#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2010 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα θα είναι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη στα επόμενα 20 χρόνιαΌπως έγινε γνωστό, η κινεζική οικονομία ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο. Πότε όμως θα έρθει η ώρα να ξεπεράσει και την αντίστοιχη αμερικανική που είναι η πρώτη; Όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές, αυτή η ημέρα θα αργήσει. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε άμεσα» λέει ο Jay Bryson της Wells Fargo Economics. «Με βάση τα τωρινά στοιχεία ανάπτυξης, θα περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Ακόμη όμως και τότε, δεν θα πλησιάσουν καν το αμερικανικό επίπεδο διαβίωσης».

Τα νούμερα αποδεικνύουν το τεράστιο αυτό χάσμα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία θα φτάσει φέτος τα $5.4 τρισ. ενώ η αμερικανική τα $14.8, δηλαδή τρεις φορές παραπάνω. Για να πετύχει τη σύγκλιση, η Κίνα θα πρέπει να αναπτυχθεί με φρενήρεις ρυθμούς, και η Αμερική να κατεβάσει ταχύτητα. Όπως προβλέπει το ΔΝΤ, η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 3.8% φέτος, ενώ αυτή της Κίνας κατά 9.3%. Η Κίνα θα πρέπει να πιάσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 12% αν θέλει να φτάσει τις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με την Αμερική να περιορίζεται στο 2%. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. «Μάλλον θα μας φτάσει μέσα στην επόμενη γενιά» λέει ο Bryson.

Σε μια ανάλυση που έκανε ο οίκος PricewaterhouseCoopers, τα στοιχεία έδειξαν πως η Κίνα θα «πιάσει» την Αμερική το 2020, και θα την ξεπεράσει αρκετά το 2030. Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, η κινεζική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μετά το 2020 εξαιτίας της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού. Μάλιστα προβλέπεται πως σε τρία χρόνια από σήμερα, η Ινδία θα ξεπεράσει και αυτή την Ιαπωνία, για να καταταχθεί ως η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Μετά το 2020, η Ινδία θα συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξη λόγω πιο νεανικής πληθυσμιακής σύνθεσης, αλλά και περισσότερων γεννήσεων. Ακόμη και όταν το κινεζικό ΑΕΠ ξεπεράσει αυτό των ΗΠΑ, η Κίνα με πληθυσμό 1.3 δισ. θα υπολείπεται της Αμερικής σε συνθήκες διαβίωσης. «Ο μέσος Κινέζος δεν θα ζει τόσο καλά όσο ο μέσος Αμερικανός, τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια» λέει ο Bryson.

«Όταν οι Κινέζοι καταφέρουν και γίνουν η Νο1 οικονομία, θα υπάρξουν κάποιες ψυχολογικές επιπτώσεις», είναι η άποψη του οικονομικού διευθυντή της IHS Global Insight. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι θα διαθέτουν ακόμη περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την διαστημική εξερεύνηση. «Σε εκείνη τη φάση, το τι θα συμβεί με το πολιτικό τους σύστημα είναι σημαντικό. Αν προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τότε οι ΗΠΑ δεν θα αισθάνονται την απειλή που αισθάνονται σήμερα».

Ένας απίθανος τρόπος με βάση τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σύντομα, είναι αν η οικονομία της δεύτερης σταματήσει τελείως ενώ η κινεζική συνεχίσει με τους σημερινούς της ρυθμούς. «Για να το καταλάβουμε, θα πρέπει να θυμηθούμε πως στη διάρκεια του μεγάλου κραχ, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 1/3. Άρα, θα πρέπει να συρρικνωθεί κατά τα 2/3 σήμερα. Απίθανο, αλλά μπορεί να συμβεί…» λέει ο Bryson.

Ένας άλλος τρόπος είναι αν η Κίνα επιτρέψει στο νόμισμα της να αυξήσει την ισοτιμία του, αφού το ΑΕΠ της μετριέται σε δολάρια. Εξαρτάται από το πώς βλέπουν την παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Η αμερικανική οικονομία έγινε η ισχυρότερη στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ξεπέρασε τη βρετανική. Εκείνη όμως την εποχή δεν υπήρχαν ακριβείς μετρήσεις των οικονομικών στοιχείων. Πάντως είναι απλά θέμα χρόνου για τη Κίνα να περάσει στη πρώτη θέση.
Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/08/2010 12:25:02

  O νομος των αριθμων ειναι ακατανικητος μακροπροθεσμα.Η Αμερικη αντεχει γιατι μεταξυ αλλων γνωριζει και αυτη δημογραφικη αυξηση.

 2. donaE avatar
  donaE 17/08/2010 12:32:08

  To πεταγμα της πεταλουδας το πηρανε υπόψη τους;

 3. 11888 avatar
  11888 17/08/2010 13:57:32

  Κλασικο παραδειγμα ευημεριας των αριθμων και εξαθλιωσης των πολιτων.Με μεσο εισοδημα 3000 δολ το χρονο οι Κινεζοι ειναι απο τους πιο κακοπληρωμενους στον πλανητη.Αληθεια ολη αυτη την αναπτυξη ποιοι ακριβως την καρπωνονται?
  Τα διαφορα δυτικα "think tanks" που δινουν διαλεξεις και σεμιναρια με μολις εκατο χιλιαρικα την ωρα ,παραληρουν και εκστασιαζονται μπροστα στο "οικονομικο θαυμα" των κινεζων......ουστ απο δω αθλια αρπακτικα που την εξαθλιωση την βαφτισατε αναπτυξη.

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 15:36:50

  Η Κινα είναι ΗΔΗ η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Εδώ και καιρό δηλαδή.

  Ολο το άρθρο του Christian Science Monitor είναι μια χοντρο-κομμένη προπαγάνδα. Για εσωτερική κατανάλωση. Η μόνη αλήθεια που λέει είναι στην παρακάτω πρόταση:

  "Ένας άλλος τρόπος είναι αν η Κίνα επιτρέψει στο νόμισμα της να αυξήσει την ισοτιμία του, αφού το ΑΕΠ της μετριέται σε δολάρια. Εξαρτάται από το πώς βλέπουν την παγκόσμια οικονομική κατάσταση."

  Κι αυτό μισή αλήθεια. Το ΑΕΠ σου το μετράς όπως θες στο κάτω κάτω. Σημασία έχει η ΙΣΟΤΙΜΙΑ γιεν-δολλαρίου. Και ο λόγος που κρατιέται η ισοτιμία εκεί που κρατιέται.

  Οι ΗΠΑ εξάγουν κυρίως και σχεδόν ΜΟΝΟ ένα πράγμα: δολλάρια (δηλαδή αέρα κοπανιστό). Και τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά τα εισάγουν από την Κίνα. Η πραγματική αξία του δολλαρίου δεν είναι ούτε στο 1/4 που έχει τώρα. Η υποτίμηση του δολλαρίου θα ήταν το μεγάλο όπλο, θεωρητικά πάντα, των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να μειώσουν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΕΟΣ τους προς την Κίνα. Ομως αυτό αυτόματα θα έφερνε τον μέσο αμερικανό ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΘΕΣΗ, γιατί κάθε τι κινέζικο στις αμερικάνικες αγορές θα γινοταν ακριβώτερο. Και φαίνεται να είναι πολλά αυτά τα κινέζικα εμπορεύματα. Τα οποία καταναλώνει ο μέσος αμερικανός καταναλωτής. Διότι είναι ΦΘΗΝΑ. Και έτσι μπορεί να καυχάται ο αρθρογράφος για το υψηλό βιωτικό επίπεδο του μέσου αμερικανού (που νομίζει ότι τα μακαρόνια τα φυτεύουν στα χωράφια τους οι Ιταλοί και τα θερίζουν σαν το στάρι).

  Δηλαδή το επίπεδο διαβίωσης του μέσου αμερικανού έχει να κάνει με την φθηνή εργατική δύναμη της Κίνας. Στην οποία έχουν επενδύσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ οι αμερικάνικες πολυεθνικές. Το δε αμερικανικό δημόσιο τυπώνει ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ, δηλαδή δολλάρια, και δανείζεται, ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ, από την Κίνα (και τις ασιατικές χρηματαγορές), για να συνεχίσει να υπάρχει και να χρηματοδοτεί την κυριαρχία του στον πλανήτη.

  Αυτή όμως η ισορροπία δεν θα κρατήσει για καιρό. Ηδη οδήγησε στην παράνοια του από τη μια οι ΗΠΑ να έχουν ανάγκη το φτηνό γιεν και από την άλλη να θέλουν ακριβό γιεν.

  Στο παιχνίδι αυτό, των κυριάρχων και βαθειά ψυχασθενών ανθρώπων, τον μεγαλύτερο έλεγχο τον ασκεί η Κίνα. Είναι κανείς που αμφιβάλλει ακόμη;

  Ακου πρώτη οικονομία η αμερικανική! (λολ). Τι αγοράσατε τελευταία που κατασκευάστηκε στην αμερική; ΤΙΠΟΤΕ.

  Θραξ Αναρμόδιος

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 15:54:29

  "Η αμερικανική οικονομία έγινε η ισχυρότερη στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ξεπέρασε τη βρετανική."

  Η αμερικάνικη οικονομία έγινε ισχυρότερη από την Βρετανική, όταν της δάνεισε. Και ήταν πολλά τα δανεικά. Οπως ακριβώς η Κίνα δανείζει τώρα στην αμερικάνικη οικονομία.

  Είναι πολλά τα λεφτά.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 16:32:56

   Kαι χρωστάνε ακόμα τα αγγλάκια στα αμερικανά ξέρεις...
   What's a little debt among friends...huh???

   h**p://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4757181.stm

   Λες να επαναληφθεί το σενάριο;;Το νέο λιοντάρι δίνει παράταση ζωής στο γέρικο με τον όρο να την κοπανήσει και να αφήσει τις θηλυκές μόνες τους;;;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ tsilivithras 17/08/2010 18:14:44

    @tsilivithras

    Αυτό το χρέος του πολέμου στους αμερικανούς, τους στοίχισε και την ηγεμονία του κόσμου, που είχαν μέχρι τότε, μάλλον.

    Αλλά βλέπω, εσύ τα ξέρεις καλύτερα από μένα (λολ).

    Τώρα όμως υπάρχουν κι άλλες επιπλοκές. Κίνα και ΗΠΑ δεν είναι καν φίλοι. Δηλαδή είναι, αλλά δεν ...είναι. Επίσης η Κίνα, ναι μεν μέλος του ΔΝΤ, αλλά και παίζει και σαν να μην είναι μέλος. Και ρίχνει, αυτονόμως, δάνεια στις χώρες της Αφρικής, που 'χουνε λυσάξει οι ΔΝΤ-ούδες. Και οι Αφρικανικές χώρες, βρήκαν, "λένε", επιτέλους κάποιον που δεν τους ξεζουμίζει για ένα δάνειο. Κι άλλα τέτοια πολλά...

    Αν καταφέρουν και την κάνουν και την Κίνα "πλήρες μέλος" στο κλαμπ, την "κάτσαμε την βάρκα".

    Θραξ Αναρμόδιος

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 17/08/2010 22:08:28

    Έχεις δίκιο σήμερα είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα.
    Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε...δεν ζούμε σε διπολικό κόσμο πλέον και το χρήμα κινείται πολυεπίπεδα και όχι σε φάση bi-level marketing.
    Όσοι μπορούν δίνουν δάνεια όπου μπορούν και αγοράζουν έλεγχο σε κρατικό χρέος. Οι "αγορές" φυσικά και το λατρεύουν αυτό αφού τζογάρουν και κονομάνε.Πλέον τα χρηματιστήρια άλλαξαν την σχέση προσφοράς-ζήτησης εισάγοντας την σπέκουλα η οποία μπορεί να ελέγξειτην τελική τιμή του προιόντος (και κατ'επέκταση τις κοινωνίες) χωρίς στρατό, χωρίς κατοχή πόρων...χωρίς φυσική παρουσία δλδ.
    Ελέγχεις την πληροφορία, σπεκουλάρεις, δημιουργείς πανικό (αντιπερισπασμό) κονομάς και μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι γίνεται έφυγες κιόλας.

    Σε επίπεδο κρατών...τα χρέη δεν είναι για να πληρώνονται αλλά για να ελέγχουν και να κοντρολάρουν διαθέσεις και όχλο.
    Χρέος και σπέκουλα είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής πλέον.

    Το τοκογλυφικό κεφάλαιο btw είναι ήδη στην Κίνα και στην Ινδία...φρούτα και ρύζι για την ώρα αν θυμάμαι καλά.
    Θα χει γέλιο το φθινόπωρο και με τις φωτιές στη Ρωσία και με την σπέκουλα που ήδη "ανέβασε" το ψωμί στα 5 ευρώ το καρβέλι.
    Έρχεται και codex alimentarious...μην ξεχνιόμαστε.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2010 16:16:04

  Το κινεζικό πάντα, στον μαραθώνιό του, έχει δύο μεγάλους αντιπάλους της ίδιας ζωολογικής οικογένειας: Το ρωσικό και το βερολινέζικο αρκούντα. Το πρώτο αρκούντα όπου σκάβει βρίσκει πετρέλαιο ή αέριο, το δεύτερο αρκούντα ακόμη και το χειμώνα που κοιμάται, κατασκευάζει στη σπηλιά μηχανές.
  Ο αμερικάνικος αετός μάλλον τό 'φαγε όλο το καναβούρι του και τό ριξε στη ζητιανιά.
  Τον γιαπωνέζικο πίθηκο - σαμουράï τον κατέστρεψε ο απο-πληθωρισμός, αλλά τους σαμουράï και τους τζεντάï, μαïμουδένιους, ξεμαïμουδένιους, ποτέ μη τους ξεγράφεις.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/08/2010 16:29:47

  Μερικοί από τους οικονομικούς δείκτες εξαπατούν μερικές φορές:
  "Η κινεζική οικονομία θα φτάσει φέτος τα $ 5.4 τρισ. ενώ η αμερικανική τα $ 14.8, δηλαδή τρεις φορές παραπάνω". Τι ποσοστό της οικονομίας των ΗΠΑ και τι της Κίνας αντιστοιχεί στην εσωτερική κατανάλωση;
  Αλλά η εσωτερική κατανάλωση, όταν υπερβαίνει τις εισροές μιας οικονομίας, δεν δημιουργεί "προστιθέμενη αξία", δεν διευρύνει τον πλούτο. Αντίθετα, μόνον καταναλώνει, δηλαδή ελαττώνει τον προηγουμένως συσσωρευθέντα πλούτο. Ιδιαίτερα όταν διοκώνει το δανεισμό, όπως είναι η συγκεκριμένη περίπτωση ισοζυγίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
  Από την άποψη αυτή, της "προστιθέμενης αξίας" και της "καθαρής θέσης", ακόμη και με τους αριθμούς (και όχι ως δυναμική, όπου η ανατροπή έχει συντελεσθεί), η Κίνα πλησιάζει πολύ πιό γρήγορα απ' ότι φαίνεται τις ΗΠΑ. Και όχι μόνον η Κίνα.
  Μεσο-μακροπρόθεσμα, μια παραγωγός και δανείστρια χώρα έχει πάντα στο χέρι την καταναλώτρια και δανειζόμενη. Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, εκτός άν αλλάξουν για κάποιο λόγο οι ρόλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.