#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/04/2012 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μόσχα μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον της Gazprom για τα Ελληνικά Πετρέλαια

[caption id="attachment_155059" align="alignnone" width="600" caption="Από τη συνάντηση Σαμαρά στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Gazprom, Miler"][/caption]

Σφαγή στο χώρο της ενέργειας και στα φιλέτα της, αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά την επισημοποίηση, σήμερα μέσω του Reuters, του ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom Neft για την απόκτηση ποσοστού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Η εταιρεία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας, ένας πραγματικός κολοσσός που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο διαγωνισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο των ΕΛΠΕ όσο και τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής, Alexander Dyukov, μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο τόνισε ότι ενδιαφέρεται για ποσοστό συμμετοχή στα ΕΛΠΕ που θα βγουν στο σφυρί τον ερχόμενο Μάιο.

«Ψάχνουμε τις πιθανότητες απόκτησης του asset. Υπάρχουν δύο αξιοπρεπή εργοστάσια με σχετικά υψηλή παραγωγική δυναμικότητα και σχετικά μεγάλο βάθος διύλισης», δήλωσε ο Dyukov.

Από τη δήλωσή του εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι μάλλον θα κατέβουν μόνοι τους στο διαγωνισμό, χωρίς δηλαδή Έλληνα ή άλλο συνεργάτη.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας που είχαν παγώσει επί κυβέρνησης Παπανδρέου ο οποίος κοιτούσε πολύ προς... Δυσμάς και ιδιαίτερα πέρα από τον Ατλαντικό.

Η πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Β. Πούτιν άλλαξε τα δεδομένα, κάτι που φαίνεται κι από άλλες κινήσεις Ρώσων επιχειρηματιών να μπουν στην Ελλάδα.

Η μάχη της ενέργειας θα έχει πολλά στάδια καθώς και στο άλλο μέτωπο, της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ συγκρούονται κορυφαία ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής: Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης έχουν λάβει θέση μάχης για το αέριο της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει πάνω από 220 εκατ. από ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Να θυμίσουμε μόνο δύο στοιχεία. Ο Κοπελούζος διαθέτει την Προμηθέας Gaz, στην οποία μέτοχος κατά 50% είναι η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της Gazprom.

Επίσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια (επομένως και ο Λάτσης) ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ με το υπόλοιπο 65% να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ ελέγχουν ανάλογο ποσοστό και στον ΔΕΣΦΑ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.

 Η Δύση ανησυχεί και ο ...Καμμένος εναντίον Εφραίμ (!!!)

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκαλεί στην Δύση το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το ενεργειακό powergame στην περιοχή είναι άρθρο του Economist, «Ελλάδα και Ρωσία: Μια ορθόδοξη φιλία», που αναδημιεύει το http://www.axiaplus.gr/

Σύμφωνα με τον Economist,1.000.000 Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα.  Είναι γνωστό ότι ο Τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης Σαμαρά στην Μόσχα.

«Εκεί όπου οδηγούν οι τουρίστες και οι πολιτικοί, ενδέχεται να ακολουθήσει το χρήμα», συνεχίζει το άρθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά και στο ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ και στις πληροφορίες να χρησιμοποιηθεί ο Πειραιάς σαν βάση για το ρωσικό ναυτικό (!!!).

Στη συνέχεια ο Economist κάνει αναφορά το ταξί του Σαμαρά στη Ρωσία και αρχίζει να .... ροκάρει, αφού μεταξύ άλλων υπαινίσσεται ότι το ταξίδι στην Μόσχα δεν πήγε καλά και ο Σαμαράς « θα προτιμούσε να βελτιώσει τους δεσμούς του με την Αμερική και να πουλήσει την εταιρεία αερίου σε επενδυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον ευφάνταστο Economist, οι Ρώσοι ελπίζουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ελλάδα, καθώς "ενδέχεται να μπουν στη Βουλή έως και 9 κόμματα" , μεταξύ των οποίων κι εκείνο του ...Π. Καμμένου ο οποίος «ελπίζει να αντικαταστήσει τον ηγούμενο Εφραίμ στη θέση του καλύτερου φίλου της Ρωσίας στην Ελλάδα» !!!

Να αυτό γράφει ο Economist που θεωρείται και σοβαρός.

Με άλλα λόγια θα γίνει της τρελής μετά τις εκλογές. Δεν θα πλήξουμε καθόλου. Όσα έγιναν επί Καραμανλή με τα ενεργειακά δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν με αφορμή την ΑΟΖ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mara avatar
  Mara 06/04/2012 20:30:31

  "Κάρφος οφθαλμών" το ταξίδι του Σαμαρά στη Μόσχα και οι συμφωνίες που κλείστηκαν...
  Άς "προσδεθούμε", γιατί οι αναταράξεις... μέχρι τις εκλογές θα είναι ιδιαιτέρως... έντονες.

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Mara 06/04/2012 22:26:59

   Βρε Μαρα
   για εξηγησε μου
   η απο εκει "πλευρα"
   ειναι κατα της συνεργασιας με την Ρωσια;
   Για μενα αυτο είναι ο τελικος καταλυτης για να καταλάβω
   τι παιζεται
   Απο το κειμενο εδω δεν καταλαβα

   • Mara avatar
    Mara @ Μάνια 06/04/2012 22:30:55

    Μάνια,
    Όταν λές η "από εκεί" πλευρά εννοείς την γνωστή πλευρά των όψιμων Καμμενόπληκτων και Σαμαροπολέμιων ?

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/04/2012 22:13:38

  Για την κίνηση της πετρελαικής Gazprom Neft το επισήμανα ήδη από το πρωί.
  Επίσης ότι αναπτύσσει ήδη Βαλκανικό κλάδο. Υπάρχει ήδη η θυγατρική Σερβορωσική πολυεθνική NIS.
  h**p://www.antinews.gr/2012/04/06/154979/#comment-949591
  Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Λάτσης δεν θ΄ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης. Θα συμπράξει με την GN σε πολυεθνικό σχήμα; Από την άλλη, όπως επισημάινεται σωστά στο άρθρο, η άλλη θυγατρική της Gazprom (φυσικό αέριο), έχει εταιρικό σχήμα με τον Κοπελούζο (Προμηθέας). Πολύπλοκο το επιχειρηματικό πεδίο.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/04/2012 22:27:55

  Θα κατέβουν μόνοι τους και θα συμπράξουν με τον Λάτση άν κερδίσουν;
  Αλλά ο Λάτσης είναι ήδη συνεταιρισμένος με άλλη μεγάλη Ρωσική, την LukOil. H LukOil είναι ήδη μέσα στα ΕΛΠΕ ως "αφανής εταίρος" !!! Και παρούσα σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές χώρες με θυγατρικές!
  Πώς είναι οι σχέσεις LukOil και Gazprom Neft ;
  Χε χε ήδη έχουν συμπράξει σε joint venture ("Oil and Gas Company Regional Development”).

  • Mara avatar
   Mara @ Ο Θείος 06/04/2012 22:32:49

   Θείε, πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/04/2012 23:19:46

  Μερικές ακόμη πληροφορίες:
  Τον Οκτώβριο του 2011 η Gazprom Neft αποχώρησε από το Ιράν. H μία εκδοχή λέει, για να μη προκαλέσει προβλήματα σε θυγατρικά εταιρικά σχήματα στα οποία συμπράττει με Ευρωπαικές ή Αμερικανικές εταιρείες. Η άλλη, περισσότερο πιθανή, ότι εκδιώχθηκε από την Κρατική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου.
  Υπόψη ότι η LukOil είχε επίσης εγκαταλείψει σχέδιά της στο Ιράν ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 (μαζί με άλλες εταιρείες, Ευρωπαικές ή Αμερικανικές).
  h**p://www.themoscowtimes.com/business/article/gazprom-neft-forced-out-of-iranian-project/445143.html
  Τέλος: Η Gazprom Neft είναι η εταιρεία Sibneft της δεκαετίας του '90, που έλεγχε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μετονομασμένη και με άλλη μετοχική σύνθεση. To 2005, o Αμπράμοβιτς πούλησε το 73% της Sibneft στην μητρική Gazprom (αεριου) για 13 δις δολλάρια. Το 48 % των μετοχών της μητρικής Gazprom ανήκει στο Ρωσικό κράτος ή σε κρατικές επιχειρήσεις.

  • Mara avatar
   Mara @ Ο Θείος 07/04/2012 01:02:03

   Μπράβο Θείε!!!!!
   Πολύτιμες... οι πληροφορίες σου.

 5. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 07/04/2012 01:55:09

  Θείο,
  αν δεν απατώμαι μία από τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, που προμηθεύει με φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Ιταλία, έχει τη βάση της στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της κροατικής νήσου Κρκ στην είσοδο του Κβαρνικού κόλπου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Εύμηλος 07/04/2012 12:27:47

   Υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης αργού πετρελαίου.
   Σταθμός υγροποίησης και μεταφόρτωσης αερίου (LNG) σχεδιάζεται, για να λειτουργήσει το 2014.
   h**p://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME/AREAS_OF_WORK/Investments/Gas/Krk
   Υπάρχει ήδη συμφωνία της Gazprom με την Κροατία για διακλάδωση και του μελλοντικού αγωγού South Stream προς τον σταθμό του Krk.
   h**p://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2010/03/04/feature-02

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Εύμηλος 07/04/2012 15:27:17

   H Gazprom εξάγει στην Κροατία από το 1992 (έτος ανεξαρτησίας), κατόπιν συμφωνίας, 1,2 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Συνεταίρος της είναι η ημικρατική (45 %) Κροατική INA Industrija Nafte Company.
   h**p://www.gazpromexport.ru/en/partners/croatia/
   Η αντίστοιχη ποσότητα αερίου που εξάγει στην Ελλάδα η Ρωσική εταιρία είναι περίπου 2,1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Πληροφορίες για τη συνεργασία με Ελλάδα:
   h**p://www.gazpromexport.ru/en/partners/greece/

 6. Μάνια avatar
  Μάνια 07/04/2012 02:07:31

  Da!

  • Mara avatar
   Mara @ Μάνια 07/04/2012 08:51:29

   Μάνια Καλημέρα!

   Η ελεεινή μέχρι αηδίας, εκμετάλλευση που γίνεται το τελευταίο διάστημα από όλους τους όψιμους ζητωπατριώτες και αφορά την στροφή που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς την Ρωσία (επειδή η τελευταία έχει την διάθεση και το συμφέρον βέβαια να βοηθήσει-συνεργαστεί), δεν έχει ξαναγίνει.... και δεν έχει προηγούμενο....
   Είναι το μεγάλο "τυράκι" που τσιμπάνε όλοι... (εκμεταλλευόμενοι βέβαια τα φιλορωσικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, τους είναι αρκετά εύκολο...).

   Στόχος ο απλός κόσμος και η παραπλάνηση του.
   Βλέποντας ώς απλός, αντικειμενικός και ψύχραιμος παρατηρητής, διακρίνεις αμέσως χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, το πώς έχει στηθεί το σκηνικό... της παγίδευσης...

   Όταν αγαπητή μου, βλέπω με μεγάλη μου βέβαια λύπη, να προωθείται ανοιχτά και απροκάλυπτα το νέο παραμάγαζο... του Μητσοτάκη (βλ. "Ανεξάρτητοι Έλληνες), δεν χρειάζεται να το ψάξω περισσότερο...
   Η γνωστή παλιά συνταγή... (βλ. Καρατζαφέρη).

   Mοναδικός στόχος όλων αυτών των διασπαστικών στοιχείων είναι να πετύχει το σχέδιο των γνωστών κέντρων εξουσίας, που είναι ΟΧΙ ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και δη... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ...

   Δυστυχώς Μάνια αυτό το παιχνίδι παίζουνε... άλλοι με αφέλεια και άλλοι με σκοπιμότητα....
   Χαίρομαι πολύ που δεν έχεις τσιμπήσει....

   • Mara avatar
    Mara @ Mara 07/04/2012 09:02:41

    ...μόλις είπε ξεκάθαρα στη ΝΕΤ ο Πρωτόπαπας
    "Ο Σαμαράς με την δήθεν... αντιμνημονιακή ρητορία του, εξέθρεψε το αυγό του φιδιού... και τώρα που άλλαξε στάση, πετάχτηκε από το αυγό... ο Καμμένος, όποτε δεν χρειάζεται πλέον να μιλάει η Ν.Δ. για αυτοδυναμία.... απλά την ΕΧΑΣΕ..."
    Όλα αυτά... φυσικά ειπώθηκαν με το γνωστό ΧΑΙΡΕΚΑΚΟ ΥΦΟΣ....

    • Μάνια avatar
     Μάνια @ Mara 07/04/2012 17:34:25

     Γειά σου Μάρα!
     "Απο εκει"
     λέγονται άλλα!
     Αν και κατα το ενστικτο μου δεν με πειθει ο ΠΚ,
     ειδικα για ηγετης
     ακουσα καποια πραγματα και μπερδευτηκα
     Οπως και να χει λυπαμαι γι΄ αυτην την διάσπαση που εγινε.
     Αντι να ειναι ολοι μαζι ενωμενοι και δυνατοι
     και να υπάρχει μια αυτοδύναμη σοβαρη ΝΔ
     να αποτελειωσει επιτέλους την λαιλαπα ΠΑΣΟΚ
     και ν αντιμετωπισει τους εξωτερικους εχθρους
     εχουμε αυτην την διασπαση
     που στον μονο που δεν κανει καλο
     είναι σους ΕλΛΗΝΕΣ και στην ΕΛΛΑΔΑ!

     • Mara avatar
      Mara @ Μάνια 07/04/2012 23:16:47

      Μάνια, μην φοβάσαι.
      Την διάσπαση του κόσμου δεν θα την πετύχουν.
      Όλα στην ώρα... τους.
      Σήμερα στο Αιγάλεω έγινε μόνο η αρχή...
      Ο Πανούλης... και ο κάθε Πανούλης, πέραν από τις διαπιστώσεις, τις καταγγελίες και την φθηνή δημαγωγία, δεν θέλει, αλλά και στην καλύτερη περίπτωση να ήθελε (λέμε τώρα...) δεν μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτα.
      Διότι δεν μας εξηγεί, πώς το έχει δεί το έργο... να εκτυλίσσεται, την επόμενη μέρα.

      Άς πάρουμε λοιπόν το τρελλό και υποθετικό σενάριο ότι μετά τις εκλογές τα λεγόμενα αντημνημονιακά κόμματα έχουν τους εξής βουλευτές:
      Kαμμένος, 10 ή 15 ή ακόμα και 20.....
      Ο Σύριζα βγάζει άλλους 20....
      Το ΚΚΕ βγάζει άλλους 30....
      Και συνεχίζοντας το τρελλό σενάριο, όλοι αυτοί ενώνονται...
      πώς διάολο... θα σχηματίσουν κυβέρνηση?????????
      Με τους 70... βουλευτές????????

      Πού είναι Μάνια οι 150......??????


      Άρα μοναδικός σκοπός του κυρίου... Καμμένου, δεν είναι άλλος από το να προσπαθήσει να κόψει από την Ν.Δ. για να μην πάρει αυτοδυναμία.
      Είναι το νέο παραμάγαζο του Μητσοτάκη (βλέπεις το παλιό του Καρατζαφέρη, βρόμισε.... γι΄αυτό πάει για κλείσιμο...).
      Δίνει τα ρέστα.... του ο δράκουλας, για να μην δεί τον Σαμαρά πρωθυπουργό.
      Ξέρει ότι δεν θα το αντέξει.... και παίζει τα τελευταία του χαρτιά...., μόνο που θα πάθει... ότι έπαθε το 2009.

 7. Tassos avatar
  Tassos 07/04/2012 03:12:39

  Πάντως όσες φορές επιχείρησαν οι Ρώσοι να μπουν στην Ελληνική αγορά, έστω αγοράζοντας μικρές εμπορικές εταιρείες πετρελαιοειδών η "αόρατη (υπερατλαντική) χειρ" τους σταμάτησε. Δεν το βλέπω για τα ΕΛΠΕ. Πιο πιθανό βλέπω τον εμίρη του Κατάρ.

 8. Ελληνας avatar
  Ελληνας 07/04/2012 05:22:17

  Σιγά μην αφήσουν οι αμερικάνοι και οι εβραίοι που κυβερνάνε την Ελλάδα να πάρουν τα ΕΛΠΕ οι ρώσσοι. Όποιοι το επιχειρήσουν θα βρεθούν σε χαντάκι. Κατάρ βλέπω και εγώ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ελληνας 07/04/2012 12:35:12

   Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσπρο - μαύρο όσο νομίζετε. Συμπράττουν.
   Δες για τη συμμετοχή της πετρελαιικής ConocoPhillips από το Τέξας στο μετοχολόγιο της Lukoil, δεύτερης σε μέγεθος στη Ρωσία.
   h**p://www.lukoil.com/press_6_5div__id_21_1id_23392_.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.