#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2010 16:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιταλία θα ζήσει ένα νέο 1968;Ένας από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα βυθίστηκε σε οικονομική κρίση είναι και ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων της, σε συνδυασμό με το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα, που όμως γονατίζει τα δημόσια ταμεία. Το δημογραφικό αυτό πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και σίγουρα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.


Η Ευρώπη εδώ και καιρό αποτελεί μια «γεροντοκρατία». Και σήμερα, το πρόβλημα αυτό έρχεται να επιδεινωθεί με αφορμή την αυξανόμενη ανεργία μεταξύ των νεότερων σε ηλικία πολιτών.

Ιδού κάποια τρομακτικά στατιστικά στοιχεία από τον Ιταλό οικονομολόγο Edoardo Campanella του Project Syndicate: Ο ρυθμός της ανεργίας των νέων… αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στα μέλη του ΟΟΣΑ μεταξύ 2007 και 2009, με την Ισπανία να βιώνει ένα ανησυχητικότατο ποσοστό ανεργίας των νέων ύψους 42% μέσα στο 2010!

Η δε Ιταλία, αντιπροσωπεύει μια ακραία περίπτωση, αφού ακόμη και οι πολύ εξειδικευμένοι νεαροί εργαζόμενοι περιθωριοποιούνται, με ποσοστό ανεργίας 29.5%.

Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου LUISS, οι μισοί από τους κορυφαίους πολιτικούς και επιχειρηματίες της χώρας είναι άνω των 60 ετών. Πέραν αυτού, το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής, ISTAT, σημειώνει πως το 2009 το 60% των ανθρώπων μεταξύ 18-34 ετών (και το 30% μεταξύ αυτών 30-34) ζούσαν με τους γονείς τους λόγω αδυναμίας να αυτοσυντηρηθούν.

Ο Edoardo Campanella, που είναι οικονομικός σύμβουλος του ιταλικού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί πως «οι βίαιες διαμαρτυρίες και τα συλλαλητήρια, μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε επανάσταση, όπως περίπου έγινε το 1968…».

Business Insider


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιωργης avatar
  Γιωργης 17/07/2010 16:48:46

  οταν θα εχουμε χασει καθε ελπιδα
  δε θα εχει μεινει και τιποτα να χασουμε
  κι οταν δεν εχεις κατι πια να χασεις
  αρχιζεις να αναρωτιεσαι ποιος μπορει να εχει...

  και δε βλεπω πολλη ελπιδα στην πιατσα πλεον

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/07/2010 17:25:09

  Δεν υπάρχει καμμία γεροντοκρατία αν νομιμοποιήσεις τους μετανάστες και επιτρέψεις να εργάζονται μόνο όσοι μετανάστες είναι νόμιμοι. Έλληνες και μετανάστες μαζί εξυγιαίνουν τη δημογραφική πυραμίδα. Το πρόβλημα τής Ελλάδας είναι ότι οι μετανάστες είναι ανεξέλεγκτοι, δεν πληρώνουν εισφορές, ούτε φόρους, δεν είναι εγγεγραμμένοι στους επαγγελματικούς συλλόγους ανάλογα με τη δουλειά που κάνουν, δουλεύουν μαύρα και ρίχνουν τις τιμές με αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν ομαλοποιηθεί η εργασία των μεταναστών, όλα μας τα προβλήματα θα λυθούν. Αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, πόσοι μετανάστες θα ενδιαφερθούν να αφήσουν τον εύκολο πλουτισμό μέσω μαύρης εργασίας και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες;

  • peripeton avatar
   peripeton @ Στέργιος 17/07/2010 18:20:40

   Συμφωνώ Στέργιε. Εάν υπήρχε κράτος θα είχαν νομιμοποιηθεί και επίσης εάν υπήρχε σύστημα λειτουργικό κι όχι το νεοφιλελεύθερο παρανοϊκό σύστημα, τότε δεν θα υπήρχε 35% ανεργία στους νέους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισφορές στα ταμεία. Το πρόβλημα εκεί έγκειται,, και στο ότι ιδιώτες και δημόσιο χρωστούν 9 δις €, κι όχι στο δημογραφικού, ούτε στις "υψηλές" συντάξεις!!

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Στέργιος 17/07/2010 19:57:29

   Αν όμως διώχναμε όλους αυτούς τους ξένους, θα άδειαζαν θέσεις εργασίας για τους έλληνες. Έτσι θα καταπολεμούσαμε την ανεργία των ελλήνων και αν διαπιστώναμε ότι υπάρχουν ακόμη ανάγκες, τότε θα καλούσαμε ξένους εργάτες, στις ειδικότητες που θα χρειαζόμασταν και για όσο καιρό τους χρειαζόμασταν, όπως κάνει κάθε οργανωμένο κράτος.

 3. πολίτης avatar
  πολίτης 17/07/2010 19:50:56

  Απορία: το μεγάλο πρόβλημα είναι οι γέροι που παίρνουν σύνταξη. Συνεπώς ή τους σκοτώνουμε ή σταματάμε τις συντάξεις. Όμως όχι, δεν το πάει εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί νέοι για να δουλέψουν και να πληρώσουν τις εισφορές τους. Όμως και αυτοί που διαθέτουμε είναι άνεργοι, οπότε πως γίνεται να χρειαζόμαστε περισσότερους, αφού δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε ούτε αυτούς που έχουμε; Συνεπώς πώς συνδέεται το δημογραφικό με την οικονομία, όταν δεν υπάρχουν δουλειές; Αυτές οι μελέτες στέκουν ή εγώ χάνω κάτι στο συλλογισμό;

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ πολίτης 17/07/2010 19:52:57

   Και διαβάζοντας το σχόλιο του Στέργιου παραπάνω, συνειδητοποιώ άλλη μία φορά που το πάνε αυτές οι μελέτες.

   • Μαρινα avatar
    Μαρινα @ πολίτης 17/07/2010 19:58:44

    Ακριβως,πολιτη.

   • καινός avatar
    καινός @ πολίτης 17/07/2010 20:24:12

    Ακριβώς πολίτη...

    Και φαίνεται καθαρά ότι, δυστυχώς, επιτυγχάνουν το σκοπό τους...

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/07/2010 20:26:00

  Προσοχή, όμως.

  Η μετανάστευση που υποστηρίζω είναι ΑΥΣΤΗΡΩΣ νόμιμη και καταγεγραμμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες τής χώρας, όπως αναφέρει ο πολίτης.

  Οι τουρμποκαπιταλιστικές χώρες τής Δύσης ΔΕΝ θέλουν τέτοιου είδους μετανάστευση. Θέλουν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση που προσφέρει τζάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες και συμπιέζει τους μισθούς των πολιτών και των νομίμων μεταναστών.

  Ακόμη και οι Αμερικάνοι, από τη μια χτίζουν τείχος στα σύνορα τής Καλιφόρνιας τάχα για να μην μπαίνουν οι Μεξικάνοι, ενώ ταυτόχρονα τα σύνορα τής Αριζόνας είναι αφύλακτα, έτσι ώστε οι Μεξικάνοι να μπαίνουν από εκεί. Πριν λίγο καιρό, η πολιτεία τής Αριζόνας πέρασε ένα νόμο για να ελέγξει τη λαίλαπα τής ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, και ολόκληρη η Ουάσινγκτον έπεσε πάνω της για να τη φάει. Γιατί άραγε;

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ Στέργιος 17/07/2010 21:12:17

   Τότε Στέργιο δε συμφωνείς με όσα λες παραπάνω. Γιατί στο πρώτο σχόλιο μιλάς για νομιμοποίηση των μεταναστών, δηλαδή αυτών που έχουν ήδη μπει παράνομα. Με το δεύτερο σχόλιο αλλάζει το πράγμα.

 5. anonymos avatar
  anonymos 17/07/2010 22:23:00

  Μην κάνετε όνειρα ο Μπερλουσκόνι είναι ηγέτης δεν είναι ΓΑΠ

  • Ελένη avatar
   Ελένη @ anonymos 18/07/2010 11:31:03

   Ο μεγαλύτερος λαοπλάνος στην Ευρώπη είναι ο θείος Σίλβιο ..

 6. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 19/07/2010 00:47:32

  Αφού έχουν κάνει απογορευτικό το να κάνεις οικογένεια και οι περισότερες κυρίες δεν θα συμβιβαζόντουσαν για νάχουν άντρα κάτι παρακάτω απο μπράντ πίτ, με ποιο τρόπο να γίνουν παιδιά;
  Ποιός έχει τις αντοχές να μεγαλώσει 3 και 4 παιδιά σήμερα;
  Κανένας σχεδόν γιατί είναι μεγάλο ζόρι και χρειάζεται υπευθυνότητα.
  "Γιατί να χάσω την ζαχαρίενια μου" σου λένε οι τρέντυδες.
  Οπότε... θα ψοφήσουμε σιγά σιγά, όπως μας πρέπει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.