#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2011 08:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο αν προχωρήσει σε γεωτρήσειςΈτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της εμφανίζεται η Αγκυρα,αν η Λευκωσία προχωρήσει στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το προσεχές φθινόπωρο. Συνδέει μάλιστα το θέμα των γεωτρήσεων με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε, με απειλητική γλώσσα, ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.

Οι ενέργειες αναζήτησης πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, στην υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου, που σχεδιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζει εξάλλουσε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή «πληροφορίες και επίσημες ανακοινώσεις περί έναρξης τον ερχόμενο Οκτώβριο εργασιών γεώτρησης», καλεί τη διεθνή κοινότητα «να κινηθεί με υπευθυνότητα και να μην ενθαρρύνει τις ενέργειες αυτές της ελληνοκυπριακής πλευρας». Το τουρκικό υπουργείο ζητεί από «τις εταιρείες και τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι σχετικές άδειες, που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν ισχύουν».

«Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ότι η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών γίνεται μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των πλευρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο προσπαθεί από το 2003 να συνάψει διμερείς συμφωνίες».

«Οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού και γίνονται αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες, ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο και προσθέτει πως τέτοιες ενέργειες θίγουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, «που είναι ιδρυτικός λαός».

«Σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση και επαναλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά αυτή «είναι παράδειγμα ανευθυνότητας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για το ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνουν τα απαραίτητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση της Κύπρου

Ως απαράδεκτες και καταδικαστέες καταγγέλλει η Κυπριακή κυβέρνηση τις απειλές της Τουρκίας για το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

 

Η Τουρκία, σημειώνει, συνεχίζει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να απειλεί.

 

Το Κυπριακό όμως, επισημαίνει, δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές, αλλά με σεβασμό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

 

Είναι στο χέρι της Τουρκίας, αναφέρει ο κύριος Στεφάνου, το Κυπριακό σύντομα να επιλυθεί, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο του νησιού.

 

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις, δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (...) Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό".

Δείτε κι αυτό: Τουρκοκύπριοι: “είναι και δικά μας τα πετρέλαια της Κύπρου”

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kostas avatar
  Kostas 06/08/2011 09:03:06

  Ακόμα και η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί φανερώνει την αγωνία του οτι οι ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Πιθανόν με άλλον πρόεδρο, αλλά θα συνεχίσουν , προστατεύοντας και προωθώντας τα συμφέροντα του κυπριακού έθνους.
  Ας το καταλάβουν οι ηγεσίες : ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΓΕΙ. ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΦΟΒΕΡΙΖΟΥΝ , ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΜΕ.

 2. man8os avatar
  man8os 06/08/2011 09:08:27

  Δεν πρεπει να υποχωρησει η Κυπρος. Πρεπει και εμεις να στηριξουμε την Κυπρο. Φυσικα θα την στηριξει και το Ισραηλ.

  Ειναι σιγουρο οτι η Κυπρος θα απευθηνθει για βοηθεια και στην Ευρωπη.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ man8os 06/08/2011 10:31:32

   Ουτε το Ισραηλ ουτε η Ευρωπη θα συγκρουσθουν στρατιωτικα με την Τουρκια.
   Κανεις δεν εχει διαθεση.

   • man8os avatar
    man8os @ ψυχραιμια 06/08/2011 11:42:24

    Μπορείς να φανταστείς την στρατηγική κατάσταση του Ισραήλ αν πέσει η Κύπρος?

 3. ηλιας avatar
  ηλιας 06/08/2011 09:27:35

  Συμφωνω...Λεονταρισμοι...πφφφφ.

 4. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 06/08/2011 09:35:21

  Να την επιδείξει αν τολμάει ο Νταβούτογλου.

  Και η Κύπρος σε ανταπόδοση να κλείσει κάθε πόρτα της ΕΕ, μαζί με την Ελλάδα.

  Ακόμα πιο καλά; Να εξηγηθεί, συγχρόνως, εντελώς φιλικά και σοβαρά, χωρίς ίχνος αντιδυτικισμού, στις ΗΠΑ, και στην ΕΕ, ότι εάν (και μόνο εάν) η Τουρκία βγάλει έστω και μπουκαλάκι με μήνυμα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όλες οι γεωτρήσεις θα γίνουν από τους Ρώσους (με ή χωρίς τους κινέζους) και η ασφάλειά τους θα ανατεθεί απευθείας στο ρωσικό ναυτικό με όλες τις σχετικές διευκολύνσεις. Αλλιώς, όσες χώρες έρθουν για τα κοιτάσματα, θα μοιραστούν και κάτι στο διαγωνισμό.

  Αλλά ξέχασα, αυτό θέλει πρωθυπουργό στην Ελλάδα, όχι υπάλληλο χωρίς πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.

  Και επίσης κόσμο στη ηγεσία που η ζωούλα του ίδιου και των οικείων του να είναι λιγότερο σημαντική από την ανεξαρτησία του τόπου του.

  Σας λέει κάτι το όνομα Γιάννης Γούναρης στο Μεσολόγγι;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Giorgos_T 06/08/2011 10:30:20

   Και τι θα κερδισεις απο αυτο;Στο 1770 νομιζεις οτι εισαι;
   Η Ρωσια δεν εχει καμμια διαθεση να συγκρουσθει με την Τουρκια.
   Θα παρακολουθησουμε και το νεο σηριαλ με ενδιαφερον οπως τους πυραυλους S-300,το ενιαιο αμυντικο δογμα και αλλα παρομοια.

   • Giorgos_T avatar
    Giorgos_T @ ψυχραιμια 06/08/2011 12:38:40

    Και το 2004 με το Σχέδιο Ανάν αυτά ακούγαμε.

    Ή νομίζεις ότι οι αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πολυεθνικές του πετρελαίου, που καίγονται για ρευστό, θα ρισκάρουν τον ανταγωνισμό και το άμεσο κέρδος για τα μάτια ή τον τσαμπουκά του Νταβούτογλου ;

    Με τις ψευτοπαλικαριές που κάνει ο Νταβούτογλου, είναι πιο πιθανό να τα βρούν το Ισραήλ με την Τεχεράνη παρά να βγάλει έστω και φυσαλίδα αερίου από την Κύπρο.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Giorgos_T 06/08/2011 13:08:17

     Κανείς δεν απειλησε στρατιωτικά την Κυπρο αν εριχνε το σχεδιοΑνάν.
     Απόρριψη του σχεδίου σήμαινε άλυτο κυπριακό και τίποτε άλλο με κάποια αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού κρατους που πράγματι δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά εγινε.

 5. pater avatar
  pater 06/08/2011 09:50:16

  "τα συμφέροντα του κυπριακού έθνους" Μην τα γράφεις αυτά τα λάθη γιατί θα ζητάει η Ντόρα να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός του ανεξάρτητου Κρητικού έθνους...

 6. Trans avatar
  Trans 06/08/2011 11:22:34

  Η Κύπρος έχει ΑΟΖ.Εμείς τι θα πάθουμε που πουθενά δεν έχουμε

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Trans 06/08/2011 13:12:20

   Και να έχεις ΑΟΖ αν δεν βγαζεις κάτι απο εκεί ειναι σα να μην έχεις.
   Να δούμε πρώτα τι θα βγάλει η Κύπρος.

 7. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 06/08/2011 12:55:28

  Ναι, ναι περιμένετε να στηρίξει την Κύπρο το Ισραήλ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γουινέα-Μπισάου και η Ν.Ζηλανδία. Όπως παλιά που οι υπόδουλοι Έλληνες περίμεναν τον Μόσχοβο κάθε άνοιξη. Αν δεν πολεμήσει η Ελλάς , δηλαδή όλοι εμείς, μην περιμένετε καμιά βοήθεια.Αλλά μάλλον οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να βλέπουν Ισραηλινούς πιλότους να καταρρίπτουν Τούρκους κι οι Ελληνάρες να βλέπουν live τις αερομαχίες από την τηλεόραση με μπίρες και πίτσες. Οι ξένοι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να βοηθήσουν τους Έλληνες (Ελλάδος και Κύπρου), πόσω μάλλον όταν μας βλέπουν αδιάφορους και απαθείς να απεμπολούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Και μια ερώτηση για τους φαν του Σαμαρά: Όλα καλά με τον Αντώνη. Αφού θέλει να αναμορφώσει τον τόπο, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει καν ψελλίσει την επιτακτική αναγκαιότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας; Τί φοβάται; Μην αντιδράσει η ΟΝΝΕΔ, η ΚΝΕ κι ο Τσίπρας;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ μεταρρυθμιστής 06/08/2011 13:10:57

   Όλη η κοινωνία θα αντιδράσει πλην εξαιρέσεων και νομίζω οτι το ξέρουν.
   Ο Σαμαράς ειναι χρησιμος για να ανακοψει την κατρακύλα και τη μεταναστολαγνεια και οχι για επιστροφη στο 1940.Αυτό δεν γίνεται.

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ ψυχραιμια 06/08/2011 13:38:51

    Επιστροφή στο 1940 δεν γίνεται; Αυτό φοβάμαι κι εγώ. Τότε οι Έλληνες ήταν λιοντάρια, τόσο ο λαός όσο κι η ηγεσία. Τώρα παραγίναμε μαλθακοί λόγω της παρατεταμένης, επίπλαστης ευμάρειας κι έχουμε ηγέτες πολύ χαμηλότερους των περιστάσεων . Δεν εννοώ μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

 8. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 06/08/2011 13:05:20

  ΟΙ Α πειλές δεν περνάνε πλέον,δεν το έχουν καταλάβει οι τούρκοι???.Αλλα αν νομίζουν ότι έχουν κώλο για άβραστο γάλα ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ Η ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΙΓΜΑ.

 9. A.M. avatar
  A.M. 06/08/2011 16:17:01

  Χέ χέ!

  Η Τουρκία τε - λεί - ω - σε ! ! !
  Πά πα λα!
  3 - 4 χωριουδάκια έγινε.
  Δεν τα βλέπετε;;;

  Ο Νταβούτογλου μιλάει διακτινισμένος απ' την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  Εντός ολίγου «κόβεται η σύνδεση» και μαζί και το κεφάλι χωρίς νιονιό του Νταβούτογλου.

  Μικρούλη μου Νταβού,
  έλα στο παρόν μπάς και γλυτώσεις τουλάχιστον το κεφαλάκι σου.

  Απειλεί;;;!!!!
  Ποιός;;;

  Χά! χά! χά!

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ A.M. 06/08/2011 23:53:43

   Προτείνω να στείλουμε τον Μόσιαλο να μονομαχήσει με τον Νταβούτογλου...
   Κατηγορία φτερού και οι δύο, στρουμφάκια..

   Μεγάλος οραματιστής και διανοούμενος ο Νταβούτογλου..........

 10. m.s avatar
  m.s 06/08/2011 16:49:36

  Με τα πετρέλαια των Αμερικανικών εταιρειών, το Ισραηλινό λόμπι και τα μπικικίνια ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.
  Είναι το πρώτο μάθημα που διδάσκεται σε όλους τους διπλωμάτες.
  Αλλιώς... λέμε και καμία μακακία να περνάει η ώρα...

 11. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 06/08/2011 20:35:55

  Ο Μπεγλίτης τελικά αν και αντιμιλιταριστής εξελίσσεται σε καλό ΥΕΘΑ και δικαιώνει το σχόλιο που έγραψα ανωτέρω περί ανάγκης αύξησης της θητείας. Στη Ν.Δ. ακούει κανείς;
  http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7427

  Θα μπορούσε - αν μου επιτρέπεται να προτείνω- να τεθεί το άρθρο αυτό κι ως αυτοτελής ανάρτηση.

 12. Pluto avatar
  Pluto 06/08/2011 22:10:48

  Αντί "ψυχραιμία" ,ο σχολιαστής θα έπρεπε να ονομασθεί "άψογος στάσις", ή " ό,τι έχετε την ευχαρίστηση".Διότι κατ` αυτόν η κυριαρχία καί τα συμφέροντα της χώρας εξικνούνται μέχρις εκεί που είναι διαρεθειμένος να επιτρέψει ο αντίπαλος.
  Η ψύχραιμη λογική του είναι αυτή που μας κατάντησε ν` αναγνωρίσουμε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αίγαίο ,ακριβώς την στιγμή που αυτή αμφισβητεί τα δικά μας, να μην μπορούμε να κάνουμε γεωτρηση στα 7 μίλια από την Μήλο, να μην μπορούμε ούτε να βγούμε σε δεκάδες μικρονήσια.(Καί λοιπόν; Η ζωή συνεχίζεται, ψύχραιμα..)
  Ως παραδοσιακά ψύχραιμος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα 0ύτε με την υποτέλεια oύτε με την εθελοδουλεία.....

 13. Μυρια Αντωνιου avatar
  Μυρια Αντωνιου 14/08/2011 11:26:15

  Το γνωστο δυδιμο ΗΠΑ και ΑΓΓΛΙΑ ειχαν στειλει τους Τουρκους να καταλαβουν την μιση κυπρο με απωτερο σκοπο να μοιραστουν μαζι με τους αγαδες τα πετρελαια. Δεν ειναι γιατι αγαπησαν τους Τουρκους. Μετα απο 40 χρονια βλεπουν οτι η φιλη τους η Τουρκια ακομη λιγο εκτος απο την κυριαρχια ολης της Κυπρου θα τους ζητησει να κατεβασουν και τα παντελονια γιατι ανοιξε η ορεξη της. Ειδαν και αποειδαν οτι κυπριακο δεν λυνεται με τους ακατεργαστους και αρχισαν αλλες διαδικασιες. (Συμμαχια Ισραηλ Ελλαδας Κυπρου).
  Μακαρι ας ειναι και ετσι να ανακτησουμε καποια αξιοπρεπεια απο τον εξευτελισμο που υποστηκαμε ολα αυτα τα χρονια.
  Χωρις ιχνος αιδους να στεκεται ο μποζο ο Νταβουτογλου να λεει οτι η Κυπρος δεν εχει αναγκη να λυσει το κυπριακο γιατι μπηκε στην ευρωπαικη ενωση. Σαν να μην κατακτησε εδαφη και περιουσιες και κουβαλησε τον καθε νηστικο απο τα βαθη της ανατολιας και λυμαινεται οσα βρηκε και σε μια νυχτα εγιναν πλουσιοι εχουν και το θρασος να λενε οτι δεν εχουμε να χασουμε τιποτα.
  Τι αισχος και το χειροτερο κανεις δεν τους βαζει στην θεση τους. Μεχρι και την Ε Ενωση απειλουν. Να δουμε τι αλλο θα ακουσουμε απο αυτους.

 14. lama karol avatar
  lama karol 18/08/2011 14:39:54

  ......ΚΑΛΗΝ ....
  Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  ΕΧΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ...ΟΛΟΥΣ
  ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΝΕ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.