#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2011 07:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιαπωνία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση
Η Ιαπωνία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο που μόλις αρχίζουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία μπήκε δέκα χιλιόμετρα μέσα στη ξηρά, διαλύοντας ότι έβρισκε στο δρόμο του. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, και ολόκληρες κοινότητες εξαφανίστηκαν από το χάρτη.

Πως θα μπορέσει τώρα η Ιαπωνία, που πνίγεται στα χρέη, να αναπληρώσει δεκάδες πόλεις και χωριά, που ξαφνικά … εξαφανίστηκαν;

Πολλοί πιστεύουν πως η ιαπωνική οικονομία είναι τόσο ισχυρή, που θα επανέλθει σύντομα. Κάνουν λάθος. Το τσουνάμι εξαφάνισε χιλιάδες χιλιόμετρα εδάφους. Η καταστροφή που προκάλεσε σε σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα, και γενικά σε περιουσίες, είναι ασύλληπτη. Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να ξανακτισθούν οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, τα εργοστάσια ενέργειας, και το δίκτυο της ύδρευσης, που χάθηκαν ξαφνικά. Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, θα χάσουν τα πάντα εξαιτίας της τραγωδίας αυτής.

Είναι σίγουρο πως ο λαός θα συσπειρωθεί,  και θα δώσει τα πάντα στην προσπάθεια να ξαναφτιάξει τη χώρα του, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η ανάκαμψη από μια τόσο μεγάλη συμφορά, είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Θυμηθείτε μόνο το τι συνέβη μετά τον τυφώνα Katrina. Επανήλθε η οικονομία της Νέας Ορλεάνης; Όχι, αφού ακόμη υπάρχουν περιοχές της που θυμίζουν ζώνες πολέμου. Κι όμως, η πρόσφατη καταστροφή στην Ιαπωνία, είναι ακόμη χειρότερη.

Η αλήθεια είναι ότι στο μέλλον θα μιλάμε για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ιαπωνίας. Χιλιάδες χιλιόμετρα στην ιαπωνική ακτογραμμή έχουν εξαφανισθεί κυριολεκτικά. Οι αρχές δυσκολεύονται στη πρόσβασή τους προς πολλές περιοχές, οι οποίες χρειάζονται άμεση ανακούφιση.

Ακόμη και πριν χτυπηθεί από το σεισμό, η Ιαπωνία ήταν μια από τις χώρες που κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση. Η οικονομία της πήγαινε χάλια εδώ και μια δεκαετία, ενώ το εθνικό της χρέος ξεπερνούσε το 200% του ετήσιου ΑΕΠ. Τώρα όμως, το σοκ που υπέστη θα τη γονατίσει κυριολεκτικά.

Ήδη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πλημμυρίζει τη χώρα με νέα χαρτονομίσματα, για αυτό και ίσως να δούμε μια σημαντική οικονομική «ανάπτυξη» στο τέλος του χρόνου, σε επίπεδο στατιστικών στοιχείων. Το να κυκλοφορούν όμως περισσότερα φρέσκα γεν δεν σημαίνει πως η οικονομία πάει καλά. Το τσουνάμι των γεν δεν θα καλύψει τις ζημιές του πραγματικού τσουνάμι. Ένα σημαντικό μέρος του ιαπωνικού πλούτου πνίγηκε στα νερά των κυμάτων. Μια οικονομία που παρέπαιε, τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση.Η αισιοδοξία είναι καλή, αλλά δυστυχώς η οικονομία της χώρας δέχθηκε χτύπημα νοκ άουτ. Πρόκειται για εφιάλτη.

Ακολουθούν 13 λόγοι, για τους οποίους ίσως να δούμε την αρχή της διάλυσης της οικονομίας της Ιαπωνίας.

 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανήγγειλε πως θα ρίξει στην εσωτερική αγορά 15 τρισεκατομμύρια γεν ($183 δισεκατομμύρια). Αυτή η κίνηση μπορεί να προσφέρει μια απαραίτητη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά θα οδηγήσει σε πληθωριστικές καταστάσεις.
Ο δείκτης Nikkei 225 έπεσε κατά 6 μονάδες τη Δευτέρα. Όσο γίνονται γνωστές περισσότερες καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό, τόσο ο δείκτης θα πέφτει.
Τα διυλιστήρια της Ιαπωνίας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Για παράδειγμα, έξι από αυτά, που συνολικά παρήγαγαν το 31% του πετρελαίου της χώρας, έχουν κλείσει, έστω προσωρινά.
Οι ζημιές στην υποδομή της χώρας (γέφυρες, δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, κλπ.) ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η καταστροφή της υποδομής στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε αυτό της ύδρευσης είναι πέραν της φαντασίας. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει η υποδομή της χώρας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικά στη βόρεια Ιαπωνία, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για αρκετό καιρό.
Πολλές πόλεις και χωριά στην ανατολική ακτή της χώρας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Η πυρηνική βιομηχανία της χώρας έχει διαλυθεί. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει πλήρης πυρηνική καταστροφή, τα γεγονότα έχουν ήδη τρομοκρατήσει το κόσμο τόσο πολύ, που δύσκολα θα αποδεχθεί τη πυρηνική ενέργεια ξανά.
Η Ιαπωνία θα χρειάζεται στο μέλλον πολύ περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από τη πυρηνική ενέργεια. Πριν από τη καταστροφή, η Ιαπωνία κάλυπτε το 29% των αναγκών της σε ρεύμα, από τα πυρηνικά εργοστάσια.
Η Ιαπωνία κρατά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε  αμερικανικό χρέος στο κόσμο. Προς το παρόν διατηρεί αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου αξίας $882 δισ. Αυτά όμως θα πρέπει να ρευστοποιηθούν προκειμένου να ξανακτισθεί η χώρα.
Πολλά εργοστάσια κλείνουν, έστω προσωρινά. Η Nissan διέκοψε τη λειτουργία τεσσάρων μονάδων της, και η Sony έξι.
Η Toyota ανέστειλε τη λειτουργία όλων των εργοστασίων της μέχρι και μεθαύριο.
Το ιαπωνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ήδη στο 9% του ΑΕΠ, πριν από τη τραγωδία. Τώρα, οι Ιάπωνες θα πρέπει να δανειστούν πολλά χρήματα για να φτιάξουν τη χώρα τους απ την αρχή.
Το εθνικό χρέος ήταν πάνω από 200% του ΑΕΠ. Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει;

 

Δυστυχώς, η καταστροφή της ιαπωνικής οικονομίας θα επηρεάσει δυσμενώς και τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία δεν θα μπορεί να αγοράζει πια μεγάλες ποσότητες αμερικανικών ομολόγων. Ποιος θα το κάνει; Μήπως η Αμερική θα ικετεύσει τους Κινέζους να το κάνουν; Μήπως το αμερικανικό χρέος θα το αγοράσει η αμερικανική Federal Reserve;

Προς το παρόν, τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιαπωνική οικονομία δέχθηκε ένα ανελέητο χτύπημα. Ας ελπίσουμε πως η τραγωδία θα βγάλει τον καλύτερο εαυτό των Ιαπώνων, αλλά όσο δυνατοί και αν είναι, κανένα έθνος στο κόσμο δεν μπορεί να επανέλθει σύντομα, από μια τέτοια μοίρα.

Ας ελπίσουμε επίσης, πως οι αρνητικές συνέπειες αυτής της ολοσχερούς καταστροφής θα περιοριστούν, και δεν θα μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε μέγγενη και δεν χρειάζεται να δεχθεί κι άλλα χτυπήματα.

S.A.-Prison Planet.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Communist avatar
  Communist 16/03/2011 07:24:59

  Βούτυρο στο ψωμί του καπιταλισμού οι καταστροφές....βλ. και Ναόμι Κλάϊν: "Το δόγμα του σοκ".

 2. βραγχιόσαυρος avatar
  βραγχιόσαυρος 16/03/2011 08:52:57

  Εχω την εντύπωση ότι έχω διαβάσει ένα σωρό φορές ότι μετά τον πόλεμο ακολουθεί η ανάπτυξη. Γιατί να μην ισχύει κάτι τέτοιο εδώ;

  Πάντως πολύ θα ήθελα να θελήσει η Ιαπωνία να εξαργυρώσιε το αμερικανικό χρέος που κρατάει.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ βραγχιόσαυρος 16/03/2011 17:50:18

   ναι, θα κανουν αναπτυξη πανω στα ραδιενεργα καταλοιπα.

 3. diabolo avatar
  diabolo 16/03/2011 10:18:22

  τι θα γινει με το γιεν , ο Ρουμπινι προβλέπει μεγάλη υποτιμηση !

 4. man8os avatar
  man8os 16/03/2011 10:23:45

  Ναι, μιλαμε για ενα συντριπτικο πληγμα. Και ναι η Ιαπωνια μετα το ΒΠΠ ανεκαμψε μετα απο 10 χρονια.
  Και τωρα θα τα καταφερει, αλλα στην κουρσα των μεγαλων δυναμεων θα εχει χασει δρομο σε σχεση με την Κινα και την Ευρωπη.

 5. babis avatar
  babis 16/03/2011 10:27:15

  Ακριβως, το άρθρο είναι μάπα. Πολύ καταστροφολογία για το τίποτα.
  Θα είανι δύσκολο αλλά τα έχει καταφέρει από πολύ πιο δύκλολα γεγονότα στην Ιστορία της.
  Εκτός αν θελήσουν να την καταστρέψουν οι άλλοι.......

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ babis 16/03/2011 17:51:11

   δεν εχετε ιδεα τι εχει συμβει.

   • Μορφούλα avatar
    Μορφούλα @ Greece Pleading 21/03/2011 14:19:46

    τι έχει συμβεί δηλαδή?

 6. eregoz avatar
  eregoz 16/03/2011 11:12:45

  Το Κόμπε ήταν παιδική χαρά σε σχέση με την τωρινή κατάσταση.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ eregoz 16/03/2011 13:42:36

   Ψαξτο καλυτερα και θα δεις καλυτερα τα μεγεθη.

 7. Μέτοικος avatar
  Μέτοικος 16/03/2011 11:35:33

  Τι καταστροφολογία είναι αυτή Θεέ μου.Ο Ιάπωνας πολίτης είναι πειθαρχιμένος σκέφτεται το κοινωνικό σύνολο , τον συνάνθρωπό του τη Χώρα του και δεν έχει ,σαν τους δικούς μας, πολιτικούς.

  • Boςς Kοpulos avatar
   Boςς Kοpulos @ Μέτοικος 16/03/2011 13:58:18

   Η ιαπωνική κοινωνία έχει αλλάξει. Οι νέοι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Οι γέροι είναι πειθαρχημένοι σκέφτονται το κοινωνικό σύνολο.

 8. Steve avatar
  Steve 16/03/2011 12:10:22

  Tελικά είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι γι'αυτούς, παρά για εμάς!!

  Γουστάρω!!

  • βραγχιόσαυρος avatar
   βραγχιόσαυρος @ Steve 16/03/2011 12:18:19

   :)))

 9. Boςς Kοpulos avatar
  Boςς Kοpulos 16/03/2011 14:02:25

  14. Η ιαπωνία δεν θα επανέλθει γιατί η ανάπτυξη της βασίστηκε στο φτηνό πετρέλαιο. Φτηνό πετρέλαιο δεν υπάρχει πια!
  15. Πολλές χώρες στον κόσμο είναι έτοιμες να καλύψουν το κενό της ιαπωνικής βιομηχανίας. Η Ταϊβάν έχει την ευκαιρία να αντικαταστήσει την Ιαπωνία στην βιομηχανία ηλεκτρονικών-chip. Η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα μπορούν να καλύψουν το κενό στην αυτοκινητοβιομηχανία - βαριά βιομηχανία.

 10. Basico avatar
  Basico 16/03/2011 14:51:47

  Η τερατολογία στο ζενίθ της! Μου θυμίζει την συζήτηση με ξένο ακαδημαικό που επιχειρούσε να εξηγήσει πως οι Ελληνες ξεπλύθηκαν από την ελλάδα και πως την θέση τους πήραν εξελληνισμένοι Σλάβοι. Το βασικό του επιχείρημα ήταν πως το 1600 έγινε ένας σεισμός στην Πελοπόννησο και εξαφανίστηκε όλος ο πληθυσμός! Τερατολογία στην υπηρεσία της απάτης. Ετσι και τώρα, στην Ιαπωνία καταστράφηκαν 2 πόλεις και 10 χωριά με πληθυσμό 100.000 άρα ολόληρη η χώρα των 110 εκ. που είναι κατά σύμπτωση και η τρίτη παγκόσμια οικονομία, θα καταρεύσει και θα πέσει στο επίπεδο της Αλβανίας! Σαν να λέμε οτι με τον Κατρίνα και την καταστροφή της Νεας Ορλεάνης, έπαψε να είναι παγκόσμια δύναμη η Αμερική διότ ι χρωστάει πολλά! Ωραίο άρθρο.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/03/2011 15:48:09

  Το φιάσκο τού Κατρίνα δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης για το πώς θα χειριστεί η Ιαπωνία την κρίση.
  Στην Αμερική το κράτος είναι ανύπαρκτο. Φορολογεί τους πολίτες έτσι ώστε να χρηματοδοτεί τους διάφορους πολέμους σε χώρες που ο μέσος Αμερικάνος δεν ξέρει ούτε πού βρίσκονται. Στην Ιαπωνία το κράτος έχει πολύ πιο κοινωνικό πρόσωπο και άλλες προτεραιότητες.
  Στην Αμερική δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, ούτε συμπόνοια. Ο μέσος Αμερικάνος πιστεύει ότι αν έπαθαν ό,τι έπαθαν οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, το έπαθαν επειδή το άξιζαν. Ποιος τους είπε να χτίσουν την πόλη τους κάτω αό το επίπεδο τής θάλασσας; Αυτά έλεγαν οι Αμερικάνοι την επομένη τού Κατρίνα. Έδωσαν, βέβαια, λεφτά σε φιλανθρωπίες, γιατί οι φιλανθρωπίες εκπίπτουν από την εφορία, κι από κει και πέρα, πλήρης αδιαφορία. Αυτή η σκληρή και κυνική αντιμετώπιση δεν υπάρχει στη Ιαπωνία. Όταν έγινε ο σεισμός που ισοπέδωσε το Κόμπε δεν παρατηρήθηκε ούτε ένα κρούσμα κλοπής από εγκαταλελειμμένες περιουσίες, όχι επειδή οι Γιαπωνέζοι είναι άγιοι, αλλά επειδή έχουν πολύ έντονο το συναίσθημα τού ανήκειν σε μια κοινωνία.

 12. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 16/03/2011 16:51:10

  Δεν ξέρω τι θα γίνει με την παραγωγή της Ιαπωνίας τα επόμενα χρόνια, θεωρώ όμως ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση, αν όχι κατάρρευση των εξαγωγών της. Προσωπικά δε θα ήθελα πιά ένα αυτοκίνητο ή μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή κατασκευασμένο στην Ιαπωνία. Η ραδιενέργεια δεν ντρέπεται.

  Δυστυχώς γι'αυτούς θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.....

 13. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 16/03/2011 17:48:20

  Η Ιαπωνια ισως σε λιγο να εχει καταστει ως και ακατοικητη.
  Απλα δεν σας λενε τιποτε για το πραγματικο μεγεθος της εξελισομενης καταστροφης γιατι ειναι μεγαλο το γεωπολιτικο μπατσο που εφαγαν οι Αμερικανοι και η Δυση με αυτη την εντελως απροσδοκητη εξελιξη.

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Greece Pleading 16/03/2011 17:54:50

   Ουτε 30 ημερες μετα τις "επαναστασεις" στη Νοτια Αφρικη και την αποσταθεροποιηση στη Μεση Ανατολη.
   Ο Θεος εχει αλλα σχεδια απο αυτα των μεγαλων.

 14. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 16/03/2011 17:49:22

  ναι καλα, σίγουρα.

 15. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 16/03/2011 19:17:15

  Ολοι οι ξερόλες που αυτό που βλέπουν τους φαίνεται παιδική χαρά και όχι μια απίστευτη τραγωδία σε όλα τα επίπεδα(οικονομικά,κοινωνικά,περιβαλλοντικά) τι αλλο επρεπε να δουν για να μη μιλούν με τέτοια αλαζονεία για ένα λαό που έχει πληγεί τόσο βάναυσα?Εσεις αν το βιώνατε πως θα το αντιμεωπίζατε?

 16. Stefanos Rallis avatar
  Stefanos Rallis 16/03/2011 19:56:58

  Η Ιαπωνία τιμωρηθηκε γιατι αγόρασε ομόλογα του EFSF. Οι πλανητάρχες βομβαρδισαν με πυρηνικα το ρηγμα στην θαλασσα για να προκληθει ο μεγάλος σεισμός.
  Αυτα παθαινει οποιος δεν στηρίζει το δολλάριο. Τον ΓΑΠ τον στηριξε ο Οβαμα
  δεν θελουν την Ελλάδα ασταθη αυτη την στιγμη που φλέγεται η Μέση Ανατολή

 17. καινός avatar
  καινός 16/03/2011 21:46:36

  Η ουσία είναι ότι η κρίση αυτή της Ιαπωνίας δεν θα αφήσει ανέγγιχτο τον υπόλοιπο κόσμο.

  Και μόνο το ( 9 ) αρκεί για ένα σοβαρό παγκόσμιο οικονομικό πλήγμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.