27/04/2010 14:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. (Ή μήπως είναι;)

Ξεχάστε τα διαφημιστικά σλόγκαν για καθαρές παραλίες και ηλιόλουστα θέρετρα. Αυτό που απασχολεί πάνω απ όλα τη κυβέρνηση της Πορτογαλίας σήμερα, είναι το να μάθει ο κόσμος  ότι η χώρα τους ΔΕΝ είναι Ελλάδα. Οι Πορτογάλοι πολιτικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να πείσουν τις αγορές και τον κόσμο όλο, ότι η Πορτογαλία είναι ένα πειθαρχημένο μέλος της ευρωζώνης και δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την «άσωτη» Ελλάδα.

Η Πορτογαλία πράγματι τα πηγαίνει καλύτερα από την Ελλάδα τόσο στο έλλειμμα (9.4% του ΑΕΠ) όσο και στο δημόσιο χρέος (85% του ΑΕΠ έναντι 124% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό).  Και σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα δημοσιονομικά της χώρας είναι αξιόπιστα, ενώ μπορεί και παίρνει αυστηρά μέτρα όταν χρειάζεται. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του of José Sócrates, είναι πρωτοπόρος στις μεταρρυθμίσεις. Έχει συνδέσει το συνταξιοδοτικό με τις αλλαγές στο προσδόκιμο όριο ζωής, και έχει εφαρμόσει πολιτική κινήτρων για αργότερη συνταξιοδότηση. Όσον αφορά στις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αυτές έχουν ήδη γίνει και οι αντιδράσεις ήταν πολύ λιγότερες απ`ότι στην Ελλάδα.

Τότε γιατί ανησυχούν οι παγκόσμιες αγορές για το πορτογαλικό χρέος; Για ποιο λόγο πολλοί οικονομολόγοι επιμένουν πως η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί και εκεί; Μια απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Πορτογάλων δεν είναι δημοσιονομικό. Έχει να κάνει με την απουσία ανάπτυξης. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, εδώ και μια δεκαετία, είναι η μικρότερη ολόκληρης της ευρωζώνης, παρά την οικονομική άνθηση της γειτονικής Ισπανίας. Αυτή όμως η αργή ανάπτυξη βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει πιο εύκολα τη πρόσφατη παγκόσμια ύφεση. Οι αργοί ρυθμοί της ανάπτυξης έχουν να κάνουν με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που προέκυψε από την εισαγωγή του ευρώ. Η Πορτογαλία έχασε το παιχνίδι των εξαγωγών, απέναντι σε αναδυόμενες αγορές όπως είναι αυτές της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στα υψηλά ημερομίσθια που ξεπέρασαν την όποια άνοδο της παραγωγικότητας. Ένα παράδειγμα είναι ότι οι Πορτογάλοι που φημίζονταν για την αποταμίευσή τους, άρχισαν να δανείζονται τεράστια ποσά,  κυρίως από το εξωτερικό. Σήμερα, το χρέος των  πορτογαλικών νοικοκυριών ισοδυναμεί με το 100% του ΑΕΠ, ενώ οι επιχειρήσεις χρωστάνε έως και 140% του ΑΕΠ.

Ο Sócrates βλέπει τον εαυτό του ως τη σύγχρονη μορφή ενός κράτους σε μεταβατική φάση. Μια μετάβαση δηλαδή από την οικονομία παραγωγής με χαμηλό κόστος, σε αυτήν που αφορά στη βιομηχανία της πληροφορίας. Όπως ισχυρίζεται, μέσα σε 5 μόλις χρόνια, η Πορτογαλία έχει καταστεί ηγέτης της Ευρώπης  στον τομέα της  ανανεώσιμης ενέργειας. Έχει καταφέρει δε, να περικόψει τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 80.000. Το 35% των νέων φοιτούν σε ΑΕΙ. Το 1.5% του ΑΕΠ επενδύεται στην έρευνα, πολύ μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό από αυτό της Ισπανίας. Την ίδια ώρα όμως, η χώρα του χάνει αρκετά διαρθρωτικά οικονομικά πακέτα της ΕΕ, που διοχετεύονται πλέον στις νεότερες και φτωχότερες χώρες της ΕΕ, στην ανατολική Ευρώπη.

Η αργόσυρτη γραφειοκρατία, τα αναποτελεσματικά της δικαστήρια, τα φτωχά σχολεία, και τα κλειστά προστατευμένα επαγγέλματα, συνδυάζονται όλα μαζί και ως αποτέλεσμα επιβραδύνουν την ανάπτυξη στη  Πορτογαλία. Οι επιχειρηματίες γκρινιάζουν για τη σφιχτή εργασιακή νομοθεσία, για την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική θέληση για αλλαγή της. Η Πορτογαλία διαθέτει ίσως την αυστηρότερη νομοθεσία σε θέματα προστασίας του εργαζομένου.

Εν ολίγοις, η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Αν όμως οι αγορές αποφασίσουν να την δοκιμάσουν, η χαμηλή ανάπτυξη, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τα υψηλά ιδιωτικά και δημόσια χρέη, αποτελούν την αδυναμία η οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπονομεύσει τη προστασία που απολαμβάνει η χώρα και που πηγάζει από τη διαφορετικότητα της από την Ελλάδα.

 (Economist)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greenhorses avatar
  Greenhorses 27/04/2010 14:50:12

  Μωρέ αμα σκάσουμε εμείς θα πήξουν πολλοί στο greek σκατό!!!

  • donaE avatar
   donaE @ Greenhorses 27/04/2010 15:14:40

   Καλο.Και οι ΗΠΑ...

 2. t avatar
  t 27/04/2010 15:45:58

  πουλήθηκε ομόλογο λήξης Μαίου 2010 με επιτόκιο ετησιοποιημένο 31,20%.
  Επίσης το 3ετές ομόλογο λήξης Μαίου 2012 εμφάνισε απόδοση 15,3%.
  Η αγορά ομολόγων είναι σαν να μην υπάρχει

 3. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 27/04/2010 16:15:23

  Έχουνε πλάκα οι πορτογαλλοισπανοί άκου δεν είμαστε Ελλάδα.

  Εμ βέβαια δεν είσαστε Ελλάδα. Εμείς τουλάχιστον τα φάγαμε, γλεντήσαμε και φυσικά χρεοκοπήσαμε. Εσείς μεσ'τη μιζέρια και στην ανεργία είσαστε εδώ και 20 χρόνια και πάλι θα χρεοκόπησετε...

  Η κακία αυτή βγαίνει γιατί πιστεύω ότι διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση των PIGS από τους κερδοσκόπους και τους γερμαναράδες εαν είχαμε και οι τέσσερεις εναρμονισμένη πολιτική.

  Αντ'αυτού αυτοί το έπαιζαν "καλά παιδιά" και "καμμία σχέση με την Ελλάδα". Ελάτε τώρα με την όπισθεν και 'σεις...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Αγανάκτηση 27/04/2010 18:47:58

   Δουλεύω στην Πορτογαλία εδώ και δυόμισυ χρόνια. Άν και πολύ φτωχότερη χώρα από μας, δεν έφτασε ακόμα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Θα έρθει σύντομα όμως κι αυτή η ώρα δυστυχώς....

   Πάντως, άλλα τα προβλήματα της Ελλάδας και άλλα της Πορτογαλίας. Εδώ τους έχει κάψει η γειτνίαση με την (πολύ μεγαλύτερη) Ισπανία, όλα σχεδόν τα προϊόντα έρχονται από'κει. Και ναι μεν επενδύουν στην έρευνα και φτιάχνουν υποδομές αλλά από την άλλη έχουν τεράστια βαρίδια. Εμείς οι Έλληνες έχουμε να ταΐζουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες αραχτά πασόκια του Δημοσίου. Αυτοί εδώ έχουν τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό, εδώ και καμια δεκαετία: Κάτι σαν ισόβιο επίδομα ανεργίας. Πάρα πολλοί επιλέγουν να μην δουλεύουν και να ζουν με το 450άρι, στιβαγμένοι σε τρώγλες, εις βάρος των ασκούντων επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι φτώχεια πνευματική, είναι η καγκουριά ως θεσμός, όμως ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν αυτή τη ζωή. Όποιος πολιτικός πάει να το κόψει, θα τον μαυρίσουν, είναι αμέτρητοι. Άσε που φοβάνται έξαρση εγκληματικότητας...

   Τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν συμβιβαζόμαστε τόσο εύκολα με την μιζέρια, έχουμε έναν εγωϊσμό. Πιστεύω ότι ως προς τον ανθρώπινο παράγοντα υπερτερούμε και έχουμε την δυνατότητα να ξαναφτιάξουμε τα πράγματα από την αρχή, σε ορίζοντα δεκαετίας.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/04/2010 20:53:25

  Εγώ θέλω να δω τη Γερμανία να καταρρέει.

  Γι'αυτό ζω.

  Η κρίση είναι κατασκεύασμα των κερδοσκόπων. Και το 2000 στα ίδια σκατά βρισκόμασταν, αλλά επειδή οι κερδοσκόποι περίμεναν σαν τις ύαινες να φάνε από τους Ολυμπιακούς, όχι μόνο δεν μας πίεζαν, αλλά μας έπλεκαν και το εγκώμιο μέσω τού διεθνούς τύπου.

  Τι θα γίνει όταν οι κερδοσκόποι ανακαλύψουν ότι η Γερμανία είναι ΟΚ μόνο αν συγκριθεί με εμάς, αλλά όχι με τα κριτήρια τού Μάαστριχτ; Τι θα γίνει όταν αρχίσει να κυκλοφορεί η βρώμα ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα δεν είναι καθόλου μα καθόλου αξιόπιστα; Ρωτήστε στον περίγυρό σας να σας πουν για σούπερ ντούπερ γερμανικά αυτοκίνητα που τους βγαίνουν ελαττωματικά. Τι θα γίνει όταν η φτωχότερη Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει τα υπερτιμημένα και χαμηλότερης ποιότητας γερμανικά προϊόντα, που μέχρι τώρα σώζονταν επειδή είναι αδασμολόγητα εντός τής ευρωζώνης;

  Σαν πολύ ψηλά να τον έχει πάρει η Γερμανία τον αμανέ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Στέργιος 27/04/2010 20:54:58

   Εσύ θέλεις να δείς και την Ελλάδα να καταρρέει.
   Με την ημισέληνο ή το αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο πάνω στον Λευκό Πύργο.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Orestios 27/04/2010 21:54:56

    Από που προκύπτει αυτό;

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 27/04/2010 21:58:31

    Στέργιο σε λένε?

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Orestios 27/04/2010 22:01:44

    Γιατί δηλαδή, μόνο για τον Στέργιο γράφεις; Είμαστε κι άλλοι εδώ πέρα συνομιλητές, έγραψα την εμπειρία μου από Πορτογαλία πιο πάνω (εντός θέματος) και προσπαθώ να παρακολουθώ την συζήτηση. Άν θες λοιπόν για εξήγησέ μας τί σημαίνει αυτό που έγραψες.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Orestios 28/04/2010 11:10:04

    @ΚΜ

    Αυτά τα γράφει ο Ορέστιος επειδή είμαι Θεσσαλονικιός που διαμαρτύρομαι έντονα για τη χρόνια απομύζηση κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού στην οποία επιδίδεται το αθηνοκεντρικό κράτος εις βάρος τής Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας (και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, βέβαια, αλλά εγώ μιλάω για τη δική μου περιοχή).

    Επειδή δυσανασχετώ να πληρώνω φόρους και να έχω τα ίδια νοσοκομεία που είχα κι επί Τουρκοκρατίας, ένα αεροδρόμιο που θα το ζήλευε και το Γαϊδουρονήσι, κι από πάνω να μου τη λέει το αθηνοκεντρικό σύστημα ότι είμαι συντηρητικός και ταμπέλης (=το "χαλλλαρά!" δεν το λέμε στη Θεσσαλονίκη περισσότερο από ό,τι το λένε αλλού), ο Ορέστιος με έβγαλε όργανο τής ΜΙΤ και μίσθαρνο όργανο τού ΒΜΡΟ.

    Μη δίνεις σημασία.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Orestios 28/04/2010 11:12:21

    @ Orestios

    Ξέχασες να γράψεις επίσης, ότι είμαι και πράκτορας τής Μοσάντ, και ότι η γαλανόλευκη που θέλω να δω υψωμένη στον Λευκό Πύργο δεν είναι η ελληνική.

    Τι άλλο σου λένε οι φωνούλες που ακούς;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.