#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2011 18:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη ζει τους τελευταίους σπασμούς της;Είμαι ικανοποιημένος.  Όχι με τον τρόπο ούτε για τους ίδιους λόγους με τον φοβερό τραπεζοπρωθυπουργό.  Είμαι ικανοποιημένος για τρεις λόγους:

Γιατί αυτή τη φορά κανένας δεν πανηγύρισε τη σωτήρια λύση που θα σώσει την Ευρώπη, αλλά όλοι συνάχθηκαν, σαν τα μαθητούδια που τους τσάκωσε ο επιστάτης, πίσω από τις παρανοϊκές αλχημείες του Βερολίνου
Όλοι;  Όχι, γιατί οι πεισματάρηδες Βρετανοί, ακόμα και αν δεν έχουν να φάνε, δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψουν σε νταβατζήδες που θα ελέγχουν τα του οίκου τους
Γιατί ακόμα και οι δικοί μας πολιτικοί δείχνουν να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της στιγμής και επιτέλους για μια φορά αποφύγαμε την κατάντια, η μεν χώρα να καταρρέει, η δε πολιτική ηγεσία να πανηγυρίζει.

Η αποδοχή των γερμανικών τερατουργημάτων υπήρξε αναμενόμενη από ελληνικής πλευράς (όταν ο στρατός κατοχής βρίσκεται ήδη στην Ακρόπολη, δεν έχει νόημα να επαναστατείς λεκτικώς), πλην χλιαρή.  Ο κ. Παπαδήμος είχε το τακτ και την ωριμότητα εκείνη του υψηλόβαθμου εταιρικού στελέχους, αφενός να αποφύγει την υποκρισία ενός δήθεν θριάμβου, αφετέρου να κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση, είπε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί.  Αυτό στη γλώσσα της διπλωματίας σημαίνει δύο πράγματα:

Ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει την κυβέρνηση και αμφισβητεί ευθέως την ικανότητά της να παράγει έργο, αλλά και τη συνοχή της, καθώς είναι αδιανόητο στα παγκόσμια χρονικά, ο ηγέτης να αναρωτιέται αν θα εφαρμοστούν αυτά που αποφάσισε (αν νομίζει ότι δεν μπορεί να τα εφαρμόσει, ας πάει σπίτι του)
Ότι η επιβολή νέων μέτρων είναι θέμα χρόνου. Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο νέος «κανόνας» που επιβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας στις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα αναγκάσει τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν πρόσθετα μέτρα που φτάνουν ή και θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Ήδη υφίσταται μια ουσιαστική, πολιτική  προς το παρών, τριχοτόμηση.

Οι ηγέτες των ελλειμματικών χωρών προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, προκειμένου να διασώσουν ότι μπορούν στο εσωτερικό των χωρών τους, να επιπλεύσουν πολιτικά και να ελπίζουν σε ένα θαύμα.

Οι ηγέτες των πλεονασματικών χωρών σέρνονται πίσω από το γερμανικό λάθος, ελπίζοντας σε μια διάσωση του ευρώ και των πλεονασμάτων τους, εκχωρώντας για το σκοπό αυτό ανεπιθύμητες εξουσίες στο Βερολίνο.

Η Γερμανία, ως τρίτος πλέον πόλος, βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από το ευρώ, χωρίς ακόμα να μπορεί να αποδεχθεί τη συμφορά, ανίκανη όμως να διαχειριστεί και μια εναλλακτική λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε.

Εν ολίγοις, η γερμανική στάση θυμίζει το ανέκδοτο με τον βάτραχο και τον σκορπιό.  Ο σκορπιός παρακαλάει τον βάτραχο να τον περάσει απέναντι σε ένα ποτάμι και στις αιτιάσεις του βατράχου ότι μπορεί να τον τσιμπήσει στα μισά και να τον σκοτώσει, ο σκορπιός απαντάει ότι ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, γιατί θα πνιγόταν και ο ίδιος.  Ο βάτραχος πείθεται, ο σκορπιός τον τσιμπάει και σκοτώνονται και οι δύο.  Στην απορία του μισοπεθαμένου βατράχου απαντάει αφοπλιστικά:  ‘’Είναι στη φύση μου’’.

Ήδη από το ξεκίνημα της κρίσης υπήρξαν πολλές καλές ιδέες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.  Ολόκληρες πολιτικές γκρεμοτσακίστηκαν πάνω στις ιδέες αυτές και πρώτη από όλες η πολιτική Παπακωνσταντίνου.  Εμείς από την πλευρά μας είχαμε εγκαίρως αναλύσει και προειδοποιήσει, ότι η Γερμανία αποκλείεται ποτέ να συναινέσει σε μοιρασιά ελλειμμάτων και πλεονασμάτων.  Αυτό στο οποίο ήλπιζε η Γερμανία ήταν η διαδικασία αυτή να κρατήσει αρκετά χρόνια, αλλά οι αγορές δεν της έκαναν το χατίρι.  Τώρα οι Γερμανοί κυνικότατα διαμηνύουν ότι αν κάποιος επιθυμεί να εισέλθει στο δυνατό κομμάτι της Ευρώπης, θα φιλάει πρώτα το χέρι της.  Το Βερολίνο θα είναι ο νονός της Ευρώπης και όσοι δεν πληρώνουν προστασία θα αφήνονται απροστάτευτοι στις αγορές.

Μόνο που στον πλανήτη υπάρχει ήδη νονός και η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί στα βράχια μιας δημοσιονομικής εκτροπής, έπειτα από απανωτές υποβαθμίσεις.  Έτσι το βήμα του Βερολίνου μένει μετέωρο, να απαντηθεί από την ιστορία.  Αλλά δυστυχώς, είναι στη φύση του.

 

Κακοφωνίξ

Υ.Γ.

Mία από τις φαιδρότητες της προχθεσινής συνόδου ήταν και οι δηλώσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπέι για το ελληνικό PSI . «Κάναμε λάθος και θα αλλάξουμε το δόγμα μας, προσαρμόζοντας το σε αυτό του ΔΝΤ. Ποτέ από εδώ κι εμπρός δεν θα ξαναυπάρξει συμμετοχή ιδιωτών σε διάσωση χωρών» είπε ο ισορροπιστής Βέλγος μανδαρίνος, επιχειρώντας να αναδείξει εκ νέου την θλιβερή μοναδικότητα της ελληνικής περίπτωσης. Μόνο ποτέ που δεν επρόκειτο περί δόγματος. Περί λυσσώδους και πιεστικής αξίωσης των Γερμανών επρόκειτο, στην οποία ανθίσταντο η ΕΚΤ, η Κομισσιόν και πολλοί εταίροι προεξάρχουσας της Γαλλίας. Το γεγονός ότι ξαφνικά…κι οι Γερμανοί μετάνιωσαν μήπως σημαίνει κάτι για την τύχη του προγράμματος;…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/12/2011 19:14:44

  Τώρα οι Γερμανοί κυνικότατα διαμηνύουν ότι αν κάποιος επιθυμεί να εισέλθει στο δυνατό κομμάτι της Ευρώπης, θα φιλάει πρώτα το χέρι της. Το Βερολίνο θα είναι ο νονός της Ευρώπης και όσοι δεν πληρώνουν προστασία θα αφήνονται απροστάτευτοι στις αγορές.

  Μόνο που στον πλανήτη υπάρχει ήδη νονός και η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί στα βράχια μιας δημοσιονομικής εκτροπής, έπειτα από απανωτές υποβαθμίσεις. Έτσι το βήμα του Βερολίνου μένει μετέωρο, να απαντηθεί από την ιστορία. Αλλά δυστυχώς, είναι στη φύση του.

  Συμφωνώ απόλυτα φίλε Κακοφωνίξ.
  Άν θέλει ο Σαμαράς νά ξέρει πώς θά πρέπει νά κινηθεί, υποθέτω ότι τό γνωρίζει, πρέπει νά προσέξει ιδιαίτερα τήν τελευταία παράγραφο.
  Μένει να απαντηθεί από την ιστορία (όπως σωστά αναφέρεις).
  Οψόμεθα.

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/12/2011 19:54:17

  Καί μιά καί στήν τελευταία σύνοδο επαναεπιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καί ότι κούρεμα υπάρχει μόνο γιά εμάς, άς τό κάνουμε τουλάχιστον σωστά.
  Ο Σαμαράς μπορεί νά θέσει στήν κυβέρνηση Παπαδήμου τό δίλημμα. Ή θά υπηρετήσει τήν λογική τής Τρόϊκας στό κούρεμα τού χρέους ή δέν θά ψηφίσει τήν δανειακή σύμβαση. Ή θά μειώσουμε σοβαρά τό χρέος μας ώστε νά γίνει τό χρέος βιώσιμο ή όχι. Ο Σαμαράς πρέπει νά ζητήσει τήν συνδρομή τών γερμανοευρωπαίων καθαρά καί ξάστερα. Η ιδέα τού εθελοντικού κουρέματος είναι δική σας καί όχι δική μας. Στήν κατάσταση πού μάς φτάσατε, ίσως δέν μπορεί νά γίνει αλλιώς. Θέλουμε λοιπόν νά πείσετε τούς ιδιώτες επενδυτες νά δεχθούν εθελοντικά ονομαστική μείωση 50%, ανώτατο επιτόκιο δανεισμού 4% καί φυσικά τά νέα ομόλογα νά τά διέπει τό ελληνικό δίκαιο. Γιά τό δικό σας καί δικό μας καλό. Γιατί σέ άλλη περίπτωση, τό χρέος δέν θά καταστεί βιώσιμο καί θά στοιχίσει πολύ στό μέλλον άλλου είδους διάσωση. Καί σέ εσάς καί σέ εμάς. Ακόμα καί στήν περίπτωση μελλοντικής εξόδου τής χώρας από τήν ευρωζώνη θά είναι πιό δαχειρίσιμη η κατάσταση.
  Άν δέν μπορείτε νά επιβάλλετε τό εθελοντικό κούρεμα, τότε δώστε μας τήν πολιτική καί οικονομική κάλυψη νά κάνουμε ένα γενναίο υποχρεωτικό κούρεμα τής τάξης τού 90% - 100%, βοηθήστε νά μάς κουρέψει καί η ΕΚΤ τό 50% τών ομολόγων πού διακρατεί, πιό ευνοϊκές ρυθμίσεις γιά τό μνημονιακό δάνειο καί θά γίνουμε πρώτης τάξεως ευρωπαίοι στούς προϋπολογισμούς μας. Τουλάχιστον νά κλείσετε σέ πρώτη φάση τό ελληνικό πρόβλημα καί νά ασχοληθείτε μέ τά σοβαρότερα.
  Τώρα ποιά CDS θά ενεργοποιηθούν καί ποιός θά πληρώσει τήν νύφη είναι άλλης «Σίτυ» τό ευαγγέλιο.

 3. road runner avatar
  road runner 10/12/2011 21:51:31

  Είναι όντως ένας γερμανικός θρίαμβος. Σαν την συνθήκη του Μονάχου ένα πράμα. Και έτσι θα τελειώσει. Αυτό που μένει όμως είναι ότι οι ηγεσίες των υπόλοιπων Ευρωπαϊκων χωρών δεν κάνουν ούτε για λούστροι.

 4. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 11/12/2011 14:00:33

  Είναι γνωστό ότι τους αρχικούς ...θριάμβους της Γερμανίας, τους ακολουθεί πάντα η ...κατάρρευσή της... Μηδένα προ του τέλους μακάριζε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.