14/12/2009 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη και η ελληνική… φαρσοκωμωδία

Wolfgang Munchau για τους Financial Times


Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα όταν άκουσα την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Angela Merkel να υποστηρίζει ότι η Ευρώπη κάποιες φορές είναι πιθανόν να αναγκαστεί να αναλάβει τα δημοσιονομικά κάποιας χώρας με υψηλό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εγκαταλείπει την προσήλωσή της στο σύστημα των κανόνων που κάνουν λόγο για συνεργασία στη δημοσιονομική πολιτική; Μάλλον όχι. Εάν κατάλαβα καλά, μάλλον μιλούσε για έκτακτες περιπτώσεις λόγω της κρίσης. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, είναι η πλέον "προχωρημένη" οικονομική πρόταση που έχω ποτέ ακούσει από τη Γερμανία.

Η πρότασή της προκλήθηκε από την ελληνική κρίση, η οποία έδειξε την αδυναμία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι η καταστροφή θα αποφευχθεί εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα ανακοινώσει ένα ισχυρό πρόγραμμα  για τη μείωση του ελλείμματος. Η εμπειρία όμως μας προετοιμάζει ώστε να είμαστε επιφυλακτικοί. Αν το πρόγραμμά του δεν είναι επαρκές, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η αντίδραση της Ευρώπης, έως έναν βαθμό, ευθύνεται για την κρίση. Τον Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης εμφανίστηκαν με ένα "έξυπνο" σχέδιο. Η κεντρική ιδέα ήταν να σπρώξουν την Ελλάδα στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας "αλά" Ιρλανδία, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος. Προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την ανάγκη λήψης αποφάσεων, κεντρικοί τραπεζίτες και κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους. Ο κ. Axel Weber, πρόεδρος της Bundesbank έσπευσε να δηλώσει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται -επ’ άπειρον- δεκτά ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ. Ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup, έκανε δηλώσεις σχεδόν καθημερινά. Τη μία ημέρα μιλούσε σκληρά για τις λανθασμένες πρακτικές των Ελλήνων και την άλλη δεν απέκλειε ακόμη και το ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων.

 Ακόμη και ο κ. Fredrik Reinfeldt, πρωθυπουργός της Σουηδίας -που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης- ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει. Η κατάσταση της Ελλάδας είναι προβληματική, μας είπε, αλλά θα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από την ίδια τη χώρα. Η δήλωσή του μου θύμισε την ατυχή δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Peer Steinbruck, ο οποίος είχε δηλώσει πως η κατάρρευση της Lehman Brothers και η πιστωτική κρίση είναι αποκλειστικά αμερικανικό πρόβλημα.

Όλες οι παραπάνω δηλώσεις όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το έκαναν και χειρότερο. Αντί να αποτρέψουν την κρίση, οι Ευρωπαίοι -καθώς είναι παθιασμένοι με την τήρηση των κανόνων και μάλλον χωρίς επίγνωση των επιπτώσεων στις αγορές- την επέτειναν. Την περασμένη εβδομάδα τα spreads των 2ετών ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό ενισχύθηκαν κατά 1,3%. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μπέρδεψαν τις αγορές καθώς συνέδεσαν το ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας με την υποχρέωση της χώρας να υπακούσει πιστά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο που οι οίκοι αξιολόγησης "χτύπησαν" το χρέος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ισπανίας την ίδια περίοδο όπου επικρατεί ευρωπαϊκή... κακοφωνία δηλώσεων. Εάν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν ξεκάθαρες εγγυήσεις, δεν υπήρχε κανένας λόγος διεύρυνσης των ελληνικών spreads.

Με το να κατηγορώ και τους Ευρωπαίους πολιτικούς δεν σημαίνει ότι συγχωρώ τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έσφαλε, παραποίησε τα μακροοικονομικά δεδομένα και δεν έκανε καμία προσπάθεια να εφαρμόσει τους κανόνες. Όμως, με το να προκαλέσεις κρίση στην αγορά δεν λύνεις το πρόβλημα.

Πάνω απ' όλα, έκανε κακό στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η οικονομική ανέχεια και η ύφεση μπορεί να οδηγήσουν σε εξ ανάγκης εφαρμογή πακέτου σωτηρίας, είτε η Ελλάδα εφαρμόσει λιτότητα είτε όχι.

Η βασική αιτία για την οποία βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Καταρτίστηκε για τις καλές εποχές. Στις κρίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κατέρρευσε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων. Μετά τη μεταρρύθμιση του το 2005 το Σύμφωνο έγινε περισσότερο ευέλικτο. Μόλις, όμως, έφτασε η κρίση, έχασε όλες του τις δυνατότητες. Το πρόβλημα δεν έγκειται, όπως συχνά υποστηρίζεται, στο ότι τα ελλείμματα ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Άλλωστε, πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση σε περιόδους κρίσης, ακόμη και βάσει του Συμφώνου. Το πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Το Σύμφωνο έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Η Ελλάδα δεν την ακολούθησε. Το ίδιο, όμως, έπραξαν και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία. 

Γι' αυτόν τον λόγο η κ. Merkel προτείνει ξεχωριστό τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Όμως -εάν το λέει στα σοβαρά-, θα πρέπει να αποδεχτεί και ξεχωριστό τρόπο διαχείρισης και άλλων θεμάτων, όπως κοινές αποφάσεις στην οικονομική πολιτική, περισσότερο αποτελεσματικό έλεγχο των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, των δημοσιονομικών αλλά και των διαρθρωτικών πολιτικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μία νέα πολιτική διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/561033/ArticleFTgr.aspx#play

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2009 12:15:47

  Οι κρίσεις έχουν διάφορες συνέπειες, συχνά απρόβλεπτες και η Ιστορία λέει ή διασπαστικές ή πολεμικές και κατακτητικές. Για να δούμε... θα μας "αναλάβουν"? Και με τι αντάλλαγμα (πέραν του προφανούς "φέρε το ένα, φέρε και το άλλο και πάρε και το τρίτο"?)

  Όταν ο μπακάλης δεν μπορεί έρχεται σουπερμάρκετ. Ή έρχεται, ούτως ή άλλως, και κλείνει ο μπακάλης. Ή χρησιμοποιούν τον μπακάλη ΔΥΟ σουπερμάρκετ στον μεταξύ καυγά τους. Ο κοινός παρονομαστής είναι η ικανότητα ή μη του μπακάλη.

  Τι πιστεύετε εσείς? Με τι θα μοιάζει η ΕΕ μετά την κρίση?

 2. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 12:30:20

  Με κρατος!! Η Γερμανια και η Γαλλια θα αναλαβουν την ηγεσια σε σοβαρα ζητηματα, θα υπερασπιζονται τα εθνικα συμφεροντα των μετοχων, θα διοξουε την Αγγλια και καποιες αλλες χωρες, η Ελλαδα θα βρισκετε στον πυρηνα των εξελιξεων. Η Ενωμενη Ευρωπη θα υπαρχει για 4 σημαντικους λογους. Να συνομιλει με τους Αμερικανους ως το νο2 στη δυση, να κρατα εξω τους Τουρκους, κατω τους εθνικισμους και απομονωμενους τους Βρετανους ωστε να βαλει τερμα στις αναταραχες που δημιουργουν αυτοι στην Ευρωπη, οπως εκαναν οι ΗΠΑ στην Αμερικη.

 3. lypon avatar
  lypon 14/12/2009 12:53:02

  Wishful thinking, αγαπητέ Μάνθο. Τίποτα άλλο από wishful thinking.

  Φοβούμαι πως η πραγματικότητα θα είναι πολύ πιό παράξενη και απρόβλεπτη...

 4. Manos avatar
  Manos 14/12/2009 13:01:56

  Πάρα πολλά λόγια αυτή η ανάλυση... Εμπεριστατωμένη, ακριβής κι εφ' όλης της ύλης αλλά που δεν μας είπε τίποτε. Στείλαμε έναν δημοσιογράφο της σχολης ΜΜΕ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό αλλά που δεν έχει κατακτήσει ακόμη την αξία της είδησης.
  Σαν τις "διαχειριστικές πολιτικές" των τελευταίων ετών απ' τις οποίες έλειπε η πολιτική διότι εν πολλοίς οι περισσότεροι "πολιτικοί" ήσαν απλώς απόφοιτοι της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης που πήραν κι ένα πτυχίο Νομικής (ή το αντίστροφο) και νόμισαν ότι μπορούσαν να χαράξουν πολιτικές...
  Τί έκανε ο Παπανδρέου? Είπε (στους Ευρωπαίους): έχω (δεχθεί) μία πρόταση. Να πουλήσω τα ομόλογά μου στους Κινέζους. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκω τα λεφτά (και οι Κινέζοι τρόπο να αυξομειώνουν την ισοτιμία του Ευρώ με το δολάριο αφού έχουν ήδη αγοράσει ένα μεγάλο ποσοστό από αμερικανικά ομόλογα κι έχουν αναγκάσει τον Ομπάμα να συμπεριφέρετε "ευγενέστατα") όπως έχω υποσχεθεί στους συμπατριώτες μου! Θα προτιμούσα όμως να δω το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αλληλεγγύης στην πράξη.

  Κι άλλοι πιθανώς να το σκέφτηκαν πριν αλλά είπαμε...

 5. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 13:26:45

  Εγω εκθετω τις προσδοκιες μου και θα υποστηριξω οποιον πολιτικο φανει να τις συμεριζετε.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ man8os 14/12/2009 14:08:25

   Πυρήνας του κράτους είναι ο λαός. Αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός, πώς θα υποστηριχθούν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο; Δεν έχουμε κοινή συνείδηση ως ένας λαός, όπως οι Ελβετοί ή οι Αμερικανοί. Θα ζητήσει να σκοτωθεί ο Γάλλος για να υπερασπίσει τα σύνορά μας κατά της Τουρκίας; Ποτέ. Δεν τον ενδιαφέρει. Μπορεί να νιώθει πιο κοντά σε εμάς παρά στην Τουρκία, όμως θα μας συνδράμει αν είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα του έθνους του και του λαού του και όχι όποτε μας χρειαστεί. Αντιθέτως, εμείς θα τρέξουμε στην Κύπρο, ασχέτως αν είναι διαφορετικό κράτος. Είμαστε ίδιο έθνος και σε μεγάλο βαθμό και ίδιος λαός.

   Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα και όποιος τα παραγνωρίσει θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

   • Eastrader avatar
    Eastrader @ Blimblomblim 14/12/2009 15:05:08

    Αμερικη και Ελβετια δεν ειναι και τα καλυτερα παραδειγματα ως απαντηση στον Μανθο.Ισα ισα που υποστηριζουν οσα λεει.ΗΠΑ και Ελβετια ειναι δυο πολυγλωσικες,πολυεθνικες χωρες αλλα με κοινη αισθηση πατριωτισμου και ομοιογενεια στα εθνικα και εσωτερικα θεματα.Συμφωνω επισης οτι κανενας Γαλλος δεν ενδιαφερεται να πεθανει για εμας,οπως ξερω και αρκετους Ελληνες που δεν ενδιαφερονται να κανουν το ιδιο για την Ελλαδα.Ο Γαλλος ομως μπορει καλλιστα να σου δωσει καποια καλα "κομματια" οπως οι SCALP,και να σε βοηθησει να εχεις το πανω χερι.

    • man8os avatar
     man8os @ Eastrader 14/12/2009 15:15:59

     Σχεδον αυτο λεω, αλλα οχι ακριβος. Σκεφτειτε το αντοστροφα. Γερμανοι φανταροι και Γαλλοι φυλανε τα συνορα μας μαζι με τους Ελληνες. Εστω οτι οι Τουρκοι αποφασιζουν να επιτεθουν. Τα θυματα θα ειναι κια Γερμανοι οποτε και η Γερμανια θα εκδηκηθει τα θυματατης και η Γαλλια και καθε χωρα στην ΕΕ που θα εχει φανταρους νεκρους απο τους Τουρκους. Αντιστροφα οι Τουρκοι θα ειναι πολυ απιθανο να διακυνδηνευσουν να τα βαλλουν με ολη την Ευρωπη.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2009 13:54:18

  Πολυ δυσκολο αυτο Μανθο.Η Ελλαδα ποτε δεν περιλαμβανοταν στο ζωτικο χωρο της Γερμανιας.ΕΔω ηλθαν στην κατοχη γιατι τους παρεσυρε ο Μουσσολινι και στην ΕΟΚ μπηκαμε με τη μεσολαβηση της Γαλλιας.Ειναι πολυ πιο ευκολο γιαυτους να μας αποκοψουν και να μας βαλουν στη δευτερη ταχυτητα μαζι με τους αλλους Βαλκανιους υπο καθαρα αγγλοαμερικανικη επιρροη και υπο την επιστασια της Τουρκιας.
  Οσο αργουμε να παρουμε αντιλαικα μετρα η πιθανοτητα αυξανει.Με το ζορι Ευρωπαιος δε γινεσαι βεβαια.

  • man8os avatar
   man8os @ ψυχραιμια 14/12/2009 15:19:30

   Θα πρεπει να κανουμε οτι μπορουμε να βρεθουμε μαζι με τους υπολοιπους Ευρωπαιους και να μη βρεθουμε με τους Βαλκανιους. Κατι τετιο μακροπροθεσμα θα ηταν εθνικη καταστροφη. Αληθεια λες οτι δεν βρισκομαστε στο ζωτικο χορο ουτε της Γερμανιας ουτε της Γαλλιας αλλα μπορουμε να συμπλευσουμε μαζι με αυτους Δεν εχουμε μεταξυ μας συγκρουομενα συμφεροντα... Περα απο αυτο μας συμπαθουν οι Γαλλοι ανεκαθεν ( Και ειναι οι μονοι απο τους υσχηρους που μας συμπαθουν)

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 14/12/2009 14:52:47

  Wolfgang Munchau: "Η βασική αιτία ...έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Καταρτίστηκε για τις καλές εποχές. Στις κρίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κατέρρευσε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων. ... Μόλις, όμως, έφτασε η κρίση, έχασε όλες του τις δυνατότητες".
  Το έχω γράψει ήδη ότι το Μάαστριχτ είναι ολικά ξεπερασμένο.
  Το πρόβλημα είναι ότι η μονεταριστική οπτική πίστευε σε συνεχή αδιάκοπη ανάπτυξη, άν εφαρμοζόταν η λογική της. Ήταν μια πεποίθηση εξόχως ανορθολογική και φυσικά κατέρρευσε. Νέα εργαλεία αναζητούνται: Η κα Μέρκελ προσαρμόζει την ήπια Ευρωπαική φεντεραλιστική γραμμή των Χριστιανοδημοκρατών (δεν διαφέρει πολύ από τη γραμμή Σρέντερ - Φίσερ, υπάρχει σχεδόν συνέχεια) στη νέα κατάσταση. Περίπου τα ίδια λέει κι ο Σαρκοζύ.
  Η κρίση είναι ένα εργαστήριο αναβρασμού, που μας οδηγεί σε νέα φάση του Ευρωπαικού οικοδομήματος. Ανάγκα και Θεοί πείθονται, γιατί η οικονομία είναι άκρως διεθνοποιημένη, και άν πέσει ένα ντόμινο τα παρασύρει όλα.

  • donaE avatar
   donaE @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 15:01:55

   Ισως ειναι και η πρωτη δυνατη ευκαιρια να αποκτησει συνειδηση πραγματικης ενωσης.
   Αν και η Μ.Βρετανια θα κανει οτι μπορει για το αντιθετο (μπορει να την βοηθησουμε σε αυτο).
   Καλα την ειχε χαρακτηρισει ενας Γαλλος 'νησι του Ατλαντικου'

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ donaE 14/12/2009 15:10:24

    Ακόμα και αυτοί οι "νησιώτες", εν όψει δυσκολιών, συγκλίνουν με τους Γαλλογερμανούς σε μέτρα που αναστρέφουν την παραδοσιακή αγγλοσαξωνική εμμονή στην απορρύθμιση των αγορών.
    Και όταν συγκλίνεις στα οικονομικά, συνήθως ακολουθεί και η πολιτική. Ίδωμεν, υπάρχει πολύς δρόμος.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 15:06:32

   Η ειρωνεία είναι ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στο όνομα της οποίας έγινε το Σύμφωνο του Μάαστριχτ, υπονομεύτηκε ριζικά από τα ίδια τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι πιό επίμονοι θεωρητικοί και πρακτικοί υποστηρικτές της : Απορρύθμιση (deregulation), υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενίσχυση του τριτογενούς τομέα εις βάρος του δευτερογενούς, περιορισμός των ευνοικών νομοθετικών μέσων στην κυκλοφορία έναντι της παραγωγής, εστίαση της προσοχής στα δημοσιονομικά ελλείματα και αδιαφορία για τις ακραίες ανισορροπίες στα εμπορικά ισοζύγια.

 8. aristos avatar
  aristos 14/12/2009 14:58:29

  Αρχίζει το "Rock" : Ερχονται οι " Moody's "...


  Δεν "πα να έρθουν" και οι "Moody Blues", έτσι και αλλιώς Rock είμαστε....

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/rock-moodys.html

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/12/2009 15:06:56

  Εγω φοβαμαι οτι αν ειμαστε μονο εμεις προβλημα μπορουν να μας βγαλουν απεξω.
  Το ιδιο και οι Ιρλανδοι που θεωρουνται αγγλοαμερικανικη σφαιρα.Μονο αν κινδυνεψει η Ιταλια ειναι σιγουρη η γερμανικη επεμβαση και η αλλαγη των συνθηκων.
  Θυμαμαι οταν ηταν να μπουμε στο ευρω προσεχα τα ελλειμματα της Ιταλιας και ειχα πει σε ολους οτι αν ειμαστε στα ιδια θα μπουμε.Χωρις Ιταλια δε φτιαχνεται η Ευρωπη που εχουν στο μυαλο τους οι Γαλλοι και οι Γερμανοι.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 14/12/2009 15:11:44

   Μονο αν κινδυνεψει η Ιταλια ...
   Πές 'το κι έρχεται, φοβάμαι!

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ψυχραιμια 14/12/2009 15:23:11

   Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις Συνθήκες για αποβολή χώρας από το ευρώ.

   Υπάρχει βέβαια, τώρα πια, πρόβλεψη στην αποβολή χώρας από την Ε.Ε. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό.

   • man8os avatar
    man8os @ Blimblomblim 14/12/2009 15:25:44

    Ακριβος αυτο λεω... Αφου πλεον υπαρχει διαδικασια σχετικη καιρος να φυγει η Αγγλια και η Πολονια που μονο προβληματα προκαλουν...

  • man8os avatar
   man8os @ ψυχραιμια 14/12/2009 15:23:53

   Χωριις Ιταλια οχι, χωρις Ελλαδα και Ιρλανδια και 3-4 μισο τριτοκοσμικες χωρες ομως φοβαμαι πως ναι. Για αυτο πρεπει να συμμορφωθουμε κατεπειγοντος. Αν και για να φτιαχτει η Ευρωπη που θελουν πρεπει να εκδιοχτει η Βρετανια και η Πολονια απο αυτην.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ man8os 14/12/2009 15:35:32

    By the way, η Γερμανία έχει παραβιάσει και αυτή φέτος τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας! Να μη πώ για τη Γαλλία!
    Άν το 2010 δεν επανέλθουν στα όρια του Συμφώνου (που δεν το βλέπω), όλο το σύστημα περιορισμών θα είναι οριστικά διάτρητο, νέοι κανόνες θα θεσπισθούν αργά ή γρήγορα.

    • man8os avatar
     man8os @ Sic transit gloria mundi 14/12/2009 15:43:04

     Ιδομεν, η κριση ηταν πολυ εντονη... Σχεδον κραχ του 2008 θα μπορουσαμε να το πουμε.

 10. remali avatar
  remali 14/12/2009 15:33:44

  μη φοβαστε τιποτα
  αλλα λενε τα πλανα των γαλλογερμανικων εταιρειων με τα νουμερα των αναμενομενων πωλησεων
  οι γαλλογερμανικες μηχανες δουλευουν στο φουλ την παραγωγη που προοριζεται για τις χωρες-υποζυγια

  οποιοι σχολιαστες εχουν παρεδωσε με γαλλογερμανικες εταιρειες θα πιστοποιησουν αυτο που γραφω

 11. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 15:41:56

  Αληθεια λες! Η μηχανη της Ευρωπης μετα το αρχικο μπουκωμα ξαναπηρε μπροστα!! Ολα πανε καλα! Ερχετε ο Σαρκοζυ με τις φρεγατες του και η Μερκελ με τα μαχητικα της!( Αυτο ειναι ενδειξη οτι υπαρχει παραγωγη) Η Γερμανια κινητε σε αναπτυξιακους αριθμους ( δε θυμαμαι ακριβη αριθμο αλλα ειναι 1+% ). Αναμενουμε να δουμε κια τους επιμερους δεικτες της παραγωγης αυτων των χορων. Και οταν συνερχετε η ατμομηχανη θα συνελθει και το τρενο. (Αρκει να μη κανει του κεφαλιου του)

  • remali avatar
   remali @ man8os 14/12/2009 15:46:53

   το γραφω γιατι το γνωριζω πολυ καλα απο τα πλανα
   δεν ειναι ομως αυτο το καλυτερο για το εμπορικο μας ισοζυγιο που μονο ισοζυγιο δεν ειναι...
   δεν το προβαλλω ως ιδανικη κατασταση διοτι διαιωνιζει την οικονομικη υποτελεια απλα δινοντας μια παραταση

 12. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 15:50:13

  Επισης εχεις δικιο για το ισοζυγιο. Ομως δεν μου λες.Τι ακριβος παραγουμε? Πως θα το αντιστρεψουμε?

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ man8os 14/12/2009 15:56:31

   Δεν ξέρω φίλοι, άν μου πέφτει λόγος, φοβάμαι όμως, κυρίως παπαριές ψιλοκομμένες με φυσικό χυμό, σε κονσέρβα.

  • remali avatar
   remali @ man8os 14/12/2009 15:57:42

   ΔΕΝ παραγουμε
   ΔΕΝ θα το αντιστρέψουμε αν συνεχισουμε ετσι διοτι πολυ απλα ΔΕΝ θα μας αφησουν
   τρελλοι ειναι να μας αφησουν;

   θα το αντιστρεφαμε μονο με απεξαρτηση απο την ευρωπροσηλωση
   πρωτα ψυχολογικη και μετα εμπορευματικη
   αρκετα τους φαγαμε στη μαπα τους μαθαμε και απο την καλη και απο την αναποδη οχι οτι δεν τους ξεραμε βεβαια

 13. Lavazza avatar
  Lavazza 14/12/2009 15:54:21

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάνθο.

  Πέραν από αέρα κοπανιστό δεν έχουμε απολύτως τίποτε να προσφέρουμε στην Ε.Ε.

  Ούτε ιδιαίτερα μεγάλη Αγορά είμαστε, η Οικονομία είναι χάλια, η γραφειοκρατία (ειδικά για ξένους επενδυτές) είναι άνω ποταμών, οι τουρίστες προτιμούν πλέον χώρες στις οποίες δεν πρέπει απαραίτητα να πουλήσουν το σπίτι τους για να κάνουν μιά εβδομάδα διακοπές κτλ κτλ.

  Στο μόνο που συμβάλλουμε στην Ε.Ε είναι στην "πολυπολιτισμικότητα" και στο οτι κρατάμε την πόρτα της Ε.Ε ανοιχτή σε πάσα φύσεως εγκληματικά και εξτρεμιστικά στοιχεία από την Ασία και την Αφρική...

  Τώρα το 2010 που θα αρχίσουν και να σκάνε τα κανόνια μας στο Εξωτερικό (εκεί που μεγάλες ελληνικές εταιρείες προμηθεύονται προϊόντα και τώρα δεν θα μπορούν πλέον να τα πληρώσουν) εκεί θα αρχίσει το μέγα γιουχα...

  Όμως σκεφτείτε κι από την άλλη βρε παιδιά.

  Εάν είμασταν εμείς η Γερμανία ή η Γαλλία που δίνουν τα περισσότερα χρήματα στα ευρωπαϊκά πακέτα, θα θέλαμε μια χώρα σαν την Ελλάδα (που μπορεί να έχει κάποια εξοπλιστικά προγράμματα που τώρα πλέον αραίωσαν κι αυτά), η οποία κοροϊδεύει εδώ και 10 χρόνια με πλασματικά στοιχεία, έχει προβλήματα στην Κύπρο, με την Τουρκία, με τα Σκόπια, με την Αλβανία, με τη Βουλγαρία, συνεχώς φωνάζει να της δοθούν κονδύλια, βρίθει από σκάνδαλα στον καταμερισμό των κονδυλίων αυτών, μια ζητάει να πάει το 90% της Frontex εκεί επειδή αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της, μια ζητάει να πάει το καλοκαίρι το 80% των πυροσβεστικών αεροπλάνων της Ευρώπης εκεί επειδή δεν μπορεί να διαφυλάξει τα δάση της κτλ. κτλ.;;;;;;;;

  Θα θέλαμε μια τέτοια χώρα.

  Και πάρτε κι ένα νέο, μιας και ασχολούμαι με εμπόριο και trading.

  Μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας την περασμένη εβδομάδα, από σήμερα Δευτέρα, το 75% μεγάλων εταιρειών του Εξωτερικού ζητάνε advance payment (!!!) από τις ελληνικές εταιρείες σε όλες τις παραγγελίες και ας σε έχουνε 10 χρόνια τον καλύτερο πελάτη...

  Εδώ να δεις γλέντι...

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Lavazza 14/12/2009 17:05:32

   Ήρεμα κ.Trader κόψτε κάτι , άκου το 75% των μεγάλων εταιριών!! Εμένα κανείς δεν μου ζήτησε κάτι τέτοιο κι αγοράζω από Ευρώπη,ΗΠΑ,Ασία.Τώρα αν έχεις κανένα φίλο παγαπόντη και σου σφύριξε ότι του κόψαν τη πίστωση μη τους πάρει κι όλους η μπάλα.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Lavazza 14/12/2009 21:55:42

   Πέρα από τα ποια ακριβώς μέτρα θα παρθουν για τη σημερινή κρίση, η ουσία είναι ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε έτσι. Είμαστε σε μία χώρα σε παρακμή και η οικονομία δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα.

   Δηλαδή, είμαστε μία χώρα:
   -Με έναν δημόσιο τομέα υπερδιογκωμένο, που κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς διαστάσεις του και τις ακριβείς λειτουργίες του.
   -Με έναν ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί σε άγριες συνθήκες τις περισσότερες φορές (σας θυμίζω ότι το μεσημεριανό διάλειμμα 1 ώρας για γεύμα, κανονικό γεύμα, συχνά με κουπόνια, είναι καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα στη Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία).
   -Με απίστευτη γραφειοκρατία και σύγχυση αρμοδιοτήτων, σε σημείο που να είναι ζήτημα ακόμα και το ποιός ευθύνεται για το κλείσιμο μιας επικίνδυνης λακούβας.
   -Με διαφθορά γενικευμένη, σε αστυνομία, πολεοδομίες, εφορίες, τελωνεία, δασαρχεία, ΟΤΑ, ιδιώτες, παντού.
   -Με την ατιμωρησία και την ασυδοσία να θεωρούνται δικαιώματα.
   -Με ασύστολη φοροδιοφυγή, που φτάνει μέχρι και την προκλητική μη έκδοση απόδειξης από "καλά" καταστήματα εστίασης και ένδυσης.
   -Με το μεγαλύτερο μέρος της μεγαλοαστική τάξης να αποτελείται από απαίδευτους χυδαίους νεόπλουτους, όπου η παιδεία του μεγαλογιατρού δεν διαφέρει από αυτήν του ιδιοκτητη φαναρτζίδικου.
   -Με πανεπιστήμια στο έλεος μιας άθλιας, συμπλεγματικής και φασιστικής Αριστεράς, της πιο σκοταδιστικής και βίαιης σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
   -Με εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, αδήλωτους, ουσιαστικά ανύπαρκτους, που ζουν είτε από τη λαθραία απασχόληση, είτε από την εύσχημη επαιτείας (βλ. φανάρια), είτε από την εγκληματική δραστηριότητα.
   -Με την ανάπτυξη να βασίζεται στην προχειρότητα και την αρπαχτή. Η τουριστική μας ανάπτυξη είναι βασισμένη στην κουλτούρα του "ρεντρούμη", τελευταία με λίγη σως "κυριλέ" που προσελκύει τον νεόπλουτο των ΒΠ (βλέπε "παραδοσιακός ξενώνας" Κολοπετεινίτσας με τιμές ανώτερες από παραδοσιακό ξενώνα στη Βουργουνδία).

   Αναρωτιέμαι γιατί να μας σεβαστεί ένας δυτικοευρωπαίος. Ας κάνει μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, του αρκεί. Εσείς θα σεβόσασταν μία τέτοια χώρα που θέλει να το παίξει "ευρωπαϊκή";

 14. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 16:02:49

  Ακριβος αυτο. Παραγουμε μονο φρουτα, προιοντα επεξεργασμενης γεωργικης παραγωγης(μαρμελαδες) και κοπρια. Επησης ενα καρο υπηρεσιες. Αλλα οι υπηρεσιες δε φερνουν και πολυ συναλαγμα και δε σε κανουν τεχνολογικα ανεξαρτητο.(Ο τουρισμος επεσε 1 εκ φετος καιι οι οικονομικες απωλειες της ταξης του 1 δις ευρω)

 15. man8os avatar
  man8os 14/12/2009 16:06:23

  Αρα καταληγουμε στο συμερασμα οτι το κρατος πρεπει να ενθαρυνει την παραγωγικη επιχηρηματικοτητα, δηλαδη να φτιαξουμε εργοστασια παραγωγης προιοντων ανταγωνιστικων εστω και χαμηλης τεχνολογιας.Παντος αν κατι ειναι σιγουρο ειναι οτι πρεπει να αρχισουμε να παραγουμε προιοντα ωστε να αντιστρεψουμε το μονομερες και εντελως ελειματικο εμπορικο ανισοζυγιο!

  • donaE avatar
   donaE @ man8os 14/12/2009 16:12:53

   Ποιος θα επενδυσει με αυτες τις τραπεζες;
   Πως θα κουβαλησει τα προιοντα;
   Μονο ο αγροτικος τομεας ειχε ελπιδα αλλα τον χαλασανε με τις επιδοτησεις.

  • remali avatar
   remali @ man8os 14/12/2009 16:13:52

   ανισοζυγιο !! πολυ καλο!

 16. JOHN avatar
  JOHN 14/12/2009 20:05:33

  Ευρωπη,ποια Ευρωπη.Η Ευρωπη του Ντε Γκωλ και Αντεναουερ δεν υπαρχει.Μετα τη διευρυση εχει εξεληχτει σε μια καθαρα οικονομικη ενωση πολλων ταχυτητων που εξυπηρετει τα συμφεροντα των μεγαλων χωρων της ενωσης.Οσοι πιστευουν οτι σε μια κριση θα τρξουν ολοι στο πλευρο μας μαλλον πλανονται.Οσοι επισης πιστευουν σε οπλικα συστηματα που θα μας δωσουν τα εχουν ηδη πουλησει και στους αντιπαλους μας.Πρεπει πρωτα να σταθουμε στα ποδια μας και μετα να περιμενουμε βοηθεια απο καποιους εταιρους και φιλους μας,γιατι αυτοι θα ελθουν μονο εαν τα συμφεροντα τους το επιτασει και σε καμια αλλη περιπτωση,ας μην εχουμε αυταπατες.

 17. ammmodytes vipera meridionalis avatar
  ammmodytes vipera meridionalis 14/12/2009 21:27:40

  Βρε αθεόφοβε man8os, αν είσαι αυτός που φαντάζομαι, και δεν είναι σύμπτωση έχεις και κρυφά ταλέντα. Καταλαβαίνεις γεωπολιτικά, καταλαβάινεις οικονομικά, ξέρεις από ΑΕΠ και υπηρεσίες. Σε βλέπω σε κεντρική Γερμανική υπηρεσία να διαχειρίζεσαι την Νέα Ευρώπη, εκτός αν σε στείλουν στο Τσεσμέ να φυλάς τα σύνορα... Βρε ταλέντο και δεν το ήξερα.

  Δεν μου λες μήπως είσαι λίγο προς τα ναζιστικό? Να σου αφιερώσω ένα τραγουδάκι:

  Wir Nationalen Sozialisten,
  Wir wollen keine Reaktion
  Wir hassen Juden und Marxisten
  Ein Hoch der deutschen Revolution

  Εκεί που λέει Juden μπορείς να βάλεις ότι άλλο θέλεις.

  • man8os avatar
   man8os @ ammmodytes vipera meridionalis 15/12/2009 02:13:27

   @ ammmodytes vipera meridionalis Βασικα εγω δεν σε ξερω, αλλα επειδη μου ζητας δηλωση πολιτικων φρονιματων ειμαι δημοκρατης και ευρωπαιστης. Ειμαι κεντροδεξιος και δε νομιζω οτι εχω πει κατι πολυ ακραιο...Εκτος αν νομιζεις το οτι σεβομαι τους Γερμανους και τους αλλους Ευρωπαιους ειναι ακραια συμπεριφορα.Παντως ειναι αθλια η κατηγορια σου για φιλοναζισμο και στην επιστρεφω.

  • man8os avatar
   man8os @ ammmodytes vipera meridionalis 15/12/2009 02:17:14

   Εγω παντως δεν σε ξερω... Επειδη ζητας δηλωση πολιτικων φρονιματων, ειμαι δημοκρατης και φιλοευρωπαιστης. Επισης ειμαι κεντροδεξιος .Αλλα η κατηγορια για φιλοναζισμο ειναι αθλια και στην επιστρεφω.

 18. μαρικα avatar
  μαρικα 15/12/2009 01:41:03

  ammmodytes
  Du übertreibs jetzt, jeder darf seine meinung sagen oder;

  • man8os avatar
   man8os @ μαρικα 15/12/2009 02:20:34

   Δε γνωριζω γερμανικα...

  • ammmodytes vipera meridionalis avatar
   ammmodytes vipera meridionalis @ μαρικα 15/12/2009 07:40:56

   @μαρικα Ja, aber dieser Mann stinkt ein bisschen

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.