22/10/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΝΔ δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος του ΠΑΣΟΚ με τα εργασιακά

Από το 2009 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου άρχισε το ταγκό με την τρόικα, μέχρι τις αρχές του 2012 (όταν πρωθυπουργός ήταν ο Παπαδήμος), ουσιαστικά ο κόσμος δεν μπορούσε να επιβάλει εκλογές και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Κι όμως, τον Φεβρουάριο του χρόνου που διανύουμε, ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση στην οποία υπερίσχυε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έγινε η «αποκαθήλωση» εκείνη τη χρονική στιγμή; Μα φυσικά γιατί οι έξυπνοι κυβερνώντες αποφάσισαν να ανοίξουν το εργασιακό θέμα, και μάλιστα χωρίς να τους το πολυζητήσει η τρόικα. Μάλιστα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο πρώτο Μνημόνιο δεν υπήρχε πουθενά αναφορά για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Η τρόικα αυτό που ζητούμε ήταν να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκόλυναν την είσοδο της Ελλάδας σε μια επενδυτική και αναπτυξιακή πορεία. Ω του θαύματος, ο κ. Κουτρουμάνης, κατόπιν εντολών του κ. Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου άνοιξε το θέμα. Τότε, λοιπόν, έγινε η πιο μεγάλη ανατροπή, η κατάργηση του διαλόγου των εργαζόμενων με τους εργοδότες, η ακύρωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η είσοδος στον εργασιακό μεσαίωνα των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ήταν το πρώτο βήμα για την αποθράσυνση της τρόικας ή για να ακριβολογούμε με τους κουκουλοφόρους επιχειρηματίες και τραπεζίτες άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Τότε λοιπόν ο κόσμος έκανε το μεγάλο κλικ. Δεν ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που αντέδρασαν αλλά ο ιδιωτικός τομέας και η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές με το βάρος της εργασιακής διάλυσης των πάντων. Τα αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ τα γνωρίζετε, αλλά και η ΝΔ ως κυβερνητικός εταίρος, δεν πήγε καλά, έστω κι αν έγινε κυβέρνηση.

Τα εργασιακά, επομένως έγιναν ταφόπλακα της προηγούμενης κυβέρνησης. Έκανε το λάθος και το πλήρωσε ακριβά. Και ο Βενιζέλος που ανέλαβε το… ΚΟΔΗΣΟ και ο Κουτρουμάνης που από υπουργός έγινε κλητήρας.

Αντί λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, να μην κάνει το ίδιο λάθος, τελικά φαίνεται ότι δεν πήρε το μάθημά της. Άνοιξε ένα θέμα ή μάλλον αποδέχθηκε ένα θέμα που δε θα έπρεπε καν να συζητήσει. Από πού κι ως που ενδιαφέρει τον Τόμσεν η τριετία ή η αποζημίωση; Προφανώς ενδιαφέρει εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που περιμένουν στη γωνία πότε οι απολύσεις θα γίνουν φθηνότερες και πότε θα δίνουν μισθούς πείνας.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση πάει να κάνει το λάθος του Φεβρουαρίου αν και ξέρει ότι θα προκληθεί αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού; Γιατί πρέπει ντε και καλά να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα; Και δε φοβάται η ΝΔ κυρίως ότι θα την «μαυρίσουν» στις επόμενες εκλογές;

Λίγα 24ωρα προτού κλειστεί η συμφωνία για τα μέτρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι πάει να κάνει ένα μοιραίο λάθος. Για το λαό και για την ίδια. Είναι αρκετή η πίκρα με τα 13,5 δις ευρώ, δε μπορεί να υποστεί ο λαός και την κατάρρευση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έμειναν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/10/2012 10:11:38

  Πες τα, Φάκτορα, γιατί μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/10/2012 10:23:35

  Το σάπιο κρατικοδίαιτο σύστημα που εκπροσωπείται κυρίως από τον πιο διεφθαρμένο πολιτικό της τελευταίας τριακονταετίας, τον Βενιζέλο, για να κρατηθεί στην εξουσία ήταν επόμενο να θέσει θέμα τέτοιο. Κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τον όποιο υγιή ιδιωτικό τομέα υπάρχει ακόμα. Διότι μετέτρεψαν το δημοσιονομικό πρόβλημα του ελλαδικού κρατους κυρίως σε προβλημα της ιδιωτικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η μετακίνηση δις ευρώ από την πραγματική οικονομία στην άβυσσο του κρατικού χρεόυς συμπαρε΄συρε και τον υγιή ιδιωτικό τομέα αφού πια δεν μπορέι να αντλήσει ρευστότητα από τις τράπεζες. Τα εγκλήματά τους είναι θηριώδη. Μπορούμε να μικάμε για μίνι-1922 στην οικονομία και σύντομα στην κοινωνία.

 3. Λιογκος avatar
  Λιογκος 22/10/2012 12:56:40

  Το επαναλάβει ή όχι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο...στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ θα πέσει σε κάθε περίπτωση αφού τα μέτρα είναι πολύ πιο αγρία αλλά και πολύ πιο άδικα από αυτά των προηγουμένων ετών. Το γνωρίζουν αυτό και για αυτό ήδη ετοιμάζονται για την επομένη μέρα....save ass situation!!!

 4. monomaxos avatar
  monomaxos 22/10/2012 16:38:38

  Αντιγράφω το άρθρο 22 του Συντάγματος όπως το περιγράφει το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ τεύχος 155 4-10-2012:
  Άρθρο 22
  2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εεργασίας ΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

  Οι εκλογές που έγιναν (κατά απαίτηση του κ. Σαμαρά τ0 Μάιο, έγιναν για τον απλό λόγο:

  Τα μέτρα που καίγεται να περάσει η Τρόικα και που βάζει την κυβέρνηση να τα πάρει είναι κατάφορα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ.

  Άρα στόχος θα είναι από εδώ και πέρα η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

  Δυστυχώς και για την κυβέρνηση του ΓΑΠ και για αυτή του Σαμαρά, δεν συμπληρώνονταν 180 πρόθυμοι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, που μπορεί να γίνει από τον Ιούνιο του 2013, γι' αυτό και η μεν πρώτη ήδη δεν υφίσταται, η δε δεύτερη πρέπει να πέσει.

  Άρα απλά περιμένουμε πότε θα πάμε σε νέες εκλογές μιάς και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το βαθύτερο σχέδιο της Τρόικα.

  Καλή ψήφο.

  • tas avatar
   tas @ monomaxos 22/10/2012 19:22:20

   +++++

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ monomaxos 23/10/2012 09:08:46

   Και να ήταν το μόνο αντισυνταγματικό.
   Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι οι δικαστές τα έχουν βγάλει συνταγματικά, και μετά κλαίγονται επειδή θα τους βάλουν χέρι στο μισθό τους.

 5. Tasos avatar
  Tasos 22/10/2012 19:42:12

  Ναι αλλά αν κάποιος βουλευτής σκεφτεί το ίδιο πράγμα με τον αρθρογράφο και διατυπώσει τον προβληματισμό δημόσια, καθυβρίζεται ως κωλοτούμπας, ανόητος που δε θέλει το καλό της πατρίδας γιατί η κομματική γραμμή επιβάλλει ότι πρέπει να ψηφίσει ναι ΚΑΙ στα εργασιακά κι ας μην είναι μνημονιακή πολιτική.

 6. Γεωργία avatar
  Γεωργία 23/10/2012 09:10:45

  Χαίρομαι Φάκτορα που παραμένεις πιστός σε αυτό που έγραφες από αυτό το σάιτ τόσα χρόνια. Διότι μερικοί έχουνε πάθει μνημονίωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.