#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ μιλάει για το Project HeliosΕν όψει των «διαπραγματεύσεων» με τον κύριο für Wirtschaft und Technologie, Philipp Rösler, θα σας παραθέσω μία ειδησούλα από το Reuters,

  Η Μέρκελ υπαινίσσεται ότι θα κόψει κι άλλο τις ηλιακές επιδοτήσεις

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είπε την Τρίτη ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι επιδοτήσεις σε ηλιακή ενέργεια, και θα είχε περισσότερο νόημα να αντλείται ηλιακή ενέργεια στο μέλλον από μέρη όπως η Ελλάδα, όπου έχει περισσότερο ήλιο.

 Η Μέρκελ είπε ότι ενώ η αιολική ενέργεια βαίνει να γίνει εμπορικά βιώσιμη στην Γερμανία, δεν φαίνεται αυτό να ισχύει για την ηλιακή ενέργεια.

 Τα τελευταία δύο χρόνια, η Γερμανία μείωσε δραστικά τα λεγόμενα feed-in-tariffs,  μέσω των οποίων οι επενδυτές ελάμβαναν εγγυημένη απόδοση στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

 «Αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό περαιτέρω» είπε η Μέρκελ σε συνέδριο του CDU στο Magdeburg.

 Η Ευρώπη είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για ηλιακή ενέργεια, αν και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιδοτήσεις επειδή η ηλιακή ενέργεια είναι οκτώ φορές πιο ακριβή από συμβατικές μορφές όπως το κάρβουνο ή το αέριο.

 Ο κλάδος άνθησε από το 2000 με τους επενδυτές να σπεύδουν να πάρουν μερίδιο από το «επόμενο κελεπούρι» εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και νέους στόχους που ενθάρρυναν Κράτη να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

 Αλλά τώρα, οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, στριμωγμένες για μετρητά, και αντιμέτωπες με δανειακές κρίσεις και εύθραυστες οικονομικές αναπτύξεις, μειώνουν την υποστήριξή τους στα ηλιακά, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να κάνουν την βιομηχανία τους πιο ανταγωνιστική.

 Η Μέρκελ είπε ότι δεν θα ήταν ορθολογικό για τόσες πολλές επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε ένα κλάδο, που σε τελευταία ανάλυση παράγει λίγη μόνο ενέργεια.

Εν όψει λοιπόν των «διαπραγματεύσεων», παρακαλώ τους «διαπραγματευτές» να αναλογιστούν εάν είμαστε πλούσια χώρα χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, με πολλά μετρητά, και χωρίς προβλήματα ανάπτυξης, και εάν αντέχουμε χώρος εναπόθεσης Γερμανικών gadgets. Ναι, έχουμε περισσότερο ήλιο από την Γερμανία (η διαθεσιμότητα εκεί θα είναι περί το 15%, εδώ θα είναι περί το 25%, και εδώ το φ/β ρεύμα (στα €390 την μεγαβατώρα) είναι πάνω από 10 φορές ακριβότερο από τα €35/MWhr που ήταν η οριακή τιμή συστήματος όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ.  Λιγνίτη έχουμε άφθονο, και ο φόρος άνθρακας είναι μία προαιρετική πολυτέλεια που μπορούν να την κρατήσουν για πάρτη τους. Και μην σας πούνε οι Γερμανοί ότι θα εισάγουν ρεύμα… Το φ/β ρεύμα θα θέλει έξτρα καλώδια, και θα περνάει από την Βουλγαρία ή από χώρες με πολύ περισσότερο ή/και πυρηνικό ρεύμα.   Άσε που είναι παλαβό να βάλεις καλώδια για 4-5 ώρες την ημέρα, τις μέρες του καλοκαιριού.  Μην τρελαθούμε δηλαδή…

 archaeopteryx 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/10/2011 09:37:28

  Οι αποστάσεις δεν τους πτοούν. Εδώ ήθελαν να διασυνδέσουν ολόκληρη την αφρικανική έρημο και θα πόντιζαν τις γραμμές απέναντι.

  Aνθρώπους να στέκουν εμπόδιο δεν θέλουν.

  Η έρημος ήταν πλεονεκτική γιατί δεν κατοικείτο.
  Και είχαν πλασάρει το Desertec πολύ έξυπνα.

  Τώρα που δεν έχουν Desertec, αν τους αφήσουμε θα ερημώσουν όλη την Ελλάδα για να βάλουν τα καθρεφτάκια που θα δίνουν στην Ευρώπη.

  Γράφοντας "ερημώσουν" κυριολεκτώ.
  Θέλουν να εξαφανίσουν τους κατοίκους της χώρας.

  Όπως είπε και ο κος Καζάκης σε μια ασυνήθιστη υπέρβαση αριστερού λόγου, δεν θέλουν να πάρουν την περιουσία μας, αυτό που θέλουν είναι το σώμα μας (δλδ. θέλουν το θάνατό μας, τι άλλο μπορεί να εννοούσε με αυτό).

  Είναι άπληστοι και βάρβαροι και έχουν αναπτύξει ανανεώσιμη τεχνογνωσία γενοκτονιών (οι βομβαρδισμοί της Σερβίας χρονικά είναι χτες) με κυβέρνηση στην Ελλάδα με τα ίδια άτομα και τα ίδια μυαλά όπως τότε.

  Ο βιετναμέζος γενιτσαρισμένος γενίτσαρος, ο οποίος πολιτικά στη γερμανία είναι του κλώτσου και του μπάτσου, δηλωνει στη συνέντευξη "I'm a German" και όταν τον ρωτούν για την πατρίδα του, το Βιετνάμ, "δεν θέλει να ξέρει" "ούτε είδε ούτε άκουσε", θέλει να κάνει στην Ελλάδα ότι έκαναν οι Αμερικάνοι στη χώρα του, που γι' αυτό και υιοθετήθηκε.

 2. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 07/10/2011 10:19:14

  Με λίγα λόγια δηλαδή, οι Γερμανοί θεωρούν ασύμφορη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα τους αλλά σαν επένδυση για να πουλανε φωτοβολταικά στην Ελλάδα την βρίσκουν καλή.

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Ύβρις και Νέμεσις 07/10/2011 11:26:56

   You don/t have to be a rocket scientist to understand that.
   Δεν χρειαζεται Νομπελ οικονομικων για να το καταλαβεις.

 3. Miskin avatar
  Miskin 07/10/2011 11:13:53

  Μην τρελαθούμε τελείως και επιτέλους βγάλτε τις τσίμπλες από τα μάτια σας και κοιτάξτε έξω από το κουτί .
  Η Μέρκελ από μπροστά απαξιώνει την επένδυση και από πίσω αγοράζει τεράστιες εκτάσεις στην Ελλάδα για την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων γερμανικών συμφερόντων , αρχής γενομένης από την Ξάνθη .
  Η λάσπη που μας ρίχνουν στα μάτια είναι γνωστό και αρχαίο φαινόμενο , αλλά θα περίμενε κανένας σήμερα να είμαστε πιο υποψιασμένοι .
  Το να υποβαθμίζεται το κάθε τι που είναι Ελληνικό και μας δίνει υπεραξία είναι κάτι που θα έπρεπε να περιμένουμε να κάνουν οι Γερμανοί , Γάλλοι , Πορτογάλοι , αλλά όχι εμείς .
  Η φωτοβολταϊκή ενέργεια , η αιολική ενέργεια , η γεωθερμία είναι μορφές ενέργειας στις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε ηγετική θέση ακόμα και στην παγκόσμια αγορά , αρκεί να είχαμε στοιχειώδη στρατηγική , οξυδέρκεια και προγραμματισμό .
  Παράλληλα –θέλω να πιστεύω ότι εδώ συμφωνούμε- είναι η πλέον καθαρή ενέργεια (άκου λιγνίτη ) και αυτό από μόνο του είναι αρκετό , σε μία εποχή που θέλουν να καταργήσουν όλους τους πυρηνικούς σταθμούς .
  Το επόμενο που περιμένω να πει η Μέρκελ και να πιστέψουμε οι Έλληνες είναι ότι θα πρέπει να τους παραχωρήσουμε τα νησιά μας γιατί μελέτες που κάνανε τους δείχνουν ότι ο τουρισμός θα παρουσιάσει κάμψη τα επόμενα χρόνια .
  Έλεος

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Miskin 07/10/2011 14:51:45

   Το έλεος σε ποιόν το απευθύνεις; Στην Μέρκελ;

   Τα φ/β είναι πολύ καλά για ...διαστημόπλοια. Στην Γη, παράγουν ρεύμα με "χαμηλή διαθεσιμότητα" (περίπου 20-25% στην Ελλάδα) και πανύψηλο κόστος. Η διαθεσιμότητα μετριέται, και το κόστος δεν είναι ακδημαϊκή έννοια είναι λεφτα ου δίνεις εσύ σαν καταναλωτής στην ΔΕΗ ή σαν φορολογούμενος στον ΔΕΣΜΗΕ. €400/MWhr χοντρική, με την αντίστοιχη οριακή τιμή σύστήματος στα ...35, όταν ανέλαβε ο ΓΑΠ. Εεεε... πλούσιος είσαι, σου περισσεύουν λεφτά, το πιάνεις το νοημα.

   Όσον αφορά την "μεταφορά" ρεύματος στην Γερμανία. Χαχαχαχαάααα, να βγει ο Ζερβός να το πει, να στείλω επιστολή στο Πρίνστον ότι δίνουν πτυχία σε ανόητους.

   Όσον αφορά τις "επενδύσεις". Για επένδυση σε μονάδα παραγωγής, διάβασε περί Σολύντρα. Αν πληρώσουν την μονάδα οι Γερμανοί, πω πάσο. (Μην ελπίζεις). Επενδύσεις με project finance που ψέλλισε ο Παπακωνσταντίνου, σημαίνει ότι πάλι ΕΣΥ θα πληρώνεις. Είτε μέσω φόρου, είτε στον λογαριασμό. Μηχανισμός περαιτέρω αφαίμαξης. Δεν είναι Αττική Οδός, που πάει στην ευχή, πάς στην Ελευσίνα ή το Μαρκόπουλο πιο εύκολα, είναι πανέλα που κάνουν σκιά στο γρασίδι, και παράγουν πανάκριβο ρεύμα 4-5 ώρες την ημέρα, όταν δεν έχει σύννεφα. Παγίδα είναι. Θέλουν να χρηματοδοτήσουμε ΕΜΕΙΣ τα καλώδια προς Αφρική (για το φαραωνικό Desertec).

   Κοροϊδία, αφαίμαξη, παραμύθι. Δια στόματος Μέρκελ. Ο αρχαιοπτέρυξ την ευχαριστεί γιατί έκανε σε μία παράφραφο άψογη περίληψη. Η αλήθεια δεν θέλει πολλά λόγια, την αλήθεια είπε.

   Τα φ/β θα έιχαν κάποιο νόημα στην Νότια Ελλάδα εάν η τιμή του ρέυματός τους ήταν περί τα 150-200. αντί ...400), γιατί εκεί τουλάχιστον η παραγωγή τα μεσημέρια του καλοκαιριού θα είχε καποια σχέση με την ζήτηση.

   Κάνε και ένα υπολογισμό τι θα κάνει στην όποια άλλη δραστηριότητα η συνεχιζόμενη αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Μάθε και πόση είναι η ήδη υπάρχουσα τρύπα στον ΔΕΣΜΗΕ από τα λίγα αιολικά και το αέριο, και φαντάσου τι έρχεται. Κάνε και έναν υπολογισμό εάν σε συμφέρει εσένα να ηλεκτροδοτηθείς εκτός δικτύου με φ/β, και εάν σε συμφέρει, κάνε το! Με δικά σου λεφτά! Όχι με δικά μου μέσω καπέλου που πληρώνω εγώ. Με την ευχή μου.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Miskin 07/10/2011 17:37:49

   "Η φωτοβολταϊκή ενέργεια , η αιολική ενέργεια , η γεωθερμία είναι μορφές ενέργειας στις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε ηγετική θέση ακόμα και στην παγκόσμια αγορά , αρκεί να είχαμε στοιχειώδη στρατηγική , οξυδέρκεια και προγραμματισμό ."

   ΟΚ, ο αρθρογράφος σου λέει πως το project Helios δεν δημιουργεί ξαφνικά τέτοιες προϋποθέσεις υπέρ της Ελλάδας και υποστηρίζει πως δεν είναι δωρεάν οι ΑΠΕ για να παραχθούν, άρα μάντεψε ποιος πληρώνει; (εξαιρώ τη γεωθερμία που είναι πολύ λίγη η επιδότηση και ίσως είναι η καλύτερη ΑΠΕ)

   Και μόνο ότι η Μέρκελ τα κόβει τα δικά της, εμένα κάτι μου λέει πάντως.

 4. lotofagos avatar
  lotofagos 07/10/2011 11:34:34

  Τα ΑΠΕ ειναι μεγαλη απατη, ιδιως για την Ελλαδα που εξαγοουμε ζεστο συναλλαγμα για φουρφουρες.

  Στην τελευταια παραγραφο, δεν εχεις τελειως δικιο. Καλωδια δεν χρειαζονται, η Ελλαδα ειναι διασυνδεδεμενη. Αλλα τα διοδια απο Ελλαδα-Γερμανια τρωνε ολο το "κερδος".

  Τα βασικα ειναι οτι τα ΑΠΕ παραγουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΡΕΥΜΑ. 5Wανα τετραγωνικο μετρο!. Το κοστος ασυμφορο, ακομα και με τη γη σε μηδενικο κοστος. Ο λιγνιτης ειναι ο δρομος της κρισης, της αντιμετωπισης των δημοσιονομικων προβληματων. BTW: Η Κινα εγκαθιστα καθε 9 μηνες την εγκατεστημενη ισχυ της Ελλαδας σε λιγνιτικα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.