18/11/2010 14:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΔ ζητά ακύρωση της ψηφοφορίας για το Βατοπέδι

Ακυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας για την άσκηση ή μη δίωξης των πρώην υπουργών Ευ. Μπασιάκου, Α. Κοντού και Π. Δούκα προβάλει η ΝΔ καταγγέλλοντας ότι κατά την προχθεσινή ψηφοφορία «υπεκλάπη η ψήφος της Αριστεράς». Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία, σύμφωνα ε τη ΝΔ εξελίχθηκε σε φιάσκο κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο εκτιμάται (σύφωνα και με βουλευτές από τα κόμματα της αριστεράς) πως θα αρνηθεί να εξετάσει το κατηγορητήριο της παραπομπής δεδομένου ότι δεν σχετίζεται με το διατυπωμένο στη ψηφοδέλτιο άρθρο του ποινικού κώδικα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Κ. Τζαβάρας, Ν. Δένδιας, Ε. Βόζενμπεργκ και Ε. Στυλιανίδης υποστήριξαν ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ παραπλανήθηκαν διότι όπως είπαν, ψήφισαν διαφορετικό άρθρο από εκείνο που ήταν διατυπωμένο στο ψηφοδέλτιο. Ενώ δηλαδή ανέγραφε το περιεχόμενο του άρθρου 256 του ποινικού κώδικα (απιστία περί τη υπηρεσία), το ανέφερε ως άρθρο 390 που αφορά την απλή απιστία…

«Δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για παραπομπή», σχολίασαν οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα καθώς τίθεται ζήτημα κατάφωρης παραβίασης του άρθρου περί της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές κάλεσαν τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο «να πράξει τα δέοντα για να διορθωθεί το ζήτημα που ανέκυψε», αλλά δεν έθεσαν θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας καθώς όπως είπαν δεν προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 157 παράγραφος 5 του κανονισμού της Βουλής. Βέβαια, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό όσον αφορά στην ουσία της διαδικασίας και που είναι προφανές. Το ζήτημα αφορά τη διατύπωση που έγινε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας παραδέχτηκε ότι η κατηγορία με την οποία τελικά παραπέμφθηκαν οι τρεις πρώην υπουργοί και που ήταν διατυπωμένη στο ψηφοδέλτιο είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του πορίσματός τους.

«Δεν παραπλανηθήκαμε, δεν έγινε υφαρπαγή της ψήφου μας, η βούληση της Βουλής ήταν να παραπεμφθούν οι τρεις πρώην υπουργοί», δήλωσε ο κ. Δρίτσας  παραπέποντας στη δήλωσή του λίγο πριν την ψηφοφορία, όταν δηλαδή εντόπισαν την κατηγορία που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο, με την οποία (και το ΚΚΕ) διαχώριζαν τη θέση τους.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η αντίφαση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες περί απιστίας πηγάζουν από το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, «σύμφωνα με το περιεχόμενό του η κατηγορία είναι για απιστία περί τη υπηρεσία, η παραπομπή όμως αφορά απλή απιστία».

Πάντως ο κ. Δρίτσας θεωρεί πολύ πιθανόν το Δικαστικό Συμβούλιο να ακυρώσει την παραπομπή για νομικούς λόγους, να μην αποδεχθεί δηλαδή την κατηγορία λόγω της αντίφασης.

Ερωτηθείς και Πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Δ. Τσιρώνης είπε πως «με τις τυπικότητες και τα νομικίστικα που προφασίζεται η ΝΔ δεν απαντά στην ουσία» επισημαίνοντας ότι όλα είναι νομότυπα…

Εν τω μεταξύ, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε ότι την Τρίτη 23 Νοεμβρίου θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η κλήρωση μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ανάδειξη πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υπουργών για τη Μονή Βατοπεδίου.
Εσωκομματικό μήνυμα στην κυβέρνηση οι διαρροές για το Βατοπέδι
Θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας για το Βατοπέδι

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
  ΑΝΔΡΕΑΣ 18/11/2010 16:07:01

  θα τους βγάλουν λάδι.....κορακας κόράκου μάτι βγάζει???
  θα γίνει το deal,σε απαλλάσω απο κατηγορίες κάνεις αβαβα το ταχα μου αντιμνημονιακό ύφος και χέρι χέρι να τους γ....αμησουμε!

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ 26/12/2010 20:50:40

  Τώρα είναι που θα μας τρελάνουν...

  Αφού η ΝΔ μας έχει παρουσιάσει τον τρόπο αποφυγής ψηφοφοριών, για ποιό λόγο αφήνει να γίνουν ψηφοφορίες και στην συνέχεια προσπαθεί να τις ακυρώσει...
  Τι διάβολο, είναι τόσο δύσκολο για τον κύριο Σαμαρά να αντιγράψει τις μεθόδους του κυρίου Κώστα Καραμανλή ;

  Ο κύριος Σαμαράς, αφήνει πρώτα τον κύριο Παπανδρέου να διενεργεί δημοψηφίσματα και εν συνεχεία... ζητά την ακύρωσή τους...
  Εδώ είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά !...
  Δεν μπορώ να καλάβω...
  Πως είναι δυνατόν, ολόκληρος Σαμαράς, να μήν μπορεί να... φρενάρει τον Γιωργάκι και το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θέλει με εκλογές και άλλα τέτοια... αναρχικά παιχνίδια, να μας κάνει δημοκράτες με το ζόρι !
  Τι στην ευχή, είναι τόσο δύσκολο για την ΝΔ και τον πρόεδρό της να κλείσουν την Βουλή, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και σχετικές εμπειρίες !

  Dipl.-Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.