22/10/2008 02:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΔ ολοκλήρωσε τον κύκλο της

Τελικά κοιτάζουμε το δέντρο και δεν βλέπουμε τα δάσος. Ασχολούμεθα, για παράδειγμα,  με το αν θα φύγει ή θα μείνει ο κ. Ρουσόπουλος στο Μαξίμου και παραβλέπουμε την άγρια κόντρα εξουσίας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Αγγέλου, με τον πρώτο να προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για το Βατοπέδι  στον δεύτερο.

Και θα ρωτήσει ο οποιοσδήποτε: Καλά αν το επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών του Πρωθυπουργού βρίσκεται σ' αυτό το σημείο, εμείς περιμένουμε να διοικηθεί η χώρα;

Η απάντηση είναι ότι η χώρα δεν διοικείται γιατί αυτές ακριβώς είναι οι σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών.Η Ν.Δ. έχει καταντήσει συνάθροιση αντιμαχόμενων παραγόντων σε συσκευασία κόμματος.

Η μεγαλύτερη δε απόδειξη είναι ότι σ΄ αυτό το αλαλούμ που ζούμε εδώ και πολύ καιρό, το κόμμα δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.

Μεμονωμένες φωνές και τίποτε περισσότερο. Καίγονται καθημερινά όλα τα στελέχη, επιδεικνύοντας την αδυναμία τους να παρέμβουν και να αρθρώσουν λόγο πειστικό.

Όταν όμως ένα αστικό κόμμα με αδιάλειπτη λειτουργία από το 1974, με κυβερνητικές θητείες, με στελέχη που πραγματικά τίμησαν την αποστολή τους, δεν μπορεί να στείλει στον Καιάδα ούτε τον Θ. Ρουσόπουλο, ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή τον Μιχάλη Λιάπη (για να αναφερθούμε μόνο στα δυο πιο πρόσφατα σκάνδαλα), τότε οι υποψήφιοι της επομένης ημέρας δεν θα παραλάβουν παρά ένα πτώμα.

Και δυστυχώς εκεί βαδίζουμε. Η Νέα Δημοκρατία μάλλον ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

Και δεν  απομένει παρά να δούμε αυτά που θα αρχίσουν την επομένη των εκλογών, όποτε και με όποιες συνθήκες θα διεξαχθούν αυτές.

Έχουν αργήσει όλοι και σε όλα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Γαλατάς avatar
  Ο Γαλατάς 22/10/2008 03:28:39

  Ένας ένας, όλοι θα πάρετε γιαουρτάκι, με την πρώτη ευκαιρία. Και την επόμενη φορά εύχομαι να είναι πήλινο, όχι πλαστικό. Να φροντίζουμε και το περιβάλλον...

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 22/10/2008 06:39:30

  "Τελικά κοιτάζουμε το δέντρο και δεν βλέπουμε τα δάσος".
  Ωπα! ερχεσαι στα λογια μο κ. ΧΠ.

  Το Ελληνικο προβλημα: Η Ακυβερνησια. Χρονια ακυβερνησια και ωχαδερφισμος αλυσσιδωμενος σε παιγνιο μηδενικου αθροισματος και με απεραντολογια που μονο την Ελλαδα χαρακτηριζει. Οι αλλοι ειναι πρακτικοι, εμεις δεμενοι με Πλατωνικες αμετατροπους, ιδεολογιες του κερατα που μονιμα εξυπηρετουν ξενα συμφεροντα, αναλισκομαστε σε θεωρητικες ασκησεις ματαιοτητας επι παπντος επιστητου. Με συνεπειες στα εθνικα, ω μη γενοιτο.

  Επειδη εχω αγγιξει τα ορια της περιορισμενης ευγλωτιας μου μεταφερω τα ρηθεντα υπο του κ. ΝΖ:


  Μην ψάχνετε ποιος φταίει.
  Αναζητείστε, μάλλον, τι φταίει.
  Για όσα κακά μας τυχαίνουν τελευταία, δεν φταίει ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, η διεθνής κρίση, το τεράστιο χρέος, τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα, τα κακά «διαπλεκόμενα», ο «κακός μας ο καιρός»...
  Φταίει το απλούστατο – αλλά φοβερό – γεγονός, που το αντιλαμβανόμαστε άπαντες, αλλά δεν τολμάμε να το ομολογήσουμε (ακόμα): ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία.
  Δεν υπάρχει κράτος.
  Υπάρχουν νόμοι.
  Υπάρχουν θεσμοί.
  Ω ναι! Υπάρχει «πλήρες» νομικό πλαίσιο, υπάρχουν «τέλειοι» θεσμοί…
  Αλλά νομιμότητα είναι η εφαρμογή νόμων. Δημοκρατία είναι η λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών.
  Αυτό το τελευταίο – η εφαρμογή των νόμων και λειτουργία των θεσμών – δεν υπάρχει πια…

  * Κυκλώματα επιτηδείων έχουν κατακυριεύσει το Δημόσιο και εμποδίζουν να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Καταληστεύουν τη δημόσια περιουσία. Ζητάνε «ποσοστά» για να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις. Έχουν ιδιοποιηθεί κληροδοτήματα του δημοσίου, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.
  * Έχουν καταλάβει ολόκληρες περιοχές του κέντρου της πόλης και διακινούν ναρκωτικά (ή και όπλα), χωρίς να τολμά να πλησιάσει η αστυνομία
  * Έχουν καταλάβει ολόκληρες περιοχές της χώρας και επιδίδονται στην καλλιέργεια απαγορευομένων ουσιών, επίσης χωρίς να τολμούν να πλησιάσουν οι αρχές.
  * Έχουν διαφθείρει μέρος του τοπικού πληθυσμού (όπως συνέβη στα Ζονιανά της Κρήτης).
  Αλλού ο πληθυσμός εξεγείρεται και αντιδρά (όπως συνέβη προχθές στα Εξάρχεια). Αλλά οι αρχές αδυνατούν να παρέμβουν και να τον βοηθήσουν.
  * Το υπουργείο Άμυνας το ελέγχουν κυκλώματα «προμηθευτών». Γι αυτό και η Ελλάδα αγοράζει μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού, αλλά δεν παράγει τίποτε…
  * Το υπουργείο Εξωτερικών το ελέγχουν διάφοροι, αφανούς χρηματοδότησης, «Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί» και Think Tanks που ελέγχονται απ’ έξω.
  * Στο υπουργείο Παιδείας έχουν βαθιά διεισδύσει κυκλώματα που προσπαθούν να «αναμορφώσουν την Παιδεία» σύμφωνα με τις αρχές διεθνών κέντρων, κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος.
  * Ελάχιστοι ολιγοπωλιακά συνασπισμένοι εισαγωγείς ελέγχουν το εμπόριο στην Ελλάδα κι επιβάλλουν αστρονομικές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ (σε σύγκριση με τις τιμές που έχουν τα ίδια προϊόντα σε άλλες χώρες).
  * Το τραπεζικό λόμπι, ελέγχει, με τη «δεσπόζουσα θέση» που έχει επιβάλει, όχι μόνο ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και το ίδιο το χρηματιστήριο, που είναι – υποτίθεται – ανταγωνιστικό προς τις τράπεζες για την διοχέτευση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  Δεν έχει καταργηθεί μόνον ο δημόσιος έλεγχος. Έχει καταρρεύσει και ο υγιής ανταγωνισμός. Παντού…
  * Ελάχιστοι μεγαλοεκδότες ελέγχουν όχι μόνο τον Τύπο (που συντηρείται πλέον από κρατικές διαφημίσεις), αλλά και τα ηλεκτρονικά media, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανονικές άδειες, και απέναντι στα οποία δεν μπορεί να αμυνθεί η εκάστοτε κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είτε τα χρηματοδοτεί η ίδια είτε είναι τυπικά παράνομα (είτε και τα δύο).
  * Όποιο κύκλωμα ιδιωτικών συμφερόντων, όποια συντεχνία, όποια παράνομη συμμορία προλάβει, διεισδύει σε ένα τομέα της δημόσιας ζωής και της Οικονομίας, συνασπίζεται με άλλα τέτοια παράνομα κυκλώματα, ομάδες και συντεχνίες, αναδεικνύουν τους «δικούς του ανθρώπους» σε δημόσιες θέσεις, χρηματοδοτούν τους «πρόθυμους» να ξεπουληθούν, τρομοκρατούν τους λιγότερο πρόθυμους και ελέγχουν κάθε ζωτικό χώρο της κοινωνικής ζωής και της δημόσιας σφαίρας.
  Εξ ου και η ακυβερνησία, που σήμερα διαπιστώνει έντρομη η κυβέρνηση.
  Και που θα ’πρεπε να την έχει αντιληφθεί προ πολλού και να την έχει καταπολεμήσει αποφασιστικά…

  Το ελπιδοφόρο, όμως, είναι ότι σήμερα - λόγω της κρίσης - τα πράγματα αλλάζουν διεθνώς:
  -- Σε Ευρώπη και Αμερική το εθνικό κράτος επανέρχεται δριμύτερο. Βάζει χέρι σε ιδιωτικοποιημένους τομείς της οικονομίας, περιορίζει την ασυδοσία τους, επιβάλλει αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες, κρατικοποιεί, προσωρινά ολόκληρες τράπεζες, δαπανά χρήματα, αλλά επιβάλλει τις προτεραιότητες του δημοσίου συμφέροντος εκεί που επικρατούσε η αναλγησία πάσης φύσεως κερδοσκόπων.
  -- Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ομολογείται, πλέον, ότι ευθύνη για να μπει τάξη έχουν τα εθνικά κράτη. Όχι η πάλαι ποτέ αλαζονική - και σήμερα περίτρομη – ευρω-γραφειοκρατία.
  Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της κρίσης ανήκει στο εθνικό κράτος, που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον. Όχι σε «ανεύθυνους» διεθνείς οργανισμούς. Ούτε σε ιδιωτικούς συνεταιρισμούς. Ούτε στις περιβόητες ΜΚΟ.
  Ανεξέλεγκτα κυκλώματα τοπικά και διεθνή μας έφεραν στο χείλος της αβύσσου. Και σήμερα υποτάσσονται στη νομιμότητα που μέχρι τώρα περιφρονούσαν και στο δημόσιο συμφέρον που μέχρι τώρα χλεύαζαν (και το ’χαν κηρύξει «ξεπερασμένο» ή «αναχρονιστικό»)
  -- Παντού υπήρξε προϊούσα ακυβερνησία, γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ.
  -- Αλλά παντού αλλού, το εθνικό κράτος ήδη επανέρχεται δριμύτερο και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και στην Ευρώπη τη «σωτηρία» την προσέφερε Γκόρντον Μπράουν, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, κράτους μέλους που δεν ανήκει στην ευρωζώνη και δεν δέχθηκε ως τώρα να παραχωρήσει ίχνος εθνικής κυριαρχίας στην ευρω-γραφειοκρατία.
  Όλοι ανακαλύπτουν ξανά την επικαιρότητα και τη χρησιμότητα του εθνικού κράτους, τις ευθύνες και τη νομιμότητα που εκπηγάζει από την εθνική κυριαρχία.
  Καιρός να τα αντιληφθεί και η Ελλάδα.
  Η οποία παραμένει ακυβέρνητη πολιτεία.
  Και βουλιάζει κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, σε πρωτοφανή - και πασιφανή πλέον - ακυβερνησία. ειδη εχω αγγιξει τα ορια της ευγλωττιας μου και βοηθουσης και της αεροπορικης βιοαπορρυθμισεως (νεοελληνιστι Τζετ Λαγκ)παραθετω το κατωθι απο φιλο:

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/10/2008 07:58:01

  για να κάνουμε προγνωστικά...Οι επόμενοι θα «κυβερνήσουν»; ή θα ξεσαλώσουν αφού η ατιμωρησία και ο ωχαδερφισμός είναι πλέον θεσμοί του έθνους;

 4. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 22/10/2008 08:18:44

  3 archaeopteryx

  Standard 2

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2008 08:51:34

  Ποιοι επόμενοι να κυβερνήσουν;Οι προηγούμενοι που διέλυσαν το κράτος και που έχουν ως επίσημη πλέον ιδεολογία την υποκατάσταση του κράτους από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;
  @ Νίκος
  Τα φαινόμενα που περιγράφεις άρχισαν από το 1981 και από τότε διογκώνονται.Δεν είναι ζήτημα διεθνών εξελίξεων αλλά του γεγονότος ότι στη μεταπολίτευση κυριάρχησαν πολιτικοί χωροι και ιδεολογίες που στερούνται εθνικής συνειδήσεως.

 6. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 22/10/2008 10:11:53

  Θα διαφωνήσω μαζί σας, η ΝΔ έχει υγιείς δυνάμεις, όμως το συστημα και τροπος που ασκήθηκε η εξουσία τα 5 χρόνια δεν διάφερε και πολύ από τον τρόπο που ασκήθηκε η εξουσία την 8ετια πριν τη ΝΔ.

  ΕΤΣΙ Ο ΝΔμοκρατης που στήριξε τη ΝΔ εκείνα τα χρονιά και κυνηγήθηκε, επί ΝΔ εξοντώθηκε, οικονομικά και κοινωνικά, γι αυτό και τα σημερινά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα.

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 22/10/2008 10:30:51

  Στην ανάρτηση γίνεται μια λάθος παραδοχή. Δεν υπάρχει αστικό κόμμα στην Ελλάδα με ιδεολογικές σταθερές. Υπάρχουν κλίκες που συνωστίζονται στην παραλία της Σμύρνης και διαμοιράζονται και στα 2 μεγάλα κόμματα. Αυτές οι κλίκες κυβέρνησαν και δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος για να τους στείλει στο σπίτι τους

 8. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 22/10/2008 10:31:27

  Εχει κανεις στα χερια του τη λιστα των κατηγοριων γαι το Ρουσοπουλο?? Σκεφτομαι οτι οσο και να ψαχνω δεν τις εχω βρει. Μιλαμε ο ανθρωπος ειτε ειναι ταλεντο στο να κρυβει την καθε εμπλοκη του ή οι κατηγοροι του κανουν μισοδουλειεις με αποχρωσες ενδειξεις. Εαν συμβαινει το τελευταιο οπως καταλαβαινετε δεν προκειτε να γινει τιποτε και θα χαθει ο χρονος και η φαια ουσια ολων μας.

  Εχουμε καταθεσεις οι οποιες τον εμπλεκουν?? τι απαντησεις περιμενουν να δωσει σημερα ( θα μιλησει ακουσα στη Βουλη )? σε ποια συγκεκριμενη κατηγορια?

  Μη γινει το Βατοπεδι ΤΟΡ, Πατριοτ και Λεοπαρντ.

  Να τιμωρηθουν αυτοι που εκλεψαν και ξεπλυναν τη Δημοσια γη. Οι παπαπδες και οι συμβολαιογραφοι και οι ΚΕΔ κλπ κλπ και οι Υφ/γοι και Υπ/γοι χωρις ελεος.

  ΠΠ

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2008 10:38:56

  Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμμία σχέση με το κόμμα του 1974-81 παρά μόνο τα ονόματα.
  Εχει αντιγράψει σε πολλά σημεία πασοκικές συνταγές αφού αποδείχθηκαν πετυχημένες - πετυχημένες όχι ως προς το αποτέλεσμα αλλά ως προς την προπαγάνδα.

 10. Helmut avatar
  Helmut 22/10/2008 10:44:40

  Προσοχή με τους κύκλους που ολοκληρώνονται.

  Σας υπενθυμίζω ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή οι δύο πιο ένθερμοι θιασώτες αυτών των προφητειών είναι ο Αβραμόπουλος και ο Λαλιώτης.

  Ενίοτε και ο Λούλης.

  Με την οξυδέρκεια που θαυμάζουμε και την επιτυχία που ακόμη περιμένουμε από αυτό το άτυπο τρίο Στούτζες.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2008 10:50:01

  Αβραμόπουλος = έγινε αφορμή για να πει μια φορά κάτι σωστό ο Πάγκαλος : Ο κύριος Τίποτε.
  Λαλιώτης = βασικός συντελεστής της διαλύσεως του κράτους.
  Λούλης = μελετηρός σπουδαστής των πασοκικών μεθόδων προπαγάνδας τις οποίες προσάρμοσε σε ένα πιο συντηρητικό κοινό.

 12. o avatar
  o 22/10/2008 10:54:10

  Επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ:
  • Με την υπ’ αριθ. 26/1998 γνωμοδότησή του το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων δέχεται για πρώτη φορά ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της νησίδας Μπουρού στη λίμνη Βιστωνίδα, εκτός του αιγιαλού. Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δρυ που εκδόθηκε την 5η Φεβρουαρίου 1999 η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων γίνεται δεκτή.
  • Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθ. 111/2000 απόφαση του γνωμοδοτεί ότι «η λίμνη Βιστωνίδα είναι κοινόχρηστο πράγμα, δεν έχει επ' αυτής δικαίωμα κυριότητας η Μονή Βατοπεδίου και έχει παραχωρηθεί μόνο για εκμετάλλευση αυτής και του ιχθυοτροφείου». Αγνοείται η εν λόγω απόφαση. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι τελευταία πολύς λόγος γίνεται αν η Βιστωνίδα είναι λίμνη ή λιμνοθάλασσα. Κατά τη γνώμη μου, όπως εξάλλου έκρινε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την ανωτέρω απόφαση του, ακόμα και λίμνη να είναι, σύμφωνα με το άρθρο 967 του ΑΚ, είναι κοινής χρήσεως τόσο αυτή όσο και οι όχθες της και δεν μπορεί να έχει κυριότητα επ’ αυτής η Μονή.
  • Με την υπ’ αριθ. 17/2002 γνωμοδότηση του το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, γνωμοδοτεί ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί των παραλίμνιων εκτάσεων 25.000 στρεμμάτων των νησίδων Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντανάσσης στη λίμνη Μπουρού, οι οποίες «ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Μονή Βατοπεδίου». Η γνωμοδότηση γίνεται δεκτή με την από 5.8.2002 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Φωτιάδη.
  • Με νέα γνωμοδότηση του και δη την υπ’ αριθ. 46/2002 το πιο πάνω Συμβούλιο επεκτείνει και άλλο τις γαίες της Μονής Βατοπεδίου. Αποφαίνεται ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας και στις όχθες της, οι οποίες «ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Μονή Βατοπεδίου. Ο ίδιος Υφυπουργός με την από 4-6-2003 απόφαση του κάνει δεκτή και τη νέα γνωμοδότηση.
  Τον Οκτώβριο του 2003 και αφού έχει προηγηθεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης, υπό το βάρος αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, αναπέμπει με την υπ’ αριθμ. 9983/30-10-2003 απόφαση του, το θέμα στο Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και ζητά την επανεξέταση του επικαλούμενος νέα νομικά και πραγματικά γεγονότα προς όφελος του Δημοσίου.

 13. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 22/10/2008 11:17:50

  Ο "Χειμωνας" Σανιδας στελνει ΤΩΡΑ το φακελλο Βατοπεδι στη Βουλη.

  ΠΠ

 14. Λόλας avatar
  Λόλας 22/10/2008 11:31:21

  Κατά τη γνώμη μου, όπως εξάλλου έκρινε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την ανωτέρω απόφαση του, ακόμα και λίμνη να είναι, σύμφωνα με το άρθρο 967 του ΑΚ, είναι κοινής χρήσεως τόσο αυτή όσο και οι όχθες της και δεν μπορεί να έχει κυριότητα επ’ αυτής η Μονή.

  Άλλο κοινόχρηστο κι άλλο κυριότητα. Όλα τα πράγματα κάπου ανήκουν. Είτε σε ιδιώτες είτε στο κράτος. Τα κοινόχρηστα πράγματα επίσης το ίδιο. Μπορεί να ανήκουν και σε ιδιώτες. Απαγορεύεται μόνο να χρησιμοποιηθούν για σκοπό με τον οποίο να παρεμποδίζεται η κοινή χρήση.

  Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με την αγνοηθείσα γνωμοδότηση. Τα χρυσόβουλα έδιναν στους καλόγερους μόνο δικαίωμα αλιείας κι όχι κυριότητας επί της λίμνης.

  Μετά το κύκλωμα αποφάσισε να τη δώσει στους καλόγερους για να την ανταλλάξει μετά με φιλέτα και να φάει τα φιλέτα.

  Μάλιστα ήταν αλήτες. Την αντάλλαξαν με δασικές εκτάσεις που δε χτίζονται και μετά σε χρόνο ρεκόρ αποχαρακτήρισαν τις εκτάσεις κι έλεγαν ότι φταίνε οι ορκωτοί ελεγκτές που τις υποτίμησαν. Μα είναι δυνατόν? Οι ελεγκτές εκτίμησαν δασικές εκτάσεις. Μετά τις έκαναν οικόπεδα ο μάγκες.

 15. Le canard avatar
  Le canard 22/10/2008 11:41:16

  Γράφει σήμερα το ηλεκτρονικό σάϊτ του Εθνους:


  Στη Βουλή ο φάκελος
  Ο Γ.Σανιδάς έστειλε το φάκελο της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, ενόψει της ψήφισης της Εξεταστικής το βράδυ και της Προανακριτικής για 3 υπουργούς και υφυπουργούς την Παρασκευή, διαψεύδοντας τα σενάρια περί καθυστερήσεων.

  Ο Γ.Σανιδάς έστειλε το πρωί της Τετάρτης το φάκελο της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, ενόψει της ψήφισης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής το βράδυ και της αντίστοιχης για σύσταση Προανακριτικής για 3 υπουργούς και υφυπουργούς την Παρασκευή, που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση.

  Έτσι, μετά από μία και πλέον εβδομάδα φημών ακυρώνεται στην πράξη η συζήτηση για το έαν μπορεί να πραγματοποιηθεί ειδικά η συζήτηση της Παρασκευής για την Προανακριτική που ζητάει η αντιπολίτευση για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου, με κύριο αντικείμενο την εμπλοκή τουλάχιστον των Πέτρου Δούκα (τότε υφυπουργός Οικονομίας, σήμερα Εξωτερικών), Ευ.Μπασιάκου (τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), αλλά και του τότε και νυν υπουργού Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλου.

  Δεδομένη η μία, ερωτηματικό η άλλη

  Το βράδυ της Τετάρτης η υπερψήφιση της Εξεταστικής θεωρείται δεδομένη, καθώς η πρόταση ήταν η τελευταία από τις επικοινωνιακές κινήσεις του Μαξίμου, προκειμένου να διατηρηθεί η «πολιτική πρωτοβουλία» από τον Κ.Καραμανλή και το επιτελείο του.

  Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει ότι οι παραιτήσεις των δικαστικών που έκαναν την έρευνα και οι ευθείες αναφορές σε ποινικές ευθύνες και ισχυρές πιέσεις ώστε να μην πάει στη Βουλή ο φάκελος, καθιστούν ξεπερασμένη την Εξεταστική και επιβάλλουν τη σύσταση Προανακριτικής για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους.

  Τώρα γιατί τα στέλνει;

  Η πρόταση αυτή τοποθετήθηκε από τον Δ.Σιούφα για συζήτηση στις 24 Οκτωβρίου, δηλαδή την Παρασκευή πριν το «4ήμερο» της 28ης Οκτωβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την πιθανή υπερψήφιση της Εξεταστικής. Σαν αποτέλεσμα, η τελευταία δεν θα έχει συσταθεί ακόμη σε σώμα και δεν θα έχει τη δυνατότητα ο όποιος πρόεδρός της να ζητήσει ο ίδιος το φάκελο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

  Υπενθυμίζεται ότι παρά τις παραιτήσεις, τις καταγγελίες, αλλά και την έλευση της υπόθεσης στη Βουλή μέσω των συζητήσεων για τις επιτροπές, ο Γ.Σανιδάς δεν... βιάστηκε να στείλει το φάκελο στους βουλευτές. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπραξε τελικά το προφανές το πρωί της Τετάρτης.

  Ερωτηματικό βέβαια είναι το τί έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο κ.Σανιδάς δήλωνε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά θα πάει στη Βουλή.

  Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τελικά υποχώρησε στις πιέσεις και κάνει μία «παρέκκλιση» από το τυπικό. Μπορεί επίσης να εικάσει ότι ο έλεγχος των στοιχείων και από την μοναδική, πλέον, εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση επιβεβαίωσε την αρχική επιλογή των δύο παραιτηθέντων δικαστικών που ζητούσαν την μεταβίβαση του φακέλου στη Βουλή.

  Μπορεί, ωστόσο, να υποθέσει κανείς ότι οι νέες καταθέσεις των κ.κ.Εφραίμ και Αρσενίου μέσω υπομνημάτων περιείχαν αρκετά στοιχεία ώστε η ευθύνη πολιτικών να στοιχειοθετείται πλέον πλήρως.

  Πολλαπλά οφέλη για το Μαξίμου

  Το θέμα της ψήφισης για προανακριτική με ή χωρίς το φάκελο, προκάλεσε ρήγματα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει αναβολή και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλει ο Καραμανλής να προλάβει αν το επιλέξει να «παραιτήσει» τον Θ.Ρουσόπουλο πριν υπάρξει αποκάλυψη των στοιχείων.

  Παράλληλα, όπως φαίνεται, ακόμη και εάν υπάρξουν διαρροές από γαλάζιους αντάρτες και υπερψηφιστούν οι προανακριτικές, ο υπουργός Επικρατείας θα έχει αρκετές ημέρες για να αποχωρήσει «οικειοθελώς» πριν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο του φακέλου.

  «Δεν χρειάζεται φάκελος»

  Πάντως, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ ομονοούν ότι και μόνο τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και ειδικά οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων που έκαναν την έρευνα, αρκούν και με το παραπάνω.

  Οι δύο υπενθυμίζεται ότι ζήτησαν άμεση παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή, αλλά ο προϊστάμενός τους Κυρ.Καρούτσος όχι μόνο δεν το δέχθηκε και ζήτησε περαιτέρω έρευνες, αλλά τους «καπέλωσε» και με τρίτη, αρχαιότερη και άρα προϊστάμενη, δικαστικό.

  Σαν αποτέλεσμα οι δύο παραιτήθηκαν καταγγέλοντας ισχυρές πιέσεις για να μη φτάσει η υπόθεση στη Βουλή. Πιέσεις οι οποίες είναι προφανές ότι συνεχίζουν να αποδίδουν...

 16. Μποτίλα στο πέλαγος avatar
  Μποτίλα στο πέλαγος 22/10/2008 12:07:22

  @Νίκος
  Οι εντοπισμοί σου δυσάρεστοι, αλλά περισσότερο από σωστοί.
  Όσο αφορά το εθνικό κράτος καιρός να το ξεγράψουμε. Δεν το διέλυσαν για να το αναστήσουν. Ούτε είναι αφελείς. Απλά, όταν το χάπι περιέχει δηλητήριο, πρέπει να το χρυσώσουν. Έτσι βάζουν δήθεν το εθνικό κράτος, που κάποιοι νοσταλγούν, μπροστά, για να επιβάλλουν την πλήρη καταβαράθρωση της αγοράς, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και πριν απ΄όλα την αυριανή υπερχρέωση του πολίτη.
  Ο καπιταλισμός-βυζί τελείωσε.
  Καιρός να λάβουμε τα μέτρα μας για τον καπιταλισμό-πέος. (Δες και τη θεωρία του Μπρεζίνσκι "Titytaitment". To γάλα που παρείχε ο χαβαλές-βυζί, είχε ξινίσει προ πολλού. Και με τρύπιο στομάχι πάμε στην καλύτερη των περιπτώσεων για σκλαβοπάζαρα. Εκτός εάν ελπίζεις ότι το σύστημα σε χρειάζεται. Οπότε ευχαρίστως να σου αναγνωρίσω και προσδόκιμο ζωής).

 17. Μποτίλα στο πέλαγος avatar
  Μποτίλα στο πέλαγος 22/10/2008 12:35:01

  Ποιος "χτύπησε" το Site του Preza-tv; Ποιά έχουν προγραμματίσει να χτυπήσουν προσεχώς; Για ποια ελευθερία μιλάμε στο διαδίκτυο;

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/10/2008 13:16:54

  H θεωρία του ξεπεράσματος του εθνικού κράτους είναι το τελευταίο άλλοθι της μεταπολιτευτικής ιδεολογίας.
  Μερικά κράτη βέβαια όπως η Γιουγκοσλαβία διαλύονται.Τα εθνικά κράτη όμως των ΗΠΑ,της Ρωσίας,της Κίνας,της Ιαπωνίας,της Τουρκίας,του Ιράν,του Ισραήλ,της Ινδίας,της Βραζιλίας και πολλά άλλα χαίρουν άκρας υγείας και ενδυναμώνονται.Η μόνη περιοχή όπου υπάρχει παράδοση ορισμένων εξουσιών σε υπερεθνικές αρχές είναι η Ευρώπη με την ΕΕ.
  Αλλά η Ευρώπη δεν επιβάλλει την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών με τα ενιαία μισθολόγια,το άσυλο των καταστροφών στα πανεπιστήμια,το δανεισμό για ρουσφετολογικές προσλήψεις και πολλά άλλα.Το αντίθετο.
  Αυτά είναι δημιουργήματα της μεταπολιτευτικής αντικρατικής μανίας και τώρα που τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους γίνεται προσπάθεια δικαιολόγησης με το ότι είναι δήθεν παγκόσμια τάση.

 19. prasina-aloga avatar
  prasina-aloga 22/10/2008 15:21:30

  Η Ν.Δ. δεν είναι τέλεια, εξάλλου όπου υπάρχουν άνθρωποι είναι φυσιολογικό να υπάρχει διαφθορά.
  Η διαφορά των ημερών της Ν.Δ. με το πασόκ είναι ότι τα 20 πράσινα χρόνια είχε ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ των υπουργών και των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων (προφανώς διορισμένων από τους πρασινοφρουρούς).
  Θυμίζω ότι ο Αντρέας είχε ταριφοποιήσει τη "λογική μίζα" και έλεγε μέχρι 500 εκατ. Θυμίζω ότι ο Παπαντωνίου (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας) κατέστρεψε εκατομμύρια Έλληνες στο Χρηματιστήριο και δεν δικάστηκε κάν.
  Πριν οι πράσινοι οπαδοί κάνουν κριτική στη Ν.Δ. για τα λάθη και τις ανεπάρκειες της να θυμούνται την προίκα της θεσμοθετημένης διαφθοράς που άφησαν.
  Δεν είστε παρθένες κύριοι, έχετε παρελθόν και μάλιστα το χειρότερο!
  Διώξτε ΠΡΩΤΑ από το κόμμα σας όλους τους επώνυμους διεφθαρμένους του Σημίτη και μετά κάθε κριτική και πρότασή σας θα είναι καλοδεχούμενη.
  Μέχρι τότε ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.

 20. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 22/10/2008 18:47:24

  Ρε συ μπουκαλα,σιγα τα ωα."Χτυπησαν" το site!!
  Τι λε ρε παιδι!Φοβερο εγκλημα.Ειχες μπει ποτε εκει μεσα να διαβασεις τις σοφιες που γραφοντουσαν;
  Εδω καραβια χανονται,βαρκουλες αρμενιζουν...

 21. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 22/10/2008 18:53:29

  Εσυ, πραγματι πρασσεις αλογα.
  Δηλαδη τωρα που ξεφτιλιστικαν τα διεθνη χρηματιστηρια, ο Γιαννος φταιει και γι αυτο;Ασε μας ρε φιλε.
  Αμα εσυ, γουσταριζες να κονομησεις γρηγορα και πολλα και η απληστια σου σε παρεσυρε να κανεις ΤΙΣ μαλακιες, φταινε οι αλλοι και οχι εσυ;
  Ασε, γιατι αμα βλεπω γραμμενες αυτες τις ηλιθιοτητες τα παιρνω στο κρανιο.
  Οποιος μπαινει στο χρηματιστηριο, πρεπει να ξερει που βαδιζει, αλλοιως παιρνει το μπουλο. Και να μη προσπαθει να φορτωσει τις ευθυνες στους αλλους, επειδη διαβαζει αρλουμπες απο αγραμματα δημοσιογραφακια, που το 99, βγαινανε και σπρωχνανε τον κοσμο, λεγοντας του οτι ο δεικτης, θα παει στις 7.000.Τελος.

 22. Νίκος avatar
  Νίκος 22/10/2008 21:44:38

  Προβοκατορα,
  Η ανωνυμια δεν συνιστα αδεια για βρισιες. Ο Μποτιλας δεν λεει καν αυτα που του προσαπτεις. Αν δεν φταιν για τη διαλυση οι ΠΑΣΟΚοι που κυβερνησαν τα τελευταια 20-22 χρονια, τοτε ποιος φταιει; Η Παναγια η κλαιουσα;

 23. Greco avatar
  Greco 22/10/2008 22:40:20

  ξανα πασοκ δηλαδη......προτιμω να δω κυβερνηση τον συριζα παρα το πασοκ.(αυτος ο παγκαλος πρεπει να γεννηθηκε μες τη βουλη ρε παιδι μου,απο παιδάκι τον θυμάμαι...)


  η νδ πρεπει να κοιταξει τον κοσμο,τους εργαζομενους λιγο,και νάφησει την "υψηλη πολιτικη" και τις κλικες.Ο κοσμος θελει λεφτα για να περναει καλα...βλεπει κ τις υπερβολες καποιων και τρελαινεται

  αλλα ας μην λαχταρουν υπερβολικα καποιοι την επιστροφη στον κρατικιστικο "σοσιαλισμο"...ειδαμε την ελλαδα απ'το 81 κ μετα τι χαλια καταντησε σε ολα τα επιπεδα.Πώς λεγαμε ¨"αλβανος τουριστας",ετσι ειναι και "ελληνικο κρατος"-η ελλαδα ποτε δεν ειχε(μονο επι μεταξα ισως με το βουρδουλα ....ειναι στη φυση του Ελληνα να ενδιαφερεται κυριως για τον εαυτο του και να μην υποτασσεται

 24. Μποτόλια στο πέλαγος avatar
  Μποτόλια στο πέλαγος 23/10/2008 02:45:46

  @Νίκος
  Αγαπητέ φίλε σε ευχαριστώ για την υποστήριξη. Όποτε μπορώ να βοηθήσω είμαι στη διάθεσή σου.

 25. Νίκος avatar
  Νίκος 23/10/2008 03:35:43

  Εξακτινε (#7),
  "Στην ανάρτηση γίνεται μια λάθος παραδοχή. Δεν υπάρχει αστικό κόμμα στην Ελλάδα με ιδεολογικές σταθερές. Υπάρχουν κλίκες που συνωστίζονται στην παραλία της Σμύρνης και διαμοιράζονται και στα 2 μεγάλα κόμματα".
  εξαιρετικα πρωτοτυπη η αποψη σου. Αξιζει περαιτερω αναλυσεως.
  Να προσθεσω οτι αυτο εξηγειται απο αυτο που ο Τ. Φωτοπουλος αποκαλει "υπερεθνικη (α)ελιτ". Τουτεστιν, οι ανθρωποι αυτοι βλεπουν την ελλαδα ως χωρο δρασης, οχι ως χωρα-κρατος με εθνικα συμφεροντα. Ετσι εξηγειται και η ικανοτητα εξωθεσμικων δρωντων (ιδρυμα Σορου, διαφορες ΜΚΟ κ.α) να παρεισφρυουν να διεισδυουν και εν τελει να διαβρωνουν Ελλαδικους οργανισμους, οπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΥΠΕΞ. Διοτι εχουν ανθρωπους τους ΠΑΝΤΟΥ.
  Το μυνημα του Πολυτεχνειου, που το λησμονει η τωρινη "αριστερα", παραμενει πιο ζωντανο και πο τοτε που ο εχθρος ηταν διακριτος.
  Να μας ζησουν

  Μποτιλια, τιμη μου να το κανω. Να εισαι καλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.