#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η “Συνταγματοποίηση” του οικονομικού προβλήματοςΘέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Η συμφωνία που θα έχει τη σφραγίδα της Μέρκελ, θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις, ωστόσο, από την αρχή θα έχει μια μόνο κατεύθυνση: Οι προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα θα περάσουν πολύ δύσκολες δεκαετίες. Οι Ελληνες ειδικά θα βρίσκονται κάτω από νέα κατοχική μπότα η οποία θα επιβάλλει νόμους, θα ζητά αναθεωρήσεις βασικών διατάξεων του Συντάγματος, θα καθορίζει μισθούς και συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα ζητηθεί από τη χώρα μας (ίσως σε ένδειξη καλής θέλησης) νέα αλλαγή στο συνταξιοδοτικό με αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, όπως άλλωστε αποφάσισε μόλις την περασμένη εβδομάδα και η Ισπανία. Επίσης, νέο ψαλίδι στους μισθούς άμεσα, μέσα στο 2011, πιθανότατα με το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι και οι δύο βασικοί όροι που βάζουν οι Γερμανοί στο τραπέζι, αλλιώς θα τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και θα ξεκινήσει να υλοποιείται μετά τον Μάρτιο, όταν θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και θα έχουν διεξαχθεί και οι πρώτες εκλογές στη Γερμανία στις 27 Μαρτίου. Θα πρόκειται για ένα σχέδιο – πακέτο με πολύ από Ελλάδα και ολίγο από τις άλλες χώρες που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Το πακέτο θα έχει τα εξής σημεία:

Δανεισμός και επαναγορά ομολόγων στην τρέχουσα τιμή που θα είναι έως 30% χαμηλότερη από την τιμή έκδοσης με στόχο η Ελλάδα να εξοικονομήσει έως και 15 δισ. ευρώ. Αρχικά η αγορά των ομολόγων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει αγοράσει τους τελευταίους μήνες ελληνικά ομόλογα αξίας περί τα 60 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα τα επαναγοράσει σε τιμή γύρω στα 45-47 εκατ. μειώνοντας έτσι το χρέος της κατά 15 δισ. ευρώ.
Σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει οι ιδιώτες και οι τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, να δεχθούν “κούρεμα” 20%-30%. Η Ελλάδα με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, θα αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή, θα εξοικονομήσει 7-10 δισ. και θα φύγουν όλοι ευχαριστημένοι αφού σε ενδεχόμενη χρεοκοπία δε θα έπαιρναν απολύτως τίποτε.
Υπάρχουν όμως και δανειστές οι οποίοι κατέχουν πάνω από 100 δισ. σε ομόλογα. Αυτοί είτε θα δεχθούν “κούρεμα” και... κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι, είτε θα υπάρξει πρόβλεψη για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους για 2 ή 3 δεκαετίες χωρίς να χάσουν κάτι από την αξία τους.

[caption id="attachment_82914" align="alignright" width="294" caption=""κλικ" για μεγένθυνση"][/caption]
Η Ευρώπη αποφασίζει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, για 25-30 χρόνια, όπως πρόσφατα συζητήθηκε και στο Νταβός. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παίρνει ανάσα σε ότι αφορά τα τοκοχρεολύσια που θα πρέπει να πληρώσει μετά το 2013.
Πώς θα βρεθούν τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα; Μα με νέα δάνεια από το EFSF το οποίο σήμερα έχει περί τα 440 δισ. αλλά μόνο τα μισά μπορεί να διαθέσει αφού τα άλλα είναι εγγυήσεις. Το δάνειο ασφαλώς θα έχει μικρότερο επιτόκιο από το 5% που σήμερα η Ελλάδα πληρώνει, επομένως, θα είναι μικρότεροι και οι τόκοι που θα πληρώνουμε κάθε χρόνο. Φυσικά, με τα νέα δάνεια, η Ελλάδα θα είναι για μια ζωή δανεισμένη, ίσως όχι με υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζουν οι αγορές (άλλωστε τα spreads είναι στα ύψη) αλλά πάντως, πνιγμένη στα χρέη. Κάτι μάλλον αναπόφευκτο εδώ που έχουμε φτάσει.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει αυτό που όλοι λένε “γερμανικό κοστούμι” ή ένα Πανευρωπαϊκό Μνημόνιο για όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα με τα δημοσιονομικά τους. “Να γίνετε όλοι Γερμανοί” είναι στην ουσία η εντολή της Μέρκελ κι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Το 2013 ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης γίνεται μόνιμος κι αυτό συνεπάγεται ότι όποιος ενταχθεί θα υποστεί κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή ακόμη και αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε διάφορα θέματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και με τόσα εθνικά θέματα να είναι ανοικτά.
Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τη Μέρκελ, το σχέδιο γίνεται πιο ειδικό. Αφού δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε χώρες όπως η Ελλάδα για τη μείωση ελλειμμάτων και χρεών πρέπει να βρούμε τρόπο να τους αναγκάσουμε. Αυτό είναι το σχέδιο που προβλέπει “Συνταγματοποίηση” του οικονομικού προβλήματος. Δηλαδή, η Γερμανία ζητά να μπουν διατάξεις στο Σύνταγμα όλων των κρατών που να προβλέπουν κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι στόχοι και οι δεσμεύσεις για μείωση ελλείμματος και χρέους.

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα για την Ελλάδα. Αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει το 2017, οπότε θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα προσκόμματα. Η δυσκολία είναι μεγάλη, όμως δεν είναι καθόλου τυχαία η συζήτηση που γίνεται για αναθεωρητική Βουλή που θα αποφασίσει αλλαγές οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαία και η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο οποίος μιλά για κατ' εξαίρεση αναθεώρηση μιας και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εθνικής ανάγκης. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι κάτι τέτοιο ίσως θα μπορούσε να προσβληθεί από οποιονδήποτε πολίτη κάνει προσφυγή, ακόμη κι αν έχει αποφασίσει η πλειοψηφία της Βουλής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνταγματολόγοι της κυβέρνησης έχουν πάρει φωτιά και αναζητούν παράθυρα στο Σύνταγμα με τον κίνδυνο πάντα μιας προσφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 31/01/2011 11:49:56

  Και πόθεν τεκμαίρεται ότι όλα αυτά είναι έτσι, με τη σατανικιά Μέρκελ πίσω απ' όλα τα κακά ? Υπάρχει πηγή, παπαγαλάκι έστω γι αυτές τις πληροφορίες ? Είναι κύκλοι της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης του Μαξίμου ? Είναι από τη Ρηγίλλης και δεν το λένε ? Είναι από τον Διεθνή Παράγοντα ως διαρροές, γιατί τα ίδια λένε κι αλλού ? Εχει σημασία διότι πρόκειται για προαναγγελία φανερού δικτατορικού καθεστώτος με το Σύνταγμά του. Αυτό που αιδημόνως αποκαλεί ο τίτλος ως "Συνταγματοποίηση".

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/01/2011 12:46:02

  *Αποφάσεις - εξπρές για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις για υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά και αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης είναι οι προϋποθέσεις που θα θέσει η Γερμανία προκειμένου να συναινέσει σε μια συνολική απάντηση της
  Ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους. ΕΡΧΕΤΑΙ... ΧΡΕΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ...
  *Ξεκινούν από σήμερα οι επισκέψεις της τρόικας στις έξι ελληνικές τράπεζες. Τα δύο βασικότερα θέματα που θα τεθούν είναι η προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια ρευστότητας που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η θωράκισή τους έναντι οποιασδήποτε ευρωπαϊκής λύσης προκριθεί. ΚΑΛΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΠ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΜΑΧΗ..... χαχαχ

  ΠΠ

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/01/2011 12:53:20

  Μια πρωτότυπη εφαρμογή που δημιούργησε η Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης στο Λονδίνο (Greek Society of Technical Analysis Limited - GSTA Ltd) θα υπολογίζει άμεσα την μελλοντική αύξηση του μεγέθους του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψιν επίσημα δεδομένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το...
  Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ένα «ρολόι ή μετρητή χρέους» το οποίο αποκαλύπτει πως οι Έλληνες φορολογούμενοι, στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, θα υποστούν ακόμη βαρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

  Ακόμη και οι δυνατότητες για ουσιαστική μείωση του δημοσίου χρέους που προβάλλονται ως οφέλη της αναδιάρθρωσης του, φαντάζουν πλέον αχνές.
  Το «ρολόι ή μετρητής του ελληνικού χρέους» εκτιμά πως το σημερινό συνολικό κόστος ανέρχεται σε 344.648 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση που το οικονομικό πρόγραμμα του διεθνούς νομισματικού ταμείου επιτευχθεί επιτυχώς χωρίς την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων, σε δυο χρόνια από σήμερα το χρέος θα ανέρχεται τα 383 δισεκατομμύρια ευρώ με κορύφωση τα 395 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

  Οι αριθμοί μιλάνε και το ρολόι «γράφει»
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία θα αναδιαρθρωθεί το 20% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια επενδυτών. Άμεση συνέπεια μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν η μείωση από τα 344 δισεκατομμύρια ευρώ στα 293 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Ωστόσο το χρέος θα είχε και πάλι σκαρφαλώσει στα 344 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, ουσιαστικά ισοφαρίζοντας το αρχικό αναδιαρθρωμένο ποσό. Αν πάλι η αναδιάρθρωση του 20% του χρέους γίνει το 2012 τότε αυτό θα φτάσει τα 347 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τεχνικοχρηματοοικονομικού αναλυτή και διευθυντή της Greek Society of Technical Analysis Limited-GSTA Ltd στην Μεγάλη Βρετανία, κύριο Π. Παναγιώτου.

  Το σενάριο εξαγοράς των ομολόγων βασισμένο σε δάνεια του Ευρωπαϊκού ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παράγει ακόμη λιγότερο εντυπωσιακά δεδομένα. Η Ελλάδα θα έπρεπε να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό για την εξαγορά των ομολόγων της από δευτερεύουσες αγορές με μια έκπτωση 25% της ονομαστικής τους αξίας, καταλήγοντας σε ένα χρέος της τάξης των 346 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

  «Η παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική παροχή στην μείωση του χρέους, συνεπώς αν εφαρμοστεί αυτή η επιλογή τότε είναι βέβαιο ότι το 2015 το χρέος της Ελλάδας θα επανέρθει στα 345 δισεκατομμύρια ευρώ» τονίζει ο κύριος Παναγιώτου.

  Προκειμένου να επιτευχθεί κάποια ουσιαστική μείωση του χρέους οι αναλυτές τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τρομακτικά σενάρια που αφορούν την αναδιάρθρωση του 40% του συνολικού χρέους. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα έφτανε τα 294 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 -100 δηλαδή δισεκατομμύρια λιγότερα στην περίπτωση που η αναδιάρθρωση δεν είχε συμβεί. Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο όμως το χρέος θα ισοβαθμήσει εκείνο του 2009 όταν ήδη την εν λόγω περίοδο θεωρούνταν δυσβάστακτο και τελικά οδήγησε στην οικονομική κρίση.

  Το διαβασα εδω... και ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ....
  http://www.newsbomb.gr

  ΠΠ

 4. spiros avatar
  spiros 31/01/2011 13:21:38

  Η λέξη "ανταγωνιστικότητα" δεν είναι βαπτισμένο το ενδιάμεσο σχέδιο για την Ελλάδα; Με το σχέδιο αυτό δύναται η δυνατότητα να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα. Υπάρχει ένα ερώτημα. Θα συμφωνήσουν όλες οι άλλες χώρες για την τροποποίηση όλων των συνταγμάτων τους; Αν δεν συμφωνήσουν ή δεν ακολουθηθεί από χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες μόνο η Ελλάδα θα το υλοποιήσει; Νομίζω ότι κα΄που πάσχει το όλο σχέδιο. Στους όρους . Συζητούν για μας χωρίς εμάς. Μπορεί να βολεύει την κυβέρνηση γιατί θα το χρησιμοποιήσει ως βασικό εκλογικό επιχείρημα. Πιστεύω ότι κάπως διαφοροποιημένη είναι η αλήθεια.

 5. factorx avatar
  factorx 31/01/2011 13:33:52

  Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται θετικός στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, αλλά αντιτάσσεται σε δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ. "Εξετάζουμε το διάστημα αυτό, εάν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα", λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην οικονομική επιθεώρηση 'WirtschaftsWoche'‚ WiWo' που κυκλοφορεί σήμερα.
  Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά αντίθετα ότι "δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν". Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα "σαφές μήνυμα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους", σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας και σε ανάλογες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Κατά τον κ. Σόιμπλε, ο στόχος είναι -μέσω του προγράμματος οικονομικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αποφασιστεί- να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. "Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο", διαπιστώνει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

  • Νικος avatar
   Νικος @ factorx 31/01/2011 13:48:56

   Εφόσον συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόματα, η αναθεώρηση, αλλά και η θέση σε ισχύ του αναθεωρημένου Συντάγματος, μπορουν να γίνουν πολύ πριν από το 2017 που γράφετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.