#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2010 23:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πύρρειος νίκη της Αμερικής στο ΙράκΣε ομιλία του την 2/8/10, ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε πως όλα τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ έως το τέλος του 2011. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη προοπτική, ειδικά αν σκεφτούμε τις έντονες πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές, προκειμένου να παραμείνουν οι δυνάμεις στη χώρα ώστε να διατηρηθεί η τάξη. Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, ο Ιρακινός στρατηγός Babaker Zebari δήλωσε πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να παραμείνουν εκεί,τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Περιέργως, πολλοί από αυτούς που επιδιώκουν τη συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ ως απαραίτητη, επίσης διατείνονται ότι οι ΗΠΑ «κέρδισαν» τον πόλεμο, πέτυχαν τους στόχους τους, και ότι εν πάση περιπτώσει η στρατηγική Μπούς ήταν επιτυχής. Βέβαια, όλοι αυτοί μάλλον δεν βλέπουν τη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ σήμερα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της ιρακινής κυβέρνησης, ο Ιούλιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας στα τελευταία δυο χρόνια, με περισσότερους από 530 θανάτους οφειλόμενους σε πολιτική βία. Για να αντιληφτούμε  τα μεγέθη, κάτι ανάλογο στην Αμερική θα σήμαινε περίπου 7.000 νεκρούς. Αν όμως κάτι τέτοιο συνέβαινε στις ΗΠΑ, είναι αμφίβολο αν θα μιλούσε κανείς για επιτυχία. Τα νούμερα των θανάτων στο Ιράκ είναι λογικά, μόνο αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα των προηγούμενων χρόνων, και της σφαγής που σημειώθηκε στη χώρα.

Το Ιράκ πάσχει από διχόνοια, και από πολιτική δυσλειτουργικότητα. Παρά τις κορώνες των Αμερικανών αξιωματούχων πως το Ιράκ είναι ένα ενιαίο κράτος, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί ένα ντε φάκτο κράτος. Οι εντάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών παραμένουν, αν δεν διευρύνονται. Οι πολιτικές διαφορές και οι διαμάχες είναι τόσο εκτεταμένες, που πέντε μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές, είναι ακόμη αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιες βασικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτροδότηση, είναι σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν επί Σαντάμ.

Τέλος, υπάρχουν και προβλήματα με τους γείτονες. Το Ιράκ είναι πλέον τόσο αδύναμο που αποτελεί πειρασμό για τις γειτονικές του χώρες να επέμβουν. Το Ιράν, η Τουρκία, και η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμες να ενδώσουν σε αυτόν τον πειρασμό.

Πέρα από αυτά τα «μηδαμινά» προβλήματα, η κατάσταση είναι μια χαρά. Και αυτή η μεγάλη αμερικανική «επιτυχία»έχει ήδη κοστίσει στις ΗΠΑ περίπου $800 δισ. σε άμεσες δαπάνες, και άλλα τόσα σε έμμεσες. Κάπου 4.400 νεαροί Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 10.000 έχουν τραυματιστεί. Και βέβαια, να μη ξεχνάμε τις 100.000 περίπου Ιρακινούς που σκοτώθηκαν από τότε που ανετράπη ο Σαντάμ.

Η ετυμηγορία του αρχαίου Έλληνα Πύρρου της Ηπείρου, ότι «μια ακόμη τέτοια νίκη και χαθήκαμε…» αποτελεί τον καλύτερο επιτάφιο για την αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ.

The National Interest  (S.A.)ΣΧΟΛΙΑ

  1. neotera avatar
    neotera 19/08/2010 00:37:43

    Θέλουν να τους αποσύρουν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν σε περίπτωση που προχωρήσουν στην αλητεία με το Ιράν. Σε περίπτωση γκέλας μετατρέπονται σε σφάγια πάνω από 100 χιλιάδες ηλίθιοι που έχουν παρκάρει στο Ιράκ. Αλλά κι απο απόσταση αν κάπως τρυπήσει η αντιαροπορική τους ομπρέλα θα εξολοθρευτούν με ρημότ κοντρόλ για πυραύλους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.