#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη επιστρέφει στο σκληρό παρελθόν τηςΑν κάποιος Αμερικανός περπατήσει στους δρόμους του Μονάχου, του Στρασβούργου, και της Βιέννης, θα καταλάβει αμέσως το γιατί οι Ευρωπαίοι, τη τελευταία δεκαετία, πίστεψαν πως έφτασε το τέλος της ιστορίας τους. Δεν υπάρχουν πουθενά στρατιώτες, τα υπαίθρια καφέ είναι γεμάτα κόσμο, η μόδα, οι διακοπές, και το σεξ, κυριαρχούν στις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες. Και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου παντού κυκλοφορούν θηριώδη ενεργοβόρα τζιπ και SUV, στην Ευρώπη κυριαρχούν οι μοτοσικλέτες, τα ηλεκτρικά τρένα, και άπειρα μικροσκοπικά οικονομικά αυτοκίνητα.

Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να υπάρχει μια αίσθηση ικανοποίησης και ολοκλήρωσης μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Αυτό που πιστεύουν είναι ότι μια ήρεμη πανευρωπαϊκή ομοιομορφία έχει επιτέλους αντικαταστήσει δυο χιλιετίες πολέμων και επαναστάσεων. Σήμερα, όλοι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν  ένα μικρό διαμέρισμα, ένα μικρό αυτοκίνητο, μια θέση στο δημόσιο, μια καλή σύνταξη, και προ πάντων ειρήνη. Και ως αντάλλαγμα, απλά συναινούν σε μια ευχάριστη κεντροαριστερή πολιτική.

Κάτω όμως από την επιφάνεια της ΕΕ, λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται τη πραγματική φύση του ανθρώπου, η οποία ποτέ δεν αλλάζει, και που οι νόμοι της δεν υποχωρούν ούτε για χάρη των Ευρωπαίων. Έτσι, η ελληνική οικονομική κατάρρευση, σε συνδυασμό με τα τρομακτικά δάνεια  που θα πρέπει να αποπληρωθούν, έχουν εξοργίσει και φοβίσει τους πιστωτές της βόρειας Ευρώπης. Ακόμη και οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης, άρχισαν να αναθεωρούν την εικόνα μιας ΕΕ που προσφέρει άφθονα προνόμια και παροχές, αλλά που δεν έχει βρει έναν ικανοποιητικό τρόπο για να πληρώνονται αυτά τα αγαθά. Είναι, λένε,  άλλο πράγμα να παίρνεις χρήματα από τους πλούσιους Γερμανούς και Αυστριακούς για να τα δίνεις στους φτωχούς συμπατριώτες τους, και άλλο πράγμα να πληρώνουν οι εργασιομανείς Γερμανοί και Αυστριακοί για τους Έλληνες , τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, που λατρεύουν τον μεσημεριανό τους υπνάκο. Έτσι, παρά την αισιόδοξη ρητορική, οι αρχαίες διαφορές κουλτούρας, γλώσσας, και εθνότητας, στέκονται σήμερα εμπόδια στα ιδανικά μιας ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Όμως η γκρίνια για τα χρέη της νότιας Ευρώπης δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΕΕ. Για παράδειγμα, γιατί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος καταλήγει τόσο συχνά σε μείωση πληθυσμού, αθεϊα, και χαμηλή παραγωγικότητα; Ίσως, αν όλοι καταλήγουμε το ίδιο, άσχετα από τις προσπάθειες ή τις ικανότητες, τότε θα πρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή εδώ και τώρα. Γιατί να κάνουμε θυσίες για τα παιδιά μας, ή να αφήσουμε κάτι στην άκρη για τους κληρονόμους μας, ή να ανησυχούμε για την επόμενη ζωή; Όσο πιο πολύ μιλάει η ΕΕ για παγκόσμια φροντίδα, τόσο οι πολίτες της θα αποφεύγουν να τεκνοποιούν. Είναι επίσης παράξενο πως όσο περισσότεροι Ευρωπαίοι σπεύδουν να επισκεφτούν τους αρχαίους μεγαλειώδεις καθεδρικούς ναούς, τα εντυπωσιακά μουσεία και τις μεσαιωνικές επαύλεις, ικανοποιώντας την ενδόμυχη ανθρώπινη όρεξη για την απόλαυση της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, και της θρησκευτικής  ολοκλήρωσης, τόσο πιο απίθανο φαίνεται να ξανακτιστούν ποτέ τέτοιου είδους πολιτικά μη ορθά μνημεία, όπως ένα κάστρο στο Ρήνο, ή ένας καθεδρικός ναός αλλού.

Πολλά λέγονται για την ευρωπαϊκή πολυπολιτισμικότητα, τη θέληση δηλαδή να επιτρέπεται στους μουσουλμάνους από το Πακιστάν, τη Τουρκία, και τη Μέση Ανατολή, να ζουν τις ξεχωριστές τους ζωές, χωρίς να εξαναγκάζονται να αφομοιωθούν πλήρως στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτή όμως η ανοχή, απλά αντανακλά τους ευρωπαϊκούς φόβους για το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τη τρομοκρατία. Παρά τα μεγάλα λόγια των Ευρωπαίων περί προοδευτισμού, ελευθερίας του λόγου, φεμινισμού, δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, κλπ. όλα αυτά εξαφανίζονται μόλις οι ακραίοι μουσουλμάνοι αρχίζουν να απαιτούν το νόμο της Σαρία, να δαιμονοποιούν τους γκέϊ, και να απειλούν τους Ευρωπαίους γελοιογράφους ή  μυθιστοριογράφους. Είναι σαν η Ευρώπη να χαίρεται για τη πολυπολιτισμικότητα της, όσο αυξάνονται τα εθνικά γκέτο, και όσο περισσότερο αυξάνεται η οργή των γηγενών εναντίον των μεταναστών.

Η Ευρώπη είναι ισχυρό μέλος του ΟΗΕ και άλλων διεθνών Οργανισμών. Όμως αυτή η ουτοπική διεθνής παρουσία εξαρτάται από τη προστασία που της παρέχουν οι ΗΠΑ και ο στρατός τους. Αλλιώς, θα υπήρχε ανάγκη για κοστοβόρα ευρωπαϊκά στρατεύματα, και θα υπήρχε πάντα κάποια εξωτερική απειλή. Οι Ευρωπαίοι τα ξέχασαν όλα αυτά, όμως επειδή οι ίδιοι δεν ψάχνουν το πόλεμο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν τους ψάχνει αυτός.

Εν ολίγοις, εξαιτίας της αυτοκαταστροφής της Ευρώπης στη διάρκεια του Β`ΠΠ και των τεράτων του φασισμού και του κομμουνισμού που τους βασάνισαν, οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως μπορούν να αλλάξουν την ανθρώπινη φύση μέσω της δημιουργίας ενός πανευρωπαίου πολίτη, που θα λειτουργούσε με σοφία και φροντίδα. Και αντί να ασχοληθούν με τις ανθρώπινες αμαρτίες, οι σοφοί της Ευρώπης τις θεώρησαν ως  έννοιες ξεπερασμένες.

Η ιστορία όμως της Ευρώπης επανέρχεται με ορμή. Από την μεσογειακή χρεοκοπία, την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τη δημογραφική παρακμή, στους νέους κινδύνους που αναδύονται στον διεθνή ορίζοντα. Και απομένει μια μόνο ερώτηση για την Αμερική: Σε μια εποχή που η Ευρώπη ανακαλύπτει την αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί οι ΗΠΑ προσπαθούν να την εφαρμόσουν στα δικά τους;

S.A. – ihavenet.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. klausevitz avatar
  klausevitz 21/10/2010 07:44:33

  Α. Καμμιά Μεσευρώπη-δηλαδή καμμιά Γερμανία-δεν θρέφει τους Νότιους.
  Τα ανταλλάγματα μιάς εξαγωγικής χώρας ήταν συνθλιπτικά για τους
  αποδέκτες "ευρωπαικών ΄προγραμμάτων"...τύπου ΕΣΠΑ!
  Β. Αυτό που γνωρίσαμε ώς σοσιαλδημοκρατία ήταν απλά μιά κευνσιανή
  πολιτική αναδιανομής και κοινωνικού κράτους...υπό την απειλή των
  Σοβιετικών..τώρα τά παίρνουν πίσω.
  Γ. Κάποιοι ονειρεύονται αποκατάσταση της "αστικής τάξης"και της
  απόστασης απο τους λοιπούς είλωτες!....δηλ. αποδοχή του κοινωνικού
  δαρβινισμού και του ancien regime! Ο εξισωτισμός είναι πλέον μιά
  ιστορικά κατοχυρωμένη επιδίωξη και μπορεί να συνυπάρξει,ανέτως,
  με τις ανθρώπινες ελευθερίες!
  Δ. Η Αμερική ξαναπιάνει επαφή με τά ίχνη της ρουζβελτιανής παράδοσης
  που είχε εγκαταλείψει...and it's only the begining!
  E. Για το μεταναστευτικό: όταν κάποιοι φωτισμένοι-απο τη δεκαετία του
  '80 ακόμη- μιλούσαν για το διάλογο Βορρά-Νότου..τα αντιδραστικά αυτιά
  κώφευαν..τώρα απαντούν με το μόνο όπλο που διαθέτουν:το φυλετικό
  ρατσισμό!
  ΣΤ. Η αναβίωση της "αστικής" νοσταλγίας στην Ελλάδα, μόνο ως
  γελοιογραφική καρικατούρα μπορεί να σταθεί. Αστούς είχε κυρίως ο
  "παροικιακός ελληνισμός" και μας τέλειωσε. Αστοί δεν υπάρχουν
  πουθενά,παρα μόνο "ισχυροί του χρήματος". Απο πραγματικούς "'Αρχοντες"
  έχουμε ανάγκη! Είτε με την "παγκοσμιοποίηση"είτε με το "ξύπνημα"
  των παλαιών εθνικισμών, ο καπιταλισμός κλονίζεται και αυτό είναι
  το θέμα: της αντικατάστασης του!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ klausevitz 21/10/2010 09:04:34

   Στην αμερικανικη λογικη δεν υπαρχει παρομοιο ζητημα.Τι θα πει "καπιταλισμος";Ειναι το συστημα της βιομηχανικης κοινωνιας.Αντικατασταση του σημαινει επιστροφη στον πρωτογονισμο.
   Συνηθως αυτοι που μιλουν στην Ευρωπη για αντικατασταση του καπιταλισμου εννοουν αντικατασταση των ιδιωτικων εργοστασιων απο κρατικα.Αλλα αυτο δεν εχει αποδειχθει οτι ειναι καλυτερο και παραγωγικοτερο και σε μια επομενη φαση μπορει παλι να αναστραφει οπως εγινε σε Ρωσια και Κινα.Το ποσοστο ιδιωτικου και δημοσιου τομεα ειναι φυσικα πολιτικο ζητημα αλλα δε συνεπαγεται και μια νεα τελειως εποχη οπως η ελευση της βιομηχανιας που εκανε ολα τα αλλα αγροτικα συστηματα ξεπερασμενα.
   Το κειμενο δεν ονειρευεται τιποτα απο αυτα.Απλως επισημαινει στους Ευρωπαιους οτι το διαλειμμα ιστοριας που ειχαν τις τελευταιες δεκαετιες τελειωνει ειτε το θελουν ειτε οχι.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ ψυχραιμια 21/10/2010 09:40:26

    'Oποια μορφή και να πάρει η μεταβιομηχανική,πλέον,
    οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας,το θέμα
    που τίθεται,μόνίμως,παραμένει: ώς ΄πού εκτείνονται
    τα δικαιώματα που απορρέουν απο την "ιδιοκτησία",
    ποιοί τα προσπορίζονται,εναντίον τίνων τα ασκούν;
    Το πρόβλημα το χειρίστηκαν οι "πρωτόγονοι" αριστεροί,
    ως αποκλειστικό ζήτημα ταξικής πάλης και,κάποιες φορές,
    ταξικού μίσους, ενώ ήταν θέμα υπαρξιακό,ηθικό,ορθο-
    λογικό και εν τέλει πολιτισμικό. Δεν έχει να κάνει με
    μορφές κρατικής ή ιδιωτικής συσσώρευσης κεφαλαίου αλλά
    με τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχο των προιόντων της
    ανθρώπινης εργασίας.
    'Οχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και το σύνολο του λεγόμενου
    Δυτικού κόσμου όφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί
    να λεηλατεί τους φυσικούς και τους ανθρώπινους πόρους
    για μιά παράλογη και εγωπαθή κατανάλωση.Επ'αυτού,καμμιά
    αντίρρηση! Αυτό,όμως,δεν σημαίνει ότι η περίθαλψη,
    η εκπαίδευση,οι συντάξεις και η,εν γένει,κοινωνική
    προστασία είναι όνειρο χαμένο και επιφυλάσσεται μόνο
    σ'αυτούς που μπορούν να το χρηματοδοτήσουν!
    Η πολιτική,κοινωνική και οικονομική δημοκρατία,υπ'αυτήν
    την έννοια ,δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι συνιστούν
    περιστασιακό "ιστορικό διάλειμμα"

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 21/10/2010 09:54:03

    Iστρικο διαλειμμα εννοουν οι Αμερικανοι την κατασταση που βρεθηκε η Ευρωπη μετα το 1945 οταν ανελαβαν αυτοι την αμυνα της και οι Ευρωπαιοι ειχαν μονη υποχρεωση να φροντιζουν το κοινωνικο κρατος τους και επι πλεον επαψαν να κανουν και παιδια.
    Η εποχη αυτη βαδιζει προς το τελος της.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ ψυχραιμια 21/10/2010 10:14:50

    Οι Αμερικανοί εισέπραξαν πολλαπλώς και την αμυντική
    συνδρομή και το σχέδιο Μάρσαλ...απο τη χρηματοπιστωτική
    διείσδυση μέχρι και την Χολλγουντιανή επιβολή των
    μοντέλλων ζωής τους. Σύμφωνοι,πολιτισμικό σφρίγος,θα
    αντιτείνουν!
    Το άρθρο όμως συστήνει: ξεχάστε και την στοιχειώδη
    σοσιαλδημοκρατική προστασία και,κυρίως,μήν μας μεταδίδετε
    αυτήν την..αρρώστια!
    ΟΚ1! Let them go back to the Savage West,εάν αυτό θέλουν
    οι κύριοι που ποδηγετούν τα "πρωτόγονα" tea party unions,
    και άν μπορούν,βεβαίως, να τα επιβάλουν στο σύνολο των
    Αμερικανών!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ψυχραιμια 21/10/2010 12:32:37

    Κανένας "διάλογος Βορρά-Νότου" το '80 δεν θα έσωζε την Ευρώπη από την πλημυρρίδα του αφροασιατικού Ισλάμ. Υπογεννητικότητα εδώ, υπερπληθυσμός εκεί, ευμάρεια και ανεπτυγμένες κοινωνίες εδώ, υπανάπτυξη εκεί, + η παγκοσμοιοποίηση και οι ευκολίες μετακίνησης, είναι η αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσει ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων, φυσικά εις βάρος της Ευρώπης.
    Αν προσθέσεις άστοχες επιθετικές πολιτικές ενέργειες της Δύσης σε Αφγανιστάν και Ιράκ, έχεις τον πίνακα συμπληρωμένο.

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 21/10/2010 09:24:49

  Η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο θα φέρει και άλλη πρώτη βιοτικού επιπέδου κανείς δεν λέει αυτή την αλήθεια, είναι αδύνατο οποιοδήποτε δυτικός εργάτης θα ανταγωνιστεί τον Ταϊλανδό τον Κινέζο τον Ινδό τον Πακιστανό.

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Σοσιαληστής 21/10/2010 09:29:02

   Τα παραπάνω ισχύουν και εντός συνόρων με τους μετανάστες.

 3. neotera avatar
  neotera 21/10/2010 10:09:12

  Ιδέτε τι συμβαίνει όταν κάποιοι κρίνουν εξ ιδιων την ...ανθρώπινη φύση. "Κάτω όμως από την επιφάνεια της ΕΕ, λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται τη πραγματική φύση του ανθρώπου, η οποία ποτέ δεν αλλάζει, και που οι νόμοι της δεν υποχωρούν ούτε για χάρη των Ευρωπαίων". Πω, πω, πω, τι ασυνάρτητο φασισταριό είναι ο συγγραφέας του άρθρου τούτου. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

 4. neotera avatar
  neotera 21/10/2010 10:15:01

  Ο καθένας με δημοκρατικό έλεγχο στον τόπο του και ισχυρό κράτος να κρεμάει τους προδότες και τους μεγαλοκαταχραστές δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα για όσα τραβαμε, αν γλυτώσουμε.

  • Archimedes avatar
   Archimedes @ neotera 21/10/2010 11:35:32

   Συμφωνώ απολύτως !

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 21/10/2010 10:48:55

  "Και απομένει μια μόνο ερώτηση για την Αμερική: Σε μια εποχή που η Ευρώπη ανακαλύπτει την αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί οι ΗΠΑ προσπαθούν να την εφαρμόσουν στα δικά τους;"

  Διότι στην Αμερική εφάρμοζαν ήδη τον φιλελευθερισμό και τώρα ήρθε η σειρά του "σοσιαλισμού" ίσως.

  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Και στην Ευρώπη το ίδιο κάνουν. Ετσι πάει αυτό. Εφαρμόζουν μια το ένα και μια το άλλο. Για να μην βαριούνται την "εφαρμογή" οι υπήκοοι και να έχουν και μια ελπίδα.

  Δικομματισμός λέγεται το σύστημα. Πολύ αποδοτικό.

  Θραξ Αναρμόδιος

 6. donaE avatar
  donaE 21/10/2010 12:31:10

  Eιδατε ομως πως με το ενα και με το αλλο,αρχισαμε και μιλαμε για το ΣΥΝΟΛΟ Ευρωπη;Η κριση της δινει μια ταυτοτητα.

 7. Orestios avatar
  Orestios 21/10/2010 13:29:55

  Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να ζήσει ξανά την πολιορκία της Βιέννης.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Orestios 21/10/2010 13:44:32

   Είναι εντός των τειχών από καιρό.

 8. JOHN avatar
  JOHN 21/10/2010 18:51:56

  Μπαχαλο εχει γινει στην ΕΕ με τη πολυπολιτισμικοτητα και τη παγκοσμιοποιηση μεσω της ισοπεδωσης.Δεν ενωνονται και δεν αφομιωνονται ανομοια πραγματα.Αλλο ο Ευρωπαικος νοτος αλλο ο Ευρωπαικος βορας.Διαφορετικες οι ιστορικες εμπειριες των μεν αλλες των δε.Και οι ιστορικες εμπειριες ειναι αυτες που διαμορφωνουν το χαρακτηρα και τη κουλτουρα ενος λαου.Η βιαιη καταλυση αυτων των παραμετρων εχει αποτελεσμα την εκδικηση της ιδιας της ιστοριας.Μοιραια ο ανταγωνισμος μεταξυ των Ευρωπαικων κρατων επανερχεται για να ευημερισουν καποιοι εις βαρος των αλλων.Κανεις δεν χαριζει κι ολα εχουν ενα ανταλαγμα.Και στη χωρα μας απλα τωρα ηλθε ο λογαριασμος μετα απο τοσα χρονια απληστιας σπαταλης και ψευτοευημεριας.Τα συναιτερακια μας γνωριζαν αλλα δεν μιλουσαν γιατι τους βολευε,και οταν ειδαν πως τα πραγματα οδευαν προς ανεξελεγκτες καταστασεις βρηκαν τους καταλληλους ανθρωπους και μηχανισμους και μας τραβανε το χαλι κατω απο τα ποδια.Οι μασκες επεσαν κι οποιος αντεξει τη νεα πραγματικοτητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.