#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2014 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ουκρανία στην Κόψη του Ξυραφιού Ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο μοναδικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου Γουώτεργκεητ. Την ίδια στιγμή όμως για αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με τη διεθνή και την αμερικανική εξωτερική πολιτική θεωρείται ως ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά στους τομείς αυτούς. Άλλωστε είναι αυτός που πραγματοποίησε το άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα, μια κίνηση που μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποδίδει τεράστια κέρδη για την Ουάσινγκτον.

Σε ένα από τα βιβλία του ο Νίξον είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία, χώρα κλειδί στη διεθνή σκακιέρα και ιδιαίτερα όσο αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Τους τελευταίους μήνες αυτή η πολύ σημαντική χώρα για την Ευρώπη (ιδιαίτερα στο κρίσιμο τομέα της ενέργειας) και τη Δύση γενικότερα σείεται συθέμελα από μια εσωτερική πολιτική κρίση η οποία στο κέντρο της έχει το που θα κατευθυνθεί μελλοντικά η χώρα.

Οι σφοδρές διαδηλώσεις στους δρόμους του Κίεβου ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση του φιλικά προσκείμενου στο Κρεμλίνο, Προέδρου Γιανούκοβιτς, μετά από πίεση της Μόσχας, να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και κάθε ώρα που περνά η χώρα κυλάει όλο και πιο πολύ στα πρόθυρα του να απειλείται η ίδια η συνοχή της.

Εν μέσω αυτής της καθημερινής πλέον έντασης και αναταραχής οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς συναντήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου με τους τρείς βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης. Τον Βιτάλι Κλίτσκο (πολύ στενές σχέσεις με τη Γερμανία και το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ) της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ουκρανίας, τον Αρσένι Γιατσένιουκ του Πατριωτικού Κόμματος, και τον Όλεχ Τιάχνιμποκ, του κόμματος Σβόμποντα. Οι τρείς ηγέτες έδωσαν στον Γιανούκοβιτς πριν τη συνάντηση, 24 ώρες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Η συνάντηση απέβη άκαρπη και όλα τα βλέμματα έχουν μεταφερθεί στην έκτακτη σύγκλιση του Κοινοβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος για την Τρίτη 28 Ιανουαρίου  και στη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.Ο Αρσένι Γιατσένιουκ επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Κρεμλίνο, ότι απεργάζεται σχέδιο διαμελισμού της χώρας με στόχο να συνδέσει το ανατολικό κομμάτι της με τη Ρωσία. Επίσης, εξέφρασε απογοήτευση προς τις Δυτικές χώρες, αμφισβητώντας ότι ασκούν πραγματική πίεση προς την κυβέρνηση, και κατέληξε ότι το βάρος του αγώνα πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του λαού της Ουκρανίας.

Μια προσεκτική ανάλυση των εξελίξεων θα διαπιστώσει ότι οι διαδηλώσεις και η ένταση έχουν ξεφύγει από την αρχική αφορμή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις τάξεις των διαδηλωτών έχουν παρεισφρήσει και ακραία εξτρεμιστικά στοιχεία που δρουν ανεξέλεγκτα και έχουν τελείως διαφορετική ατζέντα.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλες δυνάμεις, προσπαθούν να μη φανεί ότι παρεμβαίνουν άμεσα στις εξελίξεις, με δεδομένο ότι η Μόσχα έχει κατηγορήσει ευθέως τη Δύση για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον σε καμία περίπτωση δεν θέλει ένταση με τη Ρωσία, σε μια στιγμή που οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Από την άλλη η Γερμανία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση με δεδομένη την ανάγκη και τη στενή σχέση που έχει με τη Μόσχα στον τομέα της ενέργειας.

Ένα είναι βέβαιο, η κατάσταση σε αυτή την πολύ σημαντική γεωπολιτικά χώρα εκτραχύνεται ώρα με την ώρα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξελίξεις να παρασύρουν τις οποιεσδήποτε στρατηγικές ακολουθούν μέχρι αυτή τη στιγμή οι εξωτερικές δυνάμεις.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται λίγο πολυτέλεια σε μια χώρα που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα. Αν όμως τα συνδέσει κανείς με τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει μια επιδείνωση της κρίσης στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης και κατ’ επέκταση το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία τότε θα γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να ευχόμαστε να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή στη σταθερότητα το συντομότερο δυνατό σε αυτή την κρίσιμη για τον μέλλον της Ευρώπης χώρα.

Τόμας Τζέφερσον

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος Σπ avatar
  Κωνσταντίνος Σπ 26/01/2014 11:17:31

  τα γεγονότα της Ουκρανίας θυμίζουν την Ελλάδα του 2008 σε οξύτερο βαθμό. Μετά τη συμφωνία με τη Μόσχα για ένταξη στην ρωσσική οικονομική ένωση ανντί για σύνδεση με την ΕΕ και τους λοιπούς ευρωατλαντικούς συνασπισμούς όλως τυχαίως ξεκίνησαν οι καταλήψεις στις πλατείες. Το πρόβλημα όμως ειναι ότι η πορτοκαλί επάνάσταση που κατέληξε στην Ιουλία Τιμοσένκο είναι πολύ πρόσφατη για να την έχουν λησμονήσει οι Ουκρανοί....

 2. Κωνσταντίνος Σπ avatar
  Κωνσταντίνος Σπ 26/01/2014 11:18:53

  τα γεγονότα της Ουκρανίας θυμίζουν την Ελλάδα του 2008 σε οξύτερο βαθμό. Μετά τη συμφωνία με τη Μόσχα για ένταξη στην ρωσσική οικονομική ένωση ανντί για σύνδεση με την ΕΕ και τους λοιπούς ευρωατλαντικούς συνασπισμούς όλως τυχαίως ξεκίνησαν οι καταλήψεις στις πλατείες. Το πρόβλημα όμως ειναι ότι η πορτοκαλί επανάσταση που κατέληξε στην Ιουλία Τιμοσένκο είναι πολύ πρόσφατη για να την έχουν λησμονήσει οι Ουκρανοί.... και την εξ αυτής απογοήτευση...

 3. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 26/01/2014 12:54:36

  Ολα δείχνουν ότι η Ιστορία ξαναγυρνά εκεί που σταμάτησε 100 ή 70 χρόνια πριν.
  Εχουμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Γερμανίας, να εναγκαλιστεί την Ουκρανία, η οποία έιναι μια χώρα διαιρεμένη, εθνολογικά , κοινωνικα΄και ιδεολογικά σε ρωσόφιλη ανατολή και ουνιτική Δύση.
  Οι Γερμανοί υποδαυλίζουν τον αρχόμενο εμφύλιο, και προσπαθούν να πάρουν ό,τι δεν κατόρθωσε ο Χίτλερ. ( Στο 1ο παγκόσμιο την είχαν παρει με τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε ο Λένιν) .
  Το πρόβλημα της Ευρώπης , ακόμη μια φορά, είναι η Γερμανία, με τον αναθεωρητισμό της. (Ας θυμηθούμε λίγο και τη Γιουγκοσλαβία) Προς το παρόν κρύβεται πίσω από τη δύναμη των ΗΠΑ, αλλά η ατζέντα της πάει κόντρα στα αληθινά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
  Στον πόλεμο αυτό, η Ελλάδα παριστάνει τον ηλίθιο εθελοντή , που ,μπαίνει μπροστά και τρώει όλες τις σφαλιάρες.
  Η ΕΕ πολιτικά, πέθανε. Μένει μόνο να τυπωθεί το κηδιόχαρτο. Οποιος το καταλάβει αυτό νωρίς, έχει πιθανότητες να κερδίσει κάτι. ( Η οικονομική κρίση είναι βαθύτατη και οι Εθνικοί ανταγωνσιμοί ξαναφάνηκαν εντός της ΕΕ. Και αν τα λεφτά για την Ελλάδα , ήταν σχετικά λίγα (και δεν δόθηκαν) , για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία είναι πάρα πολλά.Και οι Γερμανοί δεν θέλουν να χάσουν πεντάρα , αλλά να τα πάρουν όλα- Με το ακριβό ευρώ, κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στη Γαλλία και Ιταλία. Πόσο θα αντέξουν τούτοι; ).

  • Aris2 avatar
   Aris2 @ σκεπτικιστης 26/01/2014 14:01:00

   Εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ αγαπητέ Σκεπτικιστή.
   Πάντως αυτή τη φορά η Γερμανία δεν θα τα καταφέρει με τον Πούτιν.
   Στην καλύτερη περίπτωση να πάρει μερικά άχρηστα χωράφια της Ουκρανίας που θα τα πληρώσει σε πολλαπλάσιο της αξίας τους. Αν και πολύ πιθανό να την πατήσει αλλά Οσετία...

 4. Dal avatar
  Dal 26/01/2014 13:19:32

  "Σε ένα από τα βιβλία του ο Νίξον είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία, χώρα κλειδί στη διεθνή σκακιέρα και ιδιαίτερα όσο αφορά το μέλλον της Ευρώπης".

  Και στην "Μεγάλη Σκακιέρα" ο Μπρεζίνσκι τα ίδια γράφει. Προsδιορίζει και χρονολογικά γύρω στο 2015 ,την πρόσδεσή της στη Δύση. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

 5. δραχμοτρομος avatar
  δραχμοτρομος 26/01/2014 14:18:33

  Η Ουκρανία είναι χώρα που εξαρτάται ενεργειακά 100% από τη Ρωσία.Τι πιθανότητες δίνετε να επιτύχουν οι "φιλοευρωπαϊστές" πλην όμως νεοναζί "επαναστάτες" αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του ΦΑ έστω για δένα ημέρες;

 6. Νταβάριτς avatar
  Νταβάριτς 26/01/2014 20:51:48

  Μόνο ο Αλέξης μπορεί να σταματήσει τον εμφύλιο στην Ουκρανία άντε... και ο
  Κουτσούμπας (χθες «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κόλαση για όλους τους λαούς της»). Ας πάει να εξηγήσει στους διαδηλωτές που ζητούν σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά που λέει στους εδώ ιθαγενείς: ότι η Ευρώπη είναι το χειρότερο μέρος να ζει κάποιος, ότι υπάρχει η άλλη λύση που την ξέρει μόνο ο Αλέξης, Τσουκαλάς, Ζωή, Πάντζας, Τζάκρη κλπ. Ας περιμένουν τουλάχιστον να φτιάξει ο Αλέξης την "άλλη Ευρώπη" δεν θα του πάρει καιρό...εδώ έχουν πειστεί οι αφελείς...Τσάμπα σκοτώνονται!

 7. γιωργος avatar
  γιωργος 26/01/2014 20:54:36

  αυτό που προβληματιζει ειναι οτι μετα τις "οικολογικές" ευαισθησίες για τον Μπουργκας-Αλεξανδουπολη απο τον" μεγαλο" πολιτικο Γ.Α.Π η Ελλαδα συνεχίζει όχι άπλα να αποξενώνεται από τη Ρωσσια άλλα να έχει ίσως τις ποιο αντιρωσσικες θεσεις στην ιστορια της, χωρις να περνει καποιο ανταλαγμα απο την Αμερικη ή την ΕΕ ..αυτη η αφρόνως εξωτερικη πολιτικη που Μπενυ αλλα και του προκατοχου του θα βαλουνε την Ελλαδα στο συντομο μελλον σε μεγαλες περιπέτειες,η ευρωπη εχει σαν "ατμομηχανη" την γερμανια που ειναι ειναι ενεργιακα εξαρτημενη απο τη ρωσσια και ειναι σαν νανος μπροστα τις ,μονο καποιος με παρωπιδες δεν βλεπει πως η ρωσσια του μελλοντος δεν θα εχει καμια σχεση με την ρωσσια του μεθυσου Γελτσιν και θα ειναι οχι απλα μια περιφεριακη δυναμη αλλα μια υπερδυναμη οικονομικη και στρατιωτικη .Η μονοπάτι πολιτικη που ακολουθειτε τα τελευταια χρονια προς δυση(ευρωπη ΗΠΑ) ΔΕΝ δικαιωλογηται παρα απο το οτι το πολιτικο προσωπικο το οποιο ειναι χειροποδαρο δεμενο με διαφορες αμαρτιες(μιζες διαφθορα) που γνωριζουνε στη "ΔΥΣΗ"η Αμερικη φενεται να χανει το ενδιαφερον που ειχε καποτε για την ευρωπη καθως στην πισω της αυλη εχει μια κινα που μπορει μονο με την οικονομια τις να την καταστρεψει και εχει στρεψει ολη τις την ενεργεια εκει ,ηδη η εισοδος μεγαλων ρωσσικων εταιριων στην αγορα της ΕΥΡΩΠΗΣ εχει αρχησει σε Γερμανια κτλ ασχετος εδω αν οι ολοιγαρχες της Ελλαδος καταφεραν την μη εξαγορα πχ φυσικου αεριου δεπα-δεσφα την οποια εχουνε περασει φεσι τεραστιο και θα αναγκαζοτανε να ξεπληρωσουνε

 8. cyprusnet avatar
  cyprusnet 26/01/2014 20:58:25

  Άσχετο, γνωρίζετε μήπως τις θέσεις του Σύριζα για την κατάσταση στην Ουκρανία;;
  Το ρωτώ, γιατί στο facebook γίνετε μια μάχη μεταξύ ''συντρόφων'' , με ποιου το μέρος είναι!!

 9. γιώργος avatar
  γιώργος 26/01/2014 21:37:24

  μπραβο. διαβαζοντας τα σχολια μπορεις πολυ γρηγορα να καταλαβεις τι συμβαινει στην ουκρανια.

 10. Dimos avatar
  Dimos 26/01/2014 22:08:05

  Πάντως όταν ανακοινώθηκε ο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, στην κυριολεξία την επόμενη μέρα είχαν κυκλοφορήσει ακόμα και σε αθηναϊκά πανεπιστήμια, προκηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και οικολογικών ομάδων, για την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα επέφερε το έργο. Για τον ΤΑΠ καμιά τέτοια ευαισθησία δεν εκδηλώθηκε αφού η μαμά Αμερική πάντα προσέχει το περιβάλλον.
  Κάτι παραπάνω από τεράστιο λάθος είναι για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όχι η απομάκρυνση από τη Ρωσία, γιατί ποτέ δεν συμμάχησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα με τους ρώσους, αλλά έστω και η διατήρηση κάποιων επαφών. Είναι κοινώς αποδεκτό για τους γνώστες των ενεργειακών θεμάτων ότι παρά τις διάφορες εξαγγελίες για σχιστόλιθους, για αζέρικο αέριο, για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ακόμα και για τη μεσογειακή ενέργεια (πολύ μικρή για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ) κλπ, οι ανάγκες της ευρωπαϊκής παραγωγής είναι τόσο μεγάλες ώστε η παραμικρή μείωση ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη μπορεί να επιφέρει τεράστιο πλήγμα, ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης. Για αυτό άρχιζε να τα μαζεύει σήμερα ο βρετανός υπεξ σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα κάνοντας μια δήλωση κατευναστική προς τη Ρωσία. Σιγά σιγά και άλλες χώρες θα αρχίζουν να τα μαζεύουν γιατί οι λεονταρισμοί των εντυπώσεων έχουν κάποιο όριο το οποίο αν ξεπερασθεί θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την ΕΕ. Και βέβαια και με την Ουκρανια δεν είναι χαζοί οι ευρωπαίοι να φορτωθούν άλλο ένα πρόβλημα, τεράστιο μάλιστα, αφού όχι μνημόνια δεν θα πρέπει να επιβάλουν αλλά να πληρώσουν κιόλας. Στην αρχή νόμιζαν ότι όλα θα γίνουν ήρεμα, με μια υπογραφή συνεργασίας και αθόρυβη έναρξη των μνημονίων. Τώρα όμως, η Ρωσία έσπρωξε το χρήμα, αυτοί υποκίνησαν ταραχές μη πιστεύοντας μάλλον την έκταση τους και τώρα αν προκύψει φιλοδυτική κυβέρνηση θα πρέπει να τη στηρίξουν, όχι βέβαια με λιτότητα αλλά με χρήμα, πολύ χρήμα... (Κάποιοι στην Αθήνα θα πρέπει να ανησυχούν μάλιστα για μια τέτοια εξέλιξη). Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία στην κυριολεξία μπορεί να βουλιάξει την ουκρανική οικονομία, όχι μόνο ενεργειακά αλλά και εμπορικα. Που νομίζετε ότι πουλιούνται τα ουκρανικά προϊόντα; Στις Βρυξέλες ή στο Παρίσι; Η μεγάλη τους αγορά είναι η μαμά Ρωσία. Φανταστείτε τι πάνε να φορτωθούν οι της ΕΕ... Από την μια, βρίζουν τον Πούτιν γιατί τους έφαγε την ενέργεια μέσα από τα χέρια τους, από την άλλη, σύντομα θα χαλαρώσουν αφού στο εσωτερικό της Ρωσίας ξεφυτρώνουν συνέχεια πατριωτικές οργανώσεις, φορείς κλπ που πιέζουν για να αποσυρθεί ένα σοβαρό τμήμα της ενέργειας προς την ΕΕ για να καταναλωθεί στην εσωτερική ανάπτυξη (ήδη υπάρχουν μεγάλες ανάγκες μόνο και μόνο από την χωρίς προηγούμενο τεράστια παραγώγη στρατιωτικών συστημάτων ψηλής τεχνολογίας). Βέβαια προς το παρόν τα λεφτουδάκια της Ευρώπης είναι πολλά, αλλά αν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες και αλλάξει η Ρωσία πολιτική στρεφόμενη στην εσωτερική ανάπτυξη, η γυμνή από ενέργεια ΕΕ θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.
  Πάντως είναι φοβερό. Σήμερα έβγαλε ανακοίνωση ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ότι θα χτυπάει τυφλά αθώους ρώσους μέχρι να αναγκασθούν να ξεσηκωθούν για να διώξουν τον Πούτιν. Οι γνωστές κοπελίτσες του ανεπανάληπτου ροκ συγκροτήματος το οποίο γνωρίζει όλος ο πλανήτης χωρίς να γνωρίζει έστω και ένα τραγούδι του (παγκόσμια πρωτοτυπία) θέλουν επίσης να τον διώξουν (με τη βοήθεια πάντα της διεθνούς κοινότητας=Δύση). Το ίδιο οι ομοφυλόφιλοι, οι οικολόγοι, οι αστρολόγοι, οι μάντεις και οι παραψυχολόγοι απανταχού στον πλανήτη... Α, ρε τις τους έχει κάνει πια αυτός ο Πούτιν!

 11. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 27/01/2014 20:28:11

  To θέμα είναι ότι πάλι για μία ακόμη φορά 100-200 χιλιάδες κόσμος με υποκινητές καμιά 500ριά πληρωμένους αχυρανθρώπους εκφράζουν - κατά τη Δύση - πάντοτε την απελπισία του "λαού" για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ. κλπ. κλπ.
  Κανείς όμως δεν διερωτάται ΑΠΟ ΠΟΥ παίρνουν χρήματα για να κινηθούν οι "διαδηλωτές" - γιατί με 100 ευρώ ούτε στραγάλια δεν παίρνεις πια - ποιός τους εκπαιδεύει, ποιός τους δίνει οδηγίες στις συγκρούσεις και ποιός επιτέλους θέλει τη Ρουσλάνα ως νέα Τιμοσένκο....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.