#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ισπανία καταλύτης σοβαρών εξελίξεων στην ΕυρώπηΒάστα γερά Ελλάδα έρχομαι, θα μπορούσαν να μας φωνάζουν από την Ισπανία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη.

Η οικονομία της χώρας έχει βουλιάξει και μοιάζει τόσο πολύ με την ελληνική το 2009 όταν οι αγορές προανήγγειλαν την προσφυγή στο Μνημόνιο.

Οι αναλυτές περίμεναν ή την οικονομία ή τις τράπεζες να ζητήσουν βοήθεια αφού πλέον τα πάντα είναι οριακά. Και η αρχή έγινε με την ισπανική τράπεζα Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία ζήτησε μερική κρατικοποίηση καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της

«Η ονομαστική αξία της συμμετοχής ανέρχεται σε 4,465 εκατομμύρια ευρώ», τα οποία είχαν δοθεί στην τράπεζα μέσω ενός κρατικού δανείου τον Δεκέμβριο του 2010, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η τράπεζα πληρώνει τη φούσκα των ακινήτων και πλέον ο βασικός μέτοχος της Bankia, η ισπανική τράπεζα Banco Financiero y de Ahorros (BFA), «ζήτησε να μετατραπούν σε μετοχές τα 4,465 εκατομμύρια ευρώ που της έχουν ήδη δοθεί από το Ταμείο Διάσωσης του Τραπεζικού Τομέα (FROB)».

Η ισπανική υποχώρηση είχε ήδη προαναγγελθεί από τις αγορές που έχουν εκτοξεύσει τα επιτόκια πάνω από το 6% ενώ η κυβέρνηση Ραχόι αδυνατεί με όποια προγράμματα κι αν ανακοινώσει, να σταματήσει την κατηφόρα.

Η Ισπανία ίσως είναι ο καταλύτης πολύ σοβαρών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παπαδάκης Ανδρέας avatar
  Παπαδάκης Ανδρέας 10/05/2012 10:49:37

  Ερχεται και η Ισπανία του (προσφάτως εκλεγέντα φιλελεύθερου μεγάλου αναδιαπραγματευτή "δεξιού") Ραχόι στην θαλπωρή της αγκάλης του ΔΝΤ: 600+ μονάδες βάσης τα spread!
  Και τώρα, ας ...αναφωνήσομεν όλοι μαζί:
  -Ζήτω η ευημερία των αγορών!

  • kprotop avatar
   kprotop @ Παπαδάκης Ανδρέας 10/05/2012 11:13:08

   Ενώ αν ήταν στην κυβέρνηση οι αριστεροί,θα ήταν όλα τέλεια...Εκτίθεσαι...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ kprotop 10/05/2012 11:22:22

    Too late !
    Δεν σώζεται τίποτε πιά, απ' όσα πιστεύανε οι φονταμενταλιστές των "αγορών", την κάτσανε τη βάρκα!

    • kprotop avatar
     kprotop @ Ο Θείος 10/05/2012 11:33:51

     Γιατί όλοι οι ΣΥΡΙΖΟλάγνοι διαμαρτύρονται χωρίς να προτείνουν το παραμικρό;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ kprotop 10/05/2012 11:57:35

      Δικό τους πρόβλημα! Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουν τι κάνουν.
      Υπάρχει όμως δρόμος διεξόδου: Η λεγόμενη δημοσιοικονομική κρίση είναι στηνπραγματικότητα κρίση ιδιωτικού υπερδανεισμού, κυριως καταστροφή των ιδιωτικών τραπεζών - με κέντρο τη στεγαστική φούσκα.
      Αυτό το κατάλαβαν οι Αμερικανοί απέναντι (διοίκηση Ομπάμα) και πράττουν ανάλογα. Το είχε καταλάβει και ο Γκόρντον Μπράουν, γι αυτό το ΗΒ υποφέρει αλλά δεν καταρρέει.
      Δεν χρειάζονται επιχειρήματα. Διαβάστε αγαπητοί Στίγκλιτς, διαβάστε Ρουμπίνι, Κρούγκμαν, αλλά και τον συντηρητικό Ρόγκοφφ, τον Ευρωπαίο Μύνχάου των FT, διαβάστε Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Τα λένε εδώ και 3 χρόνια, δεν διαψεύσθηκαν.
      Και άν θέλετε πολιτικά, διαβάστε τον ίδιο τον Ομπάμα, διαβάστε Κόν Μπεντίτ, διαβάστε Γκάμπριελ, διαβάστε τον Φιλελεύθερο Βέλγο Φέρχοφσταττ.
      ΄'Ολα έχουν ειπωθεί.

     • Παπαδάκης Ανδρέας avatar
      Παπαδάκης Ανδρέας @ Ο Θείος 10/05/2012 12:11:46

      Θείο, σε βρίσκω σοφό και ενημερωμένο...

     • αλβα βητα γαμα ρω (το κεφαλι σου ξερο) avatar
      αλβα βητα γαμα ρω (το κεφαλι σου ξερο) @ kprotop 10/05/2012 12:47:49

      Με συγχωρεις, αναγνωση δεν γνωριζεις ; Η μηπως αντλεις τις πληροφοριες σου μονο απο τα διορισμενα παπαγαλακια των ΜΜΕ ;

   • Ανδρέας Παπαδάκης avatar
    Ανδρέας Παπαδάκης @ kprotop 10/05/2012 12:18:38

    Ποιοί αριστεροί και ποιοί δεξιοί...
    Σκληροπηρυνικοί Μαοιστές κομμουνιστές κυβερνάνε την Κίνα με το δυστυχισμένο εξαθλιωμένο λαό, και τις ευημερούσες λαμπερές αγορές των γκόλντεν μπόιζ που δεν έχουν που να βάλουν τα λεφτά, αγοράζουν όλη την παραγωγή της Φεράρι και κατασκευάζουν επίχρυσες τουαλέτες στα σπίτια τους.

    Δεν ξέρω τι μπορεί να αντιταχθεί στη λαίλαπα της Νέας Τάξης Πραγμάτων του φάδερ Μπούς, πρόσφατα μπήκα στον πειρασμό να αποφασίσω ότι μονο ένα εθνικιστικό κίνημα μπορεί να τους αντιταχθεί, ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά σίγουρα ζούμε παγκόσμια εξαιρετικά γεγονότα που ζητούν ριζικές αναθεωρήσεις...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/05/2012 11:20:34

  Η ιδιωτική τράπεζα αυτή, αλλά και η μητρική της BFA, η οποία έχει στην κατοχή της και πολλά περιφερειακά ταμιευτήρια (Cajas), θα κρατικοποιηθούν ολικώς, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της δεξιάς (!!!!) κυβέρνησης.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/bankia-spanien-verstaatlicht-bank-wegen-immobilienkrise-a-832362.html
  Ο συνολικός όγκος στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγήσει όλες οι Ισπανικές τράπεζες είναι 320 δις ευρω (στοιχεία της κυβέρνησης). Από αυτά, τα 180 δις θεωρούνται "τοξικά" μετά το σκάσιμο της στεγαστικής φούσκας (άνω του 50 % cut-off).
  Κατα τους υπολογισμούς του Νούριελ Ρουμπίνι, χρειάζονται 100 έως 250 δις ευρώ, για διάσωση μόνον του Ισπανικού τραπεζικού συστήματος.
  O ίδιος οικονομολόγος καλεί για επείγουσα διάσωση του Ισπανικού τραπεζικού συστήματος. "Το Ισπανικό Δημόσιο δεν μπορεί μόνο του".

 3. akismaria avatar
  akismaria 10/05/2012 12:25:54

  Καταπώς βλέπω τα πράγματα, ανεξάρτητα από το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, στο τέλος όλοι καταλήγουμε στο ίδιο σημείο. Και εξηγούμαι : η Ελλάδα προσπάθησε να λύσει το πρόβλημά της με το μνημόνιο, κάποιοι μας είπαν ότι δεν πέτυχε γιατί δεν το εφαρμόσαμε σωστά, η Πορτογαλία που το εφάρμοσε σωστά μας ακολουθεί κατά πόδας, η Ισπανία που το χαλάρωσε λίγο (δεν έχει επισήμως μνημόνιο αλλά ασκεί την πολιτική της με φωτοτυπίες του δικού μας μνημονίου), μας ακολουθεί επίσης κατά πόδας, όσο για την Ιταλία απλά δεν μας έχουν πει ακόμη ότι μας ακολουθεί κατά πόδας. Δηλαδή διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά προβλήματα, με διαφορετικά οικονομικά μεγέθη, με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα η κάθε μία, αντιμετωπίζουν το ΙΔΙΟ ακριβώς πρόβλημα. Για να μην αναφέρω την Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ κλπ που έχουν επίσης μεγάλα ελλείμματα και χρέη. Γιατί; Μήπως γιατί το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς πρόβλημα (του συστήματος) αλλά η φυσική του κατάληξη; Θ’ αφήσω κατά μέρος τις παράπλευρες αιτίες (διαφθορά, υπερκατανάλωση κλπ) και θα πω δυο λόγια για το φαινόμενο του δανεισμού.
  Όταν λοιπόν, δανείζεσαι 1000 χρωστάς 1010, ξαναδανείζεσαι άλλα 1000, χρωστάς 1010+1010=2020 κ.ο.κ., μονίμως δηλαδή θα χρωστάς περισσότερα απ’ όσα δανείζεσαι ώσπου κάποτε αυτό θα σκάσει. Δεν έχει σημασία αν θα σκάσει πρώτα σ’ εσένα ή στον άλλο, αλλά σίγουρα κάποτε θα σκάσει. Θα μου πεις γιατί να δανείζεσαι. Ζήσε με αυτά που έχεις. Ποια έχεις; Το κράτος από πού έχει τα λεφτά που έχει; Τα κόβει μόνο του; Φαντάζομαι λίγοι ξέρουν ότι το κράτος δεν κόβει μόνο του χρήματα αλλά έχει εκχωρήσει αυτό του το δικαίωμα στις τράπεζες. Σε ποιες τράπεζες; Στις κεντρικές. Μα, οι κεντρικές τράπεζες είναι το κράτος, θα πουν κάποιοι. Κούνια που σας κούναγε, θα πουν κάποιοι άλλοι. Για ψάξτε να βρείτε αν οι κεντρικές τράπεζες είναι κρατικές ή ιδιωτικές (η ΤτΕ είναι πολυμετοχική, εισηγμένη στο χρηματιστήριο με άγνωστους του περισσότερους μετόχους). Άρα τα κράτη δανείζονται από ιδιωτικές τράπεζες που κόβουν χρήμα και χρωστούν σ’ αυτές τις ιδιωτικές τράπεζες εξαιτίας των τόκων περισσότερα απ’ όσα δανείζονται. Άρα μ’ αυτό το σύστημα, τα κράτη πάντα θα δανείζονται και πάντα θα χρωστούν περισσότερα απ’ ότι δανείζονται μέχρι κάποια στιγμή να σκάσουν (βλ. Ελλάδα).
  ΥΓ: Συνήθως αυτού του είδους η βαρυστομαχιά (βλ. μεγάλη χρέη, ύφεση κλπ) οδηγεί σε πολέμους (βλ. Β’ Π.Π.)

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ akismaria 10/05/2012 12:52:16

   Από μακροοικονομική άποψη, στο βάθος, δεν είναι πρόβλημα χρήματος και τραπεζών, αλλά πραγματικής οικονομίας:
   Υπερεπένδυση σε τομείς της κατανάλωσης (κυρίως ακίνητα) - φούσκα - σκάσιμο - και ως συνήθως πτωτική αναστροφή του κύκλου.
   Αλλά οι επικρατούσες οικονομικές θεωρίες (μονεταριστικές, νεοφιλελεύθερες, νεοκλασικές, 1975 - 2008 - στην πραγματικότητα οικονομικο-πολιτικές), δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη μακροοικονομία ούτε φυσικά για τη ρύθμιση. Εμπιστεύονταν τον αυτόματο πιλότο, το "αόρατο χέρι".
   Τώρα εκδικούνται οι μεγάλοι μακροοικονομικοί: Ο Σουμπέτερ, ο , ο Σράφφα, ο ίδιος ο Κέυνς και η Ρόμπινσον, ο Γκαλμπραίηθ.

   • akismaria avatar
    akismaria @ Ο Θείος 10/05/2012 14:03:42

    Και τώρα που ο αυτόματος πιλότος χάλασε, τι κάνουμε; Πέφτουμε στο κενό, κάνοντας την προσευχή μας ευχόμενοι για το θαύμα;!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ akismaria 10/05/2012 14:22:30

     Δες τι έκαναν μετά το 2008 οι Αμερικάνοι που είναι πιό πραγματιστές: Άν και πίστευαν πολύ για 30 χρόνια στον αυτόματο πιλότο, μόλις χάλασε τον αποσύνδεσαν.
     Και δες πώς πιλοτάρει τώρα ο Ομπάμα, με πλοηγό τον Μπερνάνκε της FED: Στην κατάστααση ανάγκης, συμβουλεύονται τα πνεύματα των παλιών σοφών και ικανών πιλότων, που ήδη ανέφερα. Και κείνοι από το υπερπέραν εντέλλονται "Quantitative easing", παροχή δημόσιας ρευστότητας στην παργματική οικονομία.

     • akismaria avatar
      akismaria @ Ο Θείος 10/05/2012 14:38:55

      Με μία τεράστια διαφορά. Οι Αμερικανοί έχουν ένα μηχανάκι που κόβει δολάρια που ΔΕΝ έχουν αντίκρισμα στην πραγματική τους οικονομία (δεν είναι απλά μονεταρισμός είναι ασυδοσία) ή μήπως κάνω λάθος; Αυτό ποιος άλλος μπορεί να το κάνει; Μπορεί η ΕΚΤ; αν μπορεί καλώς, ας το κάνει. Έχοντας υπόψη όμως και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί. Όταν κυκλοφορεί πολύ χρήμα, αυτό χάνει την αξία του, σωστά; Μήπως γι’ αυτό αλλάζουν κάποιοι τα πετροδόλαρα σε πετροευρώ ή πετρογουάν δημιουργώντας πρόβλημα στον Ομπάμα; Μήπως γι’ αυτό ο χρυσός έχει πάει στα ύψη; Και καλό είναι να μην λέμε «παροχή δημόσιας ρευστότητας» αλλά «δάνεια με επιτόκιο» προς την πραγματική οικονομία

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ akismaria 10/05/2012 14:57:56

      Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο παρείχε ρευστότητα 500 + 400 δις ευρώ με επιτόκιο Euribor στις εμπορικές τράπεζες (προφανώς έκοψε ευρώ). Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαικές τράπεζες είναι βαρέλι δίχως πάτο - λείπουν ίδια κεφάλαια και είναι χαμένες σε μια θάλασσα σάπιων υποθηκών.
      Τι έκαναν το 1 τρις; Οι Ισπανικές επένδυσαν σε ομόλογα Ισπανικά, οι Ιταλικές σε Ιταλικά κτλ, για να στηρίξουν το δανεισμό κάθε χώρας χωριστά. Όχι στην πραγματική οικονομία.
      Το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα είναι όλο άρρωστο και κατακερματισμένο. Πλησιάζει η ώρα να το διασώσουν. Μετά συζητάμε και για «δάνεια με επιτόκιο» προς την πραγματική οικονομία.
      To 12μηνο Euribor ήταν χθές 1.281% . Αλλά δεν είναι το πρόβλημα το επιτόκιο. Είναι ότι κανείς εκτός Ευρώπης δεν δανείζει σε Ευρωπαικές τράπεζες και δεν αγοράζει ομόλογα Ευρωπαικών χωρών (ούτε Γερμανικά). Όλοι περιμένουν τους σκελετους να βγαίνουν από τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια.

     • akismaria avatar
      akismaria @ Ο Θείος 10/05/2012 14:50:04

      Επίσης οι Αμερικανοί δεν είχαν ποτέ τον αυτόματο πιλότο, πάντοτε οι «παλιοί σοφοί» όπως τους λες, κρατούσαν το τιμόνι και μια άνοιγαν τη στρόφιγγα μια την έκλειναν. Το πρόβλημα είναι ότι 1ον η στρόφιγγα ήταν στα χέρια τους και 2ον αυτοί και όχι οι Ομπάμα, Μπους κλπ αποφάσιζαν πότε και πόσο θα την ανοίξουν και πότε και πόσο θα την κλείσουν. Δες λίγο το χρέος των Αμερικανών για να καταλάβεις πόσο ικανός πλοηγός είναι ο Bernanke. Όταν θα έρθει η ώρα να τους ζητήσουν πίσω τα δανεικά τι θα κάνουν; Θα τυπώσουν κι άλλα; Κι αν τους πουν δε θέλουμε δολάρια γιατί είναι κομφετί, τι θα γίνει τότε;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ akismaria 10/05/2012 15:12:58

      Για το βάθος του χρόνου (τι θα γίνει με το δολλάριο) έχεις δίκιο - ίσως το μέλλον είναι κίτρινο.
      Την κρίση μετά το 2008 πάντως την αντιμετωπίζουν με σχετικά ευπρεπή τρόπο.
      Η φούσκα - υπερεπένδυση σε ακίνητα και το 2008 πάντως, είναι συνέπειες αυτόματου πιλότου, τα έχει εξηγήσει επαρκώς ο Ρουμπίνι.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ akismaria 10/05/2012 13:50:37

   ¨Οταν βλέπεις το κράτος σαν επιχείρηση (όπως κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι) και όταν αυτονομείς την κυκλοφορία του χρήματος από την πραγματική διαδικασία παραγωγής (όπως κάνουν οι μονεταριστές), πώς να καταλάβεις τι σημαίνει μακροοικονομική, ανοδικοί και καθοδικοί κύκλοι;
   Πώς να διαλέξεις ανάμεσα σε αντικυκλική και pro-κυκλική πολιτική;

 4. yellow avatar
  yellow 10/05/2012 14:38:12

  "Η αρχή έγινε με την ισπανική τράπεζα Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία ζήτησε μερική κρατικοποίηση καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της"

  Στην Ελλάδα βέβαια αν πει κανείς αριστερός ή συριζαίος οικονομολόγος για κρατικοποίηση αμέσως κάτι (νεο) φιλελεύθερα τσακάλια λένε "τι τρέλες είναι αυτές"....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ yellow 10/05/2012 15:08:56

   Eδώ οι μέν "δεξιοι" έχουν ταμπού, οι δε "αριστεροί" καβαλάνε το μπαμπού.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/05/2012 15:39:00

  Δήλωση από την Ολλανδική Κεντρική τράπεζα σήμερα:
  "Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας δεν επιτυγχάνει επαρκώς να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και εξαρτάται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα".
  Αργούν, αλλά το καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν είναι μόνον (και κυρίως) δημοσιοοικονομικό το πρόβλημα...

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ Ο Θείος 10/05/2012 17:53:27

   Μπράβο Θείε! Μάθαμε πράγματα απο σένα σήμερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.