#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2013 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη στηρίζει την ΑΟΖΜια σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, αποτελεί η υπερψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Ουσιαστικά οι ευρωβουλευτές κάνουν ευρωπαϊκό το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα και υπερψηφίστηκε, τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.

Για την ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο ήταν 505 υπέρ και 91 κατά. Η συνολική ψηφοφορία επί της έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε θέσει πρώτη θέμα «εξευρωπαϊσμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όχι με την έννοια της παραχώρησης των δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους, όπως έσπευσε να πει ο κ. Τσίπρας, αλλά με την έννοια της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα, απέναντι στις προκλήσεις και την εχθρική στάση της Τουρκίας.

Είναι γνωστή επίσης η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για την υφαλοκρηπίδα καθώς και η απάντηση της Άγκυρας με δική της ρηματική διακοίνωση.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πάντως δεν δεσμεύει κανένα, στέλνεται το μήνυμα ότι τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο θα προστατευτούν και Ευρωπαϊκά απ' όσους θελήσουν με τσαμπουκά να τα επιβουλευτούν.

Είναι μια καθαρή διπλωματική στήριξη της επιλογής του Σαμαρά να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα, κάτι που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, χαρακτήρισε ευφυή κίνηση. Μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στους ξένους τα κοιτάσματα. Τόσα ξέρει, τόσα λέει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νεοδημοκράτης συνδρομητής avatar
  Νεοδημοκράτης συνδρομητής 14/03/2013 15:59:03

  Τελικά τα εύσημα στον κο Σαμαρά ή στην κα Τζαβέλλα;

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ Νεοδημοκράτης συνδρομητής 14/03/2013 18:48:54

   Tα εύσημα στον κ. Αντώνη Σαμαρά, που όσο κι αν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με πολλές άλλες επιλογές του, στα Εθνικά ζητήματα, αξίζει να του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
   ''Μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στους ξένους τα κοιτάσματα''. Ας λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν πειράζει. Μπορεί να λειτουργήσει (κι αυτό ακόμη) ευεργετικά, ματαιώνοντας τις πιθανές κρυφές ορέξεις των ''φίλων'' και ''εταίρων'', που μόνο ανιδιοτελείς και ακριβοδίκαιοι δε θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Έτσι κι αλλιώς, ούτε κι ο ίδιος δεν μπορεί να πιστεύει οτι ο παρών Πρωθυπουργός, θα προχωρούσε ποτέ σε οποιανδήποτε ατιμωτική για την Ελλάδα ''εκχώρηση''.
   Προς κατανάλωσιν των θερμοκέφαλων οπαδών οι ανεμολογίες, (σύνηθες παίγνιο των μονομάχων).

  • Απορών avatar
   Απορών @ Νεοδημοκράτης συνδρομητής 15/03/2013 16:11:29

   Σε όλους! Εν προκειμένω στην κ. Τζαβέλα και στο ΛΑΟΣ!

 2. Νικος Σταματάκης avatar
  Νικος Σταματάκης 14/03/2013 16:22:20

  Τα εύσημα θα πρέπει να πάνε στον καθηγητή Θόδωρο Καρυώτη που εδώ και 30 χρόνια ανιδιοτελώς αγωνίζεται για την ΑΟΖ. Χωρίς τις δικές του προσπάθειες η κα Τζαβέλλα και οι λοιποί όψιμοι υποστηρικτές της ΑΟΖ δεν θα γνώριζαν ούτε τι σημαίνουν τα αρχικά Α-Ο-Ζ. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο της ΑΟΖ είναι πρόταση του καθ. Καρυώτη εδώ και πολλά χρόνια. Εύσημα αξίζουν επίσης και στον αντίστοιχο του καθ.Καρυώτη πρέσβη της Κύπρου κ. Σαββαϊδη... Αλλά ο Ελληνισμός έχει μάθει να αγνοεί τους αληθινούς αγωνιστές προς όφελος των όψιμων "σφετεριστών"... Αλλά οι γνήσιοι αυτοί πατριώτες δεν νοιάζονται για τιμές, αρκει το αποτέλεσμα να είναι καλό για την Ελλάδα... Ως πότε όμως αυτός ο τόπος θα ναγνωρίζει τους άξιους μετά θάνατον;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Νικος Σταματάκης 15/03/2013 16:12:51

   Έθεσε τις βάσεις όντως... και ας προσπαθούν κάποιοι να τον δυσφημίσουν εκμεταλλευόμενη την ακαδημαϊκή του αφέλεια να μπλεχτεί με την υποθέση Σώρρας την οποία και εννοείται πως απεκήρυξε...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 14/03/2013 16:54:55

  Επίπολαιο να γίνεται λόγος για εύυσημα προτού δούμε την ευτυχή κατάληξη του πράγματος.

 4. ko avatar
  ko 14/03/2013 17:15:13

  με αγχώνει λίγο το "προτροπή αποφυγής τριβών με τρίτες χώρες..."
  κάτι προς "καζάν-καζάν" μού κάνει εμένα...

  • Χρήστος Χ. avatar
   Χρήστος Χ. @ ko 14/03/2013 20:38:14

   Αν μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. ευρωπαϊκά δεν θα είναι; win win.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Χρήστος Χ. 14/03/2013 21:36:56

    Σιγά μη μπεί. Σε κανέναν δε συμφέρει.

    • Χρήστος Χ. avatar
     Χρήστος Χ. @ Queen For The Black Side 14/03/2013 22:09:50

     Μπορεί να βλέπουν και στην Ε.Ε. των 27 το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Χρήστος Χ. 15/03/2013 09:08:01

      Χαχαχα! Σωστά. Αλλά αυτοί μάλλον το βλέπουν μεταγλλωτισμένο και ΔΕΝ...εθίζονται.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ko 15/03/2013 16:14:58

   Μα είναι σαν να τους λένε ότι σας συμφέρει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ της Ελλάδας στη μέση γραμμή γιατί για την ΕΕ είναι καλύτερα να έχουν μεγαλύτερες ΑΟΖ τα κράτη μέλη της. Το win win δεν έχει καμμία σχέση, εμένα μου άρεσε όταν το άκουσα: προετοιμάζει την κοινή γνώμη της Τουρκίας για να καταλάβει ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να προχωρήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 14/03/2013 17:30:58

  «Αισιοδοξώ ότι η χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ, αποτελεί την Α1 προτεραιότητά μας, σήμερα. Στις 2-1-2009, ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης, διακεκριμένος Ελληνας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Maryland, USA και αρμόδιος γιά θέματα Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ήταν κατηγορηματικός και σαφής:

  "Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και διά παντός όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Δεν θα αλλάξει τίποτα εις βάρος της Ελλάδος ακόμα και αν η Τουρκία γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.»

  Η αποκλειστική συνέντευξη του Καθηγητή Θεοδώρου Καρυώτη, στο Παγκόσμιο Δίκτυο Eλλήνων ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ http://www.noiazomai.net/aoz_kariotis.html

  • Απορών avatar
   Απορών @ η Dimi 15/03/2013 16:15:23

   Έτσι!!!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Απορών 15/03/2013 19:45:02

    Απορών, καλησπέρα σας. Ευχαριστίες.

    • Απορών avatar
     Απορών @ η Dimi 15/03/2013 19:52:50

     Τους χαιρετισμούς μου!

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 14/03/2013 17:35:45

  Αν δεν ήσουν στην ΕΕ τώρα θα σου έλεγα ποιος θα σε στήριζε...

 7. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 14/03/2013 19:16:55

  Ολη η ιστορια ειναι, η Ελληνικη ΑΟΖ να ''συνορευει'' με τη Κυπριακη. Μακαρι..

  • Απορών avatar
   Απορών @ Μικρασιάτης 15/03/2013 16:17:24

   Και να μη συνορεύει δεν χάθηκαν και πολλά, μη νομίζετε. Ωστόσο, τόσο σε συμβολικό όσο και σε γεωπολιτικό πλαίσιο έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να αναδειχθεί το θέμα αυτό ώστε να το κυνηγήσει και το ισραηλινό λόμπυ στην Αμερική ώστε να έχει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ γεωοικονομική διέξοδο προς την Ευρώπη χωρίς ασυνέχειες...

 8. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 14/03/2013 19:49:21

  Φυσικά και δεν μονοπωλούν τα εύσημα οι σημερινοί μονάχα πρωταγωνιστές και φέροντες τη σκυτάλη της Εθνικής προσπάθειας. Όλοι όσοι πρόσφεραν και συνέβαλλαν, αξίζουν την αναγνώριση και το σεβασμό μας και ας μη νοιάστηκαν ποτέ για δόξες και τιμές.

 9. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 14/03/2013 20:23:14

  Υπήρχε πρίπτωση η ΕΕπου έχει ψηφίσει απο πέρυσι την Κυπριακή ΑΟΖ φέτος να μην ψηφίσει τη Ελληνική?
  Θα χάριζαν οι Γερμανοί τα "κοινά μας συμφέροντα" στούς Τούρκους ?
  Και οι Αμερικανοί? μήπως αυτοί υπέστησαν ήττα απο την επιτέλους περήφανη Ελληνική εξωτερική πολιτική?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αρχιμήδης 14/03/2013 21:39:34

   Οι ΗΠΑ έχουν πάθει τραμπάκουλο.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Γεώργιος Τ. 15/03/2013 16:20:26

    Μην είστε τόσο σίγουρος... Οι ΗΠΑ πιστεύω πως στηρίζουν την Ελλάδα στην περίπτωση της ΑΟΖ λόγω 1) Ισραήλ 2) Φόβου γιγάντωσης της γεωπολιτικής ισχύος της Τουρκίας η οποία με τον Ερντογάν τους κάνει νερά 3) για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία (κάτι που τους καίει πάρα πολύ εν όψει και του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.
    Ιδιαίτερα το τρίτο μπορεί να σημάνει τη συμμαχία των κεντρικών δυνάμεων (Ρωσία / Γερμανία), ο απόλυτος φόβος δηλαδή των ΗΠΑ και της Βρετανίας εδώ και πάνω από έναν αιώνα (βλ. Μακίντερ).

 10. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 14/03/2013 20:34:52

  "Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πάντως δεν δεσμεύει κανένα, στέλνεται το μήνυμα ότι τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο θα προστατευτούν και Ευρωπαϊκά απ’ όσους θελήσουν με τσαμπουκά να τα επιβουλευτούν."

  Μα και ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδος, ευρωπαϊκός είναι, καθώς και τα θαλάσσια σύνορά μας. Συνεχώς τα επιβουλεύονται τσαμπουκάδες, αλλά δεν είδα την ΕΕ να κάνει τίποτε.

  Και τα Κατεχόμενα της Κύπρου, ευρωπαϊκά εδάφη είναι, αλλά η ΕΕ συζητά με τον κατακτητή για να το εντάξει στους κόλπους της! Άσε που δεν φαίνεται να ενοχλείται από το γεγονός ότι το προς ένταξη κράτος (Τουρκία) δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα εδάφη κατέχει.

  Τώρα πήρε ο πόνος τις Βρυξέλλες για την ... ευρωπαϊκότητα της ΑΟΖ μας;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Επισκέπτης 15/03/2013 16:22:09

   Φυσικά, τώρα μυρίστηκαν ψητό! Όχι μεν δικό τους αλλά αυτού που αναγκάζονται να υπερδανειοδοτούν, λέτε να μη θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος αυτό;

 11. Moriarty avatar
  Moriarty 14/03/2013 23:11:43

  Ασφαλώς γνωρίζετε πόσα ψηφίσματα έχουν βγάλει τα Η.Ε. για την Κύπρο και έχουμε δει πόσο μας έχουν βοηθήσει. Θα έχετε ακούσει και τις ανακοινώσεις των πολιτικών μας για την Κύπρο, όπου εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί η Τουρκία καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λες και είναι οκ να έχει ξεριζώσει 250.000 Έλληνες από τις εστίες τους. Ας μην βαφτίζουμε λοιπόν την αδυναμία μας δύναμη, κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι απλούστατα οι ψευδαισθήσεις δεν οδηγούν πουθενά και γινόμαστε και γελοίοι.

 12. ΤΙΜΩΡΟΣ avatar
  ΤΙΜΩΡΟΣ 14/03/2013 23:26:39

  ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΤΙΜΩΡΟΣ 15/03/2013 16:23:17

   Δεν καταλαβαίνετε τι θα πει "ευρωπαϊκή ΑΟΖ". Δεν αλλάζει τίποτα ως προς την ιδιοκτησία των κοιτασμάτων, το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές.

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 15/03/2013 00:10:17

  «Του Αντρειωμένου ο Θάνατος
  Θάνατος ΔΕΝ Λογίζεται»
  ~ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ http://bit.ly/152NcIO

  14 Μαρτίου, 1957
  Η αδελφή του 18χρονου Ήρωα -- ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλα Βρυωνίδου, μιλά στον Πέτρο Πετρίδη για τον Ήρωα αδελφό της, τη σύλληψή του από τους 'Άγγλους δυνάστες, τη δίκη καθώς και για την τελευταία επίσκεψη της στο κελί των μελλοθανάτων όπου κρατείτο ο έφηβος Ήρωας, λίγο πριν οδηγηθεί στην αγχόνη τη 14 Μαρτίου του 1957.

  Η συγκλονιστική μαρτυρία της κας Μαρούλας Βρυωνίδου οπτικογραφήθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο σπίτι της στην Λευκωσία και προβλήθηκε στην εκδήλωση της πολιτιστικής ομάδας Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας», «Γαλανόλευκες Ηρωϊκές ψυχές - ΕΟΚΑ 1955-59» που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2010, στο κατάμεστο από ομογενείς θέατρο του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

  Έρευνα-Σκηνοθεσία: Πέτρος Πετρίδης
  Μοντάζ: Σωτήρης Χαραλάμπους
  Παραγωγή: Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας»

 14. Απορών avatar
  Απορών 15/03/2013 16:24:08

  Αυτή η εξέλιξη, αν και νομικά δεν σημαίνει πολλά, είναι από τις πιο σημαντικές στην πορεία αυτή. Εύγε στην κ. Τζαβέλα και στο ΛΑΟΣ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.