#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2012 03:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ κέρδισε, αλλά η κριτική εναντίον της εντείνεταιΤη συνθήκη για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM) ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε ακόμη ότι 25 από τα 27 μέλη ενέκριναν και θα υπογράψουν τη συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters εκτός της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την 1η Μαρτίου, μένουν η Βρετανία και η Τσεχία.

Μετά τις πολύμηνες προσπάθειες της Μέρκελ να επιβάλει την συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τελικά στην χθεσινή σύνοδο κορυφής να την στηρίξουν δίνοντας έτσι στην Γερμανίδα καγκελάριο μία συμβολική νίκη, γράφουν οι Financial Times

Σύμφωνα με την συνθήκη, οι χώρες της Ευρωζώνης θα είναι αναγκασμένες να  ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ένα τίμημα, το οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πληρώσουν για να συνεχίσει το Βερολίνο να στηρίζει το ενιαίο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί ηγέτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, από το ΔΝΤ μέχρι τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, αμφισβητούν τη πολιτική λιτότητας της Μέρκελ. Κληθείς να σχολιάσει τη δίψα της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία, ο Μ. Μόντι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Μεσογείου κάνουν προόδους. Εμείς πρέπει να αντεπεξέλθουμε θετικά, αλλά κι αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μας αγκαλιάσουν και όχι να μας στραγγαλίσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι συνθήκη έχει ως στόχο να αναγκάσει τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα χρέους να φέρουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 0,5 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής τους.

“Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε μόνο για την εξυγίανση των οικονομικών μας. Χρειαζόμαστε και την προοπτική της ανάπτυξης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνόδου, η προσέγγιση για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ ήταν επιφανειακή.

Βέβαια, κατά την διάρκεια των συνομιλιών δεν έλειψαν και οι έντονες διαφωνίες. Η Τσεχία ενώθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο διαφωνώντας με την συνθήκη.

Πάντως, ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η συνθήκη, η οποία θα υπογραφτεί επίσημα τον Μάρτιο, αποτελεί την πρώτη κίνηση σε μία προσεκτικά ενορχηστρωμένη στρατηγική που πιστεύουν ότι θα αποδώσει στους επόμενους δύο μήνες ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές.

Το δεύτερο βήμα ενδέχεται να έρθει στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα δώσουν λύση για το πως θα πληρωθεί το μεγάλο κενό στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια του ΔΝΤ σε αυτή την συμφωνία, τότε όπως υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Γερμανία θα αναγκαστεί να υποστηρίξει την αύξηση του κεφαλαίου του ταμείου διάσωσης τησ Ευρωζώνης, από τα 500 δισ. ευρώ στα περίπου 750 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.