#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2010 23:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα της απάτηςΟ μεγάλος στόχος της Κίνας να καταστεί παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της έρευνας, μπορεί να εμποδιστεί από ένα ασυνήθιστο πρόβλημα. Την αντιγραφή.

Σύμφωνα με άρθρο της New York Times, οι Κινέζοι ερευνητές επιστήμονες συνηθίζουν να «κατασκευάζουν» στοιχεία, και πολύ συχνά αντιγράφουν ο ένας τον άλλον. Η ακαδημαϊκή απάτη είναι γενικευμένη στο κινεζικό σύστημα εκπαίδευσης αλλά και στην επιστημονική έρευνα, αφού τα κρατικά δημόσια πανεπιστήμια πιέζουν τους καθηγητές τους να παράγουν έργο, ώστε να βελτιωθεί η επιστημονική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το 1/3 από 6.000 επιστήμονες που συμμετείχαν σε πρόσφατη κρατική μελέτη των έξι κορυφαίων κινεζικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, παραδέχτηκαν ότι είτε αντιγράφουν από άλλους, είτε «κατασκευάζουν» στοιχεία από το μυαλό τους. Το αποτέλεσμα είναι η κινεζική επιστημονική κοινότητα να απομονώνεται όλο και πιο πολύ, από την αντίστοιχη διεθνή.

«Αν δεν αλλάξουμε μεθόδους, η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα θα μας αποκλείσει.» λέει ένα καθηγητής του Πεκίνου. «Πρέπει να εστιάσουμε στην αναζήτηση της αλήθειας, και όχι στην εξυπηρέτηση των στόχων κάποιου γραφειοκράτη ή στη κερδοφορία κάποιου επιχειρηματία».

Το άρθρο επεκτείνει τον παραπάνω συλλογισμό, σημειώνοντας  πως το πρόβλημα της έλλειψης επιστημονικής ακεραιότητας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της κινεζικής καθημερινότητας, από φοιτητές που αντιγράφουν σε εξετάσεις, έως τις μεγάλες εταιρίες που νοθεύουν το γάλα, ή που κλέβουν λογισμικά προγράμματα.

NY Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 08/10/2010 23:49:34

  Έχει φυσικά μικρότερο αντίκτυπο διεθνώς, αλλά μία από τα ίδια δεν γίνονται και στην Ελλάδα; Έχουμε γεμίσει με διδακτορικά μαϊμού.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ο Μήτσος 09/10/2010 00:19:13

   +1000

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ ο Μήτσος 09/10/2010 00:47:03

   Και μαϊμούδες με διδακτορικά...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Professor Moriarty 09/10/2010 10:08:29

    Υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία απονομής μεταπτυχιακών σε μεσήλικες Πασόκους Δ. Υπαλλήλους, για να μοριοδοτούνται στις προαγωγές. Ούτε καν δι αλληλογραφίας. Δια τηλεπάθειας μάλλον. Συνεργοί: οι πολιτευτές καθηγηταράδες.

   • ο Μήτσος avatar
    ο Μήτσος @ Professor Moriarty 09/10/2010 14:37:16

    Μην ανησυχείς και έχει αντίστοιχους από όλα τα κόμματα!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/10/2010 15:32:18

    Strange, η μαϊμού έχει στο DNA της που λένε το μαϊμούδιασμα. Εγώ πιστεύω ότι πρώτοι στο μαϊμούδιασμα ακαδημαϊκών ή μη τίτλων και έρευνας μαϊμού είμαστε, ως περήφανο και ακαδημαϊκόν έθνος (κάθε νεοέλλην και πτυχίο κάθε χωριό και πανεπιστήμιο), εμείς.

    Και πίστεψέ με, επίσης, ότι το ελληνικό μαιμουδο-δαιμόνιο, ακόμη και στην Αμερική ευρισκόμενο, δεν διστάζει να μαϊμουδιάσει. Και δεν χρειάζεται κατ' ανάγκην να "πειράξεις" τα δεδομένα. Αρκεί να καταφέρεις να πουλήσεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Βέβαια, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για πολύ χρόνο, αλλά τι τον νοιάζει;;; Αυτός με μερικές μαϊμουδο-δημοσιεύσεις στο βιογραφικό, έρχεται στο Ελλάντα και, αν έχει κονέ, χώνεται σε κανένα ΤΕΙ ή ΑΕΙ, ή παίρνει προαγωγή. Και στην προαγωγή μελών ΔΕΠ αυτό που μετράει πάνω απ' όλα είναι η ποσότητα των δημοσιεύσεων.

    Αλλά και πολλοί σε Αμερικανικά πανεπιστήμια έκαναν στο παρελθόν έρευνα και διδακτορικά βασιζόμενοι σε ιδέες Ρώσων. Όταν η Σοβιετία ήταν παραπέτασμα, πολλοί Ρώσοι μαθηματικοί, φυσικοί και μηχανικοί δεν δημοσίευαν σε διεθνή εντυπα την έρευνά τους, αλλά σε σοβιετικά. Κάποιοι στην Αμερική μετέφραζαν τα ρώσικα journals και έβρισκαν ιδέες θησαυρούς. Πολλοί από αυτούς είχαν την εντιμότητα να αναφέρουν την πατρότητα των ιδεών τους. Άλλοι όμως όχι. Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία stealth βασίζεται σε θεωρητική ανάλυση Ρώσου. Εγώ ο ίδιος παρακολούθησα διάλεξη αμερικανού, ο οποίος ομολόγησε ανοιχτά ότι η ιδέα που ανέπτυξε ήταν ρωσικής προέλευσης. Και αυτοί που έκαναν τα σχέδια του B-2, δεν το έκρυψαν.

    Αλλά, υπάρχουν πολλοί που κάνουν τους ...Κινέζους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Professor Moriarty 09/10/2010 15:40:10

    Καθηγητά μου, σε σχέση με τα μη δημοσιευμένα έργα των Ρώσων, φίλος καλός μου έχει διηγηθεί το εξής: Κάποιος δυτικός φυσικός ήθελε να κάνει μια δημοσίευση που θα βασιζόταν σε ένα μαθηματικό θεώρημα που δεν είχε αποδειχθεί. Βέβαια, το θεώρημα ήταν πολύ πιθανόν να το είχε αποδείξει κάποιος Ρώσος. Όμως αυτό δεν το γνώριζαν αν είχε συμβεί ή όχι. Από την άλλη, ο φυσικός ήθελε οπωσδηποτε να την κάνει τη δημοσίευση, και φαίνεται ότι όντως είχε κάποια καλή ιδεά ο ίδιος, βασισμένη σε εκείνο το ακόμη μη αποδειχθέν θεώρημα.

    Γράφει λοιπον τη δημοσίευση ως εξής: "Έστω ότι το χι θεώρημα το έχει αποδείξει κάποιος Ρώσος μαθηματικός..." και μετά έγραψε την ιδέα του!

    Το καλύτερο: Μετά την πτώση του τείχους, όταν άρχισαν να μεταφράζονται οι σοβιετικές δημοσιεύσεις, έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο θεώρημα όντως το είχε αποδείξεις κάποιος Ρώσος μαθηματικός! Άρα η υπόθεση του φυσικού ήταν σωστή!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 09/10/2010 16:44:35

    Επώνυμε, μιά και μιλάμε για Ρώσους και για επιστημονική ηθική, απλώς θέλω να υπενθυμίζω το αξιοθαύμαστα περίεργο αθνρώπινο ον που ονομάζεται Grisha Perelman. Ρωσοεβραίος στην καταγωγή, μαθηματικός από την Αγία Πετρούπολη. Ο οποίος έφυγε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο όπου είχε παχυλή αμοιβή λέγοντας ότι δεν ήθελε να τον υποχρεώνουν να κάνει "επυσιώδεις" δημοσιεύσεις. Απέδειξε την "εικασία Poincare", ένα από τα δυσκολότερα άλυτα μαθηματικά προβλήματα μέχρι τότε. Αρνήθηκε το βραβείο Fields (αντίστοιχο του Νόμπελ στα Μαθηματικά) και το χρηματικό έπαθλο που το συνόδευε. Και πρόσφατα αρνήθηκε βραβείο 1 εκατομ. δολ από το ινστιτούτο Clay. Με το αιτιολογικό ότι το βραβείο θα έπρεπε να δοθεί και στον Αμερικανό μαθηματικό R. Hamilton διότι εκείνος πρώτος περιέγραψε την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί για την απόδειξη. Και κατήγγειλε την διεθνή μαθηματική κοινότητα για έλλειψη ηθικής!

    Και κάτι ακόμη... Δεν φοίτησε σε ψηφιακό σχολείο, αλλά σε δημόσιο λύκειο του Λένινγκραντ, στο οποίο, επί σοβιετικού βεβαίως καθεστώτος, εισάγονταν επιλεγμένοι μαθητές με ιδιαίτερες μαθηματικές ικανότητες. Διότι οι σοβιετικοί, βλέπεις, δεν είχαν το "δημοκρατικότατο" ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που τσουβαλιάζει τα ιδιαίτερα ταλέντα μαζί με τα μετά βίας διψήφια IQ και του μπάχαλους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Professor Moriarty 09/10/2010 16:55:43

    Πέστα βρε Moriarty, όχι τόσο για τα τελευταία (που όλοι τα ξέρουμε, λίγο πού), αλλά για τα πρώτα, γιατί οι εντόπιοι ευρωλιγούρηδες και επιστημολιγούρηδες κοντεύουν να αναγάγουν σε θρησκεία τη δυτική επιστήμη, ενώ γίνονται τοσες και τόσες λαμογιές, από τη μια, ενώ από την άλλη έχουμε ΠΗΞΕΙ στο επουσιώδες και στην κοινοτοπία, διεθνώς. Και βλέπεις ότι και στα Ευρώπας και στας Αμερικάς, όταν πάει κάποιος να πει κάτι διαφορετικό, το πιθανότερο κι εκεί είναι είτε να του κλέψουν την ιδέα, είτε να τον θάψουν για να μην απειλεί την κοινοτοπία και το βόλεμα της "επιστημονικής κοινότητας", τρομάρα μας.

    Άλλο ότι οι δικοί μας εδώ αυτό το σπορ το έχουν αναγάγει σε επιστήμη. Αλλά επί της ουσίας, τα ίδια συμβαίνουν και στην πεφωτισμένη Δύση...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Professor Moriarty 09/10/2010 19:55:08

    Η τελευταία σου παράγραφος, Καθηγητά μου, περιγράφει λακωνικά, δηλαδή λιγόλογα και πλήρως, μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους των δεινών της Παιδείας μας. Κάποιοι ερμήνευσαν την δημοκρατία στην εκπαίδευση σαν Προκρούστεια διαδικασία, όπου οι καλοί, πρέπει να περιμένουν τους κακούς και, πάντως, να μην επιμένουν να ξεχωρίζουν -γι'αυτό και η σουρρεαλιστική υπερβαθμολογία -όλοι περί το 20-, γι'αυτό και η βάση του 0 -να μην αισθάνονται και οι "άλλοι" αποκλεισμένοι-. Και πέτυχαν να τα εξισώσουν όλα προς τα κάτω.

 2. δημης avatar
  δημης 09/10/2010 00:45:07

  "NY Times" ζητάνε την επιείκεια του δικαστηρίου εξ αιτίας της ορφάνιας οι μητροκτόνοι (της Δημοκρατίας)...

 3. Μακκις Friss Τσιαβόλο avatar
  Μακκις Friss Τσιαβόλο 09/10/2010 03:55:00

  Τωρα θέλετε να κανουμε σοβαρή συζήτηση με βάση την περιληψη της σύνοψης ενός μικρου αρθρου στους ΝΥ Τάϊμς ή θέλετε με βάση την περίληψη της σύνοψης να πετάει ο καθένας οτι του έρχεται ?

 4. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 09/10/2010 06:26:10

  Όταν το κράτος δίνει το παράδειγμα τι περιμένεις. Αν πας σε βιβλιοθήκη πανεπιστημίου στην Κίνα θα ανακαλύψεις ότι όλα τα επιστημονικά περιοδικά δεν είναι πρωτότυπα αντίγραφα αλλά φωτοαντίγραφα. Αγοράζουν ένα αντίγραφο και τροφοδοτούν όλες τις βιβλιοθήκες τους με μαϊμούδες (φωτοαντίγραφα).

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 09/10/2010 12:52:09

  Οσο περνάει ο καιρός και η Κίνα συνεχίζει να κρατά το νόμισμά της φτηνό, σε σχέση με το δολλάριο και το ευρώ, θα δούμε ακόμη πολλά τέτοια.

  Είτε είναι κοντά είτε μακριά από την αλήθεια.

  Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Να αναγκάσουν την Κίνα να αναβαθμίσει το νόμισμά της σε σχέση με το δολλάριο.

  Αλλιώς οι δυτικές οικονομίες δεν θα έχουν καμμιά τύχη. Και θα πρέπει να επιστρέψουν στους δασμούς των εισαγόμενων. Και κλάμα η "ελεύθερη αγορά" κλπ κλπ.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 09/10/2010 17:03:29

   Αυτοί οι κινέζοι δεν έχουν κάνει κάτι για να τους βομβαρδίσουμε;
   Αν δεν κάνω λάθος είναι άθεοι κομμουνισταί και μάλιστα πολλοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.