#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Ντροπή της Ευρώπης»Ένα συγκλονιστικό ποίημα του Γερμανού συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, με τίτλο «Η Ντροπή της Ευρώπης» κάνει το γύρο του κόσμου. Και είναι συγκλονιστικό διότι κατ’ αρχάς πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας, της ιστορίας της και της προσφοράς της στον παγκόσμιο πολιτισμό και κατά δεύτερον στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη χώρα του, τη Γερμανία για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Αξίζει να το διαβάσει κανείς αφενός για να καταλάβει ότι δεν είναι όλοι οι Γερμανοί σαν τη Μέρκελ και τους τεχνοκράτες που βλέπουν μόνο ελλείμματα. Είναι επίσης μήνυμα στην κ. Λαγκάρντ, τη Γαλλίδα που θα έπρεπε να σέβεται έναν ελληνικό λαό που παρά τα λάθη του υποφέρει.

Ας το διαβάσουν και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί από  όλες τις παρατάξεις που «κόντυναν» την πατρίδα μας.

 

«Η Ντροπή της Ευρώπης»

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.

Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.

Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.

Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.

Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.

Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.

Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.

Σ' Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ' όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.

Όμως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.

Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.

Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Ολυμπό τους η δική Σου θέληση ζητάει ν' απαλλοτριώσει.

Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 27/05/2012 08:22:07

  Εντάξει, καλή και η συναισθηματική πλευρά του θέματος, αλλά υπάρχει και η ευθύνη του ελληνικού λαού.
  Επίσης τα γερμανικά έντυπα όλο το τελευταίο εξάμηνο βοούν για την συνεργασία του Grass με το χιτλερικό καθεστώς. (Die Welt, Süddeutsche Zeitung, ...)

  • man8os avatar
   man8os @ S.P. 27/05/2012 11:51:36

   Και τι εγινε που ειχε υπηρετησει την πατριδα του στα SS?

 2. S.P. avatar
  S.P. 27/05/2012 08:25:57

  Συγνώμη στο προηγούμενο σχόλιο έκανα ένα σοβαρό λάθος: αντί χιτλερικό καθεστώς, έπρεπε να γράψω καθεστώς της DDR (Stasi).
  Συγνώμη και πάλι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ S.P. 27/05/2012 16:34:46

   Απλες υποψίες υπάρχουν. Αδιευκρίνιστες.
   Υπόψη ότι η Stasi είχε μεταξύ των άλλων τη "συνήθεια" να διασπείρει τη φήμη - ή να αφήνει δήθεν ίχνη - ότι είναι συνεργάτης της ο α ή ο β (που αυτή "δεν συμπαθούσε").
   Με προφανή αποτελέσματα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ S.P. 27/05/2012 16:45:13

   Για την χιτλερική εποχή πάντως, η αλήθεια είναι, ότι ο ίδιος ο Γκράς αποκάλυψε, με δική του πρωτοβουλία, πώς είχε υπηρετήσει ως πολύ νεαρός στρατιώτης στα SS.

 3. Dal avatar
  Dal 27/05/2012 08:31:11

  Νομίζω το ποιήματα έχει και την αλληγορία του.
  Ο Γκράς ως άνθρωπος της τέχνης, '"βλέπει"στην αποπομπή της Ελλάδος από την ΕΖ την επικράτηση των αγορών στην Ευρώπη, σε βάρος του πνεύματος, της ιδέας, της τέχνης, του πολιτισμού γενικότερα, που απαρχές έχουν την αρχαία Ελλάδα.

  • juliet avatar
   juliet @ Dal 27/05/2012 09:18:57

   O Μεξικανός Οκτάβιο Παζ είπε για την αγορά:
   ''Η αγορά δεν είναι νόμος της φύσης ,ούτε θείος νόμος.Είναι ένας μηχανισμός ,που εφευρέθηκε από τον άνθρωπο.Οπως όλοι οι μηχανισμοί,είναι και αυτός τυφλός.Δεν γνωρίζει που πηγαίνει ,είναι ταγμένος να γυρίζει ασταμάτητα''.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/05/2012 08:36:03

  Ωραία όλα αυτά, αλλά θά`θελα να ξέρω πόσοι 18χρονοι που ψήφισαν για πρώτη φορά φέτος γνωρίζουν τι εστί Αντιγόνη, και πόσοι ... Τάμτα.
  Εκεί είναι που χάθηκε όλο το παιχνίδι για την Ελλάδα μας, και τα υπόλοιπα όλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Strange Attractor 27/05/2012 08:58:36

   Πώς να γνωρίζουν τα νέα παιδιά την Αντιγόνη; Η αποδόμηση της Παιδείας ξεκίνησε πολύ ενωρίς, απ' όταν καταργήθηκαν τα Αρχαία Ελληνικά από τη σχολική ύλη και απ' όταν ανέθεσαν στην κα Ρεπούση να γράφει την Ιστορία. Τα παιδιά φταίνε;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Aφροδίτη 27/05/2012 09:20:07

    Αλίμονο αν πίστευα ότι φταίνε τα παιδιά.
    Για το όλο σύστημα Πασόκ και σια, που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια, επιβάλλοντας την κουλτούρα Ρούλα Κορομηλά, Πέτρου Κωστόπουλου, κλπ μιλάω.

    • S.P. avatar
     S.P. @ Strange Attractor 27/05/2012 09:22:26

     Σωστά, αλλά την αντίσταση προέβαλλε η τάχα και δεξιά;

     • ΙΑΣΟΝΑΣ avatar
      ΙΑΣΟΝΑΣ @ S.P. 27/05/2012 10:00:01

      ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΔΕΞΙΑ;;;;;;
      ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΑΡΑΤΟΣ!!!!!!!!
      Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ
      ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΑΝ
      ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΒΟΗΘΗΤΗ ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΤΗΚΕ
      ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
      ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

    • Aφροδίτη avatar
     Aφροδίτη @ Strange Attractor 27/05/2012 10:07:40

     Ξέρω φίλε μου, πως δεν εννοούσες αυτό! Απλά τη δική μου γενιά ήθελα να κατηγορήσω, γιατί αυτή ευθύνεται για όλα αυτά. Ακόμα και όσοι τότε διαφωνούσαμε, το κάναμε χαμηλοφώνως και δεν αντισταθήκαμε σθεναρά (μιλάω για τα Αρχαία και για την κατάργηση του πολυτονικού). Έχω τις τύψεις μου, πίστεψέ με!

     • S.P. avatar
      S.P. @ Aφροδίτη 27/05/2012 10:31:38

      Ε, βέβαια τις επιστημονικές - συνδικαλιστικές ενώσεις καθηγητών κ.α. τις ενδιέφερε μόνο η κατάργηση του Επιθεωρητή, για να έχουν πεδίο ανοικτό για να πάρουν την Εκπαίδευση ατιμωρητί στο σπίτι τους με τα ιδιαίτερα μαθήματα. (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, απ' ότι μαθαίνω συνεχίζονται παρά τις χαμηλές τιμές ακαταπαύσως και ατιμωρητί). Λέω ψέμματα;

     • voter avatar
      voter @ S.P. 27/05/2012 10:52:30

      Δυστυχώς SP , δεν λές καθολου ψέμματα !
      Η ΟΛΜΕ και το ΔΕΠ(εκπαιδευτικοι μεσης και ανωτάτης ) , ο ΔΣΑ (δικηγόροι ) ,ο ΙΣΑ (γιατροι) ,και πλείστοι άλλοι φορείς που θα έπρεπε να ασχολούνται Και με το επιστημονικο αντικείμενο του επαγγέλματος τους , το Ξεχασαν μεγαλοπρεπως στον βωμο του κερδους και των
      οικονομικων και μονο διεκδικήσεων .Παντα στην τελευταία φράση στις καταγγελίες τους εβαζαν και τον μαιντανο "δωρεανκαι ποιοτικη παιδεια για τον λαο ","ερευνα και αξιοκρατία στα πανεπιστημια ", "ποιοτικη υγεια για τον λαο" και αλλα τσιτατα αλλα ποσως τους ενδιέφερε .Αρκει να παρει κανεις μια και μονη επιφυλλιδα των οργανων αυτων και αν βρει έστω και ένα αρθρο ακομματιστου επιστημονικου ενδιαφεροντος ας μου το στειλει.

     • S.P. avatar
      S.P. @ voter 27/05/2012 11:25:51

      !!!

     • juliet avatar
      juliet @ S.P. 27/05/2012 10:53:55

      S.P.
      Καλημέρα ,το 2000 προ ευρώ μαθηματικός έπαιρνε την ώρα 14.000 την ώρα και μάλιστα από τη τάξη του.
      Τώρα μπορείς να βρεις και με 20 ευρώ.
      Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα .Η κόρη μου χρειάστηκε μαθήματα Γερμανικών ,ήξερα μια εδώ κοντά ,επειδή δούλευε της ήτανε εύκολο να είναι κοντά .Λοιπον 25 την ώρα χωρίς απόδειξη .Η μικρή επειδή έχει αποκτήσει άλλη νοοτροπία ...δεν δέχτηκε και βρήκε Γερμανό με 15 την ώρα και απόδειξη .
      Αυτή είναι η αλήθεια .Δεν μπορεί κανείς να πολεμήσει όλα αυτά ,μόνο με το πόθεν έσχες ...τίποτε άλλο μέχρι και των παιδιών τους όλα τεκμηριωμένα .

  • voter avatar
   voter @ Strange Attractor 27/05/2012 10:14:27

   Πόσο δίκιο έχεις φίλε Strange Attractor !
   Ακριβώς εκεί χάθηκε όλο το παιχνίδι ήδη απο την Ανατολή της πρωτης κιολας Πασοκικης μερας ! Αρχής γενομένης απο την γλώσσα οπως επισημαινει και η Αφροδίτη , τον εξοβελισμο απο σχολεία και πανεπιστήμια του Παλαμά και του Σικελιανού , την αντικατάσταση της τίμιας μελέτης και προσπάθειας των μαθητων και φοιτητων με την κομματική συμμετοχή ,τον κιτρινισμό του τύπου και πλειστα άλλα , φθασαμε στο σημείο να αναδεικνύουμε αρχοντες της πολιτικης μας ζωής τον Τσιπρα και την Ρεπουση.Α! Ξεχασα και τον Μιχαλολιάκο.
   Ωστοσο , το πανίσχυρο όπλο της ελληνικής γλώσσας ,που ως γλωσσα δεν είναι μονο "λογια " προς επικοινωνια αλλά και τρόπος σκέψης ,έχει δείξει στο ιστορικό παρελθόν δείγματα μεγάλης αντοχής . Αν τα καταφέρει και παλι ανάμεσα στις επικινδυνες ακροβασίες , θα οδηγήσει εστω και οδυνηρά τον λαό μας σε αλλαγες

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ voter 27/05/2012 11:03:33

    Και όμως voter, μας οδηγούσαν σε δήθεν σεμινάρια όπου σχολικοί σύμβουλοι μας έλεγαν πως η γλώσσα, είναι μόνο “λόγια ” προς επικοινωνία. Αυτοί λοιπόν οι σύμβουλοι, επιβραβεύτηκαν και βρέθηκαν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο!
    Αν θέλεις και ονόματα έχω!

    • voter avatar
     voter @ Δαναός 27/05/2012 12:08:57

     Αγαπητε Δαναε ,
     μόνο λύπη μπορώ να νιώσω για την πληροφορία που δίνεις , γιατί η οργή δεν φθάνει εδω !
     Αραγε που ηταν οι λογιων λογιων Μπαμπινιώτιδες ως επιστημονικοι προισταμενοι του Παιδαγωγικου Ινστιτουτου? Περιόδευαν προφανως ανα την υφήλιο εγκαινιάζοντας Ινστιτουτα Ελληνικου Πολιτισμου σε χώρες που τον πολιτισμο αυτο τον σεβοντουσαν περισσοτερο απο εμας.
     Τι να πεις ...
     Και να σκεφθεί κανεις οτι η επιστήμη της Νευροψυχολογίας, έχει καταδειξει απο πολλών ετων, οτι η γλώσσα ειναι Λόγος και οχι "λόγια" και ο αείμνηστος Γ. Χειμωνάς το είχε κάνει ευρύτερα γνωστό εν Ελλάδι με τα βιβλια του , ήδη απο τις πολύ αρχες της δεκαετίας του '80, και στο ευρύ κοινο κι οχι μονο στα στενη επιστημονική κοινοτητα .
     Αναρωτιέμαι αν τα βιβλία του κυκλοφορούν ακομα στα βιβλιοπωλεια η εχουν εκτοπισθει απο τα γνωστα άλλα .

  • tak avatar
   tak @ Strange Attractor 27/05/2012 10:56:41

   Σκέψου φίλε, αν πέντε παιδιά γνωρίζουν την Αντιγόνη, τον Κρέοντα, τον Ετεοκλή, την Ισμήνη και τον Πολυνείκη, δε θα τους γνωρίζει κανένα. Ούτε το Σοφοκλή! Αμέ!

   • juliet avatar
    juliet @ tak 27/05/2012 11:14:36

    tακ, απαράδεκτος......
    Γνωρίζουν την Τάμπα-αρέσει και στο S.A!- ξέρουν τον Ρουβά ,τον Ψινάκη ,τον Βαλιανάτο ,τον Λαζόπουλο.....και για να δεις πόσο διακριτική είμαι δεν συνεχίζω.
    Καλημέρα.
    :)

 5. juliet avatar
  juliet 27/05/2012 09:10:13

  Kαλημέρα,
  ''Ο,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο ,είν' η Ελλάδα για την ανθρωπότητα''.
  Γκαίτε
  ''Σ'έναν μικρό λαό εδόθηκε άλλοτε από Θεού η εντολή να δημιουργεί τις βάσεις και τις αρχές κάθε ανθρώπινης προόδου.Και ο λαός αυτός είναι ο Ελληνικός.Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης ,κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό ελληνική και μόνο έχει την προέλευση''.
  Μπλαιζ Πασκάλ
  ''Ολοι είμαστε Ελληνες!Οι νόμοι μας ,η φιλολογία μας ,η θρησκεία μας,η τέχνη μας,έχουν τις ρίζες τους στην έξοχη Ελλάδα .Χωρίς την Ελλάδα ,η Ρώμη των προγόνων μας ,η κατακτήτρια Μητρόπολη,δενθα διέχυνε,με την βοήθεια των όπλων,τα φώτα της σε μας και θα είμαστε ακόμη ίσως άγριοι ειδωλολάτρε ς,σαν και πρώτα''.
  Σελλευ
  ...............................................................................................................
  ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ......................ΓΙΑΤΙ;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ juliet 27/05/2012 10:26:04

   Γιατί είναι ευκολότερο να θαυμάζεις το μεγαλείο, παρά να το κληρονομείς και να αποδεικνύεσαι άξιος συνεχιστής του.

   • juliet avatar
    juliet @ TopGunZ 27/05/2012 10:42:48

    Ηφαιστο
    κεραυνός εν αιθρία;;;;;;
    Καλημέρα.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ juliet 27/05/2012 11:19:34

     Καλή σας μέρα.

     • juliet avatar
      juliet @ TopGunZ 27/05/2012 11:22:53

      Καλώς τον λεβέντη που ήσουνα ; είσαι καλά ;

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ juliet 27/05/2012 11:36:45

      Παλεύω για το πτυχίο. Πιο πάνω εγώ ήμουν, ξέχασα το ψευδώνυμο ενός φίλου που τον έβαλα στο τριπάκι να ξεκινήσει να γράφει σαν Ήφαιστος, ίσως να τον έχουμε στην παρέα του antinews και αυτόν από δω και πέρα.

  • Ανδρεας avatar
   Ανδρεας @ juliet 28/05/2012 09:35:19

   Αυτα παθαινει οποιος πιστευει σε θρησκειες,ειδικα χριστιανικες.Απο την ωρα που ηρθε ο χριστιανισμος στην πατριδα μας,τι εχουμε προσφερει στην ανθρωποτητα?Και μην μου για το βυζαντιο,γιατι ποτε του Ελληνικο δεν υπηρξε και μονο τραγουδια,ψαλμωδιες και εκονες εφτιαξε.

 6. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 27/05/2012 09:45:20

  Ωραίο το ποίημα του Γκύντερ Γκράς!
  Βέβαια, ψέγοντας την Ευρώπη, βγάζει από το στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία, πράγμα πολύ βολικό. Δηλαδή, πιστεύουμε πραγματικά, οτι ο νέος ανθελληνισμός στην Ευρώπη πηγάζει από τους γάλλους, ή τους ιταλούς, ή από τους βέλγους, τους τσέχους, ή μήπως από τους δανούς;

 7. roadrunner avatar
  roadrunner 27/05/2012 09:51:58

  Έξοχο ! Αυτή είναι η δύναμη του πνεύματος, η δύναμη της Τέχνης.
  Ο νομπελίστας λογοτέχνης Γκρας ισοπέδωσε, έσβησε με λίγους στίχους ,
  τα εκατομμύρια των εχθρικών για την Ελλάδα λέξεων, που έχουν προφέρει τα γραφειοκρατικά χείλη των Ευρωπαίων ιθυνόντων σε συσκέψεις, ανακοινώσεις, γραπτά, μνημόνια, συνόδους ..

  Ο Γκρας δεν μπορεί να αγνοηθεί από την ιστορία. Εκτός από τους εχθρικούς Ευρωπαίους ηγέτες , ευθύνες έχουν και οι διανοούμενοι και πνευματικοί άνθρωποι των χωρών αυτών, αλλά και οι λαοί τους που εθελοτυφλούν γιατί είναι βολικότερο για τους ίδιους..
  Στο εξής, δεν θα μπορούν να δηλώνουν άγνοια, για την αδικία σε βάρος της χώρας που της χρωστάνε , δεν τους χρωστάει...
  Θα υπάρχει πάντα το ποίημα του Γκρας....

  • S.P. avatar
   S.P. @ roadrunner 27/05/2012 09:58:38

   Μα στην Γερμανία δεν έχει καμία φήμη και θεωρείται συνεργάτης της Stasi. Μύθους θα κατασκευάζουμε δηλαδή;

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ S.P. 27/05/2012 10:59:55

    Από ότι γνωρίζω ο κ. Gunter Grass έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, αλλά έχει λάβει και άλλες μεγάλες διεθνείς τιμές για το πνευματικό του έργο.
    Συνεπώς, αποτελεί ήδη μύθο (και δεν περιμένει φυσικά να τον κάνουμε εμείς με τα σχόλιά μας).

    Έχω δε την ταπεινή γνώμη, ότι θα πρέπει να μας προβληματίζει πολύ, όταν για πνευματικές κορυφές με παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, όπως ο Grass, διασπείρονται φήμες σαν αυτές που ανέφερες.

    • S.P. avatar
     S.P. @ roadrunner 27/05/2012 11:08:58

     Η Die Welt και η Süddeutsche Zeitung είναι έγκυρα φύλλα. Το 1979 δεν είχε ανοίξει σημαντικό μέρος των αρχείων της Stasi. Εγώ προσωπικά τον εκτιμώ ως λογοτέχνη αρκετά.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ S.P. 27/05/2012 11:51:40

      Επίσης, επί Βίλλυ Μπραντ υπήρξε ένθερμος και ενεργός υποστηρικτής του.

     • man8os avatar
      man8os @ S.P. 27/05/2012 11:55:06

      Ειναι ενας εξαιρετικος λογοτεχνης, ο οποιος στην προσωπικη του ζωη εκανε καποιες επιλογες που μπορει να μη σου αρεσουν

     • DI.KO avatar
      DI.KO @ S.P. 27/05/2012 13:30:20

      S.P. Κάνεις λάθος. Στα SS ήταν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση με αυτό στηλιτεύει τις πολιτικές της Ευρώπης και της Γερμανίας φυσικά απέναντι στην Ελλάδα (στη Χώρα).

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ DI.KO 27/05/2012 16:47:24

      Το αποκάλυψε ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία. Ήταν 17 χρονών τότε και στρατεύθηκε.

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/05/2012 10:34:11

  Μούφα ήταν, παιδιά...

  Το "ποίημα", δήθεν του Grass, έφτιαξε το γερμανικό σατιρικό περιοδικό Titanic, διέσπειρε τη φήμη ότι θα δημοσιευθεί στη Sueddeutsche Zeitung και αμέσως "τσίμπησαν" όλες οι εφημερίδες και ο έγραψαν!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Αυριανιστής 27/05/2012 10:49:11

   H Εισαγωγή που έχει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ :
   "Το ποίημα του Γερμανού συγγραφέα, Γκίντερ Γκρας, με τίτλο «Η Ντροπή της Ευρώπης» δημοσιεύεται σήμερα σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στην «Καθημερινή», από κοινού με τη Sueddeutsche Zeitung."
   Δες τι λινκ : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_26/05/2012_444028.

   Λες ότι έγινε κάτι τέτοιο και από την Καθημερινή ; αυτά που λες δε γίνονται...

  • Εύμηλος avatar
   Εύμηλος @ Αυριανιστής 27/05/2012 10:53:36

   "Μούφα" είναι όσα εσύ "Αυριανιστής" κι ο S.P γράφετε.
   Το ποίημα και δημοσιεύτηκε στη Sueddeutsche Zeitung και το αναδημοσιεύουν όλες οι έγκριτες μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες στο γερμανόφωνο χώρο.
   Μάλιστα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας είχε ανέβει από την Παρασκευή το βράδυ. Κι είχε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του συγγραφέα.

   • S.P. avatar
    S.P. @ Εύμηλος 27/05/2012 11:39:50

    Δεν πρέπει να αμφισβητείτε τον θόρυβο για το θέμα της σχέσης του Grass με την Stasi. Προ διμήνου έγραψε η Welt, δεν κρατώ αρχείο, αλλά σας διαβεβαιώ εντίμως.
    Με την άλλη, θα κρατήσω το φύλλο ή την ηλεκτρονική μορφή. Η δημοσίευση του ποιήματος δεν αναιρεί αυτά που είπα, για τα γραφόμενα των γερμανικών εφημερίδων περί του θέματος.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Εύμηλος 27/05/2012 13:05:17

    Είσαι σίγουρος ότι είμαι εγώ που γράφω τη "μούφα";

    http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/autoren/noch-n-gedicht-wo-waere-guenter-grass-ohne-griechenland-11764737.html

    Για ρίξε μια ματιά...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αυριανιστής 27/05/2012 16:38:59

     ...das Satiremagazin „Titanic“ hätte die Persiflage eines Grass-Gedichts auch nicht besser hinbekommen...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αυριανιστής 27/05/2012 16:23:40

   Η Μερκελική FAZ απλώς λέει, ότι το ποίημα μοιάζει με μούφα, με "πλάκα" του περιοδικού Titanic.
   Οι γερμανομαθείς φωστήρες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κατάλαβαν ότι είναι όντως πλάκα του Titanic.
   Δες το σχόλιο που θ' ανέβει παρακάτω.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 27/05/2012 16:27:47

    "Άν το έφτιαχνε ο Titanic, έτσι θα το έφτιαχνε".
    Αυτό γράφει η FAZ.
    Υποβαθμίζοντας τον Σοσιαλδημοκρατη Γκράς ως μη σοβαρό, οι κομματικοί δημοσογράφοι ισχυρίζονται ότι αντίθετα, η κυβέρνηση CDU/FDP της Μέρκελ είναι ...σοβαρή.

 9. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 27/05/2012 10:47:14

  Τι θέλει να πει ο ποιητής;
  Το κλασικό αυτό ερώτημα μπορεί να απαντηθεί σε διαφορετικά επίπεδα. Ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκιούντερ Γκρας είναι γνωστός για τις παρεμβάσεις του σε πολιτικά ζητήματα μη συμμορφούμενος με την κυρίαρχη και στη χώρα του πολιτική ορθότητα. Πως θα μπορούσε άλλωστε ένας διανοούμενος σαν κι αυτόν να φυλακίσει τη σκέψη και την έκφρασή του;
  Το ποίημα "Η ντροπή της Ευρώπης" που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα του Μονάχου Ζιούντ-ντόϊτσε Τσάϊτουνγκ απευθύνεται σε πολλούς και διαφορετικούς αναγνώστες. Πρώτον στους συμπατριώτες του συγγραφέα και κατόπι στους πολίτες της Ευρώπης. Μετά στις ελίτ της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρεί τους διανοουμένους και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Τέλος θέτει τις ποικοιλώνυμες ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και τους διαχειριστές του οράματος/σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης προ των ευθυνών τους.
  Ο Γκρας στο ποίημά του "Η ντροπή της Ευρώπης" δεν εξαιρεί σε καμιά περίπτωση τη Γερμανία από την κριτική του. Κάθε άλλο. Η αναφορά στη στροφή πέντε στο ρομαντικό ελληνολάτρη ποιητή Χέλντερλιν αυτό υπονοεί. Μάλιστα στο γερμανικό κείμενο είναι σαφώς ξεκάθαρη και διακριτή η αντιπαραβολή που γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που στο παρελθόν στρατιωτικά "εισέβαλαν στην ευλογημένη με νησιά χώρα" εμφορούμενοι από έναν ιδεαλισμό και σεβασμό στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό σε αντίθεση με τους τωρινούς οι οποίοι αν και δίχως στρατιωτική δράση επέφεραν μεγαλύτερες καταστροφές καθώς δεν έχουν καν ιδεώδη. Θέλει να πει ότι ακόμη κι αυτοί εμπνέονταν από τον ελληνικής έμπνευσης ανθρωποκεντρικό ιδεαλισμό του Χέλντερλιν περισσότερο απ΄ότι εσείς οι σύγχρονοι Γερμανοί πολιτικοί οι οποίοι φαντάζετε να μην έχετε έχετε καν ιδεώδη, ανθρωπιστική αναφορά. Τους λέει με λίγα λόγια στη γλώσσα που οι συμπατριώτες του καταλαβαίνουν ότι και τα στρατεύματα των Ναζί ακόμη είχαν επίγνωση της συμβολής των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό, κάτι που οι σημερινή ηγεσία της Γερμανίας θέλει επιδεικτικά να αγνοεί. Οι αναφορές σε άλλες στροφές για τα χρήματα Ελλήνων που μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στις γερμανικές τράπεζες καθώς κι η συμβολική αναφορά στην επιδιωκόμενη "απαλλοτρίωση" του Ολύμπου, δηλαδή την αγορά κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Χώρας, είναι σκληρή κριτική και προς τη γερμανική ηγέτιδα τάξη.
  Να σημειωθεί ότι ο Γκρας αναφερόμενος στην Ελλάδα μιλάει συνεχώς για Χώρα. Αυτό τον όρο χρησιμοποιεί. Και τον αντιπαραθέτει στην ευεργετηθείσα Ευρώπη των ποικιλώνυμων ολίγιστων ηγεσιών. Εξ αντιδιαστολής διακρίνεται κι η ευθύνη ημών των Ελλήνων. Ας το ψάξουμε στη διαδικασία της αυτογνωσίας μας δε βλάπτει.
  Γεγονός είναι ότι ο Γερμανός νομπελίστας Γκιούντερ Γκρας είπε τόσο πολλά σε τόσους πολλούς σε τόσες λίγες γραμμές. Είπε όσα θα έπρεπε οι πνευματικές ηγεσίες της Ευρώπης αυτή την περίοδο της κρίσης να υπενθυμίζουν συνεχώς στις πολιτικές και στις άλλες εν πολλοίς ισχυρότερες. Αλλά πάντα είναι λίγοι αυτοί που βγαίνουν μπροστά. Δικαιώνονται συνήθως. Αλλά μετά θάνατον δυστυχώς.
  Ας ελπίσουμε ότι συν Αθηνά και χείρα κίνει... κι απ΄τη δική μας πλευρά.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Εύμηλος 29/05/2012 11:02:15

   Εξαιρετική ανάλυση.
   Να θυμίσω ότι ο Φρίντριχ Χαίλντερλιν (1770 – 1843) ήταν τόσο ταυτισμένος με τον κλασικό Ελληνικό πολιτισμό, ώστε τάυτισε μεταφορικά τον εαυτό του με το πρόσωπο των Πλατωνικών Διαλόγων Μένωνα ενώ την αγαπημένη του Susette Gontard την ονόμαζε "Διοτίμα".
   Επηρεασμένος από τα "Ορλωφικά", την Γαλλική Επανάσταση και όσα ακολούθησαν, ποθούσε και περίμενε μια πολιτική και πνευματική αναγέννηση της Ελλάδας που θα συνέβαλλε στην αναγέννηση όλης της Ευρώπης. Αυτό αποτυπώθηκε στο μεγάλο του έργο "Υπερίων", που έχει ως αλληγορικό θέμα του μια Ελληνική επανάσταση, άν και είναι γραμμένο πρίν το 1821. Επίσης παντού, στο μεγάλο ποιητικό του έργο.
   Ωστόσο, γνώριζε και έβλεπε ήδη κριτικά από τότε, τα αρνητικά στην διαμορφωμένη κοινωνία της υπόδουλης Ελλάδας: Τον υπέρμετρο εγωισμό, τις διχόνοιες, την επιπολαιότητα, τις φιλοδοξίες και την φιλοχρηματία των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων της. Όλο το έργο "Υπερίων" είναι ένα μείγμα αγάπης και ενθουσιασμού για το Ελληνικό πνεύμα, με απογοήτευση και λύπη για τα κακά που βασάνιζαν το λαό της.
   Γρήγορα, άρχισε η Επανάσταση του '21. Αλλά η "διχόνοια η δολερή", που έφθασε μέχρι Εμφύλιο μέσα στον απελευθερωτικό αγώνα, και όσα ακολούθησαν, θα αποδείκνυαν πόσο δίκιο είχε ο ποιητής.

 10. S.P. avatar
  S.P. 27/05/2012 11:00:21

  Juliet, Καλημέρα.
  Τα γνωρίζω αρκετά.
  Αλλά το αστείον (μάλλον το γελοίον) του πράγματος είναι να ακούς ιδαιτεράδες να παραπονιούνται για την κρίση!!! Λες και δεν είναι μέρος του προβλήματος, λες και κάνουν ζημιά μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα μικρά. Τι περιμένεις όταν η παραβίαση του νόμου στην Ελλάδα -(και η υποκρισία για να συσκοτισθεί η αλήθεια) είναι εθνικό σπόρ.

 11. anonymous avatar
  anonymous 27/05/2012 11:21:35

  Πέραν των ρομαντισμών, όταν θα γίνει ο ιστορικός απολογισμός της κρίσης η Γερμανία θα βρεθεί με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτό θα είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί. Ενδέχεται να το πληρώσει και οικονομικά, κυρίως έμμεσα.

  Θέλω δηλ. να πω ότι πέραν των ρομαντισμών το βασικό πρόβλημα είναι η εμετική πολιτική της Γερμανίας. Ευθύνες γι αυτή την πολιτική θα αναζητηθούν.

 12. karenin avatar
  karenin 27/05/2012 12:48:04

  Δεξιά και ποίηση....δεν παλεύεται με τίποτα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ karenin 27/05/2012 14:01:00

   Άντε πήγαινε να δεις αν έρχομαι. Σεφέρης, Ελύτης παλεύονται;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ karenin 27/05/2012 22:39:12

   Παίρνω πίσω την επιθετική φράση "πήγαινε να δεις ... Κλπ". Να με συγχωρείς, εκνευρίστηκα. Η τέχνη και η ποίηση δεν ανήκει στην αριστερά ή τη δεξιά. Υπερβαίνει τις πολιτικές ιδεολογίες. Ένα καλό παράδειγμα από την Ελλάδα είναι ο Ελυτης

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/05/2012 16:21:57

  Η FAZ λέει ότι το ποίημα μοιάζει με xoax, με "πλάκα" του περιοδικού Titanic.
  Οι γερμανομαθείς φωστήρες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κατάλαβαν ότι είναι όντως πλάκα του Titanic.
  Τελικά, ο ισχυρισμός της συντηρητικής FAZ είναι απλώς ένας τρόπος άμυνας, μια προσπάθεια δημοσιογραφικής προστασίας της καταρρέουσας κυβέρνησης CDU/FDP.
  Ο πιστός Σοσιαλδημοκράτης Γκράς έχει κάνει πολλές "πατάτες" τελευταία. Αλλά είναι πολύ αγαπητός στο Γερμανικό αναγνωστικό κοινό. Ο λόγος του έχει επιρροή.
  Για να γίνονται τέτοια νούμερα τσίρκου σε σοβαρές Γερμανικές εφημερίδες, μάλλον θα έχουμε και εκεί πολιτικά "ακροβατικά" σύντομα.
  h**p://www.faz.net/aktuell/feuilleton/buecher/autoren/noch-n-gedicht-wo-waere-guenter-grass-ohne-griechenland-11764737.html

  • man8os avatar
   man8os @ Ο Θείος 27/05/2012 17:04:19

   πατατες??

 14. Factorx avatar
  Factorx 27/05/2012 17:34:12

  Frankfurter Allgemeine: Φάρσα το ποίημα του Γκύντερ Γκρας υπέρ της ΕλλάδαςΓράφτηκε από το σατιρικό περιοδικό Titanic υποστηρίζει η εφημερίδα

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Factorx 27/05/2012 20:10:07

   Απαγγελεία απί τον ίδιο.
   http://www.ndr.de/ndrkultur/grass197.html

 15. Αφώτιστος Φιλέλλην avatar
  Αφώτιστος Φιλέλλην 27/05/2012 21:16:49

  “…Σε πείσμα σου η Αντιγόνη μαυροφορεί – σ’ όλη τη χώρα
  πενθοφορεί και ο λαός της που κάποτε σ’ είχε φιλοξενήσει.
  Μα οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει έξω απ’ τη χώρα
  στα θησαυροφυλάκιά σου, ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει….”
  Günter Grass “Η ντροπή της Ευρώπης”
  Απαντηση : Η Αντιγονη σαλπαρει για…αλλες Ατλαντιδες
  Σε πείσμα σου η Αντιγόνη φορα το μικρο μαυρο φορεμα της
  και ανεβαινει στο καραβι του Οδυσσεα για το ταξιδι
  μαζι με τα κοσμηματα που της εχουν απομεινει
  και πιο πολυ με την χρυση της την καρδια
  το αστραφτερο της το μυαλο σαν ολοκαθαρο διαμαντι
  τα ταλαντα απο τις αρχαιες θεες, τις μουσες των τεχνων μα κι απο νεες
  αυτο που δεν καταλαβατε ποτε σιγουρατζηδες φοβισμενοι προτεσταντες
  Οι γεροι και οι γριες , οι φοβισμενοι και οι ασθενεις
  τις Θερμοπυλες θα φυλανε ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει.
  θα περιμενουν εμβασματα απο τις νεες Ατλαντιδες
  εστω και μαγειρευοντας με ξυλα λιγες λαχανιδες
  Πολλακις στην ιστορια οι ελληνες το εχουν ξανακανει
  παιδια του Κροίσου οι αρμενηδες και ανηψια του οι… ελληνες.
  Αφωτιστος Φιλελλην
  ΥΓ Καλα τα “κροκοδειλια” ποιηματα που μετανοημενου νομπελιστα. Κυκνειο ποιημα για υστερη υποστηριξη της χωρας μας και ναρκισσιστικη υστεροφημια.
  Αυτοι οι ανθρωποι πασχουν απο βαρια βλαβη της συναισθηματικης τους νοημοσυνης με πολλες μεταπτωσεις. Ο νομπελιστας υπηρξε πολυ νεος φιλοχιτλερικος.
  Τον 20ο αιωνα, δυο φορες η Γερμανια χρεωκοπησε, σκορπωντας την καταστροφη και τον θανατο στην Ευρωπη. Κατδικαστηκε σε βαριες πολεμικες αποζημιωσει, ελαβε αμεριστη οικονομικη βοηθεια, ενω πληρωσε ελαχιστα απο τις οικονομικες της υποχρεωσεις στην παγκοσμια οικονομια. Την βοηθησε το κραχ του 1929 και ο ψυχρος πολεμος. Και βεβαια κατι που δεν ειναι γνωστο: 80 εκατομ. ειναι γερμανικης καταγωγης στις ΗΠΑ!!!
  Τσιγγουνης λαος σε ολα (χρηματα και συναισθηματα). Ταξη, προγραμμα, κανονισμοι, ασφαλεια,… και το γερμανικο τραινο εκτροχιαστηκε , πλαγιασε και επεσε με μεγαλη ταχυτητα στο βαθρο της γεφυρας που κατερρευσε (πραγματικο γεγονος πριν μερικα ετη).
  Ουτε χαρα και ικανοποιηση δεν μπορουν να νοιωσουν, στην πιο συνεφιασμενη χωρα της Ευρωπης με την λιγοτερη ηλιοφανεια. αν δεν πανε για σεξοτουρισμο με 12χρονα κοριτσακια και αγορακια στην ΝΑ Ασια.Αν δε εχουν χρονο με καποιο call girl απο χωρα πρωην μελος του συμφωνου της Βαρσοβιας. Και επειδη τους πεφτει μακρυα, οι νεωτεροι η φτωχοτεροι θα πανε στην Ισπανια, την Πορτογαλλια,Μαροκκο, Τυνησια,.. Νοιωθω μεγαλη λυπη γι αυτον τον λαο.
  Θα πρεπει να διαλεξουμε με μεγαλη προσοχη, με επιτροπη ελληνων που εζησαν στην Γερμανια και δεν εχουν υποστει την σχετικη βλαβη (την γερμανιτιδα), 1 απο τα 80 εκατομμυρια γερμανους και γερμανιδες για να ζησουν προσωρινα ή μονιμωτερα στην χωρα μας για να μπορεσουν να νοιωσουν επιτελους καποια ικανοποιηση απο την ζωη τους…..
  Με το παραπανω ποιημα” Η Ανιγονη…σαλπαρει για αλλες Ατλαντιδες”-απαντηση μου στο ποιημα του Γερμανου νομπελιστα, ηθελα να δωσω το στιγμα της εποχης αυτης. Κανενα κομμα, ουτε “αριστερο”, δεν λεει οτι προβλεπεται μεταναστευση τουλαχιστον 500.000 ανεργων και επιπλεον 100.000 νεων επιστημονων, τα επομενα 2 εως 3 ετη.Η ανεργια προβλεπεται στο 28% το τελος του 2012

 16. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 27/05/2012 21:18:11

  Η εκπρόσωπος του Γκύντερ Γκρας επιβεβαίωσε ότι το ποίημα είναι δικό του.
  Ό,τι είχε να πει, το είπε με τους στίχους του, δήλωσε,

 17. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 28/05/2012 00:31:15

  Η FAZ Θείο το αναδημοσίευσε το Σάββατο καλά καλά και σήμερα επιστρατεύτηκε ο Βάϊντεμαν να γράψει περί “πλάκας” του περιοδικού Titanic. Μάλλον θορυβήθηκαν κι από τις θετικές αντιδράσεις πολλών επώνυμων και μη σχολιαστών. Αλλά τόση ξεφτίλα η FAZ να αυτοαναιρείται ...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Εύμηλος 28/05/2012 10:57:22

   Ξεφτίλα. "Δημοσιογραφία" κατά παραγγελίαν.
   Βλέπουν στις δημοσκοπήσεις την CDU να κατακρημνίζεται, τους Σοσιαλδημοκράτες ν' ανεβαίνουν και ανέλαβαν δράση οι μυθοπλάστες της "πολύ μαύρης" Γερμανικής δεξιάς.
   Τσίμπησαν και τα δικά μας σαίνια...

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/05/2012 11:01:46

  Alles klar, που λένε και οι ...Γάλλοι (του Ολλάντ).
  Αναρχομπάχαλο με τα δημοσιογραφικά υποστηρίγματα της Μέρκελ. Ξεφτίλα της "σοβαρής δεξιάς".
  Καταρρέουν, τα ψωμιά τους είναι λίγα.
  Ντροπή και για τους εγχώριους δραχμολιγούρηδες "φίλους της Μέρκελ", που δεν έχασαν την ευκαιρία να τσιμπησουν το δεξιό "καλαμπόκι".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 28/05/2012 11:15:20

   Σε κάθε περίπτωση, οι τυφλοπόντικες των υπογείων της FAZ ήξεραν πολύ καλά από την αρχή τι κάνουν: Μαύρη προπαγάνδα Σοβιετικο-χιτλερικού τύπου. Έγραφαν πολύ έντεχνα στην αρχή του άρθρου τους, ότι "το ποίημα μοιάζει με μούφα, με πλάκα του περιοδικού Titanic".
   H κατα τα άλλα σοβαρή faz κατάντησε κίτρινο ταμπλόιντ για να στηρίξει τα πολιτικά αφεντικά της
   ...Σαν ΄Ελληνες διαπλεκόμενοι...
   Οι γερμανομαθείς φωστήρες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων τσίμπησαν. Κατάλαβαν ότι είναι όντως πλάκα του Titanic.

 19. Nasos avatar
  Nasos 28/05/2012 11:20:24

  Μόνο που το ποίημα είναι μαιμού...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Nasos 28/05/2012 11:26:23

   Μαιμού "δημοσιογράφοι" ήταν οι μαύροι πολιτικοί προπαγανδιστές της FAZ.
   Η εκπρόσωπος του Γκύντερ Γκρας επιβεβαίωσε ότι το ποίημα είναι δικό του.
   ¨Οτι και άν κάνουν Μάρκελ και το κόμμα της θα πέσουν σύντομα, αγαπητέ. Αλλά το ανήκουστο και κουφο είναι άλλο: Να τραβούν ζόρι κάποιοι στην Ελλάδα, μη τυχόν και γίνει η Γερμανια "κοκκινοπράσινη" !!!

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/05/2012 14:03:06

  Διαβάζει το ποίημα ο ίδιος ο Grass στο κρατικό "Ράδιο Βρέμη" - Nordwestradio Journal :
  h**p://www.radiobremen.de/nordwestradio/sendungen/nordwestradio_journal/audio88366-popup.html
  h**p://www.radiobremen.de/nordwestradio/sendungen/nordwestradio_journal/grass-schandeeuropas100.html
  Πρόκειται ήδη για δημοσιογραφικό - πολιτικό σκάνδαλο στη Γερμανία.

 21. Σοφία avatar
  Σοφία 29/05/2012 07:20:29

  Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον συναναγνώστη "Εύμηλο", για την ανάλυση του ποιήματος του σπουδαίου Γκύντερ Γκρας.
  Φώτισε πολλά σημεία, ιδιαίτερα, στο νόημα της στροφής που αναφέρεται στο Χέλντερλιν..
  Είναι εκπληκτικό πόση "δουλειά" έκανε ένα ποίημα. Ο πανικός ήταν τέτοιος, που προσπάθησαν, ηλιθίως, να το προβάλλουν κάποιοι κύκλοι, ως...φάρσα. Βέβαια, όχι μόνο επιβεβαίωσε την αλήθεια εκπρόσωπός του, αλλά το διάβασε και ο ίδιος ο νομπελίστας στο ραδιόφωνο της Βρέμης!
  (Για όσους Έλληνες, προσπαθούν -αυτή τη στιγμή κιόλας- να μειώσουν και τον ποιητή και το έργο του, ουδέν σχόλιον....)

 22. nik avatar
  nik 29/05/2012 19:30:50

  Αγαπητοί Συνέλληνες
  ένα ποίημα δέν φέρνει την άνοιξη.
  Ούτε η συμπόνοια τους μας αξιζει.
  Ήρθε η ώρα να πάρουμε τα "άρματα" άλλη μία φορά και να γράψουμε ιστορία, όχι με μάχες και πόλεμο φυσικά, αλλά με γνώση και αλήθεια.
  Μας περιμένουν "περιέργες " στιγμές και εποχές
  ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΤΕ, η ώρα έρχεται
  Μόνο όταν καταλάβουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε τα παντα, τότε και μόνο τότε θα δούμε λίγο φώς.

  Καλή δύναμη για τις ΄μέρες που έρχονται

 23. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/05/2012 18:02:03

  «Αξιότιμε κύριε Γκίντερ Γκρας,

  Εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και της Κυβέρνησης της Ελλάδας σας εκφράζω, ως Υπουργός της παιδείας και της εκπαίδευσης των νέων της χώρας μας, θερμότατες ευχαριστίες για το ποίημά σας «Η ντροπή της Ευρώπης», το οποίο μας αφιερώσατε και δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Γερμανίας ταυτοχρόνως, το Σάββατο 26 Μαΐου 2012.
  Με την ευαισθησία του ποιητή εκδηλώσατε, για μια ακόμη φορά, την αγάπη σας προς το πνεύμα και την ιστορία της Ελλάδας, θεμέλιο λίθο της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Να είστε βέβαιος ότι το ποίημά σας έδωσε δύναμη στο λαό μας στις δύσκολες μέρες που περνά σήμερα.

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
  Η Υπουργός Παιδείας
  Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.