28/11/2010 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κομισιόν "κατεδαφίζει" τον Προϋπολογισμό

Απανωτά χαστούκια δέχεται η ελληνική οικονομία αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί ξεκάθαρα σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι δανειστές μας, στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει χειρότερες εξελίξεις απ’ ότι η κυβέρνηση. Τη Δευτέρα θα κατατεθεί η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία η οποία θα είναι κόλαφος για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος εκτός από… μέρες μετρά και λάθος στατιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση θα αναφέρονται διαφορετικά –προς το χειρότερο- στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό προβλέπει έλλειμμα 9,4% το 2010, αλλά η Κομισιόν θα προβλέπει κοντά στο 10% ίσως και πάνω από αυτό. Και δεν είναι καθόλου αστεία πράγματα 0.6% διότι θα πρέπει ουσιαστικά η κυβέρνηση να βρει επιπλέον 1,5 δις ευρώ από αυτά που έχει προβλέψει. Αν δηλαδή οι φόροι του 2011 ήταν 15 δις θα πρέπει να γίνουν 16,5 δις.

Για το χρέος τα πράγματα έτσι κι αλλιώς είναι δραματικά. Το Μνημόνιο έλεγε ότι το 2013 θα είναι στο 155% αλλά η Κομισιόν προβλέπει ότι το 155% θα το πιάσουμε στο τέλος του επόμενου έτους ενώ φέτος θα κινηθεί πάνω από 145%.

Όσο για την ανεργία, η Κομισιόν τη βλέπει να φτάνει το 15% όταν η κυβέρνηση μιλά για 14%.

Στο μέρος της ανάπτυξης, οι Κομισάριοι προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο -5% όταν η κυβέρνηση μιλά για -4,3% ενώ το 2011 θα έχουμε ύφεση κοντά στο -3.5%.

Αν ανατρέξετε στις δηλώσεις του Μαΐου για το πόσο καλό θα μας έκανε το Μνημόνιο θα καταλάβετε και το μέγεθος της ανοησίας που υπάρχει εντός της κυβέρνησης. Εκτός κι αν δεν πρόκειται για ανοησία αλλά για στημένο παιχνίδι.

Το σίγουρο είναι ότι η Κομισιόν, προτού ακόμη συζητηθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός, «κατεδαφίζει» βασικά σημεία του τα οποία κρίνουν το μέλλον της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 28/11/2010 09:36:55

  H εποχή που διανύουμε εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εποχή νομισματικής αστάθειας. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος από την διαρκώς αυξανόμενη αποσταθεροποίηση κάνει την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να έχει ως κύρια προτεραιότητα την προστασία του νομίσματος.
  Η νομισματική και η συναλλαγματική πολιτική δεν σχεδιάζονται πλέον με βάση τις εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά τις πανευρωπαϊκές ανάγκες.
  Πως όμως φτάσαμε ως εδώ;
  Εδώ και αρκετά χρόνια τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, η ασυδοσία των αγορών και από την απέναντι πλευρά η απουσία για μακρό χρονικό διάστημα παρεμβάσεων ελέγχου από τις κυβερνήσεις αποτέλεσε τόσο αιτία, όσο και συνέπεια της αστάθειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το σύστημα εξουσίας αντιμετώπισε τις οικονομικές εξελίξεις είναι α. η ελληνική χρηματιστηριακή κρίση στις αρχές της δεκαετίας, όπως όλοι γνωρίζουμε προέκυψε από εσκεμμένες παραλείψεις της τότε κυβέρνησης, β. η κατάρρευση της Lehman Brothers και τα όσα ακολούθησαν της κατάρρευσης. Τα κράτη αποδείχθηκαν αδύναμα να παρακάμψουν ή να αντιμετωπίσουν χωρίς συνέπειες την κρίση που προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής τους με τα καρτελ της χρηματιστηριακής οικονομίας.
  Ως γνωστό οι αγορές και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές για να αποτρέπουν την κρατική παρέμβαση έχουν ως βασικό επιχείρημα την άποψη που λέει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει μέσα το κράτος και τις δομές του, θεωρούν ότι το κράτος καταπιέζει την ανεμπόδιστη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος. Η επιρροή τους στην πραγματική οικονομία έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί μέσα από τη δημοκρατία αν δεν το θέλουν οι αγορές και τα εξωθεσμικά κέντρα που βρίσκονται πίσω τους.
  Όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις η λειτουργία της κοινωνίας και ο τρόπος που αναπαράγονται οι κοινωνικές δομές ακολούθησαν την ερμηνεία που παρουσιάστηκε ως έγκυρη από τους οικονομικά ισχυρούς και τα ελεγχόμενα μμε. Στα πρόσφατα χρόνια, με τις κυβερνήσεις να αίρουν τα εμπόδια στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, οι πόρτες ήταν ανοιχτές στους κερδοσκόπους που επιζητούν να κάνουν γρήγορα κέρδη, έτσι φτάσαμε στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ως εξέλιξη ανάγκασε τα κράτη να διαθέσουν δισ ευρώ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις usa για την σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με άλλα λόγια τα κράτη έσωσαν από την κατάρρευση τους πολεμίους τους, όχι επειδή το ζήτησαν οι φορολογούμενοι πολίτες, αλλά επειδή το είχαν ανάγκη οι αγορές..
  Τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την εκτίναξη των ελλειμμάτων και κατ΄ επέκταση των χρεών του δημοσίου και όχι μόνο. Στη χώρα μας ένα μεγάλο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος, έσοδα από φόρους κ.α. χρησιμοποιείται πλέον για την εξυπηρέτηση του παλιού και του νέου δανεισμού. Την ίδια στιγμή η απουσία ρευστότητας και τα περιοριστικά μέτρα βυθίζουν τη χώρα όλο και περισσότερο στην ύφεση.
  Από τη στιγμή που το χρέος είναι τα σωρευμένα ελλείμματα και το ελληνικό χρέος τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνεται σημάνει ότι απο'δω και στο εξής ο παράγοντας που θα δημιουργεί το χρέος δεν θα είναι, εξαιτίας της λιτότητας, οι δημόσιες δαπάνες αλλά η ύφεση, η οποία προκαλείται εξαιτίας της απουσίας δαπανών γενικά και της αναδιανομής των πόρων από το εσωτερικό της χώρας στο εξωτερικό [ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κ.α.]
  Η ακολουθούμενη πολιτική καθιστά ως πιο σημαντικό αγαθό της ελληνικής οικονομίας τον εξωτερικό δανεισμό και την κυβέρνηση αιχμάλωτο τον δικό της προγενεστέρων αποφάσεων, κάτω από αυτές τις συνθήκες όποια μέτρα και αν ληφθούν το μοναδικό που μπορούν να επιφέρουν είναι μια προσωρινή διέγερση της οικονομίας.
  Εκτός αυτών, το μνημόνιο έφερε ελεγκτές σε κεντρικό επίπεδο, οι ελεγκτές θα φέρουν αντιπροσώπους τους σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό και ούτο καθεξής. Με άλλα λόγια έχουμε φτάσει από το άκρο της απόλυτης ασυδοσίας των αγορών, στο άλλο άκρο του απόλυτου ελέγχου των κρατών από υπερεθνικά κέντρα εξαιτίας της ασυδοσίας των αγορών, εξέλιξη που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη υποδούλωση.
  Με δεδομένη την πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης κρατών της ευρωζώνης, μήπως; τελικά οι αγορές και όσοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους προκάλεσαν την κρίση για να κερδοσκοπήσουν και με όχημα την οικονομική ολοκλήρωση να αιχμαλωτίσουν τα κράτη χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τους «πρόθυμους» συμμάχους τους …

 2. spiros avatar
  spiros 28/11/2010 09:55:16

  Ή ανευθυνότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διακυβέρνηση Καραμανλή φέρει την μεγαλύτερη αυθύνη . Καλιεργούσε κλίμα αντίδρασης και λαμογιάς.

 3. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 28/11/2010 09:57:59

  Για τον βουνίσιο:
  Εξαιρετική συνοπτική παρουσίαση.
  1) ο συνεχής εξωτερικός δανεισμός λόγω της ακολουθημένης οικονομικής πολιτικής
  2) ο υπερεθνικός έλεγχός που καταξήγει σε υποδούλωση της χώρας με τη συμβολή των "προθύμων συμμάχων της Κυβέρνησης του μνημονίου",
  αποτελούν ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

 4. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 28/11/2010 10:39:10

  Παρακολουθήστε τώρα στον Skai τους "πρόθυμους συμμάχους" της Κυβέρνησης του μνημονίου. Τα ίδια φερέφωνα κάθε εβδομάδα !! Θεέ μου, φτάνει πιά. Εχουν όλοι αποκαλυφθεί.

 5. bill avatar
  bill 28/11/2010 10:55:34

  Οι μορφες αντιδρασης δεν θα βρισκονται επομενως στην ανα τετραετια προσχωρηση στις καλπες αλλα σε μια νεα μορφη ,οργανωτικα αποκεντρωμενη ,διασπορα και επικοινωνια θεσεων ,αποψεων,δρασεων,ικανων σε συντομο χρονικα διαστημα ν'ανατρεψουν και να ξεριζωσουν μια για παντα τους Πρετεντερηδες ,τις Μακρηδες,τους Καμπουρο-Οικονομολογισκους,ολες αυτες τις μορφες χυλοποιησης του νου.!

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/11/2010 16:32:15

  Πιστεύω πέρα από τις "αδιαμφισβήτητες" ικανότητες του κυρίου Παπακωνσταντίνου (έσοδα, έλλειμμα, αποτελεσματικότητα....μόνο το σφάξιμο των ΠΔΕ τον έσωσε) πρέπει να του αναγνωρίσουμε μια τεράστια επιτυχία: γίναμε Ιρλανδία του Νότου, κυριολεκτικά.
  Βέβαια ορισμένοι κακεντρεχείς μπορεί να πουν ότι στόχος ήταν η Δανία, αλλά τι να κάνουμε στο LSoE σπούδασε ...παιδικά τραύματα λοιπόν.
  Σε τελική ανάλυση έχει σημασία τι λέει η κάθε Κομισιόν για τον προϋπολογισμό;
  Θα τον εκτελέσει; έτσι και αλλιώς προυπολογισμός για την 3 δόση είναι ...έχει να φτιάξει 2-3 ακόμα το 2011...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 28/11/2010 16:43:57

   2011: αποδοχές και συντάξεις του ΥΠΟΙΟ 6.685.890.000,00 (minfin)

   αν βρείτε άλλο τόσο "αποτελεσματικό" Υπουργείο... με τόσα επιδόματα, παροχές και αμοιβές ...πάσο.
   Αν δε δούμε και την αποτελεσματικότητά του στα έσοδα....εκτιμήσεις - πραγματοποιήσεις
   Οπότε τι προϋπολογισμό...πανηγυράκι είναι για να μας πουν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε...

   ΥΓ

   εντύπωση μου έκανε πάντα στο Κράτος που το ΥΠΟΙΟ είναι η ιερή αγελάδα, λέει σε όλους τι να κόψουν, τι να εξοικονομήσουν, τι οικονομίες να επιτύχουν όταν το ίδιο απλά χρυσοπληρώνεται για να αποτυγχάνει ...και όλοι το θαυμάζουν.
   Ας σηκώσει λοιπόν κάποιος στο στενό δημόσιο τομέα δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και μετά ας μιλάει ο κάθε ...γκουρού των οικονομικών της χώρας που είναι ικανοί για να φέρνουν μόνο τυρόπιτες....

 7. Άργος avatar
  Άργος 28/11/2010 19:11:41

  Το άρθρο αφορά μια θνήσκουσα οικονομία μιας χώρας που διαλύεται. Το άρθρο εκφράζει μία από πολλές εκτιμήσεις περί της ταχύτητας της πτώσης.

  Συμπέρασμα πρώτο, λίγο μας αφορά.

  Το άρθρο εκφράζει άποψη που εάν υιοθετηθεί, φανερώνει ότι ο υπεύθυνος Υπουργός κι ο προϊστάμενός του παραπλανούν τον λαό.

  Συμπέρασμα δεύτερο. Δεν έχει ήδη η εξαπάτηση αποδειχθεί περίτρανα;

  Το άρθρο αναφέρεται στην άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομμισιόν). Πόσο αντιφατική στάση αφού η Επιτροπή έλαμψε με την απουσία της κατά τον χρόνο που η χώρα την είχε ανάγκη για υποστήριξη.

  Συμπέρασμα τρίτο, προσφέρει ύπουλες υπηρεσίες διαβολής της πραγματικής κατάστασης λαού ολόκληρου αφού χρησιμοποιεί ως μέτρο την γνώμη Αρχής η οποία δεν δικαιούται δια να ομιλεί τώρα. Δηλαδή, και φόβο σπείρει και και ένα ακόμη αφεντικό επιβάλλει!

  Συμπέρασμα τέταρτο, υποσκάπτει το ηθικό λαού που υποφέρει, παράλληλα αποκαλύπτοντας ότι ο αρθρογράφος ΔΕΝ είναι από αυτούς που υποφέρουν αλλιώς βιώνοντας την συμφορά, θα είχε θιγεί από την σιωπή των Επιτρόπων. Πανικό και αποκαρδίωση διασπείρει!
  ------------------------------------------------
  Θέμα πρώτο : Το άρθρο δεν βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας. Καθόλου μάλιστα. Η οπτική γωνία που επιλέγει να την περιγράφει μάλλον ήπια, είναι που ΔΕΝ αφορά τον λαό.

  Θέμα δεύτερο : Χειρότερα, εισάγει μετά την Τρόϊκα, μια τέταρτη Αρχή που θέλει να εκφράζει γνώμη και να διαφεντεύει τι; Τον προϋπολογισμό κράτους για τον οποίο

  σφύριζε αδιάφορα

  όσο χρόνο οι εντολοδόχοι τους συνεργούσαν στην διασπάθιση της Ευρωπαϊκής οικονομικής επένδυσης στην Ελλάδα. Το οποίο δια χειρών των ταγών μας, οδήγησε τον λαό και την χώρα εδώ.

  Δηλαδή, το άρθρο αναφέρεται στην γνώμη των συνεργών της συμφοράς μας που τόσα χρόνια συνεργούσαν στην διαφθορά του κράτους μας.

  Εύγε!

 8. Άργος avatar
  Άργος 28/11/2010 19:16:44

  Εύγε στους επιτρόπους.

  Αλλά δεν θα έχουν την σημερινή αντιμετώπιση ούτε ως Αρχή ούτε ως συνεργάτες όταν έλθει στην εξουσία το κόμμα που νομοτελειακά θα διαδεχθεί τούτη την κυβέρνηση.

  Και αυτοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.