#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2010 07:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα θα πρέπει να σοβαρευτείΌταν πριν κάποιο διάστημα, η Ιαπωνία συνέλαβε τον πλοίαρχο ενός κινεζικού αλιευτικού που συγκρούστηκε με δυο σκάφη της ακτοφυλακής της, η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα, διακόπτοντας τη παροχή σπάνιων ορυκτών, στα οποία διατηρεί το παγκόσμιο μονοπώλιο. Όπως γράφει ο Paul Krugman, η συμπεριφορά αυτή των Κινέζων υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ έπραξαν κακώς, αφήνοντας το Πεκίνο να κυριαρχεί στη προμήθεια αυτών των πολύτιμων υλικών, και πως η νέα οικονομική υπερδύναμη, δεν είναι καθόλου έτοιμη να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Σύμφωνα με τον Krugman, το πρόσφατο περιστατικό απέδειξε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ψάξουν για μη  κινεζικές πηγές αυτών των σπάνιων μεταλλευμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η Αμερική κυριαρχούσε στη συγκεκριμένη αγορά έως τα μέσα των `80ς, οπότε και άρχισε να επιβάλλεται η Κίνα χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής, που μεταφράζεται σε φτηνά εργατικά αλλά και μηδαμινούς περιβαλλοντικούς όρους και κριτήρια. Η Αμερική διαθέτει τέτοιους φυσικούς πόρους, όμως χρειάζεται χρόνος και επενδύσεις για να τους εκμεταλλευτεί. Θα μπορούσε επίσης να γίνει και ανακύκλωση τέτοιων υλικών από μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές (αστική εξόρυξη).

Η Κίνα είναι μια χώρα που έγινε υπερδύναμη, αλλά που δεν φαίνεται να θέλει να παίξει με τους κανόνες. Και όπως καταλήγει ο αρθρογράφος «Η αντίδραση της Κίνας στο ναυτικό περιστατικό είναι, δυστυχώς, απόδειξη πως η νέα παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που αντιστοιχούν στο ρόλο της.».

N.Y. Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Damokles avatar
  Damokles 19/10/2010 09:41:01

  Ενώ η καλή Αμερική έχει σταθεί αντάξια του ρόλου της και παίζει με τους κανόνες (αλήθεια, ποιούς κανόνες ακριβώς εννοεί ο αρθρογράφος;)... Αστείο το αρθράκι των NYT.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 19/10/2010 09:50:15

  Έλα ντε, Damokles!
  Η αντίδρασή σου ήταν και δική μου, πηγαία αντίδραση.

  Ίσα-ίσα που η Κίνα δεν χώνεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών όπως πάντοτε έκανε και συνεχίζει να κάνει η Αμερική. Έχει πια αποδειχτεί ότι οι Κινέζοι "ανακάλυψαν" την Αμερική πριν από τον Κολόμβο, αλλά ήδη από τότε δεν τους ενδιέφερε η αποικιοκρατία.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Στέργιος 19/10/2010 11:35:39

   Οταν στην Κίνα έκαναν κουμάντο οι ευνούχοι στο παλάτι μέχρι τον 16ο αιώνα δηλαδή η Κίνα είχε το ισχυρότερο ναυτικό στον κόσμο και έκαναν εμπόριο σε όλη την Αφρική και την Ασία για αυτό είχαν και φτάσει και στην αμερική, μετά το κουμάντο το πήραν οι μοναχοί και αυτό σταμάτησε...Αν είχαν συνεχίσει οι Κινέζοι ο κόσμος σήμερα δεν θα ήταν ο ίδιος (οι μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις που έκαναν οι δυτικοί θα είχαν σίγουρα ανακοπεί από τους Κινέζους που θα ήθελαν και αυτοί ρόλο στην πίτα της εποχής)

 3. lampros avatar
  lampros 19/10/2010 13:24:24

  "Η Κίνα είναι μια χώρα που έγινε υπερδύναμη, αλλά που δεν φαίνεται να θέλει να παίξει με τους κανόνες. "

  Χαχαχα, να ήτανε η ζήλεια ψώρα...

  Και μάλιστα το γράφει αυτό στους N.Y.Times ―την φυλλάδα που κάθε βρωμοπαραβίαση των διεθνών κανόνων από τις ΗΠΑ την έχουν κάνει σημαία τους (υπερ όλων των πολέμων του Μπους, κλπ).

  Η Κίνα απλά απάντησε στην πρόκληση ―με αμερικανικές πλάτες― της Ιαπωνίας (και σιγά την σθεναρή απάντηση: δεν της πουλάει πλέον κάποιες πρώτες ύλες).

  Πάντως δεν έκανε 10 πολέμους ανά τον πλανήτη τα τελευταία 20 χρόνια για να επιβάλλει τα εμπορικά της συμφέροντα όπως οι «ώριμες» ΗΠΑ, ούτε στήριξε ότι δικτακτορία της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής τη συνέφερε, ούτε βέβαια έφαγε μερικά τρις σε φούσκες όπως κάτι αμερικάνικοι επενδυτικοί οίκοι και κάτι Γκρήνσπαν για τους οποίους τρέχει όλος ο κόσμος...

  (Αν δηλαδή οι Τούρκοι αύριο συλλάμβαναν έλληνες ναυτικούς, θα έπρεπε να συνεχίσει το κράτος μας τις δουλειές μαζί τους; Τι ρωτάω τώρα ε;)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.