#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2011 16:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κομισιόν προαναγγέλλει το Μνηµόνιο 2


Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σημερινή ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτεται η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα για μείωση των μισθών και συντάξεων. Το κείμενο της Κομισιόν με τίτλο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Οικονομική Βοήθεια προς Χώρες της Ευρωζώνης», το οποίο επεξεργάσθηκε η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, αναφέρεται στις ανησυχίες από το κοινωνικό κόστος που θα έχουν στην Ελλάδα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την κοινή αποστολή Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών στις 2 Μαϊου 2010 απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό και δε θα αντιστρέψει την οικονομία εν μια νυκτί. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον».
«Η συμφωνία», αναφέρεται, «διασφαλίζει πως το βάρος της προσαρμογής κατανέμεται δίκαια κι οι πολιτικές προσαρμογής σχεδιάστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουν τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία από τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης. Αντιθέτως, εκείνοι που μέχρι τώρα δεν έφεραν δίκαιο μερίδιο των φορολογικών βαρών θα πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στη δημοσιονομική προσαρμογή».
«Ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν, οι αμοιβόμενοι με το ελάχιστο έχουν προστατευθεί. Επιπλέον, οι ελάχιστες συντάξεις και τα εργαλεία οικογενειακής στήριξης δε θα περικοπούν κι οι πλέον ευάλωτοι θα αποζημιωθούν από τυχόν αρνητικές συνέπειες των πολιτικών», επισημαίνεται στο κείμενο της Κομισιόν.

Ουσιαστικά η Κομισιόν επιβεβαιώνει το νέο ψαλίδι σε μισθούς και προαναγγέλλει το Μνημόνιο 2.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η Τρόϊκα βάζει στην κυβέρνηση προθεσµία ώς τον Ιούνιο προκειµένου να υπάρξει πρακτική εφαρµογή του νέου νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις, διαφορετικά θα ζητήσει αναθεώρηση της ρύθµισης.

Η προθεσµία θα περιλαµβάνεται, σύµφωνα µε πληροφορίες στα ΝΕΑ, στο Αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, προκειµένου να εκταµιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους15 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σήμερα στο Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε οτι η ΝΔ απορρίπτει και το Μνημόνιο 2, όπως έκανε με το Μνημόνιο 1.Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το Μνημόνιο ήταν ολέθριο σφάλμα: Πρώτον, γιατί δεν έβγαιναν τα νούμερα. Τώρα επιβεβαιωθήκαμε. Το ακούμε πια κι από δικούς σας βουλευτές στη Βουλή. Μας επιβεβαίωσαν και ξένοι οικονομολόγοι που βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο και λένε ακριβώς αυτό: ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει. Μας το επιβεβαίωσαν και οι δανειστές  μας, που συζητούν τρόπους να χαλαρώσουν κάπως τους όρους αποπληρωμής. Γιατί όπως τους υπογράψατε πέρσι δεν βγαίνουν. Δεύτερον, σας είπαμε ότι δεν θα πετυχαίνατε τη μείωση του ελλείμματος με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πολύ μεγάλες θυσίες και πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Και πάλι μας δικαιώνουν οι ίδιοι οι δανειστές μας. Που έρχονται σήμερα και ζητούν νέα μέτρα. Όχι μόνο μέσα στις προβλέψεις του Μνημονίου. Αλλά και εκτός Μνημονίου. Και εντελώς διαφορετικά απ’ όσα αρχικώς προέβλεπε το Μνημόνιο.

Τώρα, μάλιστα, συζητιέται, όχι απλώς νέα «επικαιροποίηση» του Μνημονίου, που υπογράψατε πέρσι. Συζητιέται Μνημόνιο-ΙΙ που θα κρατήσει πολύ περισσότερο και που θα έχει πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις πολιτικής. Εμείς, σας το λέμε ευθέως, ότι όπως απορρίψαμε το Μνημόνιο-Ι, έτσι απορρίπτουμε κι αυτά που προεξοφλούνται πλέον για το, πολύ χειρότερο, Μνημόνιο-ΙΙ.

Σε ανακοίνωση εξάλλου της ΝΔ επισημαίνεται ότι  οι εναλλακτικές επιλογές που συζητούνται σήμερα αποτελούν ομολογία αποτυχίας του «Μνημονίου» και οδηγουν στο νέο Μνημόνιο

«Οι αποκλίσεις από τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής συνεχίζονται και το 2011, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων.Αυτές οι αστοχίες στις προβλέψεις έχουν ήδη επιφέρει και θα επιβάλουν νέα μέτρα.Μέτρα που οδηγούν σε ένα μακροχρόνιο «παγετώνα» την Ελληνική Οικονομία. Μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και έδωσε στην δημοσιότητα τα εξής στοιχεία:

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thanasis avatar
  thanasis 11/02/2011 21:42:10

  ο χοτζας εκανε διαιτα στο γαιδουρι του ως που ψοφησε
  ο παπανδρεου μαζυ με τησ τραπεζες σφιγγει τοζωναρι ωσ που
  οι ελληνεσ η θα ψοφησουν η θα τον διωξουν

 2. δημης avatar
  δημης 11/02/2011 23:52:42

  ΔΕΝ ΘΕΚΩ ΜΙΖΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ...
  ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΑΚΟΛΟΥΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ....
  (ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΝΕΚΡΟ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.