#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2007 23:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ντόρα, ο Βενιζέλος και το νέο σύστημα εξουσίας

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «Αντί» τον περασμένο Ιανουάριο και πιστεύουμε ότι διατηρεί σήμερα ακέραια τη σημασία του: 

«Τι μπορεί να συνδέσει τις φιλοδοξίες της  Ντόρας Μπακογιάννη με εκείνες του Ευάγγελου Βενιζέλου;  Καταρχήν, δεν είναι κρυφές οι σχέσεις αμφοτέρων με τη μεγάλη  επιχειρηματική οικογένεια του Βορρά. Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη (παλιό τζάκι της πολιτικής) με την οικογένεια Μπακατσέλου (παλιό τζάκι της οικονομίας) μετρά αδιατάρακτες δεκαετίες. Κόρη του Μητσοτάκη η Ντόρα. Γαμπρός της οικογένειας Μπακατσέλου ο Βενιζέλος.Τι θα σηματοδοτούσε  μια ταυτόχρονη παρουσία τους στο ρετιρέ της πολιτικής;  Η Ελλάδα αλλάζει. Γίνεται  μια χώρα όπου τα «παλαιά τζάκια», είναι υποχρεωμένα να συνυπάρξουν με τα «νέα τζάκια», με όλους αυτούς τους εφοπλιστές και χρηματιστές που εφορμούν από το Σίτυ, της Νέα Υόρκη και τη Μέση Ανατολή Τους νέους μεγαλοεπιχειρηματίες της προηγούμενης δεκαετίας που μετέφεραν την έδρα τους από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα. Με τους Λάτσηδες, τους Αγγελοπουλαίους και τον Αλογοσκούφη ως νέο τσάρο της οικονομίας να αυξάνει δραματικά τα μερίδιά τους. Με τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες που επεκτείνονται στη χώρα μας, ανοίγοντας νέες αγορές, αλλά και διεκδικώντας χώρο που  μέχρι σήμερα εκμεταλλεύονταν  άλλοι.

Αυτό που επιθυμούν όλοι αυτοί για να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο δικομματισμός, τους εξυπηρετεί καταρχήν. Μια κεντροδεξιά και μια κεντροαριστερά που θα εναλλάσσονται περιοδικά στην εξουσία. Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα προηγούμενα. Πρέπει να υπάρχει μια «συνέχεια» στην εναλλαγή των δυο πόλων στην εξουσία. Χωρίς αιφνιδιασμούς και ανατροπές, όπως έγινε με το 1989 και τη διαπλοκή επί Σημίτη. Πρέπει να υπάρχει ένας κοινός «πυρήνας», ένας σταθερός άξονας,  που να συνδέει την πολιτική εξουσία με τα οικονομικά συμφέροντα και θα προσδίνει συνέχεια στις επιλογές, την κατανομή ρόλων και τη διανομή εξουσίας. Έναν τέτοιο σταθερό άξονα μπορεί να εξασφαλίσουν τα τζάκια Μητσοτάκη και Μπακατσέλου με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις τους με τον ΣΕΒ ή τον ΣΕΣΜΕ, τις τράπεζες, τις κατασκευές και τις πολυεθνικές στον τομέα της κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι έχασε την πρωτοκαθεδρία στη κεντροδεξιά παράταξη, η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει χάσει και τις προνομιακές σχέσεις με διάφορα καρτέλ και οικονομικά λόμπι.

Η «διαπλοκή» της 8ετίας Σημίτη ήταν για τις νέες οικονομικές δυνάμεις κάτι σαν το σκάνδαλο Κοσκωτά. Υπονόμευε τα συμφέροντά τους, περιόριζε την ανάπτυξή τους και κυρίως προκαλούσε πολιτικές ανωμαλίες και αστάθεια. Το ζητούμενο γι αυτές είναι πάντα η σταθερότητα και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν φαίνεται ότι διασφαλίζει αυτήν την προϋπόθεση. Για το λόγο αυτό πρέπει να προδιαγραφεί η επόμενη ημέρα στο σημερινό μεταβλητό και παρακμασμένο πολιτικό σύστημα, στο οποίο εντάσσουν και τις ηγεσίες Καραμανλή και Παπανδρέου. Το δίδυμο Μπακογιάννη – Βενιζέλου εγγυάται κάτι διαφορετικό, αφού η εναλλαγή τους στην εξουσία, στη βάση της τετραετίας, η ακόμα και μέσω κυβερνήσεων γερμανικού μοντέλου, εγγυάται μια σταθερή προοπτική διαρκείας 10-15 ετών.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά σχέδια και ιδέες για το πώς θα εκσυγχρονισθεί μετεξελιχθεί το «κράτος των Βαυαρών» και του «μεσοπολέμου». Όπως αυτά της «παρέας της Χαϊδελβέργης» για την κεντροαριστερά  ή  της «λέσχης Μίλτον Φρίντμαν» για την κεντροδεξιά. Ποια θα είναι η μετεξέλιξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς; Άγνωστες ακόμα οι βουλές του Κυρίου και των ισχυρών. Η ώρα  πάντως μιας «νέας μεταπολίτευσης» φαίνεται ότι έφτασε...».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Leftfoot avatar
  Leftfoot 20/10/2007 12:46:27

  Το http://www.kentri.gr/cat-1/ έγραψε:
  Γνώριζε η Ντόρα το σχέδιο Βενιζέλου;
  Για το σχέδιο δράσης του το βράδυ των εκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτός από τους στενούς του συνεργάτες, φαίνεται να είχε ενημερώσει και την Ντόρα Μπακογιάννη. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι ο Θανάσης Κούβελος, αδελφός του Ισίδωρου και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Ντόρας, ήδη από την Παρασκευή πριν τις εκλογές, διαβεβαίωνε στελέχη του μηχανισμού των Μητσοτακικών σε διάφορους νομούς, ότι οι κρυφές δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να χάνει με διαφορά 4 μονάδων από τη Ν.Δ. και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έκανε αρχηγική εμφάνιση στο Ζάππειο. Καθώς αναμενόταν, ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. θα ήταν οριακή, προεξοφλούσε ότι η κίνηση Βενιζέλου θα μπορούσε να αποτελέσει προπομπό για εξελίξεις και στο κυβερνητικό μπλοκ, που θα ανοίξουν το δρόμο της Ντόρας για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

 2. Η «νέα μεταπολίτευση», η Ντόρα και ο Ευάγγελος « ΣΟΥΣΑΝΗΣ avatar
  Η «νέα μεταπολίτευση», η Ντόρα και ο Ευάγγελος « ΣΟΥΣΑΝΗΣ 05/09/2009 11:02:17

  [...] λοιπόν τι γράφαμε παλαιότερα εδώ  κάτω από τον τίτλο «Η Ντόρα, ο Βενιζέλος και το νέο σύστημα εξουσίας» επειδή όπως φαίνεται δεν έχουν χάσει καθόλου την [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.