#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2010 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα δεν είναι τόσο δυνατή όσο δείχνει προς τα έξωΜια παλιά κινεζική αλληγορία, που στάθηκε έμπνευση για το βιβλίο The Great Wall and the Empty Fortress, περιγράφει πως ένας βασιλιάς κάποτε, όταν η πόλη του πολιορκήθηκε, είχε την εξής έμπνευση: Άνοιξε τις πύλες και είπε στους πολιορκητές πως είναι καλοδεχούμενοι. Αυτοί υποψιάστηκαν παγίδα και έφυγαν άρον άρον για αλλού. Η πόλη σώθηκε.

Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν από έξω τη Κίνα με την τεράστια οικονομική της δύναμη, και θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι απλά οικονομικό αλλά και ζήτημα ισχύος. Μια χώρα με πάνω από 10% ετήσια ανάπτυξη, που κρατά στα χέρια της τα περισσότερα συναλλαγματικά αποθεματικά, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του πλανήτη, σίγουρα είναι και μια γεωπολιτική ατμομηχανή.

Αν όμως μπούμε μέσα από τις πύλες, παρακάμψουμε τους στατιστικούς δείκτες, τότε θα δούμε δυο σημεία που έρχονται να αμφισβητήσουν αυτή την εικόνα. Το πρώτο στοιχείο είναι τα τεράστια ποσά που η χώρα δαπανά για την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα ξόδεψε $80 δισ. το 2009 για την άμυνά της. Για την εσωτερική της ασφάλεια, ξόδεψε $75 δισ.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται τα μέλη της ηγεσίας της. Όπως και οι παλαιότεροι (Μαοϊκοί) προκάτοχοί τους, αρέσκονται να φιλοσοφούν ουτοπικά, λέγοντας πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν, οι σοδειές θα αυξηθούν, ο μαρξισμός θα επικρατήσει παντού, κλπ. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια υποβόσκουσα κατάθλιψη. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Wen Jiabao παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, προειδοποιώντας πρόσφατα πως χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις, το μέλλον του κομμουνιστικού κόμματος είναι αμφίβολο.

Τα παραπάνω σχόλια συνόδευσαν μια κυβερνητική αναφορά, πως η διαφθορά, και οι ανισότητες απειλούν την ευημερία της χώρας. Η Κίνα μοιάζει δυνατή από έξω, αλλά στο εσωτερικό της είναι σαν ένα ναρκοπέδιο γεμάτο από περιβαλλοντικά προβλήματα, εθνικιστικές εντάσεις, κοινωνικές ανισορροπίες, και οικονομικές ανισότητες.

Το περιβάλλον είναι όντως πρόβλημα, με τεράστιες αστικές εκτάσεις που συνεχώς διογκώνονται, λειψυδρία, μόλυνση, υπερπληθυσμό, και άστατες καιρικές συνθήκες. Πως αντιδρά η Κίνα; Ακόμη και στη τελευταία σύνοδο της Κοπεγχάγης, η επίσημη θέση της ήταν πως για όλα τα δεινά της κλιματικής αλλαγής, φταίνε οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Επέμεναν μάλιστα πως τον λογαριασμό θα πρέπει να πληρώσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι προοπτικές για κάποια αλλαγή πολιτικής είναι θολές. Από τη δεκαετία του `70, το κινεζικό Κ.Κ. είχε αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγές στη διοίκηση της χώρας, και διαχωρισμό κράτους- κόμματος. Ήδη προχώρησαν σε μια πιο ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και αφήνουν κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να επεκταθούν οι όποιες καινοτομίες. Γιατί; Διότι η Κίνα είναι θύμα της επιτυχίας της.

Η οικονομία της χώρας εκτοξεύτηκε πέραν πάσης προσδοκίας. Αυτοί που κάποτε κατηγορούνταν ως υπερβολικά αισιόδοξοι, σήμερα θεωρούνται ως αβάσιμα προσεχτικοί. Η Κίνα βρίσκεται δέκα χρόνια μπροστά από αυτό που όλοι περίμεναν το  1999. Αυτό όμως σημαίνει, πως ενώ οι ηγέτες της θεωρούσαν πως είχαν αρκετό χρόνο μπροστά τους προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες πολιτικές προσαρμογές, τώρα συνειδητοποιούν πως ο χρόνος είναι αδυσώπητος.

Μέχρι τώρα, το ΚΚΚ χρησιμοποιεί παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους για να κρατήσει τα πράγματα στη θέση τους. Συνεχίζει τη καταστολή όσων διαφωνούν και του δημιουργούν προβλήματα. Οι αντίπαλες φωνές είτε φυλακίζονται, είτε απομονώνονται, είτε απλά εξαφανίζονται. Βέβαια, σε κάποιους τομείς έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι. Η χώρα πειραματίζεται με τις εκλογές, και άρχισε να επιτρέπεται και κάποια μεγαλύτερη διάχυση πληροφοριών, που μέχρι πρότινος ήταν θέματα ταμπού. Όμως στα μεγάλα ζητήματα (νομική υπόσταση κοινωνικών ομάδων, περιφερειακές εκλογές, δημοσιονομική αναδιάρθρωση, κλπ) δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση για αλλαγή.

Το κινεζικό Politburo  φοβάται πως αν ανοίξει ένα θέμα, θα πρέπει παράλληλα να ανοίξει και τα υπόλοιπα. Αυτή η προσέγγιση εμπεριέχει το ρίσκο της αποτυχίας και επομένως η υπερβολικά προσεχτική κινεζική ηγεσία είναι φυσιολογικό να αναβάλλει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Υπάρχει η  εικόνα μιας ηγεσίας που απλά ανέχεται το υπάρχον status quo, ελπίζοντας πως τα πράγματα θα κυλήσουν από μόνα τους και οι αλλαγές θα έρθουν με μιάς, όταν έρθουν. Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να συμβεί. Το πρόβλημα όμως είναι πως τα ισχυρότερα ανεξάρτητα δικαστήρια, η μεγαλύτερη κοινωνική δράση, και η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για  οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική μεταρρύθμιση, θα είχε αποτέλεσμα.

Η Κίνα υποφέρει από μεγάλες εσωτερικές εντάσεις. Λέγεται πως οι μαζικές διαδηλώσεις κάθε χρόνο είναι περίπου 90.000, την ίδια ώρα που η κοινωνική δυσφορία οδηγεί σε εγκληματικότητα, αποξένωση και θυμό. Αν η Κίνα καταφέρει να μετεξελιχθεί ομαλά, σίγουρα θα καταστεί, μαζί με τις ΗΠΑ, η κυρίαρχη δύναμη αυτού του αιώνα. Αν όμως η ηγεσία της δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής, και να ελέγξει τον θυμωμένο πληθυσμό της, οι συνέπειες θα είναι πολλές, και όχι  σίγουρα δεν θα περιοριστούν  μέσα στα σύνορά της.

Η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει τις επιτυχίες της. Θα πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πως τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθούν.

S.A.- The Diplomat

http://the-diplomat.com/2010/10/12/china-is-weaker-than-it-looks/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lampros avatar
  lampros 15/10/2010 07:29:49

  Δηλαδή αν δεν κάνει ότι πουν οι «ειδικοί» και γίνει μια φιλελεύθερη αγορά και αυτή χωρίς παλαιο-κομμουνιστικά κατάλοιπα για να αλωνίζουν δυτικοί και ΜΚΟ...

 2. ΦΩΤΕΙΝΟΣ avatar
  ΦΩΤΕΙΝΟΣ 15/10/2010 07:37:02

  Άντε ρε κοιτάξτε τα δικά σας που σας ενδιαφέρει τώρα ο λαός της ΚΙΝΑΣ,
  άλλο σας ενδιαφέρει λαμόγια ..πόσα ξοδεύτε ρε εσείς για εξοπλισμούς?
  τι Δημοκρατία έχετε? πόσους φτωχούς και ανασφάλιστους έχετε? κλπ κλπ...

 3. Αγροφυλακας avatar
  Αγροφυλακας 15/10/2010 07:50:14

  Συμφωνώ με τον αρθογράφο, και προσθέτω αυτό που μου είπε ένας Κινέζος αξιωματούχος όταν αναφέρθηκα στα τεράστια αποθεματικά, της Κίνας, του ΗονκΚονγκ (που έγιναν και αυτά Κινεζικα), και της Ταιβάν (που και αυτά κάποτε θα γίνουν Κινεαζικα): "Σκεφθείτε μόνο πόσο θα μας κοστίσει να δώσουμε ένα μήλο στον κάθε Κινέζο". Σχετικά με τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και τις αυξανομένας αυτοκτονίες στις ηλεκτρονικές φάμπρικες στα νοτιοανατολικά παράλια της Κίνας έχω γράψει παλιότερα. Φοβάμαι όμως ότι ούτε ο αρθογράφος, ούτε εγώ, θα γίνουμε πιστευτοί στο ευρύ κοινό διότι αυτή την εποχή κυριαρχεί το 'πετάει ο γάιδαρος, πετάει".

 4. δημητρης avatar
  δημητρης 15/10/2010 08:08:37

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟ ΓΙΟΡΓΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ!!
  ΤΗΝ ΚΑΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΙΝΑ!

 5. tony avatar
  tony 15/10/2010 08:49:20

  Πόσο θα αντέξει η μεγαλύτερη δικτατορία στον κόσμο?
  Σε αληθινές συνθήκες κρίσης μερικές εβδομάδες.
  Με τον τρόπο που χειρίστηκαν την δύναμη τους η αληθινή κρίση είναι αναπόφευκτη.
  Ζούμε ιστορία.
  Εποχή τρομερών αλλαγών.
  Οδυνηρών μεν αναγκαίων δε.

 6. Katsis avatar
  Katsis 15/10/2010 08:53:59

  Χρήσιμο άρθρο.

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 11:44:04

  Η Κίνα έχει τις προβληματάρες της, είναι σίγουρο. Αλλά οι δυτικοί, που τώρα τελευταία ασχολούνται ΕΝΤΑΤΙΚΑ μαζί της, δεν το κάνουν από καλοσύνη.

  Σπάνια έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τον απλό Κινέζο εργαζόμενο και ανθρώπινο πόνο στο εσωτερικό της χώρας, για τα κινέζικα μεροκάματα των 80 λεπτών ως 2 ευρώ. Τα οποία ήταν βολικά στους δυτικούς μέχρι τώρα. Και σπανίως αναφέρονταν τα έντυπά τους και στην Κίνα και στην εσωτερική της κατάσταση.

  Τώρα ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος. Τώρα που και τα προβλήματα των δυτικών χωρών έφτασαν στο μη παρέκει, θυμήθηκαν τα προβλήματα της Κίνας.

  Ολα γίνονται για να αναγκαστεί η Κίνα να κάνει το νόμισμά της ακριβώτερο. Ούτε για την Κίνα νοιάζονται οι δυτικοί, ούτε για τους Κινέζους.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 15/10/2010 14:55:18

   Ειναι τουλάχιστον εντυπωσιακή αυτή η νέα ισορροπία του τρόμου

   Ούτε οι Δυτικοί θέλουν φυσικά να αφήσει ελεύθερο το ρενμιμπι η Κίνα.

   Φανταστείτε να το κάνει αύριο:

   Το δολαριο και λιγότερο το ευρώ θα πάθουν τέτοια τρομακτική κάθίζηση που ομοιά της δεν έχει υπάρξει. (Δεν εικάζω αυθαίρετα, αυτό προκύπτει από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας. )

   Η τηλεόραση που σκέφτεστε να αγοράσετε, ο υπολογιστής, το παιχνίδι για τα παιδιά σας, το εξάρτημα του αυτοκινήτου, θα γίνουν δυσβάσταχτα ακριβά για την δυτική εταιρία που έχει κάνει το outsourcing στην Κινα. Θα αναγκαστεί να μετακυλήσει το κόστος. Το οποίο βέβαια οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με υποτιμημένα τα νομίσματά τους δεν θα μπορούν να το καλύψουν ... καταναλωτική καθίζηση! Παει ο ΦΠΑ, πανε τα εμπορικά καταστήματα..

   Ερχονται τα χειρότερα: Η κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων. Έτσι συντηρείται το τεράστιο αμερικανικό έλειμμα. Εάν γίνει η ανατίμηση..τότε οι αξίες τους για τους Κινέζους θα είναι ψιλοσκουπίδια και θα αναγκαστουν να ξεφορτωθούν πολλά από αυτα. Δηλαδή οι ΗΠΑ θα αποκοπούν από τον βασικό τους δανειστή...

   και εκει θα γίνουν τα "γλεντια"

 8. Γιώργος avatar
  Γιώργος 15/10/2010 15:19:31

  "Η Κίνα μοιάζει δυνατή από έξω, αλλά στο εσωτερικό της είναι σαν ένα ναρκοπέδιο γεμάτο από περιβαλλοντικά προβλήματα, εθνικιστικές εντάσεις, κοινωνικές ανισορροπίες, και οικονομικές ανισότητες."

  Ποιά απ αυτά τα προβλήματα δεν χαρακτηρίζει και τις δυτικές κοινωνίες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.