10/01/2010 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κυβερνητική προχειρότητα…αποκεντρώνεταιΝέα διοικητική δομή της Χώρας με κρυφές συνενώσεις και νέους τοπικούς και περιφερειακούς φόρους

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται ότι είναι ένα σχέδιο αποδόμησης της διοικητικής δομής της Χώρας χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική μετάβασης σε βιώσιμους και ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προχειρότητες και επικοινωνιακές γενικολογίες απειλούν, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εγγυώνται τη διάλυση των υπηρεσιών, την αποδιοργάνωση των τοπικών και την ταλαιπωρία του πολίτη.

Οι νέοι Δήμοι και οι νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, με πληθώρα νέων οργάνων με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, θα  ξεκινήσουν να υφίστανται τον Νοέμβριο χωρίς μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς πρόνοια για λειτουργική υποστήριξη και υποδομές, χωρίς σταθερούς και θεσμοθετημένους πόρους:

Με ποιους πόρους θα επιβιώσουν αυτά τα διοικητικά σχήματα; Με το νέο κύμα τοπικών και περιφερειακών φόρων που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση;
Και πώς συμβαδίζει αυτή η φορολογική λαίλαπα με την αρχή της φορολογικής ισότητας; Οι πολίτες θα ζουν σε τοπικές κοινωνίες πολλαπλών ταχυτήτων;
Θα μπούμε σε μία εποχή όπου όλες οι υπηρεσίες καθημερινότητας θα έχουν αποκλειστικώς ανταποδοτικό χαρακτήρα;

Προστίθενται νέα όργανα (επιτροπές διαβούλευσης, συνήγοροι του δημότη κλπ.) χωρίς να καταργούνται τα ήδη υφιστάμενα, με κόστος συνεδριάσεων αποζημιώσεων κλπ. που καλείται να πληρώσει ο δημότης μέσα σε αυτή την κρίση και χωρίς, τελικά, να προσφέρουν τίποτα.

Άλλα νέα όργανα, όπως είναι η Επιχειρησιακή Επιτροπή, με μέλη της επιλογής του Δημάρχου, βάζουν στην άκρη όργανα με ευρεία και δημοκρατική εκπροσώπηση, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο και η δημαρχιακή επιτροπή.

Διαβούλευση που γίνεται χωρίς  συγκεκριμένο σχέδιο συνενώσεων είναι διαβούλευση;

 Το σχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει μεν αριθμητικά περιορισμένους ΟΤΑ σε πρώτο και δεύτερο βαθμό κατά το 1/3 περίπου, όπως και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, όμως, η όποια διαβούλευση θα αφορά – όπως έγινε και με τον Καποδίστρια 1 – μόνο τις βασικές αρχές και τα όργανα της διοικητικής αποκέντρωσης και όχι τις ίδιες της συνενώσεις. Πού είναι η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένου σχεδίου; Και που ακούστηκε διαβούλευση χωρίς σχέδιο; Τα γνωστά εκλογομαγειρεία από το βαθύ ΠΑΣΟΚ έχουν πιάσει ήδη δουλειά, ενόψει των δημοτικών εκλογών και κόβουν και ράβουν τις αναγκαστικές συνενώσεις στα κομματικά τους μέτρα.

 Η διαφάνεια περνάει από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

 Η «απολιτικοποίηση» για την οποία επαίρεται το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ανύπαρκτη, αφού ιδρύονται οι Γεωγραφικές Γενικές Γραμματείες, με επικεφαλής μετακλητό υπάλληλο που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Που είναι, επίσης, η διαφάνεια όταν καθίσταται ανενεργό πλέον το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο νομιμότητας των δαπανών των ΟΤΑ; Αντ’ αυτού περνάμε σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου από την Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

 Η μεταρρύθμιση ξεκινάει βάσει εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου που…κάποτε θα φτιαχτεί

 Στο μέσο της 4ης προγραμματικής περιόδου η Κυβέρνηση επινοεί τη στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης από ένα νέο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που …κάποτε θα το καταρτίσει – φυσικά μετά τη θέση σε λειτουργία της νέας διοικητικής δομής», τη στιγμή που έχει εγκαταλείψει το ήδη υπάρχον Επιχειρησιακό Σχέδιο «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» στην τύχη του.

Και ούτε κουβέντα για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 2 που παρέλαβε έτοιμο και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/01/2010 18:15:31

  Αλλοίμονο.

 2. Soustom avatar
  Soustom 10/01/2010 18:44:25

  ...ΑΝ ΔΕ ακούσεις και τόν Ραγκούση,έχει εξαγγείλει δημιουργία 3 τουλάχιστον νέων διοικητικών δομών(sic!),πού δημιουργούν νέες θέσεις και ευκαιρίες για προσλήψεις στούς ΟΤΑ. Ε! ΡΕ ΓΛΈΝΤΙΑ!!!! και έλεγα εγώ πού θά βολευτούν όλα τά (νεο) πράσινα παιδιά,πώς θα μοιρασθεί το χρήμα(συλλογή και απόδοση τού ΦΠΑ από τούς ΟΤΑ!!!!!), κ.ά
  ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.
  ΚΡΙΜΑ!!
  Ολα τα θαύματα διαρκούν δυστυχώς 100 ημέρες

 3. άστεγος avatar
  άστεγος 10/01/2010 19:00:19

  ΓΑΠ και σία, τοκιστές σουλατσαδόροι και άρτσι μπούρτζι και λουλάς.
  Η χαρά του τρελλαμένου.
  Να σας πώ ένα παράξενο πράγμα βρε παιδιά.
  Μετά από τις τόσες σαχλαμάρες της σημερινής παιδικής χαράς που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να μου λείπει ο Καραμανλής.
  Είχαμε μεν την καθημερινή γκρίνια των καναλο-ηθοποιών αλλά, άν μη τί άλλο, ήξερες ότι κάτι γίνεται στη χώρα, κρίση - ξεκρίση.
  Τούτοι οι τωρινοί, πάνε και έρχονται και δεν ξέρουν γιατί.
  Επιτρέπεται να είναι τρείς μήνες κυβέρνηση και να έχουν ψηφίσει ένα (και μοναδικό) νομοσχέδιο;
  Δεν πάτε καλά κύριε Γιώργο μας, δεν πάτε καθόλου καλά.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ άστεγος 10/01/2010 20:13:58

   Εμενα δεν μου λειπει καθολου.Δε χρειαζομαι καποιο δηθεν δεξιο να αφηνει τους αναρχικους να καινε την πολη και να μη κατονομαζει ποιος το εκανε.
   Στη γαλλικη βουλη εγινε συζητηση για τα επεισοδια στην Ελλαδα αλλα δεν εγινε στην Ελληνικη.Και δεν εγινε γιατι αν γινοταν θα επρεπε ο Καραμανλης να κατονομασει ΠΟΙΟΣ πολιτικος χωρος ειναι υπευθυνος για τα επεισοδια και δεν το ηθελε.

   • Fotini avatar
    Fotini @ ψυχραιμια 11/01/2010 00:46:05

    @ ψυχραιμια

    Και τι ηθελες ψυχραιμια μου εμφυλιο πολεμο παλι; Τοσο κουτος ηταν ο ΚΚ; Ξερεις τι λενε στο χωριο μου; "Οποιος ειναι εξω απ΄ τον χορο, πολλα τραγουδια ξερει. . ." Εμενα παντως μου λειπει πολυ κι' ας λατρευω τον Αντωνη μας! Εχω αρρωστησει να βλεπω τα μουτρα των Πασοκατζηδων, παλια και κινουργια, στα νταβατζοκαναλα all over again!! Ελεος

   • ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ @ ψυχραιμια 11/01/2010 00:56:37

    Ψυχραιμία !!!
    Θα δείς ότι με αυτόν τον "συρφετό" που υποτίθεται πως κυβερνάει, σε λίγο θα σου λείπει κι εσένα!!!

 4. george avatar
  george 10/01/2010 19:12:21

  Αρκετά πολύπλοκο το νέο σχήμα των δήμων, σε περίοδο που δεν χρειάζεται λόγω οικονομικής κατάστασης, και κυρίως άχρηστο για την πλειοψηφία των δήμων. Ο συνήγορος του δημότη, απλά θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο από 20 χιλ κατοίκους. Αύξηση της γραφειοκρατίας, χωρίς περιεχόμενο αρμοδιοτήτων. Θεματικοί και τοπικοί αντιδήμαρχοι σε συνεχή πόλεμο μεταξύ τους, επιτροπές και παραεπιτροπές ενώ ήδη υπάρχουν δημαρχιακές επιτροπές και δημοτικά συμβούλια, γενικά πολύ φιλόδοξο σχήμα για να λειτουργήσει (και αν λειτουργήσει) σε μόλις 20-30 δήμους

 5. vardarskian avatar
  vardarskian 10/01/2010 19:39:40

  Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στους δήμους (βλ. μαγείρεμα του επόμενου εκλογικού αποτελέσματος). Υπάρχει και η Μετά-Νεωτερική Αρχιτεκτονική του Καποδίστρια ΙΙΙ για να διορθωθεί το μπάχαλο που θα προκύψει από την αβάσταχτη προχειρότητα του ΙΙ, όπως με τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 ένα πράγμα.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/01/2010 20:04:09

  Πιάνοντας την άκρη από το τελευταίο σχόλιο (μαγείρεμα του επόμενου εκλογικού αποτελέσματος), πρέπει να σκεφτούμε ότι, μεταφέροντας και όλες τις αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού και δίνοντας και ψήφο στους μετανάστες στις τοπικές εκλογές (ακόμη και αν κάνει πίσω για την ιθαγένεια), καταφέρνει να ελέγξει το σύνολο της διοικητικής δομής της χώρας μέσω της ψήφου των μεταναστών!

  Πρόκειται για εξαιρετικά πανούργο σχέδιο, αλλά και εξαιρετικά κουτοπόνηρο ταυτόχρονα. Το κακό είναι ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πιάσει!

 7. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/01/2010 20:15:47

  Πραγματικά με όλα αυτά που κάνει ο ΓΑΠ είναι από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

  Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από την αρχή: Τον ιδιαίτερο ψυχισμό αυτού του ανθρώπου που μετά και το σημερινό, νομίζω ότι πλέον ξεδιπλώνεται ανοικτά μπροστά μας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη μεσσιανική αντίληψη για τον εαυτό του και πλήρη έλλειψη αυτογνωσίας σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητές του.

  Νομίζει ότι με μια δυο μαγικές κινήσεις - "μεταρρυθμίσεις" θα δώσει μαγικές λύσεις που θα τον αφήσουν στην ιστορία. Οπωσδήποτε μπορεί να διαγνώσει κανείς σε μια τέτοια αυτο-αντίληψη την ισχυρή μητρική επιρροή του μητρικού κρυφού και ανοικτού θαυμασμού για έναν κανακάρη που προέρχεται από έναν ισχυρό και σημαντικό πατέρα, που μέσα στον ιδιότυπο ανταγωνισμό του ζευγαριού η μητέρα επιδιώκει, συνειδητά και υποσυνείδητα, ο γιος να ξεπεράσει τον πατέρα. Ο μητρικός αυτός θαυμασμός απέληξε στην ιδιοποίησή του από τον ίδιο τον αποδέκτη του και κατέληξε να είναι αυτοθαυμασμός και αντίληψη μεσσιανισμού για το πρόσωπό του.

  Το κακό με όλα αυτά είναι ότι περνάει όλους τους άλλους για ηλίθιους και θεωρεί πώς ότι έγινε μέχρι σήμερα σε αυτή τη χώρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους ήταν λάθος γιατί το έκαναν οι άλλοι οι βλάκες ενώ αυτός ο έξυπνος από τας Αμερικάς θα μας στρώσει, εμάς που μέχρι σήμερα κυβερνιόμασταν από ανάξιους (άξιους ίσως μόνον για να κυβερνούν έναν τόσο άχρηστο λαό όσο εμείς). Αυτός όμως τώρα θα μας κάνει καλά.

  Δεν ξέρω πώς θα σταματήσει αυτό το κακό, πάντως πρέπει να σταματήσει. Οτι έχει περισσέψει από τη λαίλαπα του πατέρα, που μπορεί να διέλυσε τη νοοτροπία, άφησε όμως τουλάχιστον τις δομές όρθιες, πάει τώρα να το διαλύσει τούτος εδώ.

  Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. 180 χρόνια προσπαθούμε να φτιάξουμε κράτος και θα έρθει αυτός εδώ να μας γυρίσει πίσω στην αρχή. Αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό ή είναι ένα "προσωπικό στοίχημα", όπως η πολιτική του υποχωρητισμού απέναντι στην Τουρκία, που ξεκίνησε κι αυτή σαν ένα "προσωπικό στοίχημα" (δικές του είναι οι λέξεις αυτές) και κατέληξε σε σχέδια Ανάν και σχεδόν συμφωνία παραχώρησης του Βορείου Αιγαίου στην Τουρκία για πετρελαϊκές έρευνες;

  Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να αναφωνήσουμε όλοι μαζί, από βάθους καρδίας, Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ!

 8. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/01/2010 20:22:06

  Εννοεί ρε παιδί μου ότι τον προτιμάει από τον ΓΑΠ, με αυτή την έννοια. Τον προτιμάει από τη σημερινή κατάσταση, που δεν ξέρουμε πού παν τα τέσσερα. Εννοεί ότι τουλάχιστον τότε ξέραμε τι μας γινόταν ως χώρα. Τώρα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται ως χώρα, δεν έχουμε ιδέα πού πάμε, μέχρι να φύγει ο ΓΑΠ.

 9. Orestios avatar
  Orestios 10/01/2010 21:11:12

  Η όλη φάση γίνεται για να υπάρχουν λιγότεροι αιρετοί. Όσο λιγότεροι αιρετοί, τόσο λιγότερες φωνές αντίδρασης στην αυθαιρεσία. Χώρια που αναλογικά μπορούν να ελέγχουν περισσότερους αιρετούς έτσι. Η δημοκρατία δεν αρέσει στο GAP ούτε στους υπολοίπους της παρέας του.

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/01/2010 00:53:45

  Ισως δεν εχεις καταλαβει οτι υπαρχει μονομερης εμφυλιος απο μια πλευρα.Τι αλλο ειναι οι βομβες,οι εμπρησμοι και οι καταστροφες;
  Αλλα εδω εγω δεν ειπα οτι χρειαζοταν πιο σκληρη σταση της αστυνομιας που χρειαζοταν.Ειπα οτι επρεπε να γινει συζητηση στη Βουλη και να κληθουν ολα τα κομματα να αναλαβουν τις ευθυνες τους.
  Τα ερωτηματα ειναι σαφη : Ησαν οι εκλογες του 2007 νομιμες;Ηταν η κυβερνηση που εξελεγη νομιμη;Εαν ναι εκεινοι που προωθουν τη βιαιη ανατροπη της στρεφονται κατα της δημοκρατιας και πρεπει ετσι να χαρακτηρισθουν.
  Τωρα ενταξει αν δε θες να βλεπεις τους πασοκους υπουργους κλεισε την τηλεοραση ή γυρνα σε αλλο καναλι.

 11. popolaros avatar
  popolaros 11/01/2010 08:02:21

  O στόχος είναι να σπάσει η Ελλάδα σε πολιτείες(καντόνια) με μικρούς κυβερνήτες-πρωθυπουργούς.
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ελλάδας.
  Παράλληλα,κάτι μου λέει, ότι το/τα εκατομμύριο/α λαθρομεταναστών(πλέον ιθαγενείς), θα προωθηθούν προς τα σύνορα.
  Έχουν πέσει πολλά λεφτά.

  Divide Et Impera.

  • NM avatar
   NM @ popolaros 11/01/2010 09:27:13

   πλάκα κάνετε; την Ευρώπη τψν Περιφερειών την έχετε ακουστά; άλλη συνωμοσία θα ανακαλύψετε;

   • yangoolas avatar
    yangoolas @ NM 11/01/2010 09:30:22

    κι άλλος γερμανόφιλος... βρε είστε τόσο πολλοί?

    • NM avatar
     NM @ yangoolas 11/01/2010 09:33:59

     καμία σχέση με γερμανία, yangoola, προφανώς κι εσυ είσαι της θεωρίας της συνομωσίας όπως ο παραπάνω. χωρίς παρεξήγηση όμως, το γεγονός ότι τη ΅βγάζεις΅ ως κράτος απο τα λεφτά του γερμανού φορολογούμενου εδω και κάτι χρόνια μάλλον θα έπρεπε να σε κάνει να ντρέπεσαι.

     ξυπνήστε!

     • nobody avatar
      nobody @ NM 11/01/2010 09:40:55

      σσσσς...μην μου τους στεναχωρεις - οι 'κουτοφραγκοι' δεν ...'ακουμπανε' 300αρες στο Ναμμος, ουτε 5Κ για wknd με Riva στους Παξους

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ NM 11/01/2010 09:41:22

      Να συμψηφίσουμε με τις γερμανικές αποζημιώσεις που δεν δόθηκαν ποτέ; Γιατί δεν διαβάζεις τον ΝΤΑΝΤΟΝ; Μήπως να αποκτήσουμε και ενοχές αναδρομικά, λέω μήπως...;!!!

     • NM avatar
      NM @ αλλενάκι 11/01/2010 09:47:38

      είναι κατάντια η δική μας. η χώρα μας έχει πάθει ότι της αξίζει. ΄

      αλλενάκι μήπως να βγούμε απο την ΕΕ; να κλείσουμε και τα παράθυρα και τις πόρτες να μη μπούν να μας κλέψουν. τρελαθήκατε εντελώς...

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ NM 11/01/2010 10:08:31

      και οι δοσίλογοι αυτό έλεγαν

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ NM 11/01/2010 10:08:59

      αλλά αν πάρουμε τις φρεγάτες θα ηρεμήσεις

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ NM 11/01/2010 10:09:32

      ΝΜ: όχι προς το παρόν... αλλά διάβασε την ανάρτηση του "δημοσιονομικού τρελλού του χωριού" και προβληματίσου λίγο. Θα διαπιστώσεις πόσο επίκαιρη είναι. Για το έλλειμμα και για πολλά άλλα.

     • NM avatar
      NM @ NM 11/01/2010 10:19:47

      yangoola: όταν ενηλικιωθείς πνευματικά θα καταλάβεις τι λες. προς το παρών βάλε να δεις κανένα χαρδαβέλα μη χάσεις τα νεότερα απο τα παιδιά του 87. βγάλανε και φτερά τώρα.

      αλλενάκι: σωστή προσέγγιση, η παρατήρηση μου είχε να κάνει με το ότι δε μπορούμε στο διηνεκές να φτύνουμε εκεί που γλείφουμε. μας πήρανε χαμπάρι. δεν είναι μαγκιά να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα. έλειψη προσανατολισμού είναι.

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ NM 11/01/2010 10:23:46

      προς το "παρών" διαβάζω εσένα να καταλάβω το "μέλλων" της Ευρώπης των περιφερειών.

     • NM avatar
      NM @ NM 11/01/2010 10:29:31

      yangoola: είσαι μεγάλη γάτα... ανακάλυψες ότι κάνω ορθογραφικά λάθη. θα πάρω απο τον άδωνη το νεο λεξικό!

      άντε τώρα να πέσεις έχει περάσει η ώρα για σένα.

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ NM 11/01/2010 10:33:23

      με συγκίνησες με τις περιφέρειες. Με πήραν από την Ιταλία. Η βόρεια περιφέρεια θα πάει με την κεντρική Ευρώπη, την νότια θα την βάλουν με την Αλγερία. Τσακώνονται ποιός θα πάρει την Μάλτα.

     • NM avatar
      NM @ NM 11/01/2010 10:38:41

      να ζήσει η lega nord λοιπόν αγαπητέ.

     • yangoolas avatar
      yangoolas @ NM 11/01/2010 10:41:52

      Ja, natürlich mein Führer

     • NM avatar
      NM @ NM 11/01/2010 10:43:56

      έτσι, έτσι.

   • Soustom avatar
    Soustom @ NM 11/01/2010 09:56:58

    "..-ο ιδιωτικός τομέας είναι αδύναμος, μικρός και συχνά παρασιτικός. Ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος και υπολογίζεται ότι απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ το σύνολο του εργατικού δυναμικού είναι περίπου 5 εκατομμύρια. Από τα τέσσερα εκατομμύρια που απομένουν, οι 500.000 είναι άνεργοι και οι 800.000 γερά επιδοτούμενοι από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αγρότες που η παραγωγικότητά τους είναι πολύ χαμηλή. Χωρίς να ξεχωρίζουμε εκείνους του ιδιωτικού τομέα που κερδίζουν το ψωμί τους μερικώς ή ολοκληρωτικά από το κράτος, το βάρος πέφτει σε 2,7 εκατομμύρια έλληνες για να συντηρήσουν το ένα εκατομμύριο των δημοσίων υπαλλήλων, τις 500.000 των ανέργων, τις 800.000 των αγροτών και τα 1,7 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Φυσικά, αυτό είναι ακατόρθωτο και έτσι προκύπτει η ανάγκη για συνεχή και μεγάλο δανεισμό. Αν επιχειρηθεί μέσω φόρων η χρηματοδότηση ακόμη και μικρότερων του μέσου όρου κρατικών δαπανών, η οικονομία θα σταματήσει να λειτουργεί.

    -η Ελλάδα είναι μία κοινωνία που γερνάει με μέσο όρο ηλικίας 41,8 έτη. Το ένα πέμπτο σχεδόν του πληθυσμού έχει ξεπεράσει τα 65 χρόνια και ο προσδόκιμος χρόνος ζωής είναι τα 80 χρόνια περίπου. Για να επιβιώσουν τέτοιες οικονομίες πρέπει να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές με πολύ δυναμικό τομέα εξαγωγών. Η Ελλάδα όμως έχει ιδιωτικό τομέα σε παρακμή, ενώ τον χρειάζεται για να διαχειριστεί τα δημογραφικά της προβλήματα. Τα Ινστιτούτο Εργασίας έχει υπολογίσει σε μία μελέτη του ότι 2050 το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος θα φτάσει στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα έπρεπε να έχει ήδη σήμερα ένα απόθεμα 500 δις. Ευρώ για να πληρώνει τις μελλοντικές υποχρεώσεις του, αλλά έχει μόλις 20 δις. Και η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη…

    -παρ΄ όλο που τα στοιχεία των οικονομικών της Ελλάδας προκαλούν τρέλα και πανικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτική κουλτούρα της. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός και ο συντηρητισμός είναι βρώμικες λέξεις στην Ελλάδα. Η χώρα κυβερνάται από μία πολιτική τάξη που είναι δειλή, ανίκανη και συχνά ατελέσφορη, οπότε αδυνατεί να βγει από την οικονομική άβυσσο στην οποία έχει πέσει. Μερικοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «Ντητρόϊτ της Ευρώπης» (προφανώς γιατί το Ντητρόϊτ έχει κτυπηθεί πολύ άσχημα από την κρίση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία) ή «τελευταία σοσιαλιστική χώρα της Ευρώπης». Όπως και νάχει το πράγμα, πρόκειται για μία χώρα εντελώς προσηλωμένη στο κρατικίστικο ιδανικό, ελπίζοντας ότι αρνούμενη να αλλάξει, θα αναγκάσει τελικά την πραγματικότητα να υποκύψει στις επιθυμίες της.

    Ως τώρα, η ένταξη της χώρας στην Ευρώπη έτρεφε τις ελληνικές ψευδαισθήσεις. Με ετήσια κοινοτική βοήθεια 3,3% κατά μέσο όρο και συμμετοχή στη ζώνη του Ευρώ που έξασφάλιζε φτηνά δάνεια, η Ελλάδα ήταν σε θέση να χρηματοδοτεί ένα οικονομικό σύστημα που δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Από τα μέσα του ΄90, η Ελλάδα είχε πείσει τον εαυτό της ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία εναρμονίζονται με το κρατικίστικό της μοντέλο. Οι σημαντικές αυξήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους πρόσφεραν το καύσιμο για μία υπερκατανάλωση που δημιούργησε την πλάνη μιας καλά λειτουργικής οικονομίας. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και οι έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα."

    Τάδε (μεταξύ άλλων) έφη Ναπολέων Λιναρδάτος,Ελληνοαμερικανός από τό γνωστό
    www.frumforum.com
    Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, τα στοιχεία που παραθέτει είναι ενδιαφέρονται και δυστυχώς απαισιόδοξα.

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/01/2010 10:02:37

  Bravo PASOK!
  Μaster of Buerocracy!
  Να ιδρύσουμε και σχετική έδρα στα Πανεπιστήμια βρε!

  Η γραφειοκρατική εισπρακτική δομή που πρόκειται να εγκατασταθεί πάνω στις ήδη υπάρχουσες δεν πρέπει να έχει προηγούμενο.
  Μα καλά, τίποτα δεν διδάχθηκαν; Αυτή η εμμονή τους με τις δομές, τα σχήματα και τις συντομογραφίες είναι έλλειψη φαντασίας και οράματος.

  Εκτός από την εφορία θα έχουμε και το φοροεισπρακτικό βραχνά του δήμου τώρα; Δεν έχουμε όλοι νταλαβεράκι με τους δήμους ούτε παίρνουμε δουλειές από τους δημάρχους [ξέρετε εσείς]!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.