#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2008 16:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πάντειος ... "χόρεψε Τσάμικα" (θα τρελαθούμε τελείως !)

Είναι δυνατόν, όταν το πέμπτο αστέρι της σημαίας του Κοσσόβου συμβολίζει την Τσαμουριά» (Βορειοδυτική Ελλάδα), κάποιοι να κάνουν εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα «Ιστορία και επικαιρότητα του ζητήματος των Τσάμηδων»; Έγινε κι αυτό προχθές στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ομιλητές τους Κ. Τσιτσελίκη, Ε. Μαντά, Λ. Μπαλτσιώτη, Η. Σκουλίδα, Γ. Κριστάκι, Τ. Τέλλογλου και Δ. Χριστόπουλο. Προσέξτε πως αναγγέλθηκε η εκδήλωση: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται με δημόσια εκδήλωση η μελέτη ενός από τα πιο «ευαίσθητα» μειονοτικά ζητήματα την ελληνικής ιστορίας. Στόχος είναι η ανάδειξη των ιστορικά και πολιτικά κρίσιμων πτυχών του μέσω μιας τεκμηριωμένης και νηφάλιας ερευνητικής προσέγγισης, τα πορίσματα της οποίας μπορούν να προσφέρουν υλικό για
(αυτo)κριτική σκέψη σε όλες τις πλευρές». Μας δουλεύουν κανονικά δηλαδή. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακήρυξη του Κοσσόβου αυτή πήγαν να «αναλύσουν» το θέμα των …Τσάμηδων.

Γράφει ο αναγνώστης μας με το ψευδώνυμο «ΤΙΚ»: «Η αχαρακτήριστη αυτή προσπάθεια ανακίνησης «μειονοτικού ζητήματος Τσάμηδων» έπεσε στο κενό, αφού μεταξύ των ομιλητών υπήρξαν φωνές που αποτύπωσαν την πραγματικότητα, ενώ από το ακροατήριο εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες στις τοποθετήσεις άλλων που απείχαν από την νηφάλια ερευνητική προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου». Εγώ πάλι χαίρομαι που υπήρξαν και τέτοιες φωνές αλλά δεν καταλαβαίνω το εξής: Οι ομιλητές «που αποτύπωσαν την πραγματικότητα» γιατί πήγαν εκεί; Δεν ήξεραν περί τίνος επρόκειτο;

(ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» είναι από το http://mediaspotgr.blogspot.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 23/02/2008 16:32:07

  Μεταφέρω κι εδώ σχόλιο του αναγνώστη μας «ΤΙΚ» σε προηγούμενο post:
  Η επιχείρηση που έγινε στην προχθεσινή εκδήλωση του Παντείου, για ανακίνηση «μειονοτικού ζητήματος» Τσάμηδων έπεσε στο κενό, αφού μεταξύ των ομιλητών υπήρξαν φωνές που αποτύπωσαν την πραγματικότητα, ενώ από το ακροατήριο εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες στις τοποθετήσεις άλλων που απείχαν από την νηφάλια ερευνητική προσέγγιση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.
  Δύο από τους ομιλητές, διαχώρισαν πλήρως την θέση τους από την προπαγάνδα που επιχειρήθηκε και αναφέρθηκαν με στοιχεία στις παλιές αλλά και τις σημερινές πτυχές του προβλήματος.
  Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Λεωνίδας Αποσκίτης, η ιστορικός Ελευθερία Μαντά, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), μιλώντας για τον «κύκλο του αίματος στην Ήπειρο της Κατοχής», εξήγησε πως οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας δεν παρέλειπαν καμμιά ευκαιρία διεθνούς περιπλοκής για να βλάψουν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα που τους φιλοξενούσε. Τον Ιούλιο του 1942, οι Τσάμηδες συγκρότησαν την K.S.I.L.I.A. (Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοίκησης) με 14 γερμανοντυμένα τάγματα και με στόχο την εξολόθρευση των ελληνικών πληθυσμών. Γιʼ αυτό τον λόγο, μετά τον πόλεμο τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους και την συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους.
  Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, αναφερόμενος στην υποτιθέμενη επικαιρότητα του ζητήματος σήμερα, διευκρίνισε ότι, στην πραγματικότητα, με το «χαρτί» της Τσαμουριάς απασχολείται μόνο μια μικρή ομάδα απογόνων των εξορισθέντων δωσίλογων, που αποβλέπει σε άμεσα οικονομικά οφέλη με την καταβολή κάποιων αποζημιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν αύριο το πρωί η Ελλάδα τους έδινε από μια επιταγή με ένα σεβαστό ποσόν, θα έπαυαν να φωνασκούν. Επικαλέσθηκε, επίσης, παλαιότερη συζήτησή του με τον πρώην Αλβανό πρόεδρο Αλία, ο οποίος του είχε εκμυστηρευθεί πως ο Χότζα και οι κομμουνιστές Αλβανοί αντιμετώπισαν τους Τσάμηδες ως δωσίλογους, καταδικασμένους από την ελληνική δικαιοσύνη και την συμμαχική κοινή γνώμη.
  Το ίδιο το καθεστώς της μεταπολεμικής Αλβανίας έθεσε στο περιθώριο το ζήτημα των Τσάμηδων, εκτόπισε ένα μέρος τους προς τα βόρεια της χώρας και εκτέλεσε κάποιους επώνυμους από αυτούς. Το ζήτημα ανακινήθηκε ξανά μετά την δεκαετία του ʼ90 όταν ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και διεθνείς παράγοντες, όπως ο Ουγγροεβραίος μεγιστάνας Σόρος, άρχισαν να ανακατεύονται στα εσωτερικά των Βαλκανίων.
  Ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες, που είχαν ζήσει τα γεγονότα και μίλησαν με λεπτομέρειες για τα εγκλήματα των Τσάμηδων.
  Ο κόσμος που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επιλογή της ημερομηνίας της εκδήλωσης που συνέπεσε με την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
  Φωνές, όπως «είστε υποκινούμενοι», «γιατί θυμηθήκατε τους Τσάμηδες τρεις ημέρες μετά το Κόσοβο;», ή «γιατί δεν ασχολείστε με όσα τραβάνε οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου», ακούστηκαν επανειλημμένα στην αίθουσα. Πολλές επιθέσεις στράφηκαν κατά του προσώπου του ιστορικού Στέφανου Παπαγεωργίου, που διηύθυνε την συζήτηση, η οποία εντέλει εξελίχθηκε ομαλά, παρά την ένταση.
  Αλγεινή εντύπωση έκανε η ανεπιτυχής τελική προσπάθεια του λέκτορα του Παντείου, Δημήτρη Χριστόπουλου, να αφορίσει ψυχαναλυτικά τα πατριωτικά αισθήματα των παρευρισκομένων, επαναφέροντας την ψυχιατρική της καταστολής των γκούλαγκ και των ιδεολογικών διώξεων στην σημερινή πολιτική ατζέντα.
  Η γενική αίσθηση που έμεινε, πάντως, σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ότι ο λόγος τέτοιων πρωτοβουλιών δείχνει ύποπτος, την στιγμή που η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι εντελώς ρευστή και οι μειονότητες δεν αποτελούν γέφυρες φιλίας, αλλά εστίες εντάσεων

 2. Eyandros avatar
  Eyandros 23/02/2008 17:13:58

  ΤΟ 1992 ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ κΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΤΕ ΣΑΜΑΡΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ- ΒΟΡ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΣΚΟΠΙΑ κ.λ.π.
  ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΔΕΧΤΕΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ:" κα ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1.000.000 ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ;" ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΥΠΟΘΕΤΙ8ΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙς!
  ΑΜΑ ΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙς;

 3. Χ. Μόρφος avatar
  Χ. Μόρφος 23/02/2008 17:43:15

  Το άρθρο-ρεπορτάζ του Λεωνίδα Αποσκίτη για την εκδήλωση: Λεωνίδας Αποσκίτης: Τα «Σοράκια» του Παντείου έσπασαν τα μούτρα τους…

  Για το ΚΕΜΟ, τον Κερίδη, τον Καραμανλή, τον Κόκκαλη, το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (ΙΕΔ) ή Hellenic Resources Institute (HRI) και άλλους πολλούς και πολλά, δείτε στο CDRSEE VI [του Γιώργου Τσάπανου], και κυρίως στα σχόλια μετά το 51.

 4. DKool avatar
  DKool 23/02/2008 17:44:42

  Η μονομέρεια τους είναι ξεκάθαρη. Περισσότερα για το θέμα:

  http://pea-kyanea.blogspot.com/2008/02/blog-post_23.html

 5. Χ. Μόρφος avatar
  Χ. Μόρφος 23/02/2008 17:52:18

  Προς τον moderator.

  Αν εγκρίνετε το σχόλιο # 3, σβήστε παρακαλώ τη δεύτερη παράγραφο. Εκ παραδρομής μπήκε εδώ, το έβαλα και στο επόμενο ποστ.

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/02/2008 20:00:45

  Tα Σοράκια επι το έργον.
  Εμ πώς βγαίνουνε τά τζακούζια και τα μάρμαρα στίς επαύλεις τους...
  Θλιβεροί νεοταξίτες απολογητές τού Ιμπεριαλισμου.
  Για ρωτήστε τον κυριο Πεσματζόγλου που λύσσαξε να κατεβάσει την ψευτοϊστορικό Γαλλικού Ρεπούση στο Πάντειο..
  Μιλάμε για κράτος εν κράτει...

 7. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 23/02/2008 21:25:21

  συγνωμη αλλα δεν καταλαβαίνω
  Γιατι η συζήτηση σε ακαδημαικό επίπεδο ενος θεματος της συγχρονης ιστορίας μας αποτελεί υποπτη πρωτοβουλία, αντεθνική ενέργεια και δεν ξέρω τι άλλο??
  Καθ ομολογία του παραπάνω αναγνώστη υπήρξε γονιμος διαλογος και ακουστηκαν όλες οι αποψεις άρα κανεις δεν εκανε προπαγάνδα για κανέναν ή όχι???
  αντιλαμβάνομαι οτι λόγω της επικαιρότητας τα πνευματα είναι οξυμένα αλλά η προκατάληψη σε θέματα σαν το θεμα των Τσάμηδων είναι δεδομένη. Μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων που περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομματι ης αριστερας είναι πάντα ετοιμο να ανακαλύψει πράκτορες και προδότες σε κάθε διαφοροποίηση από το φασίζον εθνικιστικό ελληνοκεντρικό μοντέλο προσέγγισης της πραγματικότητας που κυριαρχει στη χώρα

 8. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/02/2008 21:29:03

  Θέμα της σύγχρονης ιστορίας μας οι δοσίλογοι Τσάμηδες..
  Και μάλιστα σε ημερίδα που οργάνωσε το ΚΕΜΟ,κάτι δηλαδή σαν το Παρατηρητήριο τού Ελσίνκι του γνωστού Δημητρά και τού Βαλλιανάτου..
  Οποιος θελει ας μπεί στο επίσημο site τού ΚΕΜΟ να δεί ποιοί συμμετέχουν και ποιοί το χρηματοδοτούν..
  Σιγά που θα βάλουμε ΄ιστορικούς αναλυτές΄τά Σοράκια...

 9. factorx avatar
  factorx 23/02/2008 21:38:18

  Προς Eyaandros: Σωστά τα λές. Μάλλον ήμουν κι εγω εκεί

 10. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 23/02/2008 21:41:10

  ειπαμε καθε αλλη αποψη ειναι προιόν συνωμοσίας πρακτόρων και προδοτών....
  Η συμπεριφορά των τσάμηδων στη θεσπρωτία η μοιρα τους , οι πράξεις τους, ο ρόλος του Ζερβα και του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζητημα είναι θεματα της συγχρονης ιστορίας μας όπως ακριβως είναι οι συγκρούσεις ΕΔΕΣ ΕΛΑΣ και οι επιπτωσεις τους στον πλυθησμό και στην διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας
  Ακόμα και αν πιστεύει κανείς πως ότι έγινε από πλευράς ΕΔΕΣ είναι καλα καμωμένο οφείλει να βγει και να το υποστηρίξει. Το χρωστα στις επόμενες γενεες.
  Αρεσει δεν αρέσει

 11. DKool avatar
  DKool 24/02/2008 01:23:25

  Για τον ύποπτο ρόλο του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ δείτε:

  http://pea-kyanea.blogspot.com/2008/02/o-kata.html

 12. Σπύρος avatar
  Σπύρος 24/02/2008 03:58:26

  Oχι απλά ύποπτος ο ρόλος τού Τοξου.
  Σαφής και ξεκάθαρος..Και έχουν και μέλλον τα παιδιά.....
  Αλλοι προστατευόμενοι τού Δημητρά και τού ΚΕΜΟ..Και τών Ιών βεβαίως-βεβαίως.
  Πηξαμε στούς ΄φιλέλληνες΄σε αυτον τον τόπο

 13. Γιάννης avatar
  Γιάννης 03/03/2008 04:46:26

  Είμαι Αρβανίτης (από τη νότια Ελλάδα), Έλληνας φυσικά στη συνείδηση, ξέρω και αρβανίτικα και θα σας πω τί σκέφτομαι για τους Τσάμηδες:
  Ήταν άθλια η συμπεριφορά τους στο Μεσοπόλεμο και την Κατοχή, ενώ χάρη τους είχε κάνει το ελληνικό κράτος και τους είχε κρατήσει μετά το 1923 (ήταν ανταλλάξιμοι και έπρεπε να φύγουν για Τουρκία, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, που έθετε κριτήριο τη θρησκεία και όχι τη γλώσσα). Τους λυπήθηκε ο Πάγκαλος που ήταν Αρβανίτης και επιθυμούσε και καλές σχέσεις με την Αλβανία. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε η στάση του λανθασμένη.

  Εν πάση περιπτώσει, μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν στην Κατοχή οι Τσάμηδες, επόμενο ήταν να τους διώξει ο Ζέρβας. Καλά έκανε και γλιτώσαμε από ένα βραχνά. Το λέω και το πιστεύω. Ευτυχώς που τους έδιωξε ο Ζέρβας γιατί το ελληνικό κράτος δεν θα τολμούσε να το κάνει ποτέ. Μας φτάνουν οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη, δεν χρειαζόμασταν δεύτερη μουσουλμανική μειονότητα, ομόγλωσση και ομοεθνή με την γειτονική Αλβανία. Οι Τσάμηδες που έμειναν στη Θεσπρωτία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι με ελληνική συνείδηση και υπόφεραν και αυτοί από τους μουσουλμάνους Τσάμηδες.
  Κάτι ακόμα: Οι Αλβανοί το ζήτημα της Τσαμουριάς το ανακινούν μόνο και μόνο γιατί περιμένουν αποζημιώσεις. Π'ρ παράτ βέτμ ε μπέιν', που λένε στα αρβανίτικα (για τα λεφτά μόνο το κάνουν). Και φαντάζομαι ότι θα θέλουν τις αποζημιώσεις με βάση την τωρινή αξία των χτημάτων και οικοπέδων!

 14. dimdiellas avatar
  dimdiellas 11/03/2008 00:06:50

  οι γονεις μου ειναι αρβανιτικης καταγωγης απο την νοτια ευβοια.Ημητερα μου και η συγχωρεμενη η γιαγια μου ησαν διγλωσσες οπως οι περισσοτεροι στο χωριο μου.Ο προπαππους της γιαγιας μου ηταν πρωτοπαλικαρο του καπεταν Κριεζιωτη μαζι πολεμησανε για να διωξουνε τους τουκαλβανους απο την ευβοια.θελω να πω μαυτο οσο και να θελουνε οι τουρκαλβανοι της γειτονας χωρας δεν θα αλλοιοσουνε την εθνικη μας συνειδηση.ειμαστε και θα μαστε ελληνες μεχρι να πεθανουμε θα ζουμε και θα πολεμαμε γιαυτον τον τοπο και ασ υπαρχουν μερικοισυμ πατριωτες μας που μας θεωρουνε ψευτοελληνες.
  οι μεγαλυτεροι ελληνες πολεμηστες ησαν αρβανιτικης καταγωγης οπως ο προπαππους μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.