#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2010 10:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμοΤελικά οι «ψαράδες» της Ισλανδίας δεν παίζονται. Αφού ανέτρεψαν τη κυβέρνηση που τους οδήγησε στην οικονομική κρίση, αφού αποφάσισαν να δικάσουν τον υπεύθυνο πρώην πρωθυπουργό,  έρχονται σήμερα και ακυρώνουν τη συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την ΕΕ, που προέβλεπε να πληρώσει ο λαός τα χρέη των τραπεζών, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να προκηρύξει δημοψήφισμα, όπου το 93% των πολιτών καταψήφισε τη κατάπτυστη συμφωνία.

Σήμερα, οι ισλανδικές τράπεζες πιέζονται να διαγράψουν τα χρέη των πολιτών, συνολικού ύψους $2 δισ. από στεγαστικά δάνεια, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να υποκύπτει εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων. Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Arni Pall Arnason, «Ας είναι. Οι τράπεζες θα πρέπει σύντομα να αντιληφτούν πως τα χρέη είναι εξωπραγματικά, και χρειάζονται έγκαιρες διαγραφές τους».

Οι τελευταίες  διαδηλώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και από εκείνες της εποχής που εκδιώχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Geir Haarde, τον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με τις ενώσεις οφειλετών, οι τράπεζες πρέπει να διαγράψουν χρέη από στεγαστικά δάνεια ύψους $1.8 δισ. τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες.

Η κυβέρνηση, για να βοηθήσει τις οικογένειες, παγώνει για πέντε μήνες τις κατασχέσεις που ήταν προγραμματισμένες  για τον Οκτώβριο. Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας κα Sigurdardott, η χώρα της ενημέρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της δάνεισε  $4.6 δισ. πως θα αποσύρει μερικά προσωρινά μέτρα, που αποτελούσαν όρο για το δάνειο, όπως είναι οι κατασχέσεις κατοικιών. «Δεν θα επιτρέψουμε στο  ΔΝΤ να εμποδίσει τη κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει να μειώσει τα βάρη των οικογενειακών χρεών» είπε.

Οι τράπεζες της Ισλανδίας είναι οι κρατικά ελεγχόμενοι διάδοχοι των τραπεζών που «κατέρρευσαν» την οικονομία της χώρας πριν από 2 χρόνια. Η διαγραφή χρεών αξίας $2 δισ. αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των συνολικών κεφαλαίων των τριών μεγαλύτερων τραπεζών, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς του 2009.

Όπως ανακοίνωσε η Arnason, «Η κύρια προτεραιότητα στην οικονομική μας πολιτική τους επόμενους μήνες θα είναι η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των χρεών, και θα συνεργαστούμε με τις τράπεζες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες… αναμένω τη συμφωνία τους το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα σε μερικούς μήνες».

S.A. (Bloomberg)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 11/10/2010 11:00:48

  Οι ψαράδες δεν παίζονται γιατί έχουν ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Εμείς υποστήκαμε βαρύτατο ψυχολογικό, κοινωνικό και αντεθνικό βομβαρδισμό από προδοτικές ηγεσίες επί 30 χρόνια και δεν μπορούμε στοιχειωδώς να συνενοηθούμε. Φτάσαμε να φοβόμαστε ο ένας με τον άλλον... ))

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 11:43:43

  Ναι με το εκκωφαντικό ποσοστό του 93% οι Ισλανδοί καταψήφισαν το δικό τους "Μνημόνιο". Τέτοια λαϊκή ομοψυχία (να κοιτάμε και να μαθαίνουμε εμείς οι θερμοκέφαλοι εδώ), δεν έχει ξαναγίνει σε κοινοβουλευτικό καθεστώς.

  Μόνο οι χούντες παίρνουν τέτοια νούμερα.

  Και όμως εδώ, ούτε που συζητήθηκε. Που θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο εκπομπών, ντοκυμαντέρ και άρθρων επί άρθρων. Τίποτε. Σιωπή.

  Και κάτι πιο πιπεράτο. Η αστυνομία τους είχε να δει σύγκρουση με διαδηλωτές 60 χρόνια.

  Αυτό που μετράει είναι πάντα η λαϊκή αποφασιστικότητα.
  Γι' αυτό μας θέλουν πολυδιασπασμένους.

  Που είναι εδώ τα κόμματά μας να ζητήσουν δημοψήφισμα για έγκριση του Μνημονίου; Με ανένδοτο; Τι μου λένε τώρα ότι αρκούν οι δημοτικές εκλογές αντί δημοψηφίσματος;

  Κι έχουμε λαό που τους πιστεύει. Αντί να τους πιάσει από το αυτί, Ο ΚΑΘΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, και να απαιτήσει δημοψήφισμα.

  Εμ, ούτε το κοινό μας συμφέρον δεν νογάμε. Μόνο είμαστε ΝΔ-τες, Πασόκοι, ΚΚΕ-δες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

  Τον κακό μας τον καιρό.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ Θραξ Αναρμόδιος 11/10/2010 12:52:07

   να μαζάψουμε τα κομάτια μας.....όχι τα κόμματά μας....

   γιατί έχουμε γίνει κομάτια...απ'τα οποία όποιος προλαβαίνει κατασπαράζει....

   την καλημέρα μου....

 3. kiki avatar
  kiki 11/10/2010 11:46:19

  Περι αυτου προκειται,του κακου μας του καιρου.

 4. ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ 11/10/2010 13:12:21

  Εθελοτυφλούσαμε - και αυτό είναι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί έως τώρα. Εάν συνεχίσουμε την ίδια τακτική είμαστε πλέον άξιοι της μοίρας μας...

  ΣΤΕΦΑΝΟΣ
  ΚΕΡΚΥΡΑ

 5. Yδροκερος avatar
  Yδροκερος 11/10/2010 14:03:24

  Υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά μεταξύ Ισλανδίας και Ελλάδος. Στην Ισλανδία υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία ενώ στην Ελλάδα πελατειακή κομματοκρατία.

  • Aravas avatar
   Aravas @ Yδροκερος 11/10/2010 15:58:31

   όλε!

 6. k.k. avatar
  k.k. 11/10/2010 17:49:17

  κάποτε έίμασταν παράδειγμα προς μίμηση. τώρα προς αποφυγήν. αναρωτιέμαι πόση ντροπή νοιώσαμε με τα εύσημα που μάς απευθύνουν οι τροϊκανοί και οι υπαλληλοί τους, που παριστάνουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο δέ (σοσιαλιστής) στρός κάν, είπε πως πρέπει να μας μιμηθούν κι οι άλλοι λαοί. Τέτοια ειναι η κατάντια μας. ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΦΑΣΙΑ ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΡΑΚΙΑ που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στους δήμιους. Αμοιροι ευθυνών δέν είμαστε που τόσα χρόνια παρ οσα έχουν κάνει τα δυο κόμματα, βρίσκουν άσυλο από εμάς τους ίδιους.

 7. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 12/10/2010 11:25:25

  Έχω πάει στην Ισλανδία. Αυτό που μπορείτε να φανταστείτε, αυτό είναι: Μια απίστευτα ήσυχη χώρα όπου κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε μία λαική διαμαρτυρία... Κι όμως..

  Δυστυχώς, οι συγκρίσεις με εμάς είναι ανεπιθύμητες αλλά αναπόφευκτες. Πόσο "τζάμπα μάγκες" φαινόμαστε απέναντί τους αλήθεια.. Θλιβερό

 8. a.k avatar
  a.k 13/10/2010 04:22:13

  Εαν ο κοσμος ο εργαζομενος δεν στηριξει τωρα τον εαυτο του , τοτε η Ισλανδια θα φανταζει η χωρα του Ρομπεσπιερ η του Λενιν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.