#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2011 22:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ τινάζει στον αέρα την Σύνοδο Κορυφής«Δολοφονική» επίθεση σε βάρος της ευρωπαϊκής συνοχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Μέρκελ η οποία ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω τη σημασία της αυριανής Συνόδου. Η απειλή του ναυαγίου είναι πιο πιθανή από ποτέ τινάζοντας στον αέρα και την ελληνική λύση και είναι σχεδόν απίθανο να ανακοινωθεί το ύψος του κουρέματος την Τετάρτη.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες. Υπάρχουν σκέψεις να είναι διαφορετικό το ποσοστό για τις τράπεζες και διαφορετικό για τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές «είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» ανέφερε στο Reuters άλλη πηγή.

Όπως αποκάλυψε, πάντως, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, το σχέδιο απόφασης της Συνόδου θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής επικαλείται έγγραφο που κυκλοφορεί στη γερμανική Βουλή.

«Η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους εστιάζεται σε "κούρεμα" 50% έως 60%», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Ζυρίχη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία που όμως είναι άγνωστο πότε θα ανακοινωθεί.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Π. Κοέλιου: «Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια. Παίζουμε το πεπρωμένο μας σε πολλά μέτωπα [...] Μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά στην Πορτογαλία και αυτό να μην αρκεί».

Βασικό σημείο σύγκρουσης με τη Γερμανία είναι η δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, κυρίως για να στηριχθούν Ισπανία και Ιταλία αλλά φυσικά και η Ελλάδα. Ένα σχέδιο που βγήκε το μεσημέρι και είχε τη στήριξη της Γαλλίας προέβλεπε την αγορά ομολόγων, αλλά μόλις το έμαθε το Βερολίνο έγινε χαμός και ζήτησε την απόσυρση τέτοιας πρότασης. «Αυτή η πρόταση, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται τώρα, δεν είναι αποδεκτός από την Γερμανία», δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Δυστυχώς για την Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει συμφωνία των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση της Μέρκελ που θα ζητά εγκατάλειψη του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων.

Αλλά, όπως γράφουμε προηγουμένως, δεν είναι μόνο το ελληνικό κούρεμα η αιτία της αναποφασιστικότητας. Είναι και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών να βρίσκεται στον αέρα η Ελλάδα καθώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει προτού ακόμη προλάβουν να δώσουν λύση οι ξένοι.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα θέμα που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι αν γίνει ποτέ η Σύνοδος, και αυτές ίσως ήταν και η αιτία αναβολής του Εκοφίν. Η ιταλική κυβέρνηση παραπαίει και μπορεί ακόμη και σήμερα να πέσει ο Μπερλουσκόνι, την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κοντά σε Μνημόνιο.

Στη Βρετανία δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές πήγαν κόντρα στο κόμμα τους και αποδοκίμασαν τον Ντ. Κάμερον, ενώ σχεδόν το 50% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Όλα αυτά μετατρέπουν σε θρίλερ ακόμη και την υλοποίηση της Συνόδου που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Τα πάντα είναι λοιπόν στον αέρα, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ή διαλυθούν τα πάντα, τότε είναι πιο κοντά σε πιστωτικό γεγονός, σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δηλαδή.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/10/2011 22:39:04

  Πως το κούρεμα του 50-60% των 360 δισ. κάνει 20-25 δις.

  Του Γ. Δελαστικ
  Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν οποιονδήποτε απλό πολίτη επιχειρήσει να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο για να κάνει υπολογισμούς σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Απορεί μάλιστα γιατί δεν χαιρόμαστε ως Ελληνες όταν γίνεται συζήτηση για "κούρεμα", δηλαδή μείωση του δημόσιου χρέους κατά 50% ή 60% ή ακόμη και 80% που προτείνουν κάποιοι στη συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο. Η σκέψη του κόσμου είναι απλή: "Χρωστάει η Ελλάδα περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το χρέος αυτό "κουρευτεί" κατά 50%, τότε θα χρωστάμε τα μισά, άρα 180 δισεκατομμύρια".

  Αυτό λέει η λογική. Στην πράξη όμως ισχύουν πολύ, απίστευτα πολύ διαφορετικά πράγματα - τουλάχιστον βάσει της "ιστορικής" όπως την αποκαλούσε η κυβέρνηση, συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης την 21η Ιουλίου. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

  Εν πρώτοις εξαιρούνται από το "κούρεμα" ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) - άρα κατά 50% υποτίθεται ότι θα μειωθούν τα υπόλοιπα χρέη του ελληνικού κράτους, αξίας 300 και όχι 360 δισ. ευρώ. Μη βιάζεστε! Εξαιρούνται από το "κούρεμα" άλλα 65 δισ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει πάρει πρόσφατα η Ελλάδα από την τρόικα ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ στη βάση του Μνημονίου - άρα πέσαμε στα 235 δισ. ευρώ που θα "κουρευτούν" κατά 50%.

  Υπομονή, δεν τελειώσαμε ακόμη! Η "ιστορική" συμφωνία της 21ης Ιουλίου αφορά μόνο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, όχι τα πιο μακροπρόθεσμου δανεισμού ομόλογα, τα οποία λήγουν μετά το 2020. Αυτά όμως δεν είναι και λίγα, ανέρχονται σε ομόλογα αξίας περίπου 40-45 δισ. ευρώ - άρα προς "κούρεμα" έχουν απομείνει πλέον μόνο 190-195 δισ. ευρώ από τα 360 του συνολικού μας χρέους!

  Εχουμε κάτι λεπτομέρειες να ρυθμίσουμε ακόμη: "κούρεμα" δεν θα υποστούν και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου τα οποία είναι εξ ορισμού βραχύβια (ετήσια, εξάμηνα, ακόμη και τρίμηνα) η αξία των οποίων ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ - άρα μας έχουν απομείνει προς "κούρεμα" γύρω στα 175 - 180 δισ. ευρώ. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν ακόμη περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία αντιστοιχούν σε άλλα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο. Εδώ τελειώσαμε!

  Κάνοντας τη σούμα βλέπουμε ότι από τα 360 δισ. του συνολικού δημόσιου χρέους έχουν ήδη αφαιρεθεί τουλάχιστον τα 200 δισ. και απέμειναν προς "κούρεμα" κατά 50% μόνο τα 160 δισ.!

  Πριν πείτε όμως "έστω με "κούρεμα" 50% των 160 δισ. γλιτώνουμε τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ που δεν είναι και λίγα" πρέπει να σας πούμε μερικά ακόμη επώδυνα μυστικά.

  Από αυτά τα 160 δισ. ευρώ που απέμειναν πάνω από 100 δισ. βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών, ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Θα εξετάσουμε χωριστά τι σημαίνει αυτό και τι προκύπτει ως αποτέλεσμα του "κουρέματος" αυτών των 100 και πλέον δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Εδώ απλώς θέλουμε να επισημάνουμε ότι τελικά είναι - δεν είναι καμιά εξηνταριά δισ. ευρώ αυτά που βρίσκονται στα χέρια ξένων ιδιωτικών τραπεζών και άλλων ιδιωτών.

  Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι δεν έδειξαν καμιά προθυμία να σπεύσουν όλοι να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα "κουρέματος" το προσδοκώμενο κέρδος από αυτούς κυμαίνεται γύρω στα 20-25 δισ. ευρώ αν υποθέσουμε δηλαδή ότι από αυτούς που κατέχουν τα 60 δισ. προσέρχονται στο "κουρείο" κατά 50% οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 40-50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Βάσει των διευθετήσεων της 21ης Ιουλίου δηλαδή και με τους υπολογισμούς που κάναμε το κέρδος της Ελλάδας μέχρι στιγμής από το "κούρεμα" κατά 50% των 360 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους ανέρχεται σε... 20-25 δισεκατομμύρια!!! Φυσικά τίποτα δεν απαγορεύει όλες αυτές οι ρυθμίσεις να αλλάξουν αύριο.

  Επιδείνωση
  Χρέη προς ξένους τα χρέη προς Ελληνες

  ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ εξελίξεις προκαλεί το "κούρεμα" κατά 50% της αξίας των κρατικών ομολόγων ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τυπικά, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50 δισ. Με τη μείωση όμως ούτε οι τράπεζες θα έχουν λεφτά για να πληρώσουν στους καταθέτες τους ούτε τα ταμεία θα μπορούν να δίνουν συντάξεις! Για να μη γίνει αυτό, το κράτος θα τους δανείσει αμέσως σχεδόν όσα λεφτά τους πήρε. Οι τράπεζες και τα ταμεία θα χρωστούν τα λεφτά στο Δημόσιο πλέον. Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν έχει λεφτά να τους δανείσει, πρέπει να δανειστεί τα λεφτά αυτά από το εξωτερικό! Ετσι το δημόσιο χρέος θα ξαναγίνει όσο ήταν και επιπλέον αυτά που χρώσταγε σε ελληνικά ιδρύματα, το κράτος θα τα χρωστάει τώρα σε ξένους!

  • anonymous avatar
   anonymous @ αλλενάκι 25/10/2011 23:29:27

   Κυκλοφόρησε ότι θα κουρέψουν όλα τα ομόλογα δηλ. αυτά που λήγουν μέχρι και το 2035 και ότι η ΕΚΤ θα μας πουλήσει τα ομόλογα που έχει στην τιμή που τα πήρε. Συνολικά μπορεί να γλιτώσουμε περί τα 50 δις.
   Τις τράπεζες θα τις ανακεφαλαιοποιήσουν με προνομιούχες για να μην τις φορτωθεί το κράτος και θέλει να τις πουλάει μετά. Θα πληρώνουν κάθε χρόνο τα κέρδη στο κράτος για να εξαγοράσουν τις προνομιούχες και θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα πανιά σε 10 χρόνια.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ αλλενάκι 25/10/2011 23:34:00

   Ειρωνεία άραγε...;

   Και όμως,για αυτό, μίλησε πρώτος προ 10 ημερών ένας τραπεζίτης...!

   Η δήλωσή του έπαιξε λίγο, και όσοι την άκουσαν, αρχικά τη λοιδόρησαν.

   Σημεία των καιρών.

   • Φαινότυπος avatar
    Φαινότυπος @ ierofantis 25/10/2011 23:37:19

    Εξαίφνης οι λοιδωρούμενοι έλληνες τραπεζίτες θα αναδειχθούν αιχμή του δόρατος της λαϊκής αντίστασης. Σημεία και τέρατα των καιρών.

  • Kωνσταντίνος avatar
   Kωνσταντίνος @ αλλενάκι 26/10/2011 00:12:05

   Υποτίθεται είναι μόνο τα ομόλογα στα χέρια ιδιωτών, που συνολικά είναι γύρω στα 135 δις. Πάλι όμως αυτο θα είναι 70-80 δις.... Απο μούσια άλλο τίποτα.

 2. SERTIS avatar
  SERTIS 25/10/2011 23:37:22

  ΦΊΛΕ ΜΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ....2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΙ ΜΥΤΗ.....ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.....

  • anetos avatar
   anetos @ SERTIS 26/10/2011 12:42:38

   ???

 3. ierofantis avatar
  ierofantis 25/10/2011 23:51:14

  Νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα σε αυτό τον τόπο, αλλά πάντα εκπλησσόμεθα.

  Τι να πω...!

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ierofantis 25/10/2011 23:56:17

   Μιχάλης -Che- Σάλλας hasta la victoria siempre

  • Y. avatar
   Y. @ ierofantis 26/10/2011 00:01:12

   Είμαστε ψύχραιμοι ως λαός. Ρώτα και τον Ψυχραιμία να σου πει

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Y. 26/10/2011 00:05:55

    Ο Ψυχραιμίας είναι τόσο ... ψύχραιμος, που ώρες - ώρες νομίζω ότι είναι ... Φινλαδός στην εθνικότητα!

 4. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 26/10/2011 00:05:12

  H EKT διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 60 δις τα οποία απέκτησε έναντι 45 δις!
  Η πρόταση είναι να τα επιστρέψει στην τιμή που τα απέκτησε.

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Κώστας Ροδινός 26/10/2011 00:12:14

   Αυτή η "λεπτομέρεια"μάλλον θα συνδυασθεί με το πώς θα συνεχίσει να ενισχύει τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που ως τώρα γινόταν με εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα (μειωμένης αξίας, αλλά όχι πάντως στο επίπεδο του προτεινόμενου κουρέματος).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κώστας Ροδινός 26/10/2011 01:01:42

   ναι αυτό λέω κι εγώ. Δε θα βγάλει προμήθεια η ΕΚΤ θα τα πάρουμε όσο τα πήρε συν ίσως τους δεδουλευμένους τόκους. Επίσης είχα ακούσει για 70 δις στην τιμή των 40-45 δις.

   Τέλος πάντων το θέμα είναι άλλο. Οι Γερμανοί έχουν ρευστότητα. Οι άλλοι Γάλλοι, Ιταλοί κλπ. δεν έχουν. Τους ανοίγουν θέματα για να τους γονατίσουν και να τους βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Αυτό είναι το θέμα και φυσικά δε θα δεχτεί κανείς τα παιχνίδια των Γερμανών. Άσε που μπορεί να πάρουμε και τις αποζημιώσεις. Αν δηλ. παρασηκώσουν τον αμανέ μπορεί να συνέλθει η διάσκεψη των νικητών του Β' ΠΠ και να μας επιδικάσει τόσα όσα είναι αρκετά για να κοπούν τα φτερά της Γερμανίας για καμιά εικοσαριά χρόνια.

 5. skopelosnews avatar
  skopelosnews 26/10/2011 00:09:47

  Να απαντήσω σε κάτι άσχετο κύριε Αντωνιάδη ο κύριος Καραμανλής μίλησε όταν έπρεπε τώρα περιμένει της εξέλιξης που έχουμε με τους πουλημένους, θα μιλήσει όταν πρέπει και όταν είναι για το συμφέρον της Ελλάδος ,και βέβαια είναι υπεύθυνος που δεν ξεπούλησε την Ελλάδα που δεν έκανε ότι θελαν η αμερικανοί ,μονό για αυτά είναι υπευθινος,καταργισε τα πανωτόκια ,ο μονός και μας εσωσε,πηγε της ποινές από φυλακίσεις του ΤΕΒΕ απο2000 που ήταν στης 5000 και έτσι χιλιάδες Έλληνες γλύτωσαν διότι το ΤΕΒΕ κάθε 4 μήνες έκανε μηνύσεις σε όλους όποιος είχε πρόβλημα οικονομικό ήταν για φυλακή. έχω πολλά να αναφέρω όμως εμένα σαν αριστερό αυτά μου τα έκανε μόνο ο Καραμανλής ,και χιλιάδες αλλά πράγματα που θέλει πολλές ώρες να στα αναφέρω, Συγγνώμη για το άσχετο του θέματος.

 6. Γιώργος avatar
  Γιώργος 26/10/2011 00:13:50

  Ο Καραμανλής από τη φύση του είναι ανοιχτός άνθρωπος και ευθύς. Έπαιξε το χαρτί "συμφέρον της Ελλάδας" και πέσανε πάνω του τα κοράκια να τον φάνε και τον φάγανε. Η μεγάλη του ευθύνη είναι που τα παράτησε όλα στα χέρια των αρπακτικών. Από την άλλη μεριά κανένας δε μας λέει ότι δε θα τον ανέτρεπαν. Ίσως να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία στο μέλλον και το κρυφό χαρτί της Ελλάδας. Πάντως το ότι δε μιλάει δείχνει μεγάλη πολιτική ωριμότητα και διορατικότητα. Σπάνιο στην πολιτική αυτό. Αν μιλούσε θα γινόταν πόλος του συστήματος θα έπρεπε να πει πράγματα που δεν αποδεικνύονται και θα κινδύνευε να γίνει γραφικός. Θέλει στομάχι να κρατήσεις χαρακτήρα πως να το κάνουμε.

 7. BlueSky avatar
  BlueSky 26/10/2011 00:14:35

  Αναγνώστη σε πιάνω άσχετο και ανενημέρωτο! Πλανάσαι πλάνη οικτρά!
  Ο καραμανλής σε κατέκλεψε;
  Ο καραμανλής σου πουλούσε την βενζίνα 1,7 €;
  Ο καραμανλής σου έβαλε ΦΠΑ 23%;
  Ο καραμανλής κλπ, κλπ,.....;
  Ο καραμανλής σου έλεγε λεφτά υπάρχουν;

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ BlueSky 26/10/2011 00:41:44

   +1000

 8. fantomas avatar
  fantomas 26/10/2011 00:19:26

  Αληθεια θα μας πεις ποιος εκανε και την αποποινικοποιηση των επιταγων ???????????

 9. Aris. A avatar
  Aris. A 26/10/2011 00:27:55

  Τους ψόφησε ο Γιώργης στην διαπραγμάτευση.

  Δεν παίρνει κανά τηλέφωνο πριν πάει μπας και μας έχουν διώξει μέχρι τότε και πάει τσάμπα και βερεσέ.

  Σαν το δαρμένο σκυλί περιφέρεται δεξιά και αριστερά.

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ Aris. A 26/10/2011 00:53:40

   «Δεν είν' εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή» (Διονύσιος Σολωμός) Γιωργάκη,έπρεπε να το ξέρεις δεν στο δίδαξε κανείς!!!
   Μεγάλωσες στα εύκολα και τώρα έρχονται τα πολύ δύσκολα!!!

 10. antanistimi avatar
  antanistimi 26/10/2011 00:38:59

  Με αξιολογηση ΑΑΑ επιβεβαιωσε σημερα η S&P την πορεια του Καναδα. Διαβαστε ενα αρθρο του Μαιου 2011: Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία εδρών τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που έστειλαν στην Αντιπολίτευση το κεντρο – αριστερό κόμμα των Νέων Δημοκρατών. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν 167 από τις 308 έδρες του Κοινοβουλίου, με ποσοστό 40%, το κόμμα των Νέων Δημοκρατών κέρδισε 102 έδρες ενώ οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν 34 έδρες. Ο κύριος Χάρπερ είναι Πρωθυπουργός από το 2006, ποτέ όμως ως τα σήμερα δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών. Οι Καναδοί ψήφισαν μαζικά στην τέταρτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων επτά ετών. Ο κύριος Χάρπερ οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές έχοντας ηγηθεί δύο κυβερνήσεων μειοψηφίας από το 2006. Πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου το κόμμα του διέθετε 143 έδρες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του ο κύριος Χάρπερ αργά αλλά μεθοδικά έστρεψε τον Καναδά δεξιότερα, κυρίως με την επιτυχημένη οικονομική και μεταναστευτική του πολιτική. Ο Πρωθυπουργός του Καναδά μείωσε τους εταιρικούς και επιχειρηματικούς φόρους, αλλά και το φόρο προστιθέμενης αξίας, απέφυγε να αλλάξει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και διεκδίκησε με πάθος την κυριαρχία του Καναδά επί συγκεκριμένων αλλά τεράστιων περιοχών της Αρκτικής. Ο κύριος Χάρπερ αύξησε επίσης τις στρατιωτικές δαπάνες και παρέτεινε την στρατιωτική αποστολή του Καναδά στο Αφγανιστάν. “Είμαστε ευγνώμονες προς τους αμέτρητους Καναδούς ψηφοφόρους που μας υποστήριξαν, ο Καναδάς αφήνει πίσω την αβεβαιότητα του παρελθόντος”, δήλωσε σε δημοσιογράφο του BBC, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης πολιτικών φίλων στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, ο κύριος Χάρπερ. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του Καναδά, που το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν έρχεται ούτε πρώτο, ούτε δεύτερο αλλά τρίτο. Ανέκαθεν, όταν οι Συντηρητικοί ήταν στην κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι ήταν Αντιπολίτευση, τώρα όμως υποσκελίσθηκαν από το κεντρο – αριστερό κόμμα των Νέων Δημοκρατών. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Μάϊκλ Ιγκνάτιεφ, δήλωσε στον Τύπο ότι “η ήττα μας δίνει ένα καλό μάθημα, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας στον καθρέφτη”. O ηγέτης των Νέων Δημοκρατών, Τζακ Λέιτον, έκανε λόγο για πολιτική άνοιξη στον Καναδά. Οι Νέοι Δημοκράτες πριν από τις βουλευτικές εκλογές είχαν 37 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 77 και οι Συντηρητικοί 143. Τώρα όμως οι κεντροαριστεροί έχουν 102 έδρες, καθώς οι Φιλελεύθεροι και το Μπλοκ του Κεμπέκ σημείωσαν μεγάλη πτώση. Το Μπλοκ του Κεμπέκ που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Επαρχίας Κεμπέκ υπέστη μεγάλες εκλογικές απώλειες, διατηρώντας μόλις τέσσερις από τις 47 έδρες που είχε πριν από τις εκλογές. Καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου να υιοθετήσει στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της επιτυχημένης κυβέρνησης του Καναδά, και να απαγκιστρωθεί από τη φορολαγνεία, τον κρατισμό, τον κομματισμό και τον οικονομικό συγκεντρωτισμό που πνίγουν την ελληνική οικονομία, που διαλύουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και καταδικάζουν την Ελλάδα σε οικονομικό μαρασμό. Το παράδειγμα πολλών Ελλήνων μεταναστών του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ακόμη και σχεδόν κανένα επαγγελματικό εφόδιο και κατάρτιση, εξελίχθηκαν σε επιτυχημένους και πλουσιότατους επιχειρηματίες, δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί, αρκεί να θελήσει να ξεφύγει από παρωχημένα ιδεολογικά στεγανά και να τιμήσει το πολιτισμικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο, σε συνεργασία με εκείνα τα τμήματα του Ελληνισμού που ευημερούν και δημιουργούν στο εξωτερικό.

 11. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 26/10/2011 00:52:31

  Επειδή γίνεται χαμός και ο καθένας (κάθε χώρα της Ευρώπης) πλέον κοιτάει πως θα γλιτώσει τον πισινό του από την κατάρρευση που έρχεται...

  Λέω και εγώ μια ιδέα που συζητιέται καφενειακά αλλά έτσι καφενείο που έχει γίνει η Ευρώπη,δεν ξέρεις τι γίνεται καμιά φορά....

  1)Διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων που είναι πολλαπλάσιες του χρέους,εγγραφή τους στον προϋπολογισμό και τιτλοποίησή τους.

  2) Πώληση των τίτλων σε Ισραηλίτικα funds (να ξεκινήσει και μια καλή νέα παλιά συζήτηση για ολοκαύτωμα,ναζισμούς,ταινίες, χόλιγουντ κλπ) και άσε τους Γερμαναράδες να ψάχνουν τα σώβρακά τους για να το πληρώσουν.

  3) Να βρεθεί κάποιος πατριώτης ηγέτης να κάνει τα 1 και 2 ανωτέρω (στο μυαλό μου έρχεται αποκλειστικά και μόνο ο Αντώνης Σαμαράς).

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 26/10/2011 01:08:51

   Το (1) αν όντως ισχύει και φαντάζομαι πως ισχύει, δεν μπορώ να καταλάβω, δεν το χωράει το μυαλό μου πως δεν έγινε σημαία. Κάποιοι το ακούμπησαν, το πέρασαν ξώφαλτσα και μπορεί να χαρακτηρίστηκαν και γραφικοί. Η ΝΔ έχει κάποιο λόγο και δεν το έχει βγάλει πρώτο θέμα ; Αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι από την πρώτη μέρα ; Δεν ξέρω αν το έχει ψάξει κανείς σε βάθος, τι έκαναν δηλαδή οι γερμανοί με τις αποζημιώσεις στις υπόλοιπες χώρες και πως εκείνες τις διεκδίκησαν.

  • papaspirou avatar
   papaspirou @ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 26/10/2011 01:33:38

   ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3? ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ...........................ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΔΕΞΙΑ ΨΑΞΟΥ

  • Bob ο μάστορας avatar
   Bob ο μάστορας @ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 26/10/2011 02:28:48

   Εφαρμόσιμο, τουλάχιστον για το αναγκαστικό δάνειο, την κλοπή σε χρυσό της ΤΤΕ και τις ζημιές από βομβαρδισμούς.
   Σατανικό σχέδιο -γελάω ένα τέταρτο με την ιδέα της μεταπώλησης!
   Respect.

 12. bladerunner avatar
  bladerunner 26/10/2011 01:06:15

  ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΗΣ ΝΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΑΙΖΕ Η ΝΔ (ΤΙ ΛΑΘΗ ΘΕΕ ΜΟΥ) ΟΧΙ ΕΔΩ...

 13. noldor avatar
  noldor 26/10/2011 01:15:12

  Από το 2008 ζητούσε συναίνεση για την κρίση που ερχότανε αλλά άκουγε εδώ και τώρα εκλογές.

 14. ΜΠ avatar
  ΜΠ 26/10/2011 01:26:34

  @καιρός γαρ εγγύς: +100000000000000000

 15. palegio avatar
  palegio 26/10/2011 02:19:48

  Ο Καραμανλης εχει ευθυνες για το οτι αυξησε τις δαπανες του κρατους για μισθοδοσιες,και για τους συνεργατες του,παυλοπουλο-αλογοσκουφη-ρουσοπουλο-λουλη-σταικουρα-αγγελου-μαριετα γιανακου-φανη παλλη πετραλια-χατζηδακη-που οπου αγγιξανε τα κανανε μανταρα.Αλλα τολμησε να θωρακισει την χωρα με τους Ρωσσους και απειληθηκε η ζωη του και η οικογενεια του ενω καιγανε την Ελλαδα,και παραλληλα τα ΜΜΕ ειχαν εξαπολυσει βρωμικο πολεμο υπηρετωντας τα αφεντικα του τζεφρυ και το βρωμερο σαπιο ΠΑΣΟΚ,το οποιο εχει κατα95% τις ευθυνες για την καταντια της χωρας μας,αρχιζοντας το προδοτικο εργο του ο αντρεαςπου τιναξε το χρεος στο 90% αποβιομηχανιζοντας την χωρα,και τετραπλασιαζοντας τους δημ. υπαλληλους,μετα ο σημιτης ο αρχιερεας της λαμογιας με το χρηματιστηριο και τα δεκαδες σκανδαλα,και τελος το σιχαμερο ερπετο, ο τζεφρυ ο βρωμερος.

 16. eva avatar
  eva 26/10/2011 02:44:13

  i germania apla fovatai tin molynsi pou erxetai apo tin italia kai etsi to eurwpaiko oneiro exei tin lixi tou . Istorika kapote itan i eurwpi tis allylegyis , sullogikotitas simera apodeiknyetai enas terastio mythos opws kai synonimo to american dream etsi apla!

 17. JOHN avatar
  JOHN 26/10/2011 05:26:12

  Τελικα τι εχει μεινει απο την Ευρωπη του Ντεγκολ και Αντεναουερ?Εαν τιποτε καλο ειναι να διαλυθει και ν ανασυγκροτηθει σε νεα βαση,γιατι το υπαρχον μορφωμα μονο συμφορες και απελπησια φερνει στους λαους της γηραιας ηπειρου.

 18. Μάνος avatar
  Μάνος 26/10/2011 09:29:06

  Επιτέλους βλέπω ότι αρχίζουν οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις του Β' παγκοσμίου πολέμου που πρέπει να εισπράξει η Ελλάδα από την Γερμανία δια τιτλοποιήσεως!!!!!!!
  Όσον αφορά τον Καρμανλή υπάρχουν ερωτήματα
  1. Σε ποιά εφημερίδα αρθρογραφεί ο ΓΑΠ;;;;;;
  2. Ποιός είχε το DVD του Ζαχόπουλου;;;;;;;
  3. Τι εκβιασμό δέχθηκε και παρέδωσε την εξουσία;;;;;;;
  Όποιος κατάλαβε - κατάλαβε!!!!!!!!!!!!!

 19. kakofonix avatar
  kakofonix 26/10/2011 10:08:17

  Είχαμε εγκαίρως επισημάνει στο antinews, όταν τα φερέφωνα κραύγαζαν για οριστική λύση, ότι οι Γερμανοί θα παίζουν κατενάτσιο μέχρι να επιβληθεί η δική τους ''λύση''. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, γιατί ο χρόνος παίζει για αυτούς. Όσο οι άπληστοι επιμένουν σε μοχλεύσεις, εθελοντικά ψαλιδίσματα και ενίσχυση των τοξικών μηχανισμών, οι Γερμανοί ψύχραιμα θα καθυστερούν.

 20. Pikis avatar
  Pikis 26/10/2011 11:29:18

  Ο Καραμανλής έκανε το λάθος να στηριχτεί στα τζάκια της ΝΔ (και τον Ρουσόπουλο) και τον πήρε ο διάολος. Δεν νομίζω ότι είναι ο τύπος του ηγέτη. Πιο πολύ μου φαίνεται για καλοπερασάκιας και ψυχή της παρέας. Σίγουρα δεν ήταν λαμόγιο και πονηρός. Στην καλοσύνη του πατήσανε τα τρωκτικά του κόμματος και τα έκαναν όλα στάχτη. Πιστεύω ότι ο ίδιος είχε συναίσθηση της κατάστασης και γιαυτό έφερε τον Σαμαρά ως υπουργό με σκοπό να του παραδώσει την αρχηγία αναγνωρίζοντας τον ως κατάλληλο να ηγηθεί της χώρας. Το γελοίο της υπόθεσης ήταν η εμπλοκή των Αβραμόπουλος, Ντόρα, Πανίκας ως υποψηφίων!!! Εκεί η ΝΔ έδειξε ότι έχει τεράστιο έλλειμμα ικανών στελεχών. Ο Σαμαράς δεν έχει καταφέρει να έλξει άριστα στελέχη και πορεύεται με αυτούς που βρήκε. Κατανοώ ότι έχει να παλέψει με το κατεστημένο της ΝΔ το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο ΠΑΣΟΚ (δολοπλοκίες, μαχαιρώματα, λοχαγοί, δεκανείς, lifestyle, χωριατογκλαμουριά, λαϊκισμός, πατριδοκαπηλία).

 21. mind trap avatar
  mind trap 26/10/2011 11:34:58

  Η μεγαλύτερη ζημιά στο τόπο έγινε αρχικά από τον Αντρέα που έφερε μία νοοτροπία που δεν υπήρχε πριν, αυτής που αν δε κάνεις λαμογιά είσαι κορόϊδο γιατί όλοι έτσι κάνουν. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε επί εγκάθετου Σημίτη που διαχειρίστηκε τα περισσότερα και μεγαλύτερα πακέτα της Ε.Ε.. + ολυμπιακούς αγώνες + χρηματιστηριακές υποσχέσεις + υποσχέσεις ανάπτυξης και ισχυρής (!) Ελλάδας. Ο Μητσοτάκης ευτυχώς ήταν μόνο 3,5 χρόνια. Ο Καραμανλής παρέλαβε μία χώρα βιασμένη επί 25 χρόνια. Είχε διογκωθεί τόσο πολύ το θέμα με την απογραφή, ενώ σε σχέση με όλα αυτά που γίνονται τώρα από τον ΓΑΠ ήταν ένα τίποτα.

 22. mind trap avatar
  mind trap 26/10/2011 12:35:55

  Επί του θέματος του άρθρου, ας πει κάποιος στη Μέρκελ, ότι δυστυχώς αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κόψει χρήμα, γιατί τα ευρώ που δεν κόβει η ΕΚΤ, θα τα κόβει δολλάρια η FED.

 23. NM avatar
  NM 26/10/2011 14:37:06

  Σε ποιόν τα είπε;

 24. ANTONIADHS avatar
  ANTONIADHS 26/10/2011 15:19:05

  Εγω δεν ξερω αν κινδυνευει η ζωη του Καραμανλη, αν και πιστευω ειναι βλακειες, ας βγει να το πει και μετα βλεπουμε ποιος θα κινδυνευει. Εγω που ειμαι ενας απλος πολιτης που δεν ψηφισα ποτε κανενα κομμα βλεπω οτι οσους ειχε ο Καραμανλης τα κανανε σκατα. Οπως και του πασοκ βεβαια (ισως ευθυνονται πιο πολλη). Βλεπω διορισμους αδικαιολογτους, βλεπω υπηρεσιες που το μονο που κανουν ειναι να παιδευουν τον πολιτη, βλεπω εμενα που εκανα 5 χρονια να παρω αδεια λειτουργειας.
  Τωρα τι μου λετε αν ο Καραμανλης τα ελεγε κ.λ.π. αυτα ειναι χαζομαρες. Ποτε την ειδε την κριση? το 08 ηρθε η κριση στην ελλαδιτσα? Καθε χρονο ειχαμε ελλειματικους προυπολογισμους? Μεχρι ποτε θα δανειζομασταν? Αυτα και αλλα πολλα, σορρυ για τον Καραμανλη που το κατηγορω. Νιωθω οτι ηταν αχρηστος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.