#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΛΑΡΚΟ... στα χνάρια Μυτιληναίου!Του Ρεπόρτερ

Την ώρα που η ΔΕΗ ζητάει πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και η κυβέρνηση υπόσχεται να προχωρήσει σε τμηματικές αυξήσεις των λογαριασμών μέσα στο 2013, ώστε το σοκ στους καταναλωτές να διαχυθεί σε…δόσεις, αποκαλύπτεται ότι μεγάλες βιομηχανίες του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα φεσώνουν συστηματικά την επιχείρηση ηλεκτρισμού, χωρίς να υφίστανται καμία συνέπεια!

Ως γνωστόν το κίνημα… «δεν πληρώνω» των μεγαλο-οφειλετών της ΔΕΗ ξεκίνησε πρώτος ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον, Ευάγγελος Μυτιληναίος που με διάφορες προφάσεις έχει φτάσει να χρωστάει περισσότερα από 90 εκατομμύρια, όσα δηλαδή τα κέρδη του Ομίλου του το 2011!

Φαίνεται όμως ότι ακολουθούν και άλλοι, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και στους μεν και στους δε, η ΔΕΗ κάνει τα στραβά μάτια αφήνοντας να τρέχουν φέσια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Και την ίδια ώρα τρέχει να βγάλει τα σπασμένα στις πλάτες των απλών καταναλωτών.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα μετά τον Μυτιληναίο που τουλάχιστον φροντίζει να καλύπτεται πίσω από γνωμοδοτήσεις και διαιτησίες(βλέπε…ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ), είναι αυτό της ΛΑΡΚΟ. Της ΛΑΡΚΟ που…καλλωπίζεται, υποτίθεται, αυτό το καιρό για να πουληθεί σε ξένους(σ.σ. ή ντόπιους…)ενδιαφερόμενους, αλλά αφήνει εδώ και μήνες απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να ανοίγει μύτη!

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Αntinews, η πρακτική αυτή του «δεν πληρώνω» χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2011(!) και ήδη το φέσι έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος του άκρως ενεργοβόρου εργοστασίου, ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία, αφού οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια των απλών καταναλωτών που ζητά(και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εκμαιεύσει τον ερχόμενο χρόνο)η ΔΕΗ οφείλεται κυρίως σε επιβαρύνσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς διαχείρισης ρύπων. Και αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν είχαν πληρωθεί τα χρέη της ΛΑΡΚΟ και του Μυτιληναίου, θα είχε ήδη καλυφθεί το μισό της επιβάρυνσης, για το 2013 τουλάχιστον.

Μαθαίνουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει πίεση του ΤΑΙΠΕΔ προς τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΛΑΡΚΟ(ένα πρώην στέλεχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που διανύει αισίως το ... 75ο έτος της ηλικίας του…)να γίνει έστω και μερική εξόφληση του μηνιαίου ποσού, χωρίς βέβαια αυτό να έχει υλοποιηθεί στη πράξη. Η ΔΕΗ από τη πλευρά της, για να καλύψει τα νώτα της, όπως περίπου και στην περίπτωση Μυτιληναίου, έχει προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά δεν διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ(ούτε στην Αλουμίνιον, βεβαίως, βεβαίως)όπως θα έκανε στην περίπτωση ενός οποιουδήποτε απλού καταναλωτή. Ταυτόχρονα η υπόθεση παίρνει συνεχείς αναβολές, με την συναίνεση και των δύο διοικήσεων!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι τα χρέη της πολύπαθης εταιρείας  αυξάνονται γεωμετρικά, με ευθύνη του κράτους, καθιστώντας αδύνατη την πώληση της, χωρίς απαλλαγή από τέτοιες υποχρεώσεις. Το ερώτημα είναι μάλιστα τι θα γίνει όταν με το καλό επιστρέψει η άδεια εκμίσθωσης του εργοστασίου της Λάρυμνας στο Δημόσιο, στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Να δούμε τότε ποιος θα…φεσώνει ποιόν και εν τέλει πώς περιμένει η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει, είτε τη ΛΑΡΚΟ, είτε τη ΔΕΗ με τέτοιου είδους…μπαταχτσιλίκια.

Εκτός και αν, όπως ακούγεται, η ΛΑΡΚΟ σπάσει σε «καλή» και «κακή», κατά το πρότυπο της Αγροτικής, και εμφανιστεί ως αγοραστής ο ίδιος ο Μυτιληναίος(σ.σ. έχει εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον)για να την πάρει…απαλλαγμένη από τα χρέη της και να συνεχίσει να μην…πληρώνει. Για φανταστείτε το…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. καποιος avatar
  καποιος 13/11/2012 10:16:07

  το φανταζομαστε και απορουμε

 2. Χαράλαμπος avatar
  Χαράλαμπος 13/11/2012 10:31:46

  Έτσι, έτσι, να τα κλείσουμε τα μαγαζιά, μη τυχόν και πειράξουμε κανέναν από τους 20 χιλιάδες κηφήνες της ΔΕΗ, που θέλει να χρεώσει το ρεύμα τη βιομηχανία, όσο στα μπακάλικα. Αλλά πάλι, τι τους θέλουμε τους βιομήχανους; Φέρνουν υπεραξία στην Ελλάδα; Τι να το κάνεις το συνάλλαγμα και τα άλλα τα περίεργα (ισοζύγιο πληρωμών σου λέει ο άλλος). Εμείς θέλουμε μόνο τους εισαγωγείς και τους εμπόρους. Αφού το λένε ξεκάθαρα στη ΔΕΗ: πουλάμε κάτω του κόστους μας, δηλαδή δεν μπορούμε με τις τιμές αυτές να συντηρούμε το state of the art οικοδόμημα που λέγεται Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

  Το λέει ξεκάθαρα και το άρθρο: αντί για κέρδη, η βιομηχανία θα έπρεπε να έχει ζημιές για να πληρώσει τη ΔΕΗ (και τα ταξιδάκια των συνδικαλιστών). Κάτω τα χέρια από την επιχείρηση του λαού (και του Φωτόπουλου)

  • Marios St avatar
   Marios St @ Χαράλαμπος 13/11/2012 12:03:24

   Λέω και εγώ δεν θα εμφανιστεί κανένα νεοφιλελεύθερο μπουμπούκι να τοποθετηθεί και να αναδείξει το πρόβλημα ???
   Τρικυμία εν κρανίο αγαπητέ
   Αλλά μην αγχώνεσαι όλο και κάποιος (........) θα βρεθεί να φτιάξει άλλη μια Energa η Hellas Power
   και όσο αφορά τον χαρακτηρισμό "κηφήνες" σας επιστρέφετε εις την νιοστή

 3. viva avatar
  viva 13/11/2012 11:06:42

  Χαραλαμπε ,φιλε μου, γιατι να εχει καλυτερη αντιμετωπιση ο βιομηχανος απο τον βιοτεχνη ? για να στελνει τα λεφτα στην Ελβετια ?

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 11:55:49

  Η ΛΑΡΚΟ, το συγκρότημα ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το "Αλουμίνιον" είναι από τις λίγες σοβαρές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα. Επεξεργάζονται μάλιστα τα 2 σπουδαιότερα μεταλλευτικά προιόντα που έχουμε, ορυκτά αλουμινίου και νικελίου. Είναι κυρίως εξαγωγικές, παράγουν μέταλλα και κράματα στρατηγικής σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, και σε κάποιο βαθμό έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα και "καθετοποίηση": Το "Αλουμίνιον" και η ΛΑΡΚΟ βγάζουν τα μέταλλα απο το μετάλλευμα (αλουμίνα-αλουμίνιο και σιδηρονικέλιο), η ΒΙΟΧΑΛΚΟ παράγει εξαγώγιμα κράματα αλουμινίου και χάλυβες κάθε λογης.
  Κλείστε τα επιτέλους και αυτά τα εργοστάσια, ή διώξτε τα, να "γλυτώσουμε"!!! Και μετά θα είμαστε επιτέλους ελέυθεροι: Να πουλάμε μόνον ό ένας στον άλλο ελληνοπρεπείς φραπέδες, να δανείζουμε έναντι χρυσού παίρνοντας τις βέρες τις γιαγιάς, να ιδρύουμε όλοι offshore και να βρίζουμε όλοι μαζί τους "κακούς Γερμανούς" ή "Αμερικάνους' ή τον όποιο "Τσίπρα" που καταστρέφουν την χώρα...
  Έλεος, δεν βαρεθήκαμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι;

  • κάποιος avatar
   κάποιος @ Ο Θείος 13/11/2012 12:30:49

   Έτσι, χωρίς να πληρώνω λογαριασμούς και φορτώνοντας τους στους υπόλοιπους, ξέρω και εγώ να είμαι κερδοφόρος.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ κάποιος 13/11/2012 12:42:00

    Όταν υπάρχει τιμολόγιο για "ναυτιλιακό πετρέλαιο", θα έχεις και τιμολόγιο για "βιομηχανικό ρεύμα".
    Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ολικό ψέμμα, γιατί είναι ακόμα πιό άδικη.

    • Ανεμομαζώματα avatar
     Ανεμομαζώματα @ Ο Θείος 13/11/2012 14:45:55

     Υπάρχει ήδη "βιομηχανικό ρεύμα" ,μπες στην σελίδα της ΔΕΗ να ενημερωθείς και για τις χρεώσεις .

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ανεμομαζώματα 13/11/2012 14:50:20

      Φυσικά υπάρχει, όσο υπάρχει και "ναυτιλιακό πετρέλαιο", είπα το αντίθετο;
      Αυτό που καταλογίζω είναι ότι στην χώρα της φαιδράς μπανανέας, μερικοί δεν θέλουμε βιομηχάνους αλλά μόνον εφοπλιστές...
      Μετά βέβαια, για το κατάντημά μας φταίνει οι "κακοί Αμερικάνοι", οι "κακοί Γερμανοί και οι "κακοί εξωγήινοι"

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ κάποιος 13/11/2012 12:44:44

    Φυσικά, για “ναυτιλιακό πετρέλαιο” κανείς δεν μιλά.
    Είναι οι ιερές αγελάδες...
    Η βιομηχανία είναι για τους "κακούς Γερμανούς". Εμάς μας πρέπουν μεταφορείς πετρελαίου των σείχηδων, φραπεδογκαρσόνια και tour operators....

  • Samurai avatar
   Samurai @ Ο Θείος 13/11/2012 14:19:41

   Ξέχασες κάτι Θείε.
   Μπορεί ο κόσμος να ξενιτευτεί και να εργάζεται στις βιομηχανίες των ξένων.
   Κάνει και γνωριμίες έτσι !

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Samurai 13/11/2012 14:22:40

    Παλιά μας τέχνη κόσκινο...
    "Μέσ' του Βελγίου τις στοές", όπως τραγουδούσε ο Στελλάρας...

 5. viva avatar
  viva 13/11/2012 11:59:09

  ισως για να μεινουν να πληρωνουν φορους μονο οι μισθωτοι κ οι μικρομεσαιοι κ να τους πληρωνουμε κιολας...

 6. viva avatar
  viva 13/11/2012 12:00:55

  ....κ οταν χασουμε κ οι υπολοιποι την δουλεια μας να μας προσλαβουν με 300 ε για 12ωρο...για να μην φυγει,,,,

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 12:08:19

  Να τα λέμε όλα:
  Όταν έχουν μηδενική φορολόγηση οι εφοπλιστες και οι ΄"εθνικοί εργολάβοι" (και "ναυτιλιακό πετρέλαιο"), γιατί να μη ζητά φθηνό ρεύμα ο Μυτιληναίος (ή ο Στασινόπουλος της "Βιοχάλκο");
  Δεν κατάλαβα;
  Τι διάολο; Σ' αυτήν την χώρα, εκτός από πολίτες πατρίκιους και πληβείους, θα έχουμε και ....καπιταλιστές πατρίκιους και πληβείους;
  Τόση γελοιότητα πιά, θα είμαστε μονίμως οι καραγκιόζηδες του πλανήτη...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 13/11/2012 12:09:50

   Ξέρω, ο Μυτιληναίος και ο Στασινόπουλος δεν έχουν "κανάλια"...
   Άς φρόντιζαν εγκαίρως να έχουν...

   • Kραντωρ avatar
    Kραντωρ @ Ο Θείος 13/11/2012 17:26:28

    Θείε, ο Μυτιληναίος διαθέτει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής δίπλα στο εργοστάσιον Αλουμινίου.Πωλεί δε την παραγωμένη ενέργεια στην ΔΕΗ ακριβά και αγοράζει από την ΔΕΗ φθηνή ενέργεια , από λιγνήτη, την οποία δεν εξοφλεί.
    Επίσης διαθέτει ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιον στην Κόρινθο, απο κοινή επένδυση με Βαρδινογιάννη.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Kραντωρ 13/11/2012 17:43:06

     Αυτό που γνωρίζω ότι έχουν εδώ και πολύ καιρό δικαστικές εκκρεμότητα για οφειλές του ομίλου προς την ΔΕΗ και της ΔΕΗ προς τον όμιλο, αλλά και για την τιμολόγηση του ρεύματος - και πρόσφατα διαιτησία υπό την αιγίδα της ΡΑΕ.
     ¨Ας αναμένουμε λοιπόν.
     h**p://www.capital.gr/news.asp?id=1646168
     H ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε. των Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη έχει άδεια από τον Μάρτιο 2012 στα πλάισια του ανοίγματος αγοράς ενέργειας.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 12:12:11

  Νεοφιλελεύθεροι όταν έχουμε απέναντι τον ιδιωτικό υπάλληλο ή με δάσκαλο, αλλά σούπερ "σοσιαλιστές" όταν έχουμε απέναντι τις τελευταίες βιομηχανίες που παράγουν και εξάγουν...

 9. ERASMUS avatar
  ERASMUS 13/11/2012 12:56:17

  Για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους , το κομμάτι της εξορυξης δεν έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις σε ρεύμα … το κομμάτι της επεξεργασίας έχει…Η προστιθέμενη αξία στο επεξεργασμένο προϊόν είναι σαφώς μεγαλύτερη , για αυτό και οι κύριοι αυτοί επιλέγουν την διαδικασία των μεγαλύτερων κερδών στην πλάτη των καταναλωτών … Μια χαρά κερδοφόρες θα ήταν και οι δυο πουλώντας μόνο το πρωτογενές εξοριγμενο προϊόν …
  Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους με απλά λόγια … αν έβγαζαν το βωξίτη και τον πουλούσαν θα είχαν 1 ευρώ κέρδος … αν έκαναν τον βωξίτη αλουμίνιο θα είχαν 5 ευρώ κέρδος μόνο αν η τιμή του ρεύματος ήταν κάτω από μια συγκεκριμένη η τιμή …έτσι επέλεξαν να το πληρώνουν στην μειωμένη αυτή τιμή και την διαφορά αυτή να την πληρώνουν οι καταναλωτές …Τα κέρδη λοιπόν των εταιριών προέρχονται από δυο πηγές 1.. από το πρωτογενές προϊόν ( κέρδος οφειλομενο στην ικανότητα της εταιρίας ) 2… από την τιμή του ρεύματος…( κέρδος που βγαίνει από τον κάθε καταναλωτήο οποίος πληρώνει τις εταιρίες αυτές σε χρήμα ένα κλάσμα του λογαριασμού του λόγω αυξημένων τιμολογίων )
  Το αλουμίνιο της Ελλάδος έχει εδώ και χρόνια δικό του, μεγάλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τον οποίον αντί να τον έχει για να τροφοδοτεί τις δικές του ανάγκες , πουλάει το ρεύμα σε όλους εμας σε τιμή μεγαλύτερη από το το ρεύμα του δικτύου το οποίο το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του εργοστασίου .
  Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στο να δει κανείς σε τι τιμή πουλάει το ρεύμα του σε εμας και σε τι τιμή αγοράζει το ρεύμα από το δίκτυο για το εργοστάσιο ……

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ERASMUS 13/11/2012 13:58:03

   1. Τον βωξίτη δεν τον βγάζει η "Αλουμίνιον" αλλά η "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά" του Οδυσσέα Κυριακόπουλου. H συμφωνία πώλησης δεν προχώρησε (ακόμη;).
   2. Η λογική να εξάγεις raw μετάλλευμα βωξίτη (ή αλουμίνα...) είναι μόνον για αφρικανικές χώρες τύπου Μπουρκίνα Φάσο. Οι σοβαρές χώρες έχουν καθετοποιημένη παραγωγή στον μεταλλευτικό τομέα και το αλουμίνιο - νικέλιο είναι η μόνη εναπομένουσα καθετοποιημένη στον Ελλαδικό χώρο: Εξόρυξη από την "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά", παραγωγή αλουμίνας και νωπού αλουμινίου από το "Αλουμίνιον", παραγωγή εξαγώγιμων κραμάτων και διατομών από ELBAL και ΕΤΕΜ (του ομίλου Βιοχάλκο), παραγωγή επίσης διατομών από 2 -3 άλλες βιομηχανίες ('Αλουμύλ" κτλ).
   3. Οι βιομηχανίες αυτές έχουν επίσης αξιόλογη πολυεθνική εταιρική διασύνδεση στον οικονομικό περίγυρο της χώρας - με μεγάλες συμμετοχές σε ορυχεία (Σερβία, FYROM κτλ), εργοστάσια σε Βουλγαρία, Βοσνία κτλ
   ¨Ολη αυτή η επιχειρηματολογία εδώ, δείχνει ανάγλυφα την αντιβιομηχανική και μεταπρατική ιδεολογία στην Ελλάδα, τόσο των αστών όσο και δήθεν "αριστερών της προόδου".
   Άκου να εξάγουμε νωπό μετάλλευμα...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Ο Θείος 13/11/2012 16:39:34

    Πες τα Θείε! Πες τα αλλά ποιός σε ακούει; Ξέχασα, στην Ελλαδάρα μας στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις είναι ο ΟΠΑΠ και τα Κρατικα Λαχεία. Η Μεταλλουργίες είναι πασέ και να πάνε στην Αλγερία να κάνουν δουλειά. Να τους στέλνουμε και "ωμό" Βωξίτη για προσάναμμα. Εμείς παράγουμε ήλιο, θάλασσα, τσίπουρο και ΚΙΝΟ. Τι παραπάνω χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζει ανθρώπινα; Μάγκες σαν κι εμάς δεν υπάρχουν άλλοι στον πλανήτη!!!!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ akenaton 13/11/2012 16:45:34

     Βαρέθηκα akenaton, κουράστηκα, δεν αντέχω άλλο...
     Θ' αποσυρθώ στο χωριό μου να αναθερμάνω την αιγοπροβατοτροφία. Να έχω τουλάχιστον ωμό γιαούρτι - χωρίς συντηρητικά.
     Δεν αντέχεται άλλο τόση παρακμή...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Ο Θείος 13/11/2012 16:51:50

      Εγώ Θείε ασχολούμαι ήδη και με ζώα (κανονικά, με τέσσερα πόδια!) :)

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ ERASMUS 13/11/2012 18:18:39

   H μεταποίηση σε όλο τον κόσμο, ιδίως δε η βαρειά βιομηχανία, στηρίζεται σε κρατικές ενισχύσεις υπό διάφορες μορφές, αφού είναι η δραστηριότητα που δημιουργεί τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ανά μονάδα παραγωγικού συντελεστή, αποδίδοντας δηλαδή πολλαπλάσια στο εισόδημα και τους φόρους.

   Το ποσοστό συνεισφοράς της μεταποίησης στο ΑΕΠ μιας χώρας είναι ο βασικός δείκτης, αν όντως η χώρα είναι αναπτυγμένη πραγματικά ή μαϊμού!!!
   Που να πάρεις τέτοια προστιθέμενη αξία από τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

   Έχουμε τρελλαθεί από τους φόρους μας να επιδοτούμε (έστω ως εθνική συμμετοχή και μόνον) τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, να επιδοτούμε την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό και μας μάρανε αν πρέπει να επιδοτήσουμε παραγωγικές δραστηριότητες αξιοποίησης του πρωτογενούς πλούτου της χώρας με υψηλή προστιθέμενη αξία (εργασία, φόροι) και πολλαπλάσια απόδοση.

   Θέλει προσοχή και κυρίως κατανόηση του πλήρους πλέγματος διεθνώς υφισταμένων κρατικών ενισχύσεων στη μεταποίηση!!!

 10. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 13/11/2012 13:30:46

  Μήπως έφτασε η ώρα του "εθνικού φοροεισπράκτορα" ?
  Για διαβάστε το διήγημα "Περαίωση¨ του Πέτρου Μάρκαρη, μπορεί να έχει ενδιαφέρον η ιδέα του...

 11. sitting duck avatar
  sitting duck 13/11/2012 13:35:00

  Είναι φανερό αγαπητέ Εrasmus ότι κατέχεις το ζήτημα και την ουσία του. Φοβούμαι ότι ο κύριος της Αλουμίνιον θέλει την ΛΑΡΚΟ, για να φτιάξει μία ακόμη μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος, προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες. Οταν η τιμή του νικελίου είναι ψηλά θα δουλεύει το εργοστάσιο. Κι όταν η τιμή πέφτει θα θησαυρίζει πουλώντας ρεύμα! Είπαμε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι κι έτσι. Αυτό είναι Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Να δείτε που στο τέλος θα αποκλειστούν κι οι Ρώσοι από τη ΔΕΠΑ. Θυμηθείτε το!...

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 14:13:08

  Ως αντιπρόταση, στείλετε την "Αλουμίνιον" στην Τζαμάικα. Έχει πολύ βωξίτη.
  Την ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην Βραζιλία. Παράγει το πιο πολύ αλουμίνιο.
  Και την ΛΑΡΚΟ στην Τανζανία.
  Και επιτέλους θα είμαστε μια ωραία κατάσταση :
  Ο Κυριακοπουλος θα εξάγει νωπό βωξίτη.
  Οι Ρώσοι θα πάρουν την ΔΕΠΑ, ο (συνεταίρος του Μιτυληναίου) Βαρδινογιάννης τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και έτσι θα καθετοποιηθεί η παραγωγή ...ρεύματος από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  Ο λιγνίτης είναι ήδη ...καθετοποιημένος.
  Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες...

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/11/2012 16:30:30

  Ευτυχώς το μονοπύθμενο Prestige βούλιαξε στην Ισπανία (και έκανε την μισή ακτογραμμή της μάυρη σαν πισσα) - και όχι στην χώρα του ιδιοκτήτη του. Ποιός είναι - θυμάστε;
  Σήμερα είναι η δίκη - γι αυτό το θυμήθηκα...

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Ο Θείος 13/11/2012 17:07:40

   Ποιος ειναι ?

 14. ERASMUS avatar
  ERASMUS 14/11/2012 10:14:30

  Οι εταιρίες που εξορυσουν βωξίτη στην Ελλάδα είναι
  Η «S&B Bιομηχανικά Ορυκτά», η οποία ελέγχει και την «Ελληνικοί Βωξίται Ελικώνος». Η παραγωγή της ανέρχεται σε 1.400.000 τόννους ετησίως εκ των οποίων το 30% διατίθεται στην «Αλουμίνιο της Ελλάδος» (ΑτΕ), και 5% στις ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες. Το υπόλοιπο 65% εξάγεται σε 21 χώρες (Ρωσία, Β. Αμερική, Α. και Δ. Ευρώπη), και ειδικότερα το 24% σε τσιμεντοβιομηχανίες του εξωτερικού. Προφανώς η «S&B Bιομηχανικά Ορυκτά» είναι τριτοκοσμικού επιπέδου εταιρία για να εξάγει row μετάλλευμα στο εξωτερικό

  Η «ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.» (θυγατρική της «Αλουμίνιο της Ελλάδος» - ΑτΕ). Η παραγωγή της ανέρχεται περίπου σε 900.000 τόννους το χρόνο. Το σύνολο της παραγωγής της διατίθεται στην «ΑτΕ», για την τροφοδοσία του μεταλλουργικού εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας και μεταλλικού αλουμινίου, στην περιοχή Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας.

  Η εταιρία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.Το 60-70% της παραγωγής της διατίθεται στην Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), για την τροφοδοσία του μεταλλουργικού εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας και μεταλλικού αλουμινίου. Το υπόλοιπο εξάγεται Προφανώς η «ΕΛΜΙΝ Α.Ε είναι και αυτή τριτοκοσμικού επιπέδου εταιρία για να εξάγει row μετάλλευμα
  Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόννους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόννους. Οι εξαγωγές ελληνικού βωξίτη ξεπερνούν τα 30 εκατ. € ετησίως Η Ελληνική Παραγωγή είναι το 60 % της Ευρωπαϊκής παραγωγής

  Η επεξεργασία του βωξίτη είναι υδρομεταλλουργική , σε πρώτο στάδιο, παράγεται αλουμίνα με εκχύλιση του βωξίτη υπό πίεση και, στη συνέχεια, αλουμίνιο με ηλεκτρόλυση της αλουμίνας (Bayer Process). Απαιτούνται 7,4 – 32,6 MJ ανά kg παραγόμενης αλουμίνας (Μέση Τιμή 16MJ/kg) ..( εδώ λοιπον είναι οι τεράστιες απαιτήσεις σε ρεύμα … και όχι στην εξόρυξη του βωξίτη)
  Η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα που παρείχε στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο, θέμα για το οποίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία αντίκειται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού (theo1611 είπε:…H μεταποίηση σε όλο τον κόσμο, ιδίως δε η βαρεία βιομηχανία, στηρίζεται σε κρατικές ενισχύσεις υπό διάφορες μορφές,… για σκέψου τώρα .... καλυτέρα το θέμα των κρατικών ενισχύσεων ..).Η εταιρία του κ. Μυτιληναίου πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση με την ΔΕΗ η οποία της μείωσε οφειλή 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.
  Η εταιρία ενώ είχε λάβει το 2005 άδεια για κατασκευή μονάδας αυτοπαραγωγής ρεύματος ( δηλαδή να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τις δικές της ανάγκες), το 2008 έλαβε (…….. πώς ??? …..) άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας μεταβολή που της επέτρεπε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για ίδιες ανάγκες ( ………………………….. ).
  Με το νέο καθεστώς η Αλουμίνιον μπορούσε να πουλάει προς 55 ευρώ τη μεγαβατώρα αντί 41 ευρώ που το αγόραζε για δική της χρήση από τη ΔΕΗ.
  Βέβαια η ιστορία έχει μεγάλο και μακρύ παρελθόν διότι η Πεσινέ στη δεκαετία του 60 όταν οι αγρότες πλήρωναν την κιλοβατώρα για γεωργική χρήση 14 δρχ. η Πεσινέ την αγόραζε προς 7 δρχ.
  Η «S&B Bιομηχανικά Ορυκτά» εχει 26 ορυχεία ανά τον κόσμο , 54 εργοστάσια και μονάδες επεξεργασίας και πωλήσεις σε 69 χώρες Είναι από τις μεγάλες εταιρίες στο κόσμο στην παραγωγή βιομηχανικών ορυκτών ….Οπότε καλό είναι να μην λέμε αηδίες του τύπου Μπουργινα Φασο και να μην μπλέκουμε τον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος και την επεξεργασία του που ανήκει στην πρωτογενή παραγωγή με την παραγωγή προϊόντων με ορυκτή πρώτη ύλη που ανήκει στην δευτερογενή παραγωγή
  Συνολικά το 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών καλύπτει ο κλάδος των ορυκτών για το 2011. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως με εύρος παραγωγής 68 τύπων ορυκτών που καλύπτουν 37 δις τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων , που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κάρβουνο, μεταλλικά ορυκτά, χημικά ορυκτά , άμμο , χαλίκι, αλάτι, σιδηρομεταλλεύματα , λευκόλιθο , χαλκό, μόλυβδο , αργίλιο, ψευδάργυρο, γύψο ,κλπ.
  (Εύχομαι να δημοσιευθεί και να μην χαθεί σαν το προηγούμενο .. όχι για τίποτε άλλο αλλά γιατί το να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα κατεβάζει το επίπεδο του site )

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ERASMUS 14/11/2012 13:10:29

   Η «S&B Bιομηχανικά Ορυκτά» πουλάει τους «Ελληνικούς Βωξίτες Ελικώνος» στον όμιλο Μιτυληναίου. Έχουν κλείσει προσύμφωνο. Δεν προχωρά - θα δέιξει άν είναι μόνον προς το παρόν αναβολή ή ματαιώνεται...

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ ERASMUS 14/11/2012 18:23:01

   Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στο καίριο ζήτημα που έθεσες:

   Όταν αποφασίσεις αντί να αγοράζεις ρεύμα να το παράγεις για τις ανάγκες του εργοστασίου σου θα πρέπει να είσαι και ανταγωνιστικός όταν πουλάς την περίσσεια!!!

   Elementary my dear Watson!!!

   Αλλιώς είσαι "Μαϊμού" παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος και δεν δικαιούσαι καμμιά "κρατική ενίσχυση" γι' αυτή τη δραστηριότητα.

   Όπερ έδει δείξαι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.