#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2010 23:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «Θεωρία των Παιγνίων» και η ... ψηφοφορία στην Βουλή για τα μέτραΗ εποχή με τους παίκτες που είναι προικισμένοι μόνο με ταλέντο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Για να νικήσει κάποιος στην πολιτική, εκτός από τα απαραίτητα χαρίσματα της ηγεσίας διοίκησης και της υπομονής, πρέπει να έχει και μαθηματική ικανότητα, για να μπορεί να υπολογίζει τις επιπτώσεις κάθε κίνησης.

«Αν παίζουν δύο, συμφέρει να μπλοφάρεις μόνο όταν έχεις τα χειρότερα χαρτιά, όχι όταν έχεις μέτρια». Αυτός ο κανόνας αναφέρεται στο βιβλίο Theory of Games and Economic Behaviour (1944) του μαθηματικού Τζον φον Νόιμαν και του οικονομολόγου Όσκαρ Μόργκενστερν, που συγκαταλέγονται τους θεμελιωτές της θεωρίας παιγνίων.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μείνει μόνο δύο παίκτες. Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσω ενώ έχω τα χειρότερα χαρτιά είναι να μπλοφάρω. Αν περιμένω την κίνηση του αντίπαλου, θα χάσω, είτε αυτός ποντάρει είτε όχι.

Τον Φον Νόιμαν τον ενδιέφερε το πόκερ μόνο ως σημείο αφετηρίας για μια θεωρία που θα εξηγούσε κάθε είδος ανθρώπινης σχέσης, από την οικονομία ως τις σχέσεις των ζευγαριών. «Η ζωή είναι γεμάτη μπλόφες», υποστήριζε, «γεμάτη μικρές τακτικές παραπλάνησης: αυτό αποκρυπτογραφούν τα παιχνίδια της θεωρίας μου». Στόχος ομολογουμένως πολύ φιλόδοξος, ακόμα και γι’ αυτόν τον εκκεντρικό επιστήμονα που, όπως λέγεται, κατάφερνε να απομνημονεύσει μια σελίδα του τηλεφωνικού καταλόγου μέσα σε λίγα λεπτά.

Από τα παραπάνω μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Φον Νόιμαν απέκλειε τη δυνατότητα συνεργασίας. Ωστόσο ο ίδιος έθεσε τη συνεργασία στους ακρογωνιαίους λίθους της θεωρίας του. Γνώριζε, πράγματι, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συνεργασία είναι επωφελής. Όπως σε μια σκηνή της ταινίας Ένας υπέροχος άνθρωπος που περιγράφει τη ζωή του μαθηματικού Τζον Νας: σε ένα μπαρ βρίσκονται τέσσερις φίλοι που διασκεδάζουν, ενώ ο Νας είναι απορροφημένος με τη δουλειά του. Η πόρτα ανοίγει και μπαίνουν πέντε κοπέλες, μια εντυπωσιακή ξανθιά και τέσσερις μελαχρινές. Οι τέσσερις φίλοι γοητεύονται από την ξανθιά και προκαλούν ο ένας τον άλλο για το ποιος θα καταφέρει να την κατακτήσει. Ο Νας όμως κάνει την εξής παρατήρηση: «Αν προσπαθήσετε όλοι να κατακτήσετε την ξανθιά, θα ακυρώσετε αμοιβαία τις προσπάθειές σας και στη συνέχεια, όταν θα συμβιβαστείτε με τις μελαχρινές, εκείνες θα σας απορρίψουν, γιατί καμιά γυναίκα δεν θέλει να αποτελεί τη δεύτερη επιλογή. Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσετε είναι να δοκιμάσει καθένας με μια μελαχρινή και κανένας με την ξανθιά». Αυτή η ιστορία, παρ’ όλο που πλάστηκε στο μυαλό των σεναριογράφων της ταινίας και όχι του ίδιου του Νας, μας διδάσκει ότι το καλύτερο σύστημα δεν είναι πάντα αυτό στο οποίο καθένας αγωνίζεται για το ατομικό συμφέρον του.

Ερχόμαστε λοιπόν στο περιβόητο ερώτημα. Τι πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς; Να πει ΝΑΙ ψηφίζω τα μέτρα, ή ΟΧΙ δεν τα ψηφίζω. Πριν απαντήσει κανείς ελαφρά την καρδία πρέπει να λάβει υπόψη του το παραπάνω παράδειγμα με τις ξανθιές και τις μελαχρινές. Πρέπει για να κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς να μπορεί να «παίξει» και με τα δύο δεδομένα. Και με το ΝΑΙ και με το ΟΧΙ.

Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή για να έχει κάποιος το πάνω χέρι γιατί τα λεγόμενα «συνεργατικά παιχνίδια» είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποιος από τους συμμετέχοντες «παίκτες» στο παιγνίδι  έχει τον έλεγχο, γιατί οι πιθανές συμμαχίες καθιστούν απρόβλεπτη την κατάσταση.

Σε κάποια παιχνίδια δεν προβλέπεται η συνεργασία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί αυθόρμητα. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι το «δίλημμα του φυλακισμένου»: δύο εγκληματίες ύποπτοι για τη συμμετοχή σε μια ληστεία συλλαμβάνονται και ανακρίνονται χωριστά. Ο ανακριτής λέει και στους δύο: «Γνωρίζουμε ότι είστε ένοχοι. Αν εσύ ομολογήσεις και ο συνεργός σου δεν ομολογήσει, θα είσαι ελεύθερος και ο φίλος σου θα εκτίσει ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Αν όμως ομολογήσετε και οι δύο, θα μοιραστείτε την ποινή: 5 χρόνια έκαστος. Σε περίπτωση που δεν ομολογήσει κανείς σας, θα πάρετε το ελάχιστο, 1 χρόνο έκαστος. Σε πληροφορώ ότι ο συνεργάτης μου κάνει την ίδια κουβέντα με το συνεργό σου. Τι αποφάσισες να κάνεις;». Οι δύο παίκτες έχουν όλες τις πληροφορίες (το παιχνίδι είναι «πλήρους πληροφόρησης»), αλλά βρίσκονται χωριστά και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν (το παιχνίδι είναι «μη συνεργατικό»).

Για τα παιχνίδια αυτού του είδους ο Νας απέδειξε, εν έτει 1950, την ύπαρξη μιας ισορροπίας, δηλαδή ενός συνδυασμού «βέλτιστων» στρατηγικών. Στο δίλημμα του φυλακισμένου, η ισορροπία του Νας προβλέπει ότι θα ομολογήσουν και οι δύο. Πράγματι, ο κίνδυνος δεκαετούς φυλάκισης ξεπερνά το δυνητικό όφελος από τη φυλάκιση ενός μόνου χρόνου.

Τα αποτελέσματα αυτού του είδους μπορεί να μοιάζουν προφανή, όμως οι ίδιες τεχνικές υπολογισμού μπορούν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις όλο και πιο πολύπλοκες, παρέχοντας λιγότερο προφανή αποτελέσματα, όπως είναι και η πολιτική.

Αν θέλουμε λοιπόν να εφαρμόσουμε το παραπάνω παίγνιο το «Δίλλημα του φυλακισμένου» για να δώσουμε μια απάντηση στο τι πρέπει να πράξει ο αρχηγός της ΝΔ τότε λοιπόν οδηγούμαστε υποχρεωτικά στη συνετή λύση της παρακάτω ισορροπίας.

«Πάει ο Παπανδρέου στην ψήφιση με τους 150; -  ο Αντώνης διαλέγει το ΟΧΙ αφού δεν έχει να χάσει τίποτε, ούτε να του καταλογισθούν ευθύνες.  Πάει ο Παπανδρέου στην ψήφιση με τους 180; - ο Αντώνης διαλέγει το ΝΑΙ για να συμβάλλει στην διάσωση του κράτους αφού τη θέση του αυτή την προβάλλει ως αναγκαστική κίνηση σωτηρίας του κράτους».

Οι παραπάνω κινήσεις φίλοι μου του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αποτελούν την μοναδική «βέλτιστη λύση» για την Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά και βγάζει στο περιθώριο τον Πρωθυπουργό που θα πρέπει στο τέλος δημόσια να ευχαριστήσει την Αντώνη για την θέση ευθύνης που θα πάρει.

 Δρομολογητής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 03/05/2010 23:40:16

  Είτε με 151 είτε με 180 πρέπει να πει ΟΧΙ. Δεν βγάλαμε τον Σαμαρά για να παίζει μικροκομματικά συμφέροντα. Τον εκλέξαμε για να ηγηθεί και να αποτελέσει πρότυπο ηθικής αξιοπρέπειας και πατριωτισμού.

  • maestros avatar
   maestros @ Ηλίας 04/05/2010 00:58:54

   ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ : “Tι θα έλεγα στον γιο του φίλου μου Ανδρέα”

   ...αν βρισκόμουν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης θα έφευγα από το ευρώ, θα αποκαθιστούσα τη δραχμή και θα την υποτιμούσα π.χ. κατά ένα ποσοστό 25%, ταυτόχρονα θα επέβαλα συναλλαγματικούς ελέγχους, για να αποφύγω διαδοχικές υποτιμήσεις και μόνο τότε θα πήγαινα να διαπραγματευθώ με τους Ευρωπαίους την ενδεχόμενη αποπληρωμή του χρέους, θέτοντας τους όρους μιας ενδεχόμενης επιστροφής στο ευρώ...

   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/t.html

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Ηλίας 04/05/2010 14:00:04

   Να έλθει μετά ο κ. Αμίν να ζήσει στην χωρίς-Ευρώ-Ελλάδα. Εγώ ευχαρίστως πάω στη θέση του, στη Γαλλία. Όταν πάλι επιστρέψει η Ελλάδα στο Ευρώ, ευχαρίστως ξανακάνουμε τράμπα.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Ηλίας 04/05/2010 14:16:36

   Μόνο που, ευτυχώς, σύμφωνα με την Kapa Research (κι αν είναι στημμένη η δημοσκόπηση ας κάνουν μια πιο αμερόληπτη άλλοι), είμαστε ακόμη πλειοψηφία: το 77,5% των Ελλήνων προτιμάει τη σιγουριά του €. Θάχει πολλές προσφορές ο Samir …

 2. ωχαδελφέ avatar
  ωχαδελφέ 03/05/2010 23:45:02

  αφού ο Αντώνης θα αποχωρήσει από την συνεδρίαση, τι μας λέτε τώρα;

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/05/2010 23:48:11

  Οι πολίτες αναρωτιούνται τι συμβαίνει,
  γιατί η βενζίνη έφτασε 1.60 ευρώ γιατί μας κόβουν τη σύνταξη γιατί μας αφαιρούν το μισθό, γιατί τα παιδιά μου πρέπει να σταματήσουν τις σπουδές τους, . γιατί να μείνω άνεργος, γιατί να εργάζομαι με 200 ευρώ το μήνα, κ.α.
  ο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα γίνονται για το καλό μας!!!

  ο παππούς μου στο χωριό λέει:
  « άρχισαν να παίρνουν, εισόδημα, μισθούς και συντάξεις, σε λίγα χρόνια θα μας πάρουν και την περιουσία, αν δεν αντισταθούμε»…

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/05/2010 23:48:38

  Με το συμπάθειο, αλλά δεν μου αρέσει το παιχνίδι. Είναι στημένο. Ο ΓΑΠ ελέγχει την απόφαση αν θα πάει με 151 ή 180. Δεν παίζω.

  Άλλο είναι το παιχνίδι. Έχει στήσει ένα παιχνίδι παπά ο Πα-πα-νδρέου και ζητά από τον Σαμαρά να παίξει μπαρμπούτι. Αλλο παπάς, αλλο μπαρμπούτι. Το ερώτημα τίθεται μετά την λήψη απόφασης. Η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι άτοπη, γιατί το παιχνίδι δεν υφίσταται και σκοπό έχει το τύλιγμα του θύματος.

  • ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
   ΟΔΥΣΣΕΑΣ @ archaeopteryx 04/05/2010 00:03:24

   ΄
   Και δεν υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον. Να στηρίξει το τσουνάμι μέτρων? Ποιος εγγυάται ότι θα σωθεί η χώρα
   Δεν υπάρχει το σημείο ισορροπίας, στην πολιτική δεν έχει εφαρμογή η θεωρία παιγνίων.
   Ωραία ανάρτηση πάντως

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 04/05/2010 00:52:46

    Η ανάρτηση είναι μια χαρά. Η πρόταση του ΓΑΠ δεν είναι. Ακόμα και στην πρόσκληση για συναίνεση, ακούει μόνο επικοινωνιολόγους (ή λες να είανι αφελής και να του ξέφυγε;)

 5. otinanai avatar
  otinanai 03/05/2010 23:56:55

  Πέραν του Nash υπάρχει και το 'correlated equilibrium' αλα Aumann. Ο Γιωργάκης διαλέγει τα 180 και ο Σαμαράς υπερψηφίζει τα μέτρα, για το καλό του τόπου.

 6. smoking area avatar
  smoking area 04/05/2010 00:02:51

  Αν και το ξεκιναει καλα ο Δρομολογητης, αντιμετωπιζει το διλημμα του Σαμαρα με το "συνεργατικο υποδειγμα" και καταληγει στο αφελες συμπερασμα πως ο Παπανδρεου ειναι αυτος που θα καθορισει την επιλογη του Σαμαρα.
  Το παιχνιδι φαινεται συνεργατικό αλλα δεν ειναι.
  Η πολιτικη οπως ασκειται στην Ελλαδα ειναι μη συνεργατικο παιχνιδι.
  Ακριβως οπως στο διλημμα του φυλακισμενου
  (Ενδεχομενη προσυνεννοηση των ...συμφοιτητων -αν και πιθανη- δεν λαμβανεται υποψη ως "πολιτικα αθεμιτη".)
  Αν λοιπον θεωρησουμε το παιχνιδι "μη συνεργατικο", εκτιμω πως η "λυση ισορροπιας" για τον Σαμαρα ειναι ενα ασθενες "ναι μεν"σε συνδυασμο με ενα ισχυρο "αλλα", αφου ο κινδυνος της πολιτικης απομονωσης -οχι τοσο στο εσωτερικο οσο- στο διεθνες πολιτικο περιβαλλον ξεπερνα το δυνητικο οφελος μιας "θυμικης τοποθετησης".
  Strange τί λεει η μαθηματικη αναλυση?

 7. Aris. A avatar
  Aris. A 04/05/2010 00:10:03

  Επιμένω ότι ο Σαμαράς πρέπει να μιλήσει με όρους πλήρους αλήθειας σε δύο σκέλη. Το πρώτο τι κάναμε λάθος και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Να αποδώσει ευθύνες σε πολίτες, πολιτικούς, επιχειρματίες κλπ. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας. Το δεύτερο σκέλος είναι πως θα πάμε μπροστά αν έχει πρόταση. Η ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από δύσκολες αποφάσεις και πρέπει πάντα να έχουν το θάρρος της γνώμης. Ο Σαμαράς το έχει αποδείξει στο Σκοπιανό και ο λαός έστω και με 17 χρόνια του το αναγνώρισε σαρώνοντας στις εκλογές τον Νοέμβρη.

 8. Χρήστος Π. avatar
  Χρήστος Π. 04/05/2010 00:20:15

  στο δίλημμα του φυλακισμένου η μεγιστοποίηση μπορεί να επιτευχθει αν εχουμε repeated game. στην περίπτωση αυτη η αξιοπιστία (credibility) κρίνει το αποτέλεσμα. π.χ. ο Σαμαράς μπορεί να πει (σε περίπτωση που χρειάζονται 180): Ναι, αν αποσύρει το Πασοκ το μεταναστευτικό νομοσχέδιο (για παραδειγμα). σ'αυτην τη περιπτωση δε φταίει ο Σαμαράς που απορρίπτεται το νομοσχέδιο για το ΔΝΤ και χρεοκοπεί η χώρα αλλα ο γαπ που δεν απέσυρε το μεταναστευτικό νομοσχεδιο.

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Χρήστος Π. 04/05/2010 09:55:02

   distributed bargaining λεγεται αυτο. και ειναι το πιο ισχυρο εργαλειο.

 9. Orestios avatar
  Orestios 04/05/2010 00:27:00

  Στην πρώτη περίπτωση η ξανθιά είναι η επιλογή για το ΔΝΤ?
  Στην δεύτερη γιατί να θεωρείται εξ' αρχής οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ως αυτή του εγκληματία. Η νόμιμη είναι αυτή του ΔΝΤ?
  Σε παιχνίδια ενοχής ψάχνουν συνενόχους?

 10. πολίτης avatar
  πολίτης 04/05/2010 00:29:07

  Αυτά θα ίσχυαν αν το ναι οδηγούσε στη διάσωση του κράτους, κάτι που όμως δεν ισχύει.
  Και το θέμα δεν είναι μόνο τί θα πει ο Σαμαράς, αλλά και ολόκληρη η ΝΔ. Αν είναι να μπούμε στο ΔΝΤ με όλη τη ΝΔ να λέει ναι και τον Σαμαρά να λεέι ΟΧΙ για το θεαθήναι, αφήστε το καλύτερα, είναι στημένο.
  Το ΟΧΙ να είνα συλλογικό, τουλάχιστον ως εκεί που μπορεί να ελέγξει.
  Και επιτέλους, γιατί δεν αντιλαμβάνεστε ότι όσοι παροτρύνουμε για ΟΧΙ το κάνουμε γιατί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ.
  Ίσως δεν είμαστε ακόμη η πλειοψηφία του κόσμου, αλλά θα γίνουμε. Την αρχή την κάνουν πάντα οι λίγοι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ πολίτης 04/05/2010 00:49:34

   Ζητούν συναίνεση γιατί έρχονται κι άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση το ξέρει και ζητά σωσίβιο σωτηρίας. Στην συνέχεια μπορεί να κατηγορεί την κακιά "δεξιά". χο! χο!

 11. Spm avatar
  Spm 04/05/2010 00:32:35

  Δρομολογητη, φοβερο κομματι και όποιος καταλαβε, κατάλαβε!!!

 12. Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ avatar
  Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ 04/05/2010 00:37:45

  The game is not between Papandreou and Samaras, it is between the Greek state and international creditors. The creditors are holding the weak hand because if Greece defaults on 300 billon euro debt, then the European banking system disappears in three business days.

  Papandreou should ask for the 180 majority vote and Samaras should vote "NO." If the Europeans don't bail out Greece despite the "NO" vote, they, the Euro, their banks and the whole "European Experiment" collapse.

  In this game of chicken, the European have much more to lose than Greece. They will blink.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ 04/05/2010 00:56:20

   δεν έχεις καθόλου μα καθόλου άδικο -- με ένα caveat: Υπάρχουν κύκλοι που έχουν διαγραψει το Γιουροπήαν Εξπέριμεντ. Θυμάσαι τι είπε έανς Γερμανός μεγάλος πρόσφατα; "Να διαγράψουν ποσοστό των δανείων τους οι τραπεζες"

   Η αγορά πάντως πιστέυει ότι δεν θα γίνουν περίεργα. Το σπρεντ είναι μόνο 588.

   • Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ avatar
    Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ @ archaeopteryx 04/05/2010 01:43:22

    Συμφωνώ η αγορά πιστεύει ότι δεν θα γίνουν περίεργα. Διότι η αγορά είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν απρόοπτα: that they are incapable of unpredictable behavior that "breaks profile." Κι εδώ ακριβώς έγκειται το αγωνιώδες περι Σαμαρά ζητούμενο -- θα συνεχίσει την παράδοση ή θα ξαφνιάσει με απρόοπτα; Η αγορά είναι ικανή να προεξοφλεί τα πάντα -- πλήν του απροόπτου.

  • καινός avatar
   καινός @ Φτωχός Ηλίθιος Ελπηνωρ 04/05/2010 01:21:13

   όχι μόνο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μαι φρέντ.... μην ξεχνάτε τις ασφαλίσεις έναντι χρεωκοπίας και τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν στους κερδοσκόπους αν η Ελλάδα καταρρεύσει...

   κάνω κόπι-πειστ από άλλη ανάρτηση

   -------
   Κύριοι…

   Κατ αρχάς δεν υπάρχει δίλημμα. Το ΓΚΑΠ δε θα ζητήσει τα 2/3 των ψήφων. Σε περίπτωση που το κάνει, έχει χάσει το παιχνίδι ακριβώς επίσης ο Σαμαράς θα πεί ΟΧΙ.

   Σύμφωνα με την δική μου κρίση, ο Σαμαράς αν είναι σώφρων και ενδιαφέρεται για το πολιτικό του μέλλον (αλλά πρωτίστως το μέλλον της Ελλάδος), θα πει όχι.

   Οι λόγοι που το πιστεύω;

   Με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε, όπως ακριβώς λένε όλοι, εγχώριοι και ξένοι αναλυτές. Απουσία αναπτυξιακών μέτρων, πάμε για κατάρρευση αν όχι σε 6 μήνες σε ένα ή δύο χρόνια. Αν λοιπόν συναινέσει σήμερα θα βρει μπροστά του τη χρεωκοπία, και *πιθανότατα με δική του κυβέρνηση*. Σε αυτή την περίπτωση, έχει χαθεί ο ίδιος από το πολιτικό σκηνικό, έχει κάψει την ΝΔ σαν κόμμα – μια και η ιστορία θα γράψει ότι κατά την διακυβέρνησή της ήρθε χρεοκοπία – και η Ντορούλα περιμένει τρίβοντας τα χεράκια της. Συνεπώς, αν πει ΝΑΙ…
   α. Χρεώνεται συνυπευθυνότητα για τα μέτρα από το σύνολο του ελληνικού λαού
   β. απογοήτευση της βάσης του κόμματός του που τον εμπιστεύτηκε και
   γ. Αποθάρρυνση του εκλογικού σώματος να έρθει προς την ΝΔ καθώς είναι κοινός νους ότι πολλοί πασόκοι έχουν αρχίσει και ξυπνάνε και βγάζουν την τσίμπλα.

   Όσων αφορά στο συμπέρασμα της ανάρτησης (“Η χώρα δεν θα πάρει φράγκο και θα οδηγηθεί στη χρεωκοπία. Στις 19 Μαΐου δεν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθεί ο κόσμος. Θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, θα απειληθούν οι καταθέσεις του κόσμου, θα είναι αμφίβολη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ κλπ κλπ.”) θα ήθελα να ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ κάτι που όλοι το ξέρουν αλλά κανένας δεν παραδέχεται. ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ, ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ. Και αυτό γιατί ΑΝ πτωχεύσουμε, θα καταρρεύσει όλος ο κόσμος. Δεν εννοώ βέβαια ότι θα καταρρεύσει επειδή έχουν τα ομόλογα της Ελλαδίτσας, αν και ούτε αυτό είναι αμελητέο ποσό. Πέραν τούτου, και μόνο οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες (κυρίως της αμερικής και της Γερμανίας) στους κερδοσκόπους για τα λεγόμενα CDs, είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσια του ελληνικού χρέους (εδώ θα ήθελα μια εκτίμηση από ένα οικονομολόγο για το – περίπου – ποσό). Ξεκινάει λοιπόν ένα ντόμινο που θα οδηγήσει στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

   Το γεγονός ότι οι Γερμανοί βγήκαν και ψήφισαν την βοήθεια, ότι άλλαξαν στάση και λένε “αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα” κλπ κλπ, ΠΙΣΤΕΥΩ ότι συνηγορεί σε αυτό.

   Για αυτό είμαι σίγουρος ότι το ΓΑΠ δεν θα ζητήσει ενισχυμένη… Αν ζητήσει, ο Αντώνης θα πει ΟΧΙ, το ΔΝΤ καίγεται, και πάμε για βοήθεια μόνο από την Ευρώπη.

   Δεδομένου ότι το ΓΚΑΠ ΘΕΛΕΙ να βάλει το ΔΝΤ μέσα στη χώρα, θα αποφύγει να ζητήσει την ενισχυμένη

 13. Orestios avatar
  Orestios 04/05/2010 01:00:53

  Το θέμα της αποδοχής ή όχι αφορά την κυβέρνηση του GAP και όχι την αντιπολίτευση.
  Αν στο παιχνίδι αυτό η απάντηση του Σαμαρά είναι ΟΧΙ, τότε η κυβέρνηση δέχεται ισχυρό πλήγμα. Ακόμα και αν ζητήσει νομιμοποίηση από τα 2/3, τότε μοιάζει με ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτούς τους διεφθαρμένους και ανίκανους. Μοιραία η κυβέρνηση πέφτει.
  Η στήριξη Καρατζαφέρη και Μητσοτάκηδων τη σώζει, όμως πλέον αποκαλύπτεται η σύμπραξη, το ΠΑΣΟΚ δέχεται ισχυρό σοκ και ο Σαμαράς κερδίζει ηθικά.

  • smoking area avatar
   smoking area @ Orestios 04/05/2010 01:05:15

   Ορεστιε, και το 93 ο Σαμαρας "κερδισε ηθικα" και ...εξαφανιστηκε για 15 χρονια. Τωρα πια ειναι 58 χρονων και δεν εχει ...δεκαπενταετιες για χασιμο...

   • Orestios avatar
    Orestios @ smoking area 04/05/2010 01:20:13

    Τώρα όμως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το σ΄συστημα που τον εκδίωξε κακήν κακώς για να επιβιώσει, πνέει τα λοίσθια.
    Οι εποχές άλλαξαν. Μητσοτάκηδες, GAP, και τα τσιράκια τους αποτελούν το σαθρό και σάπιο σύστημα, που ο Σαμαράς αντιμετώπισε τότε.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Orestios 04/05/2010 10:17:21

   Πολύ σωστά θέτεις το ζήτημα. Βέβαια στην πολιτική δεν είναι τα πράγματα άσπρα ή μαύρα. Ενίοτε γίνονται και γκρί.

   Προσωπικά απεχθάνομαι μέχρι αηδίας τις γκρί καταστάσεις και θα κλονιστώ αν ο Σαμαράς πεί ΝΑΙ. Τουλάχιστον ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το ΟΧΙ του μπορεί να πέθανε αλλά θα ζεί πάντα στις καρδιές του λαού. Και των εχθρών του......

 14. Baroso avatar
  Baroso 04/05/2010 01:03:46

  Αυτοί είμαστε, η χώρα καταστράφηκε, το μέλλον υποθηκεύτηκε και εμάς μας νοιάζει να βγει ο Σαμαράς "καθαρός". Για όνομα!

  Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία κύριοι και όποιος δεν ψηφίσει και αποχωρήσει από τη βουλή να πάει κατευθειαν στο Ελ. Βενιζέλος και στον αγύριστο.

  Θέλετε να κάνει κάτι απτό ο Σαμαράς πέρα από τα συνήθη αντιπολιτευτικά εφέ? ας κάνει τουλάχιστον μομφή στην κυβέρνηση και να αντιπροτείνει κάτι εφικτό άμεσο και αποτελεματικό. Να διαλυθεί η βουλή και βλέπουμε και κάνουμε από 20/5. Τι στο καλό, από τέτοια είμαστε μανούλες σαν πολίτες, πολιτικοί κλπ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Baroso 04/05/2010 01:22:06

   Μου αρέσει η θεωρία των παιγνίων. Δημιουργεί εγκεφαλικά στους Μητσοτάκηδες και το GAP, γιατί νομίζουν ότι όλοι ανέχονται τα τερτίπια τους.
   Έχει και συνέχεια το σκεπτικό αλλά δεν το λεώ για να μην τα τεζάρετε.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Baroso 04/05/2010 10:19:55

   Το είχα πεί πολύ νωρίς Baroso. Αν δεν κάνει ΤΩΡΑ πρόταση μομφής με το ύψιστο για την επιβίωση της χώρας θέμα, το Οικονομικό, πότε περιμένει να κάνει; Το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη πενταετία εξάντλησε όλες τις φορε΄ς που δικαιούτο να προσφύγει στην πρόταση μομφής.

 15. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 04/05/2010 01:46:00

  Ο κ. Σαμαράς πρέπει να πει ΟΧΙ.

  Γιατί κάποιος πρέπει να πει κι ένα ΟΧΙ σ' αυτή την έρμη τη χώρα.
  Γιατί μόνο με το ΟΧΙ έχουμε κάποια μικρή ελπίδα να συν-εγερθούν οι πολίτες.
  Γιατί αν πει ΝΑΙ αυτο-ακυρώνεται αυτόματα, όπως και η προσπάθεια του μπλογκ εδώ να πείσει ότι ο κ. Σαμαράς αποτελεί ελπίδα της χώρας.

  Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Δεν ξέρω αν είστε εσείς. Οπότε ΔΕΝ με ενδιαφέρει η εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων εν προκειμένω στην πολιτική και μάλιστα την τρέχουσα όπως διαμορφώθηκε.

  Αυτό που διαβλέπω είναι μια προετοιμασία της ψυχολογίας του κόσμου να δεχθεί ένα ενδεχόμενο ΝΑΙ του κ. Σαμαρά. Και δεν το θεωρώ αυτό καθόλου καλή υπηρεσία. Θα προτιμούσα το αγαπημένο μου μπλογκ να υποστηρίζει ξεκάθαρα και ανένδοτα το ΟΧΙ του κ. Σαμαρά.

  Ηδη διαφαίνεται μια απογοήτευση μερικών σχολιαστών και σίγουρα είμαστε στα αρχικά στάδια μιας σχετικής πόλωσης.

  Ξεκάθαρες κουβέντες και αντρίκιες. Οχι παίγνια και πολιτικές.

  Θραξ Αναρμόδιος

 16. Alex avatar
  Alex 04/05/2010 06:57:23

  Μεγάλοι γίναν αυτοί που δεν συμβιβάστηκαν. Οι άλλοι ήταν περαστικοί, μια υποσημείωση της Ιστορίας.Αν κάνει τον συμβιβασμό του θα καταγραφεί και ο Αντώνης σαν υποσημείωση. Ο ΓΑΠ άρχισε να καταγράφεται σαν ο νέος Τσολάκογλου. Ο Σαμαράς θέλει να καταγραφεί σαν το δεξί του δεκανίκι;
  Ελπίζω όχι. Είτε με 150 είτε με 180.

 17. Δαναός avatar
  Δαναός 04/05/2010 08:23:53

  Ίσως η συλλογιστική μου να μην είναι σωστή, αλλά αν ο Σαμαράς δεσμευτεί από τώρα ότι η ΝΔ θα ψηφίσει ΟΧΙ ρίχνει πάλι πίσω την ευθύνη στον Παπανδρέου, που θα πρέπει να επιλέξει πλέον μεταξύ 180+ και 150+;

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Δαναός 04/05/2010 08:40:53

   Συνεχίζω γιατί διέκοψαν. Αν ο Σαμαράς δηλώσει ξεκάθαρα ότι ψηφίζει ΟΧΙ η μπάλλα περνάει στον Παπανδρέου. Η φέρνει τα μέτρα με 150 και περνάει ή με 180, πάει φούντο και πέφτει στο πηγάδι που έσκαψε ο ίδιος. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΟΧΙ ΤΩΡΑ.

   • mara avatar
    mara @ Δαναός 04/05/2010 09:00:48

    Έτσι είναι! Αλλά...

 18. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 04/05/2010 09:08:24

  Συμφωνεί η' διαφωνεί με τα μέτρα?
  Απλά πράγματα...

 19. Lewnidas avatar
  Lewnidas 04/05/2010 09:20:30

  το ναι θα μοιαζει με προδοσια και το οχι σαν αφορητος λαϊκισμος. οχι με διαφορετικη προταση

 20. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 04/05/2010 09:46:44

  Υπάρχει κι άλλη οδός.
  Να πεί ο Σαμαράς πάρτε πίσω το νομοσχέδιο και να το φέρετε συμπληρωμένο με αναπτυξιακό νόμο ώστε να υπάρξει το δίχτυ προστασίας (που λέει κι ο Αυτιάς) για τον μισθωτό και συνταξιούχο.
  Πάρε πίσω το νομοσχέδιο μέχρι να κατονομάσεις -να πεί στον Παπανδρέου- ποιοί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (ΟΝΟΜΑΤΑ και όχι έπεα πτερόεντα) έφαγαν δημόσιο χρήμα.
  Να κατονομάσει τον Παπανδρέου ότι ήταν μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος, όντας στην κυβερνητική επιτροπή των κυβερνήσεων Σημίτη και πριν, και υπέγραφε όλες τις δαπάνες για τις οποίες εγκαλούνται τώρα οι μετέπειτα υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ.
  Ετσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πέσει το δημόσιο χρέος. ΄Ετσι κι αλλιώς το μαχαίρι στο λαιμό μας το έβαλε ο Παπανδρέου. Μέχρι πέρυσι δεν είχαμε πρόβλημα στο δανεισμό. Εξάλλου, το πρώτο που μαθαίνουν οι φοιτητές των οικονομικών σχολών είναι ότι το κράτος ως οικονομική οντότητα μπορεί να δανείζεται απεριόριστα,γι΄αυτό και προϋπολογίζει πρώτα τα έξοδα και μετά τα έσοδα.

  Για τη σημερινή απαξίωση του ελληνικού κράτους φταίει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, με τα παιχνίδια τους με τους κερδοσκόπους.
  Η επόμενη Εξεταστική να αφορά στο διάστημα διακυβέρνησης του Γ.Α.Π. μέχρι σήμερα και να καταδειχθεί ποιοί τα πιάσαν χοντρά με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

 21. elsoto avatar
  elsoto 04/05/2010 10:53:41

  “Εάν το κόμμα μου ψηφίσει ΝΑΙ στο ΔΝΤ, εγώ θα παραιτηθώ από την πολιτική”

  “Δεν πήρα λαϊκή εντολή για να εκχωρήσω Εθνική κυριαρχία”

  “Θέλω αύριο να μπορώ να κοιτάω τα παιδιά μου στα μάτια”.

  Πάνος Καμμένος

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ elsoto 04/05/2010 14:03:06

   Αρχίζω να εύχομαι να ψηφίσει ΝΑΙ (άν και δεν μου πέφτει λόγος). Ένας λιγότερος από τους ξέρετε-ποιούς, κάτι είναι κι αυτό!

 22. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 04/05/2010 11:05:53

  Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία γιά το νομοσχέδιο της υπαγωγής στο ΔΝΤ. Αρα, ο Αντ. Σαμαράς έχει το χρέος να κρατήσει την ΝΔ αλώβητη και αμέτοχη στον εμπαιγμό. Επίσης, να μην επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Οποιος βουλευτής της ΝΔ αισθάνεται ήσυχος με την συνείδησή του ψηφίζοντας την υπαγωγή της χώρας στην κηδεμονία του ΔΝΤ, ας πάρει τις αποφάσεις του, και η Παράταξη (την κατάλληλη ώρα) τις δικές της.
  Δημήτρης Κοκκαλάκης
  Λαμία.

  • effie B. avatar
   effie B. @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 04/05/2010 11:17:56

   Σωστος!!!!!

 23. striftompolas avatar
  striftompolas 04/05/2010 12:46:57

  Αν υπάρχουν δυνατότητες επιτυχίας ΝΑΙ υπό όρους. Με κάποιους όρους φανερούς (έχουν αναφερθεί κάποια πράγματα σε άλλο δημοσίευμα) προφανώς για να υλοποιηθούν λιγότεροι απ' όσους θα ζητήσει για να μην φανεί ότι σέρνεται από τον Σαμαρά και όρους "μυστικούς".

  Αν δεν υπάρχουν δυνατότητες επιτυχίας μια καλή ανάλυση και προτάσεις αρκούν.

  Ονομαστική ψηφοφορία

 24. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 04/05/2010 13:04:54

  Συμφωνώ απολύτως με αυτά που έγραψε ο Αρχαίος στις 23:48. Το παιχνίδι είναι στημένο. Ο ένας από τους δύο φυλακισμένους ξέρει τι θα κάνει ο άλλος. Και θα προσαρμόσει τη στρατηγική του. Αν δει ο Παπανδρέου ότι ο Σαμαράς "ομολογεί", τότε για να μην φάει 10 χρόνια φυλακή, θα "ομολογήσει" και αυτός για να φάνε από πέντε ο καθένας. Αν δει ότι "δεν ομολογεί" τότε πάλι θα ομολογήσει για βγει αυτός ελεύθερος!

  Είναι λάθος οι προϋποθέσεις του παιχνιδιού. Δεν έχουμε zero sum game, αλλά ούτε και το δίλημμα του φυλακισμένου. Η στάση του ΓΑΠ είναι δεδομένη. Σε αντίθεση με το δίλημμα του φυλακισμένου, γνωρίζουμε πράγματα για τις κινήσεις των αντιπάλων. Το παιχνίδι, επίσης, δεν είναι συνεργατικό, διότι δεν έχουν όλοι το καλό της χώρας στο μυαλό τους. Ο Αντώνης σίγουρα έχει και το δικό του καλό στο μυαλό, αλλά σκέφτεται και τη χώρα. Ο ΓΑΠ σκέφτεται καθόλου τη χώρα; Αν τη σκεφτόταν, δεν θα έκανε επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας, αλλά σκέτη διαχείριση της πραγματικότητας.

  Το πρόβλημα είναι ότι ο ΓΑΠ είναι αντισυμβατικός, απρόβλεπτος και δόλιος παίκτης. Ο Αντώνης είναι καλό παιδί ενώ ο ΓΑΠ δεν είναι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί για τη θεωρία των παιγνίων, προτιμώ τα δοκίμια περί πολέμου του Κλαούζεβιτς και περί της τέχνης του πολέμου του Σουν Τσου.

  Εδώ έχουμε πόλεμο. Ελλάδα εναντίον δυνάμεων κατοχής. Το παιχνίδι δεν είναι συνεργατικό, αγαπητέ Δρομολογητή.

 25. Φελάχος avatar
  Φελάχος 04/05/2010 13:11:33

  Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε ΟΧΙ από τον Αντώνη.
  Ας το ρισκάρει ο ΓΑΠ να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία.
  Αν δεν περάσουν τα μέτρα τι θα σκαρφιστεί μετά;
  Θα υποχρεωθεί να τα περάσει σε δεύτερη φάση με 151 ή να προκηρύξει εκλογές και να τον πάρει ο διάολος.
  Συνεπώς το άρθρο πάσχει λογικώς και το συμπέρασμα του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.
  Εκτός εάν....άρχισε τις διαρροές ο Σαμαράς για να χρυσώσει το χάπι στους οργισμένους έλληνες που τον ψήφισαν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.