#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2010 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Τουρκία είναι ένας παίκτης δευτέρας κατηγορίας...»Η σύγχρονη Τουρκία αντιμετωπίζει δυο σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξή της: Οι δίοδοι για την επέκταση της είναι μπλοκαρισμένες, και η φύση του Τούρκου έχει αλλάξει.

Η Τουρκία επέλεξε να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο μετά την απώλεια των πάντων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την οθωμανική αυτοκρατορία να έχει εκλείψει, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Απέφυγε τον Β`Π.Π. επειδή οι εμπόλεμοι επέλεξαν να μην ασχοληθούν μαζί της. Το 1946, η μοναδική της στρατηγική επιλογή ήταν η συμπαράταξη με το ΝΑΤΟ εναντίον της  απειλής της ΕΣΣΔ. Οικονομικά, η καλύτερη επιλογή ήταν να ενσωματωθεί στην Ευρώπη. Έτσι εξηγείται και η μετατροπή της Τουρκίας σε ένα είδος  προτεκτοράτου της Δύσης. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, διάφοροι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή σήμαναν και ευρείες ανακατατάξεις συνόρων κλπ. Στη  σημερινή κατάσταση, η Τουρκία αποτελεί έναν παίκτη Β` κατηγορίας. Μόνο οι ΗΠΑ οραματίζονται έναν ρόλο για τη Τουρκία, και αυτόν ως βοηθητικό στα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Το δεύτερο εμπόδιο για τη σημερινή Τουρκία είναι το γεγονός πως η φύση των Τούρκων άλλαξε, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών στη πολιτική γεωγραφία της χώρας. Η σύγχρονη Τουρκία ελέγχει μικρό μόνο μέρος της άλλοτε αυτοκρατορίας της. Και η περιοχή που ελέγχει (Ανατολία) δεν προσφέρεται στρατηγικά. Δεν διαθέτει πλεύσιμους ποταμούς όπως τα Βαλκάνια ή στρατηγική σημασία όπως η Κριμαία. Η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί σπατάλη τεράστιων πόρων, με μικρά κέρδη ως αντάλλαγμα. Αυτός ο αταίριαστος γάμος μεταξύ του πλούσιου Μαρμαρά και της φτωχής  Ασίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση επί 90 χρόνια, έχουν αλλάξει την Τουρκία και τους Τούρκους ριζικά.Η χώρα έχει αλλάξει τόσο πολύ στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα,  που οι Οθωμανοί δύσκολα θα αναγνώριζαν τους σημερινούς συμπατριώτες τους. Οι Οθωμανοί ήταν κοσμοπολίτες και διέθεταν αυτοπεποίθηση. Αυτά όλα όμως τελείωσαν πριν από 90 χρόνια. Η Τουρκία μετατράπηκε από μια αυτοκρατορική πολυεθνική οντότητα σε μια ακόμη «δημοκρατία». Η πολιτική της δημογραφία κατέληξε σε μια κυρίαρχη μονοεθνική τουρκική κυριαρχία, που προσπαθεί να σβήσει τις φωνές των μειονοτήτων της. Ως συνέπεια, η σύγχρονη Τουρκία είναι εσωτερικά διαιρεμένη, αντίθετη στο πολιτικό συμβιβασμό, και στερείται φυσικών διόδων για την οικονομική της ανάπτυξη. Το δε παγκόσμιο εμπόριο έχει απομακρυνθεί από την περιοχή. Πολύ απλά, η Τουρκία δεν είναι πια πατρίδα πλούσιων εμπόρων, όπως ήταν οι Οθωμανοί. Τα 90 χρόνια απομόνωσης ανάγκασαν τους Τούρκους να στραφούν προς τα μέσα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην Ανατολία.

Ένας άλλος σοβαρός εσωτερικός διαχωρισμός είναι αυτός μεταξύ του «κοσμικού» Μαρμαρά, που βλέπει το μέλλον στην ένωση με την Ευρώπη και τη Δύση, και του «θρησκευτικού» παράγοντα της Ανατολίας που επιθυμεί τη διεύρυνση των σχέσεων αποκλειστικά με τον ισλαμικό κόσμο. Αμφότερες οι τάσεις διαθέτουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Οι κοσμικοί ελέγχουν το εμπόριο με τη Δύση και ως εκ τούτου τα περισσότερα έσοδα της χώρας. Κυριαρχούν στα δικαστήρια και στο στρατό, ενώ θεωρούνται οι υπεύθυνοι της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η θρησκευτική ομάδα, που σήμερα εκπροσωπείται από το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), ελέγχει όλο και περισσότερο τη πολιτική ζωή του τόπου, και λόγω πληθυσμιακής αύξησης της ενδοχώρας, ελέγχει και τις καρδιές των Τούρκων. Εκεί που οι κοσμικοί αγκαλιάζουν τις στρατιωτικές και δυτικές εκφάνσεις του οθωμανικού παρελθόντος, οι θρησκευτικοί ταυτίζονται με τα ισλαμικά και οθωμανικά χαρακτηριστικά της Τουρκίας. Το γεγονός πως οι Οθωμανοί διατηρούσαν επί αιώνες το ισλαμικό Χαλιφάτο, επιτρέπει στους σημερινούς ισλαμιστές της χώρας να έχουν μεγάλη επιρροή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Για όλα τα παραπάνω, η σημερινή Τουρκία σπαράσσεται από μια σύγκρουση μεταξύ δυο ομάδων με διαφορετικές γεωγραφίες, καμία από τις οποίες δεν διαθέτει όραμα για το μέλλον που να ταιριάζει με τη πολιτική γεωγραφία του σήμερα.

Απόσπασμα απο το The Geopolitics of Turkey: Searching for More | STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 07/08/2010 16:03:56

  Εμάς μας ενδιαφέρουν 2 πράγματα.

  1) Το στρατηγικό της βάθος λόγω του οποίου και χάσαμε το 1922.

  2) Και το μέγεθος του πληθυσμού της. Το 1955 ήταν 13 εκ και τώρα είναι 70 εκ. Μείον 20 εκ Κούρδοι μας κάνουν 50 εκ. Υπόψιν ότι στην Κύπρο Κούρδοι έσφαζαν.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ anonymous 07/08/2010 16:35:36

   το 22 χάσαμε γιατί έπρεπε να χάσουμε έτσι ώστε να ανακοπεί η δυναμική του ελληνισμού που είχε πάρει φόρα να αναστήσει το βυζάντιο σε μικρογραφία....και σε αυτό δεν είχαμε κανέναν σύμμαχο...κι ούτε μισό φίλο....

 2. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 07/08/2010 16:32:32

  στους στραβούς επικρατεί ο μονόφθαλμος.....

  όσο και να μας αρέσει στα σχόλια, η υποβάθμιση της τουρκίας σαν χώρα , αν την δείς σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η παιδεία, είναι κλάσεις ανώτερη .....επίσης έχει πολιτική που σχεδιάζεται κυρίως από τους ίδιους τους τούρκους και όχι πολιτικούς φερέφωνα ξένων συμφερόντων όπως εμείς....

  εξάλου ...αν εξαιρέσεις την θρησκεία....είμαστε σχεδόν αδερφός λαός...κι εκείνο θα έπρεπε να προβάλουμε σαν στοιχείο ενότητας και καλής γειτονίας και όχι αντιπαραθέσεις που υποστηρίζουν το πάλαι ποτέ διαίρει και βασίλευε που λίγο πολύ είναι τεχνηέντως καλλιεργημένο, από άλλα συμφέροντα ,στις συνειδήσεις των δύο λαών.....

  εξάλου στο πιό πανω σχόλιο αναφέρει την κριμαία ως σημείο με περισσότερη στρατηγική σημασία , που θεωρώ μέγα λάθος, παρεμπιπτόντος....

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ xrhxa65 07/08/2010 18:34:56

   Είμαστε αδερφός λαός με τους Τούρκους, ε;

   Καλά... είσαι ΠΟΛΥ βαθιά νυχτωμένη.

   Όταν παρουσιάζεσαι στους Τούρκους ως Έλληνας, σου κάνουν τεμενάδες και σε φλομώνουν στη γαλιφιά και στα σεβνταλίκια... είμαστε γείτονες, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, για όλα φταίνε οι πολιτικοί, κλπ.

   Αν όμως τους παρουσιαστείς ως ξένος (το έχω κάνει, τους έχω πει ότι είμαι Αμερικάνος) και τους ρωτήσεις για τους Έλληνες, μόνο χολή έχουν να ξεράσουν.

   Τους Τούρκους δεν μπορεί κανείς να τους εμπιστεύεται. Τουλάχιστον όχι πριν σπάσουν τα μούτρα τους όπως η Γερμανία μετά την ήττα της το 45. Και πάλι παίζεται.

   • Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
    Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ @ Στέργιος 09/08/2010 07:47:13

    πες τα χρυσόστομε!!!

 3. Κικη avatar
  Κικη 07/08/2010 16:44:27

  Σημερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εχει δυο κομματια για την Τουρκια ,το πρωτο ειναι για τις κατασκευαστικες εταιρειες της,που αναπτυσονται παντου στον κοσμο,φερνοντας συναλλαγμα,σε αντιθεση με τις δικες μας που συρικνωθηκαν,και παραμεινανε να χρηματοδοτουνται απο τον κρατικο κορβανα,και δευτερον ενα πολυ καλο αρθρο της Κυρας Αδαμ,για το στρατηγειο της Λαρισας.
  Σαυτο οτι και λεει το παραρτημα της ΣΙΑ,για να απειλησει μαλλον να προειδοποιηση την Τουρκια,βλεπουμε οτι ο Σταυριδης παραδιδει το Αιγαιο στους γειτονες,και εμεις αλλου ειμαστε.Στην συναντηση δε Δρουτσα Νταβουτογλου,ο πονηρος αλλα πανεξυπνος ΥΠΕΞ της Τουρκιας,ολο για κοινη θαλασσα,και κοινες πολιτισμικες παραδοσεις ελεγε,και ο Φον Δημητραλης χαμογελουσε ηλιθια.

  • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
   ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ @ Κικη 07/08/2010 21:13:24

   Και στην Τουρκία οι κατασκευαστικές εταιρίες χρηματοδοτούνται από το κράτος.Συγκεκριμμένα από το μετοχικό ταμείο στρατού το οποίο ελέγχει και οργανώνει τις στρατηγικές επενδύσεις.Και πάντα για την εξυπηρέτηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους .Όχι όπως στην Ελλάδα που πλούτισαν οι καναλάρχες και οι πολιτικοί με τις εξωχώριες.

 4. thouthou avatar
  thouthou 08/08/2010 01:04:34

  Οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να έχουν ολική άποψη για την περιοχή. Αφενός γιατί είναι άσχετοι, αφετέρου γιατί είναι χτεσινοί.
  Οι Τούρκοι, σε σχέση με την Ελλάδα, είναι τεράστιοι. Όχι τόσο λόγω μεγέθους και αξίας, αλλά λόγω πορείας.
  Η εθνοδημιουργία τους έπιασε τόπο, εφόσον δεν έχουν διαλυθεί, ενώ η εθνοδιάλυσή μας προχωρά κανονικά.
  Η εθνικοδημογραφική παλάντζα, λογιστικά είναι μή αναστρέψιμη.
  Οι αναλυτές μας έχουν τελειωμένους, και καλά κάνουν, γιατί τα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει σε μια μικρομέγαλη κατάσταση, ενώ η Ελλάδα δείχνει να προσπαθεί να διαχειριστεί την αναπόφευκτη εθνοϊστορικογεωπολιτική της εξαφάνιση...
  Με δυτικούς όρους, απλά έχουμε τελειώσει.
  Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε δυτικοί, και δεν είμαστε χτεσινοί, ξέρουμε ότι η ιστορία, και η χαοτική δυναμική της μπορεί να δώσει πολλές εναλλακτικές....
  Βέβαια η γιάπικη ανάλυση, δείχνει πλήρη άγνοια της περιοχής, των δυναμικών της, και των ιστορικών διεργασιών... Αυτό που δείχνει επίσης είναι μια αλλαγή ψυχολογίας απέναντι στην Τουρκία, και προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί το μέγεθός της χωρικά, πολιτικά και γεωλογιστικά...
  Αν η Ελλάς δεν ήταν σε κατάρρευση, θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να προτείνει εναλλακτική γεωϊστορική πρόταση, που θα μπορούσε να πείσει τους σχεδιασμούς της περιοχής...
  Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ στρατηγική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη, αν δεν αλλάξει θα καταρρεύσει στο μέλλον, αλλά αυτό για εμάς θα είναι αδιάφορο, αν στο μεταξύ θα έχουμε εξαφανιστεί....
  Ας δούμε η ιστορία μας πόσες σελίδες χαμένων ευκαιριών θα γράψει ακόμα...

 5. Κικη avatar
  Κικη 08/08/2010 10:05:42

  Η Τουρκια δεν εχει εννιαια εθνοτικα χαρακτηριστικα,αν εννοεις οτι τα επιβαλλει με λιγο αγριο τροπο ναι,αλλα δεν θα ηθελα η χωρα μου να επιβαλει δια της βιας την καθαροτητα μας,ειμαστε αυτοι που ειμαστε,ελευθεροι,απειθαρχοι και καλα κανουμε και ας σκαει ο Κισσινγκερ.Δεν θαθελα ομως διαφοροι αναλυτες δυτικων και υποπτων κεντρων και αναλογως των συμφεροντων εκεινης της στιγμης ,οχι μακροπροθεσμες αναλυσεις να αποφασιζουν για μενα πριν απο μενα.
  Ναι στην Τουρκια χρηματοδοτουνται οι κατασκευαστικες εταιρειες απο το κρατος,αλλα παιρνουν πισω τα λεφτα τους απο τους αγοραστες ,η Λιβυη ακομα χρωσταει σε εταιρειες δικες μας που κλεισανε στο τελος απο την μεγαλη ιδεα του Αντρεα να βοηθησουμε τον αδελφο Κανταφι.Αλλα αλλη μια προσπαθεια της Τουρκιας ειναι αυτη για οικονομικη επεμβαση στις τουρκοφωνες δημοκρατιες της Κεντρικης Ασιας ,την πρωτη την πατησε,αλλα και τωρα στο εσωτερικο τα πραγματα οικονομικα δεν ειναι ροδινα.Μηπως στηριζεται σε πηλινα ποδια η οικονομικη της ευρωστια.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2010 14:20:07

  Η Τουρκία είναι τώρα κάπως σαν την Ελλάδα της δεκαετίας του '70, το πολύ '80: Οι τράπεζες μόλις άρχισαν να "φορτώνουν" δάνεια τους πολλούς πολίτες, στην οικοδομική φούσκα άρχισαν να τρομπάρουν λυτοί και δεμένοι, η πολυτελής κατανάλωση ευρύτερων στρωμάτων μόλις άρχισε, οι γεννήσεις μειώνονται.
  Εκεί που είναι είμασταν, εκεί που είμαστε θα 'ρθουν.
  Υπάρχει μόνον μια μεγάλη διαφορά, το σχίσμα "Δύσης και Ανατολής", κοσμικής και ισλαμικής συνιστώσαν του τουρκισμού. Καθαρά ιδεολογικό σχίσμα, χωρίς καμμία σχέση με την οικονομική πράξη.
  Το βλέπεις καθαρά στην εικόνα της γυναίκας, στο δρόμο: Δύο κόσμοι ασύμπτωτοι στο φαίνεσθαι. Αλλά στον κόσμο της εργασίας οι δύο ασύμπτωτοι γυναικείοι κόσμοι είναι ένα και το αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.