28/06/2010 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα ισραηλινά αεροσκάφη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, ανακοίνωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος ότι ο εναέριος χώρος κλείνει. Δεν εξήγησε εάν προκειται μόνο για τα στρατιωτικά ή και για τα πολιτικά αεροσκάφη. Να σημειωθεί ότι στις 27 Ιουνίου στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 100 αξιωματούχοι και κατευθυνόταν στην Πολωνία, άλλαξε πορεία, επειδή οι Τούρκοι του απαγόρευσαν τη διέλευση. Το κλιμάκιο των Ισραηλινών κατευθυνόταν στο Άουσβιτς, με σκοπό να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση όσο αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα στο λεπτό αυτό ζήτημα. Ταυτόχρονα δήλωσε πως η εφαρμογή των μέτρων θα εφαρμόζεται ανάλογα με τον σκοπό που έχει η κάθε πτήση και όχι σε γενικότερο επίπεδο ενώ σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους η απαγόρευση δεν θα επηρεάζει τις πολιτικές πτήσεις.

Η Τουρκία απαγόρευσε στο στρατιωτικό αεροπλάνο του Ισραήλ να κάνει χρήση του εναέριου χώρου της, εξαιτίας της επιδρομής Ισραηλινών στην ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός στο πρακτορείο Anatolia. O Ερντογάν επανέλαβε τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία, και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου της G20 είχε ωριαία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν» είπε.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο ισραηλινός στρατός "απέφυγε να αντιδράσει επισήμως στο συμβάν για να μην επιδεινώσει το χάσμα στις σχέσεις των δύο κρατών", ενώ έχει γίνει γνωστό πως στα αναμενόμενα αντίποινα της Τουρκίας, το Ισραήλ προσανατολίζεται ήδη προς την Ρουμανία προκειμένου να πραγματοποιεί εκεί τις αεροπορικές του ασκήσεις, κάνοντας χρήση μιας ισραηλινο-ρουμανικής συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2006, και η οποία επιτρέπει τις πτήσεις και τη μεταστάθμευση των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια της Ρουμανίας.ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 28/06/2010 13:11:29

  Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη ροή προς την Τουρκία πληροφοριών από δορυφόρους για τους Κούρδους, με αποτέλεσμα τις πρόσφατες απώλειες. Δάκτυλος του Ισραηλινού Λόμπυ, λέει ο Ερντογάν, με την απαγόρευση.

  • καπελωμα τζι αρ avatar
   καπελωμα τζι αρ @ Προφήτης 28/06/2010 14:31:15

   Δε μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.
   Ο Ερντογάν μπορεί να λέει οτι θέλει. Δεν προεδρεύει του κόμματος των Στρατηγών εξ άλλου, προεδρεύει των Ισλαμιστών. Τι ήξεραν αυτοί απο διοίκηση στο στράτευμα έτσι κι αλλιώς...

 2. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 28/06/2010 13:45:02

  Τέλειωσαν τα αστεία.. Οι Σύριοι, οι Τούρκοι και οι Ιρανοί έχουν αντίθετα συμφέροντα από Ισραηλίτες και Αμερικάνους στη Μέση Ανατολή. Πόλεμος εν όψει. Οικονομικός, πολιτικός, με στρατό δεν ξέρω. Πάντως το κλειδί είναι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Οι Ρώσοι διάλεξαν Ιράν και Τουρκία (βοήθησε και ο Τζέφρευ σε αυτό), οι Κινέζοι δεν έχουν και πολλά κοινά με τους Τούρκους, αντίπαλοι θα είναι. Μένει να δούμε αν θα πάνε με το Ισραήλ.

  • καπελωμα τζι αρ avatar
   καπελωμα τζι αρ @ etsi_kai_allios 28/06/2010 14:28:10

   και κοίτα τι καλά που τα παν οι Ρώσοι...μας στέλνουν στην αγκαλιά της Αμερικής.
   Εγω λέω να οχυρωθούμε καλά και όταν φαγωθούν όλοι οι μεγάλοι αναμεταξύ τους θα βγούμε να μαζέψουμε τα λάφυρα.
   Όπως και αυτό θα γίνει εξ άλλου... ;)

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ etsi_kai_allios 28/06/2010 15:04:14

   Τι διάλεξαν οι Ρώσοι;
   Διάλεξαν; Οι Ρώσοι δεν διαλέγουν...Διαλέγονται.

 3. Stathis avatar
  Stathis 28/06/2010 14:29:16

  Η Κίνα έχει ανοιχτό θέμα με την Τουρκία, καθώς η τελευταία παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της πρώτης υποστηρίζοντας τους αυτονομιστές Ουιγούρους (τουρκογενές φύλο στην βορειοδυτική Κϊνα) στο πλαίσιο της ιδεολογίας του Παντουρανισμού. Βέβαια η Τούρκοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπανη και μετρίασαν, επίσημα τουλάχιστον, την προπαγάνδα τους υπέρ των Ουιγούρων, καθώς τα λεφτά είναι πολλά (εμπορικές συμφωνίες)...

  • καπελωμα τζι αρ avatar
   καπελωμα τζι αρ @ Stathis 28/06/2010 14:41:19

   Η Τουρκία θα φουσκώσει και μετά θα σκάσει σαν μπαλόνι. (λογικά)
   Οχι μόνο οι σημαίες των επαρχιών του νέου οθωμανικού υπερκράτους είναι έτοιμες, (π.χ. Θράκη) αλλά υπάρχει προώθηση αυτού του σχεδίου απο άνωθεν. Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να οχυρωθεί γεωπολιτικά και να περιμένει να σκάσουν τα μπαλόνια ένθεν και ένθεν. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη οικονομία που χτυπήθηκε ευρωπαϊκά είναι η Ελληνική, εκτός απο ζωτικός χώρος της τουρκικής επέκτασης, έχει πολύ λίγους ισλαμιστές, κάτι που ήρθε η γεωστρατηγική υποβάθμιση μας με αφορμή την οικονομική κρίση να "διορθώσει".

 4. apis22 avatar
  apis22 28/06/2010 14:50:50

  Έχω ένα προαίσθημα ότι έχετε δίκιο...

 5. Factorx avatar
  Factorx 28/06/2010 15:58:06

  Ολες οι ισραηλινές πολιτικές πτήσεις προς την Τουρκία ή μέσω του εναερίου χώρου της, γίνονται "υπό ιδιαίτερο καθεστώς", δηλώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ, μετά την τουρκική απαγόρευση στις ισραηλινές πτήσεις, σε απάντηση στην έφοδο των ισραηλινών στον "στολίσκο της Γάζας". Στο μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ λέγει ότι δεν έχει λάβει καμμία επίσημη "νότα" από την Τουρκία για απαγόρευση πτήσεων.

 6. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 28/06/2010 16:18:17

  Ααα, που να φάνε τα λυσσακά τους αναμεταξύ τους οι οχθροί μας ! Ακριβώς την ώρα που μας σκλαβώνουν...
  Ο καλός θεός της ελλάδας, που λέγαμε παλιά ? Αρκεί να μην περάσουν ως λέγεται σε πυρηνικό μενού οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι για να πάρουν επαφή με τον εχθρό, βαθιά στο υπέδαφος όπου οι πέρσες έχουν κρύψει τις ελπίδες τους, για την πολυπόθητη εθνική ανεξαρτησία τους κι αυτοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.