αυτό το Ισραήλ απευθύνεται μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία γράφοντας στα παλιά του παπούτσια το ψευδοκράτος και την Τουρκία.

Μέχρι τότε η Τουρκία με την επιρροή της σε Αίγυπτο, Λιβύη,  Λίβανο έχει καταφέρει να παγώσει το θέμα  της ΑΟΖ μέχρι που το Ισραήλ σπάει το εμπάργκο.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ανακοινώνονται και σχέδια μεταφοράς του αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Μάλιστα αν δεν κάνω λάθος ένα Ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος κάνει μετρήσεις στην λεκάνη της Μεσογείου για να καταγράψει τα βάθη από όπου θα περάσει ο αγωγός.

Δηλαδή το Ισραήλ αναγνωρίζει γειτνίαση Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας εγκεφαλικό στην Άγκυρα που βλέπει  να μην αναγνωρίζονται οι αξιώσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου.

Εκεί λοιπόν  που ο Νταβούτογλου οραματίζεται οθωμανικά πασαλίκια που κάνει συστάσεις στην Κίνα δίνει συμβουλές στην Γερμανία  αντιλαμβάνεται ότι κάτι τρέχει στη αυλή του.

Φαίνεται ότι ο Κίσσινγκερ της Τουρκικής διπλωματίας δεν είχε διαβλέψει ότι το Ισραήλ αφού τους είχε μαδήσει οικονομικά  επέλεξε να συνεταιριστεί με Έλληνες και Κύπριους.

Τότε η Τουρκία ξυπνάει και ανακαλύπτει την καταπίεση των Παλαιστινίων της Γάζας.

Συμπτωματικά βέβαια η Γάζα έχει μέτωπο στην Θάλασσα και άρα σε περίπτωση δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους υφαλοκρηπίδα άρα νομικά μπορεί να μπλοκαρισθεί η Ισραηλινοκυπριακή ΑΟΖ που ήδη έχει ανακηρυχθεί και τρέχουν τα πράγματα.

Η Τουρκία προσπαθώντας να μετρήσει αντιδράσεις οργανώνει και έναν «απελευθερωτικό στόλο» από πλοιάρια που φέρνουν την Τουρκική σημαία και τον στέλνει για την Γάζα.

Το Ισραήλ βέβαια γνωρίζοντας τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά καθαρίζει καμιά δεκαριά για παραδειγματισμό δίνοντας το στίγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Πέρα από το διπλωματικό φτύσιμο της Τουρκίας έρχεται και το στρατιωτικό.

Παράλληλα παρά την σύλληψη Οτσαλάν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Κούρδων ανταρτών αυξάνονται εντυπωσιακά,  ενώ στο Βόρειο Ιράκ υπάρχει στην ουσία ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος με πρωτεύουσα το Αρμπιλ πρόπλασμα πιθανόν ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Στρίμωγμα της Τουρκίας και στο κρισιμότερο για αυτήν θέμα.

Αν οι  παραπάνω υποθέσεις είναι πραγματικές τότε μιλάμε για τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές ανατροπές στην περιοχή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι εξελίξεις αποτελούν μεγάλες διπλωματικές ήττες της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει όχι μόνο διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά γιατί κινδυνεύει να απολέσει όλες τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις στην Μεσόγειο από το 74 και μετά.

Και επειδή πρέπει να είναι και αποτελεσματική πρέπει να πάει  κατευθείαν στο ψητό που είναι το σταμάτημα των Αμερικανοισραηλινών γεωτρήσεων ανοικτά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν ανακοινώνει εντονότερη παρουσία του Τούρκικου στόλου στην περιοχή πιθανόν για το μπλοκάρισμα του γεωτρύπανου που θα κατευθύνεται στις περιοχές ερευνών.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των εμπλεκομένων πλευρών και οι παρενέργειες της κόντρας  σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Όσοι θέλουν να προσπαθήσουν ας τις περιγράψουν στα σχόλια.

Aris. A

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 13/09/2011 10:42:20

  Λοιπόν, αυτά ισχύουν αν τα κοιτάξεις απλά. Λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσεις 2-3 πράγματα.
  1ον: Το Ισραήλ έχει τεράστιο μέτωπο στη θάλασσα σε σχέση με τη Γάζα. Ακόμα κι αν η Γάζα γίνει ανεξάρτητη, με λογικά βάσει της μέση γραμμής για οριοθετηθεί η ΑΟΖ της. ΑΛΛΑ, θα υπάρχει και ένα ελάχιστο (ίσως) κομματάκι που θα ακουμπάει την Ελληνική. Με την "ευγνωμοσύνη" που θα έχει όμως η Γάζα απέναντι στους πασάδες, θα κάνει συμφωνία με την Άγκυρα κι όχι την Αθήνα. Γιαυτό πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπογραφεί η συμφωνία για την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ. ΑΜΕΣΑ. Αλλιώς, το χάσαμε το παιχνίδι.
  2ον: Προσωπικά, πιστεύω πως στόχος του Ερντογάν είναι να "γκριζάρει" την περιοχή, όπως έχει κάνει με το Αιγαίο και να ελπίζει πως το Ισραήλ που καίγεται για το αέριο, θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις.
  3ον: Η Κύπρος είναι πολύ αδύναμη, η Ελλάδα γονατισμένη άρα δεν θα μιλήσουν (σκέφτεται ή το έχουν διαβεβαιώσει).

  ΥΓ: Απ' ότι φαίνεται οι φρεγάτες της Τουρκίας, είναι στην ΝΑ Μεσόγειο. Αλλά μέσα στο λιμάνι...

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ tpe 14/09/2011 03:12:38

   Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για ΑΟΖ, όσο στο τιμόνι θα βρίσκονται «αριστερά» «κόμματα» (η στίξη έχει νόημα).

   • Νικόλαος avatar
    Νικόλαος @ Δήμος 15/09/2011 21:54:18

    Ἀκριβῶς εἶναι ὅπως τὰ λέγεις φίλε. Πρέπει πάραυτα νὰ ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ τοὺς "ἀριστερούς", τοὺς ἐξῆς τρεῖς: Πρασίνους, Κυανοῦς καὶ Ἐρυθροερυορωπούς.

 2. alter ego avatar
  alter ego 13/09/2011 11:00:33

  Μήπως όμως η Τουρκία προτιμήσει να τα βάλει με την Κύπρο αντί του Ισραήλ? Κατά βάθος οι Τούρκοι είναι θρασύδειλοι, δεν θα τολμίζουν να τα βάλουν με το Ισραήλ και να τσαντίσουν τους Αμερικανούς. Αν τα βάλουν ευθέως με το Ισραήλ δύσκολα θα το μαζέψουν το πράγμα, ενώ με τους Κύπριους - Ελληνες, και μάλιστα κάτω από την παρούσα συγκυρία τους είναι ιδιαίτερα βολικό.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ alter ego 13/09/2011 11:34:17

   Δεν πιστεύουν τα μάτια μου με την υφέρπουσα ηττοπάθεια εδώ μέσα πολλών. Θαρσείτε ωρέ λυπόψυχα κουφάρια που δράττε και σκέφτεστε ΜΟΝΟ με όρους της "ησυχίας" σας...

   • alter ego avatar
    alter ego @ Νίκος Αργεάδης 13/09/2011 12:34:39

    Αντιθέτως, μάλλον οι εδώ μέσα ουδόλως ηττοπαθείς είναι και τολμάνε να χαρακτηρίζουν τους τούρκους θρασυδειλους, αλλά με τα δείγματα γραφής της παρούσας κυβέρνησης μόνο μικρό καλάθι μπορούμε να κρατάμε.

    • m.s avatar
     m.s @ alter ego 13/09/2011 13:37:32

     ελληναράδες δεν είμαστε;;;;
     έχουμε και ένα καλό ...
     όσο μπαϊλντισμένοι και να είμαστε, για ένα στα γρήγορα δε λέμε ποτέ όχι και κάτι μου λέει όλη τη σκασίλα μας από τον ΓΑΠ η Τουρκιά θα την πληρώσει.
     Εδώ κλείνουμε ραντεβού να παίξουμε μπουνιές και κλωτσοπατινάδες για το τίποτα ...θα πούμε όχι σε τέτοια φάση...

     • Νικόλαος avatar
      Νικόλαος @ m.s 15/09/2011 21:55:32

      Ὡραῖος εἶσαι φίλε. Μοῦ ἀρέσεις!!!

    • koinos_nous avatar
     koinos_nous @ alter ego 13/09/2011 14:40:25

     Κι εγω εχω την εντυπωση πως αν κανουν λαθος να μας την πεσουν αυτη την εποχη, την οργη που εχουμε μαζεμενη επανω τους θα την ξεσπασουμε.
     Αν παμε σε εχθροπραξιες βεβαια και οχι σε διαπραγματευσεις.

 3. Nik avatar
  Nik 13/09/2011 11:07:59

  Ηταν προφανές ότι η θεωρία του νεο Οθωμανισμού ήταν μια ανοησία. Δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αναζητά ερείσματα σε χώρες που έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους, αν όχι την υπόσταση τους ως κράτη, χύνοντας αίμα σε αντι Οθωμανικούς πολέμους (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αραβικές χώρες).

  Κανείς δεν έθιξε αυτό τον παραλογισμό. Αντίθετα, έπλεκαν το εγκώμιο του παρανοϊκού Νταβούτ που το σκέφτηκε. Μόνο ένας Αμερικανός διπλωμάτης στα Wikileaks παρατήρησε το προφανές: "Rolls Royce ambitions, Rover capabilities" είναι ο χαρακτηρισμός της πολιτικής του γελοίου Νταβούτ που εμείς εκθειάζουμε ως περίπου νέο.... Μέττερνιχ.

  Ηταν θέμα χρόνου για το έκτρωμα να ξεμπροστιαστεί. Κανείς δεν θέλει να γίνει νεο-υπήκοος σε μια Οθωμανική αυτοκρατορία, νέα ή παλιά, και αυτό ισχύει διπλά για τους Αραβες που ξέρουν, ως ομόδοξοι, ακριβώς τι εστί Τουρκία.

  Νικ

  • tpe avatar
   tpe @ Nik 13/09/2011 11:21:10

   Θα συμφωνήσω μαζί σου, όπως ξεχνάς ένα παράγοντα: ΙΣΛΑΜ.
   Είδες τι φώναζαν στον Ερντογάν; Ο Αραβικός κόσμος έχει τυφλωθεί τόσο πολύ από το Ισλάμ, που "ξεχνά" πως οι Οθωμανοί ήταν κατακτητές του. Αντίθετα, εμείς εδώ, οι Βαλκάνιοι ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, ΔΕΝ το ξεχνάμε. Δες πως τα Τίτανα έδωσαν τη βάση που πληρώσαμε εμείς στο ΤΠΝ.
   Το θέμα όμως είναι τι θα πουν οι Αμερικάνοι κι οι Γερμανοί. Η Μέρκελ το δήλωσε με την επίσκεψή της, όμως οι πωλήσεις όπλων καλά κρατούν. Οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν κι ο Ερντογάν παίζει μπάλα ακόμα. Για πόσο δεν ξέρω βέβαια...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ tpe 13/09/2011 11:38:57

    Α, μην ανησυχείς, φροντίζουν γι' αυτό οι Διαμαντοπούλου, Λιάκος, Ρεπούση και οι ΣΟΡΟΣ-ΣΙΑ που κόπτονται για την "αδελφωσύνη ταν λαών". Σε λίγα χρονια, ως λαός θα έχουμε ΜΟΝΟ κατανωλωτικές αναγκες, σαν τα γουρούνια στα χοιροστάσια. Το οξύ της πολιτικής ορθότητας (των ξένων μόνο) θα έχει φάει κάθε "κακό" πατριωτισμό και -ισμό που μπορείτε να σκεφτείτε.

 4. provato avatar
  provato 13/09/2011 11:38:26

  ΄΄...Τότε η Τουρκία ξυπνάει και ανακαλύπτει την καταπίεση των Παλαιστινίων της Γάζας.
  Συμπτωματικά βέβαια η Γάζα έχει μέτωπο στην Θάλασσα και άρα σε περίπτωση δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους υφαλοκρηπίδα άρα νομικά μπορεί να μπλοκαρισθεί η Ισραηλινοκυπριακή ΑΟΖ που ήδη έχει ανακηρυχθεί ...΄΄

  Πολλές ασύνδετες ψηφίδες της πολιτικής εξηγούνται πλέον
  όπως
  1. Η κοινή Ελληνο-Ισραηλινή στρατιωτική άσκηση επί Καραμανλή, glorian spartan παρόλο που επικοινωνιακά φάνηκε πως ήταν μόνο μια ΄΄πρόβα΄΄ του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Οι προσπάθειες του αείμνηστου Παπαδόπουλου για το θέμα AOZ που έθεσαν τις βάσεις για την έκδοση αδειών έρευνας - εκμετάλλευσης...
  2. Οι ΓαλλοΚυπριακές συμφωνίες για ναυτικές διευκολύνσεις στην Κύπρο που έγιναν πολύ καιρό πριν.
  3. Οι πραγματικοί λόγοι για την ξαφνική επίσκεψη αστραπή της Μέρκελ στην Κύπρο.
  4. Η πρόσφατη έκρηξη στην Κύπρο.
  5. Η ΄΄κάθετη΄΄ δήλωση Ομπάμα (δείτε δεξιά στα links του ΕΤ) περί μη αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους, κτλ
  6. Η δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων υπέρ Κύπρου.
  7. Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πολύνεκρο περιστατικό με τα πλοία για την Γάζα .
  8. Η εμπλοκή της Ελλάδας στο πολύνεκρο περιστατικό με τα πλοία για την Γάζα
  9. Οι ΄΄ξαφνικές ΄΄ δηλώσεις (του γνωστού για Ιμια - Οτσαλάν) Πάγκαλου για υποστήριξη στην Κύπρο (αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις υποστήριξης από Ισραήλ , Ρωσία και η διακριτικά θετική τοποθέτηση των ΗΠΑ).
  10. Οι κινήσεις των Τούρκων στο τόξο Δωδεκάνησα Κύπρος σε σχέση με την αμφισβήτηση της κοινής ΕλλληνοΚυπριακής ΑΟΖ - και την άρνηση αναγνώρισης ΑΟΖ στο Καστελόριζο (ατύχημα με Τουρκική φρεγάτα που προσάραξε - προσπάθεια κινηματογράφησης αλλαγής φρουράς στο φυλάκιο της Ρω - εκδόσεις ΝΟΤΑΜ - παρενοχλήσεις σκαφών κτλ).

  Oλα τα γειτνιάζοντα κράτη που είχαν κάποια -έστω σχετικά- ισχυρή ΄΄κρατική οντότητα - κυριαρχία΄΄ μετατρέπονται ΄΄ΜΑΓΙΚΑ΄΄ σε κράτη μειωμένης κυριαρχίας - κράτη παρίες , είτε στρατιωτικοπολιτικά (Λιβύη και εκατέρωθεν συνορεύοντα κράτη Τυνησία και Αίγυπτος) είτε οικονομικά (Ελλάδα).
  Τα μόνα κράτη που δεν έχουν υποστεί μέχρι τώρα γεωπολιτική αποδυνάμωση με οποιοδήποτε τρόπο είναι η Τουρκία και το Ισραήλ. Και αυτά τίθενται σε τροχιά σύγκρουσης. Τυχαίο; Πολλά μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε αυτή τη διαπίστωση. Ξεκινάω με μερικά ερωτήματα - παρατηρήσεις :
  1. Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας ΄΄συμφέρει΄΄ πλέον τις ΗΠΑ και γενικά την αναδυόμενη ΄΄Νέα Τάξη΄΄;
  2. Τυχόν επιτυχημένη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας - ΄΄αλά Ίμια΄΄- στο Αιγαιακό τόξο (μέχρι Καστελόριζο - ΄΄εξαιρώ΄΄ την Κύπρο αφού αυτή έχει ήδη στοχοποιηθεί άμεσα από τους φίλους και γείτονες) σε ποια γενικότερα πλαίσια συσχετισμού ισχύος - συμφερόντων μπορεί να αναλυθεί - απαντηθεί.
  3. Η θέση της Ελλάδος σε άθλια οικονομική κατάσταση είναι ο τελικός στόχος αποδυνάμωσης μας ή θα έχουμε ΄΄συνέχεια΄΄ (πχ υποκίνηση φανατικών ισλαμιστών σε ταραχές με προβοκάτσιες -αλα Γρηγορόπουλου- με συμμετοχή 5ης φάλαγγας λοιπών ΄΄δοκιμασμένων΄΄ τον 12/2008 στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη Θράκη ) με σκοπό τον ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΔΑΦΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ Τουρκίας και Ελλάδος;

  • tpe avatar
   tpe @ provato 13/09/2011 11:48:27

   2 απορίες:
   1. Γιατί βάζεις στις αρχικές σου παρατηρήσεις τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στα γεγονότα της Γάζας; Τι συμμετοχή υπήρχε; Επίσημη;
   2. Τι σχέση έχει η έκρηξη στην Κύπρο με αυτό; Η αίσθησή μου είναι πως ήταν απλά ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί (βέβαια αχρήστευσε τη μοναδική ναυτική βάση του νησιού, αλλά μάλλον από σύμπτωση...)

   • provato avatar
    provato @ tpe 13/09/2011 12:14:32

    ΄΄Συμμετείχαμε΄΄΄και στην ΄΄αποστολή΄΄ και στο σταμάτημα της αποστολής (δράσεις Λιμενικού με απαγόρευση απόπλου κτλ , ακούστηκαν και για δολιοφθορές στα σκάφη αλλά δεν ξέρω κατα πόσο ευσταθούν)
    Ήταν το δεύτερο ΄΄τεστ αφοσίωσης΄΄ στη νεα στρατηγική σχέση - με διακινδύνευση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με Αραβες-.
    Το ΄΄πρώτο τεστ΄΄ της σχέσης μας με τους Ισραηλινούς μάλλον ήταν με τον ένδοξο σπαρτιατη.
    Συγγνώμη αλλά γράφω βιαστικά , εαν βρω χρόνο θα επανέλθω.

 5. stefanos avatar
  stefanos 13/09/2011 11:53:34

  Στο δια ταύτα: Οι Τούρκοι είναι πλέον αναγκασμένοι λόγω της αφρονος και αλαζονικής τους πολιτικής να κινηθούν πολεμικά.Το σχεδιο τους για περιφερειακή υπερδύναμη καταρρεει απότη στιγμή που αποφασισαν(Ερντογαν και Νταβούτογλου) ότι η Τουρκία μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το Ισραηλ. Είναι πλέον πασιφανές οτι η Τουρκία με τον Κεμάλ δημιουργήθηκε με τις ευλογίες των Σιωνιστών (και ήταν παντα ελεγχόμενη μέσω του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου που ήταν φιλοισραηλινό). Απότη στιγμή που ο Ερντογάν κινήθηκε σε μια φιλοισλαμική , ανεξάρτητη εθνική πολιτική απο τους Εβραίους υπέγραψε και την θανατική καταδικη του κρατικού μορφωματος που λέγεται Τουρκία. Η παρουσία αυτού του κράτους εξυπηρετούσε απόλυτα τα συμφέροντα Σιωνιστών και των κρατών που είναι η μπροστάντζα τους δηλαδή της Αμερικής, της Αγγλίας και του Ισραήλ. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι πάει να παίξει προς το δικό της συμφέρον και αυτό βέβαια δε θα το επιτρέψουν. Ετσι έχουν ετοιμάσει το διάδοχο ελεγχόμενο κράτος που θα είναι το Κουρδιστάν και εκτός αυτού ετοιμάζονται να βγάλουν τα πετρέλαια της Μεσογείου ώστε Τουρκία και ...στο βάθος Ρωσία να χάσουν τον ενεργειακό ρόλο που κατέχουν. Σε σχέση με εμάς οι Τούρκοι επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν Αμερική και Ισραήλ (η αλαζονεία δεν έχει φτάσει ως εκεί) θα χτυπήσουν Κύπρο και 2-3 ελληνικά νησιά(πιθανα Καστελλοριζο, Γαύδο). Οι ενέργειες αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες από τους ...Μεγάλους που σαφέστατα πλέον δεν επιθυμούν μια Τουρκία που να ελέχει Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Αποτέλεσμα οδεύουμε ολοταχώς σε μια παγκόσμια σύρραξη με το ευρύτερο Μεσανατολικό (ιστορικά ανοιχτή πληγή από αρχαιοτάτων χρόνων) να αποτελεί το σημείο αιχμής με τελικό σκοπό την αναδιαταξη των συνόρων και την αλλαγη του ενεργειακού χάρτη και των γεωπολιτικών ισορροπιών. Πρόβλεψη: Η Ελλάδα θα βγει μέσα από αλλλεπάλληλα γεωπολιτικά γκελ κερδισμένη.

  ΥΓ: Γέροντας Παϊσιος: Ο μεγαλύτερος γεωστατηγικος αναλυτής του 20 ου αιώνα. Μελετήστε τον και δεν θα χάσετε.

  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΟΥ @ stefanos 18/09/2011 10:51:37

   ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΕΣ

 6. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 13/09/2011 12:05:23

  Mπράβο Αρη για τη διεισδυτική ματιά.
  Εξαιρετικό.
  Και τα σχόλια εύστοχα κάθε ένα και μια ανάρτηση μόνο του.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ Κώστας Ροδινός 13/09/2011 12:22:38

   Κώστα σε ευχαριστώ.

 7. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 13/09/2011 12:27:03

  Aris A.,
  Αφού σε συγχαρώ για τη δομημένη σκέψη σου θα πω και εγώ τη γνώμη μου..
  Η Τουρκία ακροβατούσε πάντα μεταξύ μιας κοσμικής δημοκρατίας δυτικού τύπου και μιας ισλαμικής "δημοκρατίας"..σεβαστή η επιθυμίας της, αναπολώντας το αυτοκρατορικό παρελθόν της, να αναδειχθεί σε νέα περιφερειακή δύναμη...ωστόσο διάλεξε λάθος μέθοδο..είναι δυνατόν να περιμένει κανείς να γίνει κάτι παραπάνω από ό,τι είναι κάνοντας στροφή προς τα πίσω, προς τη σύγχρονη "ισλαμοποίηση"?...ακόμα και να γίνει ηγέτιδα του ισλαμικού κόσμου τι παραπάνω θα κερδίσει?..αν επιδιώκεις την οικουμενικότητα δεν επιλέγεις την πλευρά του μονίμως "επαναστατημένου" αδικημένου και σίγουρα περιθωριοποιημένου ισλαμικού κόσμου..

  Η Τουρκία βαδίζει προς τον διαμελισμό της: 1) το πλούσιο τμήμα της Ιωνίας και Ανατονικής Θράκης με δυτικό κοσμικό προσανατολισμό 2) το κεντρικό ισλαμικό τμήμα και 3) το ανατολικό κουρδικό τμήμα που θα ενωθεί με το υπόλοιπο Κουρδιστάν.

 8. Κτησιας avatar
  Κτησιας 13/09/2011 12:51:32

  Και η Ελλάδα τι θα κάνει ? θα ψηφήσει υπέρ της ιδρύσεως παλαιστινιακού κράτους ?

  • tpe avatar
   tpe @ Κτησιας 13/09/2011 13:30:38

   O Ομπάμα έβγαλε από τη δύσκολη θέση όλους. Αφού οι ΗΠΑ είπαν όχι, είτε ακολουθήσουν οι άλλοι είτε όχι, δεν έχει σημασία πλέον.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/09/2011 13:06:41

  H συμμαχια Ισραηλ - Τουρκιας υπηρχε και μεταξυ αλλων λογω της αντιισραηλινης στασης της Ελλαδος.θυμιζω οτι η Ελλαδα ειναι η μονη δυτικη χωρα που ψηφισε κατα της δημιουργιας του κρατους του Ισραηλ και το αναγνωρισε μολις το 1992.
  Μετα το Ισραηλ προσπαθησε να δημιουργησει σχεσεις επι Αρσενη ΥΠΕΘΑ αλλα ηταν αντιθετος ο Παπουλιας.
  Παρ ολα αυτα ποτε το Ισραηλ δεν χαλασε τις σχεσεις του με την Κυπρο ουτε αναγνωρισε τους Τουρκοκυπριους γιατι στο μυαλο των μακροχρονιων σχεδιασμων του η Κυπρος ειναι κατι σαν τους χριστιανους του Λιβανου δηλαδη το πλησιεστερο μη ισλαμικο κρατος.
  Τα υπολοιπα ομως περι διαμελισμου της Τουρκιας ειναι παραλογα - μονο κουρδικο κρατος μπορει να γινει και αυτο πολυ δυσκολο.
  Η Τουρκια εχει δυτικο συστημα διοικητικης οργανωσης,αναπτυσσομενη οικονομια και μεγαλη εκταση και πληθυσμο.

 10. S.K avatar
  S.K 13/09/2011 13:10:44

  Θα ξεθυμάνουν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο, όπου οι μεγάλοι Έλληνες ηγέτες (ΓΑΠ και δεν συμμαζεύεται), τα έχουν ήδη συμφωνήσει με τα μεμέτια και ήδη έχουν δώσει την ΑΟΖ (τόσες συναντήσεις με τον Ερντογάν και σιωπή). Για την Ελλάδα, ένα θερμό επεισόδιο με μηδενικές εδαφικές απώλειες (αλλά με απώλειες σε ΑΟΖ) θα είναι η τέλεια λύση για τους κυβερνώντες. Θα εμφανισθούν ως υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας, θα πετάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά των Ιμίων, θα δικαιολογήσουν οικονομικά μέτρα ασύλληπτης σκληρότητας ένεκα εθνικής ανάγκης και καλά, Μέχρι και ήρωες θα τους ανεβάζουν.

  Νομίζει κανείς ότι ο Ερντογάν και η κωλοπετσωμένη αλεπού με το μουστάκι, θα έκαναν του κεφαλιού τους?

 11. Nik avatar
  Nik 13/09/2011 13:19:46

  Τα περί σύγκρουσης Ισλάμ και κοσμικού κράτους κλπ τα ακούω βερεσέ. Το κυρίαρχο γνώρισμα των γειτόνων μας είναι ένας άκρατος κυνισμός, ίσως αυτό να είναι και το μόνο ατού που έχουν για την επιβίωση τους εδώ που τα λέμε.

  Ενώ λένε το ένα κάνουν το άλλο και αυτό στην κοινή τους γνώμη, και στην λογική τους, δικαιολογείται απόλυτα. Χρησιμοποίησαν κυνικότατα τους Τουρκοκύπριους και όταν πέτυχαν αυτό που ήθελαν τους εξαφανίζουν, και μάλιστα δηλώνουν κυνικότατα: "τι αν φεύγουν οι ΤΚ; Εχουμε κόσμο να βάλουμε στην θέση τους" δια στόματος Ερντο. Το σχέδιο Αννάν (που τόσο αγάπησαν οι εγχώριοι διαλεκτικοί και διαλλακτικοί παπαγάλοι) δια στόματος Γκιούλ στο Μπίρκενστοκ, σε λάιβ μετάδοση ελληνικών καναλιών, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα τέχνασμα για να χάσουν οι Ελληνοκύπριοι την κυριαρχία τους, δηλαδή από κράτος να γίνουν κοινότητα.

  Αφήστε λοιπόν τα περίπλοκα περί συγκρούσεων και εσωτερικών αντιθέσεων κλπ. Οι γείτονες είναι πολύ πιο απλοί στην σκέψη και δράση από ότι εμείς με την διαλεκτική μας εμμονή θέλουμε να παρουσιάζουμε. Δεν θέλει πολλή ανάλυση να καταλάβεις έναν κυνικό καιροσκόπο. Οπου τον παίρνει τολμά, και όπου δεν τον παίρνει θα κάνει πίσω και μάλιστα θα εξιδανικεύσει την οπισθοχώρηση με κάποια νταβουτικά αποφθέγματα.

  Νικ

 12. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 13/09/2011 13:23:46

  Θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου…

  1. Σε όλο τον αραβικό κόσμο τα «δυτικά» κοσμικά καθεστώτα ανατρέπονται και την θέση τους παίρνουν ισλαμικά. Κάποιος πρέπει να τα ελέγχει για λογαριασμό της Δύσης.

  2. Ξαφνικά η Τουρκία διαλύει την απίστευτα καλή σχέση που έχει με το Ισραήλ και φτάνει στο σημείο να το απειλεί με πόλεμο (στα λόγια).

  3. Αποτέλεσμα του 1 + 2 : Οι άραβες θεωρούν την Τουρκία σαν τον προστάτη τους και σαν πρότυπο ισλαμικής χώρας. Ο έλεγχος ξεκίνησε.

  4. Η Τουρκία θα στείλει πλοία με εφόδια συνοδεία πολεμικών πλοίων στη Γάζα. Αυτός ο στόλος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό που ασκεί τον αποκλεισμό της Γάζας. Δεν θα υπάρξει ναυμαχία, για τον απλούστατο λόγο, πως με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν τα πλοία, μια ναυμαχία σε ανοιχτή θάλασσα, θα έχει σαν συνέπεια να βυθιστούν και οι δύο στόλοι αύτανδροι. Τι θα συμβεί:
  α. Μετά από «δραματικές» διαπραγματεύσεις, με την εμπλοκή και τρίτων (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ), θα επιτραπεί σε κάποια από τα πλοία (τα οποία θα μεταφέρουν ασπιρίνες και Depon και θα έχουν γιατρούς του Τουρκικού ΕΣΥ και όχι τίποτε περίεργους ακτιβιστές), να πάνε στη Γάζα, συνοδεία Ισραηλινών πολεμικών.
  β. Η Τουρκία θα πανηγυρίζει για την επιτυχία της με αποτέλεσμα οι εκστασιασμένοι Άραβες να δεθούν ακόμη πιο πολύ στο άρμα της Τουρκίας, ενώ το Ισραήλ θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του, ανοίγοντας κάποιες γέφυρες με μετριοπαθείς Άραβες (άλλωστε η ιστορία με τους Παλαιστίνιους πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει γιατί στοιχίζει πολύ στην Ισραηλινή οικονομία)

  5. Όσο για τα πετρέλαια, η μοιρασιά έχει ήδη γίνει. Αφού η Τουρκία προβεί σε πολεμικές δηλώσεις, στείλει πλοία να κόβουν βόλτες στην περιοχή (διακριτικά όμως, γιατί εκεί είναι ήδη μέσα των ΗΠΑ και Ισραήλ, μην γίνει κανένα ατύχημα και τους πλακώσουν στις φάπες) και γενικά το παίξει πολύ εξοργισμένη, μετά από «δραματικές» διαπραγματεύσεις, με εμπλοκή τρίτων (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, ίσως Ρωσία), θα της δοθεί ένα «άγονο» οικόπεδο για να παίζει. Αποτέλεσμα:
  α. Πανηγυρισμοί στην Τουρκία, εκστασιασμός των Αράβων για την επιτυχία του προστάτη τους, αλλά μέχρι εκεί. Τεχνολογία για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις έχουν οι ΗΠΑ (ακόμη και οι Ρώσοι στην Αρκτική με αμερικάνικες εταιρίες τρυπάνε). Άρα τυχόν πετρέλαιο θα βγει με κοινή Αμερικανό-Τουρκική εταιρία.
  β. Σε Κύπρο και Ισραήλ θα λένε πως:
  (1) Απετράπει ο πόλεμος
  (2) Στο οικόπεδο που θα είναι στα απώτερα βορειοανατολικά όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, στα σύνορα με την Τουρκία, δεν θα τρυπάνε οι Τούρκοι μόνοι τους, αλλά στην ουσία μια εταιρία Αμερικανό-Ισραηλινών συμφερόντων, με μια μικρή συμμετοχή Τουρκικής εταιρίας πετρελαιοειδών.
  (3) Τα υπόλοιπα οικόπεδα (με το πολύ πετρέλαιο) θα είναι υπό τον έλεγχο της Κύπρου.

  6. Πόλεμο με Ελλάδα και Κύπρο δεν θα κάνει η Τουρκία. Θα αυξηθούν οι παραβάσεις και παραβιάσεις, θα υπάρχει πολεμική ρητορική, μερικές βόλτες Τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο, αποβατικές ασκήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Όσο διαλυμένη και να είναι η Ελλάδα:
  1. Οι Ελληνικές Ε.Δ. παρόλα τα προβλήματα που έχουν είναι αξιόμαχες και όσο παράξενο και αν φαίνεται, απίστευτα ισχυρές. Αν οι πολιτικοί μας, αφήσουν τους στρατιωτικούς να κάνουν την δουλειά τους (ότι δεν έγινε στα Ίμια), θα πέσουν πολλές φάπες στους απέναντι.
  2. Ακόμη και αν η Τουρκία καταφέρει να πάρει κάποιο νησάκι ή βραχονησίδα, υπάρχουν σχέδια ανακατάληψης. Αρκεί και πάλι οι πολιτικοί να αφήσουν τους στρατιωτικούς να κάνουν τη δουλειά τους και να έχουν μαζεμένα τα ΜΜΕ και τους κάθε ειδικούς (ότι δεν έγινε στα Ίμια, που η τηλεόραση έδειχνε κάθε λεπτομέρεια των Ελληνικών κινήσεων, ενώ αναμετέδιδε αυτούσια την Τουρκική προπαγάνδα)

  • Kostas avatar
   Kostas @ Αμυδρός 13/09/2011 17:49:58

   Συνάελφε δικηγόρε του διαβόλου

   Αφού ο έλεγχος των αραβικών - ισλαμικών κρατών απο την τουρκία ξεκίνησε, ποια δυτική δύναμη δεν θα τη θέλει σύμμαχό της; Δηλ. Ο έλεγχος ισλανικών λαών και κοινωνιών σε άλλα κράτη, αποτελλεί πολαπλλασιαστικό παράγοντα της δύναμης της τουρκίας , και μάλιστα ανέξοδο (επιτυχία της). Το ερώτημα : Ποια δυτική δύναμη δεν θα θέλει καλές σχέσεις μαζί της; Και ξέρεις πως εννοούν τις καλές σχέσεις οι τούρκοι...........

   • Αμυδρός avatar
    Αμυδρός @ Kostas 13/09/2011 21:08:12

    Η Τουρκία μετά την αποτυχία της να ελέγξει τα κράτη της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν κλπ) τα οποία έχουν οδηγηθεί στην αγκαλιά της Κίνας, έχει σαν τελευταία ευκαιρία τον έλεγχο των Αράβων. Όμως αυτή η εξουσιοδότηση από την Δύση έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να μπορέσει η Δύση να διεισδύσει πάλι στα νέα καθεστώτα. Ήδη αυτό άρχισε στην Λιβύη με την υπογραφή πετρελαϊκών συμβολαίων με δυτικές εταιρίες. Το ίδιο θα γίνει στην Αίγυπτο (δεν πρόκειται να μείνει εκτός δυτικού ελέγχου η στρατηγικής σημασίας διώρυγα του Σουέζ) καθώς και στους υπόλοιπους. Απλώς χρειάζονται κάποιον να τους βάλει μέσα. Έχουν τους Λίβυους επαναστάτες, θα έχουν και τους Τούρκους. Όμως γενικά η Δύση απεχθάνεται τους μεσάζοντες (για οικονομικούς λόγους) οπότε γρήγορα θα κάνουν τους Τούρκους πέρα. Βέβαια αυτό δεν θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά δεν θα πάρει και χρόνια.
    Θα μπορούσα βέβαια να αναφερθώ στις θεωρίες των Spykman και Mackinder (Μέση Γη, Παραθαλάσσια Κράτη, Σημεία Πνιγμού) αλλά αυτό θα αποτελούσε άρθρο από μόνο του.

    • Νικόλαος avatar
     Νικόλαος @ Αμυδρός 15/09/2011 22:06:22

     Λησμονεῖτε κάτι βρὲ παιδιά. Ὅτι δηλαδὴ οἱ Ἄραβες μισοῦν τοῦς Τούρκους περισσότερο ἀπὸ ὅτι ἐμεῖς καὶ ὅτι ἡ χειρότερη βρισιὰ γιὰ ἔναν Ἄραβα εἶναι νὰ τὸν ἀποκαλέσῃς Τοῦρκο. Τὸ Ἰσλάμ ἐδῶ δὲν μετρᾶ διότι οἱ Μουσκουλμᾶνοι εἰς τὴν Τουρκία εἶναι ὀλιγώτεροι ἀπὸ τοὺς Ἀλεβῖτες οἱ ὁποῖοι ΔΕΝ εἶναι Μουσουλμᾶνοι. Ἀλλὰ καὶ οἱ Μουσουλμᾶνοι Τοῦρκοι θεωροῦνται "κακοὶ" ἀπὸ τοὺς Ἄραβες.

 13. Νικ avatar
  Νικ 13/09/2011 13:31:24

  Για τα όσα λέγονται για την δήθεν ακμάζουσα οικονομία τους:
  Ψάξτε στο Διαδίκτυο, σε σελίδες οποιασδήποτε τουρκικής πρεσβείας, για τα κίνητρα εγκατάστασης ξένων επενδύσεων και θα καταλάβετε γιατί φαίνεται ανθηρή η οικονομία τους.

  Στο πλαίσιο της ΕΕ αυτά τα κίνητρα απαγορεύονται. Για πόσο όμως μπορεί να συνεχίσει η παροχή τόσων κραυγαλέων προνομίων πριν αρχίσει η αντίθεση; Πόσο θα ανέχετει πχ η Ιταλία να βλέπει εταιρείες της να μεταφέρουν την κατασκευαστική τους δραστηριότητα στη γείτονα, επειδή τους παρέχει σκανδαλώδη ασυλία από περιβαλλοντικούς και φορολογικούς κανόνες; Κάποια στιγμή η φουσκα θα σκάσει. Τα πρώτα σημάδια είναι ορατά.

  Συγκεκριμένα τουρκικά προϊόντα που πέρυσι στην Αμερική πωλούνταν προς 2300 δολλάρια φέτος προσφέρονται στα 1100 μαζί με δώρα. Κάποια στιγμή κάποιος θα καταλάβει ότι πρόκειται για dumping και θα αντιδράσει.

  Στην Ελλάδα έχουμε το φαινόμενο Τόυρκων εξαγωγέων να προσφέρουν αφειδώς αγαθά με απίστευτα μακρά πίστωση διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η είσπραξη της επιδότησης εξαγωγών στην χώρα τους.

  Αυτά δεν είναι φαινόμενα ακμάζουσας οικονομίας. Είναι καραγκιοζιλίκια και όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες "they will turn around and bite you in the ass".

  • Kostas avatar
   Kostas @ Νικ 13/09/2011 17:53:13

   Nic, επιπλέον :
   Το πόσο ισχυρή είναι η οικονομία μιάς χώρας φαίνεται από το νόμισμά της. Ψάξε λοιπόν να βρείς πόσες φορές υποτιμήθηκε η τουρκική λίρα τα 2 τελευταία χρόνια και θα καταλάβεις

 14. θοδωρης avatar
  θοδωρης 13/09/2011 14:31:21

  Οι Τούρκοι δεν θα πετύχουν τίποτα γιατί δεν το θέλουν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για βορειότερα.

  Επίσης, για να μειώσουν την μετέπειτα εσωτερική δυσαρέσκεια θα στραφούν προς τα πάνω.

  Καημένη Θράκη.

 15. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 13/09/2011 14:43:44

  Θά έπρεπε στήν συλλογιστική μας νά υποθέσουμε καί τήν πιθανότητα, τής όντως ύπαρξης τεράστιων αποθεμάτων γαιοανθράκων στήν λεκάνη τής ανατολικής μεσογείου, όπως καί ο κωνοφάγος καί άλλοι διατείνονται.
  Άν όντως υπάρχουν, υποθέτω είναι πιστοποιημένο καί γνωστό στούς ιθύνοντες, αλλά όχι ευρύτερα διαδεδομένο στήν κοινή γνώμη.

  Κάτω από μιά τέτοια υπόθεση μπορώ νά κατανοήσω τίς μυστικές κινήσεις τού Ισραήλ μέ τήν Κύπρο μέ στόχο (όπως καί έγινε) συμφωνίας οριοθέτησης τής ΑΟΖ μεταξύ τών δύο χωρών καί τό ρίσκο πού πήγε τό Ισραήλ (καί η Κύπρος μέ τίς ισορροπημένες σχέσεις της μέ τόν αραβικό κόσμο), νά δυναμιτίσει τίς εξαίρετες οικονομικά καί στρατηγικά αναγκαίες σχέσεις του μέ τήν Τουρκία. Άρα τό διακύβευμα καί γιά τίς δύο χώρες ( Ισραήλ, Κύπρος) πρέπει νά ήταν πολύ μεγάλο.

  Δέν πρέπει νά μάς διαφεύγει επίσης τό γεγονός, ότι ανεξαρτήτως τής δυτικής υποστήριξης πού απολαμβάνει τό Ισραήλ, η εκμετάλευση τών γαιοανθράκων προϋποθέτει καί σεβασμό μέ τούς κανόνες δικαίου, πού καθορίστηκαν καί διέπουν τό δικαίωμα εκμετάλευσης θαλάσσιων περιοχών (ΑΟΖ). Καί αυτό, γιά νά μήν έχουμε διεθνή αναρχία, τό συγκεκριμένο διεθνές δίκαιο πρέπει νά γίνεται "γενικά" αποδεκτό καί επιλεκτικές καταπατήσεις του δημιουργούν αστάθεια καί έντονα δικονομικά προβλήματα.

  Μέ άλλα λόγια, λόγω τής τοποθεσίας τών αποθεμάτων καί λόγω ότι ένα ευγενές κομμάτι αυτών ανήκε στήν θαλάσσια ζώνη εκμετάλευσης τού Ισραήλ, δέν έδινε καί διέξοδο στό Ισραήλ σέ άλλου τύπου συμμαχίες.
  Τά προσδοκώμενα ωφέλη πρέπει νά ήταν (καί νά είναι) τέτοιου μεγέθους, ώστε νά οδήγησαν τό Ισραήλ στήν στρατηγική απόφασή του νά διακινδυνεύσει τήν στρατηγική του σχέση μέ τήν Τουρκία καί στήν συνέχιση τής επιμονής προκαταρκτικών γαιοτρήσεων στήν κυπριακή ΑΟΖ.

  Τό μέγεθος δέ τής τουρκικής αντίδρασης δικαιολογεί μιά τέτοια υπόθεση. Άν προσθέσουμε τήν αμφισβήτηση από μέρους τής τουρκίας τού δικαιώματος τού Καστελόριζου στήν διαμόρφωση τής ΑΟΖ, παλαιότερα τής Γαύδου, τήν προσπάθεια περιορισμού τής ΑΟΖ τών δωδεκανήσσων καί τής Κύπρου, μέ τό πρόσχημα τής ύπαρξης τού βόρειου κατεχόμενου κομματιού καί άρα τού δικαιώματός συμμετοχής του (δηλ. τής Τουρκίας) στόν πλούτο τής ανατολικής μεσογείου, μάλλον η άνωθι διατυπωθείσα υπόθεση (περί ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων γαιοανθράκων) δέν στερείται βάσης καί δέν είναι ένα συνωνομοσιολογικό σενάριο καί μιά υπόθεση ψυχολογικής υποστήριξης τού οικονομικά δυσπραγούντος καί άρα διψασμένου γιά τέτοιου τύπου καί είδους ειδήσεων πλήθους.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ιαπετός 13/09/2011 17:15:33

   Πρός επίρρωση τών άνω παρατεθέντων σκέψεων, παραπέμπω καί εντεύθεν στήν παρεχόμενη ειδησειογραφία τού ελεύθερου τύπου. Δές επίσκεψη Ερντογάν στήν Αίγυπτο καί συνέντευξή του. Δέν πρέπει νά μάς διαφεύγει επίσης τής προσοχής, ότι η Αίγυπτος είναι τό πολυπληθέστερο σουνιτικό κράτος τής περιοχής, μέ ειδικό βάρος γιά όποιον θέλει νά ελέγχει τίς εξελίξεις.

 16. ΑΡΜΑΔΑ avatar
  ΑΡΜΑΔΑ 13/09/2011 14:53:40

  ...Αν ο πόλεμος πιαστεί από "κάτω" μεγάλες συμφορές μας περιμένουν.Αν πιαστείαπό "πάνω" λίγα θα πάθουμε...
  Κοσμάς ο Αιτωλός

  • Nick avatar
   Nick @ ΑΡΜΑΔΑ 13/09/2011 15:16:16

   Το αντίστροφο είναι:

   "Αν ο πόλεμος πιαστεί από κάτω, λίγα θα πάθετε· αν πιαστεί από πάνω, θα καταστραφείτε."

   Και μελετητές πιστεύουν ότι αναφερόταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 17. Σαος avatar
  Σαος 13/09/2011 15:17:24

  Σύμφωνα με το DEBKAfile οι τουρκικές φρεγάτες που κατευθύνονται στις ακτές του Ισραήλ, έχουν λάβει εντολές να απενεργοποιήσουν τυχόν πολεμικά σκάφη του Ισραήλ που θα βγουν εκτός των 12 ν.μ.!
  http://debka.com/article/21295/
  Αν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν είναι παραπληροφόρηση, τότε μιλάμε για επικίνδυνες καταστάσεις.

  • χρηστος α avatar
   χρηστος α @ Σαος 15/09/2011 10:01:37

   δεν υπαρχει καν λογος να βγουν στα διεθνη οι Ισραηλινοι.. αν θελουν να τους βυθισουν το κανουν απο αποστασεις 60-300χλμ πυραυλικα ενώ έχουν και ένα ικανότατο υποβριχιακό δυναμικό για να τους στείλουν αδιάβαστους. Το παιχνίδι θα παιχτεί στην πλατφόρμα εξόρυξης εντός του οικοπέδου 12 ... εκεί είναι πιθανό να δούμε κανονικές ναυμαχίες ....

 18. πάρις κασιδόγιωργας avatar
  πάρις κασιδόγιωργας 13/09/2011 15:20:37

  εγω πάντως εχω οικολογικές ανησυχίες και δε μπορω να πολεμήσω για υδρογονάθρακες. Αν θέλετε πηγαίνετε εσείς και πάρτε και τα όποια κέρδη σας αφήσουμε εχμ συγνώμη μπορέσετε να αποκομίσετε

 19. Ακης Βεργής avatar
  Ακης Βεργής 13/09/2011 15:22:30

  Απλό και κατανοητό κείμενο. Εξαιρετικό.
  Ο ρόλος της Ρωσίας ποιός να είναι, άραγε; Και πόση σχέση έχει η πριν από λίγες βδομάδες πετρελαϊκή συμφωνία της ρωσικής Rosneft με την Exxon Mobil;

 20. Aris. A avatar
  Aris. A 13/09/2011 15:26:07

  Κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις:

  1) Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου για τα εθνικά θέματα προκύπτει από τον αριθμό και την ένταση των σχολίων και καλό είναι κόμματα και πολιτικοί να το λάβουν υπόψη τους.

  2) Νάσερ, Χουσείν, Καντάφι, όλοι προσπάθησαν να το παίξουν επικεφαλής των Αράβων.
  Που κατέληξαν;;

  3) Προσωπικά θεωρώ απλή κοινή λογική το Ισραήλ να μην θέλει μια οικονομική ενδυνάμωση της Τουρκίας που θα την καταστήσει πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη και να προτιμήσει να μοιράσει τα κέρδη με Ελληνες και Κύπριους που δεν πρόκειται ποτέ να το απειλήσουν.

  4) Θεωρίες ότι είναι στημένο το σκηνικό μεταξύ Ισραήλ Τουρκίας Αμερικής για να δημιουργήσουν έναν ελεγχόμενο αρχηγό των Αράβων (την Τουρκία) δεν τις θεωρώ πιθανές.
  Οι κουβέντες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ είναι πολύ σοβαρές για να είναι ένα απλό πολιτικό θέατρο.
  Απλά οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν μέσα από το Κουρδικό να διαχειρισθούν την Τουρκία και για αυτό τα σπάνε χωρίς φόβο.

  5) Μια συμμαχία Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και να χτιστεί στέρεα με αμοιβαίο όφελος.
  Οπως δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί με την περίφημη φιλοαραβική πολιτική έτσι και τώρα δεν πρέπει να ανακαλύψουμε ξαφνικά την συμμαχία με το Ισραήλ δια πάσα νόσον και ασθένεια.
  Με ενοχλεί ότι ακόμα και τώρα το Ισραήλ μιλάει για την Αρμενική γενοκτονία για την καταπίεση ων κουρδικών πληθυσμών αλλά δεν αποδοκιμάζει την Τουρκική εισβολή του 74.

  6) Αποδεικνύεται το εθνικό πολιτικό εκτόπισμα και μεγαλείο του αείμνηστου Παπαδόπουλου και όσων των στήριξαν στο όχι.

  7) Με τέτοιες αλλαγές στην γεωπολιτική γειτονιά μας μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αν είχαμε ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος και δεν είμαστε χρεοκοπημένοι.

  8)Παραμένουμε στην ποιο κρίσιμη περιοχή του πλανήτη στο μωσαικό της Μεσογείου και χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία με όραμα και εθνοκεντρισμό για να το εκμεταλλευτούμε.

  9)Εαν ο Ερντογάν είναι το αγκάθι για τους Δυτικούς με την δημοφιλία που απολαμβάνει δεν μπορεί να ηττηθεί εκλογικά.
  Μόνο μια στρατιωτική ήττα μπορεί να τον κλονίσει στην συνείδηση των Τούρκων.

  10)Μην υποτιμάμε ποτέ την αλαζονεία, αμετροέπεια, ματαιοδοξία λαών και ηγετών.
  Πάντα από αυτούς τους λόγους χάνουν τα φαβορί.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Aris. A 14/09/2011 03:20:33

   Μια και αναφέρθηκε ο Παπαδόπουλος, στο ντοκιμαντέρ του Κακογιάννη «Αττίλας '74» (γυρισμένο την εποχή των γεγονότων), ο Μακάριος λέει ΟΧΙ στο μοντέλο ομοσπονδίας (διζωνική-δικοινοτική) που προβάλλεται τώρα ως ευκταία «λύση» από τους δικούς μας.

 21. anetos avatar
  anetos 13/09/2011 15:33:34

  Το έχω πει ξανά και το πιστεύω ακράδαντα , ότι ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα για να Μπουν τα πράγματα στην θέση τους ακόμα και τα οικονομικά θα μπορούσε να πει κανένας ! αρκεί στο παιχνίδι να βάλουμε και τους ευρωπαίους ,εννοώ τους γάλλους που έχουν ακομα καλη σχέση με Ελλάδα και Ισραήλ όπως επίσης και τους ρώσους που δεν θα ήθελαν να χάσουν τις βάσεις τους στην Συρία αλλά και τις άριστες «οικονομικές» σχέσεις με την Κύπρο. όλοι ξέρουν ότι οι τούρκοι ,«σύμμαχοι» του γλυκού νερού ,μπορεί να έχουν αυτή την εποχή ανάπτυξη αλλά έχουν καβαλήσει το καλάμι και αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνοι : φιλία με Ιράν , φιλοδοξίες για πυρηνικά , αυξανόμενη ισλαμοποιηση της κοινωνίας ,οθωμανικές φιλοδοξίες με θαυμαστές ακόμα και στην Ελλάδα ,προσπάθεια για εξάπλωση μουσουλμανικών σχολείων και κουλτούρας σε όλες της γειτονικές χώρες
  ....όλα αυτά όμως για να αποβούν προς οφελος της χώρας μας προϋποθέτουν ηγεσίες στην αποδώ μεριά με όραμα ,στρατηγική και μεθοδολογία …..

  • tpe avatar
   tpe @ anetos 13/09/2011 22:23:49

   Γιατί ξεχνάνε όλοι το τεράστιο ποσό που θα ξοδέψει η Τουρκία για να φτιάξει ΡΩΣΙΚΟ πυρηνικό εργοστάσιο;

   • χρηστος α avatar
    χρηστος α @ tpe 15/09/2011 10:05:47

    Κάτσε μη δούμε τίποτε αεροπορικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών όπως παλιότερα με το Ιρακ... :) άλλωστε οι Ρώσοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση κοιτασμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εκεί τα συμφέροντα είναι πολλαπλάσια της πώλησης ενός αντιδραστήρα....

 22. anetos avatar
  anetos 13/09/2011 15:35:57

  "Με ενοχλεί ότι ακόμα και τώρα το Ισραήλ μιλάει για την Αρμενική γενοκτονία για την καταπίεση ων κουρδικών πληθυσμών αλλά δεν αποδοκιμάζει την Τουρκική εισβολή του 74."

  μα ηταν συνενοχο τοτε !

  • tpe avatar
   tpe @ anetos 13/09/2011 22:25:39

   Γιατί τότε θα έπεφτε στην παγίδα της Τουρκίας. Ακόμα κι αν ΔΕΝ ήταν συνένοχο, μια και μόνο απλή αναφορά κι η Τουρκία θα του έτριβε στη μούρη το "προστάτιδα δύναμη", ο Μακάριος μας κάλεσε. Εσάς ποιος σας κάλεσε και είσαι μπαστακωμένοι 50 χρόνια στην Παλαιστίνη;

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ tpe 14/09/2011 09:55:05

    "...ο Μακάριος μας κάλεσε..."
    Ακριβώς!!!
    Το δήθεν πραξικόπημα του Ιωαννίδη ήταν η πρόφαση που ζητούσαν(και μαγείρεψαν) έτσι ώστε να βάλουν την Τουρκία στην Κύπρο!
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο "ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"!

 23. Nick avatar
  Nick 13/09/2011 15:38:58

  Παιδιά, είναι απλά τα πράγματα:

  1) Η Τουρκία έπεσε στη παγιδα της να μην αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ως έχει αλλά να το ερμηνεύει κατά το δωκούν. Αποτέλεσμα; Νομίζω πασιφανές...

  2) Το κοίτασμα "Λεβιάθαν" αν ισχύουν αυτά που αναφέρονται, θα καταστήσουν το Ισραήλ ενεργειακά αυτόνομο σε φυσικό αέριο για μισό και βάλε αιώνα. Και φυσικά θα επιτρέψει στη χώρα όχι μόνο να έχει έσοδα (υπάρχει άλλωστε "έτοιμη" αγορά), αλλά θα αναπτυχθεί και μια βιομηχανία που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας, αρκεί να τα διαχειριστούν σωστά και μη γίνουν Νορβηγία ώς προς το κόστος ζωής.

  3) Επειδή το "Λεβιάθαν" επεκτείνεται και στην ΑΟΖ της Κύπρου (δεν ξέρουμε αν είναι το ίδιο ή μικρότερο σε μέγεθος κοίτασμα, μένει να αποδειχθεί), το ίδιο θα γίνει και με τη Κύπρο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αρέσει στου Τούρκους και τους εποίκους γιατί πολύ απλά οι πραγματικοί Τουρκοκύπριοι θα επαναστατήσουν εναντίον των εισβολέων. Ίσως η μοναδική ευκαιρία να επανενωθεί το νησί μια και καλή.

  4) Μένει να ορίσουμε και εμείς την ΑΟΖ στο Αιγαίο. Τότε είναι που θα "πιαστούμε" με τους Τούρκους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τη στιγμή που έχουμε έναν χούλιγκαν απέναντι, μόνο με κατασταλτικά μέσα μπορούμε να τον τιθασεύσουμε. Αρκεί επιτέλουν η $%^& πολιτική ηγεσία να αφήσει τη στρατιωτική να κάνει τη δουλειά της.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Nick 13/09/2011 16:58:26

   Τό θέμα έχει νά κάνει καί μέ τούς ενεργειακούς δρόμους.

   Η Τουρκία προσπαθεί νά μονοπωλήσει τόν έλεγχο τής διαδρομής τών ενεργειακών αποθεμάτων τής Κασπίας πρός τήν δύση. Η στήριξη πού παρέχει η Τουρκία στό ιρανικό καθεστώς, αποσκοπεί κατά κύριο λόγο, στήν, εύλογη χρονικά, μακροβιότητα τού ιρανικού καθεστώτος καί στήν διατήριση τής γεωπολιτικής της αναγκαιότητας, ώς μοναδικής χώρας εγγύησης τής ενεργειακής ροής πρός τήν δύση.

   Η συνέχιση τής ιρανοαμερικανικής αντιπαράθεσης, η συνδρομή τής Ρωσίας καί Κίνας (άμεσης καί έμμεσης) στό Ιράν (γιά ευνόητους λόγους) καί η ανασφάλεια πού παρέχει αυτή η αντιπαράθεση στήν θαλάσσια διαδρομή τών πετρελαίων τού Ιράκ είναι τά ζωτικά στοιχεία πού θέλει νά εκμεταλευθεί στό έπαρκον η Τουρκία. Μιά μελλοντική αντιπαράθεση τών δύο μεγάλων παικτών τής περιοχής (Ιράν καί Τουρκίας) καθώς καί η αμοιβαία τους αντιπάθεια μπαίνει στό ψυγείο καί θά ανοίξει μόνον όταν τό επιτρέψουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε θά έχουμε σύγκλιση συμφερόντων τών δύο κρατών καί ελεγχόμενη λυκοφιλία, μέ χαμηλής έντασης αντιπαραθέσεις μεταξύ των, μέ μόνο στόχο περιστασιακές ωφέλειες καί τακτικές ενδυνάμωσης (εκατέρωθεν) περιστασιακών πλεονεκτημάτων.

   Η εξέλιξη στήν Συρία απειλεί ευθέως αυτές τίς τουρκικές επιδιώξεις. Μιά ανατροπή τού καθεστώτος Ασάντ καί πιθανή εγκαθίδρυση ελεγχόμενου από τούς Αμερικανοϊσραηλινούς καθεστώτος στήν Συρία, προκαλεί πυρετό στήν στρατηγική τής Άγκυρας. Γι' αυτό καί η αμφίσημη στάση της.
   Ενώ στήν αρχή στήριξε τόν Ασάντ, μόλις αντελήφθη ότι η δυναμική είναι τέτοιας έντασης, ώστε οι μέρες τού καθεστώτος Ασάντ είναι μετρημένες έκανε στροφή 180 μοιρών καί δήλωσε τήν αμέριστη συμπαράστασή της στήν σουνιτική πλειοψηφία καί έκανε εμφανή τήν απόφασή της νά τήν στηρίξει μέ κάθε τρόπο, μέ στόχο νά μπορέσει στό μέλλον νά γίνει η Τουρκία συνρυθμιστής τής επερχόμενης καθεστωτικής αλλαγής, ώστε νά ελέγξει καί τήν προσπάθεια παραμερισμού της ώς ενεργειακής διεξόδου τών πετρελαίων τού Ιράκ, αλλά καί πιθανής προσπάθειας τών αμερικανοϊσραηλινών νά δημιουργήσουν ελεγχόμενο κουρδικό κράτος σφήνα καί πιθανού διαμελισμού της.
   Εδώ εντάσσεται καί η προσπάθειά της νά γίνει ο προστάτης τών σουνιτών τού Λίβανου (παρ ὀλη τήν ιρανική επιρροή) καί τών παλαιστίνιων σουνιτών (παρ ὀλη τήν ιρανική επιρροή). Η Αίγυπτος επίσης παίζει καθοριστικό λόγο στήν παραπάνω εξέλιξη. Μιά εμφανή στροφή τής Αιγύπτου στό αντιισραηλινό σενάριο Ερντογκάν καί μιά σύγκλιση συμφερόντων τών δύο χωρών στήν περιοχή, θά καθιστούσε τήν Τουρκία τόν αδιαφιλονίκητο μεγάλο γεωστρατηγικό παίχτη τής περιοχής καί απόλυτο εταίρο τών αμερικανών καί τών ρώσων γιά έλεγχο καί εκπροσώπησή τους στά στρατηγικά τους συμφέροντα στήν μέση ανατολή καί ανατολική μεσόγειο.
   Άν αυτή η εξέλιξη είναι επιθυμητή, τόσο από τούς αμερικάνους, όσο καί από τούς ρώσους, πολύ δέ περισσότερο από τούς ισραηλινούς, πού σέ μιά τέτοια περίπτωση μετατρέπονται σέ αναγκαίο υποστηρικτή τών τουρκικών επιδιώξεων καί συμφερόντων στήν περιοχή καί όχι στό μοναδικό σίγουρο στήριγμα τών δυτικών (μέ τίς αναγκαίες ωφέλειες γιά τό κράτος τού ισραήλ), μένει νά τό δούμε.

   • anetos avatar
    anetos @ Ιαπετός 14/09/2011 09:31:43

    "Άν αυτή η εξέλιξη είναι επιθυμητή, τόσο από τούς αμερικάνους, όσο καί από τούς ρώσους, πολύ δέ περισσότερο από τούς ισραηλινούς, πού σέ μιά τέτοια περίπτωση μετατρέπονται σέ αναγκαίο υποστηρικτή τών τουρκικών επιδιώξεων καί συμφερόντων στήν περιοχή καί όχι στό μοναδικό σίγουρο στήριγμα τών δυτικών (μέ τίς αναγκαίες ωφέλειες γιά τό κράτος τού ισραήλ), μένει νά τό δούμε. "
    Καλή η ανάλυση σου Ιαπετός αλλά και οι τρεις που αναφέρεις ΗΠΑ ,ΡΩΣΙΑ ,ΙΣΡΑΗΛ έχουν αρκετά δείγματα της τούρκικης "αξιοπιστίας" που «θά καθιστούσε τήν Τουρκία τόν αδιαφιλονίκητο μεγάλο γεωστρατηγικό παίχτη τής περιοχής»

 24. Πελασγός avatar
  Πελασγός 13/09/2011 16:27:28

  Γι' αυτό, το κόμμα αυτό ουδέποτε θα ενηλικιωθεί, μήτε θα συνετισθεί όχι μελετώντας την ιστορία μας που γέμει ιστορικών συμπερασμάτων από τα λάθη του γένους μας, κυρίως, αλλά θα συνεχίζει να αποτελεί άθυρμα στους γεωπολιτικούς δερβεν αγάδες. Όσο αυτό το κόμμα θα αποτελεί είτε παιδική χαρά ή άνδρο τέτοιων επιφανειακών γραφίδων, τότε ο κάθε Ερντογάν και κάθε συγγραφέας ¨στρατηγικών βαθών¨ θα φαντάζει γίγαντας σε τέτοια ρηχά μυαλά επί της Συγγρού.
  Σύμμαχοι είναι απαίδευτο μειράκιο, το Ισραήλ με την Τουρκία!
  Καλυνύχτα σας

  Πελασγός

 25. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 13/09/2011 17:02:18

  Κύριοι πιστέψτε με, με την μικρή εμπειρία που έχω από την παραμονή μου στις Βρυξέλλες το Ισραήλ είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ αντίπαλος σε όλους τους τομείς. Η Τουρκία θα πρέπει σίγουρα να είναι αγχωμένη - το Ισραήλ δεν ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να "πετάξει" ότι νομίσει - για την αντίδρασή του.
  Με λίγα λόγια δεν μασάνε οι άνθρωποι, γιατί επειδή ζουν στο στόμα του λύκου κατ΄ αυτούς, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.

 26. Agni avatar
  Agni 13/09/2011 17:12:16

  Aparadekta,ta mh politika or8a sxolia sto keimeno pros katanalwsh tourkofovikou/islamofovikou koinou..Kai dystyxws oi akrodeksies/neosynthritikes/fontamentalistikes pinelies poy apotimoun metafysika to kratos tou profhth,ypova8mizoun thn poiothta enos kata ta alla kataplhktikou kai episthmonika egkyrou ar8rou..Tespa wraia kai kala ola ayta..Ti sas kanei omws na pistevete oti:
  a)H symmaxia me ton profhth,den einai kairoskopikh a8lia kai entetalmenh,ka8oti den milame gia to Israhl tou Yitzak Rabin,alla gia ena apomonwmeno apo pantou neofasistiko ka8estws poy exei poly perissotero anagh thn Ellada apo oti h Ellada ayto.
  b)Oti to na mplekseis me aytous tous messianistes karavanades 8a einai anwdyno?8ymizw to tragiko la8os tou Livanou na symmaxhsei me mia antistoixh kyvernhsh to 82 gia na diwksei tous Palaistinious-pou eixan prohgoumenws symfwnhsei me to Israhl na egkatasta8oun sta voreia synora tou-katelhkse me thn mish xwra sta xeria tou israhl ws to 2000.
  C)Oti ayth h a8liothta, h e8elodouleia,kai o protestantikos fontamentalismos tou GAP,8a shmanei mia aiwnia aderfikh agaph?Mh 8ewreite entelws hli8ious tous palious mas hgetes,pou ekmetalleythkan me eksypnada thn aiwnia kaxypopsia metaksy Tourkias kai Aravikou kosmou(8ymizw oti den eimastan monaxa emeis Tourkokratoumenoi)piezontas aforhta ton Aksona Tourkias/Israhl,o opoios einai eykola epanadhmiourgisimos kai apo olous anamenomenos sto eggys mellon,mias kai h Tourkia den exei er8ei se sygroush me th dysh sto zhthma kleidi-Natoikh Aspida me stoxo to Evrasiatiko Block(SCO) Rwssia-Iran-Kina-Kentrikh Asia me to opoio o Gap Ekopse ka8e desmo??Opws kai me ton Araviko kosmo vevaia..Pragmatika exontas xasei oloklhrwtika ka8e empistosynh apenanti stous palious mas symmaxous kai filous pws perimenoume na epiviwsei h xwra entelws apomonwmenh kai ka8hmagmenh?To misos tou akatanomastou gia thn Ellada einai apy8meno...Den exoume kanena logo na panyghrizoume,exoume mia ksenh kairoskopikh diktatoria,pou eksyphretei allotria symferonta,kai thn wra pou oi afeleis neoellhnarades proskynane me 8rhskeytiko fanatismo to kratos tou profhth,xwris na lamvanoun yp'opsin ta nea dedomena pou afhse pisw ths h aravikh anoiksh kai h anadysh tou kapitalismou ths energeias,sth 8esh ths katanalwtikhs koinwnias to mellon mas diagrafetai zoferotato...

  • blog collector avatar
   blog collector @ Agni 13/09/2011 18:17:37

   Απ' τη στιγμή που η Κύπρος συμφώνησε με το Ισραήλ και το Ισραήλ βοηθά έμπρακτα τους κούρδους αντάρτες, επιβάλλεται να συμπράξουμε και εμείς, ίσως πιο διακριτικά αλλά επιβάλεται.
   Γράφε ελλήνικά, πριν ακόμα διαβάσει κανείς το κείμενο σου καταλαβαίνει περι τίνος πρόκειται

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ @ Agni 13/09/2011 23:03:36

   agni (πως προφέρεται; άγκνι;), βαφτίζεις τις απόψεις σου και τις απόψεις των άλλων με αυθαίρετους χαρακτηρισμούς. Οι αυθαίρετοι όμως χαρακτηρισμοί δεν αποτελούν ούτε επιχείρημα, ούτε γίνονται εύκολα πιστευτοί. Αν το θέμα της συζήτησης ήταν η κατοχή από την ναζιστική γερμανία, θα έγραφες αντίστοιχα "μη πολιτικά ορθές απόψεις από γερμανοφοβικά άτομα"; Και μην ξεχνάς ότι τα μεμέτια δεν τα φοβόμαστε. Εκτός του γεγονότος ότι αρκετά από αυτά είναι εξισλαμισμένοι ελληνοχριστιανικοί πληθυσμοί. Πάντως αν γουστάρεις Τουρκτσέ ή πως στο διάολο το λένε, γιατί δεν μένεις εκεί;_Κ.Π.

   • Agni avatar
    Agni @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ 14/09/2011 06:28:19

    α)Η άνευ όρων,ταύτιση με τις θέσεις και τις πολιτικές του Ισραήλ είναι νεοσυντηριτισμός/νεοφονταμενταλισμός.
    β)Το να μην εισαι Τουρκόφοβος δεν σημαίνει οτι είσαι και νοσταλγός του Κεμάλ!!Είναι απλώς δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Η ξαφνική μόδα της απεχθείας για τους Άραβες σε χαμηλού διανοητικού επιπέδου Έλληνες δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο,απο την αναγνώριση σε αυτούς ενός χαρακτηριστικόυ που μοιράζονται απο κοινού και αυτό είναι ο φονταμενταλισμός και οι Αντι-Ισραηλινές και Αντι-Τουρκικές ψυχώσεις αντίστοιχα που τους εμποδίζουν να αναδειχθουν σε πολιτικούς παίχτες αντίστοιχου βεληνεκούς-Το οτι και οι δύο εχουν βιώσει/βιώνουν την κατοχή επρεπε να τους κρατά ενωμένους.Κάτι που σύντομα θα μετανιώσουν πικρά..Όλο αυτο το φθηνό αντι-σιωνιστικό σόου της Τουρκίας,προς μαζική κατανάλωση του απαίδευτου Αραβικου και Ελληνικού κοινού που ονειρεύονται συμμαχίες και σωτήρες, θα λάβει τέλος μόλις το κόμμα Καντίμα αναλάβει τα ηνία του Ισραήλ,η Τουρκία θα έχει εδραιωθεί στον Αραβικό κόσμο,το Ισραήλ στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια και τότε θα ξεκινήσει η μεγάλη μοιρασία απο την οποία η Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος καθημαγμένοι και δέσμιοι συμφωνιών θα μείνουν εκτός..Γι αυτό δεν πρέπει να κοβει κανείς γεφυρες..Καμμία υποστήριξη σε καμμία πρωτοβουλία-πολιτική-Συμφωνια-νομοσχέδιο ΓΑΠ είτε αφορά την εσωτερική ειτε την εξωτερική πολιτική,το θεμα είναι ένα:Εκλογές και άμεση έξοδος της Ελλάδας απο την διεθνή απομονωση.Άμεση επιστροφη στην πολύπλευρη και βαθειά εξωτερική πολιτική,που εξαφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

    • m.s avatar
     m.s @ Agni 14/09/2011 12:15:03

     πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου.
     Θεωρώ όμως ότι ο Ερντογάν εννοεί αυτά που λέει και δεν κάνει κανένα αντι-σιωνιστικό σόου.
     ξέρεις την πολύ τη δόξα δεν την άντεξαν προσωπικότητες που είχαν καλύτερη παιδεία από αυτή του Σουλτάνου και στο τέλος γίνανε θύματά της.
     Η ιστορία την αλαζονεία την μισεί και έχει βαλθεί χρόνια τώρα να την ξεριζώνει από τις σελίδες της.

    • Κ. Π. avatar
     Κ. Π. @ Agni 14/09/2011 12:40:09

     Ουδείς διαφωνεί με τα περισσότερα εκ των ανωτέρω, τουλάχιστον όσον αφορά την παρούσα "κυβέρνηση" δοσίλογων. Διαφωνώ με την έννοια "Τουρκόφοβος" όπως την χρησιμοποίησες στην προηγούμενη σου ανάρτηση, και όπως τις αναπαράγεις και στην τελευταία, με όρους πάντα ψυχολογίας. Το ναζιστικό μόρφωμα "απέναντι" που επιβιώνει ΠΑΝΤΑ στις "χαραμάδες" της Ιστορίας και λόγω αυτής του της ευελιξίας έχει κατορθώσει να εξολοθρεύσει χωρίς διεθνή απομόνωση ΟΛΟΥΣ τους εντόπιους σε Πόλη, Ιωνία, Πόντο και φυσικά εξακολουθεί να κατέχει τμήμα της Κύπρου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ. Περιττά όμως τα παραπάνω, όταν συγκρούονται με την επίσημη ελληνική κρατική προπαγάνδα. Εδώ ολόκληρος Κονδύλης τα έβαλε με τον... Ριχ. Σωμερίτη και έμεινε εκτός Ελληνικών Πανεπιστημίων._Κ.Π.

     • Agni avatar
      Agni @ Κ. Π. 14/09/2011 16:41:20

      Υπάρχει αξιοπιστία στην πολιτική??Μην τρελαθούμε τώρα,ένα παιχνίδι στρατηγικής είναι χωρίς καμμία ύπαρξη ήθους. Απο κει και πέρα το Ισραήλ σε λιγότερο καιρό παρουσίας του στην περιοχή,απο την Τουρκία εχει επιδείξει μια αντίστοιχη επιθετική πολιτική,με αρπαγές εδαφών,μαζικούς εξανδραποδισμούς και σφαγές άμαχων πληθυσμών-αυτή είναι εξάλλου η προαιώνια τακτική κάθε νεοσύστατης κρατικής οντότητας,ωστε να εδραιωθεί σε μια περιοχή στην οποία δεν έχει διαρκή ιστορική παρουσία(όπως οι Άραβες,Έλληνες,Αρμένιοι,Πέρσες)και η οποία πυροδοτείται απο μια καθόλου αθώα μυθολογία πχ ο Ναός της Εφέσου είναι τουρκικός(!!)ο Τζελαλαντίν Ρούμι Οθωμανός(!!) και αντίστοιχα το Ταμπούλε,το Χούμους και ακομα και η ίδια η Παλαιστινιακή Κεφίγιε Ισραηλινής επινόησης..Μια τέτοια οντότητα που φύση βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση πολέμου ποτέ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Και αν δεν σε συγκινεί η εικόνα μιας ξεκοιλιασμένης εγκύου στη Σάμπρα,ίσως να σε αγγίξει μια ενδεχόμενη Νέα Ιερουσαλήμ με χορηγία Μπουτάρη,αν αναλογιστείς την πρωτοβουλία ΓΑΠ για ελληνοποιήσεις χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών,πράγμα που υπο τη σκέπη ενός άλλου μη σκοτεινού πρωθυπουργού καθόλου δεν θα με ενοχλούσε καθότι η Εβραική διασπορά μεγαλουργεί.Τώρα όσο για το Σόου αφήστε με να επιμείνω,ο Ερντογαν και ο Νταβού είναι πανέξυπνοι πολιτικοί άνδρες,η κυβέρνηση ΓΑΠ αντίθετα δεν καταλαβαίνει(?) οτι δεν ζούμε στο 2001 και οτι το δόγμα Μπούς είναι νεκρό..Η αδιάλλακτη κυβέρνηση καραβανάδων καθόλου δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον και προσπαθεί να την ξεφορτωθεί με κάθε τρόπο,καθότι θέτει σε κίνδυνο τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή,ο πραγματικός εκφραστής της πολιτικής Ομπάμα λοιπόν δεν είναι καθόλου το Ισραήλ στην παρούσα συγκυρία το οποίο στην πιο δυσμενή του εκδοχή φόρτωσε στην πλάτη του ΓΑΠ,αλλά η Τουρκία και το Κατάρ(Αλ Τζαζίρα) μια διαδικασία που επισπέυστηκε με την "Αραβική Άνοιξη". Οι καραβανάδες δεν έχουν πολλά ψωμιά στην εξουσία,ο κόσμος ευτυχώς για την Ειρήνη τους φτύνει και το Καντίμα καθαρό πλέον απο το βαρύ κλίμα που άφησαν πίσω οι πόλεμοι που διεξήγε σε Γάζα και Λίβανο,εξαντλεί την αντιπολίτευση του στην άμεση αναγκη της αποκατάστασης των αναντικατάστατων σχέσεων με την Τουρκία καθότι πολιτικοί-και όχι μικρόνοες τυφλά ισλαμόφοβοι,αλλά και το τεράστιο λάθος της ταυτισης του Ισραήλ με την πλέον αντιδημοκρατική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ απο την Ελλάδα(διαβάστε και λίγο Χααρέτζ)καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο Ισχνή είναι η συμμαχία,στην οποία βύθισε απύθμενα ο ΓΑΠ την Ελλάδα και απο την οποία το Ισραήλ δεν έχει και πολλά να Χάσει.Η Ελλάδα όμως χάνει τα πάντα,μιας και η Άγκυρα έχει καρπωθεί απο το κενό που άφησε πίσω της η παραδοσιακή θέση της χώρας μας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης μέχρι και πριν απο δυο χρόνια..Ειλικρινά λυπάμαι που,όλες οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ εχθρών και φίλων,οι εμπορικές συμφωνίες κτλ λαμβάνουν χώρα στη γείτονα και όχι στην Αθήνα,τεράστια απώλεια για το διεθνές κύρος της χώρας,αλλά και για τα τεράστια διπλωματικά,οικονομικά,πολιτικά,και στρατηγικά οφέλη που θα αποκόμιζε σε μια τέτοια συγκυρία..Και οποιος κατάλαβε κατάλαβε..Μιλάμε για καταστροφή μεχρι αηδίας και σε κάθε επίπεδο..

  • Νικόλαος avatar
   Νικόλαος @ Agni 15/09/2011 22:33:57

   Ἑλληνικὰ δὲν ξέρεις νὰ γράφης; Τὶ χάλια εἶναι αὐτά;

   • Agni avatar
    Agni @ Νικόλαος 16/09/2011 10:43:34

    Oxi eimai tis diasporas, san ton agaphmeno prw8ypourgo tou hgeth sou:P
    Den mporw na katalavw ti akrivws prospa8eis na apodeikseis me ta pnevmata k tis perispwmenes,na mou leipei wstoso h latreia tou "grammatos" kai ths morfhs an den syndyazetai me ena terastio pnevma pou tsakizei kokkala san tou Papadiamanth,ti na ta kanw kai na exw ena myalo kai mia kardia mpoumpoukou..

 27. Θάνος avatar
  Θάνος 13/09/2011 18:03:08

  πολιτικά ορθά; μπρρ... νεοταξίλα μυρίζει. Τουρκοφοβικό κοινό;Αν δεν κάνω λάθος η μισή Κύπρος σχεδόν, είναι ακόμη κατεχόμενη..παλιές ιστορίες μάλλον. Οι Τούρκοι αλλάξαν τώρα, εκπολιτίστηκαν...
  Καταπληκτικό άρθρο Αρη και πολύ ωραία σχόλια!

 28. Βασίλης Κ avatar
  Βασίλης Κ 13/09/2011 18:54:30

  Πάρα πολύ καλό το άρθρο, με λογικές διαπιστώσεις. Εχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τερατολογίες επί του θέματος, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο, παρουσιάζει την πιό ρεαλιστική άποψη.

 29. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2011 19:37:04

  Toν Μάϊο 2010, αίσθηση είχαν προκαλέσει τα έκτακτα δημοσιεύματα και ιδιαίτερα το άρθρο του Κevin Johnson το οποίο αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί έχουν έρθει σε μυστική συμφωνία με Ελλάδα και ΕΕ γιά να εξαγοράσουν 13 ακατοίκητα (unoccupied) Eλληνικά νησιά, με αντίτιμο 12 Δις Ευρώ, προκειμένου να εποικιστούν εκεί οι Παλαιστίνιοι!!!

  Oι δε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι ενήμεροι γιά το σχέδιο αυτό. Ομως! Θα μπορούσαν να εξετάσουν μία τέτοια προσφορά, εάν το σύνολο των δαπανών καλυφθεί από το Ισραήλ. Δήλωσαν επίσης ότι, ο «Νέος Οικισμός» θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «Το Νέο Κράτος της Παλαιστίνης και να είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!!!

  Δηλαδή, ο κακομαθημένος και ατιμώρητος ταραξίας Ισραήλ, επιδιώκει να λύσει μία και καλή το Μεσανατολικό, εις βάρος της Ελλάδας. Δηλαδή, η αμέτοχη Ελλάδα, να πληρώσει και πάλι γιά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος, των Ναζί και των Σιωνιστών.

  Η Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά:
  Israel buys Greek islands
  δίνει ± 31.800.000 αποτελέσματα

  Πολλοί τότε, είχαν μιλήσει γιά σενάριο. Οπως σενάριο ήταν και όταν έλεγε ότι ΔΕΝ πρόκειται να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός.

  Οι ερήμην των Ελλήνων κρυφές «συμφωνίες» με ΕΕ (αγγέλα), σουλτάνο, Ισραήλ.. (ιδέ, Μνημόσυνα της Ελληνικής Κυριαρχίας), αυτού του ξενόφερτου υφάρπαγα-λαοπλάνου, αχυρανθρώπου-παγκοσμιοποιητή και άκρως επικίνδυνου-ψυχρού υποθηκευτή και ρευστοποιητή της Ελληνικής Γης και των Θησαυρών, χρειάζεται να διαδίδονται σε συνΕλληνες με ταχύτητα αστραπής και να είναι αδιαλείπτως, στο μικροσκόπιο. Nemesis ante portas!

 30. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 13/09/2011 20:27:19

  Ούτε το γραφείο Τύπου της Χαμάς δεν θα έγραφε τέτοιες αρλούμπες...Κρίμα να υπάρχει κόσμος που πιστεύει τόσο αλλόκοτες θεωρίες...Και κάτι τελευταίο. Καλά, για πόσο μ.....ς έχεις τους Εβραίους, ώστε να δώσουν 12 δις (!) για να πάρουν 13 ακατοίκητες ξερονησίδες στο Αιγαίο; Σιγά μην επιδοτήσουν κιόλας τους Παλαιστινιους, για να κάνουν κράτος! Μείνετε κολλημένοι στον Αραφάτ, τον Καντάφι και τον Άσαντ και λοιπούς τυράννους-λαμόγια κι αφήστε τους πατριώτες με μυαλό να είναι με τον " κακομαθημένο ταραξία" Ισραήλ.

 31. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2011 22:48:18

  @μεταρρυθμιστης
  Είμαστε με τη Πατρίδα μας Ελλάδα, γιά πάντα και μόνο!

  Ακόμα δεν μάς είπες σε ποιό πετυχημένο υπουργείο είσαι ο ειδήμων μεταρρυθμιστής, καθώς η μεταδοτικότητα των γνώσεών σου είναι καθηλωτική.

  Και κάτι ακόμα.
  Δεν είσαι υποχρεωμένος να με διαβάζεις. Αγνόησέ με. Οπως εγώ, εσένα.

 32. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 13/09/2011 23:26:25

  Όταν γράφεις παραμύθια για αγρίους και παιδαριώδεις μπούρδες , διαταράσσοντας μια αλυσίδα επιτυχημένων σχολίων καθώς και μιας πολύ καλής ανάρτησης, δεν θα μένεις χωρίς τον πρέποντα σχολιασμό.

 33. η Dimi avatar
  η Dimi 14/09/2011 00:07:49

  Μπορεί ν'άλλαξες προβιά και ψευδώνυμο, όμως αναγνωρίσιμος λύκος
  παραμένεις. Αλυχτάς κάτω από λάθος δένδρο, λύκε.

 34. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 14/09/2011 01:49:19

  Αν όμως "λυθεί" το Κυπριακό θα πάρει και η Τουρκιά το κάτι τις της από τα οικόπεδα μέσω εποίκων και Τουρκοκυπρίων. Λέτε να ποντάρει σε αυτό?

  • anetos avatar
   anetos @ daughter of mercy 14/09/2011 14:38:45

   να η απαντηση "..Υπέρ της αναλογικής διανομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους τάσσεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
   Ερωτηθείς από το protothema.gr, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δήλωσε ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου επί τη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν αναλογικά (μπορεί να αποδοθεί και με τον όρο ισοδυνάμως, στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ο όρος equitably) ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

 35. ΑΧΘΟΣ avatar
  ΑΧΘΟΣ 14/09/2011 02:32:50

  H Αμερικανική επίσημη αντιπροσωπεία προσπαθεί να πουλήσει εμπόρευμα στους Άραβες με δυο υποκαταστήματα του μαγαζιού. Το ένα έχει απαγορευτικό όνομα στην πιάτσα Ισραήλ και για το άλλο της Τουρκίας φτιάχνεται το τέλειο προφίλ .
  Στόχος η εξαφάνιση όσων Καθεστώτων δεν ήταν ελεγχόμενα, και η αντικατάσταση τους από ελεγχόμενες μάζες που έχει αναλάβει να κουμαντάρει μια νέα δήθεν οικονομικά ισχυρή φιλοαραβική Τουρκία.
  Στήνουμε και ένα σκηνικό πολέμου για να προωθούμε σαν πειστικό το σενάριο και να χειραγωγούμε όποιες εξωθεν επεμβάσεις θέλουμε.
  Ποιους δουλεύουν;

  • anetos avatar
   anetos @ ΑΧΘΟΣ 14/09/2011 14:39:52

   λες ????

 36. m.s avatar
  m.s 14/09/2011 09:05:31

  Η Τουρκία είναι σημαντική για τη δύση και οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι ισχυρό διπλωματικό χαρτί και από αυτήν την άποψη έχει κέντα.
  Πρόσφατα η Τοτάλ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κασπία το οποίο κάνει ιδιαίτερα σημαντικό τον αγωγό TGI.
  Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν προβλήματα με την Τουρκία και θα κάνουν οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ισορροπίες και να αποφευχθεί η στρατιωτική εμπλοκή.
  Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί μόνο σε αψιμαχίες αλλά θα πάρει διαστάσεις και θα είναι σε όλα τα επίπεδα. Φανταστείτε πως θα αντιδράσει η Τουρκική γνώμη στο άκουσμα βύθισης φρεγάτας ή κατάρριψης αεροπλάνων. Οτιδήποτε ξένο στην Τουρκία θα αποτελέσει στόχο. Εμείς σαν Ελλάδα έχουμε γευτεί την μανία του τουρκικού όχλου. Η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Ο Ερντογάν σίγουρα θα γίνει στόχος του βαθέος κοσμικού στρατιωτικού κατεστημένου και αν αντέξει την επίθεση θα μιλάμε για μια νέα ισλαμική ‘’δημοκρατία’’ τύπου Ιράν.
  Το να γίνει κάτι στο Αιγαίο το θεωρώ απίθανο.
  Θα είχε νόημα αν η Τουρκία ήθελε να γκριζάρει μια ζώνη αλλά αυτό νομίζω ότι το έχει κάνει.

 37. PKN avatar
  PKN 14/09/2011 13:52:18

  Η δύση άφησε ποτέ την Τουρκία να διοικηθεί μόνη της ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.