18/08/2010 12:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μόσχα διεκδικεί την Παναγία Σουμελά

Tου Σταυρου Tζιμα

Σε ευθεία αμφισβήτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, προέβη η ρωσική πλευρά λίγες μόνον ώρες μετά την ιστορική στιγμή της τέλεσης της πρώτης μετά ογδόντα οχτώ χρόνια πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι-θρύλο του Πόντου.

Tούτο προκύπτει από τις δηλώσεις του βουλευτή της ρωσικής Δούμας και προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδη, μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Τραπεζούντα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβάν Σαββίδης, γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά όχι μόνο τον Δεκαπενταύγουστο αλλά «σε κάθε ορθόδοξη γιορτή», δίχως να διευκρινίζει εάν σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχει και το Φανάρι ή πρόκειται για πρωτοβουλία δική του και πίσω από αυτόν, του ρωσικού παράγοντα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Ανατολικής Ευρώπης του οποίου ηγείται, «ο πρωτεργάτης και ένας από τους βασικούς οργανωτές του γεγονότος είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με επικεφαλής τον βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη».

Σε αντίθεση με την εκδοχή του Φαναρίου, ότι η άδεια της τουρκικής κυβέρνησης εστάλη αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Ιουνίου, στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι αυτή είχε δοθεί επισήμως τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.

«Η επίσημη άδεια για την τέλεση της Λειτουργίας στο μοναστήρι πάρθηκε στις 13 Μαΐου 2010 με ενεργό συμμετοχή των μελών των κυβερνήσεων Τουρκίας, Ελλάδας και Ρωσίας, της διοίκησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Ρωσικής και Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάζοντας κάποιος πίσω από τις γραμμές και γνωρίζοντας το παρασκήνιο που προηγήθηκε του εορτασμού, δεν δυσκολεύεται να αναγνώσει τη ρωσική δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Φανάρι εμφάνισε ως επίτευγμα αποκλειστικά του κ.κ. Βαρθολομαίου την ιστορική εξέλιξη αλλά και την υποβάθμιση εκ μέρους του έχοντος το γενικό πρόσταγμα Οικουμενικού Πατριάρχη, της ρωσικής παρουσίας και του κ. Σαββίδη προσωπικά στην τελετή της Θείας Λειτουργίας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ιβάν Σαββίδης υπενθυμίζει ακόμα ότι «η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε δύο γλώσσες, στην αρχαία ελληνική και την εκκλησιαστική σλαβική, με συμμετοχή εκπροσώπων τριών ορθοδόξων Εκκλησιών, της Κωνσταντινουπόλεως, της Ρωσικής και της Ελληνικής», ότι παραβρέθηκε στην τελετή «αντιπροσωπεία περισσοτέρων των 500 προσκυνητών από Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζαχστάν και Λευκορωσία», ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του Ρώσου επισκόπου, Ποντόλσκ του Τύχωνα, που τονίζει ότι με το άνοιγμα της Σουμελά «χαίρεται η καρδιά κάθε χριστιανού, ανεξάρτητα εάν είναι Ελληνας, Ρώσος, Γεωργιανός, Αμπχάζιος ή Οσετός».

Οι Ρώσοι είναι σαφές ότι άφησαν να περάσει ο εορτασμός και διά του κ. Ιβάν Σαββίδη επιχειρούν να αποκαταστήσουν την, κατ’ αυτούς, εις βάρος τους επιχειρούμενη αδικία.

Αισθάνονται ότι δεν πήραν το μερίδιο που τους ανήκει σε αυτήν την επιτυχή εξέλιξη, καθώς εμφανώς διά του κ. Σαββίδη και παρασκηνιακά διά του Κρεμλίνου και της Ρωσικής Εκκλησίας είχαν δραστηριοποιηθεί πιέζοντας την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Μονής Σουμελά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στην Αγκυρα επιστολές τόσο του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ζητούν να ικανοποιήσει το αίτημα των ορθοδόξων, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης πρωτοστάτησε στα προσκυνήματα που προηγήθηκαν του φετινού Δεκαπενταύγουστου στη Σουμελά και επισημαίνουν ότι εκείνος μετέφερε για πρώτη φορά το 2008 την ιστορική εικόνα στο μοναστήρι της Σουμελά συνοδευόμενος από Ρώσους ιερείς.

Υπάρχει βεβαίως ο αντίλογος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επιτυγχάνει το άνοιγμα της μονής για τον ίδιο και την Ορθοδοξία ακολουθώντας μια σωστή πολιτική και εκμεταλλευόμενος την επιδίωξη της Τουρκίας να εμφανίσει προς τη Δύση την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους, ανεκτικού, μεταξύ άλλων, και στη θρησκευτική διαφορετικότητα. Σε κάθε περίπτωση οι εντρυφούντες στα εκκλησιαστικά αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διελκυστίνδας Φαναρίου - Μόσχας σε μια περίοδο που οι σχέσεις τους κινούνται σε εύκρατο κλίμα.

Εξωτερική πολιτική μέσω της θρησκείας

Το παιχνίδι της επιρροής στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ανοιχτό και η θρησκεία δεν μένει έξω από αυτό. Στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας εκατομμύρια χριστιανοί προσεύχονταν τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας στις τηλεοράσεις τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας στο όρος Μελάς.

Ρώσο βουλευτή έβλεπαν να τη μεταφέρει και Ρώσους ιερείς να την ευλογούν. Οι συνειρμοί από τις «ρωσικές αποβάσεις» δεν ήταν δύσκολο να γίνουν.

Δεν είναι εξάλλου μυστικό ότι η Μόσχα διεκδικεί να γίνει το κέντρο της παγκόσμιας ορθοδοξίας -την αποκαλούμενη Τρίτη Ρώμη- προσδοκώντας και μέσα από τη συσπείρωση των ορθοδόξων χριστιανών, την αύξηση της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος.

Η ενεργός εμπλοκή της στην υπόθεση της Παναγίας Σουμελά, πέραν της αύξησης του κύρους της στους ορθοδόξους, την καθιστά παίκτη στις θρησκευτικές εξελίξεις στην Τουρκία για τις οποίες ενδιαφέρεται και για έναν επιπλέον λόγο: στην Τουρκία έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τους οποίους η Ρωσική Εκκλησία οργανώνει σε ενορίες. Με δεδομένο ότι ελάχιστοι ελληνορθόδοξοι έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα, οι Ρώσοι είναι εκείνοι που θα κάνουν χρήση για τις λατρευτικές τους ανάγκες όσων εκκλησιών ανοίξουν, ακόμα και της ίδιας της Παναγίας Σουμελά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100002_18/08/2010_411706

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μisha avatar
  Μisha 18/08/2010 13:13:46

  H Ρωσία έχει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο έδαφος της Τουρκίας, τη στιγμή που οι ρωμηοί της Πόλης δε φτάνουν πια ούτε τις 2000 ψυχές.
  Μπροστά στην αμερικανοδουλεία και τον νεοοθωμανισμός του Φαναρίου χρειάζεται ένα αντίβαρο.Αν αυτό έρθει από το Μόσκοβο καλώς να ορίσει.

  • Maya avatar
   Maya @ Μisha 18/08/2010 13:36:30

   Πούτιν... σλουρπ... KGB... σλουρπ σλουρπ... Στάλιν... ουάου!

   Ισραήλ... τζιιιιιιιζ! Αμερική... 666.

   Μετάφραση:
   Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Maya 18/08/2010 13:42:49

    Περσινα ξινά σταφύλια, ή Schnee von gestern, στου Μπέρτολτ Μπρέχτ τη γλώσσα.
    Η Μόσχα έγινε πιά Τιμπουκτού, οι βαρκάρηδες του Βόλγα διαπλέουν την έρημο Καλαχάρι.
    Ο κόσμος αλλάζει, ο πλανήτης καταστρέφεται κι εμείς δίνουμε σημασία σε σχήματα σκέψης άλλων εποχών.
    Ως τρόπος σκέψης, ως διανοητική κατάσταση και κοινωνία που πέρασε, είμαστε τελειωμένοι.
    "Ανίατα Μεσοπόλεμος"
    (Βύρων Λεοντάρης)

   • Maya avatar
    Maya @ Maya 18/08/2010 13:51:49

    Η Ρωσία προμηθεύει με όπλα και πυρηνική ενέργεια την Τουρκία.
    Η Ρωσία επεξεργάζεται ήδη κοινή συμμαχία με την μανούλα Γερμανία.

    Αυτά είναι μεν ξινότατα σταφύλια, φετινότατα δε.
    Για να μην πούμε διαχρονικά.

    Είναι κατανοητό να μην θες ΗΠΑ και Ισραήλ γιατί υπήρξαν επί χρόνια στενοί σύμμαχοι με την Τουρκία.
    Να θες ως αντίβαρο σε αυτό το σκηνικό όμως την Ρωσία δεν στέκει πουθενά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Maya 18/08/2010 14:19:22

    Για το τί κάνει η Ρωσία του Πούτιν και των πετρελαιάδων με τις φουσκωμένες κοιλιές, είμαι παγερά αδιάφορος. Είμαι με τους Ρώσους που κάηκαν τα χωριά τους, όπως ήμουν με τους αγρότες της Ηλείας ή με τους ψαράδες της Λουιζιάνας.
    Αλλά εδώ στην Ελλάδα, αυτά δεν μετράνε. Μετράει άν τριγυρνάμε με το βιβλίο στρατηγικής του Κλαούζεβιτς υπό μάλης. Ναπολέοντες του Διαδικτύου. Ή άν μας προβληματίζει ποιός είναι καλύτερος, ο Κωστάκης ή ο Γιωργάκης.
    Χάνουμε την ουσία.

   • Maya avatar
    Maya @ Maya 18/08/2010 15:54:35

    Ωραία όλα αυτά, τι σχέση έχουν όμως με το γεγονός ότι (και) οι Ρώσοι γλυκοκοιτάνε το Αιγαίο χρόνια τώρα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Maya 18/08/2010 16:14:59

    Ως τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι και επιθυμητοί, Και του λόγου μου, 50 χρόνια ονειρεύομαι να κάνω το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό. Και μετά να βουτήξω στον Ειρηνικό Ωκεανό και να χαιδέψω φώκιες, στου Βλαδιβοστόκ τα μέρη και στην Καμτσάτκα (αλήθεια λέω).
    Και τα πολεμικά τους ελεύθερα πλέουν στα διεθνή, όπως όλων.
    Αλλά δεν είμαστε πιά στην εποχή των Βάραγγων Ρώς, με τα δικέρατα κράνη, που μπούκαραν με τα όμορφα σκαλιστά πλοία τους για πλιάτσικο. Οϋτε στην εποχή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, τότε που Ρώσοι, Άγγλοι και Φραντσόζοι, άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
    Είμαστε στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής καταστροφής, είμαστε πιά και μεγάλα παιδιά. Έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα πράγματα, τα ξύλινα αλογάκια και τα πλαστικά σπαθιά είναι για τις "μικρότερες τάξεις", από Βόσπορο και ανατολικότερα.
    Ακόμα και οι Αμερικάνοι, αποχαιρετούν πιά τη νηπιακή τους ηλικία.

   • Ολντ Τραφορντ avatar
    Ολντ Τραφορντ @ Maya 18/08/2010 17:54:39

    Maya κάνε ενα μικρό κόπο να δείς τι ακριβώς υποδομή στρατιωτικής παραγωγής έχουν μεταφέρει οι Αμερικάνοι στην Τουρκία.
    Προφανώς θα μας πιάσει τρομερό κόμπλεξ με τις δυνατότητες παραγωγής των Τούρκων απέναντι στο τίποτα το δικό μας.
    Αν είμουν Ρωσία ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΟΥΝ να τους χτίσω τα εργοστάσια πρώτος ώστε να προλάβω γιατί σε λίγο θα μπορούν να τα χτίζουν μόνοι τους. Τουλάχιστον έτσι ελέγχω με κάποιο τρόπο την δυναμική τους.

    Είπες τίποτα?

   • Maya avatar
    Maya @ Maya 18/08/2010 20:07:35

    Είπα ότι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό το πώς κρίνουμε κάθε φορά τον "έλεγχο". Πώς διαβάζουμε το ίδιο νόμισμα.
    Δεν νομίζω να ήταν τόσο δυσνόητο.

    Συμπληρωματικά, η Ρωσία ελέγχει ενεργειακά την Τουρκία από το 1984 οπότε και υπέγραψε μαζί της το πρώτο πολυετές συμβόλαιο αγοράς 6 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

    Και αν δεν κάνω λάθος, δεν είχε απαγορευθεί στην Τουρκία να έχει πυρηνικά από το 1974 λόγω εισβολής στην Κύπρο; Πώς φτάσαμε στο σήμερα;

    Και μάλιστα υπό την αιγίδα της Ρωσίας που πέρσι αν δεν με απατάει η μνήμη μου, διά στόματος Πούτιν έκανε λόγο για "δύο χώρες" στην Κύπρο;

    Αλλά ποιος νοιάζεται; Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από όλες αυτές τις ζυμώσεις και το οποίο μας αφορά, είναι ότι οι Ρώσοι "ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ" να κάνουν και εκείνοι το καλύτερο για την εξωτερική πολιτική της χώρας τους.

 2. Ηλίας avatar
  Ηλίας 18/08/2010 13:23:54

  Δεν παίρνουν και τον ιερωνυμο λεω γω;

 3. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 18/08/2010 13:44:28

  Ολες οι θρησκειες χρησιμοποιουνται απο ολους για την επιτευξη των σκοπων και των επιδιωξεων της καθε πλευρας, παντοτε, βεβαιως, και οχι μονον σημερα. Προσωπικα με ενοχλει αυτο το διπλο "κυριος" που εχει διεκδικησει για τον εαυτο του ο Βαρθολομαιος, ισως επειδη δεν μπορει να χρησιμοποιησει τον ορο "Α.Μ' των αυτοκρατορων και των βασιλιαδων. Βλεπω δε οτι την αξιωση του αυτη την εχουν υιοθετησει και αρκετοι μητροπολιταδες της καθ' ημας εκκλησιας, που υποχρεωνουν τους καημενους τους παπαδες της περιοχης τους να τους προσαγορευουν σε γραπτα κειμενα με το "κυριος κυριος". Φραγγελιο, μωρε, χαθηκε το φραγγελιο για μερικους μερικους (αντί για το "κυριος κυριος")?

 4. lpap avatar
  lpap 18/08/2010 14:10:20

  Αυτός ο Σαββίδης δεν είναι αυτός που ήθελε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ; ή κάνω λάθος;;

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ lpap 18/08/2010 14:17:46

   Αυτός είναι...Πόντιος με κάτι κάκαλα ΝΑΑΑ (μετά συγχωρήσεως)...
   Ήρθε εδώ κι έμπλεξε με τους "παράγοντες" του ποδοσφαίρου τους μούτζωσε κι έφυγε.
   Λεφτά και κύρος έχει και ολόκληρη GazProm από πίσω του...και μεγάλη οικογένεια με μπίζνες όχι αστεία.
   Έχει δεσμούς με Κιλκίς αν δεν κάνω λάθος και με την Εκκλησία.

   Κλασσικό μοντέλο πόντιου απολυταρχικού οικογενειάρχη που δεν θα κάτσει να ασχοληθεί και πολύ-πολύ με μλκς...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/08/2010 16:16:54

  "Η Μόσχα διεκδικεί την Παναγία Σουμελά": Το τελευταίο σύντομο ποντιακό ανέκδοτο.

 6. Γιώργος avatar
  Γιώργος 18/08/2010 16:29:59

  Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε Οικουμενικός Πατριάρχης είχε λειτουργήσει στην Παναγϊα Σουμελά.
  Οι Ρώσοι κάνουν χρόνια "δουλειά" στον Πόντο για επέκταση της επιρροής τους με ραδιοφωνικές εκπομπές στα ποντιακά, κτλ. ώστε να αφυπνίσουν κρυπτοχριστιανούς.
  Θέλουν να εξισσοροπήσουν την επιρροή της Τουρκίας στους μουσουλμάνους του Καυκάσου.
  Για τους Τούρκους είναι πολύ πιο βολικό το πάνω χέρι να το έχει ο ελεγχόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης παρά η Ρωσική Εκκλησία.

  • ΣΑΒΒΑΣ avatar
   ΣΑΒΒΑΣ @ Γιώργος 18/08/2010 20:21:45

   Σωστός!!!

 7. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 18/08/2010 17:49:46

  Ο Τζίμας μπορεί να προσπαθεί να ανοίξει μέτωπα με εμάς και τη Ρωσία όσο το κόμμα του είναι στην εξουσία, όπως ακριβώς προσπαθούσε να ανοίξει μέτωπα με εμάς και την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας οσο καιρό ήταν επάνω η ΝΔ.
  Πως τους ονόμαζαν τέτοιους ανθρώπους οι παλιοί?

 8. Σαος avatar
  Σαος 18/08/2010 19:14:52

  Εγώ κάπου αλλού διάβαζα για ανταλλάγματα σχετικά με την επίσπευση της κατασκευής του τεμένους στην Αθήνα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Σαος 18/08/2010 19:19:22

   Αυτη ειναι η εκδοχη που πουλησε ο Ερντογαν στους Τουρκους για να δικαιολογησει την αδεια που εδωσε.
   Φυσικα το τζαμι στην Αθηνα θα ειναι μαλλον αραβικη υποθεση.

  • Maya avatar
   Maya @ Σαος 18/08/2010 20:24:31

   Όταν χτίζουν τζαμί οι μουσουλμάνοι σε μια περιοχή συμβολίζουν την νίκη τους και την κατάκτησή της.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/08/2010 20:41:37

  Οι Ρώσοι, ο Ιβάν και όποιος άλλος, ώς ορθόδοξοι, έχουν το ανάλογο μερίδιο χαράς (και ενδεχομένως συμβολής) στην επαναλειτουργία της Παναγίας.
  Οι διαφορές του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστές και έχουν την ιστορία τους (και τις διακυμάνσεις τους). Άν υπάρχει θέμα Σουμελά, είναι πτυχή αυτού του προβλήματος, δηλαδή πώς καταλαβαίνει η Ρωσική εκκλησία την Οικουμενικότητα. Πέρα από τα εκκλησιαστικά, και το πολιτικό υπόβαθρο παμπάλαιο είναι: Η "Τρίτη Ρώμη" (Μόσχα) είχε κατά καιρούς την τάση ν' ανταγωνίζεται την αίγλη της Δεύτερης Ρώμης.
  Ο αγώνας, άν υπάρχει, είναι γοήτρου, για τη δόξα, για τα πρωτεία. Οι καιροί που κατέβαινε ο Σοβιετικός στόλος, οι φρεγάτες της Μεγάλης Αικατερίνης ή τα πειρατικά των Βάραγγων για να κυριαρχήσουν στα νερά μας, είναι πιά πολύ πίσω. Οι Ρώσοι δεν είναι πιά προστάτες και απελευθερωτές ως "ξανθόν γένος", ούτε αντίπαλοι των συμμάχων μας όπως επί Στάλιν, ούτε προστάτες των αντιπάλων μας, όπως επί Αγίου Στεφάνου. Παρτεναίρ είναι, οικονομικοί και διπλωματικοί εταίροι μας.
  Άς προσέχουμε κυρίως μη μας "ρίξουν" με το αέριο και το πετρέλαιο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ο Θείος 18/08/2010 23:59:55

   Οι διαφορές Μόσχας/Πόλης έχουν μπει στο ψυγείο μετά την τελευταία επίσκεψη του Βαρθολομαίου στη Ρωσία. Μετά την επίσκεψη πήγε στο Πατριαρχείο ένας εκ των ηγετών των Βαλτικών δημοκρατιών κάτι προσπάθησε να πει κι έλαβε διπλωματικότατη απάντηση από το Βαρθολομαίο. Μάλλον έχει συμφωνήσει να μην ανακατεύεται στα θέματα που αφορούν στους ρωσόφωνους ή στους πρώην σοβιετικούς.

  • Maya avatar
   Maya @ Ο Θείος 19/08/2010 13:06:36

   Πολύ τον υποτιμάτε τον Βλαδίμηρο θείε, θα διαβάσει το κόντεμα που του κάνετε και θα το πάρει προσωπικά.

   Στρατιωτκές επιχειρήσεις (Γεωργία, S-300 στην Αμπχαζία που "απαντάνε" στο ΝΑΤΟ για Ρουμανία, Βουλγαρία, Μαύρη Θάλασσα), αναζήτηση ναυτικών βάσεων (εξ ου και η "σοβιετική" αναβάθμιση της βάσης στην Συρία), τηλεπικοινωνίες στα Βαλκάνια (το 51% της Intracom ανήκει στην Sistema από το 2006, ενώ ακούγεται ότι επιστρέφουν δυναμικά κάποιοι παλιοί "παίχτες" και κάποτε ακουγόταν ότι είναι και η ρωσική μαφία από πίσω), ενέργεια φυσικά (με τις γνωστές ευρωπαϊκές εξαρτήσεις και τα "επεισόδια"), διπλωματία για το Ιράν, εξοπλισμοί, κατασκοπεία, συζήτησεις με Γερμανία για μια άλλη "σχέση", συμφωνίες με Τουρκία, και πόσα άλλα ακόμα, δείχνουν ότι η Ρωσία και θέλει και μπορεί να είναι μέσα σ' όλα.

   Σε 100 χρόνια, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την δική μας περιοχή.
   Το ότι τα κάστρα δεν είναι πλέον πέτρινα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

   Εκατό είπα; Πολλά είναι.
   Τουλάχιστον εμείς, με την φόρα που έχουμε πάρει, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, αν δεν έχουμε εξαφανιστεί τελείως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.