09/10/2009 21:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια της νέας κυβέρνησηςΜε μία αναμενόμενη για την χαρακτηριστική «συνέχεια» στην Τουρκική αναθεωρητική πολιτική στο Αιγαίο (και ευρύτερα στην Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, βλ. τον περιβόητο χάρτη όπου από το Ιράκ έως την Αλβανία ...επανασυστήνεται η Οθωμανική αυτοκρατορία !) ενέργεια η γειτονική χώρα εκδίδει και πάλι ΝΟΤΑΜ που αμφισβητούν ευθέως και επισήμως το καθεστώς των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας στο Αιγαίο.

Κατόπιν τουρκικού προγραμματισμού για άσκηση TASMO (Tactical Air Support Maritime Operations) εντός του FIR Αθηνών η ΥΠΑ εξέδωσε – ως όφειλε – την ΝΟΤΑΜ Α1912/09 περί διεξαγωγής της τουρκικής ασκήσεως μετά και άνευ πυρών τις 15 και 16 τρέχοντος.

 (πηγη defencenet)

Η Τουρκία απαντά με αντι – ΝΟΤΑΜ (Α3096/09) που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα της ΥΠΑ να εκδίδει ως ελέγχουσα αρχή τις σχετικές ΝΟΤΑΜ και δηλώνει ότι τα συμμετέχοντα αεροσκάφη ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΠΤΗΣΕΩΣ, μη αναγνωρίζοντας την σχετική εντολή της ΥΠΑ και εμμέσως πλην σαφέστατα ΔΕΝ θα τηρήσουν το όριο των 10 ναυτικών μιλίων Ελληνικού εναερίου χώρου.

Η ΥΠΑ επανέρχεται με την ΝΟΤΑΜ 1919/09 υπενθυμίζοντας το καθεστώς που ισχύει στο FIR Αθηνών σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες του ICAO για να επανέλθουν οι Τούρκοι με την ΝΟΤΑΜ Α3133/09 σε μια ακόμη αμφισβήτηση – απόρριψη.

Πέραν της γραφικής ανταλλαγής αλληλοαναιρούμενων ΝΟΤΑΜ θα παρατηρήσουμε το εξής :

1.      Παγιώνεται η Τουρκική τακτική ΕΠΙΣΗΜΟΥ διακοινώσεως των προθέσεων παραβιάσεως του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και των χωρικών υδάτων

2.       Διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου εγκαινιάσθηκε η ανωτέρω τακτική (1η Οκτ.) και συνεχίζεται με προφανή σκοπό να φέρει προ τετελεσμένου την νέα κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να συνεχίσει την τακτική του συμπαθούς υδροβίου πτηνού της προηγουμένης η να πάρει κάποια σοβαρή πρωτοβουλία – πέραν των ΝΟΤΑΜ και αντι – ΝΟΤΑΜ – όπως δυναμική παρεμπόδιση των εκνόμων τουρκικών ενεργειών, με προφανή αναλογία με την υπόθεση Ίμια το 1996 και την «φρέσκια» κυβέρνηση Σημίτη.

3.       Οι περιοχές που δεσμεύονται (βλ. χάρτη, οι δεσμευμένες περιοχές με ερυθρό χρώμα) είναι σε   καίρια σημεία του Αρχιπελάγους και «παγιώνουν» την τακτική των καθημερινών υπερπτήσεων  κατοικημένων και αμφισβητούμενης από τους Τούρκους κυριαρχίας νησιών μας

4.       Η κατ’ εξακολούθηση έκδοση  επισήμων εγγράφων όπως οι ΝΟΤΑΜ και η μη έμπρακτη ανατροπή τους (με μια μάλλον επιζητούμενη εμπλοκή) δημιουργεί σωρευτικά την εντύπωση διεθνώς ότι το θέμα έχει κατ’ ουσίαν κριθεί, το καθεστώς του FIR Αθηνών είναι ουσιαστικά μετέωρο και άρα κατά παγία διπλωματική πρακτική θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στο νέο status quo.

5.       Με τεχνηέντως διατυπωμένο έγγραφο του ο SACEUR (Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ) εξαιρεί την Λήμνο από τις ΝΑΤΟικές υποδομές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως «αμφισβητούμενη» περιοχή

6.       ΤΟ ΝΑΤΟ (διάβαζε οι ΗΠΑ) «ενθαρρύνουν» Ελλάδα και Τουρκία να έλθουν σε συνεννόηση για τις περιοχές ευθύνης αεράμυνας στο Αρχιπέλαγος (Areas of Responsibility) με το πρόσχημα της επαναδιατάξεως των Track Production Areas και των Track Continuity Areas, δηλαδή τις περιοχές παραγωγής ιχνών RADAR και της «συνέχειας» αυτών η απλά που θα γίνεται η επικάλυψη των τομέων ευθύνης η ακόμη πιο απλά πως θα εκχωρηθεί η επιτήρηση τμήματος του Αρχιπελάγους στην Τουρκία...

Είναι φανερό ότι η θέση της ελληνικής κυβερνήσεως είναι λεπτή και δύσκολη, αφού η συνέχιση της ανοχής στην «αναβαθμισμένη» τουρκική αναθεωρητική τακτική απλώς θα εξαχρειώσει την Τουρκία ενώ το πέρασμα σε πιό «επιθετικές» κινήσεις (π.χ. όπως έχω ξαναπεί την μετά φανών και λαμπάδων αποστολή κάποιου σοβαρού αντιαεροπορικού συστήματος στα απειλούμενα νησιά) δεν συνάδει με το ευρύτερο κλίμα στην κοινωνία που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την «κρίση» (με εκατοντάδες νέα τζιπ και τα σκυλομάγαζα γεμάτα), την γρίπη, τον  κρετινισμό του «φιλαθλητισμού» η την ...μοναχή – ηθοποιό.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα ειδικά με έναν κρατικό μηχανισμό σε προσπάθεια  ανακάμψεως μετά από πολυετή διάλυση (βλ. ΒΑ Αττική...),  εκλογές και αλλαγές πολιτικής ηγεσίας. Δεν φημίζεται η χώρα μας για την θεσμική της μνήμη η την συνέχεια του Κράτους !

Parcifal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 09/10/2009 21:10:41

  Σήμερα πάντως ειπώθηκε σε τουρκικό έδαφος η φράση "στρατός κατοχής" για την Κύπρο από το στόμα του ΓΑΠ και δεν κουνήθηκε φύλλο στην Τουρκία, που σε άλλη περίπτωση θα είχε γίνει της Πόπης. Επίσης δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις.
  Ζειμπέκικο στο ζειμπέκικο το πάει λάου-λάου να τους το φορέσει κανονικά ο Γιωργάκης ο σιγανοπόταμος.
  Για να δούμε πως θα χειριστεί και αυτό το ζήτημα τώρα να πάρουμε μια πιο καλή ιδέα της φιλοσοφίας του στις αναθεωρητικές τακτικές που προβάλλουν τα μεμέτια.

  • Vachus avatar
   Vachus @ ανώνυμος 09/10/2009 21:32:40

   Τις αναθεωρητικές του τακτικές τις άρχισαν από το Ελσίνκι με την αναγνώριση από τον δικό σου τον τρισμέγιστο,τον τα πάντα όλα λέμε, ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σιγά να μην σκίσει και κανένα καλτσόν.
   Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου αλλά εντάξει είπαμε. Αυτά που λές ούτε η Πετρούλα δεν θα τα πίστευε. ;)

   • ανώνυμος avatar
    ανώνυμος @ Vachus 09/10/2009 22:08:11

    Τι να κάνουμε, όταν η άλλη πλευρά με κάτι ονομασίες υπουργείων και με σημειολογικές αναφορές το έχει ρίξει σε τσιτάτα "πάει θα μας καταστρέψει το κωλόπαιδο ακόμα δεν ανέβηκε", ο αντίλογος κάποιες φορές ίσως εξωθηθεί στο να γίνει υπερβολικός

    • Vachus avatar
     Vachus @ ανώνυμος 09/10/2009 22:46:27

     ok peace brother,
     αλλά μην πορώνεσαι με τους πολιτικούς, και μην τρως την εικόνα που μας σερβίρουν. Είναι εχθροί μας και όχι φίλοι. Όσον αφορά τα τσιτάτα που λές, πρέπει να σου πω οτι ο συμβολισμός είναι σπουδαίος γιατί τα σύμβολα δεν μιλάνε στο μυαλό αλλά στην ψυχή και μάλλον έχουν δίκιο αυτοίπου φωνάζουν. Αλλά θα δείξει. Μην τα ποδοσφαιροποιείς τα πράγματα. Η πατρίδα είναι πάνω από Γιωργάκηδες και κωστάκηδες και Αλέξηδες κλπ

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ανώνυμος 09/10/2009 23:22:30

     Μεγάλε, ας τα κάνει σωστά και εμείς οι δύσπιστοι πρώτοι θα πανηγυρίσουμε. Δε βαράμε κανένα νταλκά να βαράμε τον ΓΑΠ. Τα έργα και την πολιτεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών βλέπουμε και φοβόμαστε. Η γνώμη μου εμένα είναι ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει και ότι ο ΓΑΠ εξακολουθεί να είναι επίφοβος για υποχωρητισμό. Αλλά φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος. Μακάρι για όλους μας να κάνω λάθος.

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ ανώνυμος 09/10/2009 21:36:19

   Βρε λές να τους μάγεψε ο Γιωργάκης και να πιάσει κότσους του κουμπάρους; Σίγουυυρα γύρευε τι υπόθηκε πίσω από της κάμερες αν δεν έχουμε και αύριο παραβιάσεις θα αρχίσω να ανησυχώ διπλά

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ ανώνυμος 10/10/2009 01:18:06

   Σου διέφυγε πάντως αυτό το "πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο απο την εξάρτηση από τις μητέρες πατρίδες" εκτός αν σου ΄άρεσε.
   Οπως και να έχει μήπως μπορείς να μου υποδείξεις που μπορώ να βρώ τη δήλωση του ΓΑΠ στα Αγγλικά?

  • babis3565 avatar
   babis3565 @ ανώνυμος 12/10/2009 12:34:16

   Μίλησε όμως και για motherlands.
   Δηλαδή η τουρκοκρατεία είναι μητέρα κάποιου κομματιού της Κύπρου?
   Η κύπρος είναι μία, και αυτή τυχαίνει να είναι Ελληνική μέχρι το κέντρο της γής. ΈΞΩ ΟΙ ΈΠΟΙΚΟΙ, ΈΞΩ ΤΑ ΤΟΥΡΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑΚΙΑ.

 2. Giannis76 avatar
  Giannis76 09/10/2009 21:19:46

  Μπράβο factor! Είχα πει σε προηγούμενο σχόλιο μου ότι ένας λόγος που τα παράτησε ο ΚΚ ήταν ότι τα ελληνοτουρκικά. Έβλεπε ότι θα του έρθει χοντρό πακέτο και κατάλαβε ότι εκτός από ανίκανος θα τον έβγαζαν και προδότη!
  και άφησε την καυτή πατάτα στον ΓΑΠ!

 3. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 09/10/2009 21:27:56

  Ο χάρτης που αναφέρετε δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τελευταίο ψήφισμα της Οθωμανικής Βουλής πριν την "αποκαθήλωση" του Σουλτάνου, την κατάργηση του Χαλιφάτου και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το misak-i milli (ο γούγλης βοηθάει) δεν είναι τίποτ'άλλο από την "εθνική Τουρκική ολοκλήρωση", το Τουρκικό εθνικό ιδεώδες, ανεξαρτήτως Κεμαλισμού ή Ισλαμισμού

 4. Vachus avatar
  Vachus 09/10/2009 21:29:20

  Τις αναθεωρητικές του τακτικές τις άρχισαν από το Ελσίνκι με την αναγνώριση από τον δικό σου τον τρισμέγιστο,τον τα πάντα όλα λέμε, ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σιγά να μην σκίσει και κανένα καλτσόν.
  Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου αλλά εντάξει είπαμε. Αυτά που λές ούτε η Πετρούλα δεν θα τα πίστευε. ;)

 5. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 09/10/2009 21:35:37

  Μήν ενθουσιάζεστε! Για 'δέτε πώς έχει απαλύνει προηγουμένως τους "στρατούς κατοχής: "Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη". Ύστερα, στην Κύπρο υπάρχουν "στρατοί" ή "στρατός κατοχής";

  • Κασσάνδρα avatar
   Κασσάνδρα @ Διοτίμα 09/10/2009 21:39:41

   Αι για σου τι στρατούς κατοχής; Στην ΕΛΔΥΚ αναφέρεται ο άνθρωπος; OMG

   • Κασσάνδρα avatar
    Κασσάνδρα @ Κασσάνδρα 09/10/2009 21:41:55

    Φάκτορα υπάρχει το στρατοί κατοχής σε δήλωση; ή είναι παραπληροφόρηση;

    • Factorx avatar
     Factorx @ Κασσάνδρα 09/10/2009 21:44:23

     εγώ δεν το έχω δει πουθενά. Όποιος το δει μας λέει και που το είδε.

    • (Α)θανάσης avatar
     (Α)θανάσης @ Κασσάνδρα 09/10/2009 22:38:12

     Εγώ το άκουσα στην συνέντευξη που έδωσε. 'Ετσι ακριβώς το είπε...

   • Διοτίμα avatar
    Διοτίμα @ Κασσάνδρα 09/10/2009 21:43:16

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1726287

    • Factorx avatar
     Factorx @ Διοτίμα 09/10/2009 22:29:08

     Αυτό ενοείς; «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

     Εγώ δεν θα έλεγα το "μητέρες πατρίδες", αλλά δεν είπε κάτι διαφορετικό απο όσα έλεγε μέχρι τωρα. Και ως "στρατεύματα κατοχής" ενοεί τα τουρκικά.

     Επαναλαμβάνω δεν είναι το θέμα στις δηλώσεις

    • Κασσάνδρα avatar
     Κασσάνδρα @ Διοτίμα 09/10/2009 22:35:42

     Αντε και τα στρατεύματα κατοχής εννοεί τα τουρκικά το εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες τι εννοεί;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Διοτίμα 09/10/2009 23:57:25

   Δεν καταλαβαίνω τον ρόλο του καλού και του κακού, παρά μόνο στις ταινίες.
   ή η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΟΚ και είναι πρόβλημα και της ΕΟΚ, που στο έδαφός της υπάρχει "συμμαχικός" στρατός από την Ελλάδα και "κατοχικός" στρατός από την Τουρκία ή αποτελεί την πληθυσμιακή προέκταση "μητέρων πατρίδων".
   Στο παιχνίδι των λέξεων χάνεται η ουσία του προβλήματος.

   ΥΓ

   Ίσως θα ήταν ποιο ενδιαφέρον πχ να προταθεί η εγκατάσταση στην Κύπρο στρατευμάτων από χώρες της ΕΟΚ...

 6. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 09/10/2009 22:04:05

  factorx: για χαλαρώστε λίγο, δεν θα βάζουμε οτι ναναι για λινκ

 7. Factorx avatar
  Factorx 09/10/2009 22:25:21

  Να παρατηρήσω κάτι καταρχήν (επειδή στην ανάλυση θα επανέλθουμε): δεν θα κάθομαι να ψάχνω με τις ώρες (δεν εχω το χρόνο) για να δω αν ο Γιώργος,ή ο Κώστας, ή ο Φούφουτος είπε το τάδε. Να σοβαρευτούμε λίγο γιατί σε κανέναν εδω δεν αρέσει το μοντερεσιον.

  Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν είπε τίποτα το πολύ μεμπτό σήμερα. Εκφώνησε μόνο με άλλα λόγια την πολιτική Μπακογιάννη - Καραμανλή.

  Το θέμα υπάρχει περισσότερο στην σπουδή και στον συμβολισμό και όσα υποκρύβονται - που δεν τα ξέρουμε ακόμα - οπότε ερμηνείές μόνο μπορούμε να κάνουμε.

  Και κάτι ακόμα: Ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός της χώρας πλέον, μας αρέσει δεν μας αρέσει κι εμείς τον θεσμό αυτό τον σεβόμαστε. Οπότε δεν θα επιτρέπουμε στο εξής τα γνωστά.

  Αυτό που έκαναν άλλοι στον Καραμανλή εμείς εδω τουλάχιστον δεν θα το επιτρέψουμε για τον σημερινό πρωθυπουργό τηξς χώρας. ξεκάθαρες κουβέντες.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/10/2009 22:41:40

  μερικοί λαοί ενώνονται πίσω από τον αρχηγό τους, μερικοί δεν ενώνονται, και μήν μου πείτε ότι κανείς δεν παίζει χαρτιά.

 9. parsifal avatar
  parsifal 09/10/2009 23:04:26

  Ηρεμείστε και θα δούμε ! Το πρώτο crash test ειναι μπροστά, 15 -16 Οκτ και ακολουθεί και αλλο με την δική μας ασκηση SAR 24 - 25 Νοε. Εαν ολα εξελιχθούν ομαλά, σημαίνει οτι υπάρχει κάποιο modus vivendi στα θέματα FIR, σχέδια πτήσεων, Ερευνα - Διάσωση κλπ. Μένει να δούμε εάν και ΤΙ δώθηκε για να επιτευχθεί αυτό και αυτό θα φανεί με τις ρυθμίσεις για το "pairing" στον αεροπορικό ελεγχο του Αρχιπελάγους. Εως τότε ειναι ακομψο και κακόβουλο να αναπαράγονται καφενειακά αστειάκια ανευθύνων περί "GAP", εξαρτήσεων απο υπερατλαντικά κέντρα και αλλα ποδοσφαιρικού επιπέδου.Κανένας δεν εχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού, είδαμε και τους πατριώτες της ΝΔ πόσο... τρόμαξαν την Τουρκία ! Εως εξω απο την πρωθυπουργική Ραφήνα εφθασε η "Γιαβούζ" !
  Υπάρχουν τρία Κεντρα Ελέγχου Περιοχής στην Ελλάδα που υπερεπαρκούν για τον ΝΑΤΟικό ελεγχο του Αιγαίου, εάν δούμε να εντάσσεται στον σχεδιασμό π.χ. εκείνο της Datca (Τουρκία), (αυτό που "προειδοποιεί" τα μέσα της FRONTEX να "αποχωρήσουν απο τον τουρκικό ΕΧ") τότε δικαιούμεθα να κράξουμε !

 10. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/10/2009 23:14:32

  Αν θέλετε τη γνώμη μου, εμένα μου φάνηκε έξυπνο αυτό που είπε ο ΓΑΠ για "μητέρες πατρίδες". Καταρχάς, όσο και αν εμάς μας ξενίζει ο όρος, είναι πολύ συνηθισμένος στην Τουρκία όσον αφορά την Κύπρο και ακόμη πιο συνηθισμένο τα κατεχόμενα. Εμείς βλέπετε, ντρεπόμαστε να πούμε ότι η Κύπρος είναι ελληνική. Στην πραγματικότητα, αυτό που εννοεί ο ΓΑΠ είναι να καταργηθούν οι εγγυήσεις.

  Βέβαια, η δήλωση εμάς μας πληγώνει. Ξέρουμε ότι η Κύπρος, όλη η Κύπρος, είναι ελληνική. Δεν είναι απλώς "μητέρα πατρίδα", είναι πατρίδα. Ο συγγραφέας Άντης Ροδίτης πολύ σωστά ονομάζει την Κύπρο "μια αγγλική αποικία της Ελλάδας". Ωστόσο, αυτό που λέει ο FactorX είναι σωστό. Δεν εξέφρασε τίποτε περισσότερο από την πολιτική της Μητσοτάκαινας και του Κωστάκη. Συνεπώς, ας μη γκρινιάζουμε. Ή τουλάχιστον, ας μην γκρινιάζουμε περισσότερο από παλιά.

 11. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 09/10/2009 23:40:37

  Φάκτορ, παρεξήγησες, ίσως. Και μη μας μαλώνεις... Δεν υπονόησε κανένας ότι ο πρωθυπουργός "μας" είπε σήμερα κάτι το πεμπτόν (εθνικά). Άλλωστε, αλλού άλλοτε έχει 'πεί χειρότερα (τοιαύτα). Και προσωπικά, ποσώς με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ εθνικοφρόνως αυτό το "κοτέτσι των Βαλκανίων", όπως έχω ξαναγράψει. Εκείνο που με ενοχλεί ως πολίτη, που θέλει να σεβαστεί τον "θεσμό" του πρωθυπουργού, είναι η κοροϊδία ν' ακούω στα "επίσημα" μέσα ενημέρωσης ότι "ο κ. Παπανδρέου έβαλε σήμερα στο τραπέζι της συνάντησής του με τον Ερντογάν το βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ένωση" (ή κάπως έτσι, Χατζηνικολάου) και την ίδια ώρα να ξέρω ότι έχει 'πεί άλλα, τα οποία πιθανότατα να είναι μέρος της διπλωματίας του, αλλά εμείς οι άσχετοι δεν (πρέπει να) τα πιάνουμε... Γιατί, τότε, αποκαλείς το μπλόγκ σου "αντι-νέα";

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/10/2009 23:49:28

  Ας δούμε καλύτερα τον τερματισμό του αγώνα δρόμου αντοχής και ας μην πανηγυρίζουμε στην έναρξή του....

  ΥΓ

  Φάκτορ, ωραία έστω και τα μόνο 132 απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται στο «ΙΜΙΑ: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» ... φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει θέμα για κανέναν να εξηγήσει τίποτα....

 13. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 09/10/2009 23:55:24

  Νά, έχουμε, όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουμε τους πρωθυπουργούς μας να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία (και όχι μόνο):

  Μπορούν λ.χ. στην 200ή επέτειο της λεγόμενης Εθνικής Παλιγγενεσίας, ολόκληρο το έτος εκείνο, το 2021, θα το διαθέσουν αναλόγως. Αντί εορτασμών και πανηγύρεων, να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις της υπάρξεώς μας:

  Πρώτον, ότι το "έθνος" (και ο τόπος του) είναι δοτό (και άρα, ου-τοπία). Αν οι πρόγονοί μας αναγκάσθηκαν από τις περιστάσεις να ζητιανέψουν την εθνική ανεξαρτησία, οι απόγονοί τους δεν δικαιούνται να υποδύονται τους λέοντες της ιστορίας. Κατά συνέπεια, η εξωτερική πολιτική μας απαιτεί βαθειά ιστορική γνώση, φαναριώτικη υπομονή και ανεξάντλητη επιμονή.

  Δεύτερον, ότι το πρώτο "έθνος" ευρέθη έχον 750.000 ψυχές, εκ των οποίων οι 420.000 ήσαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι (ο εθνικός ήρως Οδυσσεύς Ανδρούτσος ήταν Μωαμεθανός το θρήσκευμα). Το πώς το πολύψυχον εκείνο "έθνος" μετεβλήθη διά της εξισώσεως Χ.Ο. σε Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών, ερμηνεύει ίσως την ευκολία με την οποία σήμερα επιβάλλονται οι πάσης φύσεως ολοκληρωτισμοί επ’ αυτού (των ΜΜΕ, της "δημοκρατικής" υποτιθέμενης κουλτούρας, της ραγιαδικής αντίληψης για την εξωτερική πολιτική κτλ., καθώς και της "δεξιάς" υστέρησης).

  Τρίτον, ότι η δολοφονία του Ιωάννου Καποδιστρίου, του μόνου που αντελήφθη τότε (και ελαχιστοτάτων στο μέλλον αντιληφθέντων πολιτικών μας) ότι το πρώτον ζητούμενο μιάς "εθνικής" κοινωνίας είναι η συνοχή της (και όχι η ευμάρειά της), θα αποτελεί εσαεί το προεθνικό μας αμάρτημα, εφ’ όσον αδυνατούμε να αποτινάξουμε το εξ αυτής άγος.

  Τέταρτον, ότι η 3η Σεπτεμβρίου 1843, κατά την οποία απεσπάσθη το "Σύνταγμά" μας από τον "Βαυαρό" Βασιλέα, αποτελεί αποφράδα ημέρα της νεοελληνικής "δημοκρατικής" κουλτούρας. Αυτό το "βάλσαμο", κατά τον "προπάτορά" μας Μακρυγιάννη, μάς επιτρέπει διά των εκλογών και των λοιπών "δημοκρατικών διαδικασιών" να λυμαινόμεθα ολιγαρχικώς ή (κυρίως!) σοσιαλιστικώς και νομοτύπως το Δημόσιο Ταμείο. Ότι δέ ο μόνος που αγάπησε και πόνεσε πραγματικά την Ελλάδα τότε ήταν ο ...Όθων, προφανώς θα το απορρίψουμε μετά βδελυγμίας!

  Πέμπτον, ότι έκτοτε το "έθνος" μας αποτελεί πρόσκωμα στην ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου, πέραν του δικού του μικρόκοσμου, θα το αντιληφθούμε από το γεγονός ότι ο πρώτος χαρισματικός πολιτικός του Χαρίλαος Τρικούπης προτίμησε να διανοίξει την Διώρυγα της Κορίνθου, παρά μιά ευρωπαϊκή εμπορική δίοδο μεταξύ Αμβρακικού και Παγασητικού κόλπου. Ο δέ μεγάλος Ελευθέριος Βενιζέλος, παρ’ ότι παρέλαβε τον εν λόγω ιστορικό …κατασκεύασμα από την Μελούνα και το διπλασίασε, κατευθύνθηκε ύστερα προς την ...Κόκκινη Μηλιά, αφήνοντας την Θεσσαλονίκη χωρίς ενδοχώρα και το Αιγαίο χωρίς ευρωπαϊκή αποβάθρα. (Ως ιστορική προβολή, η κατασκευή της Γέφυρας Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων δεν έχει πλέον κανένα ουσιαστικό/αναπτυξιακό νόημα, παρά μόνον να διευκολύνει την μείωση του πληθυσμού μας κατά 2.000 ετησίως…)

  Έκτον, έβδομον, ένατον, δέκατον...

  Είναι πιθανό, ωστόσο, το 2021, να μην εύρει ανθρώπους διατεθειμένους ή υποψιαζομένους να συζητήσουν τίποτ’ απ’ αυτά. «Στο βαθμό όπου η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ακόμα ηδονικότερη, εφ’ όσον η υποχωρητικότητα θα αμείβεται με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς επαίνους, που τους χρειάζεται κατεπειγόντως ο εκσυγχρονιζόμενος Βαλκάνιος, και επίσης με δάνεια και δώρα για να χρηματοδοτείται ο παρασιτικός καταναλωτισμός. Υπ’ αυτές τις συνθήκες ό,τι στην πραγματικότητα θα συνιστά κάμψη της ελληνικής αντίστασης κάτω από την πίεση του υπέρτερου τουρκικού δυναμικού, οι Έλληνες θα συνηθίσουν σιγά - σιγά να το ονομάζουν "πολιτισμένη συμπεριφορά", "υπέρβαση του εθνικισμού" και "εξευρωπαϊσμό"» (Παναγιώτης Κονδύλης "Θεωρία του Πολέμου", Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 1997).

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Διοτίμα 10/10/2009 00:02:25

   Και γιατί έχω λίγη ανασφάλεια και αδεξιότητα με την «παλιγγενεσία του 21»;... Ίσως επειδή είχαμε 2-3 εμφυλίους μέχρι που μας επέβαλαν ανεξαρτησία οι 3 μεγάλες δυνάμεις... Ίσως γιατί δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας και παρά λίγο και ο Κολοκοτρώνης...

   Πόσα ελληνικά θα ξερουν τα πιτσιρίκια το 2021; Πόσες ελληνικές επιχειρήσεις θα υπάρχουν;

   Φυσικά και έχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα... Αν μόνο δεν τρωγόμαστε μεταξύ μας, μπορεί και να τα βλέπαμε.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 10/10/2009 00:13:28

    Ισως γιατί αυτή η χώρα κοιτά μόνιμα πίσω, θαυμάζοντας τις νίκες.
    Ποτέ δεν έσκυβαν πάνω από τις ήττες, αλλά προσωπικά έχω μάθει ότι από τα λάθη μαθαίνεις.
    Αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
    Ολοι μιλάνε για την κακή Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι ούτε κακή ούτε καλή ούτε φίλη ούτε εχθρική, κάνει την δουλειά της, εμείς δεν κάνουμε την δική μας και ονειρευόμαστε το ξανθό γένος που θα μας δώσει την Πόλη και τους μαρμαρωμένους Βασιλιάδες...
    Όταν όλα πάνε καλά όλοι είναι Θεοί, στην στραβή φαίνεται ο καπετάνιος

    ΥΓ

    ...θα είχε γέλιο να μας δώσει κάποιος την Ινσταμπουλ των 17,000,000 να δούμε τι θα την κάναμε....

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Ιθαγενής 10/10/2009 14:36:02

     αν μου έδιναν την Πόλη θα την έκανα μια πανάκριβη, αφορολόγητη, μηδέν-εγκληματικότητα, πλήρως δικτυωμένη, πόλη

  • Orestios avatar
   Orestios @ Διοτίμα 10/10/2009 00:17:00

   Αρχαίε, σε 12 χρόνια είναι η επέτειος και ελληνικό όραμα δεν υπάρχει.

 14. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 10/10/2009 00:43:20

  http://orfni.blogspot.com/2009/10/blog-post_755.html

  Σε ντοκουμέντα, ο Πάγκαλος δέχεται τα 6 ν.μ. ως... χωρικά μας ύδατα και αποδέχεται να... καταστραφεί από τον αέρα (!) η ελληνική σημαία, για να εκτονωθεί η κρίση γύρω από τα Ίμια το 1996.

 15. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 10/10/2009 01:41:06

  Το τι είπε ο Παπανδρέου στη Κωνσταντινούπολη το ξεπεράσαμε πολύ άνετα αλλά νομίζω ότι έχει τεράστια σημασία αν είπε "occupation army" "occupation troops" ή "occupation armies" ΄Στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση αθώος στην τρίτη όμως? Ελπίζω να το ξαναπαίξουν οι ειδήσεις αύριο. Αλλιώς που το βρίσκουμε?

 16. parsifal avatar
  parsifal 10/10/2009 01:47:12

  Αυτό το τελευταίο ειναι ο πραγματικός πονοκέφαλος...Ο χοντρός πάντως αλλάζει ανάλογα με το ...περιβάλλον. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ζορίσει τους μογγόλους θα γίνι αθυρόστομος και τσαμπουκάς. Είδωμεν.

 17. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 10/10/2009 09:24:07

  Διοτίμα, σ'αγαπώ !

  Θάθελα νά'μουν μαθητής σου στο γυμνάσιο (εκπαιδευτικός δέν είσαι ;) άν και οι ηλικίες μας είναι κοντά.

  Πρόξεξε μήν σού'ρθουν κουμπουριές γι αυτά που είπες για τον Οθωνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.