#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΔ είναι καταδικασμένη να αλλάξειΣχεδόν δυο μήνες πριν από το πρώτο συνέδριο της ΝΔ, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιαστεί ως Πρωθυπουργός, άρχισαν να καταστρώνονται τα πρώτα σχέδια. Είναι νωρίς; Καθόλου, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να μεταλλάξει πλήρως τη ΝΔ και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες.

Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να προσέλθει σε αυτό το συνέδριο υπό συνθήκες εντελώς διαφορετικές. Για την ακρίβεια ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την προσωπική ισχύ του χωρίς συγκρούσεις.

«Θα πάει στο επόμενο συνέδριο με νέα σύνθεση, ως επικεφαλής όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων και επιδίωξή του είναι να ηγηθεί όλης της παράταξης και σύντομα να αποδυναμωθούν τα διάφορα εκ δεξιών σχήματα» λένε όσοι γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διεργασίες.

Όλα, όμως θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα πάει καλά η προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία εάν αρχίσει και καταγράφει θετικά αποτελέσματα, θα αποδυναμωθεί, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντιμνημονιακή ρητορική.

Ο Αντ. Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία, όπως είναι λογικό, στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και στην καταγραφή θετικών αποτελεσμάτων. Άλλωστε γνωρίζει καλά ότι η πολιτική του και συνεπώς η παρουσία του στην ηγεσία δεν θα κριθεί στο προσεχές συνέδριο αλλά στις προσεχείς εκλογές.

Στην πράξη η πολιτική της «νέας σύνθεσης» των κομματικών δυνάμεων αποτελεί την τελική απόληξη της πολιτικής της «νέας συλλογικότητας», την οποία θέλει να εμφανίσει ο Πρωθυπουργός για να διαμορφώσει κλίμα ενότητας και συστράτευσης, γύρω από τον ίδιο και τη ΝΔ ως βασικό πυλώνα και σταθερά του συστήματος.

Όσο περνάει ο καιρός θα επιδιώκει να εντάσσει στον συσχετισμό δυνάμεων που στηρίζουν την ηγεσία του όλο και περισσότερα στελέχη και κυρίως εκείνους που δεν τον στήριξαν, ώστε να τονίσει στην πράξη την ενότητα και τη νέα συλλογικότητα.

Η πολιτική αυτή φαίνεται να εφαρμόζεται ήδη στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβερνητικής λειτουργίας. Πέραν της αυτονόητης άνεσης στην επικοινωνία με τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη που συνέβαλαν στην ανάδειξή του στην ηγεσία, ο Αντ. Σαμαράς έχει αναπτύξει σχέσεις και με άλλα στελέχη που ποτέ δεν ήταν κοντά του.

Η αλλαγή του κόμματος θα έρθει, μέσα από συνθέσεις και ανάθεση ρόλων σε όλους, χωρίς διακρίσεις, με βασικό στοιχείο τις ικανότητες και τα προσόντα. Ο Πρωθυπουργός θέλει στο νέο κόμμα που θα στηθεί επί της ουσίας μετά το συνέδριο και θα αποτελεί τη μετεξέλιξη της ΝΔ, να πρωταγωνιστήσουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, νέα στελέχη με κατάρτιση και πολιτική παιδεία και όχι πρόσωπα του κομματικού σωλήνα.

Μέχρι τώρα αυτό ήταν δύσκολο, αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει πράξη στο συνέδριο και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αντ. Σαμαρά. Διότι, από την πορεία της ΝΔ, θα κριθεί και η στάση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και παραμένει σταθερή η άποψη στο πρωθυπουργικό γραφείο: Η ΝΔ είναι καταδικασμένη να αλλάξει, διότι εάν δεν αλλάξει θα την καταπιεί η κρίση.

Μάρκος Αυρήλιος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αστυαναξ Καυσοκαλυβιτης avatar
  Αστυαναξ Καυσοκαλυβιτης 06/05/2013 01:13:42

  Τελικα διαλεξτε, θελει "προσωπα εκτος κομματικου σωληνα" ή "στελεχη με κομματικη παιδεια" (!);;;

  • Μάρκος Αυρήλιος avatar
   Μάρκος Αυρήλιος @ Αστυαναξ Καυσοκαλυβιτης 08/05/2013 12:10:58

   Αγαπητέ όχι κομματική, αλλά με πολιτική παιδεία. Είναι τελείως διαφορετικό

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 06/05/2013 10:29:31

  Ποιά τα βασικά στοιχεία της Αλλαγής και μετεξέλιξης της Ν.Δ. ως προκύπτουν απο το ανωτέρω άρθρο:
  1) Νέα σύνθεση-«νέα συλλογικότητα» με την αξιοποίηση των πλέων ικανών στελεχών αλλά με την ανάδειξη σε πρωταγωνιστικό ρόλο ανθρώπων της διπλανής πόρτας, (νέα στελέχη με κατάρτιση και πολιτική παιδεία και όχι πρόσωπα του κομματικού σωλήνα).
  2) Συνισταμένη πολλών δυνάμεων εσωτερικού μετώπου το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος και λειτουργεί παράλληλα ως και σταθερά του συστήματος .
  3) Η Αναγκαιότητα της επέκτασης της ηγεμονίας της Ν.Δ. σε όλο τον δεξιό χώρο
  4) Η Άμεση συνάρτηση των ανωτέρω με την επιτυχία του κυβερνητικού έργου κάτι που θα ενδυναμώσει την πολιτική του θέση Πρωθυπουργού στον Δεξιό χώρο

  Η Αλλαγή ή μετεξέλιξη της Ν.Δ. όπως εύστοχα επισημαίνεται είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ηγεμονία της στον Δεξιό χώρο αλλά και με την απόσπαση ευρύτερων λαϊκών συναινέσεων δια μέσου της πειθούς Πίσω απο τα νέα πρόσωπα ανεξαρτήτως αν είναι "εκτός κομματικού σωληνα” ή “στελεχη με κομματική παιδεια” υπάρχει μια βασική παράμετρος της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος.

  Η παλαιοκομματική νοοτροπία η οποία και καθιστούσε το πολιτικό πρόσωπο ως εκείνο το "κλειδί" το οποίο και ξεμπλοκάρει τα πλείστα νομικά, διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα του απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Μια νοοτροπία η οποία και παρήγαγε την ιδεολογία της περιθωριοποίησης, του αμέτοχου του λαού με αποτέλεσμα της ενδυνάμωση του παρασιτισμού και της διαφθοράς Μια κοινωνία παράλυσης, μια κοινωνία η οποία ζούσε σε κλίμα ανάθεσης και μεσιτείας εγκλωβισμένη σε διλήμματα και μια πολιτική και ένας λόγος ο οποίος και έδινε στα ανωτέρω καθολικό χαρακτήρα. Πραγματικά θα είναι απο τα κορυφαία επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου εάν πραγματωθεί η επίλυση των προβλημάτων του πολίτη πέρα απο την όποια έξωθεν παρέμβαση.Σε αυτό χρειάζεται μεθοδική σκέψη, συστηματική δράση και είναι το βασικό στοιχείο της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας μας.Πρέπει διαπαντός να εξαλειφθεί η αντίληψη πως ο κρατικός μηχανισμός αποτελεί το έπαθλο της κατάκτησης της Εξουσίας.

  Δεν ειναι λοιπόν μόνο το ζητούμενο η κατάκτηση και διαχείριση της κομματικής εξουσίας αλλά η πραγμάτωσης της Ηγεμονίας και όχι μόνο στον Δεξιό χώρο γιατί πλέον οι διαχωριστικές γραμμές έχουν καταπέσει Την Ηγεμονία δεν την αποκτάς εσύ διότι το επιθυμείς την ηγεμονία σου την παραδίδει η Κοινωνία και η Κοινωνία πρέπει να πειστεί ότι εσύ είσαι ο δημιουργός των εξελίξεων και ότι δεν λειτουργείς σε ρόλο θεατή, παρατρεχάμενου, ούτε σύρεσαι απο αυτές Κατα συνέπεια χρειάζεται δράση σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής ζωής αλλά και οι δράσεις αυτές να παράγουν αποτέλεσμα και δή ορατό

  Η Ηγεμονία δεν παραδίδεται μέσω γενικόλογων δεσμεύσεων, αποτελεί πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο κια πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Ενεργή λοιπόν συμμετοχή ΚΑΙ Πολιτών (γιατί κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την αναγκαιότητα της συμμετοχής των έμπειρων εκείνων κομματικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και ολάκερου του στελεχιακού της δυναμικού -τα οποία και έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της εξελικτικής πορείας της -) για να μπορέσει ο χώρος της Ν.Δ. να αποκτήσει την "πνοή" και την "ορμή" για να μπορέσει να προχωρήσει σε ακόμα πιο μεγάλες ρήξεις μέ το "αμαρτωλό" χθές. Να μην ξεχνάμε πως τον λογαριασμό για τις πράξεις παραλείψεις ή αστοχίες τον πληρώνει ολάκερη η Ελληνική κοινωνία και σε βάθος χρόνου.

  Δέν είμαι απο αυτούς που εκθειάζουν τον λαό ως τον φορέα εκείνο του δημοκρατικού πολιτεύματος το οποίου, η σοφία, η οξυδέρκεια, η έμπνευση αποτελούν μόνιμα στοιχεία της ύπαρξης του.Ομως αρνούμαι να αποδεχθώ και την κομματική αυθεντία.Ο Ελληνικός Πολιτισμός παρήγαγε την Σύνθεση ως δομικό του Στοιχείο.

  Μία σύνθεση στην πολιτική Δομή η οποία και επέβαλλε την ύπαρξη του όρου Πολίτη (φέρων Κοινό Νού ο οποίος και θεωρούσε ως υπέρτατο ιερό χρέος του την συμμετοχή του στα κοινά ) ως εκείνο το στοιχείο το οποίο και εξισορροπούσε την όποια στρατευμένη σκέψη στην διαχείριση της Πολιτικής Εξουσίας.Αυτή την σχέση την θεωρώ σήμερα επιτακτική και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε

  Το μνημόνιο (τα μνημόνια), δεν παρήγαγε την κρίση, απλά την ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο.Η γενικευμένη δυσφορία, η παρατεταμένη σιωπή υποκρύπτει οργή και αυτό δεν μπορεί να μην αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού. Παράλληλα όμως δείχνει μια λανθάνουσα αποδοχή του δόγματος πως η πορεία που ακολουθείται σήμερα -πρά τις οποίες δυσχέρειες - είναι ΚΑΙ η μόνη ασφαλής προς την επιβίωση του Ελληνισμού και προς την ανέλιξη του. Μια αποδοχή η οποία απο την λανθάνουσα μορφή της θα φτάσει στην γνήσια και αυθεντική λαϊκή επιδοκιμασία όταν γίνει αντιληπτό απο την Ελληνική Κοινωνία πως τα γενεσιουργά αίτια που παρήγαγαν την κρίση - την αλληλουχία εκείνη των οικονομικών , πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων- φθίνουν και τείνουν να εξαλειφθούν

  • kiki64 avatar
   kiki64 @ Δρόλαπας 07/05/2013 13:39:29

   Το σχόλιο είναι χιουμοριστικό...η τα εννοείς?

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Δρόλαπας 08/05/2013 10:29:24

   Αυτά τα γράφαμε πριν 2 χρόνια αγαπητέ. Πάει εδώ και καιρό... Ακόμα ελπίζεις εκεί;
   Σου προτείνω το βραδάκι στο καναπέ σου να δεις τη κλασσική ελληνική ταινία "Ξύπνα Βασίλη"!!!

 3. AZ avatar
  AZ 06/05/2013 12:52:46

  Μονο οι φανατικοι ψηφιζουν ακομα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και αυτοι σιγα σιγα λιγοστευουν. Παμε για αλλα...

 4. Χρήστος avatar
  Χρήστος 06/05/2013 13:08:34

  Η μία και μόνη αλλαγή που χρειάζεται η Ν.Δ. είναι να γίνει από το τωρινό άοσμο και άχρωμο υποτακτικό "μεσαιοχωρίτικο" κόμμα, το κόμμα της ελληνικης Δεξιάς. Να έπαναθιοθετήσει το ιερό τρίπτυχο Πτης Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας. Τίποτα άλλο δεν χρειάζετα. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, χθες, η άνοδος της Χ.Α. θα είναι ανεξέλεγκτη.

 5. panos avatar
  panos 06/05/2013 16:09:52

  Η Νεα Δημοκρατια οπως ειναι τωρα ειναι καταδικασμενη να διαλυθει,ακολουθωντας τη μοιρα του Πασοκ..Βρισκομαστε σε μια μεταβατικη φαση της ιστοριας μας,οπου ο,τι εκφραζει το παλιο πρεπει να σαρωθει για να δωσει τη θεση του στο νεο.Θα 'ναι δυσκολη κι επωδυνη διαδικασια,αλλα αναποφευκτη..

 6. mara M. avatar
  mara M. 07/05/2013 14:39:00

  Μπουχτίσαμε πιά με τα καινούργια ξεκινήματα και τις "αλλαγές" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  Δεν πείθουν κανέναν. Ο λύκος κι αν εγέρασε...........

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ mara M. 08/05/2013 10:32:27

   Γεια σου Μάρα! Συμφωνώ περί του Λύκου αν και στην περίπτωση μας μάλλον εχουμε να κάνουμε με Ύαινες...

  • dim avatar
   dim @ mara M. 09/05/2013 01:41:53

   Δείξε μου ΕΝΑ κόμμα που έχει καλύτερα από τη ΝΔ έστω και ΕΝΑ από τα παρακάτω: Ιδεολογία, Αρχηγό, Στελέχη, Όραμα, Ιστορικές Επιλογές κλπ κλπ κλπ... και αμα το βρεις, μαζί σου... Ως τότε, άστα τα "δεν πείθουν κανέναν..."... Με όλα τα στραβά της η ΝΔ είναι όαση μέσα στο πολιτικό σκηνικό που ισχύει σήμερα... Ακροαριστεροί, Μαρξιστές, Ναζιστές, Λαϊκιστές, Ψεκασμένοι, Κομμουνιστές... Ήμαρτον...

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ dim 09/05/2013 09:45:41

    Να προσέχεις πάντως τις "οάσεις" γιατί πολλοί στο παρελθόν κατάλαβαν πως έπεσαν σε "οφθαλμαπάτη" τελικά...

    • dim avatar
     dim @ Tonia G. 09/05/2013 15:54:53

     Λέω: "με όλα τα στραβά της..."... Μοιάζει όαση, μπροστά στους άλλους... Φαντάσουν πόσο χάλια είναι οι άλλοι δηλαδή... - μαρξιστές - κομμουνιστές - ναζιστές - ψεκασμένοι - λαϊκιστές...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.