28/03/2013 11:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κύπρος άλλαξε την κατάσταση και στην Ελλάδα,αλλά η Τρόικα δεν αλλάζει μυαλά

Δεν ξέρουμε αν το έχουν καταλάβει πολλοί, όμως, σε μια εβδομάδα από σήμερα έρχεται η τρόικα. Η ίδια ομάδα «δολοφόνων με αγγελικό πρόσωπο» που έφυγαν χωρίς συμφωνία πριν 15 ημέρες και που μας χρωστάνε τη δόση των 2,6 δις καθώς και μια άλλη ύψους 6 δις.

Όμως, ο Τόμσεν ξανάρχεται σε μια χώρα που είναι εντελώς διαφορετική, κι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί η Κύπρος να είναι ανεξάρτητη χώρα, είναι, όμως, πολύ κοντά στην Αθήνα. Το κυπριακό τσουνάμι έχει ήδη αρχίσει να χτυπά στις… ακτές της ελληνικής οικονομίας και παρά τη διασφάλιση των καταθέσεων στην Ελλάδα, τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά.

Το χρηματιστήριο έχει χάσει σχεδόν 10% σε δύο ημέρες, τα spreads έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα, το ευρώ βουλιάζει, ελληνικές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές τους από το κούρεμα των καταθέσεων που θα υποστούν.

1.600 ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην Κύπρο που δραστηριοποιούνται. Επίσης, εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει φέτος περί τους 100.000 Κύπριους τουρίστες και τα επόμενα χρόνια ο αριθμός  θα ξεπεράσει τις 200.000.

Πέραν των άμεσων επιπτώσεων, το κακό κλίμα που επικρατεί πανευρωπαϊκά, προκαλεί φόβους για την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν επιδείνωση της ύφεσης, σενάριο καταστροφικό. Άλλωστε, τα έσοδα έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και τα ληξιπρόθεσμα «απογειώθηκαν» το πρώτο δίμηνο.

Μέσα στο κλίμα αυτό έρχεται η τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται με τα ίδια μυαλά. Θα πιέσει για χαράτσι στα ακίνητα, για απολύσεις στο δημόσιο, για φοροκυνηγητό των οφειλετών, ουσιαστικά για όλα τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν. Κι όμως, θα επιμείνει σε ένα πρόγραμμα που δεν έβγαινε έτσι κι αλλιώς στις καλύτερες φάσεις της οικονομίας, θα βγει τώρα που η κυπριακή γρίπη μας έχει κολλήσει για τα καλά;

Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν 15 ημέρες που ήταν καλύτερη η κατάσταση και την αρνήθηκαν. Τώρα τι θα κάνουν;

Οι πληροφορίες που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι τροικανοί θα επιμείνουν στη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης επιβολής μέτρων όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Παρ’ ότι βλέπουν ότι η Κύπρος πλήττει άμεσα την οικονομία και την ψυχολογία στην Ελλάδα, εντούτοις θα υψώσουν και πάλι τα δικά τους τείχη.

Η κυβέρνηση φοβάται το κίνδυνο ενός «ατυχήματος» έτσι όπως είναι ρευστή η κατάσταση και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο λόγος; Να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και να μην υπάρξουν διασπάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όμως, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και οι διαπραγματεύσεις ίσως να είναι οι κρισιμότερες και οι σκληρότερες που έγιναν εδώ και μήνες. Μην αποκλειστεί λοιπόν νέο ναυάγιο και πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Άλλωστε, οι δανειστές – εγκληματίες έχουν έτοιμη πλέον τη λύση. Κούρεμα καταθέσεων κι άμα σας αρέσει, είναι πλέον η λογική τους.

Η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς και τώρα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα όρθια. Αν δε θέλουμε να βλέπουμε εικόνες Κύπρου, με πλαφόν στις τράπεζες ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αδυναμία πληρωμής μισθών κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης avatar
  Γιάννης 28/03/2013 13:15:05

  Αλλά εμείς πρέπει να υποστηρίζουμε στα τυφλά την τρόικα εσωτερικού, ό,τι κι αν γίνει, γιατί αλλιώς θα ήταν χειρότερα. Έτσι έλεγε και ο Χότζα στους Αλβανούς... μπορεί εμείς να τρώμε 100 γραμμάρια ψωμί τον μήνα αλλά στον υπόλοιπο κόσμο τρώνε μπομπότα με ροκανίδια.

 2. Leonidas avatar
  Leonidas 28/03/2013 14:18:50

  Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες η "Τρόϊκα" απαγόρευσε και την έλευση των χελιδονιών!!!!

 3. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 28/03/2013 14:49:23

  Ποιός έγραψε αυτό το...επικολυρικό άρθρο ρε παιδιά;
  Δεν πρέπει να μαθαίνουμε και εμείς τα ονόματα των μεγάλων ποιητών της σύγχρονης Ελλάδας;

 4. cresswell avatar
  cresswell 28/03/2013 17:38:29

  Tα έγραψαν όπως βλέπω άλλοι πριν από μένα ...
  Έχω δύο ερωτήματα:

  [1] για να συζητάει κανείς αν θα αλλάξει η τρόικα μυαλά, προϋποτίθεται πως πιστεύει ότι στόχος της τρόϊκας είναι η σωτηρια και η εξυγίανση του ελληνικού κράτους. Επειδή είναι πλέον ολοφάνερο πως πρόκειται για πρόγραμμα καταστροφής και όχι σωτηρίας, ας το ξαναδεί ο αρθρογράφος το ζήτημα.

  [εκτός και αν έχει - όπως πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα - μπλέξει το ζήτημα της ανασύνταξης της κοινωνίας και του κράτους (που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από χρόνια, και να κάνουμε τώρα, από μόνοι μας) με το ζήτημα της καταστροφής που συντελείται εν ονόματι της αναδιάρθρωσης αυτής. Όλα τα ψέμματα πρέπει να έχουν και μία επίφαση αλήθειας, εξάλλου ...]

  [2] γιατι συζητάμε αν "αλλάζει μυαλά η τρόικα" και δεν συζητάμε αν αλλάζουμε μυαλά εμείς; Αφού βαδίζουμε προς την καταστροφή, τη διάλυση, είναι ολοφάνερο! Γιατί δεν εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις;
  Και να μην ακούσω το σύνηθες, ηλιθιο, πρόταγμα, γιατί δεν τις προτείνω εγώ (ο υπογράφων). Δεν είναι δουλειά μου. Δουλειά της πολιτικής ελιτ είναι να επεξεργαστεί λύσεις εναλλακτικές, σοβαρές και να τις έχει στο συρτάρι. Όλοι αυτοί που διατείνονται πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ας σκεφτούν αν κανείς την αναζήτησε.
  Και σε τελική ανάλυση, μπορεί να την χρειαστούμε την εναλλακτική, παρα τη θέληση μας. Αν αύριο η ευρωζώνη γίνει ένα πραγματικό Νταχαου, ή αν αρχίσει να διαλύεται, δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το τι θα γίνει;

 5. Νιόβη avatar
  Νιόβη 28/03/2013 18:38:33

  «Αν δε θέλουμε να βλέπουμε εικόνες Κύπρου, με πλαφόν στις τράπεζες ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αδυναμία πληρωμής μισθών κ.λπ.».

  Έχουμε ήδη δικό μας έργο και βλέπουμε: Αυτοεπιβληθέν πλαφόν στις αναλήψεις υπάρχει ήδη εκ των πραγμάτων (διότι οι καταθέσεις στερεύουν), ελλείψεις σε φάρμακα έχουμε και έλλειψη σε χρήμα για να αγοραστούν αυτά που δεν λείπουν πάλι έχουμε, κι όσο για την αδυναμία πληρωμής μισθών...εμείς έχουμε ήδη λύσει το θέμα με τις απολύσεις.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Νιόβη 29/03/2013 03:23:33

   Ωραίο σχόλιο. "Αυτοεπιβληθέν πλαφόν στις αναλήψεις ......" !!!!

 6. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 30/03/2013 12:50:12

  Ελλείψεις στα φάρμακα αγαπητέ συντάκτη έχουμε ήδη. Ταξιδεύω στο εξωτερικό και πρέπει να κάνω κάποια υποχρεωτικά εμβόλια ( τα οποία χρυσοπληρωνω). Ε λοιπόν αυτά τα φάρμακα ( εμβόλιο χολερας) δεν μου τα παρέχει το ελληνικό ευρωπαϊκό κράτος γιατί δεν έχει πληρώσει την φαρμακευτική και αυτη με την σειρα της εχει σταματήσει να χορηγεί στο ινστιτούτο παστερ απο το οποίο τα αγοράζεις. Η απάντηση στην ερώτηση ποτέ θα έρθουν ήταν : δεν ξέρω. Οσο για την κατάσταση στην ελλαδα που σώθηκε εάν θέλεις να την αισθανθεις πήγαινε μια βόλτα στον ΟΑΕΔ αλλά και στην πρόνοια της περιοχής σου θα περάσεις τέλεια ...ως μέλος τριτοκοσμικης αλλά ευρωπαϊκής χώρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.