#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2010 23:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία πίσω από την ανατροπή του Bakieyev;Η επανάσταση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Kurmabenk Bakieyev του Κιργιστάν μπορεί να οργανώθηκε από τη Μόσχα, η οποία δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με το καθεστώς του. Αν και η λαϊκή δυσαρέσκεια ήταν έντονη, σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και κάποια «εξωτερική» βοήθεια. Η ταχύτητα με την οποία ξέσπασε και στη συνέχεια διαδόθηκε η εξέγερση, έχει όλα τα σημάδια μιας καλά ενορχηστρωμένης από ειδική ομάδα επιχείρησης. Η βότκα που μοιράσθηκε στους διαδηλωτές, καθώς και η πληθώρα των όπλων που  αυτοί διέθεταν, θυμίζει μάλλον μια λεπτομερώς σχεδιασμένη διαδικασία, που η αντιπολίτευση της χώρας δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας από μόνη της. Η πρόσβαση σε εξειδικευμένο οπλισμό, όπως τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, αποδεικνύει πως η εξέγερση είχε τη στήριξη μελών του στρατού της χώρας, με τα οποία η ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία (GRU) διατηρεί στενές επαφές. Η Μόσχα μάλιστα έσπευσε αμέσως να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση στις 8 Απριλίου, δηλαδή μια ημέρα μετά τον ξεσηκωμό.

Το Κρεμλίνο είχε διακόψει τη δανειοδότηση της χώρας το 2009, και διέκοψε κάθε είδους παροχή βοήθειας προς αυτήν το 2010. Οι αρχές του  Κιργιστάν είχαν μάλιστα αναγκαστεί να αυξήσουν τη τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την επιβολή υψηλών τελωνειακών δασμών στα καύσιμα που εξάγει η Ρωσία στη χώρα τους.

Η Μόσχα ανησυχούσε από τον περασμένο Μάρτιο, πως ο Bakieyev μπορεί να είχε εξαγοραστεί με αντάλλαγμα τη κατασκευή μιας τεράστιας αμερικανικής αεροπορικής βάσης  σε περιοχή της χώρας όπου  εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Η αμερικανική αεροπορία ήδη διατηρεί μια βάση στη Manas, με περίπου 1.000 άνδρες. Μετά την  επίσημη παραίτησή του στις 12 Απριλίου, ο Bakieyev δήλωσε πως: «Εξωτερικές δυνάμεις έχουν αναμιχτεί. Δεν μπορώ να πω ότι το έκανε η Ρωσία διότι δεν θέλω να το πιστέψω».

Οι ΗΠΑ βασίζονται στη σταθερότητα του Κιργιστάν προκειμένου να συνεχίσουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν. Η Αμερική δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την ανατροπή ενός  καθεστώτος που της έχει προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Όσον αφορά στις ισλαμικές ομάδες, οι οποίες έχουν αυξάνουσα επιρροή στη χώρα, αυτές παρέμειναν ουδέτερες σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν να οργανώσουν και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ βορρά και νότου.

 Intelligence  Online

ΣΧΟΛΙΑ

 1. otiprepei avatar
  otiprepei 04/05/2010 03:07:39

  ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

  AFP: Ousted president George Papandreou quits Greece

  ATHENS: Ousted Greek president George Papandreou on Thursday resigned and left for neighbouring Turkey, in a surprise move coordinated by EU and the United States to ease flaring tensions, officials said.

  Papandreou made the dramatic exit by helicopter from his stronghold of Kastri in south Greece, the first time he quit the country since the unrest and swept him from power last week.

  "This evening George Papandreou flew out of kastri in a Athens US Embassy leased helicopter to Turkey," an official in Greece's interim government told AFP.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.