#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2011 12:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη έχει μπει σε φάση μη αναστρέψιμης κρίσηςΤα επιτόκια για το ισπανικό και ιταλικό χρέος σημείωσαν αλματώδη αύξηση, θέτοντας τις δυο χώρες σε κατάσταση επιφυλακής.

Στην Ισπανία, η τιμωρία που επιφύλαξαν οι αγορές και τα χρηματιστήρια στην οικονομία της χώρας, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Rodríguez Zapatero να συναντηθεί εκτάκτως με την αντιπολίτευση, με σκοπό την ανάλυση των συνεπειών για τη πιστοληπτική κατάσταση της χώρας, και την απομάκρυνση των φόβων που θέλουν την Ισπανία να χρειάζεται την οικονομική διάσωση της ΕΕ.

Οι συνεχείς επιθέσεις των χρηματαγορών εναντίον του ισπανικού και ιταλικού χρέους, απειλούν την επιβίωση της ευρωζώνης, η οποία είναι τελείως εκτεθειμένη, αφού δεν υπάρχουν οι ανάλογες πολιτικές αντιδράσεις που θα αντιμετώπιζαν την ασύστολη  κερδοσκοπία εναντίον των εθνικών χρεών.

Η Ευρώπη ολιγώρησε στο να αντιμετωπίσει τις ρίζες της ελληνικής κρίσης, και να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Ιταλία παραμένουν παγιδευμένες σε ένα αδιέξοδο που οφείλεται στην εφαρμογή ενός δραστικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Όσο πιο μεγάλες οι περικοπές σε μια οικονομία, τόσο μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης. Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς ανάπτυξη δεν έχουν ελπίδα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Συνεπώς, το κόστος δανεισμού συνεχίζει να ανεβαίνει, ο κλοιός σφίγγει, και η οικονομία συρρικνώνεται. Και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να χρειαστεί μια διάσωση.

Ο Αύγουστος θα είναι ένας σκληρός μήνας δοκιμασιών για την Ισπανία και την Ιταλία. Οι ενδεχόμενες εκλογές δεν επηρεάζουν τους επενδυτές όσο η προοπτική της μη ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το ισπανικό ΑΕΠ προβλέπεται πως ίσως αυξηθεί κατά 0.7% φέτος στη καλύτερη περίπτωση. Παράλληλα, μεγάλο ρόλο παίζουν για τους επενδυτές η στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας (βλ. ΗΠΑ), και η κακή διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.

Μέχρι στιγμής, ούτε η Γερμανία ούτε η ΕΚΤ κατάφεραν να προχωρήσουν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια φάση μη αναστρέψιμης κρίσης. Αν οι δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, αναγκαστούν να ζητήσουν διάσωση, τότε αυτό θα σημάνει θανάσιμο κίνδυνο για το ενιαίο νόμισμα.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει να επιλέξει μεταξύ δυο κακών. Αν τα σπρεντς δεν πέσουν, το κόστος δανεισμού θα ανέβει κι άλλο, το ίδιο και η εξυπηρέτηση του χρέους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για πολιτικές μανούβρες. Με τέτοια σπρεντς, είναι αδύνατη η όποια οικονομική ανάκαμψη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Μια αντίδραση από πλευράς ΔΝΤ, είναι να ζητηθεί από τη Ευρώπη μια επιπλέον μείωση κατά 2% των ΑΕΠ, στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Κάτι τέτοιο όμως θα στραγγαλίσει την ανάπτυξη και θα σημαίνει αναβολή της προοπτικής ανάκαμψης για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο κύβος ερρίφθη. Οι συμβατικές μέθοδοι απέτυχαν. Χρειάζονται νέες. Μια τέτοια θα ήταν η άμεση επέμβαση της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να αγοράσει μαζικά το ισπανικό και ιταλικό χρέος. Μια άλλη, θα ήταν η αποδοχή ενός ευρωπαϊκού χρέους, που θα αντικαθιστούσε τα εθνικά χρέη.

S.A.-El Pais

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 05/08/2011 12:45:31

  Τα PIIGS πρέπει να βγουν ομαδικά από το ευρώ και να κάνουν επιλεκτική χρεωκοπία σε χρέος μόνον ορισμένων χωρών όπως η ολλανδία, η γερμανία, η φινλανδία κα.

  Εν ολίγοις θα πληρώνουν ομόλογα σε όλους τους άλλους πλην των παραπάνω οι οποίοι νόμισαν ότι βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας όλη τη νότια ευρώπη και ιρλανδία.

  Αλλά θα πει κανείς ποιος θα το κάνει αυτό ο Θαπατέρο; Ή ο ΓΑΠ;...

 2. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 05/08/2011 13:01:01

  Όλο το ζουμί βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του άρθρου. Αν η Γερμανία το δεχθεί, θα περάσουμε το ποτάμι έστω και βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο. Αν δεν δεχθεί ( το πιθανότερο) , τότε...γαία πυρί μειχθήτω για άπαντες! Και για τους σκληροτράχηλους Αλαμανούς.

 3. manos avatar
  manos 05/08/2011 13:06:56

  Οι τεύτονες ιππότες θα αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά την κακή τους μοίρα.
  Η απληστία οδηγεί πάντα στα ατυχή μονοπάτια που κατέληξαν όλα τα Ράιχ.
  Ετσι και τώρα η κυρία Μέρκελ εκπρόσωπος του Δ Ράιχ, θα πολεμήσει με τους δαίμονές της.
  Ζωή σε λόγου μας.

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 05/08/2011 13:07:12

  σωστα..

  "Μια άλλη, θα ήταν η αποδοχή ενός ευρωπαϊκού χρέους, που θα αντικαθιστούσε τα εθνικά χρέη."

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 05/08/2011 13:16:26

  Κι αν τώρα έχουμε χάσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και της ελευθερίας μας, με ΄΄την αποδοχή ενός ευρωπαϊκού χρέους, που θα αντικαθιστούσε τα εθνικά χρέη΄΄ θα χάσουμε τα πάντα..

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/08/2011 13:18:17

  Κάποτε θα πάρουμε χαμπάρι πώς η "Κρίση" εξυπηρετεί την Γερμανία. Η Γερμανία χρησιμοποιεί την "Κρίση" για να αποκτήσει τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο της Ευρώπης. Το κατά πόσο η Γερμανία ξεκίνησε την "Κρίση" το 2008 για να βγεί και ο Ομπάμιας, για τηγν ώρα είναι στην επιστημονική φαντασία... Αλλά...

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ archaeopteryx 05/08/2011 13:53:34

   χα!χα! Μεγάλε πολλές εμμονές έχεις με το μελαψό παιδί...
   και δεν έχει μαυρίσει από.......... κανοό! χα!χα!

   Υ.Γ Λές να υπάρχει φυλή έγρωμων Αρίων;;;;;;

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ ό παγωτατζής 05/08/2011 13:57:44

    Δεν είναι έγχρωμοι, τους άρπαξαν λίγο στο ψήσιμο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 06/08/2011 09:01:52

   Eιναι ομως πραγματικοτητα οτι την κριση την ξεκινησαν οι Αμερικανοι και την ευρωκριση ο Παπανδρεου.
   Απλως οι Γερμανοι εχουν τοποθετηθει ετσι που οτι και να κανουν οι αλλοι θα βγουν κερδισμενοι.
   Ουτε το ευρω το ζητησαν οι Γερμανοι.Οι Γαλλοι το ζητησαν.
   Οι Γερμανοι αυτο που εκαναν ειναι οτι διατηρησαν τη βιομηχανια τους σε επιπεδα που καμμια αλλη ανεπτυγμενη χωρα δεν πετυχε.
   Δεν ειναι τυχαιο οτι ειναι η δευτερη στον κοσμο σε εξαγωγες μετα την Κινα.

 7. Orestios avatar
  Orestios 05/08/2011 14:22:23

  Τώρα έβγαλε η στρουθοκάμηλος το κεφάλι από την άμμο και φωνάζει πως υπάρχει κρίση.
  Το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Διάλυση αυτού του αντιδημοκρατικού και διεφθαρμένου μορφώματος είναι η λύση

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Orestios 06/08/2011 09:03:21

   Δεν ειναι καθολου αντιδημοκρατικο.Αν δεν σου αρεσει φευγεις.

 8. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/08/2011 14:27:34

  To πρόβλημα της ΕΕ είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται, που είναι η κυριαρχία των αγορών πάνω στις κοινωνίες και η λειτουργία των κρατών όχι ως αντιπροσώπων των εθνών που τα έφτιαξαν αλλά ως εντολοδόχων των ελίτ που ελέγχουν τις αγορές.

 9. Γιάννης avatar
  Γιάννης 05/08/2011 15:27:47

  Συμφωνώ! Ασ το διαλύσουμε το κολομάγαζο! Βλέπω πως μας ΄΄εσωσε!

 10. Papantam avatar
  Papantam 05/08/2011 18:11:12

  Και τι ακριβώς μας προσφέρει η Ευρώπη αυτή την στιγμή εκτός απο δυσβάσταχτα δάνεια. Μακάρι να διαλυθεί έτσι κι αλλιώς εκεί βαδίζει γιατί θέλουν να επιβάλουν την παγκόσμια κυβέρνηση.

  • nick avatar
   nick @ Papantam 06/08/2011 17:10:01

   ε πως δεν προσφερει?
   Εντολες, και μαλιστα δωρεαν :D
   Ετσι ειμαστε υποχρεωμενοι να φυλασουμε τα συνορα της Μαλτας ξοδευοντας εκατομμυρια δολαρια σε πετρελαιο (οσοι δε γνωριζουν ας μαθουν για ποιο λογο υποχρεωθηκε το ΛΣ να αγορασει ΠΑΘ)

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 05/08/2011 22:56:15

  "΄΄την αποδοχή ενός ευρωπαϊκού χρέους, που θα αντικαθιστούσε τα εθνικά χρέη΄΄ θα χάσουμε τα πάντα.."

  γιατι να μην ενωθουμε και πολιτικα?

  με τις ευρωεκλογες πχ να ψηφιζουμε αρχηγους και υπουργους της ΕΕ?

  αν γινει δημοκρατικα η ενωση,,ας γινει,,

 12. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 06/08/2011 01:11:37

  Το θεμελιώδες πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο ανάπτυξης του σημερινού καπιταλισμού.Δεν είναι δυνατόν να σωθεί μια χώρα που αναγκάζεται να ανταγωνιστεί μια άλλη με πολύ μικρότερα μεροκάματα(π.χ Ελλάδα με Βουλγαρία ή με Κίνα,Ιταλία με Ινδία κλπ).
  Η παγκοσμιοποίηση, η άρση των δασμών και η δημιουργία του ΠΟΕ(Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου) είναι το πρόβλημα.Μην το ψάχνουμε αλλού.Ό,τι μέτρα κι αν πάρει η Αμερική ή η Ευρώπη δεν θα φέρουν αποτέλεσμα παρά μόνον προσωρινό κουκούλωμα.
  Το σημερινό μοντέλο του καπιταλισμού (ειδικά μετά το 1980) είναι το πρόβλημα κι αυτό πρέπει ν'αγωνιστούμε ν'αλλάξουμε.
  ΟΧΙ στην παγκοσμιοποίηση και σε όσους την προωθούν(ΓΑΠ,λέσχη Μπίλντεμπεργκ κλπ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.