#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2011 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κοροϊδία των 50 δις και της «περιουσίας» του ΔημοσίουΕάν κάτι με προσβάλλει και με εξοργίζει είναι τα ψέματα.  Ψέματα υπάρχουν δύο ειδών:  Αυτά που είναι από ασχετοσύνη και βλακεία, και αυτά που είναι με δόλο.  Εδώ και καιρό εισπράττουμε και από τα δύο.

Το πρόβλημα που έχουμε είναι η αδυναμία διαχείρισης ενός υπαρκτού προβλήματος.  Το υπαρκτό πρόβλημα είναι: (1)  το υψηλό δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με (2) την ύφεση και το μειούμενο ΑΕΠ, (3) το ψευδεπίγραφο ΑΕΠ που έχει βασιστεί σε παροχές, επιδοτήσεις και μη παραγωγικά δάνεια, και  (4) οι αδέξιες, ή εγκληματικές, διαχειριστικές κινήσεις.  Το πρόβλημα γίνεται πολυπλοκότερο από σειρά ψεμάτων στα όποια έχουν εγκλωβιστεί οι ψεύτες, από την σαλαμοποίηση του προβλήματος, από μειούμενη εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα και από απίθανο τυχοδιωκτισμό διαφόρων παρασίτων και τρωκτικών που είδαν πεσμένη βελανιδιά και ήρθαν να κόψουν ξύλα.

Όταν μίλησαν οι ψεύτες για τα 50 δις Δημόσιας περιουσίας, μπέρδεψαν, ως συνήθως τα μπούτια τους.  Κατ αρχάς, η λίστα που ανέφεραν είναι λίστα από εποχής Σημίτη, ή Μητσοτάκη.  Κατά δεύτερον, το ένα «αξίζουν» αυτά τα πράγματα «50 δις», δεν σημαίνει ότι κάποιοι θα εκταμιεύσουν 50 δις για να τα πάρουν.  Δηλαδή, ΔΕΝ θα μειωθεί το δημόσιο χρέος από αυτά, ή κατά  50 δις.  Κατά τρίτον, όταν στήνουν οι ψεύτες δήθεν επενδύσεις για να προσελκύσουν κεφάλαια, και τις πριμοδοτούν με υπερτιμολογήσεις ή υπερφορολογήσεις, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μειώσουν το μελλοντικό ΑΕΠ χωρίς να μειώσουν το σημερινό χρέος.  Αυτό κάνουν και με τα ενεργειακά, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Το τι αξίζει κάτι, apriori, ή exante (για να το κάνω σοβαροφανές) δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το πόσο πιάνει σε πραγματική συναλλαγή, δηλαδή με την expost τιμή.  Ας πάρουμε την ΔΕΗ σαν εύκολο παράδειγμα. Η όποια «αξία» της ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με την ισόποση μείωση χρέους.   Και τα πολλά ψέματα αρχίζουν με το «πόσο αξίζει η ΔΕΗ».

Η ΔΕΗ «αξίζει» πολλά λεφτά, αφού χάρη σε αυτή υπάρχουμε.  Ή δεν «αξίζει» τίποτα, εάν πας να την πουλήσεις.  Και αυτό επειδή είναι εταιρία  «κοινής ωφέλειας», utility, που λένε.  Για να σε πληρώσει κάποιος λεφτά για να πάρει την ΔΕΗ, πρέπει ή να έχει κρυμμένες υπεραξίες που θα αναδείξει κάποιος καινούργιος, ή να βγάζει υπερκέρδη, πέρα από τις χρηματοδοτικές  ανάγκες της, για να δίνει έξτρα μέρισμα στον ιδιοκτήτη.  Μόνο με αυτήν την σύντομη παράγραφο, σας έχω βγάλει 3-4 «αξίες», για την ΔΕΗ.  Και γίνεται χειρότερο:

Eάν πουλήσεις το 10% της ΔΕΗ και εκχωρήσεις την Διαχείριση, ακόμα και εάν πουλήσεις το 10% με πριμ π.χ 30%, στην πράξη χαρίζεις την ΔΕΗ. Αυτός που θα πάρει τον έλεγχο, θα βγάλει λεφτά («αξία») από 100 διαφορετικούς τρόπους , που δεν έχουν καμία σχέση με τα όποια λεφτά  θα πάρει το Δημόσιο για να μειώσεις τα δάνειά του.  Αυτό είναι και το παράδειγμα του ΟΤΕ.  Κλέβεις το Δημόσιο, εκχωρώντας την Διοίκηση, στην ουσία, τσάμπα. Και ας μου πει κάποιος φωστήρας, πόσο κάνει το 80% του ΟΤΕ, όταν ή DT έχει το 20% και την Διοίκηση.

Αλλά πίσω στην ΔΕΗ:  Μπορείς να ανεβάσεις την τιμή του ρεύματος. Αυτό αυτόματα δημιουργεί πλεονάζουσες ταμειακές ροές, και μεγαλώνουν την «εκ των προτέρων» αξία.  Αλλά στην ουσία εκχωρείς μελλοντικές εισπράξεις, που, εάν δεν έχουν σχέση με την μελλοντική ηλεκτροπαραγωγή,  δεν είναι τίποτε άλλο παρά μελλοντικοί φόροι, προεξοφλημένοι και εκχωρημένοι από τώρα.  Στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου,  ότι η εκχώρηση θα γίνει σε τιμή πολύ χαμηλότερη και σαν «θεωρητική αξία» και σαν «μετρητά για μείωση χρέους» από αυτήν που θα έβγαζα εγώ με την HP12Cμου (ή, εάν τολμάτε, με το PCμου).

Κάποια κοροϊδία, αντίστοιχη με την προηγούμενη παράγραφο ανέφερε και ο Π-Π, στο σχόλιό του.  Το να χρηματοδοτήσεις ένα δρόμο ή ένα αεροδρόμιο με projectfinance απλά εκχωρείς μελλοντικούς φόρους, άμεσους ή έμμεσους. Καλό σαν ιδέα, καλό για τον εργολάβο και τους χρηματοδότες, αλλά ΔΕΝ μειώνει χρέος. Αυξάνει χρέος, και, για την ακρίβεια, απομυζά ένα μέρος από το διαθέσιμο περισσευούμενο εισόδημα του πολίτη για το έργο, δε βάρος π.χ. της άμυνας ή της παιδείας ή άλλων χρήσεων χρημάτων.  Άσε για την χρησιμότητα ή παραγωγικότητα του έργου.  Το projectfinance χρηματοδοτεί έργα, ΔΕΝ μειώνει χρέος.  Είναι στην πράξη δημιουργός εξωλογιστικού χρέους, off-balancesheetdebt, για τους αγγλομαθείς .  Εάν ήθελες να μειώσεις χρέος, δεν κάνεις το έργο και βάζει ς φόρο για να μειώσεις χρέος.

Πάμε στα παιχνίδια με τις λέξεις.  Ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, στρατηγικές συμμετοχές, αξιοποιήσεις.  Παραμύθια, για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και για  να θυμούνται το σχολείο τους όσοι σπούδασαν  οικονομικά.  Το πρόβλημά μας, δεν είναι οι λέξεις. Το πρόβλημά μας είναι η ουσία. ΔΕΝ παράγουμε, ούτε ΘΑ παράγουμε για να εξυπηρετήσουμε είτε τα 350 δις, είτε τις παιδείες και τις ΜΚΟ, και τους άσχετους παρατρεχάμενους, ή τις συντάξεις, ή το ΕΣΥ, ή τους μισθούς υπουργών.    Και κάθε βλάκας θα έπρεπε να ξέρει ότι για να μοιράζεις πίττα, πρέπει να φτιάχνεις πίττα. Η πίττα με δανεικά  τέλειωσε. Η πίττα των 50 δις, πρώτον ΔΕΝ υπάρχει, και δεύτερον, εάν υπάρχει σε κάποιο ποσοστό, να δούμε ποιος θα την απαιτεί… Τα 350 που χρωστάμε, ή οι μισθοί των Βουλευτών, ή το ταμείο ανεργίας των ανέργων;

Η λύση;  Την έχω πει, βαριέμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια, θα την αναφέρω επιγραμματικά:  Μείωση φόρων, κατάργηση πόθεν έσχες, μείωση του Κράτους (πώληση στρατηγικής μειοψηφίας της ΔΕΗ ,ΔΕΝ είναι μείωση του Κράτους), μείωση παροχών, μονομερής και επιλεκτική στάση πληρωμών μέχρι να βρεθεί βιώσιμη φόρμουλα.

Όλα τα άλλα είναι αερολογίες, και σαλαμοποιήσεις εκ του πονηρού και σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού.

Καλή μας νύχτα.

Arcaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 23/02/2011 08:29:20

  Για τον Arcaeopteryx:
  Αυτή είναι η πραγματική ανάλυση. Μου θυμίζεις τις επαγγελματικές μου εμπειρίες. Θερμά συγχαρητήρια.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος Θ. 23/02/2011 10:06:41

   σε ευχαριστώ, και στο δικό μου blog, το πάω λίγο παραπέρα, δηλαδή, στην διαφορά του "πόσο κάνει" και "πόσα πιάνει" η ΔΕΗ (και ο ΟΤΕ, και γενικά η "Δημόσια Περιουσία")

   • Makedonas Thessalonikios avatar
    Makedonas Thessalonikios @ archaeopteryx 23/02/2011 12:37:27

    Sou wgazo to kapello kollegiopaido,apsogi analysi,panta tetoia!
    Xoris ixnos eironeias.
    Kai nasai kala.

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 23/02/2011 08:56:45

  Αρχαίε, καλημέρα.
  Απλά άλλαξε η πίττα. Η πίττα των πακέτων της ΕΕ στέρεψε και βρήκαν την "πίττα" της περιουσίας του δημοσίου. Η κλεπτοκρατία παραμένει κλεπτοκρατία. Και φυσικά μόνο για ανάπτυξη δεν ακούμε.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/02/2011 09:01:17

  Συμφωνώ σε όλα μαζί σου φίλε... εκτός σε ένα σημείο: δεν χρειάζεται να καταργηθεί το πόθεν έσχες αφού δεν εφαρμόζεται.
  Η απλή διασταύρωση του έσχες με Ε1 & Ε9 επιβεβαιώνει αν ο καθένας πλήρωνε το φόρο που του αναλογεί ή απλά έκλεβε.... γιατί πρώτοι (αναλογικά) στις πόρσε και στις βιτόν δεν συνάδουν με 6-8000 € του Μ.Ο. των δηλώσεων όλων των ...επαγγελματιών της χώρας.
  Σε μια χώρα 300 δις καταθέσεων και 25 - 30 δις εκροών το 2010 απλά το κράτος θα έπρεπε να ελέγχει αν πληρώθηκαν οι φόροι και δεν χρειάζεσαι ούτε ΔΕΗ ούτε 50 δις...

  ΥΓ

  για τον ΟΤΕ ...πληγώνεις την σκούφια του αλόγου, που όταν έγραφα για τις οικονομικές επιτυχίες του από το 2007 ορισμένοι ...γκρίνιαξαν.

 4. hi-fi avatar
  hi-fi 23/02/2011 09:22:46

  Ωραία και σύντομη πλην (δυστυχώς!) επικαιρή ανάλυση:
  Η αύξηση της επιχειρηματικής ασφάλειας (μείωση φορολογίας, απελευθέρωση από πόθεν έσχες, κλπ) και η προστασία της προσωπικής περιουσίας από το Κράτος, ΙΣΩΣ μπορέσει να ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΙ την αύξηση του χρέους.

  Όμως, η ηγεσίες των ελληνικών συνδικάτων και σωματείων συμφωνούν με αυτά;;;

  Άλλωστε, για όσους έχουν χρήματα εκτός ελλάδος, η εκποίηση της χώρας λόγω πτώχευσης αποτελεί ΕΥΚΑΙΡΙΑ: θ'αγοράσουν άπειρες μεζονέττες των ονείρων τους τζάμπα -- διότι στη χώρα όπου δεν υπάρχει ούτε λεπτό, το Ευρώ κυβερνάει!

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 23/02/2011 09:43:17

  Η ανάλυση σωστή,ακριβής και ρεαλιστική,χωρίς ψευδαισθήσεις!
  Η λύση που προτείνεις επιγραμματικά-και που,όντως, ανέπτυσσες
  σε προηγούμενες τοποθετήσεις σου-ενδέχεται να κινήσει τη...μηχανή
  "μέχρι να βρεθεί βιώσιμη φόπμουλα"....έχει,όμως, ένα "μικρό"
  πρόβλημα: θα συνεχίσει να συμπιέζει τους αδυνάτους, που τώρα πιά
  είναι απολύτως διαγνώσιμη κοινωνική πλειοψηφία, με ασήμαντα
  περιθώρια ανοχής.
  Θα μου πείς : εξωσυστημικές λύσεις δεν υπάρχουν,στη παρούσα
  συγκυρία , με κάποια εξασφαλισμένη αποτελεσματικότητα.
  Πολύ πιθανόν!
  Υπάρχουν,όμως,ανορθολογικοί παράμετροι που αφέθηκαν να
  συσσωρευτούν και που,ενδεχομένως,ωθήσουν τους ανθρώπους
  να σκεφτούν: ..όχι άλλες "λύσεις" ή "μείγματα" της πεπατημένης,
  καλύτερα η φυγή πρός τα μπρός κι'όπου βγεί.... Νομίζω, ότι
  είμαστε πολύ κοντά σε τέτοιες σκέψεις και στάσεις....η στοιχειώδης
  ηρεμία και ισορροπία μιάς κοινωνίας στριμωγμένης απαιτεί,
  το λιγότερο,την ηθική και πολιτική εμπλοκή των...θιγομένων.
  Αλλοιώς....!
  να

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ βαγόνι 23/02/2011 11:08:36

   Οι μικροί πάντα την πληρώνουν, αλλά επιβολή κοιωνικής δικαιοσύνης είναι παρπαλανητική παγίδα που ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν θα χρηματοδοτήσει, είτε έχει πολλά μαύρα, είτε λίγα άσπρα κλπ, εκτός εάν το τάξουν οι Τούρκοι με αντάλλαγμα ... Άρα;

   Η αναδιανομή ξέφυγε. Μετά την δεκαετία του 80. Η αναδιανομή έπρεπε να κοπεί μαχαίρι το 1999 που υπήρχαν λεφτα΄(τα μάυρα που γύρισαν με την απλευθέρωση του συναλλάγματος). Τώρα ανακυκλώθηκαν και αυτά σε αλλα μάυρα ή σε μεζονέτες, ΧΨΑ. Οι μεζονέτες δεν κάνουν για παροχές.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ archaeopteryx 23/02/2011 12:01:07

    Μετά το '90 -χρονιές που ο μπαμπούλας του "υπαρκτού"συνετρίβη-
    η "αναδιανομή" λειτούργησε ανάποδα...beati possedentes!...Το 1999
    ήταν το μακάριο έτος για κάθε λαδοπόντικα του Χρηματιστηρίου!
    Συνεπώς;
    Ξέρω, η ακόρεστη επιθυμία συσσώρευσης πλούτου είναι βασική
    προυπόθεση ανάπτυξης....κι' όπου πάει! Δημιουργούνται,όμως,
    και αντίστοιχες επιθυμίες "λαικής δέσμευσης" αυτού του πλούτου
    και ειδικά σε περιόδους κρίσεως....όταν οι μικροί και οι αδύνατοι
    λυσσάνε. "Ο δυνατός τη δύναμη κι'ο αδύνατος τη λύσσα του" θα
    μου πείς.
    Δεν έχω αντίρρηση να συνεχιστεί αυτό το bras de fer, πρέπει
    να ξέρουμε όμως ότι,σ'αυτό το παιγνίδι, τα πάντα επιτρέπονται!

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ βαγόνι 23/02/2011 12:10:51

     το bras de fer είναι πράγματι χυδαίο

 6. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. avatar
  ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Κ.Χ. 23/02/2011 11:25:15

  Πολύ σύντομα δικαιωθήκαμε. Ισως να είναι καλό αυτό, αλλά πρέπει να κινηθεί κι ΝΔ προς την εξουσία, να απαιτήσει να αναλάβει τον έλεγχο, να πάψει να είναι δεύτερη.

  Μέχρι σήμερα οι άλλοι τις ζητούν να μπεί στο κάδρο, μετά την αποκάλυψη του Στρος Καν και το αδιέξοδο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΔΡΟ!

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 12:54:21

  Θα δωσουν το 10% της ΔΕΗ σε ΜΚΟ !!! χαχααα
  ή σε ξενη εταιρια με εδρα εκτος Ελλαδος να φορολογειται φθηνα... να βγαινει ρε παιδι μου ο επενδυτης ο διασωστης μας...
  Τα τσιμεντα, τα καλωδια, τα σκαψιματα κλπ κλπ ξερετε ποσα $$ ειναι??
  Αυτος που εχει τη συμβαση μερτησης καταναλωσης.. με τους Αλβανους ξερετε τι συμβαση εχει ?? χαχαχαχ
  με νεος επενδυτης.. πως θα παιρνει τα 3 εκ το χρονο η ΓΕΝΟΠ ?? μαζι με τα δανεια?? αχχαχα
  και ο νεος αν ξερει.. θα πει... "ΑΠΕ ?? ναι.. δεν βγαινω.. βαλε πανω στο λογαριασμο μια Πρασιναδα 10 ευρω !!" Ποιος θα του πει οχι στην Πρασινη Οικολογικη Συνειδηση του balance sheet??

  Μον αμι.. ντοκτερ Αρχαιε.. το εργο τωρα συγγραφεται.

  ΠΠ

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 13:47:22

  Οταν μας παρουν το Ηρωδειο οι Δανειστες που θα τραγουδαει ο Νταλαρας?

  ΠΠ

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 19:01:25

   στο Μέγαρο που συντηρεί το Δημόσιο.

 9. man8os avatar
  man8os 23/02/2011 15:40:46

  Θα ηθελα να ρωτησω κατι.
  Η μακροχρονια ενοικιαση ακινητων απο ξενους επενδυτες θα ηταν λυση? Θα βοηθουσε στην μειωση εελλειματος-χρεους αποτελεσματικα?
  Μια ποσοτικοποιημενη υποθεση εργασιας για αυτο το θεμα υπαρχει?

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ man8os 23/02/2011 16:39:23

   Ουτε σε 200 χρονια !!!...
   παραδειγμα.. 10 στρεμματα στο οικοπεδο της ΑΕΓΕΚ... χαχααα λεμε τωρα...
   για 40 χρονια... επι 300.000/χρονο = 12.000.000 Ευρω.
   Ποσα θα βγαλει ο επενδυτης σε 40 χρονια ??

   Πλακα κανουμε?? με νοικια θα βγουν?? ουτε σε Τραπεζα μπορουν να το βαλουν να σηκωσουν credit line.. με την καμια ομως...

   ΠΠ

   • man8os avatar
    man8os @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 17:06:45

    Αρα χρειαζεται κουρεμα στο χρεος, εφοσον το ξεπουλημα δεν το εξεταζουμε, και η ενοικιαση κρατικης περιουσιας δεν φτανει. Σωστα?

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ man8os 23/02/2011 17:14:51

     οποιος μιλαει για 50 δις εσοδα απο Δημοσια περιουσια εχει μυρισει ολο το λιβανι της Μητροπολης επι 10 χρονια μερα νυχτα...

     ΠΠ

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 17:12:49

  τι rating εχει η ΔΕΗ ξερετε??
  (BBB-) απο (ΒΒΒ+) χωρις λογο- ενω εχει αποπληρωσει τα δανεια !!!!!! ετσι γουσταρουν. ενα το κρατουμενο.
  Οι Ελληνικες Τραπεζες τι rating εχουν ξερετε?? (BB+) ΜΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΕΗ !!! οκ???

  παιζω τα ρεστα μου..... "τα βλεπει" κανεις πονηρος τζογαδορος???

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/02/2011 19:03:47

   εμ... οι τράπεζες έχουν επισφάλεις, έχουν καταστήματα, ακίνητα... Η ΔΕΗ έχει ανελαστικούς λογαριασμούς. Θα μάθουμε μετά το καλοκαίρι πόσες εξοχικές κατοικίες διέκοψαν την σύνδεση.

 11. Kevrekidis Photography avatar
  Kevrekidis Photography 09/06/2011 01:36:04

  Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα.

  The Indignant Movement by Kevrekidis Photography

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.